Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Luchtverontreiniging en psychische nood tijdens de zwangerschap

Combinatie van fysieke en psychosociale stressoren tijdens de foetale ontwikkeling vergroten het effect van elke blootstelling.

Maternale psychische nood in combinatie met blootstelling aan luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap hebben een negatief effect op gedragsmatige ontwikkeling van het kind, volgens onderzoekers van het Centrum van Colombia voor de Milieuhygiëne van Kinderen aan de Mailman School of Public Health.

De studie, die in het tijdschrift Pediatrics verschijnt, meldt dat de moeder demoralisatie, een maat voor psychische nood kan beïnvloeden het vermogen van een moeder om te gaan met stressvolle situaties, was verbonden met een aantal gedragsproblemen, zoals angst, depressie, aandachtsproblemen, regel -breken, externaliserende problemen, en agressief gedrag. De effecten van demoralization het grootst bij kinderen met hogere niveaus van prenatale blootstelling aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) in de luchtverontreiniging.

"Deze studie toont aan dat de combinatie van fysieke en psychosociale stressoren tijdens de foetale ontwikkeling het effect vergroot van elke blootstelling," zegt hoofdauteur Frederica Perera, DrPH, PhD, directeur van het Centrum. "De bevindingen zijn van belang omdat is aangetoond dat de aandachtsproblemen, angst en depressie de relaties met leeftijdgenoten, academische prestaties en toekomstige welzijn van kinderen beïnvloeden."

De presentatie is de eerste die de interactie beoordeeld tussen PAK’s(polycyclische aromatische koolwaterstoffen), verbrandings-gerelateerde verontreinigende stoffen gemeten in de lucht die de moeder inademde tijdens de zwangerschap, en de moederlijke demoralisering op een verscheidenheid van gedragsproblemen in de kindertijd.

PAK’s zijn luchtverontreinigende stoffen die worden opgewekt door verbrandingsprocessen zoals auto's, kolen gestookte elektriciteitscentrales, centrale verwarmingsketels en tabaksrook. In Krakau, Polen, waar het onderzoek heeft plaatsgevonden, zoals in veel gebieden over de hele wereld, vormt het verbranden van steenkool een belangrijke bron van luchtverontreiniging. Hoewel Krakow relatief hoge concentraties heeft van PAK’s door verbranding van kolen en emissies van voertuigen, zijn de niveaus binnen het bereik vergeleken met veel andere stedelijke gebieden wereldwijd. "Blootstelling aan luchtvervuiling is wijd verspreid en komt vaak voor in combinatie met sociaal-economische achterstanden en moederlijke psychische nood," bemerkt Dr Perera.

Onderzoekers, geleid door Dr Perera en Wieslaw Jędrychowski, MD, PhD, van de Universiteit van Krakau, volgden 248 moeder-kind paren van de zwangerschap tot en met 9 jarige leeftijd. Tijdens de zwangerschap werden persoonlijke luchtmonsters genomen om de prenatale blootstelling aan PAK’s in te schatten. Gedragsproblemen werden beoordeeld met behulp van de Kinder-Gedrag Checklijst, een reeks vragen over het gedrag van hun kind waar de moeders op moesten reageren. Moederlijke demoralisering is gecorreleerd aan sociaal-economische factoren zoals gebrek aan materiële zekerheden. Niveaus van maternale demoralisatie werden vastgesteld door een vragenlijst tijdens het tweede trimester.

De relatie tussen prenatale luchtvervuiling en gedrags-of cognitieve problemen in de kindertijd is eerder waargenomen bij de Centrum’s Moeders & Pasgeborenen studie in New York City en in het Poolse cohort. Deze nieuwe studie bouwt voort op eerdere bevindingen om te onderzoeken wat de gezamenlijke impact van maternale psychische nood en luchtverontreiniging is op gedragsproblemen.

Inzicht in de interacties tussen de sociale en fysieke omgeving zal helpen om de gezondheidsverschillen te verklaren en bij het creëren van interventies om de gezondheid en ontwikkelingsproblemen bij kinderen te voorkomen. Merkt Dr Perera op. "De bevindingen steunen beleidsmaatregelen ter vermindering van blootstelling aan luchtvervuiling in stedelijke gebieden, alsmede programma's om vrouwen vroeg in de zwangerschap te screenen ter identificatie van degenen die behoefte hebben aan psychologische of materiële steun."

Vertaald door Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats