Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Koffieconsumptie vermindert het risico op leverkanker

Koffieconsumptie vermindert het risico op hepatocellulair carcinoom (HCC), de meest voorkomende vorm van leverkanker, met ongeveer 40 procent volgens een analyse gepubliceerd in Clinical Gastroenterology and Hepatology, het officiële klinische praktijk tijdschrift van de American Gastroenterological Association. Verder geven sommige gegevens aan dat drie koppen koffie per dag de kans op leverkanker verminderen met meer dan 50 procent.

"Ons onderzoek bevestig vroegere beweringen dat koffie goed is voor je gezondheid en met name voor de lever, zei Carlo La Vecchia, MD auteur van de studie van de afdeling epidemiologie Istituto di Ricerche Farmacologiche " Mario Negri" en de afdeling van de klinische wetenschappen en gezondheid van de Università degli Studi di Milano, Italië." Het gunstig effect van koffie op leverkanker kan worden afgeleid op de door koffie bewezen preventie van diabetes, een bekende risicofactor voor de ziekte of zijn gunstige effecten op cirrose en leverenzymen."

Onderzoekers voerden een meta-analyse uit van artikels gepubliceerd van 1996 tot september 2012 en analyseerden uiteindelijk 16 studies van hoge kwaliteit en een totaal van 3153 gevallen. Dit onderzoek dicht de grote kloof sinds de laatste meta-analyse gepubliceerd in 2007 en de sindsdien gepubliceerde gegevens over meer dan 900 gevallen van HCC.

Ondanks de consistentie van de resultaten tussen de studies, de periodes en de bevolking, is het moeilijk vast te stellen of het verband tussen koffie drinken en HCC causaal is of dat de relatie gedeeltelijk kan worden toegewezen aan het feit dat patiënten met lever- en spijsverteringsaandoeningen vaak vrijwillig hun koffie inname beperken.

"Het blijft onduidelijk of het drinken van koffie een aanvullende rol heeft in het voorkomen van leverkanker," voegde Dr La Vecchia eraan toe. "Maar in elk geval is zulk een rol beperkt ten opzichte van wat kan worden bereikt met de huidige maatregelen."

Primaire leverkankers zijn grotendeels vermijdbaar door hepatitis B-virus vaccinatie, controle van hepatitis C virus overdracht en vermindering van alcoholgebruik. Deze drie maatregelen kunnen meer dan 90 procent van de primaire leverkankers wereldwijd voorkomen.

Leverkanker is de zesde meest voorkomende vorm van kanker in de wereld en de derde meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker. HCC is de belangrijkste vorm van leverkanker goed voor meer dan 90 procent van de gevallen wereldwijd. Chronische infecties met hepatitis B en C virussen zijn de belangrijkste oorzaken van leverkanker; andere relevante risico factoren zijn onder meer alcohol, tabak, overgewicht en diabetes.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats