Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Meer broers en zussen hebben betekent minder kans op echtscheiding als volwassene

Elk extra broertje of zusje vermindert kans op echtscheiding met 2 procent

NEW YORK CITY - Opgroeien met broers en zussen kan enige bescherming bieden tegen echtscheiding als een volwassene, onthult een nieuw landelijk onderzoek.

En hoe meer broers en zussen, hoe beter: Elke extra broer of zus die een persoon heeft (tot ongeveer zeven) vermindert de kans op echtscheiding met 2 procent.

Het praktische verschil tussen het hebben van geen broers en zussen, en het hebben van een of twee is niet zo veel in termen van echtscheiding, zegt Doug Downey, co-auteur van het onderzoek en een hoogleraar sociologie aan The Ohio State University.

"Maar als je kinderen uit grote gezinnen vergelijkt met gezinnen met slechts een kind, is er een betekenisvol verschil in de kans op echtscheiding," zei hij.

Een van de grootste verrassingen van het onderzoek was niet het verschil tussen een enig kind zijn en het hebben van broers en zussen.

"We hadden verwacht dat als je broers of zussen zou hebben, dat ervaring zou geven in persoonlijke relaties, wat je weer kan helpen in het huwelijk," zei Donna Bobbitt-Zeher, co-auteur van het onderzoek en een assistent-professor in de sociologie aan de Ohio State's Marion campus.

"Maar we ontdekten dat de werkelijkheid is dat de familie dynamiek beetje bij beetje verandert met de toevoeging van elke broer of zus. Meer broers en zussen hebben betekent meer ervaring in de omgang met anderen, en dat lijkt van toegevoegde waarde voor het huwelijk als volwassene. "

Downey en Bobbitt-Zeher voerden het onderzoek met Joseph Merry, een afgestudeerde student aan de Ohio State. Zij zullen hun resultaten presenteren op de 108e jaarlijkse bijeenkomst van de American Sociological Association.

Het onderzoek gebruikte gegevens van de General Social Survey, waaronder interviews van ongeveer 57.000 volwassenen uit heel de Verenigde Staten op 28 punten tussen 1972 en 2012.

De resultaten toonden aan dat elk extra kind, tot ongeveer zeven, bescherming bood tegen scheiding, zei Downey. Meer dan zeven extra kinderen bood geen extra bescherming, hoewel het geen kwaad kon.

De goede werking van broers en zussen was zichtbaar bij alle onderzochte Amerikanen in alle generaties.

"Broers en zussen bieden nu net zo veel bescherming tegen echtscheiding tussen volwassenen als 50 jaar geleden," zei Bobbitt-Zeher.

De onderzoekers hielden rekening met een groot aantal andere factoren die de resultaten konden beïnvloeden.

"Een mogelijk argument zou zijn dat het niet broers en zussen zijn die ertoe doen, maar een ander verschil tussen grote en kleine gezinnen," zei Downey. "Het zou kunnen zijn dat kleine gezinnen meer kans hebben op een alleenstaande ouder, of andere problemen hebben dat kinderen in hun toekomstige huwelijk kan schaden."

Dus de onderzoekers analyseerden een aantal variabelen van zowel de deelnemers als hun ouders die een mogelijke rol konden hebben in toekomstige echtscheidingen, waaronder onderwijs, sociaal-economische status, gezinsstructuur, ras, leeftijd bij huwelijk, of de deelnemers kinderen hadden, of het geslacht een rol zou kunnen hebben gespeeld en religieuze overtuiging.

"Toen we al deze factoren hadden toegevoegd, zagen we nog steeds de relatie tussen het hebben van broers en zussen, en toekomstige echtscheidingen," zei Bobbitt-Zeher. "Geen van deze factoren verklaren een andere manier."

Terwijl het onderzoek zelf het beschermende effect van het hebben van broers en zussen niet kan verklaren, zei Downey dat er goede redenen zijn voor de bevindingen.

"Opgroeien in een gezin met broers en zussen, daar ontwikkel je vaardigheden mee in het onderhandelen over zowel negatieve als positieve interacties. Je moet standpunten van andere mensen overwegen, leren om met praten, problemen op te lossen. Hoe meer broers en zussen je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt om die vaardigheden te oefenen, "zei hij.

"Dat kan een goede basis zijn voor volwassen relaties, waaronder het huwelijk."

Beide Bobbitt-Zeher en Downey hebben eerder onderzoek gedaan naar de invloed van het opgroeien met of zonder broers en zussen.

Vertaling: Natalie vd Burg




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats