Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Foto's op Facebook en Myspace beïnvloeden riskant gedrag
onder tieners

USC volksgezondheid vorsers onderzoeken hoe informatie op online sociale netwerken roken en alcoholgebruik kan beïnvloeden.

LOS ANGELES - Tieners die op foto's, geplaatst op Facebook en Myspace, vrienden zien roken en alcohol drinken hebben meer kans om zelf te gaan roken en drinken, volgens een nieuwe studie van de University of Southern California ( USC ) .

"Onze studie toont aan dat jongeren kunnen worden beïnvloed door online foto's van hun vrienden over roken en drinken," zei Thomas W. Valente , Ph.D. , hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Keck School of Medicine van de USC en hoofdonderzoeker van de studie. " Voor zover ons bekend, is dit de eerste studie met sociale netwerkanalyse methoden om te onderzoeken hoe de activiteiten van tieners op online social networking sites invloed uitoefenen op hun rook- en drinkgedrag. "

De studie verscheen online in het 3 september nummer van het Journal of Adolescent Health .

Valente en zijn team ondervroegen 1.563 studenten van de Monte Union High School District El in Los Angeles County in oktober 2010 en april 2011 over hun online en offline vriendschapsnetwerken en de frequentie van hun social media gebruik en hun rook- en alcoholgedrag . Op het moment van de studie was El Monte de negende grootste stad in de provincie met een bevolkingscijfer van ongeveer 113.500 .

De onderzoekers vonden dat de grootte van iemands online netwerk van vrienden niet significant geassocieerd was met risicovol gedrag. Het bekijken van online foto's van feesten of drinken, echter, was duidelijk geassocieerd met zowel roken als alcoholgebruik . Tieners wiens goede vrienden geen alcoholdrinkers waren hadden meer kans het te worden bij toenemende blootstelling aan risicovolle online foto's .

" Uit de gegevens blijkt dat online gedragingen van vrienden een levensvatbare bron zijn van beïnvloeding, ' zei Grace C. Huang , Ph.D. , MPH , een afgestudeerde van de Keck School of Medicine van de USC 's Health Behavior Research -programma en hoofdauteur van de studie. " Dit is belangrijk om te weten, gezien het feit dat 95 procent van de 12 tot 17 -jarigen in de Verenigde Staten elke dag toegang heeft tot het internet, en 80 procent van deze jongeren online social networking sites gebruiken om te communiceren . "

Studenten die reageerden op de enquête waren gelijkmatig verdeeld over de geslachten en gemiddeld 15 jaar oud . Ongeveer tweederde waren Spaans/Latino en ongeveer een vierde waren Aziatisch hetgeen de etnische verdeling van El Monte goed weergeeft. In april 2011 had bijna 30 procent van de respondenten gerookt en meer dan de helft had minstens een alcoholdrank genuttigd . Ongeveer een derde van de studenten gaf aan dat ten minste één vriend rrokte of alcohol gebruikte.

Bijna de helft van alle studenten meldde dat zij regelmatig Facebook en Myspace bezoeken. Tussen oktober 2010 en april 2011 is het gebruik van Facebook met 75 procent gestegen, terwijl het gebruik van Myspace met 13 procent is afgenomen. Gemiddeld 34 procent van de studenten had minstens één vriend die online over feestjes rapporteerde en 20 procent meldde dat hun vrienden foto's online plaatsten van drinkpartijen .

Overeenkomstig eerdere studies namen de onderzoekers verschillen waar tussen Facebook- en Myspace -gebruikers . Facebookgebruikers behoorden tot de hogere klasse, spraken meer Engels thuis en hadden meer kans op een hogere sociaal-economische status. Zij waren minder van Spaans/Latino afkomst en en hadden een grotere waarschijnlijkheid nog nooit gerookt of alchohol gedronken te hebben. Terwijl Facebookgebruik geen invloed leek te hebben op roken of drinken bleek uit de studie dat frekwenter gebruik van Myspace wel werd geassocieerd met meer drinken .

Verder onderzoek zou kunnen nagaan hoe online en offline vriendschappen verschillen in termen van activiteiten en interacties die zij hebben met elkaar, zei Huang .

" Er is weinig bekend over hoe sociale media's de gezondheid van adolescent gedrag beïnvloedt, " zei Huang, die nu post-doctoraal onderzoeker is aan het National Cancer Institute . " Onze studie suggereert dat het nuttig is om tieners over de schadelijke gevolgen van het plaatsen van riskant gedrag online in te lichten en hen erop te wijzen dat bepaalde informatie hun vrienden kan kwetsen. "

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats