Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Roken verhoogt het risico op complicaties, sterfte na meest voorkomende procedures

Infecties, longontsteking, bloedstolsels en nierfalen zijn mogelijke complicaties na een grote operatie. Een nieuwe studie toont aan dat roken het risico verhoogt van dergelijke complicaties na enkele van de meest voorkomende colorectale procedures zoals chirurgie voor darmkanker, diverticulitis of ontstekingsdarmziekte. Roken verhoogt ook het risico op overlijden van een patiënt na een ingreep in vergelijking met de patiënten die nooit hebben gerookt .

De studie gepubliceerd in de Annals of Surgery is uniek omdat ze zich richt op electieve of niet-dringende operaties.

"Electieve operaties worden gepland dus is er een mogelijkheid voor patiënten om te stoppen met roken voor de ingreep," zei Fergal J. Fleming , MD, hoofdauteur van de studie en assistent professor in de afdeling chirurgie aan de Universiteit van Rochester Medical Center. " We weten dat stoppen met roken, zelfs slechts zes weken voor een ingreep, het risico op complicaties kan reduceren. "

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een diagnose van kanker of het plannen van een grote operatie het moment is waarop patiënten meer gemotiveerd zijn om te stoppen met roken. Fleming zegt dat artsen ten volle moeten profiteren van deze momenten om patiënten te stimuleren te stoppen met roken voor het voorkomen van postoperatieve complicaties.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention rookt één op de vijf Amerikaanse volwassenen en miljoenen onder hen worden elk jaar geopereerd. Artsen weten al lang dat roken een risicofactor is voor verhoogde chirurgische complicaties maar dit is de eerste grote studie die zich specifiek richt op de gevolgen van het roken na colorectale chirurgie .

Fleming's team raadpleegde een grote database van de Amerikaanse Universiteit van Surgeon's voor het vinden van patiënten die een grote niet dringende colorectale ingreep ondergingen. Meer dan 47.000 patiënten werden geïdentificeerd; ongeveer 26.000 had een ingreep voor colorectale kanker ondergaan, 14.000 waren geopereerd voor divertikelaandoeningen (kleine ontstoken uitpuilingen langs de dikke darm wand) en 7000 voor inflammatoire darmziekten. Twintig procent van de patiënten waren rokers, 19 procent waren gewezen rokers en de rest had nooit gerookt .

Na rekening te hebben gehouden met leeftijd, body mass index, gebruik van alcohol en andere hygiënische omstandigheden bleek na analyse dat de huidige rokers een naar schatting 30 procent verhoogd risico op overlijden hadden of op het ontwikkelen van complicaties na colorectale chirurgie in vergelijking met niet rokers. Huidige rokers die jonger waren dan niet rokers en exrokers hadden het meest longontsteking en infecties en meer kans om terug te keren naar de operatiekamer en moesten veel langer na de operatie in het ziekenhuis blijven.

Onderzoekers vonden ook dat patiënten met een lange geschiedenis van roken nog een groter risico hadden: alle complicaties en risico van sterfte waren significant hoger bij patiënten die gedurende meer dan 30 jaar twee pakjes per dag hadden gerookt .

Voortbouwend op dit onderzoek is Fleming van plan om te onderzoeken hoe artsen beter kunnen samenwerken met patiënten om hen aan te moedigen te stoppen met roken voor de geplande ingrepen.

"Anekdotisch weten wij dat veel patiënten niet de kans nemen om te stoppen met roken voor de operatie," zei hij ." We willen weten wat patiënten motiveert, hoe kunnen we hen bewegen om voor zichzelf te zorgen en hoe kunnen wij als artsen de patiënten hierin beter raad geven."

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats