Nieuws vruchtbaarheid


balk2.jpg (42734 bytes)


Ibuprofen kan tijdens zwangerschap vruchtbaarheid van dochters schaden

Zwangere vrouwen die de pijnstiller ibuprofen in de eerste 24 weken van hun zwangerschap innemen, kunnen de voorraad eieren in de eierstokken van hun dochters beïnvloeden. Onderzoekers hebben het eerste bewijs gevonden dat blootstelling aan ibuprofen tijdens de cruciale eerste drie maanden van de ontwikkeling van de foetus resulteert in een "dramatisch verlies" van kiemcellen die nodig zijn voor het maken van de follikels waaruit vrouwelijke eitjes ontstaan. De geslachtscellen stierven af of groeiden niet en vermenigvuldigden zich met de gebruikelijke snelheid.

Lees verder


Vlamvertragers en de kans op zwangerschap bij een IVF-behandeling

Volgens onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health werd bij vrouwen met hogere concentraties in hun urine van een veel gebruikt type vlamvertragers een verminderde kans op een klinische zwangerschap en levende geboorte waargenomen in vergelijking met vrouwen met lage(re) lagere concentraties in hun urine.

Lees verder


Walnoten kunnen bijdragen aan gezond sperma, volgens nieuw dieronderzoek

Nieuw dieronderzoek suggereert dat met walnoten verrijkte voeding de spermakwaliteit kan verbeteren door vermindering van lipide peroxidatie, een proces dat spermacellen kan beschadigen. Deze vorm van celbeschadiging treft de spermamembranen, die voornamelijk bestaan uit meervoudig onverzadigde vetzuren.

Lees verder


E=M1 - De man in het reproductie proces

Na een uitgebreid gesprek over de funeste invloed van hygiène praktijken en gerommel met hormonen die de moderne maatschappij op vrouwen loslaat, waardoor hun reproductieve systeem ernstig wordt verstoord, is het de beurt aan de mannelijke partner. De openings zet komt uit een onverwachte hoek, namelijk door op het bord een formule te schrijven die in eenvoud die van Einstein verre achter zich laat.

Lees verder


Gebruik meststof in de landbouw heeft risico's voor de vruchtbaarheid

Volgens een nieuwe studie op schapen kan het eten van vlees van dieren die grazen op land behandeld met kunstmest uit de gangbare landbouw ernstige gevolgen hebben voor zwangere vrouwen en voor de toekomst van de reproductieve gezondheid van hun ongeboren kinderen.

Lees verder


Vitamine B kan het negatief effect van pesticiden op de vruchtbaarheid tegengaan

Vrouwen blootgesteld aan DDT die over voldoende vitamine B beschikken hebben meer kans om zwanger te worden dan degenen die een tekort hebben. Volgens een nieuw onderzoek aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health hebben vrouwen met een adequaat niveau aan vitamine B, meer kans om zwanger te worden en de zwangerschap goed te eindigen, zelfs als ze hoge niveaus van een bestrijdingsmiddel met nadelige effecten op de voortplanting, in hun lichaam hebben.

Lees verder


Voeding gebonden aan verbeterde sperma DNA kwaliteit bij oudere mannen

Een nieuw onderzoek geleid door wetenschappers van het U.S. Department of Energy's Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) ontdekten dat een gezonde inname van micronutriënten sterk geassocieerd is met een verbeterde DNA zaadkwaliteit bij oudere mannen.  Bij de jongere mannen echter verbetert een hogere inname van micronutriënten niet hun sperma DNA. In een analyse van 80 gezonde mannelijke vrijwilligers tussen 22 en 80 jaar oud bevonden de wetenschappers dat mannen ouder dan 44 die de meeste vitamine c gebruikt hadden, er 20 procent minder sperma DNA schade was in vergelijking met mannen ouder dan 44 die de minste vitamine C gebruikten. Het zelfde gold voor vitamine E, zink en folaat.

Lees verder


Relatie tussen hoge inname van bepaalde vetten en lagere cijfers van levend geborenen na IVF behandeling

Uit de resultaten van een studie van de Harvard School of Public Health, gefinancieerd door de US National Institutes of Health, blijkt dat vrouwen met een hogere inname van verzadigde vetten in voeding minder rijpe eicellen beschikbaar voor collectie in IVF. De studie onderzocht het effect van vet in voeding (ingedeeld als totaal, verzadigd, enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigde, omega 6, omega 3 en transvetten) in een reeks van preklinische en klinische resultaten bij vrouwen met IVF. Resultaten toonden aan dat de inname van verzadigd vet omgekeerd gerelateerd was aan het aantal teruggevonden rijpe eicellen   terwijl meervoudig onverzadigd vet consumptie omgekeerd geassocieerd werd met vroege embryo kwaliteit.

Lees verder


Traditioneel Hollands dieet goed voor sperma

Het aantal zaadcellen bij mannen die het traditionele Hollandse dieet volgen is twee keer zo hoog als bij mannen die andere voedingspatronen volgen. Bij vrouwen zorgt juist het Mediterrane dieet voor een verhoogde vruchtbaarheid. Het Mediterrane dieet helpt tevens zwangerschapscomplicaties en aangeboren afwijkingen te voorkomen. Aanstaande ouders zouden hierover beter moeten worden voorgelicht. Dit en meer stelt drs. Marijana Vujkovic, researchanalist in het Erasmus MC, in haar proefschrift Dietary Patterns and Human Reproduction, waarop zij op 20 oktober hoopt te promoveren.

Voedingspatronen van de mens in de moderne samenleving zijn complex en hebben een grote invloed op de voortplanting. Specifieke voedingstekorten voor en tijdens de zwangerschap kunnen bijdragen aan zwangerschapscomplicaties en aangeboren afwijkingen bij het kind. Veelal wordt zwangere vrouwen daarom de inname van foliumzuur als supplement aangeraden. Marijana Vujkovic, researchanalist op de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus MC deed onderzoek naar de relatie tussen voedingspatronen enerzijds en vruchtbaarheid en zwangerschapsuitkomsten anderzijds. Daarvoor onderzocht zij stellen met een verminderde vruchtbaarheid, die zich meldden bij de IVF-kliniek van het Erasmus MC.

Vujkovic vond dat het strikte gebruik van het traditionele Hollandse dieet, bestaande uit vlees, aardappelen, groenten, fruit en volkoren granen, ervoor zorgt dat het aantal zaadcellen in het sperma met 62 miljoen cellen per milliliter bijna twee keer zo hoog is als bij mannen die een ander voedingspatroon hebben (37 miljoen cellen per milliliter). Bij vrouwen is juist het Mediterrane dieet, gekenmerkt door plantaardige olie, groente, vis en peulvruchten en weinig snacks, gunstig voor de vruchtbaarheid. Strikt gebruik van het Mediterrane dieet hangt samen met een 40% verhoogde kans op zwangerschap. Beide diëten zorgen bovendien voor een automatische verhoging van het foliumzuurgehalte, resulterend in 70% minder risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje en hartafwijkingen.

Het Westerse voedingspatroon, gekenmerkt door inname van bewerkt vlees, pizza, peulvruchten en aardappelen en weinig groenten is vergeleken met het Gezonde voedingspatroon (vis, knoflook, noten en groenten) in relatie tot het risico op een hazenlip.

Vujkovic pleit voor meer en betere voorlichting over de effecten van voeding op de vruchtbaarheid en zwangerschap. Vujkovic: "Het doel van mijn onderzoek is om de componenten van het natuurlijke menselijke eetgedrag te identificeren die van invloed zijn op de menselijke voortplanting. We hebben aangetoond dat een gezond voedingspatroon, gekenmerkt door hoge inname van groente, fruit en vis, maar lage inname van bewerkt vlees en snacks, de vruchtbaarheid en de zwangerschapsuitkomsten verbeteren. Het is belangrijk dat deze resultaten goed bekend raken bij aanstaande ouders zodat zij een eigen bijdrage kunnen leveren hun individuele gezondheid en die van hun kinderen."


Melatonine verdubbelt aantal IVF successen

Sommige vrouwen die via een ivf-behandeling zwanger proberen te raken, hebben een grotere kans op een zwangerschap wanneer ze het hormoon melatonine gebruiken.

Lees verder


Radio - IVF protocol is te algemeen zegt hoogleraar medische ethiek

Gynaecologen kunnen beslissen ouders met een kinderwens geen IVF behandeling te geven. De Nederlandse beroepsvereniging voor gynaecologen, de NVOG, heeft hiertoe een protocol opgesteld. Maar de beslissing wel of geen kind, bij de gynaecologen neerleggen leidt tot een hoop kritiek.

Download MP3


Het vruchtbare oppervlak van de zaadcel en de eicel

SNARE-eiwitten en bevruchting bij het varken. Wanneer een zaadcel en een eicel samensmelten kan er nieuw leven ontstaan. Hoe de twee geslachtscellen hierbij te werk gaan is nagenoeg onbekend. Het was al bekend dat vlak voor de bevruchting aan het oppervlak van de zaadcel en de eicel voorbereidingen worden getroffen om het samensmelten goed te laten verlopen. Jason Tsai bestudeerde bij varkens de herrangschikking en de interacties van zgn. SNARE-eiwitten die optreden bij de bevruchting. Deze eiwitten hebben een functie in de afgifte (secretie) van stoffen uit zowel de eicel als de spermacel. Bij de bevruchting spelen beide secretie-processen een essentiele rol.

Jason Tsai heeft ontdekt dat na de uiteindelijke rijping van spermacellen of eicellen - die voorafgaat aan de bevruchting - de secretie al helemaal is voorbereid, maar dat deze uiteindelijk pas optreedt zodra de spermacel en de eicel elkaar ontmoeten. Tsai's conclusies kunnen in de toekomst relevant zijn voor vruchtbaarheidsbehandelingen maar ook voor het ontwikkelen van nieuwe anticonceptiemiddelen.


Kinderen die geboren werden door toedoen van (gedeeltelijk) kunstmatige methoden om zwangerschap te bereiken, lopen meer kans op aangeboren misvormingen

Echtparen die ART (assisted reproductive technology) (= methoden om zwangerschap te bereiken door kunstmatige of gedeeltelijk kunstmatige middelen) overwegen, worden best op de hoogte gebracht van de verhoogde kans op aangeboren misvormingen.

Link

Nelly Busschots


Sojabonen hebben negatieve invloed op de productie van zaadcellen

Wetenschappers in China hebben ontdekt dat een van nature voorkomend bestanddeel van sojabonen, die steeds vaker worden verkocht als substituut voor zuivelproducten op koemelkbasis, interfereert met dat deel van 't mannelijke voortplantingssysteem, dat betrokken is bij de productie van zaadcellen.

Link

Constans Kootstra


Waarom sperma levels in mannen dalende zijn

Levels van 'levende' sperma cellen in mannen dalen en wetenschappers geloven dat ze nu de oorzaak weten. Onvruchtbaarheid kan in de baarmoeder beginnen, zegt Steve Connor.

Link

Cindy Oppers


Eicelopbrengst IVF voorspelt succesvolle afloop zwangerschap

De hoeveelheid gevonden eicellen bij een IVF-behandeling heeft een
voorspellende waarde voor de kans op een miskraam of een chromosomaal
afwijkende zwangerschap. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van klinisch
geneticus in opleiding Maaike Haadsma van het Universitair Medisch Centrum
Groningen. Haadsma onderzocht de afname aan eicelhoeveelheid en
eicelkwaliteit naarmate vrouwen ouder worden. Zij promoveert 24 maart aan
de Rijksuniversiteit Groningen.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst moeder worden is
de afgelopen dertig jaar gestegen van ruim 24 jaar in de jaren 1970 tot ruim 29 jaar
nu. Op latere leeftijd hebben vrouwen echter een kleinere kans om zwanger te
worden en als ze zwanger worden krijgen ze vaker een miskraam. Bovendien is de
kans op een kind met een chromosomale afwijking groter. Dit fenomeen wordt
reproductieve veroudering genoemd.

Afname kwaliteit en kwantiteit

Reproductieve veroudering wordt veroorzaakt door een afname van de hoeveelheid en
kwaliteit van de eicellen en leidt uiteindelijk tot de menopauze. De afname in
eicelkwaliteit wordt veroorzaakt door een toename in delingsfouten, waardoor eicellen
ontstaan met een chromosoom te veel of te weinig. Het is onbekend of de afname in
eicelkwantiteit ook samenhangt met de afname in eicelkwaliteit. Als dit zo is, dan
heeft de gemeten eicelvoorraad van een vrouw wellicht voorspellende waarde voor
haar kans op een zwangerschap, miskraam of chromosomaal afwijkend kind.

Eicelopbrengst bij IVF

Klinisch geneticus in opleiding Maaike Haadsma onderzocht verschillende methodes om
eicelvoorraden te meten. Zij bekeek onder andere gegevens van ruim 1800 vrouwen
die zwanger waren geworden na een IVF-behandeling. Bij IVF rijpen door toediening
van hormonen meerdere eicellen tegelijkertijd uit. Haadsma wilde weten of het aantal
eicellen dat bij IVF-behandeling wordt verkregen (eicelopbrengst), een voorspeller is
voor een succesvolle afloop van de zwangerschap. Zij ontdekte dat dit inderdaad zo
bleek te zijn: bij een hoge eicelopbrengst bij IVF is de kans op een levend geboren
kind zonder chromosoomafwijking groter.

Eicelvoorraadtesten

Haadsma ontdekte ook dat andere reguliere testen die de eicelvoorraad bepalen,
zoals hormonale en echoscopische eicelvoorraadtesten, geen voorspeller zijn voor een
succesvolle zwangerschap. Wellicht geven de eicelvoorraadtesten de werkelijke
hoeveelheid eicellen onvoldoende goed weer.


Drie keer meer testosteron door uiensap

Bij de groentenboer en in je supermarkt ligt een spotgoedkoop voedingsmiddel. Gooi dat in een sapcentrifuge en geef het sap drie weken aan ratten. Hun testosteronspiegel stijgt met 314 procent.

Link


Oorzaken en gevolgen van kinderloosheid

Renske Keizer onderzocht de oorzaken en gevolgen van kinderloosheid voor zowel vrouwen als mannen. Ze maakte hierbij gebruik van gegevens van de Netherlands Kinship Panel Study (NKPS).

Er is weinig bekend over kinderloosheid, hoewel tegenwoordig een op de vijf Nederlanders nooit de transitie naar ouderschap zal maken. Welke mensen blijven kinderloos? Welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag? Hoe en in welke mate is hun leven beinvloed door het niet hebben van kinderen? Keizer bestudeerde deze vragen vanuit een levensloopperspectief.

De eerste empirische studie laat zien dat kinderloosheid vaak geen keuze is die op een moment wordt gemaakt, maar eerder een geleidelijk proces is. Zowel opleidingsniveau en werkgeschiedenis als relatiegeschiedenis beinvloeden de kans om kinderloos te blijven.

De tweede studie toont aan dat kinderloze mannen en vrouwen, in tegenstelling tot heersende stereotypen, even sterke gevoelens van verantwoordelijkheid ten opzichte van hun familie ervaren als mensen met kinderen. Een derde studie laat zien dat veranderingen in welbevinden die gepaard gaan met de transitie naar ouderschap, ten grondslag liggen aan veranderingen op het gebied van werk en relaties.

De vierde en laatste empirische studie toont dat de gevolgen van kinderloosheid voor de levensuitkomsten van mannen minder sterk zijn dan was verwacht. Veel verschillen zijn te wijten aan verschillen in partnerstatus. Desalniettemin zijn kinderlozen minder betrokken bij de gemeenschap, verdienen ze minder geld en werken ze minder uren dan vaders. Daarnaast zijn ze, wanneer partnerstatus in ogenschouw wordt genomen, iets gelukkiger dan vaders met thuiswonende kinderen.

Universiteit Utrecht


Proefbuisvaders geven onvruchtbaarheid door aan zonen

Volgens de Sunday Times is er ook een keerzijde: bij een bepaalde IVF-behandeling zouden die vaders hun fertiliteitsproblemen doorgeven aan hun zonen.

Link


Verband tussen huishoudelijke chemicaliën en verminderde vruchtbaarheid.

In een vandaag gepubliceerd onderzoek wordt het verband gelegd tussen een vermoedelijk verminderde vruchtbaarheid en brandvertragende chemicaliën in meubels, electronica, stoffen etc. Californiërs hebben mogelijk een hogere blootstelling hieraan dan inwoners uit andere staten.

Link

Vertaling : Annemieke ter Horst


Kwart single vrouwen wil eicellen laten invriezen

Ruim een kwart van de kinderloze single vrouwen in Nederland wil haar eicellen graag laten invriezen. Nog eens 51 procent van hen overweegt deze nieuwe methode zeer serieus. De mogelijkheid om op latere leeftijd alsnog van de juiste partner zwanger te kunnen raken wordt door een krappe 70 procent als een positieve ontwikkeling gezien. Zo'n 19 procent van de vrouwen vindt het zelfs een goed idee om tussen de 45 en 50 jaar nog een kind te krijgen. Dit blijkt ondermeer uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl.

Singles & kinderen
Van de vrouwelijke singles zonder kinderen zegt 26 procent haar eicellen wel in te willen laten vriezen om zo op latere leeftijd alsnog kans te maken op het moederschap. Bij alleenstaande vrouwen met kinderen ligt dit percentage een stuk lager. Slechts 8 procent van hen heeft nog een dermate sterke kinderwens dat ze graag van deze mogelijkheid gebruik zouden willen maken. Ook het aantal vrouwen dat nog twijfelt over de invriesmethode maar wel serieuze belangstelling toont is fors te noemen. Bij kinderloze singles ligt dit op 51 procent, onder alleenstaande moeders is dit 40 procent.

45plus & zwanger
Bijna 70 procent van de single vrouwen ziet de invriesontwikkeling in zijn algemeenheid als een positieve stap voorwaarts. Echter, over de maximum leeftijd waarop er nog gebaard mag worden lopen de meningen uiteen. Zo zegt 63 procent van de ondervraagden het tegennatuurlijk te vinden als vrouwen tussen de 45 en 50 jaar nog een kind krijgen terwijl een overige 19 procent dit juist een bijzonder goed idee vindt. Als er naar de persoonlijke leeftijdsgrens van de vrouwen wordt gevraagd vindt een derde het acceptabel om tussen de 36 en 39 jaar nog zwanger te raken. Voor 19 procent ligt de grens tussen de 40 en 42 jaar en 12 procent ziet zichzelf tussen de 43 en 46 wel moeder worden. Slechts een kleine 2 procent zou nog wel een kind willen als de 50 in zicht komt.

Kinderwens & partnerjacht
Maar liefst driekwart van de ondervraagde single vrouwen geeft aan een kinderwens te hebben. Een kwart van hen omschrijft deze behoefte zelfs als zeer sterk. De wens om moeder te worden blijkt dan ook een voorname rol te spelen bij het vinden en screenen van een partner. Zo'n 41 procent zegt een relatiekandidaat vrijwel altijd te bekijken als potentiële vader van haar kinderen. Nog eens 15 procent doet dit zelfs altijd. Toch is het vinden van een partner voor ruim een kwart van de vrouwen niet noodzakelijk om hun wens in vervulling te laten gaan. Zij durven ook te kiezen voor het alleenstaand moederschap.


Promovendus: 'Laat patiënten zelf beslissen over hun behandeling'

Mensen met een gezondheidsprobleem zijn uitstekend in staat om zelf ingewikkelde beslissingen over hun medische behandeling te nemen. Dit blijkt uit het proefschrift van Arno van Peperstraten, gynaecoloog in opleiding bij het UMC St Radboud. Hij onderzocht de effecten van een keuzehulp voor ivf-paren bij de beslissing om één of twee embryo’s in de baarmoeder te laten plaatsen. Van Peperstraten promoveert op 3 september in Nijmegen. Paren die in aanmerking komen voor ivf, staan voor de keuze om één dan wel twee embryo’s in de baarmoeder te laten plaatsen. Dat is een buitengewoon ingewikkelde beslissing, die de ouders in spe, bij gebrek aan kennis en omdat ze de consequenties niet goed overzien, noodgedwongen veelal aan de arts overlaten.  Nu is voor het eerst aangetoond, dat paren deze beslissing heel goed zelf kunnen nemen. Zelfs beter dan artsen. Als ze tenminste de beschikking hebben over alle relevante informatie en op de keuze gerichte hulp krijgen. Een kwart van de zwangerschappen na ivf zijn tweelingzwangerschappen. De kans op sterfte en ziekte bij moeders en kinderen is dan hoger dan bij een éénlingzwangerschap. Een tweelingzwangerschap kan vermeden worden door bij ivf niet twee, maar één embryo in de baarmoeder te plaatsen. Echter, de kans op zwangerschap bij het plaatsen van twee embryo’s tegelijk is per poging hoger dan bij het plaatsen van één embryo. Bij paren die kiezen voor het plaatsen van één embryo kunnen er dus uiteindelijk meer ivf-pogingen nodig zijn om zwanger te worden, vergeleken met paren die kiezen voor twee embryo’s. Daarnaast spelen er nog andere factoren mee bij de kans op zwangerschap, bijvoorbeeld de leeftijd van de vrouw en het feit, dat de Nederlandse basisverzekering maximaal drie ivf-pogingen vergoedt. De beslissing voor één of twee embryo’s is dan ook een complexe afweging van kansen en risico’s. Arno van Peperstraten ontwikkelde een keuzehulp voor paren die voor deze afweging staan. Deze keuzehulp is een zorgvuldig gestructureerd document, waarin de voors en tegens van beide opties zo worden gepresenteerd, dat elk paar de keuze kan maken, die in hun geval de beste is. Hij onderzocht het effect van de keuzehulp, in combinatie met begeleiding van de paren door een speciale ivf-verpleegkundige. Wat bleek? Van de paren die gebruik konden maken van de keuzehulp en de begeleiding koos 52 procent voor één embryo. Van paren die de standaard ivf-zorg kregen, was dat 39 procent. Dat is een groot verschil en een opmerkelijk resultaat. Op Europees niveau wordt bijvoorbeeld maar in 19 procent van de gevallen voor één embryo gekozen. De ivf-patiënten vonden de keuzehulp een belangrijk hulpmiddel bij hun beslissing, net zo belangrijk als de ondersteuning van hun behandelend arts. Van Peperstraten toonde ook aan dat de inzet van de keuzehulp leidt tot meer kennis over ivf bij de paren en tot een besparing op de kosten van de ivf-behandeling. Deze kostenbesparing kwam door de afname van (dure) tweelingzwangerschappen. Bovendien zijn er geen bijwerkingen: het gebruik van de keuzehulp leidde niet tot meer angst of onzekerheid bij de patiënten. De promovendus is geen voorstander van een wettelijk verbod op het plaatsen van twee embryo’s, zoals dat in Zweden bestaat. ‘Daarmee ontneem je paren, bij wie om goede redenen plaatsen van twee embryo’s wenselijk is, de mogelijkheid op eigen nageslacht.’


 

 

 


View My Stats