Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


‘Veilige’ niveau’s bij milieuvervuiling kunnen lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid

Nieuw onderzoek in The FASEB Journal suggereert dat levenslange blootstelling aan zeer lage concentraties van verontreinigde stoffen in levensmiddelen leidt tot metabolische ziekten.

Bethesda, MD - Als je beter eet en regelmatig beweegt maar nog steeds geen verbeteringen in je gezondheid ziet zou er een reden voor kunnen zijn: vervuiling. Volgens een nieuw onderzoeksrapport, gepubliceerd in het september nummer van The FASEB Journal, kan wat je eet en doet niet het probleem zijn maar kan datgene dat in je eten zit de boosdoener zijn.

“Deze studie voegt bewijzen toe voor een andere manier van aanpak inzake de risicobeoordeling, vooral wanneer men bedenkt dat de menselijke bevolking op grote schaal wordt blootgesteld aan lage niveaus van duizenden chemische stoffen. En dat de gezondheidseffecten die reële mengsels van verontreinigde stoffen veroorzaken ook getest moeten worden,” zegt Brigitte Le Magueresse-Battistoni, een onderzoeker die betrokken is bij het werk van the French National Institute of Health and Medical Research (INSERM). “Een enkele verontreiniging kan een ander effect hebben als dat het gemengd is met andere verontreinigde stoffen. Dus kan onze studie grote gevolgen hebben op het gebied van aanbevelingen voor voedselzekerheden. Onze gegevens geven ook nieuw licht op het begrip van de impact van milieuverontreinigingen in levensmiddelen bij de ontwikkeling van metabole aandoeningen.”

De wetenschappers zijn tot deze ontdekking gekomen door twee groepen obese muizen te gebruiken. Beide groepen kregen een vetrijk en met hoge sucrose verrijkt dieet, waarvan één groep een cocktail met toegevoegde verontreiniging kreeg in een zeer lage dosering. Deze stoffen werden aan de muizen gegeven van pre-conceptie tot volwassen leeftijd. Alhoewel de onderzoekers, bij de muizen die de verontreinigde cocktail hadden ontvangen, geen toxiciteit of gewichtstoename waarnamen, zagen zij een verslechtering van de glucosetolerantie bij de vrouwtjes, hetgeen wijst op een defect in het insulinesignaal. Studie resultaten suggereren dat het mengsel van verontreinigde stoffen de oestrogeen activiteit in de lever vermindert door de verhoging van een enzym die verantwoordelijk is voor oestrogeen eliminatie. In tegenstelling tot de vrouwtjes, werd de glucosetolerantie van de mannetjes, die de verontreinigde cocktail ook kregen, niet beïnvloed. De mannetjes vertoonden daarentegen een aantal veranderingen in de lever met betrekking tot cholesterol synthese en transport. Deze studie voedt de opvatting dat verontreinigingen kunnen bijdragen aan de huidige invloed van chronische ziekten zoals diabetes en metabolische ziekten.

“Dit rapport bevestigt iets wat we al lange tijd weten: vervuiling is slecht voor ons,” zegt Gerald Weissmann, MD, Editor-in-Chief van het FASEB Journal. Maar, wat net zo belangrijk is, het berekenen van individuele voedingsmiddelencontaminanten en verontreinigingen is te simplistisch. We kunnen zien dat wanneer ‘veilige’ niveaus van verontreinigde stoffen samen gevoegd worden ze aanzienlijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid.”

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats