Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoekers identificeren een schakelaar die de groei van de meeste agressieve hersentumorcellen regelt

DALLAS - Onderzoekers van UT Southwestern Medical Center hebben een cellulaire schakelaar geïdentificeerd die potentieel kan worden uitgeschakeld om uiteindelijk de groei van de meest gediagnosticeerde en agressieve kwaadaardige hersentumoren te remmen .

Resultaten van het onderzoek tonen aan dat het eiwit RIP1 fungeert als een bemiddelaar voor de overleving van de hersentumor door cellen te beschermen of te vernietigen. Onderzoekers geloven dat het eiwit gevonden in de meeste glioblastomas in aanmerking komt voor het ontwikkelen van een medicijn voor het behandelen van deze zeer kwaadaardige tumoren. De studie werd gepubliceerd op Internet op 22 augustus in Cell Reports .

"Onze studie identificeertde een nieuw mechanisme rond RIP1 dat de celdeling en de dood bij glioblastomas regelt," zei senior auteur Dr Amyn Habib, hoogleraar neurologie en Neurotherapeutics aan de UT Southwestern en neuroloog bij VA North Texas Health Care System. "Voor mensen met glioblastomas betekent deze bevinding een doelwit voor de ontwikkeling van een geneesmiddel voor de behandeling, een optie die momenteel niet bestaat."

In de studie gebruikten de onderzoekers diermodellen om de interacties van de celreceptor EGFRvIII en RIP1 te onderzoeken. Beide worden gebruikt om NFKB, een familie van eiwitten die belangrijk is voor het activeren van de groei van tumorcellen. Wanneer RIP1 werd uitgeschakeld in het experimentele model werd NFKB en als gevolg de signalering die tumorgroei bevordert ook geremd. Bovendien blijkt uit de bevindingen dat RIP1 kan worden geactiveerd om kankercellen af te leiden naar een doodmodus zodat ze zichzelf vernietigen .

Volgens de American Cancer Society zijn ongeveer 30 procent van de hersentumoren gliomen, een snel groeiende therapieresistent type tumor dat glioblastomas, astrocytomen, oligodendrogliomen en ependymomas omvat. In veel gevallen is overleving afhankelijk van nieuwe klinische behandelingen en onderzoek dat leidt tot de ontwikkeling van geneesmiddelen.

De afdeling Neurologie en Neurotherapeutics aan de UT Southwestern is gerangschikt in de top 20 in de US volgens US News & World Report. UT Southwestern ontmoeten routinematig artsen uit de hele regio voor het bespreken van de moeilijkste neurologie gevallen .

Het onderzoek werd uitgevoerd met steun van de National Institutes of Health , de NASA , en het Cancer Prevention and Research Institute of Texas .

Volgende onderzoekers van UT Southwestern namen deel aan de studie: voormalig postdoctoraal onderzoeker Dr Vineshkumar Puliyappadamba, senior research associate Dr Sharmistha Chakraborty, voormalig assistent Sandili Chauncey en senior onderzoeker dr. Li Li , allen uit de afdeling Neurologie en Neurotherapeutics; Dr. Kimmo Hatanpää universitair hoofddocent van de pathologie; dr. Bruce Mickey directeur van het Annette G. Strauss Center in Neur -Oncologie; dr. David Boothman hoogleraar kankerbestraling en farmacologie in de Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center en Dr Sandeep Birma universitair hoofddocent van kankerbestraling.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats