Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Het liefdehormoon heeft 2 gezichten

Verrassende bevinding toont aan dat oxytocine slechte herinneringen oproept en angst en bezorgdheid kan verhogen.

Het blijkt dat het liefdehormoon oxytocine twee gezichten heeft. Oxytocine is al lang bekend als het warme, gezellig hormoon dat gevoelens van liefde, sociale binding en welzijn bevordert. Het is ook getest als een anti-angst geneesmiddel. Maar uit een nieuw Northwestern Medicine ® onderzoek blijkt dat oxytocine ook emotionele pijn kan veroorzaken, een geheel nieuwe, donkerder identiteit van het hormoon.

Oxytocine lijkt de reden te zijn voor stressvolle sociale situaties, gepest worden op school of gekweld door een baas kan tot angst en onrust leiden in de toekomst.

Dat komt omdat het hormoon eigenlijk het sociaal geheugen versterkt in een specifiek gebied van de hersenen, hebben Noordwest wetenschappers ontdekt.

Als een sociale ervaring negatief of stressvol is, activeert het hormoon een deel van de hersenen dat het geheugen versterkt. Oxytocine verhoogt ook de vatbaarheid voor het gevoel van angst tijdens stressvolle gebeurtenissen.

(Vermoedelijk versterkt oxytocine ook positieve sociale geheugens en het gevoel van welzijn, maar dat onderzoek is gaande.)

De bevindingen zijn belangrijk omdat chronische sociale stress één van de belangrijkste oorzaken is van angst en depressie, terwijl de positieve sociale interacties de emotionele gezondheid verbeteren. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij muizen, is bijzonder relevant omdat oxytocine momenteel getest wordt als een anti-angst geneesmiddel in verschillende klinische onderzoeken.

"Door het begrijpen van de dubbele rol van het oxytocine systeem bij het ontstaan ​​of het verminderen van angst, afhankelijk van de maatschappelijke context, kunnen we oxytocine behandelingen die het welzijn verbeteren optimaliseren in plaats van het triggeren van negatieve reacties", zegt Jelena Radulovic, de senior auteur van de studie en de Dunbar Professsor van Bipolaire Stoornis aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. Het document werd gepubliceerd op 21 juli in Nature Neuroscience.

Dit is de eerste studie die oxytocine koppelt aan sociale stress en zijn vermogen om angst en vrees te verhogen als reactie op toekomstige stress. Noordwest wetenschappers ontdekten ook de regio in de hersenen die verantwoordelijk is voor deze effecten - het laterale septum - en het pad of de route die oxytocine gebruikt in dit gebied om angst en onrust te versterken.

De wetenschappers ontdekten dat oxytocine het negatieve sociale geheugen en toekomstige angst versterkt door het triggeren van een belangrijke signalerende molecule - ERK (extracellular signal regulated kinases) - dat wordt geactiveerd gedurende zes uur na een negatieve sociale ervaring. ERK veroorzaakt verhoogde angst. De regio is betrokken bij emotionele en stressreacties.

De bevindingen verrasten de onderzoekers, die verwachtten dat oxytocine positieve emoties zou moduleren in het geheugen op basis van haar lang vermeend verband met liefde en sociale binding.

"Oxytocine wordt meestal beschouwd als een stress-reducerend middel gebaseerd op tientallen jaren van onderzoek," zei Yomayra Guzman, een doctoraal student in het lab Radulovic's en hoofdauteur van de studie. "Met dit nieuw diermodel zien we hoe angst verhoogt in plaats van te reduceren en waarbij de moleculaire veranderingen meespelen in ons centrale zenuwstelsel. '

Het nieuwe onderzoek volgt drie recente menselijke studies met oxytocine, die een ingewikkelder inzicht geven in de rol die het hormoon bij emoties biedt.

Alle nieuwe experimenten werden uitgevoerd in het laterale septum. Dit gebied heeft de hoogste oxytocine in de hersenen en een hoog gehalte aan oxytocinereceptoren bij alle soorten van muizen en bij de mens.

"Dit is belangrijk omdat de variabiliteit van oxytocine receptoren in verschillende soorten enorm is," zei Radulovic. "We wilden dat het onderzoek ook relevant was voor de mens."

Experimenten met muizen in de studie stelden vast dat 1) oxytocine essentieel is voor de versterking van het geheugen van negatieve sociale interacties en 2) oxytocine verhoogt angst en onrust bij toekomstige stressvolle situaties.

Experiment 1: Oxytocine Versterkt Slechte Herinneringen

Drie groepen muizen werden individueel geplaatst in kooien met agressieve muizen en ervaarden een sociale nederlaag, een stressvolle ervaring voor hen. Bij één groep ontbraken de oxytocinereceptoren, in wezen de stekker waarbij het hormoon toegang heeft tot de hersencellen. Door het ontbreken van de receptoren kan oxytocine niet in de hersenen geraken. De tweede groep had een verhoogd aantal receptoren waardoor de hersencellen werden overspoeld met het hormoon. De derde controlegroep had een normaal aantal receptoren.

Zes uur later werden de muizen terug naar de kooien gebracht met de agressieve muizen. De muizen zonder oxytocinereceptoren bleken zich de agressieve muizen niet te herinneren en toonden geen angst. Wanneer de muizen met verhoogde aantal oxytocine receptoren opnieuw bij de agressieve muizen kwamen vertoonden zij een intense angstreactie en vermeden de agressieve muizen.

Experiment 2: Oxytocine verhoogt angst voor toekomstige stress

Opnieuw werden de drie groepen muizen blootgesteld aan de stressvolle ervaring van sociale nederlaag in de kooien van andere agressievere muizen. Ditmaal, zes uur na deze toestand, werden de muizen in een doos geplaatst waar ze een korte elektrische schok kregen waardoor ze schrokken maar geen pijn ervaarden. Vierentwintig uur later werden de muizen terug naar dezelfde box gebracht maar zonder schok.

De muizen zonder oxytocinereceptoren vertoonden geen verhoogde angst wanneer ze opnieuw werden geplaatst in de doos waarin ze de schok hadden gekregen. De tweede groep, die extra oxytocine receptoren hadden, bleek veel grotere angst te hebben. De derde controlegroep vertoonde een gemiddelde angstreactie.

"Dit experiment toont aan dat na een negatieve sociale ervaring de oxytocine angst en vrees triggert in een nieuwe stressvolle situatie," zei Radulovic.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats