Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onaantrekkelijke mensen meer kans om gepest te worden op het werk, toont nieuwe Notre Dame studie

Het is algemeen bekend dat de middelbare school een wrede omgeving kan zijn waar aantrekkelijke scholieren "populair" worden beschouwd, en onaantrekkelijke kinderen vaak worden gepest. En, terwijl dat soort kleinzielig gedrag wordt verwacht te verdwijnen op volwassen leeftijd, toont nieuw onderzoek aan dat dat niet zo is.

Collega's kunnen even onvolwassen zijn als klasgenoten.

Deze studie van Timothy Judge, hoogleraar management bij het Mendoza Business College van de Universiteit van Notre Dame, en Brent Scott van de Michigan State Universiteit, is de eerste die aantrekkelijkheid verbindt met wreedheid op de werkplek.

In "Schoonheid, Persoonlijkheid, en Invloed als Antecedenten van Contraproductief Ontvangen Werkgedrag," recentelijk gepubliceerd in 'Human Perfomance' (=menselijke prestaties), onderzoeken de wetenschappers contraproductief werk en het effect ervan op werknemers. Ze laten zien dat met betrekking tot hoe een persoon wordt behandeld op het werk, fysieke aantrekkelijkheid net zo'n grote rol speelt als persoonlijkheid. De onderzoekers hadden 114 werknemers van een zorginstelling onder toezicht, en vroegen hen hoe vaak ze door hun collega's wreed werden behandeld, waaronder ook begrepen werd belediging, ruw optredend en belachelijk maken. Via digitale foto's werd de "aantrekkelijkheid" van de werknemers beoordeeld door anderen die hen niet kenden.

"Ons onderzoek is nieuw omdat het zich concentreert op hoe medewerkers aantrekkelijke en onaantrekkelijke collega's behandelen, volgens Judge, die is gespecialiseerd in management psychologie, geslacht, leiderschap persoonlijkheid en succes in leven en carričre. "We stellen vast dat onaantrekkelijke individuen meer kans hebben het onderwerp te zijn van grove, onbeleefde en wrede behandeling door hun collega's. En, als samenleving, nemen we niet alleen aantrekkelijke en onaantrekkelijke collega's op verschillende wijze waar, maar ons handelen op basis van die waarnemingen is schadelijk."

Er is aanzienlijk veel onderzoek gedaan in psychologie, management en economie wat aantoont dat "schoonheid goed is" voor de uitkomsten van de arbeidsmarkt, zoals inkomsten, prestatiecijfers en succes in carričre. Aantrekkelijke mensen zijn zelfverzekerder en hebben meer eigenwaarde en worden beschouwd als intelligenter en moreler. Onderzoek geeft zelfs aan dat het zien van aantrekkelijke individuen het humeur verbetert.

"Ervan uitgaande dat fysieke aantrekkelijkheid geen betrouwbare beroepskwalificatie is voor de meeste banen, zijn onze nieuwe bevindingen een probleem voor de maatschappij," aldus Judge. "Erger nog, uit betrouwbaar onderzoek blijkt dat we meer beďnvloed worden door aantrekkelijkheid dan we willen toegeven."

"Het is een probleem met geen eenvoudige oplossing, vooral gegeven de toenemende visuele manier van communicatie, volgens Judge, die uitgebreid is geďnterviewd en die heeft geschreven over geslacht, ambitie en werkstress onderzoek, een van zijn vele studies.

Bewustzijn is zeker é́én belangrijke stap, zegt Judge. Als we onze vooroordelen herkennen en opener en eerlijker zijn over hun alomtegenwoordigheid, dan zijn we veel beter in vorm om de invloed (ervan) te verslaan."

Vertaling: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats