Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Goede tijden, slechte tijden: Wanneer breng je offers in een relatie?

Het brengen van offers voor je partner na een stressvolle dag hoeft niet gunstig te zijn, suggereert nieuw UA onderzoek in het Journal of Social and personal Relationships.

Een stapel vuile borden doemt op in de keuken. Je partner is aan de beurt om af te wassen, maar je weet dat hij of zij een lange dag heeft gehad, dus je grijpt een spons en gaat aan de slag. Het is gewoon een van de kleine dagelijkse offers die je brengt in de naam van de liefde. Maar wat als jij ook een lange en zware dag had?

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Arizona, dat verschijnt in het Journal of Social and Personal Relationships, gepubliceerd door SAGE, suggereert dat het brengen van offers in een romantische relatie over het algemeen positief is, maar niet zo gunstig op dagen dat je jezelf al gespannen voelt.

Het onderzoek, onder leiding van Casey Totenhagen, een wetenschappelijk onderzoeker in de UA John & Doris Norton School of Family and Consumer Sciences, is te zien in het nieuws van de podcast serie, Relationship Matters.

Deelnemers aan het onderzoek waren 164 paren, gehuwd en ongehuwd, wiens relaties varieerden van zes maanden tot 44 jaar.

Elk van de 328 individuen werd gevraagd om dagelijks online enquêtes in te vullen, in de loop van zeven dagen, met vermelding van de dagelijkse offers die ze maakten voor hun partner in 12 categorieën, zoals kinderopvang, huishoudelijke taken en de hoeveelheid tijd doorgebracht met vrienden. Vervolgens categoriseerden de deelnemers, op een schaal van een tot zeven, hoe toegewijd ze zich voelden aan hun partners, hoe betrokken ze zich voelden bij hun partners en hoe tevreden ze zich voelden over hun relatie die dag.

Ten behoeve van het onderzoek, werden offers niet als een grote, levensveranderende gebeurtenis gedefinieerd, maar eerder als een kleine verandering in de dagelijkse routine, om iets leuks voor een partner te doen en de kwaliteit van de relatie te behouden.

Onderzoekers ontdekten dat mensen die offers voor anderen brachten zich over het algemeen meer toegewijd voelden aan hun partners wanneer ze zich zo behulpzaam gedroegen. Maar wanneer ze offers brachten op dagen dat ze een hoop problemen hadden ervaren, voelden ze zich niet extra toegewijd.

"Op dagen dat mensen echt gestrest waren, als ze echt problemen hadden, waren die offers niet gunstig meer, want het was weer een ding op hun bord, op dat punt," zei Totenhagen. "Als je al een stressvolle dag had gehad, en je komt thuis en je brengt een offer voor je partner, is het gewoon weer een ding."

"Je moet rekening houden met de middelen die je hebt om die offers te brengen aan het eind van de dag," voegde ze eraan toe. "Misschien is meer offers brengen aan het einde van een heel stressvolle dag niet de beste tijd om dat te doen."

Het is vermeldenswaardig, zei Totenhagen, dat de mensen die deze offers ontvingen van hun partners beweerden niet het gevoel te hebben meer betrokken te zijn, misschien omdat ze zich niet bewust waren dat hun partner iets speciaals voor hen gedaan had; dat gebrek aan bewustzijn is een fenomeen dat in een ander onderzoek verder onderzocht zal worden en waarvan Totenhagen hoopt om zich meer in te verdiepen in de toekomst.

Als het ging om gevoelens van tevredenheid en betrokkenheid binnen relaties, leek het brengen van offers voor de partner weinig invloed te hebben op welke manier dan ook.

Echter, de dagelijkse problemen gemeld door een enkeling heeft wel invloed op betrokkenheid en tevredenheid voor beide partners, ongeacht welke van de twee de problemen ervaart.

"Wij ontdekten dat de offers niet significant tevredenheid en betrokkenheid voorspelden, maar wel dat problemen een vrij grote rol speelden in die twee resultaten," zei Totenhagen. "En het maakte niet uit welke partner de vermoeiende dag had, het had invloed op hun allebei."

Deze bevindingen, zei Totenhagen, steunen bestaand onderzoek dat suggereert dat mensen meestal niet heel goed zijn in het scheiden van de verschillende aspecten van hun leven - zoals werk en persoonlijk leven - wat vaak resulteert in een 'overlappend' effect.

"Als ik een vreselijke dag heb op het werk, ga ik met een chagrijnig gevoel naar huis, en waarschijnlijk zal de kwaliteit van de omgang met mijn partner niet zo goed zijn, 'zei ze. "En als mijn partner een stressvolle dag heeft, komt deze waarschijnlijk thuis met een chagrijnig gevoel en zal geen energie hebben voor een positieve omgang, dus heb ik nog steeds last van mijn partners stressvolle dag."

De bewering, zei Totenhagen, is dat paren er het beste aan zouden doen om samen door die dagelijkse problemen heen te werken.

"Het is echt belangrijk dat koppels werken aan het omgaan met de dagelijkse stressfactoren als ze zich voordoen, voordat ze een kans hebben om op te stapelen," zei ze. "Zelfs als ik stressvolle ervaringen heb die niets te maken hebben met mijn partner, kan het nog steeds invloed hebben mijn partner, dus het kan nuttig zijn voor ons om samen daar aan te werken."

Totenhagen's co-auteurs op papier - met de titel "Goede dagen, slechte dagen: Verbeteren offers de kwaliteit van relaties?" - waaronder Melissa Curran, Emily Butler en Joyce Serido, allen van UA Norton School of Family and Consumer Sciences.

Het werk is onderdeel van Totenhagens lopend onderzoek naar romantische relaties.

"Ik wil begrijpen wat goede relaties goed maakt en slechte relaties slecht, en ik denk dat veel daarvan voor komt in onze dagelijkse omgang met onze partners en hoe ons dagelijks leven doorsijpelt in onze relaties," zei ze. "Ik vind het nuttig om te proberen te begrijpen dat niet alleen de belangrijke momenten in relaties er toe doen, maar dat juist ons alledaags handelen de harmonie binnen een relatie kan bevorderen."

Vertaling: Natalie van de Burg




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats