Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Placebo-effect grotendeels genegeerd in psychologische respons studies

Champaign, Ill. - Veel hersentraining bedrijven zoeken wetenschappelijke ondersteuning voor hun producten - laboratorium studies die laten zien hoe hun programma uw intellect verbetert. Volgens een nieuw rapport hebben de meeste studies een ernstige tekortkoming: Ze houden niet voldoende rekening met het placebo-effect.

De nieuwe analyse verschijnt in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science.

De resultaten van psychologische interventies, zoals medische, moeten vergeleken worden met verbeteringen in een controle conditie, zei hoogleraar psychologie Daniel Simons van de Universiteit van Illinois hoogleraar psychologie die meeschreef aan het artikel samen met Walter Boot, Cary Stothart en Cassie Stutts, van de Florida State University. In een klinische studie voor een nieuw geneesmiddel, ontvangen sommige deelnemers een pil met de kritische ingrediënten en anderen krijgen een identiek uitziende pil - een placebo. Omdat aan de deelnemers niet wordt verteld wat zij ontvangen zijn allen op gelijke voet voor wat betreft de verwachtingen.
In tegenstelling weten wij dat bij psychologie interventies de deelnemers weten wat er in hun "pil" zit, zegt Simons.

"Het is niet mogelijk om een ​​hersentraining programma te ondergaan voor 10 uur zonder te weten welke aard van opleiding u heeft ontvangen," zei hij. "Mensen kunnen verwachtingen koesteren voor wat zal verbeteren op basis van de ervaringen met de opleidingstaken en het bestaan ​​van verschillen in de verwachtingen tussen de mensen in de behandelings- en controlegroepen ondermijnen potentieel elke claim op verbeteringen als gevolg van de behandeling. Niet één van de studies geciteerd door de brain-training bedrijven kijkt naar de uiteenlopende verwachtingen tussen de groepen. "

Alleen maar een "actieve controle groep" hebben die iets doet gedurende dezelfde hoeveelheid tijd als de behandelde groep, beschermt niet tegen het placebo-effect, zei Simons. Een behandelgroep die een intensieve geheugentraining ondergaat verwacht verbeterde prestaties op andere cognitieve taken bij het beoordelen van het geheugen. Een controlegroep die kruiswoordpuzzels oplost of dvd's bekijkt gedurende dezelfde tijd zal waarschijnlijk niet dezelfde verbetering verwachten van dezelfde taken, zei hij.

"Deze problemen zijn niet beperkt tot hersentraining studies," zei Simons. "Ze gelden vrijwel voor alle interventiestudies."

Om de alomtegenwoordigheid van dit probleem te illustreren, onderzochten de onderzoekers de verwachtingen voor verbetering van de studies naar het effect van het spelen van videogames op waarneming en aandacht.

"Dergelijke studies vinden meer verbetering in de prestaties en beleving van taken na de training met actie video spelen dan na de training met niet-actie spelen voor dezelfde hoeveelheid tijd," aldus Boot. "Maar zelfs met dit soort actieve controle conditie scriptie interventies is er nog steeds het risico voor differentiële placebo-effecten."

De onderzoekers maten de verwachtingen van twee studies met telkens 200 deelnemers. Ofwel keken de deelnemers naar een korte video van een actie spel ('Unreal Tournament') of één van de spelen vaak gebruikt voor controles in proefschrift studies ("Tetris" of "The Sims"). Zij lazen dan beschrijvingen van de cognitieve tests gebruikt in de studies, bekeken korte video's van de tests, en beantwoordden vragen over hoe zij dachten dat hun prestaties na de tests zouden verbeteren als gevolg van training op de videogame die ze hadden bekeken.

De resultaten toonden aan dat de verwachtingen hoger waren voor verbetering voor de actie spelen dan voor de controlegroep bij precies dezelfde tests die grotere verbeteringen toonden bij de actie training studies. De onderzoekers vonden dat het patroon van de verwachte verbeteringen precies afgestemd was op de werkelijke verbeteringen gezien in de actie videogame studies.

"Als de verwachtingen voor verbetering perfect overeen stemmen met de daadwerkelijke verbeteringen, dan is elke bewering dat de behandeling effectief was voorbarig," zei Simons. "Onderzoekers moeten eerst verschillen elimineren in verwachtingen boven de voorwaarden."

"Hoewel de deelnemers in de psychologie interventies het soort interventies kennen kun je een video spel niet spelen zonder te weten hoe het moet gespeeld worden - er zijn stappen die onderzoekers kunnen nemen om ervoor te zorgen dat de voordelen van de behandelde groep niet het gevolg zijn aan de verwachtingen, "aldus Boot.

Bijvoorbeeld kunnen de onderzoekers de deelnemers misleiden ten aanzien van de verwachte voordelen van een bijzondere interventie door in de controlegroep hogere verwachtingen voor verbetering te voorspellen dan in de behandelde groep. Onderzoekers kunnen ook verwachtingen genereren die door behandelingen in een aparte steekproef de deelnemers garanderen dat de verwachtingen niet afwijkentussen de respons en controle behandelingen.

"Alhoewel placebo-effecten ook nuttig kunnen zijn moeten we weten wat de oorzaken zijn van de verbetering van een interventie," zei Simons. "We willen geen nieuwe therapieën bevelen, leerplannen veranderen of ouderen aanraden hersentraining games te kopen als de voordelen alleen het gevolg zijn van de verwachtingen voor verbetering. Alleen door gebruik van betere actieve controles op de verwachtingen kunnen we definitief conclusies nemen over de effectiviteit van een actie. "

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats