Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe techniek kan helpen bij het regenereren van hartcellen in de behandeling van hartziekte

Onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, die ooit eens gebruikt kan gaan worden, om cellen van hartpatiënten om te zetten in hartspiercellen die kunnen fungeren als een persoonlijke behandeling voor hun aandoening. Het onderzoek is op 22 augustus online gepubliceerd in het tijdschrift van de International Society of Stem Cell Research, Stem Cell Reports, gepubliceerd door Cell Press.

De onderzoekers meldden eerder de mogelijkheid om litteken-vormende cellen in het hart (de zogenaamde fibroblasten) om te zetten in nieuwe, samentrekkende spieren in muizen die een hartaanval hadden doorstaan, waardoor het hart van binnenuit regenereert. Zij bereikten dit door het injecteren van een combinatie van drie genen fibroblastcellen in de dieren. “Deze gentherapie resulteerde in nieuwe hartspiercellen die synchroon sloegen met naburige spiercellen en uiteindelijk in een verbetering van de pompfunctie van het hart,” legt senior auteur Dr. Deepak Srivastava, van het Galdstone Institutes en haar dochteronderneming, de Universiteit van Californië, San Francisco uit.

In dit laatste onderzoek, zorgden Dr. Srivastava en zijn collega’s ervoor dat fibroblasten van menselijke foetale hartcellen, embryonale stamcellen en huid van pasgeborenen, in het lab uitgroeiden tot hartspiercellen. Dit, door een iets andere combinatie van genen te gebruiken, hetgeen een belangrijke stap in de richting is van het gebruik van deze technologie voor regeneratieve geneeskunde. Twee andere groepen meldden onlangs soortgelijke resultaten met behulp van menselijke fibroblasten.

Het team voorziet dat het invoeren van deze genen in beschadigde harten, door middel van gentherapie, mogelijk fibroblasten om kunnen zetten in nieuwe spieren, waardoor de functie van het hart verbeterd. “Meer dan 50% van de cellen in het menselijke hart zijn fibroblasten, die voorzien in een vaste samenstelling van cellen die benut kunnen worden om nieuwe spieren te creëren” zegt Dr. Srivastava. Er is echter verder onderzoek nodig om het proces van herprogrammering van volwassen menselijke cellen te kunnen verbeteren. Door uiteindelijk de genen terug te plaatsen met medicijn-achtige moleculen, die een soortgelijk effect hebben, zou de therapie veiliger maken en makkelijker in gebruik.

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats