Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Chronisch gebruik van voorgeschreven pijnstillers blijft na
bariatrische ingreep

Eerste studie over langdurig gebruik van voorgeschreven pijnstillers voor chronisch, niet- kanker, pijnbeheer bij patiënten met pre - en postobesitas chirurgie.

Chronisch gebruik van voorgeschreven pijnstillers, ook wel bekend als opioïden, onder zwaarlijvige patiënten voorafgaand aan bariatrische chirurgie duurt voort na de operatie, volgens een nieuwe Kaiser Permanente studie vandaag gepubliceerd in het tijdschrift van de American Medical Association.

Wetenschappers onderzochten de elektronische medische dossiers van 11.719 obesitas patiënten die bariatrische chirurgie tussen 2005-2009 ondergingen bij één van de 10 Amerikaanse sites in het Scalable Partnering Network. De deelnemende patiënten werden geëvalueerd één jaar voor en één jaar na de operatie. Zevenenzeventig procent van de zwaarlijvige patiënten die chronische opioïden gebruikten voor de operatie bleven één jaar later deze medicijnen nog chronisch gebruiken. Chronisch gebruik van opioïden bij deze patiënten steeg zelfs met 13 procent het eerste jaar na de operatie.

"Obesitas patiënten zijn vaak gevoeliger voor pijn en krijgen vaak toenemende doses opeïdes voorgeschreven om die pijn te beheren", zegt hoofdauteur van de studie Marsha A. Raebel , PharmD , een senior onderzoeker bij Kaiser Permanente Instituut voor Onderzoek van de Gezondheid .

In het jaar voorafgaand aan hun chirurgische ingreep verklaarden 56 procent van de patiënten in deze studie geen gebruik te hebben gemaakt van opioïden voor pijnbestrijding , 36 procent gebruikte een aantal opioïden en 8 procent gebruikten opioïden op chronische basis. Chronisch gebruik van opioïden werd gedefinieerd als het hebben van 10 of meer voorschriften over ten minste 90 dagen of op zijn minst een 120-daags totaal aanbod van medicijnen ergens in het jaar voorafgaand aan de operatie. Sommige opioïden werden voorgeschreven door 1 tot 9 voorschriften voor meer dan 90 dagen of minder dan een 120 dagen.

Er zijn beperkte mogelijkheden voor pijnbestrijding beschikbaar voor bariatrische chirurgie patiënten omdat niet-steroïdale, anti-inflammatoire geneesmiddelen het risico verhogen van ulcera, vooral na bariatrische chirurgie" zei Dr Raebel. "Gezien de toenemende chronische toepassingsgraad gerapporteerd in deze studie is het duidelijk dat de medische gemeenschap betere pijn management programma's dient te ontwikkelen voor patiënten die opioïden langdurig gebruiken na bariatrische chirurgie."

Meer dan 200.000 bariatrische operaties werden in 2012 uitgevoerd in de VS en het aantal voorschriften voor deze pijnstillers is geëxplodeerd op hetzelfde moment. Volgens het medische tijdschrift Pain gebruiken 4,3 miljoen volwassenen opioïde medicijnen op regelmatige basis. De meest gebruikte opioides zijn hydrocodon, oxycodon en morfin. Langdurig gebruik van opioïden kan leiden tot veel gezondheidsproblemen waarvan de zwaarste verslaving en fatale overdoses.

Kaiser Permanente pleit voor meer begrip voor chronisch gebruik van opioïden. Eerder in 2013 bleek uit één van zijn studies dat regelmatig gebruik van opioïden het risico op erectiestoornissen bij de man verhoogt .

Kaiser Permanente kan transformationeel gezondheidsonderzoek als deze uitvoeren omdat het het grootste centraal elektronisch medisch dossier systeem in de wereld heeft van particuliere patiënten. Elektronische medische dossiers van de organisatie Kaiser Permanente HealthConnect ® beheerst 9,1 miljoen patiënten en 17.000 artsen in 611 medische kantoren en 37 ziekenhuizen. Ze geeft wetenschappers toegang tot één van de meest uitgebreide collecties van longitudinale medische gegevens, vergemakkelijkt studies en belangrijke medische ontdekkingen die de toekomst van de gezondheidszorg voor patiënten en de medische gemeenschap vorm geven.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats