Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Alcohol verbreekt verbindingen in hersenen die nodig zijn om sociale signalen te verwerken

Onderzoekers identificeren hoe alcohol het vermogen belemmert om te lezen en te reageren op gezichtsuitdrukkingen.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Illinois in Chicago College of Medicine vermindert alcoholintoxicatie de communicatie tussen de twee gebieden van de hersenen die samenwerken om goed te interpreteren en te reageren op maatschappelijke signalen.

Hun resultaten werden gepubliceerd in het septembernummer van Psychopharmacology .

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat alcohol de activiteit onderdrukt in de amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van sociale signalen zoals gelaatsdrukkingen .

"Omdat emotionele verwerking zowel de amygdala en de gebieden van de hersenen in de prefrontale cortex omvat die verantwoordelijk zijn voor cognitie en modulatie van gedrag wilden we zien of er nog veranderingen in de functionele connectiviteit en communicatie tussen deze twee hersengebieden bestaan waaraan de effecten van alcohol zouden kunnen ten grondslag liggen", zei K. Luan Phan , UIC hoogleraar psychiatrie .

Phan en collega's onderzochten de effecten van alcohol op de connectiviteit tussen de amygdala en de prefrontale cortex tijdens de verwerking van emotionele stimuli - foto's van vrolijke, angstige en boze gezichten - met behulp van functionele magnetische resonantie imaging, of fMRI , een beeldvormingstechniek die het de onderzoekers mogelijk maakt om te zien welke gebieden van de hersenen actief zijn tijdens het uitvoeren van verschillende taken .

De deelnemers waren 12 zware sociale drinkers (10 mannen, 2 vrouwen ) met een gemiddelde leeftijd van 23 . Hun gerapporteerde gemiddelde van 7,8 overdreven drinkepisodes per maand hield een hoog risico in voor het ontwikkelen van alcoholafhankelijkheid .

De deelnemers kregen een drank met ofwel een hoge dosis alcohol (16 procent ) of een placebo. Er werd een een fMRI -scan genomen als ze probeerden om foto's te selcteren van gezichten die overeenkomen met dezelfde uitdrukking .

Ze kregen drie gezichten te zien op een scherm - één aan de bovenkant en twee aan de onderzijde - met het verzoek het gezicht aan de onderzijde aan te duiden met dezelfde uitdrukking als die van de bovenkant . De gezichten drukten boosheid, bangheid en neutraaliteit uit .

Wanneer de deelnemers de bewerkte beelden van boze, angstige en blije gezichten aantoonden verminderde alcohol de koppeling tussen de amygdala en de orbitofrontale cortex, een gebied van de prefrontale cortex betrokken bij socio-emotionele informatieverwerking en besluitvorming.

De onderzoekers hebben gemerkt dat alcohol de reactie verminderde in de amygdala om signalen van boze of angstige gezichten te onderscheiden.

"Dit suggereert dat tijdens acute alcoholvergiftiging , emotionele signalen niet normaal verwerkt worden in de hersenen omdat de amygdala niet reageert zoals het zou moeten zijn , " zei Phan .

" De amygdala en de prefrontale cortex hebben een dynamische, interactieve relatie. Hoe het amygdala en de prefrontale cortex samenwerken stelt ons in staat om nauwkeurig de omgeving en onze reacties daarop te beoordelen , " zei Phan . " Als deze twee gebieden worden ontkoppeld, zoals tijdens een acute alcoholvergiftiging, dan wordt ons vermogen om te beoordelen en adequaat te reageren op de non-verbale boodschap van de gezichten van de anderen aangetast . Dit onderzoek geeft ons een veel beter idee van wat er gaande is in de hersenen wat leidt tot onaangepast gedrag zoals we zien bij alcoholintoxicatie waaronder sociale ontremming, agressie en sociale terugtrekking . "

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats