Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Verontreinigende stoffen uit wierook rook, veroorzaakt menselijke
longcelontstekingen

Het branden van wierook, een populaire culturele bezigheid in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en elders, genereert binnenshuis, luchtverontreinigende stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken in menselijke longcellen, aldus onderzoekers van de Gillings School of Global Public Health aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill.

“Gevaarlijke evaluatie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wierook rook" verschijnt in het augustus 2013 nummer van Science of Total Environment. Rebecca Cohen, masterstudent in milieuwetenschappen en techniek (ESE), haar adviseur, Kenneth G. Sexton, nu gepensioneerd ESE onderzoek assistent-professor, en Karin B. Yeatts, research assistent-professor in de epidemiologie, werkten aan dit onderzoek.

Eerdere studies, sommige door Yeatts en andere UNC collega's, hebben wierook rook geassocieerd met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder oog, neus, keel en irritatie van de huid, luchtwegklachten zoals astma, hoofdpijn, verergering van hart-en vaatziekten, en veranderingen in de long- celstructuur.

Luchtvervuiling binnenshuis is een internationale gezondheidszorg. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er meer dan 1 miljoen mensen per jaar sterven aan chronische obstructieve luchtwegaandoeningen (COPD), in de eerste plaats een gevolg van blootstelling aan verontreinigende stoffen uit fornuizen en open haarden. Het branden van wierook veroorzaakt soortgelijke verontreinigende stoffen, waaronder koolmonoxide.

In het huidige onderzoek werden, deeltjes en gassen uitgestoten door 2 soorten wierook die meestal gebruikt worden in de VAE huizen, geïdentificeerd en gemeten. De test werd langer dan drie uur uitgevoerd, de periode die er ongeveer nodig is om een wierookstaafje te laten branden, in een speciaal ontworpen indoor klimaatkamer met een concentratie van rook die aanwezig kan zijn in een typische VAE woonkamer.

De onderzoekers analyseerden zowel de concentratie van deeltjes en niveaus van gassen zoals koolmonoxide, zwaveldioxide, stikstofoxiden en formaldehyde.

Menselijke longcellen werden in de kamer blootgesteld aan de rook, daarna gedurende 24 uur geïncubeerd om deeltjes te laten bezinken zodat de cellen konden reageren. De resulterende ontstekingsreactie, een kenmerk van astma en andere ademhalingsproblemen, was vergelijkbaar met die van longcellen blootgesteld aan sigarettenrook.

Wierook wordt wekelijks gebrand in ongeveer 94 procent van de huishoudens in de VAE als een culturele bezigheid om kleding te parfumeren en kooklucht en andere vieze geurtjes te verwijderen. Omdat mensen meer dan 90 procent van hun tijd binnenshuis besteden, is luchtverontreiniging binnenshuis, een reden om bezorgd te te zijn, aldus de onderzoekers.

Daarnaast is het dat houtskool vaak worden gebruikt om wierook te ontsteken en te laten branden, die ook weer bijdraagt aan potentieel schadelijke niveaus van koolmonoxide en andere vervuilende stoffen.

Twee soorten wierook (Oudh en Bahkoor) worden het meest gebruikt. Beide zijn gemaakt van agarwood, afkomstig van bomen die een aromatische geur afgeven, die weer een longinfectie kan ontwikkelen. Bahkoor heeft een aantal toevoegingen, waaronder sandelhout boom hars, etherische oliën en andere stoffen.

Onderzoekers ontdekten dat beide soorten wierook grote hoeveelheden deeltjes, koolmonoxide, formaldehyde, en stikstofoxiden uitstoten, resulterend in de cellulaire ontstekingsreactie.

De auteurs bevelen betere ventilatie in de VAE woningen aan als er wierook wordt verbrand, zoals het openen van een deur of raam om de luchtstroom te verbeteren. Zij stelden ook voor om alternatieven voor houtskool en elektrische verbrandingstoestellen te vinden.

Toekomstige studies zullen verdere gevolgen veroorzaakt door wierook moeten aantonen.

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats