Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Studie toont dat overnachten weg van huis de gehechtheid kinderen beïnvloedt

Baby's hebben een aangeboren biologische neiging zich te hechten aan hun verzorgers, meestal hun ouders. Maar wat gebeurt er als baby's een nacht of meer per week weg zijn van hun primaire verzorger, zoals gebeurt in gevallen waarin de ouders voogdij delen maar niet samen leven?

In een nieuwe nationale studie aan de Universiteit van Virginia ontdekten onderzoekers dat baby's die ten minste één nacht per week weg waren van hun moeders meer onveilige gehechtheid aan de moeder hadden in vergelijking met baby's die minder overnachtingen hadden of hun vader alleen overdag zagen.

De bevinding is gerapporteerd in het augustusnummer van het Journal of Marriage and Family en online beschikbaar.

Gehechtheid wordt gedefinieerd als een blijvende, diepe, emotionele band tussen een kind en de verzorger die zich ontwikkelt tijdens het eerste jaar van het leven, volgens Samantha Tornello, hoofdauteur van de studie en een Ph.D. kandidaat in de psychologie aan de Graduate School of Arts & Sciences U.Va. 's.

Gehechtheid tijdens dat cruciaal eerste jaar dient als basis voor gezonde relaties later in het leven, met inbegrip van de volwassenheid, zei Tornello.

Zij merkt op dat steeds meer ouders uit elkaar wonen vanwege scheiding en echtscheiding. Ouders kiezen steeds vaker voor het delen van de opvoeding van hun kinderen in één of andere vorm van gezamenlijk gezag, en vaak moet het rechtssysteem voogdij regelingen voorstellen voor de kinderen van ouders die niet samenwonen.

"Rechters nemen vaak beslissingen inzake gezag zonder te weten wat er werkelijk het beste is in belang van het kind, op basis van psychologisch onderzoek," zei Tornello. "Onze studie werpt de vraag op, 'Zouden baby's beter af zijn met overnachtingen bij een verzorger of in ieder geval minder vaak in een ander huis?'"

Tornello wees erop dat ofwel de moeder of de vader de primaire verzorger zou kunnen zijn maar het punt is dat het kind het best af is met een liefdevolle en aandachtige verzorger en dat het storend is voor een zuigeling nachten door te brengen in verschillende huizen.

"Wij zouden willen dat een kind zich hecht aan beide ouders, maar in het geval van scheiding moet een kind ten minste één goede stevige steun hebben," zei ze. "Het hebben van een constante zorgverlener is belangrijk."

Tornello en haar co-auteurs op U.Va. en de Amerikaanse Instituten voor Onderzoek, waaronder U.Va. hoogleraar psychologie Robert Emery, analyseerden gegevens van de Fragile Families en Child Wellbeing Study, een nationaal longitudinaal onderzoek van ongeveer 5000 kinderen geboren in grote Amerikaanse steden tussen 1998 en 2000. De gegevens zijn verzameld door onderzoekers aan de Princeton University en Columbia University en bestonden uit interviews met beide ouders ten tijde van de geboorte van het kind en op de leeftijd van 1 en 3. Extra thuis evaluaties van de kinderen werden uitgevoerd toen ze 1 en 3 waren.

Van ouders die samen woonden tijdens de studie waren 6,9 procent van de baby's onder de leeftijd van 1 die bij hun moeder woonden minstens één nacht per week bij de vader. Onder peuters van 1 tot 3, brachten 5,3 procent tussen 1 en 35 procent van de overnachtingen door bij de vader. Een ander 6,8 procent overnachtte 35 tot 70 procent bij de vader.

Zuigelingen die minstens één overnachting per week weg waren van hun moeder voelden zich onveiliger gehecht aan de moeder dan baby's die minder nachten bij de vader verbleven of hem alleen overdag zagen. Drieënveertig procent van de baby's met wekelijkse overnachtingen voelden zich onveilig bij de moeder in vergelijking met 16 procent met minder frequente overnachtingen.

Bij kleuters waren de resultaten minder dramatisch, een grotere hechtingsonzekerheid is verbonden met vaker overnachtingen, maar de resultaten waren statistisch niet betrouwbaar volgens Tornello.

"Ik zie graag baby's en peuters die stevig gehecht zijn aan de twee ouders, maar ik ben meer bezorgd over hen die zich aan geen van de twee ouders hechten," zei Emery, Tornello's research adviseur.

Hij pleit voor ouderschap plannen die evolueren, waar dagcontact met vaders veelvuldig gebeurt en overnachtingen weg van de primaire verzorger geminimaliseerd worden in de eerste jaren om dan geleidelijk te worden verhoogd in de voorschoolse jaren.

"Als moeders en vaders geduldig kunnen zijn en samenwerken bij de ontwikkeling van hun kinderen kunnen dergelijke veranderende plannen werken voor zowel kinderen als ouders," zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats