Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Door dieseluitlaatgassen kunnen honingbijen de bloemen die ze willen
om te foerageren niet vinden

Blootstelling aan gewone luchtverontreinigende stoffen, die gevonden worden in de vervuiling van dieseluitlaatgassen, kunnen het vermogen van honingbijen beïnvloeden om bloemengeuren te herkennen. Dat toont nieuw onderzoek van de Universiteit van Southampton aan .

Honingbijen gebruiken bloemengeuren als hulp om de bloemen waaruit ze foerageren te lokaliseren, identificeren en herkennen.

Het Southampton team, geleid door dr Tracey Newman en professor Guy Poppy, vond dat diesel uitlaatgassen het profiel van bloemengeur verandert. Zij zeggen dat deze veranderingen van invloed kunnen zijn op hoe efficiënt honingbijen foerageren en dat kan, uiteindelijk, bestuiving en dus de mondiale voedselzekerheid beïnvloeden.

Gepubliceerd in Scientific Reports (3 oktober 2013) Tijdens de studie werden acht chemische stoffen gemengd, zoals die gevonden worden in de geur van olie uit koolzaadbloemen: met schone lucht en met lucht met dieseluitlaatgassen. Zes van de acht chemicaliën verminderden (in volume) bij menging met dieseluitlaatgassenlucht en twee daarvan verdwenen volledig binnen een minuut, wat betekent dat het profiel van de chemische mix volledig was veranderd. De geur die werd gemengd met de schone lucht was onaangetast.

Bovendien, als de onderzoekers hetzelfde proces gebruikten met NOx gassen (stikstofmonoxide en stikstofdioxide), die gevonden worden in dieseluitlaatgassen, zagen zij dezelfde uitkomst, wat suggereert dat NOx een sleutelrol vervulde in hoe en waarom het profiel van de geur werd veranderd. De gewijzigde chemische mix werd vervolgens voorgehouden aan honingbijen,
die het niet konden herkennen.

Dr Newman, een neurowetenschapper aan de Universiteit, merkte op: "Honingbijen hebben een gevoelige reukvermogen en een uitzonderlijk vermogen om te leren en nieuwe geuren te onthouden. NOx gassen vertegenwoordigen een aantal van de meest reactieve gassen die geproduceerd worden tijdens de verbranding van diesel en andere fossiele brandstoffen, maar de emissie grenswaarden voor stikstofdioxide worden regelmatig overschreden, met name in stedelijke gebieden. Onze resultaten suggereren dat vervuiling door dieseluitlaatgassen de componenten van een synthetisch bloemengeurmengsel verandert, wat invloed heeft op het herkennen van de geur door honingbijen. Dit kan ernstige nadelige effecten hebben op het aantal bijenvolken en bestuivingactiviteit."

Professor Poppy, een ecoloog aan de Universiteit, voegt toe: " Bestuiving door honingbijen kan een significante hogere opbrengst van gewassen geven en dat is van vitaal belang voor de economie van de wereld - £ 430 miljoen per jaar in het Verenigd Koninkrijk alleen al. Maar om effectief te foerageren moeten ze in staat zijn om te leren en de planten herkennen.  De resultaten geven aan dat NOx gassen - in het bijzonder stikstofdioxide – mogelijk in staat zijn het proces om geuren te herkennen te verstoren, waarop de honingbijen vertrouwen voor het lokaliseren van bloemenvoedselbronnen. Honingbijen gebruiken het hele scala van chemische
stoffen in een bloemenmix om onderscheid te maken tussen verschillende mengsels, en de resultaten suggereren dat sommige stoffen in een mengsel belangrijker kunnen zijn dan andere."

Vertaling: Lisa




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats