Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Studie met volledig blinde mensen laat zien hoe licht helpt bij het activeren van de hersenen

Licht verhoogt de hersenactiviteit tijdens een cognitieve taak, zelfs bij sommige volledig blinde mensen. Aldus een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Montreal en Boston's Brigham en Women's Hospital. De bevindingen dragen bij aan begrip van wetenschappers ten aanzien van ieders hersenen, omdat ze ontdekten hoe snel licht impact heeft op cognitie. "We waren verbaasd om te ontdekken dat de hersenen nog steeds significant reageren op licht in deze drie zeldzame volledig blinde patiënten ondanks het geheel niet hebben van bewust vermogen tot ‘zien’," zei senior co-auteur Steven Lockley.

"Licht staat ons niet alleen toe om te zien, het vertelt de hersenen of het nu dag of nacht is, welke in - hun beurt ervoor zorgen dat onze fysiologie, metabolisme en gedrag worden gesynchroniseerd met de omgevingsmilieu-tijd". "Voor daglicht diersoorten zoals wij zijn, stimuleert licht dag-achtige hersenactiviteit, het verbeteren van alertheid en stemming, en de verhoging van de prestaties op vele cognitieve taken," verklaarde senior co-auteur Julie Carrier. De resultaten geven aan dat hun hersenen nog kunnen "zien" of detecteren licht via een nieuwe fotoreceptor in de ganglion cel laag van de retina, verschillend van de staafjes en kegeltjes die we gebruiken om te zien.

Wetenschappers geloven echter dat deze gespecialiseerde fotoreceptoren in de retina ook bijdragen aan de visuele functie in de hersenen zelfs wanneer cellen in de retina verantwoordelijk voor normale beeldvorming hun vermogen om licht te ontvangen of verwerken hebben verloren. Een eerdere studie met een enkele blinde patiënt suggereerde dat dit mogelijk was, maar het onderzoeksteam wilde dit bevestigd zien bij verschillende patiënten. Om deze hypothese te testen, werden de drie deelnemers gevraagd om te zeggen of een blauw licht aan was of uit, hoewel ze het licht niet konden zien.

"Wij ontdekten dat de deelnemers inderdaad een niet-bewustzijn van het licht hebben - ze waren in staat om correct te bepalen wanneer het licht aan was gebaseerd op meer dan toeval, zonder de mogelijkheid om het te zien", aldus eerste auteur Gilles Vandewalle.

De volgende stappen omvatten het in detail bekijken naar wat er gebeurde met hersenactiviteit wanneer het licht werd geflitst op hun ogen op hetzelfde moment als hun aandacht naar een geluid werd gemeten. "Het doel van deze tweede test was om te bepalen of het licht van invloed was op de hersenpatronen geassocieerd met aandacht – en dat deed het", zegt eerste auteur Olivier Collignon.

Tot slot ondergingen de deelnemers een functionele MRI-hersenscan terwijl ze een eenvoudige geluid-vergelijkende taak uitvoerden terwijl lichten werden geflitst in hun ogen. "De MRI toonde verder aan dat tijdens een auditief werkgeheugen taak, minder dan een minuut van blauw licht activeerde de hersengebieden die belangrijk waren om de taak uit te voeren. Deze regio's zijn betrokken bij alertheid en cognitieve regulatie zoals welzijn maar ook belangrijke gebieden van het standaard modus netwerk, " licht Vandewalle toe. Onderzoekers geloven dat het standaard modus netwerk verbonden is aan het houden van een minimale hoeveelheid middelen die beschikbaar zijn voor het toezicht op de omgeving terwijl niet actief iets doen.

"Als ons begrip van het standaard modus netwerk juist is, verhogen onze resultaten de intrigerende mogelijkheid dat licht de sleutel vormt tot het behouden van aandacht" zijn Lockley en Carrier het met elkaar eens. "Deze theorie kan verklaren waarom de prestaties van de hersenen wordt verbeterd wanneer er licht aanwezig is tijdens het uitvoeren van taken."

Vertaald door Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats