Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Fecale transplantatie pil elimineert terugkerende C. diff infectie

Ander onderzoek toont aan dat behandeling leidt tot hoge tevredenheid bij de patiënt.

Een studie, die gepresenteerd wordt tijdens de IDWeek 2013 ™ vergadering van vandaag, suggereert dat het slikken van pillen met een concentraat van fecale bacteriën succesvol terugkerende aanvallen van de slopende Clostridium difficile (C. diff) infectie stopt, dit door herstel van het evenwicht van de bacteriën in de darm.

Een infectie van C. diff bacteriën is zo’n probleem dat het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), in hun recente belangrijke verslag over antibioticaresistentie, spreekt over één van de drie meest urgente bedreigingen.

C. diff zorgt voor een half miljoen zieke Amerikanen en veroorzaakt de dood van 14.000 Amerikanen per jaar. Een C. diff infectie kan optreden nadat mensen antibiotica hebben genomen, die de goede bacteriën in het Gastro-Intestinale (GI) systeem uitroeien waarna C. diff tot bloei kan komen en tot ernstige diarree kan leiden. Bij sommige patiënten blijft de infectie terugkomen ondanks standaardbehandelingen met antibiotica. Voor patiënten die gevangen zitten in die cyclus hebben artsen uitwerpselen van gezonde donoren in hun GI-systeem (maagdarmstelsel) getransplanteerd om de bacteriën in evenwicht te brengen en terugkerende infecties stop te zetten.

Fecale transplantatie geschiedt doorgaans door middel van een klysma, colonoscopie (het plaatsen van een buis in de dikke darm) of door een neus buis en is effectief bij negen van de tien patiënten, dit volgens gepubliceerde rapporten. Het IDWeek onderzoek suggereert dat de minder ingrijpende pillen een haalbare en effectieve behandelingsmethode zijn.

“Een terugkerende C. diff infectie is zo’n ellendige ervaring en patiënten zijn zo radeloos dat velen vragen voor een fecale transplantatie, omdat ze gehoord hebben van het succes,” zegt Thomas Louie, MD, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Calgary, Alberta en hoofdauteur van het pil onderzoek. “Veel mensen zullen het idee van een fecale transplantatie afstotend vinden maar de mensen met een terugkerende infectie zijn dankbaar voor een behandeling die werkt.”

En inderdaad, volgens aanvullend onderzoek gepresenteerd op de bijeenkomst, toonden patiënten, die een fecale transplantatie ondergingen via een slangetje in de neus, zich zeer tevreden over de behandeling. Ze zouden het vrienden aanraden.

Fecale Transplantatie door middel van een pil

Onderzoekers van de University of Calgary rapporteerden een succes van 100 procent - geen van de 27 patiënten die een tablet-grote pil nam had een terugkeer van C. diff, ondanks dat ze in een eerder stadium allemaal minstens vier infectieperiodes hadden. Patiënten namen 24 tot 34 capsules met fecale bacteriën, vaak gedoneerd door familieleden.

Om de pillen te maken, verwerkten de onderzoekers de ontlasting totdat het alleen bacteriën bevatte, om vervolgens het bacteriële concentraat in te kapselen in een drie lagen gelatine bevattende capsule. Dit verzekerde dat de pillen niet konden lekken of uit elkaar zouden vallen tijdens de passering van de maag naar de dunne darm - een mogelijk voordeel boven andere methoden omdat het meer van het maagdarmkanaal omvat, het geen invasieve en duurdere processen met zich mee brengt en het comfortabel is voor de patiënten, zei Dr. Louie.

Dr. Louie zei dat hij de eerste pillen voor fecale transplantatie maakte voor een patiënt die, bij twee gelegenheden, niet reageerde op de klysma methode en ook, om medische redenen, niet een neussonde tolereerde. De pillen worden individueel gemaakt.

“De pillen zijn een eenmalige hoeveelheid en lijken te werken. Ze zijn voor patiënten makkelijker en goed te verdragen,” zei Dr. Louie. “Het is een spannende ontwikkeling op dit gebied en het kan eventueel ook worden gebruikt om bij risicopatiënten met kans op C. Diff de bacteriën balans in het maagdarmstelsel te handhaven.”

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats