Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Groepsdruk kan voedsel keuzes beïnvloeden in restaurants

Urbana, Illinois - Als u gezonder wilt uit eten gaan raadt onderzoek je aan je te omringen met vrienden die gezonde voedingskeuzes maken. Een studie aan de universiteit van Illinois toonde aan dat wanneer groepen mensen samen eten in een restaurant waar ze hun voedselkeuze hardop bekend maken ze de neiging hebben om een selectie te maken uit dezelfde categorieën menus.

"Mijn conclusie uit het onderzoek is dat mensen anders willen zijn maar niet zo verschillend," zegt "U of I food" econoom Brenna Ellison. " We willen aansluiten bij de mensen met wie we dineren. Het gaat in tegen de verwachting dat mensen variatiezoekend gedrag willen tonen; we willen niet anders zijn dan de anderen."

Ellison analyseerde de lunchrekeningen van een full-service restaurant in Stillwater, Oklahoma, over een periode van drie maanden Een deel van het restaurant was de controlegroep met gasten die alleen menu's ontvingen met alleen de naam en de prijs. Een ander deel kreeg menu's met calorietellingen voor elke entree. Een derde kreeg zowel informatie over het aantal calorieën als een verkeerslicht symbool dat calorie- ranges aangeeeft: groen licht items bevatten 400 calorieën of minder, geel licht gaf tussen 401 en 800 calorieën aan en rood licht items bevatten meer dan 800 calorieën .

Hoewel de data in het onderzoek waren gebaseerd op informatie van papieren ontvangstbewijzen ging Ellison ook undercover om te observeren in het restaurant. "Ik kon zo controleren dat de gasten de juiste menu's kregen voorgeschoteld, " aldus Ellison.

Omdat ze elke dag het restaurant bezocht om de ontvangstbewijzen op te halen, zei Ellison dat ze in staat was om aanvullende informatie direct van de opdieners te krijgen." Ze zeiden dat de mensen veel spraken over de verkeerslichten. En we vonden dat grotere tafels die de stoplicht menu's ontvingen gemiddeld minder calorieën bestelden wat suggereert dat er groepsdruk was om lagere calorie artikelen te bestellen," zei zij.

Ontvangstgegevens werd geanalyseerd waaruit bleek dat de keuze van elk individu niet alleen afhing van de kenmerken van het menu (bijvoorbeeld item prijs, calorieën , etc. ) maar ook van de keuzes van zijn tafelgenoten.

"Het grootste besluit van dit onderzoek is dat mensen gelukkiger zijn als zij gelijkaardige keuzes maakten als degenen die rond hen zaten," zei Ellison . "Als mijn collega's hogere caloriemenu's of prijziger menu's bestellen ben ik ook gelukkiger of in ieder geval minder ongelukkig als ikzelf kies voor hoger calorie en prijziger voedsel.

"Het meest interessante wat we vonden was dat het niet uitmaakt hoe iemand zich oorspronkelijk voelde over de categorie, ook al was het in eerste instantie een bron van ontevredenheid, zoals bij de items in de categorie salade dat dan werd gecompenseerd wanneer anderen binnen dezelfde categorie hadden besteld, " aldus Ellison. "Gezien deze bevinding dachten we dat het bijna beter zou zijn om mensen een duwtje te geven in de richting van gezonder vrienden dan gezondere voeding."

Een stuk van informatie die niet is opgenomen in de gegevens is wie voor het eerst bestelde aan elke tafel. Ellison zei dat ze dit stukje informatie de volgende keer wel wil wanneer een soortgelijk experiment terug plaatsvindt. "Eerdere studies hebben aangetoond dat als je niet verbaal hoorbaar hoeft te bestellen je precies krijgt wat je wilt zonder enige groepsdruk," zei ze . " Uit onderzoek blijkt dat je altijd eerst moet bestellen omdat de eerste persoon de enige is die echt krijgt wat hij wil."

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats