Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Senior moment? Stereotypen over ouder worden kunnen het geheugen van oudere volwassenen kwetsen

Wetenschappers tonen aan dat het toeschrijven van elk vergeetachtig moment aan ouder worden de problemen met het geheugen kan verergeren - en onthullen een verrassende wending die de prestaties kan verbeteren

Van de vele negatieve stereotypen die over ouderen bestaan ​​zijn de meest voorkomende vergeetachtigheid, senieliteit en de zogenaamde "senior momenten". Terwijl cognitieve processen afnemen met de leeftijd doet het herinneren van oudere volwassenen aan bepaalde verouderingsideeën hun problemen met het geheugen verergeren volgens een groot nieuw onderzoek van de USC Davis School of Gerontology.

De studie, die verschijnt in het tijdschrift Psychological Science is een uitbreiding van het idee van 'stereotype behandeling' - dat mensen wanneer ze geconfronteerd worden met negatieve stereotypen over een groep, zich daarmee identificeren. Ze hebben de neiging tot zelfhandicap en presteren in vergelijking met hun potentieel. Zodoende bevestigen zij de negatieve stereotypen Ze waren bang in de eerste plaats.

De resultaten benadrukken hoe belangrijk het is voor oudere volwassenen, maar ook voor artsen, zich ervan bewust te zijn dat stereotype opvattingen over oudere volwassenen echt de geheugenprestaties van deze mensen beïnvloeden.

"Oudere volwassenen moeten oppassen niet verzeild te geraken in negatieve stereotypen over ouder worden - "Toeschrijven van elk vergeetachtig moment aan ouder worden kan de geheugenproblemen verergeren" zegt Sarah Barber, een postdoctoraal onderzoeker aan de USC Davis School en hoofdauteur van de studie.

Er is echter een manier om het probleem te elimineren onthult de studie: "Niemand had tot nog toe de mogelijkheid onderzocht dat de mechanismen van stereotype behandeling variëren volgens leeftijd," zegt Barber.

Barber en haar co-auteur Mara Mather, hoogleraar gerontologie en psychologie bij USC, hebben experimenten uitgevoerd bij dewelke twee groepen volwassenen in de leeftijd tuseen 59-79 een geheugentest ondergingen. Sommige deelnemers werden eerst gevraagd om nep nieuwsartikelen te lezen over geheugenverlies bij oudere volwassenen en anderen moesten dat niet doen. De onderzoekers hadden de test zo gestructureerd dat de helft van de deelnemers een geldelijke beloning kregen voor elk woord dat ze herinnerden, de andere helft verloren geld voor elk woord dat ze vergaten.

In het verleden vond men dat 70 procent van de oudere volwassenen diagnostische criteria hadden van dementie vergeleken met ongeveer 14 procent zonder dementie neiging.

Het laatste onderzoek toont aan dat stereotype dreiging de prestaties van oudere volwassenen 'op geheugentests, onder bepaalde voorwaarden kan verbeteren.

De deelnemers die iets te winnen hadden en geconfronteerd werden met de leeftijd stereotypen toonden slechtere prestaties op de geheugen tests. Ze scoorden ongeveer 20 procent slechter dan degenen die niet zijn blootgesteld aan het stereotype.

Wanneer de test werd geformuleerd in termen van voorkomen van verliezen als gevolg van het vergeten was het resultaat omgedraaid: deelnemers herinnerd aan de stereotypen over veroudering en geheugenverlies scoorden beter dan de anderen.

"Stereotype dreiging wordt algemeen beschouwd als een slechte zaak voor geheugenprestaties. Echter, onze experimenten tonen aan dat stereotype behandeling eigenlijk rbeter is voor het geheugen van oudere volwassenen als de taak gepaard gaat met het vermijden van verliezen," zegt Barber.

Blijkbaar heeft het veranderen van motivatie invloed op de respons van stereotype dreigingen. Hun prioriteiten en focus liggen meer op het vermijden van fouten. De studie is een cruciaal deel van een grotere studie over het nemen van risico en besluitvorming bij de oudere volwassenen aan de USC Davis School of Gerontology, genoemd naar AARP oprichter Leonard Davis en toonaangevende onderzoekscentrum in de wereld over veroudering en zijn biologische, psychologische, politieke en economische dimensies.

"Onze experimenten geven een eenvoudig antwoord op de negatieve effecten van stereotype dreiging op oudere volwassenen - clinici zouden eenvoudig de test instructies moeten veranderen om te wijzen op het belang van geen fouten te maken," zegt Barber.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats