Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


De Tien Beloften

1. Inleiding
‘De Tien beloften, i.p.v. de Tien Geboden’
De geboorte van Jezus Christus dat we met de Kerst vieren, is één van de belangrijkste gebeurtenissen in de kerkgeschiedenis van de aarde. Zijn geboorte was en is goed nieuws voor veel mensen. Althans dat zou het moeten zijn, maar de feiten wijzen erop dat ergens in geloven niet voor iedereen meer zo vanzelfsprekend is. Want als we naar het aantal kerkbezoeken kijken, dan lijkt het alsof men geloofs-moe aan het worden is!

Volgens de Bijbel zijn er zoveel geloften door God en zijn boodschappers - er staan ongeveer 1700 beloftes in de Bijbel - gedaan, die volgens vele gelovigen nog steeds niet zijn uitgekomen. Gods Beloften zouden beloften van geluk en zegeningen zijn, beloften van gezondheid en een lang leven. Al die beloften die God maakt, zijn voor ons eigen goed en welzijn. Er is géén belofte die belooft dat het slecht met ons zal vergaan. Het is zelfs Gods verlangen, dat we het voorspoedig in ons leven zal vergaan!

• Maar wat zijn de beloften van God nog waard als er oorlog en onvrede heerst?
• Was de verzoening met God echt afhankelijk van de geboorte en kruisiging van Jezus?
Is dát de reden waarom Jezus is geboren? [1]
[1] Nieuwsbrief, “Jezus’ ware missie”, 2014

2. De grootste belofte aller tijden
Wat wij maar niet kunnen en willen begrijpen, is dat God niets van ons verlangt! Het enige wat God van ons verlangt, is dat wij ‘ons zelf-zijn’.

De grootste belofte van God is dan ook de gelofte dat ieder (energie)wezen zijn aller diepste verlangens kan vervullen zónder dat er iets voor terug wordt verlangd! Gods grootste belofte is dus een relatie zónder enige verplichtingen! Géén eisen worden er aan jou gesteld; je bent volkomen vrij in je eigen (spiritueel) ontwikkelingsproces hier op aarde. Want verandering is een fundamenteel recht van alle schepselen.

God zal daarom op je keuze géén directe invloed op uitoefenen. ‘God kijkt toe, hoe jij je leven aan het invullen bent!’ Wát je dus ook zelf creëert, zelf onderneemt in dit leven, hoe jij je leven ook indeelt en mag ervaren, wat het ‘eindresultaat’ ook mag zijn, jij en iedereen keert altijd Huiswaarts zónder gestraft te worden voor je daden en handelingen! Dat is Gods grootste belofte aller tijden.

3. De maagdelijke geboorte van Jezus
‘De spirituele geboorte van Jezus’
De geboorte uit de maagd Maria is een mystiek gebeuren. Volgens ‘ingewijden’ heeft de maagdelijke geboorte van Jezus veel meer met beeldspraak te maken; van onbevangenheid , openheid en reinheid! Je moet geestelijk ‘maagd’ zijn – rein en vrij van verwarrende en belemmerende gedachten – opdat de Heilige Geest je kan ‘bevruchten’ en het godsbesef in je geboren kan worden. Het evangelie van Marcus spreekt liever van een ‘maagdelijke geboorte van Jezus’ tijdens de doop in de Jordaan. Maar juist in het Thomas Evangelie [100, 101] noemt Jezus God de Moeder, die hem het ware leven heeft geschonken.

‘Wie zijn vader niet zal haten en zijn moeder, zoals ik doe, kan geen leerling van mij worden. En wie niet zijn vader en moeder liefheeft, zoals ik doe, kan geen leerling van mij worden. Want mijn moeder gaf mij leugens, maar mijn echte Moeder gaf mij het leven’. Waarmee Jezus wilde zeggen: Het echte leven wordt geopenbaard als je weet en begrijpt dat het om de spirituele geboorte gaat.

Het fysieke, ‘echte’ leven kan pas beginnen zodra de ziel – een energiedeel van de Oerbron - het fysieke lichaam omhult en doordrongen heeft én de gelegenheid krijgt, te ervaren |Wie-jij, als wezen-wekelijk-Bent|! De ziel heeft daarom een fysiek lichaam op aarde nodig om te kunnen ervaren |Wie-zij-is|!

Jezus geeft in het Thomas Evangelie heel treffend aan, dat ieder mens in zichzelf ‘God’ kan ervaren als een permanente bron die je inspireert tot het volgen van je eigen uniek (Levens)Pad!

4. Gelofte om het leven te vieren
Het geschreven verhaal van Maria’s maagdelijkheid en Jezus’ goddelijkheid zijn niet gebaseerd op wat Jezus zelf heeft gezegd, zo lezen we in het Thomas Evangelie. Jezus heeft zelf nooit beweerd dat zijn moeder en oma maagd waren. Hij zei ook niet, dat hij zijn leven zou opofferen om ons eens en voor altijd van de zonde te verlossen. Jezus’ boodschap stemt niet overeen met ‘het trommelgeroffel van het kerkelijke geloofspropaganda die zijn superioriteit wil bewijzen’. Jezus komt daarentegen met een onorthodoxe visie over God - |de God van Morgen| en niet |de

God van Gisteren|. [1]
Helaas, de ware boodschap van Jezus is in een onontwarbare kluwen van dogma’s en theorieën verloren gegaan. Die dogma’s en theorieën hebben barrières opgeworpen die verhinderen dat mensen geen zicht krijgen op de kern van Jezus’ boodschap.

De kern is, zegt Jezus, dat ieder mens in zichzelf ‘God’ kan ervaren als een Bron die je inspireert tot het volgen van een bepaalde weg. Je mag zelf kiezen! Je kunt doof zijn voor die inspiratiebron, maar God zal je niet straffen voor de keuzes die jij maakt in je leven. Want Gods grootste belofte is een relatie zónder enige verplichtingen! Je bent volkomen vrij in het maken van je spirituele keuzes hier op aarde!

Wat in Bijbelse termen heet ‘God volgen, God dienen, trouw zijn aan God’ behoort in je eigentijdse spraakgebruik dan als volgt te zijn: je innerlijke bron volgen, trouw zijn aan je hogere zelf, je diepste weten, je ziel of welke andere naam je er ook aan geeft. Dat vergt moed, standvastigheid en vertrouwen, maar het voert je naar een ‘nieuw leven’. Ook Jacobus, de broer van Jezus zei: ‘Geloven, is trouw zijn aan je diepste innerlijk weten; trouw zijn aan de wijsheid van Boven, die komt uit je hart!’ Luister daarom naar de ingevingen die komen uit je hart en niet vanuit je verstand (de geest)! Je kunt dus doof zijn voor die inspiratiebron of je kunt er naar luisteren.

[1] Meer informatie in Nieuwsbrief |De God van Morgen|, 2014

5. Slot
‘Het leven is niet mysterieus’
De Tien Geboden bestaan helemaal niet. Gods Wet is geen Wet. Dit is iets wat wij maar niet kunnen en willen begrijpen: God verlangt niets van ons! Er zijn geen geboden, alleen maar geloften! En … misschien het aller moeilijkste voor menig gelovige zal zijn, te begrijpen en/ of te aanvaarden dat Jezus niet – om te komen tot verzoening met God - voor onze zonden is gestorven. Jezus was niet het gelofte-offer!

Een verzoening met God is niet afhankelijk van de geboorte en kruisiging van Jezus, maar wordt alleen maar bepaald hoe jij je hart wilt openstellen voor God. Jij bepaalt, maar God is en blijft permanent verbonden met jou!

Uit de gelijkenissen van ‘de verloren zoon’ [Luc 15:11-32], ‘de verloren schapen’ en ‘de verdwenen penning’ [Luc. 15: 1-10] blijkt heel duidelijk dat God zo liefdevol, zo vergevingsgezind, zo onbevooroordeeld is, dat Hij géén eisen en géén voorwaarden aan ons stelt. Dat er géén ‘bloed- of zondeoffers’ nodig zijn om Hem gunstig te stemmen. Welnee, zegt Jezus, zo is de Vader niet. ‘Hij houdt je niet tegen als je je van hem afwendt. Maar als je vroeg of laat besluit om toch naar Hem terug te keren om ‘thuis’ te komen, zal je met open armen worden ontvangen’. God accepteert iedereen, hoe ‘fout’ hij of zij in het verleden ook heeft geleefd.

Jezus was een hoogontwikkeld wezen en hij kwam bij ons met een doel; hij had een missie! Zijn missie was – ons redden van het niet-weten en het nooit-ervaren van |Wie-wij-echt-zijn| door ons eenvoudigweg te laten zien wat wij óók kunnen worden. Sterker nog, wat wij zijn als wij dát maar zouden willen accepteren nl. een goddelijk schepsel, dat een fysiek lichaam nodig heeft om te kunnen evolueren, om ‘fysiek te kunnen ervaren wat een god is’. Je bent niets anders dan een god-in-wording!

Jezus was dan ook het hoogst denkbare voorbeeld voor ons! Jezus probeerde ons door middel van voorbeelden dát te onderwijzen. Jezus gaf ons daarom vele voorbeelden of parabels. Mohammed deed dat ook. Meesters geven altijd voldoende voorbeelden, opdat wij het voorbeeld naar eigen vermogen kunnen interpreteren en bevatten. Ze moedigen anderen aan hun voorbeeld te volgen, om te leven zoals zij hebben geleefd; om te zijn zoals zij zijn geweest!
Iedere islamiet probeert het leven van Mohammed te evenaren. Iedere christen probeert het leven van Christus te evenaren. Iedere boeddhist probeert het leven van Siddharta Gautama te evenaren.

Geloof je dan niet, dat wij er beter aan doen om het leven van onze grootste spirituele meesters te evenaren?

5.1 Een nieuwe Kerstboodschap

‘Jezus is het hoogst denkbare voorbeeld voor ons’
Vele boodschappers – Confucius, Lao-tse, Boeddha, Mohammed, Mozes, Krishnamurti, de Dalai Lama, Sai Baba, Jezus en nog talloze anderen - hebben eeuwen lang getracht toegang te krijgen tot je hart, want zij beseften terdege dat met een ‘open hart’ je toegang had tot God en dat er dan geen afscheiding tussen de mens en God bestond.

‘Ik heb jullie geschapen – jullie gezegend – naar het beeld van de gelijkenis van Mij. En Ik heb jullie bepaalde beloftes en toezeggingen gedaan. Mijn antwoord is eeuwig; er is géén gebod en dat zal er nooit zijn! Ik heb jullie in duidelijke taal verteld hoe het jullie zal vergaan als jullie één worden met Mij’.

De tijd van vereniging en hereniging met God, vereniging met alle anderen en met elk levend wezen staat dan voor de deur, zodra iedereen zijn of haar hart opent. De vereniging met alle anderen en met elk wezen leidt dan tot het besef, dat wij allemaal Eén zijn. En dát is de enige boodschap van God - en van alle boodschappers - die er echt toe doet. Het is de enige boodschap die er is!

‘Ik vertrouw op de wijsheid van de ziel, die wil dat ieder van ons het ‘mysterie van het leven’ omarmt, en zijn of haar plaats in het universum vindt’.

Hans Zevenboom

Link:
http://www.millennium-visie.org/site/index.php?option=com_content&view=article&id=194:tien-geboden-tien-beloften-december-2013&catid=36:nieuwsbrieven&Itemid=60




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats