nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


De geneeskrachtige werking van de zon


Video - The Healing Power of Sunlight

Watch this important video! Everyone needs to see this. Sunlight is actually good for you. Just like how people have lost touch with what is natural to eat, they have also lost touch with the importance of sunlight. Without it, all kinds of illness set in. Sunlight actually helps heal illness and disease. Contrary to what many have been led to believe, it is not the cause of skin cancer. It may aggravate it, but not cause it. Watch this important inspiring video and open your eyes to a vital necessity of health and happiness.


Video - Is blootstelling aan de zon echt zo slecht ?


Huidkanker en de zon

Vitamine D: Zonlicht VS Voedingsbronnen

We zijn onderhand zo bang gemaakt voor de zon dat zo'n beetje heel noordwest Europa het gehele jaar met een te lage vitamine D spiegel rondloopt. Vitamine D is bij talloze processen in het lichaam betrokken, het is oa 1 van de belangrijkste vitaminen voor het immuunsysteem. Verschillende recente studies tonen aan dat een optimale vitamine D spiegel de kans op verschillende soorten kanker inclusief het gevaarlijke melanoom huidkanker met wel 50% kan verlagen; het is dus super belangrijk om je vitamine D spiegel zomer en winter op peil te houden!

Vitamine D wordt in de eerste plaats in de huid aangemaakt oiv UVB straling van de zon. In de zomermaanden is zonlicht dus de belangrijkste bron. Op onze breedtegraad geeft de zon enkel in de zomermaanden tussen ongeveer 10:00 en 15:00 genoeg UVB af om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. De tijdsduur die iemand in de zon moet verblijven om genoeg vitamine D aan te kunnen maken is afhankelijk van het type huid/huidskleur; hoe donkerder de huid hoe langer het duurt. Dit moet wel onbeschermd zijn, omdat zonnebrandcrŤme simpelweg UVB blokkeert, ook door het veelvuldig wassen met zeep gaan voorlopers van vitamine D in de huid verloren, waardoor uiteindelijk onvoldoende vitamine D gevormd kan worden. Zorg er uiteraard wel voor dat je niet verbrand, verbranding van de huid is schadelijk en zorgt wel voor DNA schade, met grotere kans op het ontstaan van huidkanker

Een ander probleem is dat de moderne mens grotendeels binnen leeft en daarom is het voor velen zelfs in deze maanden nog een probleem om voldoende vitamine D aan te maken. Het is dus essentieel om vitamine D ook ruimschoots via de voeding aan te leveren. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die voorkomt in dierlijke vetten. Voedingsbronnen zijn: wilde vette vis (wilde zalm, haring makreel etc), biologische eieren, roomboter van grasgevoerde koeien, orgaanvlees, spekvet van varkens die buiten leven, maar de rijkste bron is gefermenteerde levertraan. Tevens houden deze dierlijke vetten de huidcellen in goede conditie, daarover straks meer.


Gefermenteerde levertraan

Er is in de hele wereld maar 1 producent van goede levertraan voor commercieel gebruik. Alle andere varianten worden gedurende het verwerkingsproces dusdanig bewerkt dat alle vitaminen, enzymen en andere co-factoren verloren gaan. Na afloop worden uitsluitend vitamine A en vitamine D aan de kabeljouwleverolie toegevoegd en vrijwel altijd in  synthetische(!) vorm. Gefermenteerde levertraan wordt gemaakt door de kabeljouwlevers volgens een eeuwenoud proces te laten fermenteren, de levers worden daarna koudgeperst. Alle vitaminen, enzymen en andere co-factoren blijven dus behouden. Het is een zeer rijke bron van vitamine D, vitamine A en omega 3 vetzuren, maar ook vitamine K2 en co-enzyme Q10. Je kunt deze levertraan zien als een voedingsmiddel. Er wordt veel geŽxperimenteerd met aparte inname van vitamine D3 in hoge dosering, hierdoor kan het zijn dat de balans met vitamine A verstoord raakt en met gefermenteerde levertraan loop je dit gevaar niet.

Te verkrijgen bij: Link

(Kaneelsmaak is prima)

 

Verkeerde oliŽn en transvetten

Het is niet de zon die gevaarlijk is voor de mens, maar het is de moderne levensstijl en voedingspatroon die de mens gevoelig maakt voor zonlicht. Zonlicht is dus alleen gezond voor mensen die een gezond voedingspatroon hebben. Iemand met een zeer gezond voedingspatroon zal dus ook minder gevoelig zijn voor de zon en minder snel verbranden. De eerste grote boosdoeners die de huid zeer gevoelig maken voor zonlicht en hiermee dus ook voor huidkanker zijn transvetten en geraffineerde oliŽn. IndustriŽle transvetten komen in de natuur niet voor, ze ontstaan bij het chemisch harden van plantaardige oliŽn. Ze zitten nog steeds in margarines, bak- en braadproducten, gebak, koeken, fabrieksbrood, snacks, chips en fabrieksmayonaises en sauzen. Ze zitten in vele producten verborgen en het staat er vaak niet eens op, omdat dat nog niet verplicht is in Nederland. Soms staat er ook “gehydrogeneerde plantaardige oliŽn en vetten” of “gedeeltelijk geharde vetten” op de verpakking, dat zijn dezelfde boosdoeners. Geharde oliŽn zijn van nature oliŽn die rijk zijn omega 6 vetzuren, ťťn van de vetzuren in de huidcelwanden, maar door de bewerking ervan worden ze zeer schadelijk voor de huidcelwanden. Ze zorgen ervoor dat je celwanden minder doorlaatbaar worden en voedingstoffen niet meer de cel in kunnen en afvalstoffen er niet uit, vervolgens zullen de cellen verstikken. De huidcellen die dus al sterk verzwakt zijn worden nu extra gevoelig voor UV straling kunnen uiteindelijk beschadigd worden tot in de celkern, waardoor mutatie ontstaat.

 

De gewone ongeharde geraffineerde plantaardige oliŽn zijn geen haar beter. Hieronder vallen zo’n beetje alle plantaardige supermarktoliŽn (zonnebloem-, soja-, arachide-, maisolie etc) Deze meervoudig onverzadigde oliŽn zijn tijdens het raffinageproces in de fabriek ontdaan van alle vitaminen, mineralen, enzymen en anti-oxidanten, hierdoor zijn ze zeer gevoelig voor oxidatie. De vetzuren uit deze oliŽn (omega 6) maken onderdeel uit van de celwanden van de huidcellen, oxidatie met het vrijkomen van vrije radicalen zal gemakkelijk plaatsvinden met huidproblemen, vroegtijdige huidveroudering en uiteindelijk huidkanker als gevolg. Je mag in deze oliŽn zeker niet in bakken, bij het verhitten van deze oliŽn ontstaan zeer schadelijke kankerverwekkende verbindingen. Helaas gebruikt iedere snackbar, viskraam, chipsfabrikant etc deze goedkope oliŽn om hun waren in te bakken. Wees ook zeer terughoudend met het gebruik van de koudgeperste versies van omega 6 rijke oliŽn. Dit zijn allemaal nieuwe oliŽn die nimmer door de mens op grote schaal werden gebruikt, door ze te gebruiken wordt de balans met omega 3 namelijk heel snel verstoord.

 

Welke vetten dan wel?
 
-Roomboter van grasgevoerde koeien liefst biologisch en van rauwe melk (verzadigd vet, 

 zeer goed om in te bakken)
-Koudgeperste olijfolie (enkelvoudig onverzadigd vet, niet voor heet bakken, maar voor

 groenten smoren en saladedressings)
-Koud geperst niet ontgeurd kokosvet of palmvet (verzadigd vet, zeer goed vet om in te

 bakken, natuurvoedingswinkel, merk Aman Prana)

-Gefermenteerde levertraan en vette vis vanwege omega 3 vetzuren. 

Verzadigde vetten en cholesterol zijn vetten die de huidcelwanden in goede conditie houden in tegenstelling tot de meervoudig onverzadigde plantaardige supermarktoliŽn en producten met transvetten. Dat een hoge inname van verzadigd vet en cholesterol de kans op hart- en vaatziekten zou vergroten is gewoonweg niet waar en steeds meer studies tonen dit ook aan. Ten koste van de gezondheid van de consument en ten bate van de winsten van de voedingsmiddelenindustrie, is de consument jarenlang dmv misleidende propaganda rondom verzadigd en onverzadigd vet, op het verkeerde been gezet; boter is nu eenmaal heel wat duurder dan geraffineerde zonnebloem- of sojaolie.

Zonder cholesterol is het touwens voor de mens ook onmogelijk om vitamine D uit zonlicht aan te maken.

 

 

Cosmetica

De meeste cosmetica, waaronder zonnebrandcrŤmes bevatten bewezen kankerverwekkende stoffen. Het meest veilig is om te kiezen voor huidverzorgingsproducten voorzien van het BDIH of ECOCERT keurmerk, deze producten zijn vrij van schadelijke chemische stoffen.

 Vermijd iig producten die 1 of meerdere van de volgende stoffen bevatten:

 -Parabenen (Combinaties van methyl, ethyl, propyl en butyl met hydroxybenzaat)

-Sodium laurel/laureth sulfate

-Parafinum liquidum, mineral oil, petrolatum

-Acrylamide

-Propylene glycol

-Phenol carbolic acid

-Dioxane

-Toluene

Een andere handige vuistregel is: “Wat je niet kan eten, mag niet op je huid” Bijvoorbeeld kokosvet van Aman Prana is een uitstekend vet om in te bakken, maar ook een fantastisch huidverzorgingsproduct.

Vitamines/mineralen

De volgende vitaminen zijn belangrijk voor een gezonde huid:

B-vitamines (vooral B3, B5 en B6) zijn bijna allemaal belangrijk voor een gezonde huid, ze zijn vooral te vinden in eieren, orgaanvlees, vlees, rauwmelkse zuivelproducten, volle granen en biergist. Het is een goed idee om dagelijks 2 zacht gekookte of in roomboter gebakken biologische eieren te eten, eieren zijn rijk aan B-vitamines en bijna geen enkel voedingsmiddel bevat zoveel vitamines als een ei. Biergist kan een goed natuurlijk supplement zijn.

Vitamine A is zeer belangrijk voor de huidcellen en de continu vervanging ervan (verhoorning) Vitamine A is een vetoplosbare vitamine in dierlijke vetten en moet niet verward worden met betacaroteen (pro-vit. A) in bijv. wortels. Dierlijke vitamine A is de echte vitamine A die voor mensen direct opneembaar is. Het is vooral te vinden in biologische dierlijke vetten zoals in boter, room, rauwe melk, eieren en orgaanvlees. De rijkste bron is gefermenteerde levertraan.

Vitamine D (zie boven) zonlicht en gefermenteerde levertraan.

Vitamine E is een belangrijk anti-oxidant, het verbetert de genezing van de huid en beschermt tegen (huid)celbeschadiging, het is te vinden in noten en koudgeperste plantaardige oliŽn zoals olijfolie en rode palmolie, maar ook in eidooiers.

Vitamine C is een belangrijk anti-oxidant, belangrijk voor het immuunsysteem, maar ook voor de bijnieren en helpt bij herstel van de beschadigde huid, het is vooral te vinden in groenten en fruit.

De mineralen zink en selenium zijn belangrijke mineralen voor de huid, Zink en selenium komen vooral voor in zeevoedsel, eidooiers, rauwe melk en orgaanvlees. Zink ook in pompoenpitten. En selenium in paranoten en biologisch geteelde groenten.

Als algemene aanvulling op de voeding raad ik aan om chlorella en spirulina te gebruiken, deze algen zijn zeer rijk aan vitamines en mineralen in hun natuurlijke vorm en ze zijn veel beter opneembaar voor het lichaam dan nutteloze en schadelijke synthetische vitaminepillen. Verder adviseer ik ongeraffineerd Keltisch zeezout te gebruiken, dit zout is rijk aan ruim 84 mineralen en spoorelementen.

 

Belangrijk nog is te weten dat roken, geraffineerde suikers, witte bloem producten en de anticonceptiepil ware vitaminerovers zijn, ze ontrekken vooral de B vitaminen, vitamine C en E aan het lichaam (juist belangrijk voor de huid!), waardoor snel tekorten kunnen ontstaan.

Natuurlijke beschermers

CarotenoÔden

CarotenoÔden zijn kleurstoffen die voorkomen in de natuur. De meest interessante ivm huidkanker is astaxanthine. Als zeer sterk anti-oxidant komt het voor in dieren en planten om hen te beschermen tegen UV licht, maar ook bij de mens is astaxanthine in staat om de huid sterk te beschermen tegen zonnebrand. De stof wordt gewonnen uit de groene alg Haematococcus pluvialis en zou tijdens de zomermaanden als supplement genomen kunnen worden. Het duurt enkele weken om astaxanthine in de weefsels op te bouwen, je kunt het dus niet heel kort voor een zonvakantie innemen. Recent onderzoek toont aan dat mensen die gedurende 1 maand dagelijks minimaal 2 mg astaxanthine slikken zeer moeilijk verbranden door de zon.

Andere belangrijke carotenoÔden die bescherming bieden voor de huid zijn bŤtacaroteen, alfacaroteen, luteÔne, zeaxanthine en lycopeen, deze komen voor in donker gekleurde groenten (geel, groen, oranje, rood) zoals boerenkool, tomaten, wortelen, paprika, maar ook in eidooiers. Chlorella en spirulina bevatten ook veel carotenen, maar een echte topbron is ongeraffineerde rode palmolie, deze bevat ze bijna allemaal in grote hoeveelheden.

 

Anti-oxidanten

Anti-oxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen die in het lichaam vrijkomen als gevolg van oxidatiereacties veroorzaakt door verkeerde voeding, roken, milieuverontreiniging, zonnebrand etc. Een methode om de antioxidanten capaciteit van de voeding uit te drukken is de ORAC waarde. De Agricultural Research Service (ARS) in Amerika heeft met deze methode de hoeveelheid antioxidanten van ruim 275 producten in kaart gebracht. Diverse soorten fruit, groente, noten en specerijen zijn onderzocht op het vermogen om vrije radicalen te vangen door meting van de Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC).

De uitslag van het onderzoek kun je oa hier vinden:

http://www.phytochemicals.info/list-orac-values.php

http://www.oracvalues.com/sort/orac-value/

Salvestrolen

Salvestrolen zijn stoffen die planten aanmaken om zich te beschermen tegen bacteriŽn, virussen, schimmels en insecten. Als een plant behandeld wordt met pesticiden, herbiciden en andere bestrijdingsmiddelen, dan zullen er dus geen salvestrolen door de plant zelf aangemaakt worden. Salvestrolen komen dus alleen in relevante hoeveelheden voor in onbespoten (biologische) groente, fruit en kruiden. Maar wat blijkt nu uit recent onderzoek: salvestrolen lijken sterk kankerremmend te werken in het menselijk lichaam, ze zijn in staat om een reeds gemuteerde cel tot celdood te dwingen. Dit is 1 van de belangrijke redenen om biologische groente, fruit en kruiden te eten. Het 2e grote voordeel is dat je geen kankerverwekkende pesticidenresten binnenkrijgt.

Conclusie

De stelling dat huidkanker wordt veroorzaakt door de zon is dus wel erg kort door de bocht. De zon is ťťn van de belangrijkste bronnen van leven op aarde en het is onze levensstijl die de zon tot een potentieel gevaar heeft gevormd. Het eten van geraffineerde voeding vol verkeerde vetten/oliŽn en suikers, met een gebrek aan vitaminen, anti-oxidanten, carotenoÔden en salvestrolen, in combinatie met het gebruik van chemische cosmetica zullen de zon tot een gevaar voor de mens maken. Om jezelf tijdens een dag strand toch tegen overmatig zonlicht te beschermen kun je een 100% natuurlijke, biologische zonnebrandcrŤme gebruiken (met bijv het BDIH of ECOCERT keurmerk)

Jochem Verwest
jochemverwest@hotmail.com 


 

 


 


View My Stats