Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Bewust(er) leven – deel II

Vrije keus of vrije wil?

1.0 Inleiding
‘Wordt de wil niet gestuurd door begeerte, door opvoeding en cultuur?’
Als we nu eens de totaliteit van het geestelijk leven van de mens bekijken, dan lijkt het onderwerp van zijn vrije keus en vrije wil oppervlakkig bezien zeer onbelangrijk. Maar om de ware betekenis van vrije keus en vrije wil van de mens volledig te begrijpen, zou je eigenlijk moeten kunnen denken als een adept – een zeer hoog ontwikkeld goddelijk wezen.

Eén van de veronderstellingen van de moderne neurowetenschappers is, dat de menselijke geest en de hersenen ‘samenvallen’. De evolutionair psycholoog Jesse Bering zegt: ‘De geest is wat de hersenen doen’. En volgens Dick Swaab, zijn ‘wij ons brein’! Daarmee lijkt het alsof de hersenwetenschappers trachten te achterhalen waarom we doen wat we doen, hoe we onszelf kunnen veranderen en in het andere uiterste geval of we beschikken over een vrije wil. Maar ofschoon materialistische en atheïstische neurowetenschappers als Swaab de ziel al lang hebben afgeschaft, blijft er toch nog een restant van het zielsdenken aanwezig te zijn, namelijk als idee dat de menselijke persoon uiteindelijk in en door zijn hersenen tot uitdrukking komt.

Sommige neuro-wetenschappers betwijfelen zelfs of er wel van een vrije wil sprake kan zijn. Gebeurtenissen worden volgens hen uitsluitend door de daaraan voorafgaande gebeurtenissen bepaald. Een keus, die iemand maakt is meestal zeer voorspelbaar en vaak afhankelijk van opvoeding, cultuur, omgeving en ervaring. De visie van de meeste onderzoekers is dan ook, dat veel menselijke gedragingen verklaard kunnen worden in termen van menselijke hersenen, genen en evolutionair verleden.

De vraag is nu of álle gebeurtenissen onder invloed van de natuurwetten volledig bepaald worden door voorafgaande gebeurtenissen – dat impliceert dat de wil niet vrij is – of beschikt ieder mens juist wel over een vrije wil? Ja, heb ik een vrij wil en ben ik in staat om zelfstandig een vrije keus te maken? Of ben ik slechts een ‘marionet van de Kosmos’, van de religieuze plichtenleer (de sharia), de heersende dogma’s en de doctrines?

Dit betekent wel, dat een aantal traditionele geloofsideeën over de mens ter discussie komt te staan. Want dit roept vragen op zoals: ‘Ben ik wie ik denk dat ik ben?’ ’Of ben ik slechts een aantal hersenprocessen, die min of meer automatisch afloopt en misschien wel de illusie heb dat ik mijn handelingen ‘vrij-willig’ voltrek?’

2.0 Waarom, vrije keus en vrije wil
De mens incarneert op aarde met de goddelijke gave van de vrije keus en door het juiste en goed gecontroleerde gebruik van die keuze zal hij ‘leren’, ervaren en daardoor inzichten over de ware betekenis van het leven ontvangen. ‘Ik ben me niet zelf aan het ontdekken; ik ben mezelf opnieuw aan het scheppen!’

Als hij zijn keuzes niet onder controle heeft of je laat de keuze over aan die ‘ander’, dan zal de mens langza(a)m(er) leren en tot ontwikkeling komen. Diegenen die zijn begonnen hun fysieke lichaam en andere lichamen onder controle te krijgen en de discipline van hun ziel op te leggen aan hun denkvermogen (de geest), zullen een verantwoordelijke keus beginnen te maken bij al hun dagelijkse handelingen en aldus zal je sneller gaan ontwikkelen! Denk dus na voordat je je keus bepaalt, opdat je het juiste kiest.

De vrije keus spreekt voor zichzelf; je bent vrij om de ene weg of de andere weg – levenspad – in te slaan, zonder bemoeienis van ‘anderen’. De vrije wil daarentegen houdt in, dat er sprake is van een kracht, een onzichtbare ‘macht’. Als je iemand anders zijn (geloofs-)wil oplegt door hem of haar bewust te confronteren met bijv. je gedachten over de religieuze plichtenleer (bijv. de sharia) of je (geloofs)overtuigingen (bijv. dogma’s of voedingswijzen), dan stuur jij (bijv. als de godsdienstijveraar, de deskundige) bewust een energie die een onweerstaanbare invloed naar die persoon uit die er dan voor zorgt dat jij of zij geen keus meer heeft. ‘Zij gehoorzamen uw wil’! Daarom komt er aan wil geen keuzemogelijkheid te pas.

Wil is dan een energie geworden, die wordt geleid of gebruikt door negatieve trillingsfrequenties, door een verstandelijk ‘hoger’ ontwikkeld mens, in de richt van iemand die minder ontwikkeld is en wel op het gebied van de heersende (bijv. geloofs- of voedings-)leer. Hieruit volgt, dat een ‘minder’ verstandelijke mens niet zijn wil kan opleggen aan iemand die in ontwikkeling boven hem staat. Het moet de ‘hoogst-ontwikkelde’ zijn die zijn wil oplegt! En, dat heeft geleid tot de algemeen overheersende gedachte onder de ‘gelovigen’: ‘Zij weten het!’

3.0 Kerkelijke bepalingen; dé leer?
Het onderwerp ‘is de mens gedwongen handelingen te verrichten’ overeenkomstig religieuze (plichten)leer (de sharia) of kerkelijke bepalingen of –richtlijnen (de Tien Geboden), kan simpelweg beantwoord worden met: ‘daar waar de vrijheid van meningsuiting in een religieus verband wordt onderdrukt, of waar dit niet wordt toegelaten, daar maken de verantwoordelijken – de geestelijke leiders, de godsdienstijveraars of theologen - zich schuldig aan machtsmisbruik!’

4.0 Uiteindelijke doel van het bestaan
‘Kiezen!’ ‘Nog eens kiezen, steeds maar weer kiezen is de stap naar vrijheid’
‘An open mind is a joy forever’

De mens heeft niet altijd de juiste keus gemaakt. Hij kan, zelfs vandaag de dag nog kiezen tussen spiritualiteit en materialisme. Hij kan kiezen tussen denken over zijn wereld, de aarde en denken over de andere werelden, de andere planeten en het zonnestelsel. De keuzemogelijkheid is er altijd en deze is afhankelijk van het ‘ontwikkelings- of ervaringsniveau’ van de ziel. Voor diegenen die bij wijze van spreken voor de eerste of tweede keer op aarde incarneren, is de keus natuurlijk eenvoudig en ‘beperkt’. De keuze zal hoofdzakelijk met overlevingsdrang en materialisme verbonden zijn.

Voor diegenen, die door vele levens op aarde hun spiritueel bewustzijn verder hebben ontwikkeld, is de keuze meer verfijnd en gecompliceerder. Maar toch is elk wezen op aarde hier om zijn of haar keus te bepalen, te ondergaan en te ervaren en nadien zich verder te ontwikkelen door die eerste bewuste keuze. Omdat de uitoefening van die vrije keuze de belangrijkste reden is voor je bestaan, is dit zeker waard dat je dit ernstig overweegt. Kies daarom niet lichtvaardig, zonder na te denken. Bedenk, wat je kiest niet alleen op jezelf maar ook op anderen van invloed zal zijn. ‘Wij zijn verbonden met elkaar; ook met het universum!’
Kies dus bedachtzaam. Je ziel is je enige ware vriend, je enige zuiver energiebron van waaruit de ziel al haar zuivere gedachten laat ontstaan. Je ziel vertegenwoordigt jouw vrije wil!

4.0 Slot
‘Vrijheid is een puur innerlijke ervaring’.
Hoera! Het leven is maakbaar! Het leven is één grote ontdekkingstocht.
Nieuwsgierigheid, verwondering en bewondering. Jammer dat we dat gevoel een beetje kwijt zijn geraakt!

Nelson Mandela: ‘Een ieder heeft vijf vrijheden: de vrijheid te zien en te horen wat hier is en niet wat hier zou moeten zijn of was of zal zijn. De vrijheid te zeggen wat men voelt en denkt en niet wat men hoort te zeggen. De vrijheid te voelen wat men voelt en niet wat men voelen moet. De vrijheid te vragen om wat men graag wil hebben en niet altijd te wachten op toestemming. De vrijheid risico’s voor zichzelf te nemen en niet alleen maar te kiezen voor de veiligheid zonder ooit in beweging te komen’.

Augustinus van Hippo, de Kerkvader der Vaderen (354-430 ), de bedenker en grondlegger van de christelijke kerkleer ‘de Tien Geboden’ [Rooms Katholieke Kerk] heeft toch een treffende uitspraak over vrijheid gedaan; ‘Heb lief en doe wat je wilt’ [Latijn: ‘ama et fac quod vis’].

‘Om echt vrij te zijn, moeten we meer in contact komen met onze eigen gedachten en gevoelens’.

Hans Zevenboom




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats