Vraag het Mike


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Vraag het Mike (Donkers)

Door het grote aanbod is Mike met deze column gestopt. Je kunt evt vragen stellen
op het forum van www.westonprice.nlVraag het Mike - Melk

Beste Mike,

Ik zit met een paar vragen over melk. Ik was ervan overtuigd dat je als mens geen melk nodig had. Maar jij zegt eigenlijk precies het tegenover gestelde. Dat biologische rauwe melk het verschil maakt met de halfvolle melk uit de supermarkt dat is me duidelijk. Want een kalf blijft ook niet gezond als het halfvolle melk drinkt. Maar wij zijn volwassen mensen en dus geen baby's en kalfjes. Een volwassen koe drinkt ook water ipv melk. Als baby's ouder worden verandert er iets in de verteringsenzymen en waardoor melk niet meer nodig is. Koemelk heeft verder de eigenschap dat de reststoffen ervan het lichaam extra belasten. Het geeft verslijming van de luchtwegen, kan darmklachten en huidklachten veroorzaken. En dan kan melk, afhankelijk van de kwaliteit, ook nog een dioxinebelasting veroorzaken waardoor ook de lever het nodige te verwerken heeft. Veel minder reststof problemen geven aangezuurde melkproducten als yoghurt en kwark.

Ik heb ook ergens gelezen dat je dan beter verse geitenmelk dan koemelk kan drinken. Omdat het vitamine A gehalte in geitenmelk is vier keer en het vitamine D gehalte is twee keer hoger dan in koemelk. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. Bovendien bevat geitenmelk weinig zout waardoor het erg geschikt is voor mensen met hart- en vaat ziekten. Geitenmelk bevat een natuurlijk antibiotica met kankerremmende stoffen. Orotaatzuur (vitamine B13) komt in grote hoeveelheden voor, bovendien bevat geitenmelk veel magnesium, ijzer, vitamine A en D.

Ik ben benieuwd naar jou mening hierover.

Vriendelijke groet,

Jantien

---

Jantien,

Als antwoord op je vraag over melk verwijs ik naar dit artikel van mijn hand:

http://www.westonprice.nl/bbpress/topic.php?id=429

Onder de kop 'bottenknager, melkmuil of allebei?' staat mijn visie op (rauwe) melk. Wat mij betreft is ELKE vorm van rauwe melk prima, of dit nu van een koe, geit, schaap, paard, kameel, yak of welk zoogdier dan ook is.

Mike


Extra vierge olijfolie, varkensvlees, zout

Hallo Mike,

Ik heb een aantal vragen voor je

Je hebt het over goede vetten waaronder extra vierge olijfolie. Hoe zit het met verhitten van deze olie? Ik heb gehoord dat het slecht is om deze olie te verhitten want er zouden dan stoffen verbranden die dan weer slecht voor je gezondheid zijn. Daarom gebruik ik voor te verhitten altijd geen extra vierge olijfolie, maar de andere olijfolie.

Hoe zit het met biologische yoghurt, is die niet gepasteuriseerd of van gepasteuriseerde melk bereid? Is dat gezond? Of als je kefir maakt van gepasteuriseerde melk is ie dan toch gezond?

Is Keltisch zeezout beter dan hymalayazout, of maakt het niets uit?

Ik lees vaak over varkensvlees dat, dat niet goed zou zijn. Hoe zit het met biologisch varkensvlees?  

Jack

Hoi,

De antwoorden op je vragen:

Je vraag over olijfolie gaat uit van een halve waarheid. Ja, als je olijfolie verhit gaan er bepaalde voedingsstoffen verloren waardoor extra vergine olijfolie die koud gebruikt wordt voedzamer is dan als deze verhit wordt. Maar nee, het is desondanks niet slecht om extra vergine olijfolie te gebruiken om mee te koken. Olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet en deze zijn wel degelijk hittebestendig en dit is dus niet schadelijk.

Vaak vindt men het zonde om extra vergine olijfolie te gebruiken vanwege het verlies van bepaalde voedingsstoffen door verhitting en dus kiest men voor 'bakolijfolie'. Bedenk goed dat de zgn. 'bakvariant' niets anders is dan een goedkoop restproduct dat - en nu komt-ie - DOOR EXTREME VERHITTING en onder grote druk tot stand is gekomen. En tot overmaat van ramp wordt de pulp die overblijft ook nog eens opgelost d.m.v. een giftig, kankerverwekkend oplosmiddel genaamd hexaan dat ook in olieraffinaderijen wordt gebruikt voor de productie van brandstof.

Het is dus precies andersom. De 'bakolie' is een zwaar geraffineerd product dat beschadigd is geraakt door extreme verhitting, hoge druk en toxische oplosmiddelen. Extra vergine olijfolie is koud het allerbeste maar zeker niet schadelijk als deze verhit wordt.

Biologische yoghurt wordt, net als gewone yoghurt, bereid van gepasteuriseerde melk. De wet vereist dit, anders mag de yoghurt niet in de winkel verkocht worden. De schade die pasteurisatie teweegbrengt wordt echter grotendeels ongedaan gemaakt door de herintroductie van dezelfde bacterieculturen die er in eerste instantie uit gepasteuriseerd waren (de waanzin ten top!). Door de zuring (fermentatie) onstaan er nieuwe enzymen en probiotische bacterien. Kefir maen van gepasteuriseerde volle melk is dus ook OK. Ideaal zou zijn rauwmelkse yoghurt of kefir, maar dit is zeer zeker een goed alternatief en zure zuivel is en blijft heel gezond en natuurlijke probiotica!

Keltisch zeezout is absoluut beter dan Himalayazout. Een belangrijk verschil is dat Himalayazout een landzout is en Keltisch zout een zeezout. Zeezout is het product van zonlicht en water. De twee energieŽn die het zout ooit hebben gevormd, zonlicht en water, zijn dus niet meer aanwezig in Himalayazout, dat opgesloten is geraakt in droog en donker land. Keltisch zeezout bevat deze energieŽn nog volop en is dus energieker zout.

Daarnaast is Keltisch zeezout veel zachter van smaak dan Himalayazout omdat het gehalte aan natriumchloride in Keltisch zeezout iets onder de 90% zit, tegenover 97% in Himalayazout. Het maakt Keltisch zeezout ook bijzonder rijk aan andere mineralen en spoorelementen. Himalayazout bevat eveneens vele mineralen en spoorelementen, maar in veel kleinere hoeveelheden. De balans van mineralen en spoorelementen, inclusief kleimineralen, in Keltisch zeezout is volkomen uniek.

Mike


Kefir

Beste Mike,

Ik heb een prangende vraag. Ik volg jou en Ron en Henk al jaren en zou zo graag van jou willen weten wat je van Kefir vindt? Er worden grote wonderen toegeschreven aan de drank. Maar ik zie het als zuivel. Kan je me in het kort vertellen of het nu wel of niet goed is om te nuttigen? Wat Kefir is hoef ik niet te weten want die info kan ik wel van het internet afhalen. En dat heb ik reeds gedaan, Wat ik wil weten is of het goed is voor de mens. Is het aan te raden? De reden waarom ik het wil gaan gebruiken is omdat ik Candida in mijn darmen heb en ik ze op deze manier wil bestrijden.

Graag hoor ik van jou.

Engelien

----

Engelien,

Kefir is een wonderdrank, het is nog beter dan yoghurt! Het zit boordevol probiotica en, omdat het zonder verhitting kan worden gemaakt, enzymen. Ik vraag me af wat je bedoelt met de opmerking 'ik zie het als zuivel'. Mocht je nog in de veronderstelling verkeren dat zuivel slecht is, laat ik je dan uit de droom helpen: kefir wordt vanaf de Balkan helemaal tot ver in Rusland gedronken en wordt beschouwd als de 'drank der honderdjarigen'. Het helpt ook tegen candida omdat het de darmflora herstelt.

Mike


Kids en vitamine D

Hoi Mike,

Er is al veel te lezen over de vit D.  Ik kon echter nog niets vinden wat ik aan mijn zoontje van 1,5 kan geven. We geven hem nu Vit. D-3 van het merk "now". omdat hier verder niets aan toegevoegd is. Ik lees dus dat dit helemaal niet goed is.
Vanuit de GGD geven ze hem het liefst de druppels van Davitamon.
Is er eigelijk wel een goede veilige vit D druppel voor kinderen?

Ik ben zeer nieuwsgierig naar je bevindingen.

Met vriendelijke groet
Giel

--

Giel,

Ik heb wel het nodige losgemaakt over vit. D, zo blijkt!  Je kunt je zoon gewoon gefermenteerde levertraan geven, een halve theelepel per dag. Deze aanbeveling is afkomstig van de Amerikaanse Weston A. Price Foundation:

http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/cod-liver-oil-basics

Zowel voor kinderen als volwassenen geldt dat vit. A en D in een verhouding van 10:1 dienen te worden ingenomen, omdat vitamine A verantwoordelijk is voor de opname van fosfor en vitamine D voor de opname van calcium. Aangezien fosfor belangrijk is voor botvorming is er een grotere noodzaak voor fosfor en dus vit. A. De natuur, wat 'geboorte' betekent, staat altijd aan de kant van de opbouw, niet van de afbraak. Afbraak hoort er echter wel bij en dus is ook een kleinere hoeveelheid vit. D vereist. Vandaar die verhouding van 10:1. Deze zit van nature in de juiste levertraan.

Je kunt met een blender een heel smakelijke drank maken om de smaak van de levertraan in te verbergen. Recepten vind je hier:  Link

Je hoeft niet alle ingredienten te gebruiken. Experimenteer hiermee en maak je eigen drank. Ook goed voor de volwassenen!

Mike


Dunner haar

Beste Mike,

Mijn zoon van 17 heeft dunner wordend haar. Hij is bang om kaal te worden. Daarnaast heeft hij concentratieproblemen op school, lijkt op ADD. Verder geen gedragsproblemen oid. Mijn vraag is of dit voedingssupplement wat kan doen voor hem. http://www.juvel-5.nl/haar-direct.htm?websale7=juvel-5;nl&ci=haardirect

Er zitten aminozuren in en concentratieproblemen worden ook vaak in verband gebracht met een tekort aan aminozuren. Je kunt dit alleen op internet kopen. Ik kan geen telefoonnummer ontdekken.

groet,
Carole

Carole,

Dit supplement bevat een vit. B-complex, vit. C en diverse aminozuren. Gezien de concentratieproblemen van je zoon concludeer ik dat hij ondervoede hersenen heeft. In plaats van hem een supplement vol met synthetische vitamines te geven adviseer ik dat hij die voedingsstoffen tot zich neemt waar de hersenen op draaien, nl. verzadigd vet, cholesterol, mineralen en water. Lees dit artikel:

http://www.leefbewust.com/themas/hersenvoer.html

Mike


Darmproblemen

Beste Mike,

In de hoop dat je antwoord hebt op onderstaande twee vragen stuur ik je deze email.

Twee jaar geleden ben ik (vrouw van 56 jaar) geopereerd dmv een kijkoperatie aan darmkanker, de grote kwaadaardige tumor heeft men via een snee, onder de bikinilijn verwijdert, men heeft voor zover ik het heb begrepen de darm weggehaald vanaf de blindedarm t/m de bocht richting de navel (ik hoop dat jij dan genoeg weet).
Omdat ik gelukkig snel en op tijd (de tumor kwam al buiten de darm) geopereerd ben heb ik geen bestraling of chemo hoeven ondergaan.

Vooral de laatste tijd heb ik meer last van borrelingen en het gevoel van schuim in mijn darm, (het is vaak een heel 'gedoe' in mijn buik) het gevolg is last van winderigheid, die vaak ook nog vies ruiken en jeuk aan de anus. (Voor de anus heb ik Sandozcreme 20/10 gebruikt wat wel hielp, maar het komt terug, ik mag wel onbeperkt Sandoz strooipoeder gebruiken.)

Is hier dmv voeding wat aan te doen, wat kan ik beter niet en/of juist wel eten of heb jij andere ideeŽn?

Ook heb ik een lage bloeddruk (rond 100/65), ik ben daardoor af en toe wat licht in mijn hoofd, kan ik deze ook door voeding wat verhogen?

Met vriendelijke groet,

Els

---

Els,

Je symptomen duiden op schimmels. Vandaar ook de Sandozcreme, want dat is miconazolnitraat, een schimmelwerend middel. Het zijn schimmels die de onrustige maag/darmen veroorzaken en de jeuk.

Hoe kom je aan die schimmels en hoe kom je er vanaf? Je beschrijft ook een lage bloeddruk. Hieruit leid ik af dat je bijnieren onderactief zijn. Een van de meest voorkomende symptomen van bijnieruitputting is te weinig maagzuur. De functie van maagzuur is vertering van de grootste moleculen in ons voedsel, nl. eiwitten. De allergrootste eiwitmoleculen zijn caseine in zuivelproducten van koeien en gluten in granen. Vandaar dat zoveel mensen problemen hebben met het verteren van deze grote eiwitten, ze bezitten onvoldoende maagzuur om deze op te lossen. Bedenk dat maagzuur zoutzuur is (waterstofchloride) en niets overleeft in voldoende maagzuur, ook schimmels niet, die levende eiwitten zijn. Het feit dat je last hebt van schimmels is een tweede indicatie dat je beschikt over onvoldoende maagzuur. Je schrijft niet op welke momenten je deze klachten ervaart en wellicht ben je je hier onvoldoende bewust van, maar de kans is groot dat je deze symptomen ervaart na consumptie van eiwitrijk voedsel.

Daarnaast beschrijf je een recent verleden met kanker. Er is een directe link tussen kanker en bijnieruitputting. Zonder stress geen kanker en geen kanker zonder stress. Lees mijn ebook hierover, waarin ik ook het symptoom van te weinig maagzuur noem en waarschijnlijk de nodige andere symptomen die je wellicht bij jezelf zult herkennen:

http://www.leefbewust.com/themas/bijnieruitputting.html

Je moet weten dat voor de vertering van eiwitten ondersteunende vetten nodig zijn. In de natuur bestaan er geen geisoleerde eiwitten, deze worden altijd in combinatie met vet aangeboden. De bedoeling is om altijd meer vet te eten dan eiwitten. Maar, voordat je nu je boterhammen dik gaat besmeren met plastic nepboter en een extra scheutje zonnebloemolie of maisolie gebruikt om in te bakken en braden, bedenk dan dat er 3 zeer goede vetten zijn voor zowel koud als warm gebruik:

1. Biologische extra vergine (niet ontgeurde) kokosolie
2. Biologische roomboter (jawel, boter komt van koeien!)
3. Biologische extra vergine olijfolie (trap niet in de val van 'neutrale' bakolie, dat is inferieure olie die d.m.v. giftige oplosmiddelen als hexaan is verkregen)

Gooi die 'gezonde' plantaardige boter en mais- en zonnebloemolie maar in de prullenbak waar ze thuis horen. Wees verder niet bang voor verzadigd vet en cholesterol, maar ga wel voor de allerbeste kwaliteit die je kunt vinden. Wist je dat cholesterol en verzadigd vet twee belangrijke bouwstenen zijn van je bijnieren? Daarnaast draaien je bijnieren op natrium (niet bang zijn voor zout dus, maar ga wel voor Keltisch zeezout, www.keltischzeezout.com) en op vitamine C. Het zou mooi zijn als je in jouw omgeving een biologische of biologisch-dynamische zuivelboer(in) kan vinden die rauwe melk verkoopt. Hier zijn wat tips om je op weg te helpen in je zoektocht:

http://www.biologischeboerenmarkten.nl/
http://www.demeter-bd.nl/Boeren.asp
http://www.vaneigenerf.nl/onzeboeren/

De Boni-supermarkten verkopen tegenwoordig grasgevoerd rundvlees van Pure Graze:

http://www.bonisupermarkt.nl/nieuws/exclusief-bij-boni-pure-graze-rundvlees/23

Daarnaast kan het raadzaam zijn om extra maagzuur te slikken, met name voorafgaand aan een eiwitrijke maaltijd. Dit is verkrijgbaar in de vorm van Betaine HCL. Ron Fonteine verkoopt dit, dus neem contact met hem op. Ron verkoopt tevens Keltisch zeezout. Ook denk ik dat het heel verstandig is je bijnieren te ondersteunen met dierlijk bijnierextract. Dit kun je hier bestellen:

http://www.vitamientjenodig.nl/Nutricology_bijnier_capsule_300_mg_75_caps.htm

Ik zou ook de koolhydraatconsumptie in de vorm van suiker en zetmeel naar beneden schroeven tot niet meer dan 100 gram per dag (droog gewicht, voor het koken) en de inname van vet omhoog schroeven. Gezien het feit dat kanker zich voedt met glucose in het bloed is het zaak je bloedsuikerspiegel niet te laag en niet te hoog te houden, maar stabiel. Weinig koolhydraten en veel vet houden de bloedsuikerspiegel stabiel. Ga nooit onder de 50 gram koolhydraten per dag, je bijnieren kunnen dit niet aan!

Wat betreft het weghalen van een deel van je darm, dit helpt natuurlijk ook niet bij de algehele spijsvertering. In hoeverre dit bijdraagt aan je huidige klachten weet ik eerlijk gezegd niet. Ik kan me niet voorstellen dat dit niet in een of andere vorm ook een rol speelt, maar daar is nu niet meer zoveel aan te doen, helaas.

Mike


Ouderdomsdiabetes

Hallo Mike,

Heb ouderdomsdiabetes en probeer dus zo veel als mogelijk er rekening mee te houden bij o.a.de voeding/ Nu hoor je dus ook veel. Vooral over het brood. De een heeft het over Speltbrood en de ander over Roggebrood, Leg mijn vraag liever bij jou neer. Welk soort van brood is nou echt wenselijk en hoeveel sneetjes per dag? Mag ik dit dan van jouw vernemen? In de winkel weten ze van niets en er blijken wel zo'n 20 soorten te zijn.

Bvd Sjef.

---

Sjef,

Als je diabetes hebt, of dit nu type 1 is of type 2, zoals jij hebt, is je belangrijkste prioritiet het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat zetmeelrijke producten zoals brood, pasta en aardappelen niet of nauwelijks onderdeel zouden moeten uitmaken van je voedingspatroon!

Mijn advies is om jezelf te zetten op max. 100 gram koolhydraten per dag (droog gewicht, voor het koken) en dan langzaam af te bouwen naar een minimum van 50 gram. Als je ergens tussenin uitkomt, bijv. 75 gram, is dat natuurlijk ook prima, doe wat goed voelt. Let wel: alle suiker, fruit en zetmeelrijke producten zijn allemaal koolhydraten. De enige koolhydraten die je onbeperkt mag eten zijn groenten, deze bevatten zo weinig suiker dat ze niet meegeteld hoeven worden.

Tegenover koolhydraten (suikerverbranding, zeer schadelijk voor het lichaam) staan vetten (vetverbranding, evolutionair gezien de ideale vorm van voedselverbranding). Minderen in koolhydraten houd je niet vol als je niet je vetinname evenredig verhoogt. De drie belangrijkste vetten die je zowel koud als warm kunt gebruiken zijn:

1. Biologische extra vergine (niet ontgeurde) kokosolie
2. Biologische roomboter (jawel, boter komt van koeien!)
3. Biologische extra vergine olijfolie (trap niet in de val van 'neutrale' bakolie, dat is inferieure olie die d.m.v. giftige oplosmiddelen als hexaan is verkregen)

Gebruik uitsluitend deze vetten. Je kunt ze onbeperkt gebruiken, zolang je er maar niet misselijk van wordt. Interessant, nietwaar, dat het lichaam een barriere opwerpt (misselijkheid, verzadigd gevoel) bij vetten, maar niet bij koolhydraten, waar je maar van door blijft eten? Logisch, want vet is energie op de lange termijn en suiker slechts korte-termijnenergie. Daarom ook maakt het lichaam vetten (overgewicht) van suikers en koolhydraten, het zet korte-termijnenergie om in lange-termijnenergie. Als het niet in de voeding zit, maakt het het zelf wel aan!

Verder zijn mineralen heel belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Ik beveel dan ook Keltisch zeezout aan (www.keltischzeezout.com). Verder blijkt het kruid kaneel zeer rijk te zijn aan het spoorelement chroom en chroom stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Er zijn andere kruiden die eveneens goed werken, zoals bijv. kurkuma (geelwortel, koenjit) en ook biologische groene thee is effectief.

Mike


Suppletie D3

Goede morgen Mike,

Ik gebruik nu 1x A-4000 van Ortholon.
Ik gebruik 1x B-12 ook van Ortholon ter compensatie van de losec (maagzuurremmer) (B-12 is nu goed op peil volgens onderzoek)
Ik gebruik 2x Resververatrol van Solgar
Ik gebruik 1xBlue Ice Fermented Skate Liver Oil (op aanraden van Mike)

Vraag; Ik gebruik ook nog D-3  25 mg van Solgar, maar denk zelf dat ik nu teveel aan D-3 binnenkrijg en daarbij het ook een aanslag is op mijn vitamine A?

Klopt het wat ik schrijf en gelezen heb in de reviews Mike?

Heb je nog een advies mbt wat ik gebruik?

Met vriendelijke groet,

Hans

---

Hans,

Niet alleen loop je het risico vit. D te overdoseren door het slikken van dat vit. D-supplement in combinatie met de Skate Liver Oil (dit kan inderdaad ten koste gaan van je vit. A), maar door dat vit. A-supplement in combinatie met Skate Liver Oil kun je ook je vit. A-huishouding in de war gooien. Bovendien is het maar de vraag of het vit. A-supplement geen synthetische variant is van vit. A. Studies die aantonen dat vit. A tot vergiftiging kunnen leiden betreffen SYNTHETISCHE vit. A. M.a.w. ze tonen alleen maar aan dat hun eigen synthetische rommel giftig is, het zegt helemaal niets over organische vit. A. We worden dus onnodig bang gemaakt voor de o zo belangrijke vetoplosbare vitamine A!

Om aan te geven hoe belangrijk de vetoplosbare vitamines A en D zijn in de juiste verhouding is het van belang dat je beseft dat de twee belangrijkste mineralen voor je complete skeletstructuur (het raamwerk dat je hele lichaam bij elkaar houdt) het basische calcium en het zuurvormende fosfor zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bouwt calcium geen botten maar breekt deze af en is het de bouwstof fosfor die zorgt voor botvorming. Het leven bestaat voortdurend uit opbouw en afbraak en het is dus van belang dat je beschikt over een evenwichtige calcium-fosforbalans, waarbij zuren (bouwstoffen) even belangrijk zijn als basen (afbraakstoffen). Verder moet je weten dat vit. D (calciferol, de naam zegt het al) nodig is voor de opname van calcium en vit. A nodig is voor de opname van fosfor. Als de calcium-fosforbalans is verstoord, zal het lichaam calcium of fosfor gaan lenen van zijn eigen skeletstructuur. Dit gaat ten koste van de kracht en vitaliteit van je botten, haar, nagels en gebit. Een goede balans tussen vit. A en D in een verhouding van 10:1 (aanwezig in gefermenteerde levertraan) betekent dus ook een goede calcium-fosforbalans.

Verder gebruik je B12 en resveratrol. Waarom zoek je niet naar voedselbronnen van dergelijke voedingsstoffen? B12 zit in alles wat dierlijk is en resveratrol bijv. in rode wijn. Iedereen weet dat kaas of worst en wijn goed samengaan, dan heb je ze alletwee bij elkaar en het lijkt me geen straf om dit tot je te nemen! Hetzelfde met vit. A en D. Gelukkig gebruik je nu inmiddels een goede kwaliteit levertraan, maar vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) zitten volop in allerlei soorten dierlijk vet van de juiste kwaliteit. Voedingsmiddelen bevatten ook co-factoren als bijv. Q10. De natuur biedt ons complexe gehelen waarin allerlei stoffen samenwerken, geen losse stoffen in de vorm van een pilletje, poedertje of tabletje.

Mike


Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3? Wat is het beste?

Ik las dat mensen met sarcoidose, tbc of lymfoom geen vitamine D3 moeten innemen. Klopt dat? Juist mensen met longaandoeningen hebben extra vitamine D nodig heb ik begrepen.

Vast bedankt voor je antwoord.

Sonja

--

Sonja,

D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Deze is voor de mens niet opneembaar. D3 wordt ofwel door de mens direct aangemaakt uit zonlicht via de huid (mits je deze niet bedekt met zonnebrandcreme) en omgezet d.m.v. cholesterol (een goed argument om cholesterol te eten!), ofwel in dierlijke vetten, evenals andere vetoplosbare vitamines, zoals A en K.

Vaak wordt gedacht dat betacaroteen vitamine A is. Dit klopt niet, betacaroteen is een plantaardige voorloper van vitamine A (pro-vitamine A) die pas door omzetting door dieren echte vitamine A wordt. Dit zie je ook met vitamine K, die in plantaardige vorm K1 (voor de mens niet opneembaar) is en in dierlijke vorm K2. Van de vetoplosbare vitamines is alleen vit. E in zowel plantaardige als dierlijke vorm gelijk.

Inmiddels ken ik 1 geval van sarcoidose die razendsnel aan het opknappen is door zich nergens druk over te maken, maar door simpelweg volledige en volwaardige voeding te eten en te supplementeren met waterstofperoxide. Hij krijgt het gevoel in zijn voeten weer terug en zijn bloedbeeld zag er recentelijk prima uit! Kennelijk is de verhoogde aanmaak van vit. D bij sarcoidose een beschermingsmechanisme van het lichaam dat normaliseert zodra het lichaam weer de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

Mike


Dementie

Hallo Mike,

Mijn vader is 85 en begint behoorlijk vergeetachtig te worden. Het woord dementie vind ik akelig maar daar heeft het natuurlijk mee te maken. Zou er een natuurlijk middel zijn om dit af te remmen? Ik dacht zelf aan ginkgo biloba maar lees ook hier en daar dat het niet of te weinig werkzaam zou zijn. En kan de combinatie van een natuurlijk middel met reguliere medicijnen problemen geven? Want zoals veel senioren slikt mijn vader bloedverdunners, cholesterol en hartmedicijnen?
Bedankt alvast voor je antwoord.
Groeten,
Anny

---

Anny,

Dementie/Alzheimer is een vorm van diabetes en wordt veroorzaakt door zogeheten Glycation End Products (AGE). Dit zijn eiwitten in het bloed die door versuikering (een te hoge bloedsuikerspiegel) aan elkaar gaan klonteren en eiwitplakkaten vormen.

Alles wat de circulatie van bloed en lymfevloeistof verhoogt helpt en daar hoort ginkgo biloba zeker ook bij. Het is echter water naar de zee dragen als je vader ook aan bloedverdunners, statines en hartmedicatie zit. Voor zijn hart zit hij naar alle waarschijnlijkheid aan een betablokker. Deze vertraagt de schildklierwerking, waardoor zijn spijsvetering vertraagt, zijn hartslag vertraagt en zijn lichaamstemperatuur daalt. Je kunt je voorstellen dat dit de algehele circulatie dan ook niet ten goede komt.

Kijk zelfs heel erg uit met die cholesterolverlagers! Bijwerking nr. 1 van statines is spierkrampen en spierafbraak en het hart is een spier! Verzadigd vet en cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekte, het is het GEBREK aan verzadigd vet en cholesterol dat dit veroorzaakt! Door medicatie te nemen die rommelt met zijn cholesterolhuishouding, plus vet- en cholesterolarme voeding, worden zijn hersenen cruciale voedingsstoffen onthouden. De hersenen draaien voor 60% op vet, waarvan 50% verzadigd (de andere 10% is arachidonzuur, een omega-6 vetzuur met een lange chemische keten dat eveneens in dierlijk voedsel zit). Daarnaast cholesterol, mineralen en water. Het hart heeft als favoriet vet - je gelooft het haast niet - verzadigd vet!

De vernauwde aders die verantwoordelijk worden gehouden voor hart- of herseninfarcten worden opnieuw veroorzaakt door Advanced Glycation End Products, versuikerde eiwitten dus. Het is een te hoge bloedsuikerspiegel die hart- en vaatziekten en Alzheimer veroorzaakt, niet verzadigd vet en cholesterol! In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen hoort je bloedsuikerspiegel in de ochtend nog voor het ontbijt een maximumwaarde te hebben van 5, liefst minder, maar weer niet minder dan 3 (want dan is je bloedsuikerspiegel weer te laag). Dit is met een simpel glucosemetertje te prikken, dat je via het internet kunt aanschaffen. Het feit dat je vader aan de bloedverdunners zit, geeft aan dat zijn bloed te dik en stroperig is en dit bevordert natuurlijk noch de kwaliteit van het bloed, noch de doorstroming. Dat duidt op versuikering, niet op verstopping door verzadigd vet en cholesterol.

De twee grootste boosdoeners in het moderne voedingspatroon zijn een overdaad aan koolhydraten in de vorm van suiker en zetmeel (ook volkoren producten!) en plantaardige vetten, met name zonnebloemolie en maisolie. Je zult nog een hele opdracht hebben om de arts en dietist van je vader te overtuigen, als je zelf al overtuigd bent van mijn woorden! De medische wetenschap maakt iedere dag opnieuw slachtoffers, laten ze de overlijdensstatistieken van ziekenhuizen maar eens openbaar maken! Wist je dat doodsoorzaak nr. 1 is een aandoening genaamd iatrogenie? DIt betekent: dood door doktoren! We moeten daar ook maar eens nutrigenie aan toevoegen: dood door dietisten. Ik wil je niet onnodig bang maken met deze woorden, maar je juist doordringen van de gezondheidsgevaren verbonden aan onwetenschappelijke aannames, die elke dag weer onnodige slachtoffers eisen.

Mike


D3 geÔsoleerd

Beste Mike,

In een van de nieuwsbrieven van Leef bewust.com las ik over Vit D3 in goede olijfolie extra virgin uit de USA Natures Answer. De informatie in den ieuwsbrief was afkomstig van Ron. Ron vermelde dat je, om de anderse dag( 4000 IE per 1 druppel) van deze vit D3 volstond om aan 2000 IE per dag te komen. Ik kreeg een link van Ron naar de site en ben deze druppels gaan bestellen en heb ook een vriend warm gemaakt die ook heeft besteld. Ik heb 2 flesjes genomen, hij heeft 1 flesje gekocht. Nu lees ik in artikelen van jou dat het niet goed is om is D3 geÔsoleerd in te nemen en dat is balen vooral ook naar mijn vriend die het product op mijn aanbeveling heeft gekocht ipv de goedkope levertraan die hij voorheen gebruikte. Wat kan ik nu het beste doen? Deze onlangs gekochte vit D3 weggooien of kan ik deze op de een of andere manier toch nog gebruiken? En wat moet ik tegen mijn vriend zeggen die niet zoals ik met zijn gezondheid bezig is, uit de gewone pot eet en niet gewend is om geld voor dit soort dingen uit te geven? Hij zal alleen maar erg in de war zal raken door de kort op elkaar volgende tegenstrijdige adviezen. Kan hij zijn een druppel van deze D3 in een lepel gewone levertraan doen en zo opmaken? Ik raak zelf in de war als ik de link gebruik die je onder je artikelen zet omdat ik op die website verschillende producten zie staan en ik onzeker ben welke ik het beste kan kiezen.Ik wil voorkiomen dat ik weer een verkeerde keuze maak.

Dank voor je andacht en advies.
Met een vriendelijke groet,
Ria

--

Hoi Ria,

Ik denk dat je zo langzamerhand in stapjes kwalitatief alsmaar betere keuzes maakt. Je bent van goedkope levertraan naar vit. D3-druppels gegaan. Deze druppels worden gemaakt van schapenvet, wist je dat? Aangezien D3 een vetoplosbare, dierlijke vitamine is, moet deze dus uit dierlijk vet worden gehaald. Het is jammer dat jullie niet meteen gewoonweg schapenvet zijn gaan eten! De natuur geeft ons het complete vet met ALLE vetoplosbare vitamines, dus ook A, E en K2. Alleen de huidige reductionistische wetenschap denkt in geisoleerde stoffen, de natuur denkt in gehelen. Vandaar dat ik het gebruik van gefermenteerde levertraan voorsta en als je voor nog meer synergie gaat zelfs de combinatie van levertraan met boterolie. Deze dus: Link

Ik adviseer je om de D3-druppels gewoon op te maken en dan over te schakelen op het bovengenoemde product. De overstap van goedkope levertraan naar D3-druppels was een goede zet, maar de volgende stap moet zijn om alle vetoplosbare vitamines tot je te nemen in de juiste verhouding in een compleet product.

Mike

Opmerking Ron > zover ik weet wordt D3 gemaakt uit wolvet (lanoline) en niet uit schapenvet, dit vet wordt dan onder een lamp blootgesteld aan UVB licht.


Supplement Andohadin voor drukke kinderen

Beste Mike,

Zou jij eens willen kijken naar het voedingssuplement "Andohadin" wordt voorgeschreven voor kinderen met ADHD.. Er zitten alleen maar vitamine,s in met name de B. Ik vind het zelf goed werken maar heb mijn twijfels over het zink gehalte of dat niet veels te hoog is. Mij zoon is 7 jaar en neemt er twee per dag in..zoals word voorgeschreven. Graag zou ik jou mening over dit product willen horen.

Hartelijke groetjes,

Patricia

------

Patricia,

Ik zie een supplement dat voornamelijk bestaat uit vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden. In ieder geval is de gedachte hierachter goed, nl. dat ADHD en andere neurologische aandoeningen het gevolg zijn van ondervoede hersenen, hersenen die lijden aan ernstige voedingstekorten. Is dit supplement dan het ei van Columbus? Nee, helaas niet. De hersenen draaien voornamelijk op de combinatie van water, mineralen, verzadigd vet en cholesterol. Je doet er veel verstandiger aan dit artikel te lezen en de voeding te veranderen:

http://www.leefbewust.com/themas/hersenvoer.html

Eventueel kun je dit supplement gewoon opmaken, maar dan als aanvulling op deze voeding. Het woord 'supplement' zegt het al: het is een aanvulling op goede voeding, geen vervanging van goede voeding. Dit staat ook op de potjes vermeld. Gezondheid is niet uit een pilletje, poedertje of tabletje te halen. We moeten allereerst onze voedingstekorten aanvullen op basis van volledige en volwaardige voeding. Je hoeft daarbij alleen te kijken naar een hoge voedingwaarde en calorieen, verzadigd vet, cholesterol, zout, zuren en basen doen er niet toe, je lichaam weet zelf wel wat het ermee kan en moet.

Mike


Bestaan virussen / is er verband tussen vitamine D en galstenen

Hoi Mike,

Ik luister net naar gezondheidsradio van vorige week en je hebt het over Stefan Lanka die vertelt dat er geen virussen bestaan. Dit is niet juist. Hij beweert dat er geen ziekteverwekkende virussen bestaan. Zie ook dit artikel:

Link

Overigens is dit zeer interessante materie. Nog een reden om niet te vaccineren! Ziek worden is echt iets dat van binnen zit en of je (denk ik) genetische aanleg hebt. Onze dochter krijgt geen vaccin in haar lijfje. Je begrijpt dat er veel mensen zijn die dan waarschuwen vooral voor het poliovirus en of we dan niet in elk geval die inenting doen. Polio zou dan genetisch aanwezig moeten zijn (en is dat misschien wel bij iedereen) ťn ze zou dan zo ongezond moeten zijn dat ze het zou oplopen. Zelfs onze huisarts, die homeopaat is, adviseert om tegen polio te enten, maar dan pas bij 13 maanden en met homeopathische ondersteuning. Dat doen we dus ook niet.

Verder heb ik nog een vraagje, heb jij enig idee of er een verband bestaat tussen een drastisch tekort van vitamine D en galstenen? Mijn D was zeer laag na de zwangerschap (en ik geef nu borstvoeding), het gehalte was 18!! Ik denk dat de baby al in de baarmoeder alles heeft onttrokken aan mijn lichaam en dat nu ook doet via de borstvoeding). Ik slik nu suppletie (4000 IE per dag) van Now (in USA besteld via tip van Ron). Ik wil dan eind januari opnieuw laten prikken om te zien of het helpt. Ik voel me een stuk beter in elk geval. Tijdens de zwangerschap had ik al last van mijn galblaas (bleek later pas). Ik heb galstenen en de blaas is ontstoken geweest en verschrompeld en zou operatief verwijderd moeten worden. Daar kies ik voorlopig niet voor, ondanks de heftige pijnen die ik er van gehad heb. Maar sinds ik dus die hoge vit. D suppletie neem, heb ik ook geen aanvallen meer gehad. Uiteraard heb ik mijn dieet wel aangepast maar nu kan ik toch meer eten dan een paar weken geleden. En ook snoepen, ik kan er nog niet helemaal vanaf blijven. Daarom ben ik wel op zoek geweest of er een verband is met vit D en galstenen maar ik kan het niet vinden. Heb jij enig idee waar ik op kan zoeken?

Alvast bedankt.
Met hartelijke groet,
Jessica

----

Jessica,

Je hebt de woorden van Lanka verkeerd geinterpreteerd. Hij zegt letterlijk in het interview:

In mensen, in het bloed of andere lichaamsvloeistoffen, in dieren noch in planten zijn ooit structuren gezien of aangetoond die als vogelgriepvirussen of influenzavirussen of wat voor ziekteverwekkers dan ook zouden kunnen worden aangemerkt.

Hij heeft volkomen gelijk. De gouden standaard in de wetenschap moet zijn dat het bestaan van iets herhaaldelijk kan worden worden aangetoond door het te isoleren. Er is tot op heden nog nooit een virus geisoleerd, waarmee wetenschappelijk gezien het bestaan van virussen dus niet is aangetoond. Bacterien, schimmels, parasieten kunnen allemaal zichtbaar worden gemaakt en zien is geloven. Maar het enige 'virale' dat men ooit heeft weten te isoleren is verziekt en verzwakt DNA, waarvan men aanneemt dat dit een virus bevat. Dat is geen exacte wetenschap, dat is een geloof!

Het woord 'virus' is afkomstig van het Latijnse woord voor gif, wat weer verwant is aan het woord 'visha' uit het Sanskriet, dat eveneens gif betekent. Ziekte moet dan ook gedefinieerd worden als een vergiftigingscrisis als gevolg van voedingstekorten. We moeten geen enkel mircor-organisme, bestaand of niet bestaand, de schuld geven van ziekte, omdat dit opruimers zijn van gifstoffen en zieke en verzwakte cellen, aaseters dus. Dit is ook precies wat Lanka beweert!

Wat betreft je vraag over een tekort aan vitamine D en galstenen, ik zie dat verband wel. De chemische naam voor vitamine D is calciferol, waaruit blijkt dat vitamine D verantwoordelijk is voor de opname van calcium uit voeding. Wanneer de voeding rijk is aan calcium maar er sprake is van een tekort aan vitamine D kan deze calcium dus niet goed genoeg worden opgenomen. Hierdoor ontstaat vrije calcium in het bloed, dat het lichaam zal willen afzetten in organen, gewrichten en weefsel. Dit zorgt voor verkalking (denk hierbij ook aan bijv. de opgezette knokkels en kromme vingers van reumapatienten of staar, een verkalking van de ooglens of oogzenuw). Het is dan natuurlijk ook niet ondenkbaar dat dit kan leiden tot galstenen, wat niets meer is dan verkalkte galzouten.

De hoofdoorzaak van galstenen is echter een vetarm voedingspatroon. Vet spoort de galblaas aan zihc volledig te ledigen. De galblaas produceert basische galzouten die zich vermengen met het maagzuur, waardoor bepaalde spijsverteringsenzymen geactiveerd worden. Het zijn juist de zo gedemoniseerde verzadigde vetten die zorgen voor deze stuwing van de galblaas. Als de galblaas zich nl. niet voldoende ledigt blijven er galzouten achter die op de lange termijn verkalken en de galwegen gaan blokkeren. Interessant genoeg zijn juist die verzadigde vetten die de galblaas aanduwen ook rijk aan vetoplosbare vitamines, waaronder ook vitamine D. En zo is het cirkeltje weer rond!

Je bent je tekort aan vit. D aan het aanvullen met losse vitamine D en dit voelt momenteel goed. Besef wel dat je vetoplosbare vitamines NOOIT in isolatie moet nemen, maar in synergie met elkaar. Je doet er dus verstandiger aan om aan de levertraan te gaan. Nog beter is levertraan met boterolie, dezelfde combinatie van een verzadigd vet en een omega-3 vetzuur die Johanna Budwig ontdekte met haar Budwigpapje (kwark met lijnzaadolie) en die de cellen voorziet van zuurstof. Je vindt de allerbeste levertraan en boterolie hier:

Link

Mike


Maagzuurproblemen

Hallo Mike,

wat kun je het beste doen als je vaak maagzuur(uitstralend naar rug), maagpijn, opgeblazen gevoel, vaak diarree hebt? Ik neem vaak kaneel, honing en geelwortel in olijfolie maar merk niet veel vooruitgang. Er zijn heel veel gezonde kruiden groenten etc maar die kan ik haast niet eten omdat ik daarna pijn aan mijn maag krijg.

alvast bedankt voor je reactie.

Hans

----

Hoi Hans,

Er is niets mis met kaneel, honing, geelwortel en olijfolie, maar het zal je brandende maagzuur en diarree niet verhelpen. Allereerst moet je weten dat problemen met maagzuur niet het gevolg zijn van teveel maagzuur maar van te weinig maagzuur. Het spijsverteringskanaal is een buis waarin voedsel van boven naar beneden hoort te stromen, maar jij merkt dagelijks dat het ook andersom kan, van onder naar boven. Is dit een wrede grap van de natuur? Nee, zeer zeker niet. Er is een spier die open en dicht hoort te gaan en die de verbinding vormt tussen je slokdarm en je maag. Dit noemt men vaak de maagpoort of het middenrif. Deze spier hoort zich te sluiten als er voldoende maagzuur aanwezig is met de juiste zuurgraad (zeer zuur, een pH van 2 of lager). Bij onvoldoende maagzuur van de juiste pH sluit deze spier zich niet, waardoor het weinige maagzuur dat je hebt omhoog kan komen.

Hoe kan het dan dat het omhoog komt en niet op zijn plek blijft? Je moet weten dat het maagzuur maar voor 1 ding ontworpen is: de vertering van de grootste moleculen in ons voedsel, nl. de eiwitten. Deze moeten letterlijk opgelost worden in zoutzuur (maag is waterstofchloride, vloeibaar chloor), de darmbacterien kunnen deze grote moleculen niet afbreken. De allergrootste eiwitmoleculen in ons voedsel zijn dierlijke eiwitten en gluten in granen. Het mag duidelijk zijn dat als je te weinig maagzuur hebt je dus ook onvoldoende in staat bent deze kanjers van moleculen af te breken. Gevolg: een verstoppende en verstikkende massa van onverteerd eiwitrijk voedsel. Dit lokt anaerobe (zuurstofarme) micro-organismes als bacterien en schimmels, de opruimers en vuilnismannen van moeder natuur. Deze doen zich tegoed aan de half verteerde massa d.m.v. gisting en rotting. Hierdoor ontstaan gassen, die een opgeblazen gevoel geven en ervoor zorgen dat het maagzuur omhoog gestuwd wordt.

Hieruit kun je dus opmaken dat je een slechte eiwitvertering hebt. Ga bij jezelf na wanneer deze klachten optreden en wat je dan gegeten hebt. De kans is erg groot dat deze klachten volgen na de consumptie van vlees, zuivel, eieren of granen. Met deze voedingsmiddelen ben je dus bacterien en schimmels aan het voeden. Je kunt er dan voor kiezen om dergelijke voedingsmiddelen te vermijden, maar daar maak je je spijsvertering niet sterker van. Je blijft dan nog steeds zitten met de volgende problemen:

Je alvleesklier produceert alleen bij voldoende maagzuur van de juiste zuurgraad het basisch natriumbicarbonaat en je galblaas produceert alleen bij voldoende maagzuur van de juiste zuurgraad basische galzouten. Deze zijn bedoeld om het maagzuur enigzins te neutraliseren, omdat alleen bij de juiste zuur-basebalans de alvleesklier spijsverteringsenzymen produceert die van belang voor de vertering van specifieke voedingsmiddelen, zoals pepsine (een eiwitsplitsend enzym), protease (een eiwitafbrekend enzym), lipase (een vetafbrekend enzym) en amylase (een koolhydraatafbrekend enzym). Het vermijden van eiwitrijke voeding lost dit probleem niet op, je moet je maagzuurproductie op gang zien te krijgen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

- Eet meer hoogwaardig zout. Keltisch zeezout is het beste (www.keltischzeezout.com). De kern van alle zout is natriumchloride. Eenmaal in je lichaam wordt dit opgesplits in natrium en chloride. De natrium gaat naar je bijnieren, de chloride naar je maagzuur. Het is de enige voedselbron van de mens van chloride, wat aangeeft hoe belangrijk zout is voor de mens! Denk ook aan zoutrijke planten als selderij, dat niet voor niets sel-derij genoemd wordt ('sel' is zout).
- Wees niet bang voor zuren. Denk hierbij aan appelazijn of balsamico-azijn, maar ook zure, gefermenteerde voeding en dranken, zoals zuurkool, volle yoghurt (als het grote melkeiwit caseine in koeienmelk een probleem is dan kiezen voor yoghurt van geiten- of schapenmelk), brooddrank, zuurdesembrood (kies voor oude graansoorten als rogge, gerst, spelt, kamut en vermijd tarwe), zure bessen etc.

Ten slotte moet je je nog afvragen hoe het kan dat je zo weinig maagzuur aanmaakt. De oorzaak hiervan is: stress. Ieder van ons is wel eens in de rouw geweest door het verlies van een dierbare. Je krijgt dan letterlijk geen hap door je keel. Je lichaam zet dan alle zeilen bij om je uit de stress te krijgen en wil geen energie verspillen aan voedselvertering. We leven in een adrenalinesamenleving waarin we onder chronische druk staan: financieel, relationeel, professioneel, etc. Deze voortdurende staat van stress verzwakt onze bijnieren, waardoor we te weinig maagzuur aanmaken en een slechte eiwitvertering krijgen. Als je meer wil weten over hoe de bijnieren de voedselvertering, maar ook de bloedsuiker- en hormoonspiegel, beinvloeden, lees dan mijn ebook hierover:

http://www.leefbewust.com/themas/bijnieruitputting.html

Daarnaast wordt onze spijsvertering onvoldoende 'getraind' omdat we veel te veel zwaar geraffineerd en bewerkt voedsel eten en te weinig volledig en volwaardig voedsel. Alles is al zo kapot verhit en uit elkaar gehaald dat onze spijsvertering veel te weinig te doen heeft. Modern voedsel is de menselijke versie van hondenvoer. Letterlijk hapklare brokken dus! Wees dus letterlijk niet bang voor 'machtig' voedsel, hartig voedsel dat rijk is aan vet en eiwitten. Waarom denk je dat het 'hartig' heet? Juist ja, het is goed voor je hart! Waarom denk je dat het 'machtig' heet? Juist ja, het geeft je macht!

Naast de juiste voedingskeuzes is het dus ook verstandig om aan meditatieve bezigheden te doen. Zoek je passie, iets waarmee je alles besef van tijd en ruimte verliest. Meestal is dat iets creatiefs, zoals tekenen, schilderen, muziekbeoefening, etc. Maak wandelingen in de natuur, in een bos of aan het strand. De natuur zorgt er wel voor dat je even geen enkel besef hebt van tijd en ruimte. Beoefen tai-chi of een milde vorm van yoga (GEEN 'power-yoga' en andere opgefokte, westerse yoga-varianten!) of mediteer. Speel met je hond, kat of je kinderen. Zoek rust en stilte op, slaap zolang als nodig is en ga niet voortdurend over je grenzen heen.

Mike

Het vervolg:

Beste Mike, heel erg bedankt voor je indrukwekkende maar ook verbazende reactie.
 
Het gekke is dat ik juist probeer om het maagzuur te remmen met allerlei medicatie zoals Omeprazol en Gaviscon terwijl het dus juist omgekeerd moet zijn en de juiste zuurgraad moet hebben?
 
Die medicatie helpt juist wel als ik weer maagpijn en brandend gevoel heb dus dat vind ik dan weer tegenstrijdig. Ik krijg altijd last als ik uien, knoflook, zuurkool, azijn, koffie, chocola of te veel eet en dat is nou net zo jammer want mijn vrouw is Indisch en kookt super lekker met knoflook, sambal etc. Er word mij steeds gezegt dat krijden juist slecht zijn voor je maagslijmvlies en dat dat eerst moet genezen met Omeprazol een zuurremmer......
 
Verder eten we behoorlijk gezond omdat mijn kinderen astmatisch zijn en een zeer gezond dieet volgen zonder smaakversterkers, geen melkproducten en ei producten, geen kleurstoffen, weinig suikers, geen E nummers etc. Veel broccoli, sla, spruitjes, vette vis, honing, kaneel etc. Dus dat maakt het voor mij zo moeilijk dat ik weinig maagzuur heb. Ik heb ook hoge bloeddruk waar ik metoprolol voor gebruik een betablokker dus en mijn cholesterol is veel te hoog LDL 6 dus ben ik met zoveel dingen tegelijk bezig dat ik er helemaal gek van word, bloeddruk, cholesterol, maag, darmen(diarree) overal maar aan denken met het eten en bewegen en blijven zoeken naar oplossingen. Ohja de zon mis ik enorm ik steeds slechter tegen deze winters waarbij het maandenlang grijs en nat is buiten. 
 
Goed, dat keltisch zeezout ga ik eens proberen na het lezen van wat stukken op Internet.

vriendelijke groet
 
Hans

---

Hans,

Het eerste wat je moet doen als je welk medicijn dan ook krijgt voorgeschreven is de bijwerkingen lezen op de bijsluiter. Deze zijn op het internet te verkrijgen. Zo lees ik in de bijsluiter van Omeprazol:

http://www.exmedica.nl/bijsluiter/omeprazol/h24777

vaak: diarree, verstopping, winderigheid (flatulentie) mogelijk met pijn in onderbuik,
misselijkheid en braken

En dan heb ik het nog niet eens over de andere, nog veel ernstigere bijwerkingen die op de bijsluiter vermeld staan!

In de bijsluiter van Gaviscon staat vrijwel niets te lezen, behalve allergische reacties en ademhalingsproblemen:

http://www.exmedica.nl/bijsluiter/gaviscon/h08401

Dat zijn nog steeds heftige reacties!

De bijsluiter van Metropolol leert ons, naast andere heftige bijwerkingen:

http://www.hartziekte.be/Metoprolol_bijsluiter.html

maagdarmklachten, zoals misselijkheid, verstopping of diarree.

Zou het kunnen dat alleen al de bijwerkingen van de medicijnen de maagzuurklachten kunnen veroorzaken en al helemaal de INTERACTIE van de verschillende medicijnen, waarnaar men nooit onderzoek heeft gedaan?

Wat je verder moet beseffen is dat de reden waarom maagzuurremmers 'werken' is omdat je zuren kunt opheffen met basen. Maagzuurremmers zijn op basis van calciumcarbonaat, een base. Dit geeft verlichting van de klachten omdat het weinig maagzuur dat je hebt geneutraliseerd wordt door deze basische substantie. Dat je maagzuur er nog meer door vermindert en het probleem uiteindelijk alsmaar verergert, waardoor je klant voor het leven wordt van maagzuurremmerindustrie, vermeldt de geschiedenis niet.

Jouw probleem is niet dat je maagzuur moet worden opgelost, maar worden aangevuld. Er is overigens ook een krachtig supplement voor, genaamd Betaine HCL. Dit is letterlijk maagzuur in capsules. Ga voor een variant met pepsine. Daarnaast zijn er ook spijsverteringsenzymen als supplement verkrijgbaar. Sommuige mensen hebben baat bij een combinatie van Betaine HCL en spijsverteringsenzymen.

Wat betreft je 'te hoge' cholesterol, dit is opnieuw pure volksverlakkerij! Je zit waarschijnlijk dus ook nog aan de spiervretende cholesterolverlagers. Ervaar je geen spierkrampen? Dit is bijwerking nr. 1 van dit soort 'medicatie' en het hart is een spier! Cholesterol redt levens, niet voor niets is iedere cel in je lichaam in staat zijn eigen cholesterol aan te maken. Er is maar 1 soort cholesterol, er bestaat geen 'goede' of 'slechte'. Het lichaam vindt cholesterol zo belangrijk dat het molecuul in verschillende groottes voorkomt. Daarom bestaat er HDL, LDL en VLDL, dit verwijst naar de dichtheid van het molecuul. het is echter allemaal dezelfde cholesterol!

Die betablokker vertraagt je schildklier, waardoor je hartritme vertraagt, je lichaamswarmte daalt (en daarmee je weerstand tegen infecties, die d.m.v. warmtemechanismes als ontsteking, koorts en zweten worden bestreden) en...je spijsvertering en stofwisseling vertraagt, waardoor je...te weinig maagzuur aanmaakt.

Hans, ik merk dat je je als een volledig slachtoffer van de industrie opstelt en het wordt tijd dat je je wakker wordt. Je voeding is ook niet zo gezond als je zelf wel denkt. Je bron van dierlijk vet is vette vis, maar hoe zit het met vet vlees, zuivelvetten en eieren? Ik raad je naast het Keltisch zeezout in ieder geval ook levertraan met botervet aan. Je verlangen naar de zon en warmte is een verlangen naar vitamine D, een vetoplosbare vitamine in dierlijke voeding. Je vindt Blue Ice Royal van Green Pasture hier:

Link

Mike


Geitenyoghurt

Mike

Ik heb een vraag

Is geitenyoghurt nou beter dan producten wat van een koe is gemaakt want het vet van de geit bestaat toch uit middeketens dat om word gezet in engerie van plaats in vet of is beter om feta kaas te eten wat van rauwe geitenmelk is gemaakt om er dan nog enzymen er nog in zitten ?

Roxanne,

Geitenmelk en producten gemaakt van geitenmelk kunnen beter verteerbaar zijn omdat het eiwit caseine in minder grote hoeveelheden voorkomt in geitenmelk en daardoor meer op moedermelk lijkt. Daarnaast is dit eiwit inderdaad een kleiner molecuul en daardoor ook beter verteerbaar. Rauwmelkse kaas (boerenkaas), om het even welke soort, is altijd beter dan gepasteuriseerde kaas vanwege de aanwezigheid van enzymen en probiotische melkzuurbacterien.

Mike


Baobab fruit poeder

Beste Mike,

ik heb een kort vraagje. Ik hoorde onlangs van Baobab fruit poeder, dit schijnt ontzettend goed voor je te zijn. Kun je er wat meer over vertellen, is het ook een superfood?

Dank je voor de moeite
met vriendelijke groet,

Carola

Beste Carola,

Waarom zoek je het duizenden kilometers verderop? Gojibessen uit Tibet, rauwe cacao uit Ecuador, nu weer een tropische vrucht uit Madagascar. Ik ben een voorstander van je voedsel zoveel mogelijk halen binnen een straal van 30 km van waar je woont.

Ga de boer op! Word weer een 'jager-verzamelaar'. 'Jaag' op het internet op biologische of biologisch-dynamische boeren bij je in de buurt. Boeren zijn over het algemeen zeer vriendelijk en toegankelijk, je kunt hen het hemd van het lijf vragen en ze geven je met plezier een rondleiding over hun terrein. Geweldig dus om de kinderen mee naartoe te nemen, zodat ze leren dat groente uit het land komt; melk, yogurt, boter en kaas uit een koe; en eieren uit een kip. Er zijn nog andere voordelen aan verbonden:

- Je steunt een kleinschalige, lokale, hardwerkende ondernemer die een eerlijke prijs vraagt voor zijn product, zonder grootschalige landbouwsubsidies
- Je steunt de lokale economie
- Je 'verzamelt' je voedsel in je eigen omgeving
- Je koopt altijd verse producten in het seizoen
- Je betaalt uiteindelijk hetzelfde of zelfs minder dan in de winkel vanwege de hogere voedingswaarde, zodat je langer op je voedsel kan teren
- Het gezondheidsvoordeel is onbetaalbaar

Mike


Waar vind ik goede informatie?

Hallo Mike,

Ik ben  veel aan het lezen en verzamelen van informatie omtrent voeding, anti-oxidanten, vrije radicalen, e nummers enz enz. Mijn dochter gediagnostiseerd adhd, mag ritalin aldus psychiater, heb ik instinctief geweigerd, toen weer overlegd en kijk eens naar de e nummers Ik het internet op, doodschrik, gelukkig zit ik hier nog, ze hadden me kunnen laten opnemen toen ik las wat wij allemaal opdrinken en doorslikken zonder na te denken, onder het motto "we hebben het al zo druk en lekker makkelijk, zo klaar, eten maar".

Ik ben gestopt met de van synthetisch afkomstige enummers, we eten voor zover mogenlijk nu zonder geur-, kleur en smaakstoffen en als het even lukt ook zonder conserveermiddelen. Nu ben ik erg geintereseerd in mineralen en vitamines en wat ze doen in het lichaam, snappen doe ik het allemaal niet,maar ben er van overtuigd dat wij een stuk gezonder en bwuster kunnen leven, dat dit dan een boel ellende (lees ziektes en kwalen) minder met zich mee brengt. Ik werk op een kdv en je kunt je voorstellen hoe het tegenstaat deze kinderen produkten te geven vanuit de werkgever, uit financieel oogpunt en onwetendheid, dit valt mij best zwaar.

Onze vraag is eigenlijk, is dit iets wat jou bekend voorkomt, kan het zijn dat ik toch arikelen kan vinden die (begrijpbaar of vertaalbaar) te lezen zijn, heb je tips. Meerdere onderzoeken, verhalen enz zetten ons aan het denken dat onze voeding en levenwijze wellicht van veel grotere invloed zou kunnen zijn dan wij vermoeden zo ook op ziekteverloop enz.

groetjes

Ratel


Beste Ratel,

Allereerst raad ik je aan om eens een uitgebreide kijk te gaan nemen op mijn forum: Link

Te beginnen met het Alleen-lezen-gedeelte: Link

Je zult op deze manier in korte tijd een hoop meer te weten komen.

Bedenk verder dat de bouwstenen van alle organen verzadigd vet en cholesterol zijn. Heeft haar dochter soms een vet- en cholesterolarm voedingspatroon? Ik weet het bijna wel zeker! Deze tekst zal voor haar (en voor jou) verhelderend zijn:

Link

Om het heel simpel te houden, we eten niet meer waar we evolutionair voor gemaakt zijn. De top 3 van voedselgroepen zou moeten zijn:

1. vetten
2. eiwitten
3. koolhydraten

Daarnaast is suppletie met levertraan en boterolie noodzakelijk. Deze is hier te bestellen:

Link 1

Link 2

Lees je in, word lid van het forum en we praten daar verder. Ik vind Ratel alvast een mooie forumnaam!

Mike


Levertraan of D3 ?

N.a.v.jouw advies over vit D in vraag over kalkophoping: dacht het altijd goed te doen met Vit.D3 druppels in extra vierge olijfolie van Bonusan,maar dat is dus NIET zo,omdat het enkel vit D3 is. Op de site waar jij naar verwijst kom ik uit op de Blue Ice Royal Therapeutics capsules, dus met levertraan en boterolie in ťťn.  Maar zit daar geen EPA en DHA in,en zo niet: heb je dat dan niet nodig? En wat met Krill-olie,is dat niet beter dan levertraan? ( en daar zit ook Astaxantine in) Ik wil het nu zo graag goed doen! Mag ik gelijk vragen of ik Vit.C dan wel goed doe? Vit.C poeder als magnesiumascorbaat van AOV. Ben blij met deze nieuwe rubriek, kan nooit naar jullie avonden en heb nog vele vragen!

Greet.

Beste Greet,

Enkel vit. D3-druppels tot je nemen is NIET goed, omdat je dan de ondersteunende vit. A tot je neemt. Zowel de verschillende soorten levertraan als de combinatie van botervet en levertraan (Blue Ice Royal) van Green Pasture bevat naast vit. A en D in de juiste verhouding ook de lange-keten omega-3 vetzuren EPA en DHA. Krillolie is zeer zeker ook een goed alternatief als het om EPA en DHA gaat, maar je mist de omzetting van beta-caroteen (pro-vitamine A) naar vit. A door het dier. In dit opzicht zijn en blijven de producten van Green Pasture superieur. Telkens weer blijkt dat dieren nu eenmaal plantenstoffen weten te concentreren en omzetten naar voor de mens optmaal opneembare en verteerbare varianten.

Wat betreft vit. C heb ik geen enkele aanbeveling, anders dan natuurlijke varianten, dus poeders van gedroogde bessen zonder toevoegingen, groenten en natuurlijk de vetoplosbare variant die opnieuw in hogere concentraties voorkomt bij dieren. De vroege mens kreeg zijn vit. C helemaal niet binnen in plantaardige vorm, maar in dierlijke vorm. Hiervoor at hij orgaanvlees en ongeveer 10.000 jaar geleden via rauwe melk en de daarvan afgeleide rauwmelkse producten, zoals bijv. kaas. Op deze manier kunnen ook vegetariers aan voldoende geconcentreerde vetoplosbare vit. C komen.

Mike


Vitamine D in combinatie met A

Beste Mike,

N.a. v. je antwoord op de vraag van Jacgueline over kalkophoping, het volgende:
Ik begrijp uit je verhaal dat suppletie van alleen vit.D3 niet goed is omdat je ook vit.A nodig hebt om de vit.D goed op te kunnen nemen. Ikzelf neem 2 softgels van 1.000 IU vit.D3 van het merk Now per dag in naast 1 capsule omega 3 visolie 1500mg.
Is de hoeveelheid vit. A daarmee gewaarborgd of is dat alleen met de cod liver oil mogelijk? Als dat zo is kan ik cod liver oil via IHerb bestellen of is die van Vitavie van betere kwaliteit en dus veel duurder? Overigens ben ik je zeer dankbaar over de uitgebreide informatie over kokosolie. Ik zweer erbij.

Vriendelijke groet,
Anneke

Antwoord Mike

Anneke,

Nee, die visolie is niet genoeg. Visolie komt meestal tot stand door extreme druk en verhitting, waarbij gebruik kan worden gemaakt van giftige oplosmiddelen als hexaan. Als er op het etiket vermeld staat dat er vit. A en/of D in zit, dan zijn deze naderhand toegevoegd in synthetische vorm. In het gunstigste geval doen deze synthetische vorm niets, in het ongunstigste geval verstoren ze juist de balans verder. De gefermenteerde levertraan van Green Pasture biedt de juiste verhouding van A tot D van nature en is veruit superieur aan welke andere levertraan dan ook die je goedkoper vanuit Amerika kunt importeren. Hoewel duurder in de aanschaf zijn de viedingsstoffen zo geconcentreerd dat je er minder van nodig hebt en dus langer mee doet. Omgerekend naar een dagprijs ben je dan uiteindelijk goedkoper uit en de gezondheidswinst is onbetaalbaar.

Mike


Magnesium slecht voor de ogen?

Beste Mike,

Vanwege vele gunstige berichten over magnesium en omdat ik meende er een tekort van te hebben, gebruik ik al weer een paar jaar magnesium. Magnesium citraat van Optimax wat 250 mg bevat en 3 mg B6, 1x per dag. Wat ik in ieder geval merkte, nadat ik magnesium ben gebruiken, is dat ik sindsdien niet meer onder mijn armen ruik. Voor een aantal maanden is echter vastgesteld, dat mijn oogdruk te hoog is en normaliter had ik nooit een verband gelegd en misschien is die er ook niet, maar onlangs las ik het volgende bericht: Vitamine A en B1 verkleint kans op glaucoom
Mensen die veel vitamines A en B1 binnenkrijgen, hebben minder kans op glaucoom. Veel magnesium vergroot juist de kans op de oogziekte, concludeert promovendus Wishal Ramdas.

Op dat moment schrik je wel, maar eerlijk gezegd kan ik me er niet zoveel bij voorstellen. Weet jij of er meer bekend is over dit onderzoek en hoe men tot het inzicht is gekomen, dat magnesium dus schadelijk is?

Met vriendelijke groet,

Gert

Antwoord Mike

Gert,

Mij is niets bekend over schadelijke bijwerkingen van magnesium, maar het is niet onmogelijk, aangezien alles draait om balans. Bedenk in ieder geval dat vit. A als medische naam 'retinol' heeft gekregen, wat verwijst naar het netvlies (retina). Dit betekent dat vit. A uitermate belangrijk is voor de gezondheid van de ogen. Eveneens zeer belangrijk voor de ogen zijn de lange-keten omega-3 vetzuren EPA en DHA. Zowel deze omega-3 vetten als natuurlijke vit. A zitten in gefermenteerde levertraan, hier verkrijgbaar: Link

Mike


Kalkophoping

Beste Mike

Is er een mogelijkheid met voeding en/of supplementen om kalkophoping in de pezen en op botten te verminderen? Dit komt veel voor bij schouders. Een operatie is erg pijnlijk en geeft geen 100% garantie dat de pijn weg is. Misschien kan kalkophoping ook op een andere manier opgeheven worden. Weet jij een oplossing?

Jacqueline


Beste Jacqueline,

Kalkophoping heeft te maken met een onvermogen van het lichaam om goed kalk op te nemen. Hierdoor komt de niet opgenomen calcium in het bloed terecht en het lichaam zal ervoor kiezen deze af te zetten in spieren, gewrichten, organen etc. Het probleem is niet zozeer de calcium maar de opname ervan dus. Voor een goede opname van calcium is vit. D een absolute vereiste, vandaar dat de chemische naam van vit. D ook calciferol is. Een gebrekkige opname van calcium is dus daarmee een gebrek aan vit. D. Dit is een vetoplosbare vitamine en de variant die wij nodig hebben, D3, is een dierlijke variant (de plantaardige variant is D2).

De truc is dus om dierlijke voeding te eten die rijk is aan vit. D3, oftewel zo vet mogelijke dierlijke voeding. Als jij zo iemand bent die geen moeite heeft met het eten (of drinken) van grote hoeveelheden dierlijk vet, dan moet je dit als muziek in de oren klinken, want de meeste mensen eten uitsluitend zo op feestdagen. Je kunt nu dus ongestraft elke dag eten alsof het kerstmis is! Ben je echter iemand die al heel snel misselijk wordt van vet, dan is je lever duidelijk nog niet klaar voor de vertering van al die vetten en schiet je alsnog je doel voorbij. Je kunt dan denken aan suppletie. Ik raad echter geen losse vit. D3 aan supplement! Je moet weten dat ALLE vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) samenwerken met elkaar. Zo is er bijv. 10 keer zoveel vit. A nodig om de opname van vit. D mogelijk te maken (verhouding van A tot D van 10:1). Door alleen vit. D te slikken zul je uiteindelijk je beschikbare voorraad vit. A opgebruiken en dat is niet de bedoeling! Ik raad dan ook aan om te supplementeren met gefermenteerde levertraan of, nog beter, de combinatie van levertraan en boterolie. Deze producten zijn allemaal hier verkijgbaar, zowel vloeibaar als in capsulevorm:

http://www.vitavie.nl/webshop/Visolie.html

Ten slotte moet ik nog opmerken dat zonlicht via de huid ook zorgt voor de aanmaak van vit. D3. Profiteer dus maximaal van dit zachte najaar en pak nog zoveel mogelijk zonnestraaltjes mee! Er is echter wel cholesterol nodig voor de omzetting van zonlicht naar D3. Alweer een argument om veel dierlijk verzadigd vet te eten of dit te supplementeren. Het mag duidelijk zijn dat de angst die ons wordt aangepraat voor verzadigd vet en cholesterol totaal averechts werkt. Die kalkophoping was nooit gebeurd als we het voedingsadvies van de 'experts' links hadden laten liggen! Eet echter wel de beste kwaliteit verzadigd vet en cholesterol die je kunt vinden. Dus geen kiloknallers maar vleespaketten bij de lokale biologische of biologisch-dynamische boer. De supermarktketen Boni biedt tegenwoordig grasgevoerd rundvlees aan van Pure Graze, dat ik zeer aanraad:

http://www.bonisupermarkt.nl/nieuws/exclusief-bij-boni-pure-graze-rundvlees/23

-----

Knoflook

Hoi Mike,

Een kennis vertelde dat hij had gelezen in een boekje met als titel:vitaal en fataal voedsel van ene Huibers,dat knoflook  o.a fataal zou zijn. Waarom wist hij ook niet te vertellen en dat terwijl ik per dag een teentje eet. Mag ik jouw advies inzake die knoflook en het vergeten receptontvangen?

Met vriendelijk groet, Sjef van den Broek.
 

Sjef,

Het is jammer dat er zoveel onzinverhalen zijn over voeding. Knoflook is allesbehalve fataal. Het zit boordevol zwavel en zwavel is een levensverlengend mineraal dat we chronisch tekortkomen in ons moderne voedsel! Ik ben niet op de hoogte van enig 'vergeten recept' en heb geen idee waar je het over hebt. Hoe dan ook, jouw teentje per dag is totaal geen probleem!

Mike

 

Heb je ook een vraag aan Mike? Email dan naar ugamedia@wirehub.nl


Beste Mike,

Ik wil mijn hele leven al slanker zijn en heb altijd crashdieėten gevolgd en bedacht. Minder vet is meer pret is mijn stelling. Hoe denk jij over vet bij het afslanken? Moet ik calorieėn blijven tellen en meer light / magere produkten gebruiken?

Sonja B, Noord Holland


Het antwoord:

Beste Sonja,

Het volgen van crashdiŽten op basis van zo weinig mogelijk vet en het tellen van calorieŽn werkt contraproductief. Vaak wordt hier ook nog het verbranden van calorieŽn aan gekoppeld d.m.v. lichaamsbeweging. In feite ben je jezelf dan aan het uithongeren en uitputten. Toegegeven, daarvan val je zeer zeker af, maar gezond is het allerminst! Bovendien houd je dit op lange termijn niet vol en verval je dan in je oude eetpatroon, waardoor je de verloren kilo's weer terugkrijgt en vaak zelfs met nog wat extra gewicht erbij.

De reden hiervoor is dat het lichaam uithongering en uitputting interpreteert als 'schaarste'. Op het moment dat je je lichaam dan weer gaat voeden, omdat je het op een gegeven moment verdomt om nog te letten op vet of calorieŽn, interpreteert je lichaam dit als 'overvloed' en zal daarmee willen compenseren voor de periode van 'schaarste' door het aanleggen van extra vetvoorraden. Vandaar dat je niet alleen terugkomt op je oude gewicht, maar vaak zelfs nog zwaarder wordt.

Bedenkers van dergelijke diŽten, zoals jij, en de fabrikanten van de producten die hieraan verbonden zijn, worden hier alleen maar beter van, maar degene die 'lijnt' allerminst. Wie echter niet wijzer wordt, zal eeuwig in dezelfde valkuil blijven vallen. Zo zijn er ook weer andere diŽten die bijv. de nadruk leggen op eiwitten, om het hongergevoel tegen te gaan. Eiwitshakes (met vaak allerlei schadelijke toevoegingen, zoals het kankerverwekkende zoetmiddel aspartaam) drinken biedt eveneens geen oplossing. Ook hier zie je dat vetten geschuwd worden en vaak ook koolhydraten, waardoor het lichaam de eiwitten gaat omzetten in suiker (glucose) en je alsnog dikker wordt. Het is nl. suiker die dikmaakt, niet vetten!

Telkens zie je dat het lichaam suikers omzet in vetvoorraden als reactie op tekorten ('schaarste') in de voeding en dus ook in dergelijke diŽten. Men ontwikkelt dus overgewicht door ondervoeding, een uniek verschijnsel in de menselijke evolutie! Kijk naar hoe het lichaam reageert op 'schaarste' als er weer wel voeding beschikbaar komt: het creŽert 'overvloed' door het aanleggen van vetvoorraden. Waarom zou het lichaam kiezen voor vetopslag? Omdat dit energie is voor de lange termijn! Suiker geeft slechts korte-termijnenergie. Vandaar dat je na een broodmaaltijd (granen zijn suikers, alle koolhydraten zijn suikers) na 2 uur alweer honger hebt. Ooit een Engels ontbijt gegeten van gebakken eieren in roomboter met spek? Hoe lang duurde het voordat je weer honger had? Een halve dag? Sommigen kunnen op die ene maaltijd zelfs een hele dag doorbrengen!

Vet stabiliseert de bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam tot rust komt. Suikerconsumptie wordt nl. met stress in verband gebracht, omdat de lever in tijden van stress meer glucose vrijmaakt, zodat je hersenen alerter worden en je spieren sterker, zodat je gevaar tegemoet kan treden (vechten) of ervan weg kan lopen (vluchten). De mens hoort helemaal geen voortdurende overdaad aan suiker in zijn bloedstroom te hebben. Waarom zou het lichaam je een orgaan ter grootte van een voetbal hebben gegeven, dat als een van zijn voornaamste taken heeft om vetten te verbranden? Dit orgaan is de lever en deze is van vitaal belang voor het totale functioneren van je gestel. De mens is dus van nature een vetverbrander en geen suikerverbrander.

Je leest het goed: vetverbrander. Wie vetten verbrandt, kan niet dik worden van vetten. Vet maakt dus niet vet. En over de calorieŽn in vet voedsel hoef je je niet druk te maken. Zie het voorbeeld van dat Engelse ontbijt. Je werkt dan weliswaar ineens heel veel calorieŽn naar binnen, maar je doet er dan ook veel langer mee, waardoor je per saldo minder eet! Het gaat nl. totaal niet om calorieŽn, maar om de voedingswaarde van het voedsel dat je inneemt. Vetten vullen en voeden tegelijk, zetmeelrijke koolhydraten vullen vaak alleen maar, zonder voldoende te voeden. Geen vulling maar voeding dus. Precies wat al die diŽten ook voorschrijven!

Kies wel voor de juiste vetten, te weten dierlijke vetten in de vorm van vet biologisch vlees, biologische eieren, wilde, vette vis en volle biologische zuivel; extra vergine (eerste koude persing) biologische kokosolie (niet ontgeurd); extra vergine olijfolie (geen zgn. 'bakolijfolie'). Je lever heeft met al die koolhydraten veel te weinig te doen. Maak van je lever geen overlever! Kies verder voor matige lichaamsbeweging. Wandelen is nog altijd de beste vorm van lichaamsbeweging voor de mens. De mens is niet gemaakt voor cardiofitness of krachtsport. Zorg ervoor dat je voedsel zo volledig en volwaardig mogelijk is, dan hoef je nooit meer op een dieet, want je wordt vanzelf slank en gezond. Voor de suikers en koolhydraten in verse, biologische groente hoef je niet op te passen, want deze zijn te verwaarlozen. Fruit is echter vaak te zoet en dus te rijk aan suikers. Kies liever voor zuur fruit en eet dit met room, het is om je vingers bij af te likken!

Ik hoop dat ik je de ogen geopend heb, Sonja. Misschien tijd voor een nieuw boek op basis van deze inzichten, zodat je nu eindelijk de mensen niet van de wal in de sloot helpt, maar een structurele bijdrage levert aan een gezondere bevolking i.p.v. een magere maar ziekere? Het is maar een idee.

Mike


 

 


 


View My Stats