Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Oxytocin leidt tot monogamie

Onderzoekers van de University Medical Center in Bonn geven aan: Hormoon stimuleert het beloningssysteem van de hersenen bij het bekijken van de partner.

Hoe wordt de band behouden tussen mensen die verliefd zijn? Wetenschappers van de University Medical Center in Bonn hebben ontdekt dat er een biologisch mechanisme is dat de aantrekkingskracht verklaard bij liefdesparen: Als oxytocine wordt toegediend aan mannen en ze krijgen vervolgens foto’s te zien van hun partner dan stimuleert het hormoon het beloningscentrum in de hersenen, het vergroot de aantrekkelijkheid van de partner en het versterkt de monogamie. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in de ”Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).

Monogamie is niet veel voorkomend onder zoogdieren; mensen vormen een uitzondering. Relatief veel paren van de soort Homo Sapiens hebben in een liefdesrelatie geen andere partners. Daarom probeert de wetenschap al langere tijd de onbekende krachten te ontdekken die ervoor zorgen dat liefdesparen elkaar trouw zijn. ”Het hormoon oxytocin speelt een belangrijke rol bij partnerbinding, een hormoon dat wordt afgescheiden door de hersenen”, zegt prof. dr. Rene Hurlemann, Executive Senior Physician van het Inpatient and Outpatient Department of Psychiatry and Psychotherapy of the Bonn University Medical Center. Een team van wetenschappers van de Universiteit van Bonn, onder leiding van prof. Hurlemann en met deelname van onderzoekers van de Ruhr Universiteit van Bochum en de Universiteit van Chengdy (China) onderzocht nauwkeurig het effect van het ”bindingshormoon”.

Oxytocine maakt de partner aantrekkelijker

De onderzoekers toonden aan 40 heteroseksuele mannen met een vaste relatie foto’s van hun vrouwelijke partners - en ter vergelijking foto’s van andere vrouwen. Eerst werd de proefpersonen een dosis oxytocine toegediend als een neusspray en op een later tijdstip was het een placebo. Daarnaast bestudeerden de wetenschappers ook de hersenactiviteit van de proefpersonen met behulp van functioneel magnetische resonantie tomografie. ”Toen de mannen oxytocine kregen in plaats van een placebo werd hun beloningssysteem in de hersenen zeer actief bij het bekijken van de partner en vonden ze hen aantrekkelijker dan de andere vrouwen”, zegt eerste auteur Dirk Scheele.

In een andere testreeks, testten de onderzoekers of oxytocine de activering van het beloningssysteem alleen verhoogd bij het zien van de partner of dat er ook een vergelijkbaar effect is bij het zien van foto’s van kennissen en vrouwelijke collega’s die de mannen al vele jaren kennen. ”De activering van het beloningssysteem met behulp van oxytocine had een zeer selectief effect met de foto’s van de partners”, zegt psycholoog Dirk Scheele. ’We zagen dit effect niet bij het tonen van foto’s van langdurige bekenden”. Gebaseerd op deze resultaten is eenvoudige bekendheid derhalve niet voldoende om het hechtingseffect te bevorderen. De wetenschappers zijn er van overtuigd dat het liefdesparen moeten zijn.

Biologisch mechanisme van liefdesparen werkt als een drug

Over het geheel genomen toont de data aan dat oxytocine het beloningssysteem activeert, dus behoudt het de band tussen geliefden en bevordert het de monogamie. ”Dit biologisch mechanisme bij een liefdespaar is vergelijkbaar met een drug”, zegt prof. Hurlemann. Zowel in de liefde als bij het innemen van drugs streven mensen naar het stimuleren van het beloningssysteem van de hersenen. ”Dit zou ook kunnen verklaren waarom mensen na een scheiding van hun partner in een depressie of diepe rouw vervallen: Door het ontbreken van oxytocine secretie raakt het beloningssysteem ondergestimuleerd en verkeert het min of meer in een terugtrekkingsstaat:, zegt prof. Hurlemann. Een behandeling met het bindingshormoon kan echter contraproductief zijn: Toediening van oxytocine kan misschien zelfs het lijden vergroten omdat het alleen maar het verlangen naar de geliefde partner kan vergroten.

Op het eerste gezicht lijkt monogamie weinig zin te hebben. In de klassieke weergave van de evolutionaire biologie hebben mannen een voordeel als ze hun genen zoveel mogelijk verspreiden middels veel verschillende partners. Maar een ander aspect speelt ook een grote rol: ”Wanneer oxytocine de partnerband versterkt verhoogt het de stabiliteit van de persoon middels het verstrekken van voedsel en daarmee de overlevingskansen van het nageslacht”, legt prof. Hurlemann uit. En de genen van een persoon worden op hun beurt weer verder verspreid via de kinderen.

Vertaling Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats