Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuw onderzoek toont aan dat oxytocine (hormoon en een neurotransmitter) ervoor zorgt dat we meer van anderen accepteren

Oxytocine - vaak aangeduid als "liefdes hormoon” vanwege zijn vermogen om moeder-kind binding en romantische binding bij volwassenen te bevorderen - laat ons ook meer van andere mensen accepteren, zoals een nieuw onderzoek laat zien, uitgevoerd door Neuropsychoanalysis Foundation onderzoek grantee Valentina Colonnello Ph.D. en online in Psychoneuroendocrinology gepubliceerd.

Samen met dr. Markus Heinrichs van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Freiburg in Duitsland, zag Dr Colonnello dat oxytocin het ik-ander differentiatie kan aanscherpen - een functie die aantoont dat het een cruciale rol kan spelen in sociale binding, succesvolle sociale interacties en de tolerantie van anderen. Zij zagen ook dat oxytocine helpt om onze positieve beoordeling van andere mensen te verhogen. Dit ondersteunt de rol van het oxytocinergic systeem in de empathische respons en de modulatie van sociale cognitie.

"Sociale binding, wederzijdse ondersteuning, partner voorkeur, en ouderlijke investering ",allemaal gemedieerd door het oxytocinergic systeem, vertrouwen op het vermogen van een persoon die zichzelf en anderen waardeert als zowel verschillend en waardevol".

Deelnemers aan het onderzoek kregen video's getoond van hun eigen gezicht vervormd naar een onbekend gezicht en vice versa, en werden geïnstrueerd om op een knop te drukken zodra ze het gevoel hadden dat ze meer kenmerken zagen die tot het nieuwe gezicht behoorden. Van de 44 deelnemers, met oxytocine behandeld voordat ze aan deze taak werden blootgesteld, waren aanzienlijk sneller bij het identificeren van het nieuwe gezicht, ongeacht of het hun eigen of die van een vreemde was.

De met placebo behandelde deelnemers beoordeelden hun eigen gezicht als aangenamer om naar te kijken dan een onbekend gezicht. De oxytocine-behandelde deelnemers beoordeelden zowel hun eigen gezicht als dat van anderen als aangenaam.

Het vermogen om zichzelf te onderscheiden van andere - een concept dat centraal staat in psychoanalytische gedachte - blijft een van de meest gebruikte markers van de vroege ontwikkeling bij de hersenen van een kind. Freud en andere psychoanalytici kwamen erachter dat zowel de creatie en het gevoel van een gevoel van eigenwaarde, in tegenstelling tot een gevoel van anderen, en het vermogen om emoties te tolereren in zichzelf en anderen, de sleutel was tot geestelijke gezondheid.

Deze ideeën werden verder onderzocht door Ik ander differentiatie theoretici die, mede ondersteund door verdere onderzoeken, en zij zagen dat ik -ander differentiatie en een grotere belangstelling voor onbekende anderen ook positief geassocieerd werd met gevoelens van emotionele zelfvertrouwen en gevoelens van veiligheid.

Omgekeerd wordt een verminderd vermogen om te discrimineren of stimuli zijn aan het ik of anderen geassocieerd met stoornissen in intermenselijke interacties vaak in verschillende psychopathologie. Zo kunnen mensen met schizofrenie zowel sociale tekorten als een aantal beperkingen in processen van zelf-herkenning vertonen.
Ik-andere differentiatie speelt ook een essentiële rol in de moeder-kind binding. De resultaten van deze laatste studie zijn in lijn met een andere recente studie, uitgevoerd door een lid van de International Society Neuropsychoanalysis, het observeren van de effecten van oxytocine en psychotherapie op moeders die lijden aan postnatale depressie. Terwijl de gecombineerde behandeling niet direct de symptomen kon verlichten , werd er wel een vermindering van de narcistische en vijandige tendensen in hun gedrag waargenomen.

De resultaten van deze studies en verbetering van ons begrip van de rol van het oxytocinergic systeem zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben in het gebied van moeder-kind binding, de behandeling van sociale stoornissen en relaties in het algemeen.

Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats