Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuw onderzoek toont aan dat obesitas een ontstekingsziekte is

Nieuw onderzoek in the FASEB Journal suggereert dat een abnormale hoeveelheid van een ontstekingseiwit genaamd PAR2 aanwezig is in buikvet weefsels van mensen en ratten met overgewicht en obesitas

Bethesda, MD-Wetenschappers zijn een stap dichterbij gekomen bij een "obesitas drug" welke de effecten van diëten hoog in suiker en vetten kan blokkeren. In een nieuw onderzoeksrapport gepubliceerd in het december 2013 nummer van The FASEB Journal, tonen wetenschappers aan dat er een abnormale hoeveelheid van een ontstekingseiwit genaamd PAR2 in het buik vetweefsel van mensen en ratten met overgewicht en obesitas. Dit eiwit is ook verhoogd op de oppervlakken van humane immunnocellen bij gewone vetzuren in het dieet. Als obese ratten op een dieet met veel suiker en vet een nieuw oraal geneesmiddel kregen dat bindt aan PAR2, werden de ontsteking veroorzakende eigenschappen van dit eiwit geblokkeerd, net als andere effecten van het hoge vet en veel suiker dieet - met inbegrip van de obesitas zelf.

"Deze belangrijke nieuwe bevinding verbindt overgewicht en een hoog vetgehalte hoog suiker dieet met veranderingen in immuuncellen en ontsteking, verhoogd de aandacht voor het opkomende besef dat obesitas een ontstekingsziekte is," zei David P. Fairlie, Ph.D., auteur van de studie aan het Instituut voor Moleculaire Bioscience bij de Universiteit van Queensland, in Bribane, Australië. "Medicijnen die zijn ontworpen om bepaalde ontstekingseiwitten te blokkeren, zoals in dit verslag, zouden kunnen dienen voor behandeling en voorkoming van obesitas, wat op zijn beurt een belangrijke risicofactor is voor type 2 diabetes, hartziekte, beroerte, nierfalen, amputatie van ledematen en kanker. "

Om deze ontdekking mogelijk te maken, ontdekten Fairlie en collega's de eerste krachtige, selectieve en oraal biologisch beschikbare kleine antagonisten moleculen van PAR2 en karakteriseerden hun functionele reacties in inflammatoire cel-en diermodellen.

Zij vonden dat PAR2 expressie toegenomen was in in-vivo vetweefsel van obese mensen en ratten, gestimuleerd in vitro in menselijke macrofagen door het voedingsvetzuur palmitinezuur en remde in-vivo en in-vitro door een PAR2 antagonist. Deze antagonist werd vervolgens gebruikt als een instrument om rollen voor PAR2 activatie te ontleden tijdens behandelen van metabole dysfunctie in menselijke monocyten afgeleide macrofagen (HMDM), mens en knaagdier adipocyten en dieet-geïnduceerde obesitas bij ratten.

Orale behandeling van obese ratten verzwakt PAR2 signalering in vetweefsel en remt vetweefsel ontsteking, insulineresistentie, dieet-geïnduceerde obesitas en cardiovasculaire complicaties. Dit is het eerste rapport wat aantoont dat een PAR2 antagonist obesitas, glucose homeostase en obesitas geassocieerde chronische ontsteking in vivo verbetert. Deze bevindingen geven aan dat verhoogde expressie van PAR2 een waardevolle nieuwe biomarker voor metabole dysfunctie kan zijn en bovendien, dat PAR2 antagonisme een effectieve interventie voor de behandeling van metabole stoornissen en obesitas kan zijn.

"We weten dat teveel eten en te weinig bewegen je dik maakt, en daarna obese, maar waarom? De bottom line van dit rapport is dat obesitas een ontstekingsziekte is, en ontstekingen een grotere rol spelen in de neerwaartse spiraal naar overgewicht dan de meeste mensen zich realiseren. " zei Gerald Weissmann, MD, Editor-in-Chief van The FASEB Journal. "Het lijkt erop dat zodra we de ontsteking kunnen controleren, we al het andere ook in lijn beginnen te krijgen. Gelukkig hebben deze wetenschappers alvast een veelbelovende verbinding geïdentificeerd die lijkt te werken."

Vertaald door Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats