Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Te veel sms'en kan koppels uiteen drijven

Koppels moeten niet hun duimen laten spreken als het gaat om serieuze gesprekken, meningsverschillen of excuses.

Onderzoekers Lori Schade en Jonathan Sandberg van de Brigham Young University bestudeerden 276 jongvolwassenen in het hele land en vonden dat constant verbonden zijn door middel van technologie goede banden kan verbreken.

Hier zijn een paar hoogtepunten uit het rapport dat ze gepubliceerd hebben in het "Journal of Couple and Relationship Therapy" :

Voor vrouwen : SMS-berichten om te verontschuldigen, geschillen uit te "praten" of beslissingen te nemen wordt geassocieerd met een lagere relatie kwaliteit.
Voor mannen : Te frequent SMS'en wordt geassocieerd met een lagere relatie kwaliteit.
Voor allen : Het uitdrukken van affectie via tekst versterkt de relatie.

"Technologie is belangrijker voor de relatievorming dan het ooit was, " zei Schade, die haar Ph.D. BYU behaalde in augustus. "De manier waarop teksten effect hebben op een relatie evenzeer."

De deelnemers aan de studie waren niet alleen tijdelijk samen - 38 procent zei dat ze een serieuze relatie hadden, 46 procent waren een relatie aan het opbouwen en 16 procent waren getrouwd. Elke deelnemer voltooide een uitgebreide relatie evaluatie met vragen over hun gebruik van technologie in de relatie.

Ongeveer 82 procent van hen wisselde meerdere keren per dag sms'jes uit met hun partner. En het is niet altijd " I <3 u ! " of "Waar wil je gaan lunchen?"

Veel van de koppels gebruikten teksten voor wat men noemt "relatie onderhoud" of conversaties die paren op dezelfde golflengte moeten krijgen. Gewoonlijk hebben deze gesprekken een goede invloed maar sms 'en kan roet in het eten gooien en de zaak nog erger maken.

"Reactie op teleurstelling en testen van de werkelijkheid gebeurt sneller onder vier ogen", aldus Sandberg. " Er is een beperking met sms en je voelt niet de adem van een persoon die je moet zien."

Voor mannen betekent meer sms'en niet noodzakelijk een betere relatie. Ze worden niet moe van het ontvangen van teksten; hun relatie tevredenheid is ook lager als ze zelf veel teksten sturen.

"We zijn benieuwd of dit betekent dat mannen afstand houden en persoonlijke gesprekken vervangen door meer sms'en, " zei Schade. " Misschien sms'en ze vaker als ze de relatie verlaten want dat is een veiligere vorm van communicatie. We weten niet waarom, dat is slechts een vermoeden."

Het goede nieuws is dat iets lief zeggen in een tekst universeel werkt voor mannen en vrouwen. In feite is het verzenden van een liefdevolle tekst nog sterker gerelateerd aan tevredenheid met de relatie dan het ontvangen ervan.

Het besluit is dat als je niet iets leuks hebt om te sms'en je beter niet sms't.

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats