Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoek geeft aan dat nachtwerk glucosetolerantie zou kunnen aantasten

Bevindingen ondersteunen een oorzakelijke rol van nachtwerk van verhoogd risico voor type 2 diabetes bij ploegendienst medewerkers.

DARIEN, IL - een nieuw onderzoek geeft aan dat nachtwerk glucosetolerantie kan aantasten en ondersteunt daarmee een causale rol van nachtwerk bij verhoogd risico voor type 2 diabetes tussen ploegendienst medewerkers.

De resultaten tonen dat de piek van glucosespiegels16 procent hoger waren gedurende een nagebootste nachtelijke ploegendienst, vergeleken met een nagebootst werkschema overdag. In vergelijking met het dagprotocol waren de insulinespiegels tijdens het nachtprotocol 40 tot 50 procent hoger bij 80 en 90 minuten na een maaltijd.

"Het is verbazingwekkend dat een enkele nachtdienst significant glucosetolerantie kan aantasten en insulinespiegels kan verhogen," aldus hoofdauteur Christopher Morris, arts, postdoctoraal onderzoeker van het Medische Chronobiologie Programma van de afdeling slaapgeneeskunde bij het Brigham & Women's Ziekenhuis en de Harvard Geneeskunde Universiteit in Boston, Mass. " Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze laten zien, onder uiterst beheerste laboratoriumomstandigheden, dat acute blootstelling aan nachtwerk glucosetolerantie aantast. Chronisch aangetaste glucosetolerantie zal waarschijnlijk leiden tot Type 2 diabetes."

Het onderzoeksoverzicht is recentelijk gepubliceerd in een online supplement van de krant 'Sleep' (slaap), en Morris heeft de bevindingen dinsdag 4 juni gepresenteerd in Baltimore, Md., tijdens SLEEP 2013, de 27e jaarvergadering van de Verenigde Professionele Slaap Genootschappen LLC.

De onderzoeksgroep omvatte 13 gezonde volwassenen zonder overgewicht en zonder een ploegendienst verleden van betekenis, die in het laboratorium twee protocollen van 8 dagen doorliepen in willekeurige volgorde, een met werk overdag en de andere met nachtwerk. Elke situatie besloeg vier aanvangsdagen, gevolgd door of een dag met dag- of nacht ploegendiensten. Het dieet was isocalorisch (=hetzelfde aantal calorieën genuttigd
in wisselende voedingsverhoudingen), gelijk voor wat betreft omstandigheden, en besloegen gestandaardiseerde gemengde maaltijden op de eerste en derde dag van het dag-/nachtwerk om glucose serum - en insuline reacties vast te stellen. De proefpersonen begonnen met eten om 8.00 uur 's morgens (dagwerk) of 20.00 's avonds (nachtwerk) en werden verzocht binnen 20 minuten gegeten hebben. Voor elke maaltijd werd en bloedmonster op nuchtere maag afgenomen, gevolgd door aanvullende bloedmonsters elke 10 minuten binnen 90 minuten, daarna elke 30 minuten binnen 90 minuten.
Slechts de resultaten met betrekking tot de gemengde maaltijden die op dag 1 van het dag- en nachtwerk werden genuttigd, zijn opgenomen in de huidige analyse.

Volgens de auteurs werken ongeveer 8.6 miljoen Amerikanen regelmatig 's nachts, wat in epidemiologische studies in verband wordt gebracht met een risico voor type 2 diabetes.

Vertaling: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats