Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Ontsteking in de prostaat kan het risico op kanker verminderen

MANHASSET , NY - Artsen van het North Shore - LIJ Health System hebben ontdekt dat ontsteking in de prostaat het risico op prostaatkanker kan verminderen. De bevindingen zijn online gepubliceerd in 'CANCER'.

Prostaatkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen met een geschatte 240.000 nieuwe gevallen per jaar en doodt ongeveer 30.000 mensen per jaar. De prostaat is een kleine klier die vloeistof produceert voor het voeden en transporteren van het sperma. Wanneer de kanker vroeg wordt ontdekt en beperkt blijft tot de prostaat is er een veel betere kans op succesvolle behandeling - volgens de 'American Cancer Society'. Een vijfjaars relatieve overlevingskans is 100 procent wanneer prostaatkanker vroeg wordt ontdekt en zich nog niet buiten de prostaat heeft verspreid.

Vorige studies hebben aangetoond dat chronische ontsteking bijdraagt ​​tot verscheidene vormen van kanker - een geschatte 20 procent van kanker bij volwassenen kan worden toegeschreven aan chronische inflammatoire aandoeningen. Om te evalueren of een ontsteking in de prostaat het risico op kanker in de klier verhoogt voerden, Daniel Moreira, MD, een uroloog aan de 'North Shore-LIJ Health System' en zijn collega's een klinische studie uit.

Ze voerden een retrospectieve analyse uit van de 'REduction by DUtasteride of PCa Events (REDUCE) test op 6.238 mannen tussen 50 en 75 bij wie prostaat ontsteking was toegenomen met een negatieve biopsie (geen kanker ). Ze ondergingen twee biopten - één op twee jaar en nog eens één op vier jaar. Op de twee intervallen van vier jaar vonden de artsen dat de deelnemers aan de studie die hogere niveaus van prostaat ontsteking vertoonden ook een lager risico op prostaatkanker hadden. Deze bevindingen tonen aan dat biopsieën in prostaten die vrij zijn van kanker en een hoge ontstekingsgraad een lager risico aanwijzen op het krijgen van prostaatkanker in de toekomst.

"Omdat we hebben aangetoond dat ontsteking een voorspellende waarde heeft moet het regelmatig worden geëvalueerd bij prostaatbiopsieën," zei Dr Moreira. "Ook dit onderzoek toont aan dat patiënten die een ontsteking bij een initiële biopsie vertonen door hun arts anders dan bij patiënten zonder ontsteking op een eerste biopsie moeten geëvalueerd worden gezien hun risico van latere kankerdetectie lager is."

Aan het einde van het 'CANCER' artikel bespreken Dr Moreira en zijn collega's het concept van immunobewaking - het immuunsysteem produceert ontsteking omdat het kankercellen als bedreigend erkent en vreemde elementen elimineert voordat ze een tumor kunnen worden. Dit concept van immunobewaking kan verklaren waarom ontsteking tot een verlaagd risico op prostaatkanker leidt - ontsteking die correleert met immunobewaking bevordert de afvoer van kankercellen. Daarom kunnen met de lopende studies en onderzoeken van ontstekingen nieuwe preventie- en behandelmethoden voor prostaatkanker worden ontdekt.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats