Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Mentale mist door tamoxifen is reëel; URMC vind mogelijk tegengif

Een team van de Universiteit van Rochester Medical Center (URMC) heeft wetenschappelijk aangetoond wat veel vrouwen anekdotisch melden: dat het borstkanker medicijn tamoxifen giftig is voor cellen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel, het produceert mentale mist gelijkaardig aan "chemo brain ."

Echter , in het Journal of Neuroscience melden onderzoekers dat ze een bestaand geneesmiddel hebben ontdekt die lijkt de schadelijke effecten van het borstkankermedicijn tegen te werken.

Auteur Mark Noble , Ph.D. , hoogleraar Biomedische Genetica en directeur van de UR Stem Cell en Regenerative Medicine Institute, zei dat het spannend is om potentieel in staat te zijn om een toxische reactie te voorkomen van één van de oudste en meest gebruikte medicijnen bij borstkanker. Hoewel tamoxifen relatief gunstig is vergeleken met de meeste kankerbehandelingen produceert het toch verontrustende bijwerkingen.

Door het bestuderen van de effecten van tamoxifen op het centrale zenuwstelsel en vervolgens het screenen van een bibliotheek van 1040 verbindingen reeds klinisch in gebruik of bij klinische proeven identificeerde zijn team een substantie AZD6244 die het doden van hersencellen elimineerde bij muizen.

Noble: "Voor zover ik weet is er niemand anders die een agent heeft gevonden dat de hersenen en het centrale zenuwstelsel beschermt terwijl de kankercellen niet beschermd worden. "Dit creëert een geheel nieuw paradigma; dat is de richting die we moeten volgen" zei Noble.

Het onderzoek is het resultaat van twee afzonderlijke maar gerelateerde projecten van Noble 's lab. Men onderzocht de wetenschap die ten grondslag ligt aan een aandoening die bekend staat als 'chemo brain en een ander is op zoek om tamoxifen te exploiteren voor gebruik in andere vormen van kanker buiten het vroege stadium, minder agressieve borstkanker. (Het geneesmiddel is een soort hormonale therapie die werkt door het stoppen van de groei van oestrogeen gevoelige tumoren.)

Noble's team identificeerde als eerste centrale zenuwstelsel (CZS ) cellen die het meest kwetsbaar zijn voor tamoxifen toxiciteit (Journal of Neurscience). De belangrijkste van deze waren oligodendrocyte - type 2 astrocyten voorlopercellen ( O-2A/OPCs ), cellen die essentieel zijn voor het maken van de isolerende mantels (myeline genaamd) die nodig zijn om zenuwcellen goed te laten werken. Blootstelling aan klinisch relevante niveaus van tamoxifen gedurende 48 uur doodde meer dan 75 procent van deze cellen.

In eerdere studies van de biologie van de cognitieve problemen die blijven bij sommige mensen behandeld voor kanker, ontdekte Noble en collegas dat 5-fluorouracil, (cisplatine, cytarabine, carmustine), en meerdere andere soorten chemotherapie, populaties stamcellen beschadigen in het CZS. Gepubliceerd in het Journal of Biology in 2006 en 2008 zijn deze studies pioniers in de analyse van de biologische grondslagen van hersenchemo.

"Het is van cruciaal belang om veilige behandelingen te vinden die de hersenen kunnen redden van waardevermindering," zei Noble , "want ondanks toenemend bewustzijn en onderzoek op dit gebied blijven sommige mensen sukkelen met korte termijn geheugen verlies, mentale mist en moeite om zich te concentreren. Bij sommige patiënten slijten de effecten na verloop van tijd maar anderen ervaren symptomen die kunnen leiden tot verlies van baan, depressie en andere slopende toestanden."

Noble's labo, onder leiding van doctor Hsing-Yu Chen , Ph.D. , identificeerde 27 medicijnen die O-2A/OPCs beschermen tegen de gevolgen van tamoxifen. Verdere testen resulteerden in de afzonderlijke vermelding van AZD6244 door andere laboratoria als een potentiële behandeling van kanker.

Bij muizen die gelijktijdig behandeld werden met tamoxifen plus AZD6244 werd celdood in het corpus callosum, de grootste witte stof ( myeline ) structuur in de hersenen, verhinderd meldde de studie. Ondertussen zijn verscheidene nationale klinische proeven lopend i.v.m. de veiligheid en effectiviteit van AZD6244 bij de behandeling van verschillende kankers, van borst en colon tot melanoma en longkanker .

Onderzoekers waren ook optimistisch over de bevinding dat terwijl AZD6244 de hersencellen beschermt het ook niet de kankercellen beschermt. Nieuwe geneesmiddelverbindingen hebben grotere waarde als zij de effecten van de bestaande behandelingen niet compromitteren, en in dit geval, zei Noble, komen de experimenten in zijn laboratorium overeen met de studies van andere onderzoeksgroepen die vonden dat het gecombineerde gebruik van AZD6244 en chemotherapie het doel van de kankercellen te bewerken verhoogt.

In de toekomst wil Noble's groep de dosering identificeren van AZD6244 die maximale bescherming en minimale verstoring van differentiërende hersencellen biedt. Hun onderzoek werd gesteund door het Amerikaanse ministerie van Defensie, National Institutes of Health , Susan Komen Race for the Cure en het Carlson Stem Cell Fonds .

Dit is de tweede tamoxifen gerelateerde studie die in 2013 komt van van Noble's laboratorium. In april lieten ze in een preklinisch onderzoek zien dat zij het hefboomeffect van de verschillende cellulaire activiteiten van het medicijn konden opkrikken zodat het ook zou kunnen werken bij agressievere triple negatieve borstkanker. In het tijdschrift EMBO Molecular Medicine meldden Noble en Chen ook het vinden van een experimentele verbinding die het vermogen van tamoxifen om op deze nieuwe manierte werken verbetert.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats