Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Maagzuurremmers geassocieerd met vitamine B12 tekort

Volgens een studie verschenen in het 11 december nummer van JAMA werd het gebruik gedurende 2 of meer jaren van proton pompremmers en histamine 2-receptor antagonisten (twee soorten zuurremmende medicijnen) geassocieerd met een volgende nieuwe diagnose van vitamine B12-deficiëntie.

"Vitamine B12-tekort komt relatief vaak voor, vooral bij oudere volwassenen; het heeft potentieel ernstige medische complicaties als het niet gediagnotiseerd wordt. Onbehandeld kan vitamine B12 tekort leiden tot dementie, neurologische schade, bloedarmoede en andere complicaties die onomkeerbaar kunnen zijn " aldus achtergrondinformatie in het artikel. Protonpompremmers ( PPI ) en histamine 2 receptorantagonisten (H2RAs) onderdrukken de productie van maagzuur wat kan leiden tot absorptie van vitamine B12 en ze behoren tot de meest gebruikte geneesmiddelen in de Verenigde Staten. Er zijn echter weinig gegevens ​​over een eventueel verband tussen langdurig gebruik van deze medicijnen en vitamine B12-deficiëntie.

Jameson R. Lam, MPH, van Kaiser Permanente, Oakland, Californië en collega's evalueerden de relatie tussen het gebruik van zuur onderdrukkende medicijnen en vitamine B12 tekort binnen de populatie van Kaiser Permanente Northern California. De onderzoekers identificeerden 25.956 patiënten met nieuwe diagnoses van vitamine B12 tekort tussen januari 1997 en juni 2011 en 184.199 patiënten zonder B12 tekort en vergeleken hun blootstelling aan zuurremmers langs elektronische apotheek, laboratorium en diagnostische databases.

Bij de patiënten met een nieuwe diagnose van vitamine B12 tekort werd aan 3120 (12,0 procent) PPI's gegeven gedurende 2 of meer jaren, aan 1087 (4,2 procent ) werd 2 of meer jaar H2RAs ( zonder PPI gebruik) gegeven en 21.749 ( 83,8 procent ) kregen de middelen niet. Onderde controle patiënten werd aan 13.210 (7,2 procent ) PPI's gegeven, aan 5897 ( 3,2 procent) werd gedurende 2 of meer jaren H2RAs ( zonder PPI ) gegeven , en 165.092 ( 89,6 procent ) had niets gekregen.

De groep met PPI's en H2RAs gedurende 2 of meer jaar vertoonde een verhoogd risico voor vitamine B12 tekort . Doseringen van meer dan 1,5 PPI pillen/dag veroorzaakten meer vitamine B12 deficiëntie dan die van 0,75 pillen/dag .

De onderzoekers vonden dat de omvang van het verband sterker was bij vrouwen en jongere leeftijdsgroepen met meer potente zuuronderdrukking (PPI vs H2RAs) en dat de invloed verminderde na stoppen van het gebruik. Er was geen significante trend met toenemende duur van het gebruik .

"We kunnen niet volledig de residerende verstoringen [factoren naast de medicijnen] uitsluiten als verklaring voor deze bevindingen, maar op zijn minst, identificeert het gebruik van deze medicijnen een groep met een hoger risico op B12 deficiëntie onafhankelijk van andere risicofactoren. Deze bevindingen raden het toepassen van zuuronderdrukking voor personen met duidelijke aanwijzingen niet af maar artsen moeten waakzaam zijn bij het ​​voorschrijven van deze medicijnen en de laagst mogelijke effectieve dosis laten nemen. Deze bevindingen zouden de basis moeten vormen voor discussies over de voordelen en de mogelijke risico's van het gebruik van deze medicijnen," concluderen de auteurs.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats