Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nanodeeltjes onderzoek voor het ontrafelen van het probleem van onvruchtbaarheid

Een manier om nanodeeltjes te gebruiken om de onderliggende mechanismen van de 'mysterie" gevallen van onvruchtbaarheid te ontrafelen is ontwikkeld door wetenschappers aan de Universiteit van Oxford .

De techniek gepubliceerd in 'Nanomedicine : Nanothechnology, Biology and Medicine' kan onderzoekers uiteindelijk helpen om de oorzaken achter de gevallen van onverklaarde onvruchtbaarheid te ontdekken en behandelingen voor getroffen koppels te ontwikkelen. De methode bestaat uit het laden van poreuze silica nanodeeltjes 'enveloppen' met verbindingen om de oorzaken van onvruchtbaarheid te identificeren, te diagnosticeren en te behandelen.

De onderzoekers hebben aangetoond dat de nanodeeltjes kunnen worden gehecht aan sperma van varkens zonder nadelige effecten op de functie.

"Een aantrekkelijke eigenschap van nanodeeltjes is dat ze als lege enveloppen zijn die kunnen worden geladen met een verscheidenheid van verbindingen en ingebracht in cellen," zegt dr. Natalia Barkalina, hoofdauteur van de studie van de Nuffield afdeling Verloskunde en Gynaecologie aan de Universiteit van Oxford. "De nanodeeltjes die we gebruiken lijken zich niet te bemoeien met het sperma waardoor ze zich perfect gedragen in zo'n onderzoek"

"We beginnen met verbindingen om de biologie van onvruchtbaarheid te onderzoeken en binnen een paar jaar zullen wij in staat zijn om zeldzame gevallen te verklaren of zelfs de diagnose bij patiënten te bepalen. In de toekomst kunnen we ook behandelingen aanleveren op een vergelijkbare manier."

Zaadcellen zijn moeilijk te bestuderen door hun kleine omvang, ongewone vorm en korte levensduur buiten het lichaam. Toch is dit een essentieel onderdeel van het onderzoek naar onvruchtbaarheid zoals senior auteur dr. Kevin Coward uitlegt: ' Om de oorzaken van onvruchtbaarheid te ontdekken moeten we het sperma onderzoeken om te zien waar de problemen beginnen. Vorige methoden betreffen ingewikkelde procedures bij dieren en vroegen maanden wachttijd voordat het sperma kon worden gebruikt.

"Nu kunnen we gewoon in een petrischaal sperma blootstellen aan nanodeeltjes. Het is zo simpel dat het allemaal snel genoeg kan worden gedaan opdat de zaadcellen volkomen ongedeerd blijven overleven."

Het team van het Instituut voor Reproductieve Wetenschappen gebruikte sperma van varkens vanwege de overeenkomsten met menselijk sperma aldus co-auteur Celine Jones: '"Het is vergelijkbaar in grootte, vorm en activiteit. Nu we het systeem in varkenssperma beheersen hopen we onze bevindingen te kunnen repliceren op menselijk sperma en uiteindelijk te zien of we ze kunnen gebruiken om verbindingen te leveren aan de eitjes.'

Het onderzoek was een interdisciplinaire inspanning waarbij biologen van de Nuffield Afdeling Obstetrie & Gynaecologie en nanowetenschappers van de Afdeling Engineering Science werden betrokken onder de leiding van dr. Helen Townley.

De studie werd gefinancierd door het "Nuffield Department of Obstetrics & Gynaecology" aan de Universiteit van Oxford en het "Engineering and Physical Sciences Research Council ( EPSRC ). Deze techniek is het onderwerp van octrooiaanvraag bij "Isis Innovation" aan de Universiteit van Oxford.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats