Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Doorbraak in volwassen hartreparatie

Onderzoekers van het Baylor College of Medicine en het Texas Heart Institute hebben een nieuwe manier ontdekt om een hart reparatie drastisch te verbeteren. Het doel is om deze kennis te gebruiken om de menselijke hart-en vaatziekten te bestrijden door het verbeteren van herstel na een hartaanval. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Development.

Professor James Martin leidde het team dat deze signaalweg ontdekte, genaamd de Hippo route, die normaliter hart reparatie bij volwassen muizen na verwonding blokkeert. Toen de onderzoekers bepaalde signalen verwijderden, konden de harten zich herstellen. Het team van Martin's toonden aan dat dit was omdat de gespecialiseerde hartcellen, genaamd hartspiercellen, in staat waren om zich veel beter te verspreiden: een prestatie die in wezen verloren gaat in een normaal gewond hart.

"Het hart is heel slecht in zichzelf te herstellen na verschillende vormen van letsel, met inbegrip van de meest voorkomende blessure, het myocard infarct. We waren zeer enthousiast om volledige terugkeer van de hartfunctie in het Hippo-mutant hart na letsel te zien. Het was het hoogtepunt van veel hard werk maar we hadden ook een beetje geluk, "zegt Martin.

Lessen uit de ontwikkeling
Hart regeneratie kan tijdens embryonale ontwikkeling, en zelfs in pasgeboren muizen, maar dit vermogen gaat verloren tijdens de volwassenheid. In eerder werk, gepubliceerd in Science, identificeerde het team van Martin's een signaalweg die verantwoordelijk is voor cardiomyocyte proliferatie tijdens de ontwikkeling. Nu zagen ze dat deze zelfde weg proliferatie controleert en dus ook regeneratie in het volwassen hart.

"We benaderden het probleem vanuit het perspectief van ontwikkelingsbiologen. Gebaseerd op onze eerdere observaties, dachten we dat er een goede kans was dat Hippo ook fungeerde als een onderdrukker van de volwassen hartspier proliferatie " voegt Martin eraan toe.

Andere dieren waaronder enkele vissen en amfibieën kunnen net zoals volwassenen hun hart herstellen maar men denkt dat dit vermogen verloren is gegaan in de loop van de evolutie. Nu, met de doorbraak van Martin’s team is er de mogelijkheid dat humane hartreparatie kan worden "gereactiveerd".

Hoop voor de menselijke hart-en vaatziekten
Het menselijk hart herstelt niet goed na een hartinfarct. Een van de grootste problemen is het aanzienlijk verlies van cardiomyocyten, maar als deze cellen kunnen worden overtuigd om te prolifereren in plaats van een celdood te ondergaan, kan de hevigheid van een hartkwaal drastisch worden verminderd.

"De implicaties voor de behandeling van hart-en vaatziekten zijn geweldig. Met de recente ontwikkelingen, is het nu duidelijk dat de hartspier kan worden overgehaald om nieuwe spiercellen aan te maken," zegt Martin. "Dit is een zeer spannend en gedenkwaardig jaar voor het hart regeneratie onderzoek," voegt hij eraan toe.

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats