Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)



Anti epilepsie medicijnen kunnen ontstekingen veroorzaken

RUB artsen onderzoeken hoe verschillende stoffen gliacellen beïnvloeden.

Artsen aan de 'Ruhr Universität Bochum' (RUB) hebben onderzocht hoe anti epilepsie medicijnen zich gedragen i.v.m. ontstekingseigenschappen - een effect waarop deze farmaceutische middelen meestal niet getest zijn. Eén van de geteste stoffen verergerde ontstekingen terwijl een ander hen afremde. Daar ontstekingsreacties in de hersenen de onderliggende oorzaak van epileptische aandoeningen kunnen zijn is het essentieel om de trigger van de ziekte te onderzoeken bij de keuze van de geneesmiddelen voor behandeling, besluiten de onderzoekers. Ze publiceerden hun rapport in het tijdschrift 'Epilepsia'.

Gliacellen spelen een cruciale rol in het zenuwstelsel.

Hannes Dambach van de afdeling 'Neuroanatomy and Molecular Brain Research' onderzocht samen met een team van collega's hoe anti epilepsie medicijnen de overleving van gliacellen beïnvloeden. Gliacellen zijn de grootste celgroep in de hersenen, ze zijn cruciaal voor het leveren van voedingsstoffen aan neuronen en beïnvloeden immuun- en ontstekingsreacties . De vraag hoe gliacellen worden beïnvloed door anti epilepsie medicijnen was eerder nooit grondig bestudeerd. De RUB werkgroep 'Clinical Neuroanatomy', onder leiding van prof. dr. Pedro Faustmann, analyseerde vier stoffen: valproïnezuur, gabapentine, fenytoïne en carbamazepine.

Vier anti epilepsie medicijnen beïnvloeden de gliacellen verschillend.

Gliacellen behandeld door de onderzoekers met valproïnezuur en gabapentine hadden betere overlevingskansen dan diegenen behandeld met fenytoïne en carbamazepine. Echter had carbamazepine ook een positief effect: het verminderde ontstekingsreacties. Valproïnezuur daarentegen veroorzaakte ontstekingen. In hoeverre de anti epilepsiemedicijnen de ontstekingen beïnvloedden hing ook af van de toegepaste dosissen. Nu weten wij dat verschillende geneesmiddelen de gliacellen beïnvloeden - en daarmee ook indirect de neuronen - op verschillende manieren.

Ontstekingsreacties zouden moeten in aanmerking genomen worden bij klinische studies.

"Klinische studies moeten niet alleen gericht zijn op de vraag in hoeverre anti epilepsie medicijnen van invloed zijn op de ernst en frequentie van epileptische aanvallen", zegt Pedro Faustman . "Het is ook noodzakelijk om ze te testen met betrekking tot hun rol bij ontstekingsreacties in het centrale zenuwstelsel. "Zo kunnen de artsen rekening houden met de onderliggende ontstekingsaandoeningen bij het selecteren van het juiste anti epilepsie medicijn.

Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben.

In Duitsland lijdt tussen de 0,5 en 1 procent van de bevolking aan epilepsie voor dewelke behandeling vereist is. De ziekte kan vele oorzaken hebben: erfelijke aanleg, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel na meningitis , traumatisch hersenletsel en beroerte. Ontstekingsreacties kunnen ook worden veroorzaakt door schade aan de hersenen.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats