Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Langdurig gebruik van pijnstillers op voorschrift vergroot de kans op depressie vindt SLU onderzoeker

ST . LOUIS - Opioïde analgetica verdovende pijnstillers op recept zijn al lang bekend om de pijn te verminderen maar meldingen van bijwerkingen en verslaving komen meer en meer aan het licht. Een team van onderzoekers onder leiding van een onderzoeker van de Universiteit Saint Louis heeft nu ontdekt dat er een verband bestaat tussen chronisch gebruik van pijnstillende medicatie en verhoging van het risico op het ontwikkelen van een ernstige depressie.

De studie die werd gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine op 31 oktober analyseerde medische gegevens van ongeveer 50.000 veteranen die geen geschiedenis hadden op het gebruik van opioïden en nu opioïde pijnstillers voorgeschreven kregen.

Volgens de bevindingen hadden patiënten die opioïden namen gedurende 180 dagen of langer 53 procent meer risico op het ontwikkelen van een nieuwe episode van depressie en degenen die opioïden namen gedurende 90 tot 180 dagen hadden 25 procent meer risico in vergelijking met patiënten die opioïden nooit langer dan 1 tot 89 dagen namen.

"Deze bevindingen suggereren dat hoe langer men opioïde analgetica neemt des te groter het risico is op het ontwikkelen van depressie," zei Jeffrey Scherrer , Ph.D. universitair hoofddocent van de familie en de gemeenschap geneeskunde aan de Saint Louis University en hoofdonderzoeker van de studie. zijn al lang bekend om de pijn en het lijden weg te nemen maar meldingen van bijwerkingen zijn er in overvloed en blijven maar komen."

Scherrer zei dat ook al zijn er geen duidelijke aanwijzingen over de mechanismen die opioïden kunnen doen bijdragen aan de ontwikkeling van een depressie er verschillende factoren kunnen zijn die er kunnen toe leiden.

Sommige van deze zijn opioïden die resetting van de hersenen naar een hoger niveau bewerkstelligen wat betekent dat het chronisch gebruik van deze verdovende pijnstillers de drempel kan verhogen voor iemands vermogen om plezier te ervaren van natuurlijke beloningen zoals een voedingsmiddel of seksuele activiteit.

Andere factoren kunnen zijn spierpijnen maanden en jaren nadat men met het gebruik van opioïden is gestopt, bijwerkingen op de bijnieren, testosteron en vitamine D-tekorten en glykemieontregeling.

De studie suggereert ook dat hoe hoger de dosis opioïde analgetica hoe groter het risico op depressie.

"Voorlopig bewijs suggereert dat hoe lager de dosis hoe lager het risico op depressie," zei hij.

Scherrer merkt op dat hoewel een minderheid van de patiënten deze pijnstillers chronisch nemen zij het risico lopen op het ontwikkelen van een depressie die hun kwaliteit van leven en het vermogen om te gaan met chronische pijn kan beïnvloeden.

Hij zei dat recente studies uitwijzen dat het gebruik van voorgeschreven opioïde analgetica onlangs vervijfvoudigd is en dat in de VS alleen al in 2009 meer dan 200 miljoen recepten werden uitgeschreven.

"Ook al is het risico niet heel groot toch is er voldoende blootstelling opdat we een probleem voor de volksgezondheid kunnen hebben," zei hij.

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats