moderne voeding


balk2.jpg (42734 bytes)


Je bent wat je oma at: Intergenerationale effecten van prenatale voeding

Een studie gepubliceerd online in het FASEB Journal stelt dat de eigen prenatale omgeving van de ouders een detecteerbare invloed heeft op het gewicht van hun kinderen. Moeders die in de baarmoeder ondervoed waren, hebben de neiging om kleinere baby's te baren, terwijl de ondervoeding van een vader in utero tot gevolg heeft dat zijn nakomelingen kleiner zijn tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn.

Lees verder


Kijk uit voor parasieten in rauwe en onvoldoende verhitte vis (sushi)

In het westen is er een ongezien gevaar in opkomst bij het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis en zeevruchten waar gerechten, zoals sushi, steeds populairder worden, waarschuwen de doktoren. De waarschuwing komt nadat ze een, voorheen gezonde, 32 jarige man behandeld hebben die een week lang ernstige buikpijn (epigastric) had met braken en koorts.

Lees verder


Hoe aquacultuur de wereld kan voeden


Waar komen onze associaties bij geuren vandaan?


Hoe verdien je meer aan je garnalen?

Je spuit ze gewoon vol met gelatine, suiker en E466 Carboxymethylcellulose. En de laatste is precies weer zo'n emulgator waar ik deze week in mijn column voor waarschuwde.


Wel of niet ontbijten als je geen trek hebt ?


Hoe boeren in India groente met verf en siliconen bewerken


How to Steam Broccoli | Without a Steamer


Medicatie ( plant of pil ? ) - Michael Greger M.D.

Vele moderne geneesmiddelen worden gehaald uit planten die al eeuwenlang gebruikt worden als medicijn. Aspirine bijvoorbeeld kom je gewoon overal in de plantenwereld tegen. Supplementen zullen nooit het aantal en complexiteit van phytonutriŽnten benaderen die in fruit en groente worden aangetroffen.

Lees verder


Hoe je tekorten kunt ontdekken door huid, nagel en haar

Dit webinar van dr Eric Berg laat zien hoe je simpel naar iemand's huid, haar en nagels kunt kijken en zo tekorten aan voedingsstoffen kunt ontdekken.


Ron Hofman over vitale voeding

Ron Hofman vertelt vanuit zijn koks achtergrond hoe hij kijkt naar voeding en wat hij heeft ondekt. Wat geeft je nu energie? Wat is tegenwoordig nog een tomaat? wat zit er nog in of is die allen nog rood en mooi. Wat is de energie die die tomaat ons nog kan geven als hij op steenwol gekweekt is en alleen gevoed word met dat wat wij gevonden hebben wat hij nodig heeft.


Zijn we wat we eten?

In een nieuwe, evolutionaire test van het gezegde 'we zijn wat we eten', hebben wetenschappers van de universiteit van Cornell verwachtingsvol bewijs gevonden dat een vegetarisch dieet heeft geleid tot een mutatie die - als we afdwalen van een gebalanceerd omega-6 naar een omega-3 dieet - ons meer vatbaar maakt voor ontstekingen, met als gevolg een verhoogd risico op hartziekten en darmkanker.

Lees verder


Hoe kun je langer leven - Dr Greger


Tarwegrassap vs tarwegraspoeder - Dr Eric Berg


Hoe fermenteer je groente ?


Meestal helpen afschrikbarende foto's beter - Column Lisa Bakker

Ieder jaar in december helpt de supermarkt u, lieve consument aan kant en klare toetjes in de mooiste verpakkingen voor de feestdagen. Samen met de producenten van "zo-lang-mogelijk-houdbaar-voedsel" worden er gedurende het hele jaar weer allerlei houdbare gerechten tevoorschijn getoverd in het Wageningse Foodvalley.

Lees verder


Geen alleenrecht multinationals op voedsel

De Partij voor de Dieren roept de Europese Commissie op om boeren en kwekers te beschermen tegen multinationals die claimen dat ze eigenaar zijn van zaden voor het kweken van groenten en fruit.

Lees verder


Gourmetvlees in supermarkten niet duurzaam en diervriendelijk

Het gourmetvlees in de grote Nederlandse supermarkten schiet ernstig tekort op milieu en dierenwelzijn. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu. Alle onderzochte schotels scoren gemiddeld een onvoldoende.

Lees verder


De nieuwe VISwijzer is uit! Kies duurzame vis met kerst!

De VISwijzer geeft een advies over welke vis je prima kunt eten en welke je beter kunt vermijden. Het is een initiatief van de milieuorganisaties: Good Fish Foundation, WWF NL en Stichting De Noordzee. Door dit advies te volgen kun je echt bijdragen aan een duurzame visserij.

Lees verder


Nadert het einde van het grootste medische schandaal?

Kort geleden publiceerde Nina Teicholz, schrijfster van The Big Fat Surprise, een artikel in British Medical Journal, waarin zij het deskundigenrapport achter de nieuwe Voedingsrichtlijnen voor Amerikanen in de VS bekritiseert.

Lees verder


Gezond eten verschilt van persoon tot persoon

Heb je je ooit afgevraagd waarom dat dieet maar niet werkte? Uit een IsraŽlisch onderzoek, waarbij het bloedsuikerniveau van 800 mensen een week lang werd bijgehouden, bleek dat de manier waarop voeding in de stofwisseling wordt verwerkt van persoon tot persoon verschilt, zelfs als we allemaal hetzelfde zouden eten.

Lees verder


Verborgen ingrediŽnten in onze voeding - trailer


Schrijfster van "Wat zit er in uw eten" aangereden door trein ?

Afgelopen zomer 22 juni omstreeks 22.00 uur blijkt Corinne Couget aangereden te zijn door een trein. Zij is bekend van het onderstaande handzame E-nummer boekje: "Wat zit er in uw eten". Er wordt gesuggereerd dat ze zelfmoord heeft gepleegt maar er zit meer achter deze zaak aangezien ze een doorn in het oog was voor de voedingsindustrie.

Lees verder


Ruim helft Nederlandse huishoudens gooit wekelijks voedsel weg, ondanks slecht gevoel

Dertig procent van de Nederlanders gooit minstens enkele keren per week eten of drinken weg. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek* door bureau GfK in opdracht van de Rabobank. Jongeren onder de dertig en gezinnen gooien de meeste etenswaren weg. Mensen geven aan dat ze vaak onbewust voedsel weggooien, maar ook dat ze het lastig vinden om hun gedrag aan te passen en dat hun partner ten aanzien van het eten van bewaard voedsel kieskeurig is.

Lees verder


Bio1000 en de toekomst van ons voedsel

Voeding raakt iedereen, iedere dag en de interesse ervoor neemt sterk toe. De relatie tussen landbouw en natuur was al een tijd in beeld; het verschijnen van de groene biljardlakens en maisvelden heeft de biodiversiteit ernstig geschaad.

Lees verder


Onderzoek toont aan dat voedsel verslavend kan zijn

Een internationale groep onderzoekers hebben ontdekt dat hunkeren naar voedsel verschillende netwerken in de hersenen activeert bij obesitaspatiŽnten en personen met een normaal gewicht patiŽnten. Dit geeft aan dat de neiging om te willen eten verweefd kan zitten in de hersenen van patiŽnten met overgewicht en een functionele brein biomarker wordt.

Lees verder


Chimpansees eten klei om te ontgiften en om mineralen in hun dieet te verhogen

Universiteit van Oxford: volgens een internationale lange termijn studie, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE eten wilde chimpansees in de bossen van Oeganda steeds vaker klei om de mineralen in hun dieet aan te vullen. In het tijdschrift, onder regie van de Universiteit van Oxford, wordt beschreven hoe de onderzoekers waarnamen dat wilde chimpansees in het Budongo bos eten en drinken uit kleiputten en termietenheuvels. Het artikel concludeert dat deze verandering in de voeding gedeeltelijk te wijten is aan de wijdverspreide vernietiging van raffiapalmen die chimpansees in het verleden gebruikten voor hun mineralen.

Lees verder


Levenscyclus-onderzoek toont de werkelijke kosten van ons dagelijks eten

Om de duurzaamheid van de Europese landbouw beter te kunnen beoordelen, zijn in recent Italiaans onderzoek*, zowel de economische als de milieukosten berekend van een aantal dagelijkse voedingsmiddelen. Om het totale effect van verschillende landbouwmethoden te kunnen vergelijken hebben de onderzoekers analyses van de levenscycli (Lifecycle analysis, kortweg LCA) toegepast op biologisch gekweekte tomaten en peren, en conventioneel gekweekte tarwe, appels en sla.

Lees verder


Ultraviolet (UV) licht kan op verschillende soorten vruchten voorkomende ziekteverwekkers doden

De groeiende industrie van organisch fruit en groente zou binnenkort een nieuwe manier kunnen hebben om de veiligheid van verse vruchten te waarborgen. Wetenschappers aan Washington State University (WSU) hebben gedemonstreerd dat ultraviolet C (UVC) licht effectief is tegen op voedsel voorkomende ziekteverwekkers op het oppervlak van bepaalde vruchten. Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Food Microbiology.

Lees verder


Lijst met alternatieve eiwitbronnen zoals algen, quinoa en groenten

Algen ontwikkelen zich tot de nieuwe alternatieve eiwitbron als ingrediŽnt voor crackers, snackrepen, graanproducten en brood, zo werd gesteld tijdens de presentatie op 12 juli Where Science Feeds Innovation in het Institute of Food Technologists in Chicago.

Lees verder


Video - Waarom een eidooier gezond is


Kunnen daktuinen voldoen aan de vraag naar groente in een stad?

Daktuinen in steden kunnen voor meer dan driekwart voorzien in de plaatselijke behoefte aan groente, zo blijkt uit onderzoek in de Italiaanse stad Bologna. Wanneer alle beschikbare ruimte aan platte daken in Bologna gebruikt wordt voor stadslandbouw, dan kunnen daktuinen zoín 12.500 ton groente per jaar leveren en op veel manieren bijdragen aan het ecosysteem, aldus de onderzoekers.

Lees verder


Het mediterraan dieet is niet alleen gezonder maar vervuilt ook minder

De gezondheidsvoordelen van het mediterraan dieet zijn bekend. Het is niet alleen gezonder, maar een recent artikel concludeert dat het traditioneel menu gegeten in Spanje een minder ecologische voetafdruk nalaat dan dat van de VS of het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen van de klimaatverandering variŽren van het uitsterven van diersoorten naar het stijgen van het zeeniveau tot de verspreiding van ziekten. Om deze reden vechten de onderzoekers al jaren om de gevolgen ervan te verzachten door het verminderen van de verontreiniging veroorzaakt door voedselconsumptie.

Lees verder


De misleidende voedingsaanbevelingen aangevallen

Steeds weer opnieuw hebben wetenschappers gedocumenteerd dat er geen bewijs stoelt achter de bewering dat een hoge inname van verzadigd vet atherosclerose en hart- en vaatziekten veroorzaakt. Ik heb zelf verschillende voorbeelden gegeven in mijn vorige nieuwsbrieven, in mijn boeken, in een beoordeling gepubliceerd in 1998 en in een geactualiseerde beoordeling gepubliceerd in 2010. Ondanks dat alles bleven de auteurs van de voedingsaanbevelingen ons gericht waarschuwen tegen verzadigde vetten om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Lees verder


Homa-Hof Heiligenberg - Agnihotra - Genezing van de Atmosfeer

Wat de Aarde nodig heeft. Oude kennis opnieuw toegepast. Agnihotra komt uit de Veda's. De Veda's behoren tot de oudste geschriften op aarde. Ze bevatten primaire kennis met inbegrip van wetten van de natuur, spirituele wetten, verschillende wetenschappen en ethische principes. In de Veda's wordt HOMA Therapy beschreven als een proces die behoort tot de wetenschappen van de bio-energetica, geneeskunde, klimatologie en landbouw. Bovendien draagt het bij aan de spirituele ontwikkeling van de mens.

Lees verder


Bladeren van zoete aardappel zijn goede bron van vitamines

Van zoete aardappel is bekend een goede bron te zijn van ascorbinezuur (vitamine C) en van bepaalde B-vitamines die essentieel zijn voor de volksgezondheid. Naast de wortel zijn ook de andere delen eetbaar en hebben een hoge voedingswaarde. Hoewel studies hebben bevestigd dat de wortels en de bladeren van de zoete aardappelen in water oplosbare vitaminen bevatten is er tot nu toe beperkte informatie over hoe deze vitaminen eigenlijk in de plant verdeeld zitten. Wilmer Barrera en David Picha van de Louisiana State University Agricultural Center publiceerden een artikel in HortScience waaruit blijkt dat de bladeren aanzienlijke hoeveelheden vitamine B6 en andere essentiŽle vitaminen bevatten.

Lees verder


Het Paard van Troje in de voeding

Maken bedrijven die 'goed doen' ook gezond voedsel ?

Als consumenten zien dat een bedrijf goede daden verricht denken zij vaak dat de producten van het bedrijf gezond zijn. Volgens een nieuwe studie in het Journal of Public Policy & Marketing is dit verre van waar. Maatschappelijk verantwoord gedrag van een onderneming kan een gezondheidsaureool rond ongezond voedsel creeŽren. "Onderzoek toont aan dat consumenten vaker een verkeerde gevolgtrekking maken bij de beoordeling van voedingsmiddelen. Deze gevolgtrekkingen kunnen leiden tot onbedoelde, ongezonde consumentkeuzes".

Lees verder


Religie van supermarkten en landbouwuniversiteit

Enkele eeuwen geleden konden veel mensen nog zelf hun voedsel verbouwen in hun eigen tuin of volkstuin. Tegenwoordig wordt dat door projectontwikkelaars onmogelijk gemaakt omdat huizen zo gebouwd worden dat er geen plaats meer is voor een moestuin of een plek om enkele dieren te houden. Zelfs op veel daken is het onmogelijk om groente te telen. Het gevolg is dat mensen voedsel in de winkel moeten kopen. Winkeliers hebben daardoor de macht gegrepen door te bepalen waar voedsel wordt ingekocht en wat mensen moeten eten. Zo zijn veel bruikbare producten van eigen bodem uit veel winkels verdwenen en zie je in de winkels het hele jaar door hetzelfde kleine product aanbod. Er is nauwelijks verschil in aanbod omdat seizoensgebonden producten gewoon van ver gehaald worden. Omdat het aanbod eenzijdig is, weten veel klanten nauwelijks nog wat oorspronkelijk in hun land er aan natuurlijke voedingsproducten bestaat.

Lees verder


Video - De toekomst van voeding Ė waarom de bodem zo belangrijk is


Video - Fat, Sick & Nearly Dead Extended Trailer

100 pounds overweight, loaded up on steroids and suffering from a debilitating autoimmune disease, Joe Cross is at the end of his rope and the end of his hope. In the mirror he saw a 310lb man whose gut was bigger than a beach ball and a path laid out before him that wouldn't end well- with one foot already in the grave, the other wasn't far behind. FAT, SICK & NEARLY DEAD is an inspiring film that chronicles Joe's personal mission to regain his health. With doctors and conventional medicines unable to help long-term, Joe turns to the only option left, the body's ability to heal itself. He trades in the junk food and hits the road with juicer and generator in tow, vowing only to drink fresh fruit and vegetable juice for the next 60 days. Across 3,000 miles Joe has one goal in mind: To get off his pills and achieve a balanced lifestyle. While talking to more than 500 Americans about food, health and longevity, it's at a truck stop in Arizona where Joe meets a truck driver who suffers from the same rare condition.


Video - Forks Over Knives - Official Trailer

The feature film Forks Over Knives examines the profound claim that most, if not all, of the degenerative diseases that afflict us can be controlled, or even reversed, by rejecting animal-based and processed foods.


Het opslaan van zaden op de juiste manier kan planten in de wereld redden

Exotische ziekten, minder diversiteit en een veranderend klimaat bedreigen een aantal van 's werelds meest zeldzame en ecologisch belangrijke planten, en dus richten natuurbeschermers zaadcollecties op om de zaden in banken of botanische tuinen te redden in de hoop op het behoud van de genetische diversiteit. Reeds decennia lang worden deze zadencollecties georganiseerd volgens eenvoudige modellen naar een algemene regel voor het aantal zaden volgens de aanbeveling 50 zaadmonsters ongeacht bestuiving, groeigebied en grootte van de populatie. Een nieuwe studie heeft echter aangetoond dat meer zorgvuldige afstemming van zaadcollecties aan specifieke soorten en situaties cruciaal is voor het behoud van de diversiteit aan planten. Nadat de zaden zijn opgeslagen, kunnen ze opnieuw worden ingevoerd voor het planten in geschikte locaties als de omstandigheden gunstig zijn.

Lees verder


Waarom we meer bonen zouden moeten eten

We weten al tientallen jaren dat bonen een uitzonderlijk lage glykemische index hebben. Je geeft iemand gekookte bonen, erwten of linzen en het bloedsuikergehalte piekt niet eens half zo hoog als hetzelfde gehalte aan koolhydraten in brood, pasta of aardappelen. Dus als je hoog glykemisch voedsel eet als witte rijst, overweeg dan om er wat bonen bij te doen, en hoe meer bonen hoe beter.

Lees verder


Keukens zijn een bron van multiresistente bacteriŽn

Snijplanken blijven een bron van bacteriŽn na gebruik.

Na het hanteren van rauwe gevogelte zijn de handen en snijplanken een bron van overdracht voor multiresistente bacteriŽn zoals E. coli die extended spectrum beta lactamase ( ESBL ) produceren. De studie over huishoudelijke- en ziekenhuis keukens werd gepubliceerd in het mei nummer van Infection Control and Hospital Epidemiology, het tijdschrift van de Society for Healthcare Epidemiology of America.

Lees verder


Behandelen of eten ?

Velen gedwongen te kiezen tussen voedsel of medicijnen, meldt The American Journal of Medicine.

Chronisch zieke volwassenen die voedseltekort melden in hun huishouden (geen consistente toegang tot voedsel te wijten aan gebrek aan financiŽle stabiliteit) hebben significant meer kans om te rapporteren dat zij kosten-gerelateerde medicatie niet volledig benutten, volgens een nieuwe studie in The American Journal of Medicine. De term ďniet benutten van kosten-gerelateerde medicatieĒ verwijst naar het nemen van minder medicatie dan voorgeschreven, of het helemaal niet nemen daarvan, te wijten aan financiŽle problemen.

Lees verder


Onderzoek bevestigt dat een mediterraan dieet volgen goed is voor de geest!

Het eerste systematische overzicht van gerelateerd onderzoek bevestigt een positieve invloed op het cognitief functioneren, maar een inconsistent effect op een milde cognitieve stoornis. In de afgelopen jaren hebben veel onderzoeken een verband kunnen leggen tussen het volgen van een mediterraan dieet en een lager risico van aan leeftijd gerelateerde ziekten zoals dementie.

Tot nu toe was er geen systematisch overzicht van dergelijk onderzoek, waar een aantal studies met betrekking tot een mediterraan dieet en cognitieve functie worden beoordeeld voor consistenties, gemeenschappelijke trends en inconsistenties.

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Exeter Medical School, ondersteund door het National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Health in South West Peninsula (NIHR PenCLAHRC), heeft een eerst dergelijke systematische overzicht uitgevoerd en hun bevindingen zijn gepubliceerd in Epidemiology.

Lees verder


Kunnen veranderingen in de voedseletikettering de consument helpen om beter te kiezen?

Duidelijke voedseletikettering kan de consumenten helpen om gezonde beslissingen te nemen, rapporteert het "Publicatieblad van de Academy of Nutrition and Dietetics". Het voedsellabel werd 20 jaar geleden geÔntroduceerd en biedt de consument belangrijke informatie over: de porties, het aantal porties in de verpakking, het aantal calorieŽn per portie, en de hoeveelheid voedingsstoffen voor elke portie van een verpakt levensmiddel. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat consumenten zich vaak misrekenen in het aantal calorieŽn en de voedingswaarde van producten die met twee of meer porties per verpakking zitten, maar meestal in ťťn keer worden geconsumeerd. Twee veranderingen in de etikettering zouden de informatie duidelijker maken: 1) dubbelkolom informatie die gegevens geeft per portie en per totaal pakket en 2) voedingswaardeinformatie voor de gehele verpakking.

Lees verder


Belg eet meer bourgondisch dan 10 jaar geleden

In de loop van de voorbije 10 jaar zijn Vlamingen weer wat meer bourgondiŽr geworden. Dat blijkt uit een studie van de vakgroep Landbouweconomie van de Universiteit Gent waarbij in 2001, 2006 en 2011 aan vergelijkbare steekproeven van Vlaamse consumenten werd gevraagd in welke mate zij akkoord konden gaan met de stelling: ďIk eet wat ik graag eet, zonder mij zorgen te maken over de gezondheid ervanĒ. Deze stelling is een belangrijke indicator van gezondheidsbewustzijn in relatie tot voeding.

Lees verder


Column - Voeding als medicijn

ďLaat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedselĒ Hippocrates, Griekse arts. Een beproefd middel uit Ďgrootmoederís tijdí is de ui. Een vriend vertelde een verhaal over toen hij als klein jongetje in het ziekenhuis lag, zeer hoge koorts had en ijlde. Iedereen was bang dat hij dood zou gaan. Zijn grootmoeder kwam hem bezoeken in het ziekenhuis en liet een familielid een grote ui kopen en een nieuw paar witte katoenen sokken. Ze sneed de ui in dikke plakken, plaatste de plakken op de voetzool van iedere voet van het jongetje en deed de witte katoenen sokken eroverheen. De volgende morgen werden de sokken uitgedaan, nadat hij wakker geworden was. De plakken ui waren zwart en zijn hoge koorts was verdwenen.

Lees verder


Antropologen linken menselijke uniciteit aan jager-verzamelaar groepsstructuur

Een van de meest complexe menselijke mysteries impliceert hoe en waarom we een uitschieter werden in termen van biologisch succes. Onderzoeksresultaten gepubliceerd in de 11 maart editie van het tijdschrift Science door een internationaal team van antropologen merkte op, met inbegrip van verschillende van de Arizona State University studies over jager-verzamelaar gemeenschappen, geven de suggestie dat de mens voorouderlijke sociale structuur wellicht de bron is van de cumulatieve cultuur en samenwerking en uiteindelijk de menselijke uniciteit. Omdat mensen als jager-verzamelaar leefden voor 95% van de historische gevallen, bieden het beste venster voor het bekijken van de menselijke sociale evolutie, volgens de auteurs. Gezien het feit dat de onderzoekers zich richten op samenwerkingspatronen tussen meer dan 5.000 individuen van 32 heden tendage bekende oude samenlevingen op de wereld, incl. die van Grunwinggu, Labrador Inuit, Mbuti, Apache, Aka, Ache, Agta en Vedda. Hun bevindingen laten de menselijke jager-verzamelaar groepsstructuur zien, als uniek onder primaten.

Lees verder


Wereldwijde kraken in de voorziening van belangrijke kunstmest zou de voedselvoorziening kunnen bedreigen en de prijzen verhogen

Wereldwijde productie van fosfor meststof kan pieken en dalen later deze eeuw, waardoor er tekorten en prijspieken die de wereld voedselproductie in gevaar brengen, waarschuwden vijf grote wetenschappelijke genootschappen vandaag. De crisis zal komen op een moment wanneer de bevolking op aarde schommelt voorbij de 9 miljard. De rijst, het graan, de tarwe en ander hoofdvoer vereisen fosfor, dat samen met stikstof en kalium, ťťn van de drie belangrijkste meststoffensubstanties is die de levering van het wereldvoedsel ondersteunen. Prognoses geven aan dat de wereldbevolking zal stijgen van 6.8 miljard tot 8.9 miljard in 2050.

Lees verder


Biodiversiteit leidt tot hogere produktiviteit

Ecosystemen die meerdere soorten bevatten zijn meer produktief dan individuele soorten.Terwijl zij gegevens gebruikten uit meer dan 400 gepubliceerde experimenten heeft een internationaal onderzoeksteam overtuigend bewijs gevonden dat biodiversiteit in de wereld van planten erg efficiŽnt is in het assimileren van voeding en zonne energie, resulterend in een grotere produktie van biomassa. Groepen van planten zijn net als een voetbalteam.Om kampioenschappen te winnen heb je een goalgetter nodig om doelpunten te scoren, maar je hebt ook ondersteunende spelers nodig die de bal kunnen aangeven, verdedigen, en het doel kunnen bewaken.

Lees verder


COLUMN - HOE SUPER IS DE SUPERMARKT?

Laatst moest ik weer eens in de supermarkt zijn. Ja, dat heb je met een gezin met 4 tieners, je blijft boodschappen doen. Alhoewel wij het overgrote deel van onze inkopen bij de natuurwinkel doen, moet ik soms toch bij Appie zijn. Toen ben ik eens kritisch rond gaan kijken: wat is hier te koop dat elke gezondheidstoets (van mij dus) kan doorstaan?

Het was meteen bij het begin raak: de groente- en fruitafdeling. Hartje winter, maar daar liggen "ijskoud" de plastic bakjes met zielige frambozen en ander zomerfruit. Qua vers fruit is het hoe dan ook behelpen: appels eten we ook volop in de winter, terwijl dat typisch herfstfruit is. Ze worden opgeslagen in grote voorraadkelders. Alhoewel een stuk gezonder dan een big mac, de "levenskracht" is eruit. Tel daarbij op de onvermijdelijke plastic verpakking, die de energie uit het fruit trekt....jammer van die appel.

Bloemkool ligt vaak al voorgesneden in een zakje weg te kwijnen. Overigens zitten ook biologische komkommers nu in een plastic jasje: wij ontkomen er niet aan, ook niet in de natuurwinkel. Alles omwille van "de hygiŽne". Maar een paar bacteriŽn, die kan een mens heus wel aan. Trouwens, je wast je groente toch voordat je het klaarmaakt? Een tip: Als je een produkt in plastic verpakking gekocht hebt, kun je het thuis direkt uit het plastic halen. Leg het op een natuurlijk materiaal, zoals hout, glas, steen of leg het even buiten in de aarde. Op die manier kan het zich weer met aardekracht opladen. Verder bewaren op een koele plek, maar niet in de kunststof koelkast.

Het Conimex schap, schattig al die gele jasjes bij elkaar. Allemaal keurig op smaak gebracht met E621. En zoals Bertolli niets met Italiaans koken te maken heeft, komen die gele zakjes ťcht niet uit het Oosten.

Zuivelafdeling: een verzameling kleur- geur- en smaakstoffen, grote hoeveelheden suiker, maar wel: 0% vet! Precies datgene wat zo gezond voor ons is, halen ze eruit. Het spul heeft zoveel bewerkingen ondergaan, dat een koe zou denken: komt dit van Mars of zo? De enige zuivel die goed voor ons is, kun je in geen winkel kopen: rauwe melk, vers van de koe of de geit.

Koekjes, repen, zoutjes, snacks, ontbijtgraanfantasie, potjes sauzen, pakjes soep, witte broodjes, vleesbeleg: "bewust levende" consumenten als wij laten het liggen. Flessen frisdrank, met prikkelende darmverstoorders en giftig aspartaam. Verpakte kaas? Het lijkt wel gezouten rubber. Ach, dat weten wij natuurlijk al lang.

Bij veel mensen zijn de smaakpapillen zo vervuild van het nepvoedsel met nepsmaakstoffen dat ze alles lekker vinden. Mijn gezin, gewend aan hun eigen chef-kok in de keuken, haalt de neus ervoor op. Voor ons geen babi-pangang of pastasaus uit een pot, alles moet vers - met kruiden uit de tuin - gemaakt worden!
Dus haal ik een pot bio tomatenpassata in de supermarkt. Een pakje bio-roomboter. Een potje specerijen. Om dus mijn eerdere vraag te beantwoorden: er zijn enkele produkten die van mij groen licht krijgen.

Maar, zeg eens eerlijk, hebben jullie dat nu ook, dat je zo nu en dan tůch voor de verleiding bezwijkt, terwijl je weet: dit is zů slecht.....

Dan ligt daar bijvoorbeeld in een grote mand ChocoSwing, 2 voor de prijs van 1. Boordevol suiker, slechte vetten, maar dat kan ik niet laten liggen! "Voor de kinderen dan" zeg ik streng tegen mezelf. Eerlijk zeggen, heb jij dat nooit?

Heel blij werd ik dan ook toen ik in een boek las: Het maakt niet uit wŠt je eet, maar welke gedachten je erover hebt. Dit valt onder de wet van resonantie: Als je er bijvoorbeeld 100% van overtuigd bent, dat elke dag een pond varkenskarbonaadjes gezond voor je is, dan is dat zo. Dat is gewoon hetzelfde als het placebo-effect! Eureka!

Nou, Ron, dan kunnen we wel ophouden met doemdenken over fout voedsel. We "denken" het gewoon gezond!

Josephine van Rossum. www.puuretenenleven.nl


 

The Malnutrition that Shouldn't Be


The cost of your food: people's lives

The cheap imported food that you eat doesn't come without a cost. The rise of agribusiness has been uprooting the small indigenous farmers in countries like Brazil for decades. In Brazil, it's benefiting rich land owners and transnational corporations while small farmers have been forced off their land and into cities for hopeless lives in the favela, searching for jobs that never came. But a huge social movement with broad political support is helping some of these landless workers get their lives back. We go to a commune where they are growing their own food and living a sustainable socialist life, escaping the capitalism that has oppressed them.


Growing Single Stem Tomatoes Vertically in a Square Foot Garden


Negen van de tien willen eten van het seizoen

Negen van de tien mensen (87 procent) zijn bereid om vooral groente en fruit van het seizoen te kiezen. Ze vinden het lekker, goedkoop, beter voor het klimaat en gezonder. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van bureau GfK in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Groente en fruit van het seizoen komen vers van het land.

Bureau GfK legde een panel van duizend mensen de vraag voor waar ze op letten bij het kopen van groente en fruit en of ze rekening willen houden met de klimaatbelasting ervan. Bijna de helft (44 procent) wil ingevlogen groente en fruit laten liggen. Een kwart van de mensen (24 procent) laat groente en fruit uit de verwarmde kas liggen. Een belangrijke reden om niet op deze twee eigenschappen te letten is dat mensen niet weten of een product is ingevlogen of uit de kas komt.

Om de herkomst van groente en fruit beter te herkennen is er nu de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Deze helpt bij het maken van een bewuste keuze. De Groente- en fruitkalender geeft met energielabels aan hoeveel energie het heeft gekost om groente en fruit in de winkel te krijgen. Te veel energieverbruik belast het klimaat. De kalender is verkrijgbaar in verschillende vormen; als minifolder, via internet (www.milieucentraal.nl/groente-en-fruit) en als app voor de iPhone.

In samenwerking met supermarktketen DekaMarkt is de minifolder gemaakt die precies in de portemonnee past. Klanten hebben op deze manier altijd de juiste informatie bij de hand om een klimaatbewuste keuze te maken. Per maand zijn vijf veel gegeten soorten groente en vijf soorten fruit gekozen die wat betreft teelt en transport weinig energie hebben gekost.


De Natuurlijke werking van Onbewerkt Voedsel

In de loop van het leven of geschiedenis heeft de mens of mensheid altijd gestaan voor keuzes. Op het moment dat er keuzes gemaakt moesten worden is er altijd een of andere mate van strijd. Het zij tussen voor of tegenstanders en/of tussen voor en nadelen. Als de keuze eenmaal gemaakt is gaat men eenduidig de weg van deze keuze bewandelen en worden de nadelen van deze keuze vaak vergeten of genegeerd. Een keuze die de westerse wereld heeft gemaakt is de opkomst van pasteurisatie van levensmiddelen. Pasteurisatie is afkomstig van Louis Pasteur, een scheikundig onderzoeker, die de theorie aanhing dat ziekten ontstaan door toedoen van ziektekiemen . Het doden van de ziektekiemen door middel van verhitting (pasteurisatie) zou dan ziekten voorkomen

Lees verder

Paul Blokker


TV - Keuringsdienst van waarde

Rozijn. Als je een krent bent, koop je rozijnen in plaats van druiven. De gedroogde druif is immers stukken goedkoper dan zijn verse broer. Voor de prijs van een trosje uit de super krijg je vijfentwintig keer zoveel rozijnen. Hoe kan dat nou, vroeg een rekenwonder aan de Keuringsdienst. Die rozijnen moeten ook nog lang zonnebaden, terwijl de druif alleen maar geplukt hoeft te worden. De Keuringsdienst van Waarde pakt het telraam erbij en gaat op zoek naar het geheim achter de waardevermindering van de droge druif.

Link


TV - Programma over voedsel verspilling

De film Taste the Waste introduceert de kijkers in de wereld van supermarkten, telers, voedselexperts, eco-activisten en politici, die zich op diverse manieren bezig houden met voedsel verspilling. Zo zien we onder meer waarom supermarkten hun schappen overladen met met een variŽteit van dezelfde producten, hoe sushi als varkensvoer wordt gebruikt en hoeveel onze verspilling bijdraagt aan wereldhonger. De uitzending is op zaterdag 16 oktober (9.30 uur) en 17 oktober (23.00 uur) op Nederland 2.  Ook andere omroepen sluiten zich aan bij het initiatief van de BOS en besteden aandacht aan dit onderwerp. Zo gaat NCRV's Rondom Tien zaterdag 16 oktober, 21.10 uur op Nederland 2 over vlees en verspilling. Holland Doc 24 herhaalt van 16 t/m 22 oktober documentaires over voedsel en de voedselindustrie. VPRO's Import herhaalt woensdag 20 oktober, 23.45 uur op Nederland 2 de documentaire Uitgevist.

Christine


Healthy, Homemade Mayonnaise

This text will be replaced by the player

A quick how to for making delicious, healthy mayonnaise in minutes in your own kitchen. Straight from a traditional French recipe! Slight modification also shown in this video for transforming the mayo into Ranch Dressing!


A Visit to Petaluma Bounty Farm that teaches people to grow their own food


'Supereating' met Ian Marber

Voedingsdeskundige Ian Marber is in Groot-BrittaniŽ bekend bij het groter publiek als de fooddocter. In Nederland brengt hij nu voor het eerst een boek uit. Supereating gaat over het combineren van voedsel waardoor je alles uit een maaltijd kan halen.

Petra


Why You Might Get Sick While Eating Raw Foods


Oervoeding

De Westerse levensstijl lijdt in toenemende mate tot pandemische ziekten als hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes mellitus, auto-immuunziekten, ziekten van het centraal zenuwstelsel en kanker. Ziektebeelden die eerder niet voorkwamen in de menselijke geschiedenis. Moderne therapeutische interventies kunnen hulp bieden bij de behandeling van deze aandoeningen, hoewel er nog steeds aandoeningen zijn waar men geen behandeling voor heeft. Behandeling is vaak gebaseerd op symptoombestrijding; een noodzakelijke aandacht voor acute ziekte en pijn. Mensen met chronische ziektebeelden hebben veel minder baat bij deze behandelwijzen en hebben een andere aanpak nodig.

Lees verder

Marina


Food inc

Stefan Regelink


Een 11 jarige jongen die het wel snapt.....

Birke Baehr - "What's Wrong With Our Food System"

Marjan


No more homegrown food

Could the United States government make it illegal for its citizens to grow their own food? Check out this exclusive video RT got from George Hemminger (George4Title). He will be on later to discuss the new genetic fish made by AquaBounty.


Handig: Lijstje met foute E-nummers

Vraag jij je af waar al die E-nummers op de voedselverpakkingen voor staan? Of welk E-nummer Mononatriumglutamaat is? Je kunt natuurlijk het boekje “Wat zit er in uw eten” van Corinne Gouchet meenemen als je gaat boodschappen doen. Maar deze handige lijst heeft alle foute nummers in klein formaat in tienvoud op 2 pagina’s. Print ze dubbelzijdig en ze deel uit, deze stop je zo in je portemonnee of broekzak! Op de ene kant staan alle “echt te vermijden! E-nummers opgesomd en op de andere zijde staan de drie belangrijkste (E952, E621 en E385) met hun verschillende namen. Weet wat je eet.

Het desbetreffende pdf is hier te downloaden
http://data.argusoog.org/radio/Flyer/E-nummers.pdf

Bron: www.argusoog.org

Geert


Tip: Blog Heleen Quantrill

Basic Life: Een blog waarop regelmatig artikelen geplaatst worden over gezond eten en leven. Als het lekker, makkelijk en gezond is, schrijft Heleen Quantrill er over.

http://heleenq.blogspot.com


Over de tokowijzer

Je weg vinden in de Chinese winkel of Aziatische toko is niet altijd makkelijk. Deze tokowijzer wil hierbij helpen. Wij, twee fanaten op het gebied van Chinees eten en koken, gaan op stap om allerlei Aziatische ingrediŽnten die in Nederland in de toko te koop zijn te beschrijven – met een foto erbij. De een sinoloog & foodie (Alice de Jong / ‘kattebelletje’), de ander een leergierige hobbykok met ruime eetervaring in China (Robin).

Lees verder

GdJ


Is our food safe to eat?


Radio - Hulp om gezonder te leven moet in het basispakket

Hulp om gezonder te leven hoort thuis in het basispakket, kopt Trouw vandaag. Wie ongezond leeft, moet zijn leefstijl kunnen verbeteren op kosten van de zorgverzekeraar. Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) vindt dat de basisverzekering daartoe moet worden uitgebreid en heeft hierover een advies uitgebracht aan demissionair minster Klink van Volksgezondheid. Het zou vooral gaan om mensen met overgewicht. Gemeenten en verzekeraars bieden nu al wel geregeld begeleiding, maar die is vaak incidenteel. Het CvZ wil liever een langdurige aanpak, waardoor de kans dat de leefstijl verbetert groter is. Dat levert gezondheidswinst op. De kosten wegen dan dus op tegen de baten. Is het terecht dat de hulp voor mensen met overgewicht wordt opgenomen in de basisverzekering? Of moeten mensen dit zelf betalen. En waar ligt de grens? Is het terecht dat fervente rokers via hun basispakket kunnen stoppen met roken. En moeten mensen met een depressie straks bijvoorbeeld ook financiele ondersteuning van hun verzekeraars krijgen?


Test Your Tongue: the Science of Taste

A leading expert in taste and a popular food writer look at our understanding of the science of taste and the chemical underpinnings of flavors and foods. Learn about your own tastebuds by sampling miracle fruit, artichokes, fruit strips, and more! Linda Bartoshuk, Ph.D. (NAS) is an internationally known researcher in the chemical senses of taste and smell and Director of Human Research at the University of Florida Center for Smell and Taste. Her research explores the genetic variations in taste perception and how taste perception affects overall health. Harold McGee is a New York Times columnist and food science guru whose books include On Food & Cooking: The Science and Lore of the Kitchen; The Curious Cook: More Kitchen Science and Lore. In 2008, Time Magazine named him to its annual list of the world's most influential people. He writes a monthly column, "The Curious Cook," for The New York Times.


Recepten van je grootmoeder

Decennia lang hebben we een gestage stroom van voedingsadvies gekregen, vooral van mensen die proberen om ons iets te verkopen. Maar hoe meer we hun adviezen volgen, hoe dikker en meer ongezond we lijken te worden. Moet je je op een gegeven moment niet afvragen of misschien hun advies heeft meer te maken heeft met wat ze verkopen dan met wat eigenlijk goed is voor ons?

Lees verder

Constans Kootstra


Are superfoods really super? - Horizon - BBC

A look at a study of twins to see if superfoods actually do us any good. Professor Regan talks to the founder of Innocent Drinks about the science behind their popular superfood smoothies.


Japan rice cultivation 'in danger'

The dramatic rice fields of Japan are a powerful feature of its landscape and cultural heritage. But the age old practice of cultivation is in danger. The lure of city life is draining the countryside of its youth, and farmers are finding it more and more difficult to harvest their crops.But there are small signs of hope. Al Jazeera's Divya Gopalan reports from Chikuma, where there's renewed vigour for keeping the rice paddies alive.


Q&A - Best sources of quality carbs


In the beginning there was light - Trailer

IN THE BEGINNING THERE WAS LIGHT follows the phenomenon which only a few in our Western world are aware of, as it has been totally ignored by the media. The picture deals with human beings who can survive without food and fluid, over weeks, years and even decades. Most people would spontaneously say that this just cannot be. It's impossible! But based on certified reports of personal experiences, interviews and scientifically documented laboratory experiments the picture follows the phenomenon of "living on light" aka "breatharianism". As incredible as it may be, fact is that there are people today and some existing thousands of years back too, who do not need food either to live or to sustain their metabolism. They live on light alone. As modern people we experience this phenomenon as an incredible attack on our western, scientifically orientated concept of the world.


Radio - Lekker, puur en eerlijk: The Youth Food Movement

Ze zijn jong en ze hebben een passie voor duurzaam voedsel. De jongeren van de vorig jaar opgerichte Youth Food Movement. Dat is rekening houden met dierenwelzijn, milieuvriendelijkheid en goed betaalde boeren. En het eten moet natuurlijk goed smaken. Een gesprek met ťťn van de oprichters Sanne Reijenga.

Download MP3


Ideas for resolving the world food crisis


Radio - Zelf op jacht in het bos

Welke dagelijkse boodschappen kun je uit het bos halen? Verslaggever Bert Molenaar bekijkt wat je allemaal kunt eten - en hoort wat je mŠg verzamelen in het bos.

Download MP3


TEDxCreativeCoast - Teri Schell - Making Healthy Food Available to All Citizens

Teri uses her personal history to illustrate our country's changing relationship with something that everybody needs every day: food. She tells us about her experiences partnering with diverse communities to create innovative programs for supporting a rich and complex approach to community food from farmers to inner city to the suburbs and everywhere in between.


Thrive, Seattle's Raw Foods Cafe

Thrive raw food cafe in Seattle is at the forefront of the raw food movement, serving outrageously fresh and delicious organic food in the cafe, a full store with cookbooks and all the tools and instruments for a raw food life style, classes, community and more. This video is an introduction to the staff that make Thrive such a successful community and raw food hub.


Top 10 Cheap Health Foods, Better Body Nutrition Austin


TV - Eet smakelijk op reis

Vanaf juli start het derde seizoen van het spraakmakende LliNK programma Eetsmakelijk. In deze nieuwe serie steekt chefkok Leon Mazairac smane met een bekende gast de grens over om zich te verdiepen in onbekende eetculturen. Hoe wordt in de verschillende keukens met eten omgegaan? Waar komen de ingredienten vandaan? Alle culturen blijken een ding gemeen te hebben: overal wordt vlees gegeten. Maar heo vang en bereid je een boskonijn? Of een leguaan?

Link


Tana Ramsey's chicken casserole

Part one of two. Gordon Ramsey's wife Tana joins James Martin in the kitchen to cook a simple Chicken and Butterbean Casserole. Watch her easy to follow, simple but tasty recipe in this video from the BBC cookery series Saturday Kitchen.


Connie Chung Speaks about Hyaluronic Acid (HA)


Het ultieme geheim onthuld- Alex Jones

The ultimate secret exposed

In dit filmpje in twee delen vertelt Alex Jones in sneltreinvaart over verschillende zaken. In erg veel voeding zit aspartaam en is men wel op de hoogte van de bijwerkingen? Verder laat hij zien dat de FDA (the food- and drugsadministration) goedkeuring heeft gegeven aan McDonalds om siliconen te gebruiken in hun McNuggets.!!!

Lees verder met video / Bron: Link

Geert


Food Addiction


Maak je eigen mayonaise


Een bord vol met risico's

Uitzending France 3, maandag 28 juni 2010

Drie journalisten van het programma ' PiŤces ŗ conviction' op de Franse TV zijn de testpersonen geweest van een opmerkelijk onderzoek. Elk van hen heeft een specifiek dieet gevolgd gedurende een van te voren vastgestelde periode; een paar weken. Tijdens het experiment zijn analyses gemaakt door een onafhankelijk laboratorium.

Resultaat: het innemen van voedsel (eten) kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Op het menu: zalm met pesticiden, varkensvlees en kip met antibiotica, vergiftigde groenten en fruit. Om deze producten te vinden hoeft u alleen maar naar de dichtst bijzijnde supermarkt te gaan. 60 % van de groenten en fruit die in Frankrijk geconsumeerd worden komen uit Spanje, Turkije en de Magriben. 70% van de vis komt uit Noorwegen, Korea of uit Vietnam. 30% van wat de Fransen eten aan dierlijk voedsel is geimporteerd uit China. Onze borden zijn ondertussen geglobaliseerd en de inhoud respecteert niet altijd de sanitaire normen. 

Maar de producten " made in France " zijn eveneens slachtoffer van de afgeleide producten van de industrialisering en de intensieve dierhouderij. Onze varkens en kippen worden gedopeerd met anti-biotica en door een gebrek aan wetgeving zitten de vissen vol met gif. 'PiŤces ŗ conviction' heeft onderzoek gedaan naar de prodcutie van de belangrijkste voedingsmiddelen die wij gebruiken en naar de efficiŽntie van de controles die onze gezondheid zouden moeten beschermen.

Link

Ditta

ps. Een interessante reportage voor de Franstalige lezers van leefbewust.com


Vlierbloesemaperitief maken met de bloemen van de vlier

Is de vlier (Sambucus nigra) volop in bloei staat is misschien wel het moment om eens een receptje uit te proberen. Men heeft de bloemen zomaar voor het plukken, een fikse wandeling levert ons zeker een rijke buit op, dit van mei tot juni.

Link

Maaike


Video - Food Inc

Dit is dus de hele documentaire.....

 

Rob Abu-Zeid


Indoor Kitchen Herb Container Garden and Seedlings Growing under LED Energy Saving Lights


Kinderen maken langste moestuin

Kunsthal Rotterdam houdt van 9 tot en met 12 september 2010 KunsthalKookt.

Link

Maaike


Video - Jerry Brunetti

Healing Our Land, Our Bodies, and Our Communities

Nu we toch in de Brunetti mode zitten ;-)

Recent interview 5 mei 2010: http://www.thekathleenshow.com/2010/05/05/jerry-brunetti-interview/

De overige shows: http://www.thekathleenshow.com/2009/11/28/jerry-brunetti/

Uit 2009: http://www.oneradionetwork.com/jerry_brunetti_-_natural_agriculture_vs_factory_agriculture/

Heal from the gut up, zeer interessant!
http://www.agri-dynamics.com/Health%20from%20the%20gut%20up.pdf

http://www.agri-dynamics.com/Thenutritionalalchemyofplantbiodiversity.pdf

http://www.agri-dynamics.com/Body&Soil.pdf

The list of Jerry: http://www.scribd.com/doc/7570822/Jerry-Brunetti-List

Hier staat ie ook tussen: http://cid-274037762cd154ef.profile.live.com/Lists/cns!274037762CD154EF!250/

Gerrit


Radio - MP3 - Plantlab wil groente onder supermarkten verbouwen

Kwekerijen voor groenten, bijvoorbeeld ůnder de supermarkt. Dichtbij dus, maar ook milieuvriendelijk: daar zorgt de LEDverlichting voor. Het is de visie van Plantlab in Den Bosch. Een gebouw van 100 bij 100 meter kan voldoende groente leveren voor een stad met 140.000 inwoners. Het kweeksyteem zou zelfs een mogelijke oplossing bieden voor het wereldwijde voedsel tekort. Donderdag opent demissionair Landbouw minister Verburg dit revolutionaire tuinbouwlab.

Link


Radio - MP3 - Europarlement stemt nieuw etiket op voedsel weg

In ťťn oogopslag zien of er in ons eten te veel vet, zout en suiker zit. Een etiket met een rood, oranje of groen stoplicht op voorverpakt voedsel moet dat duidelijk maken. Een voorstel hiervoor heeft het niet gehaald in het Europees Parlement. Bij die stemming was Kartika Liotard, parlementariŽr voor Verenigd Links in het Europees Parlement.

Link


Cuisine of Uzbekistan

One particularly distinctive and well-developed aspect of Uzbek culture is its cuisine. Unlike their nomadic neighbors, the Uzbeks have had a settled civilization for centuries. Between the deserts and mountains, in the oases and fertile valleys, they have cultivated grain and domesticated livestock. The resulting abundance of products has allowed the Uzbeks to express their strong tradition of hospitality, which in turn has enriched their cuisine. The seasons, specifically winter and summer, greatly influence the composition of the basic menu. In the summer, fruit, vegetables and nuts are ubiquitous. Fruit grows in abundance in Uzbekistan - grapes, melons, watermelons, apricots, pears, apples, cherries, pomegranates, lemons, persimmons, quinces and figs. Vegetables are no less plentiful, including some lesser known species such as green radishes, yellow carrots, and dozen of pumpkin and squash varieties, in addition to the usual eggplants, peppers, turnips, cucumbers and luscious tomatoes.


Check de barcodes op kip

Kijk eerst naar streepjescode als je een kip koopt..! Dit is interessant en belangrijk nieuws, noteer de barcodes voor als je je boodschappen doet. Geef dit door aan uw familie en vrienden zodat we onze gezondheid in stand kunnen houden en verbeteren. Om uw gezondheid te handhaven, stop ermee om Chinese geÔmporteerde producten te kopen. Om de gezondheid van onze planeet te handhaven, verbruik zoveel mogelijk lokale producten : de kost en het afstoten van CO tijdens het transport van honderden duizenden containers, beladen met producten gemaakt in China is een misdaad tegen de natuur. Om onze voedingsindustrie te handhaven en onze producenten te laten leven, eet zoveel mogelijk regionale of franse producten.

00 ŗ 13 : Amerika en Canada
30 ŗ 37 : Frankrijk
40 ŗ 44 : Duitsland
49 : Japan
50 : Engeland
57 : Denemarken
64 : Finland
76 : Zwitserland en Liechtenstein

471 : Taiwan
628 : Saoedi ArabiŽ
629 : Verenigde Staten van ArabiŽ

690 Š 695 : China
740 ŗ 745 : Centraal Amerika
480 ŗ 489 : Filippines

Chantal Buslot


Food Safari - Mexico

Mexican cuisine is one of the most ancient and developed on earth but is little known outside its borders and too many restaurants are more "Tex" than "Mex" according to the small number of Mexican expatriates in Australia Authentic Mexican food is vibrant, delicious and fun and varies according to which region its from. It is also colourful, spicy and uses an amazing array of chillies, both fresh and dried. Many ingredients are available everywhere -- tomatoes, limes, coriander, red onion, avocado, corn...and its easy to cook. Some people think Mexican food is too spicy -- but true Mexican food has a depth of flavour with its combination of savoury and earthy flavours, and use of fresh herbs.


Weston A. Price

In de vroege jaren 1930 startte een tandarts uit het Amerikaanse Cleveland genaamd Weston Price een reeks unieke onderzoeken. Gedurende tien jaar reisde hij af naar geisoleerde delen van de wereld om de gezondheid van geisoleerde bevolkingen te bestuderen. Zijn doel was de factoren te ontdekken die verantwoordelijk zijn voor goede gezondheid van het gebit. Zijn onderzoeken toonden aan dat caries en een vervormd gehemelte waardoor tanden en kiezen scheef en verkeerd gingen staan het resultaat waren van voedingstekorten en niet als gevolg van erfelijke genetische afwijkingen.

http://www.westonprice.nl

Gerrit


What is Fermentation?

Real Food Blogger Jenny McGruther explains the purpose and process of fermentation with Sean Croxton on Underground Wellness Radio.


Ons voedsel veilig ?

Onlangs mocht ik een brief ontvangen van de confrŤres. Het bureau was in de hand genomen door het Amerikaanse bedrijf Ultimate Nutrition, producent van ondermeer sportdrankjes, vitaminepillen en maaltijdvervangers. Een paar jaar geleden had ik een stukje voor de website Ergogenics geschreven over de aanwezigheid van een anabole steroÔde in een product van dat bedrijf. Als ik er niet voor zorgde dat het
stukje van de betreffende website verdween, dan zou Klos, Morel, Vos en Schaap adviseren om mij een hardwerkende doch armlastige wetenschapsjournalist - voor de rechter te slepen en het faillissement in te drijven. Want dat er verboden spierversterkers in de producten van Ultimate Nutrition zaten, dat was natuurlijk laster.

Link


How I use my Fresh Picked Collard and Kale Leaves to Make Dried Vegetable Chips


TV - De slag om Brussel

Zelfslachtende slagers. Teun en Roland weten graag wat ze eten. Ze gaan op zoek naar slagers die hun biggetjes eigenhandig de nek omdraaien. In Nederland zijn die moeilijk te vinden. Onze overheid maakt slagers het zelf slachten steeds moeilijker. Uiteraard met een beroep op Europese regels. In Portugal interpreteren ze die regels anders. Roland maakt in Amsterdam illegale worst en Teun is in Portugal getuige van een strijd om leven en dood tussen een varken van 200 kilo en vier mannen met een mes. De mannen winnen. Niet voor kijkers met een gevoelige maag.

Link

Maaike


Vegetables or Medicine?

A clip from Food, Inc. including a Michael Pollan interview which spotlights a working class Latino family who buy fast food because it is what they can afford and shows how farm subsidies to industrial corn production artificially lowers the cost of processed food (high fructose corn syrup) to make it more affordable than fresh fruit and vegetables.


Container Gardening: How To Plant Blackberries


Food for Thought: Norman Wirzba

Duke professor says farming has become more industrial. He says Christians should eat responsibly.


Cutting an Avocado

Link


Food prices soar in India

Drought, surging demand and government duties are inflating India's food prices. CNN's Mallika Kapur reports.


Groen kruid tegen ondervoeding

De kruidachtige plant Amarant is een goede kandidaat om de ondervoeding in Kenia te verminderen. Het gewas bevat veel gezonde eiwitten, vitamines en beta-caroteen. Ook is het een lucratief gewas voor kleinschalige boeren, mits ze een goede bemestingsstrategie volgen. Dat stelt Cecilia Moraa Onyango die de teelt, voedingseigenschappen en bemesting van het kruid onderzocht. Ze hoopt op 29 april te promoveren bij Olaf van Kooten, hoogleraar Tuinbouwproductieketens aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Hypochondriacus
Kenia kende vroeger een grote diversiteit aan traditionele bladgroenten, stelt Onyango, maar deze groenten zijn grotendeels verdwenen uit de maaltijden. De laatste jaren zijn ze weer aan een opmars bezig dankzij campagnes die de voedingswaarde, gezondheid en smaak van de kruidachtige planten benadrukken. Onyango onderzocht de mogelijkheden van de plant Amaranthus hypochondriacus. Dit kruid is rijk aan ruwe eiwitten, vitamines, vezels, mineralen als ijzer en zink en anti-oxidanten als flavonoÔden en glucosinolaten.

Weinig inputs
De groene amarant is een interessant gewas voor kleine vrouwelijke boeren in de omgeving van Nairobi. Het kruid is makkelijk te telen, groeit snel, vergt weinig inputs en kan acht weken na het zaaien al worden geoogst. Het kruid wordt zowel op de markt als in supermarkten verkocht.

Kunstmest
Onyango deed proeven in 2007 en 2008 om de ideale bemesting voor de amarant te bepalen. Opbrengst en kwaliteit van het kruid waren het beste na toediening van de kunstmest ammoniumfosfaat, koemest gaf lagere opbrengsten, maar een combinatie van organische en kunstmest werkte ook goed. Toen ze het geschatte inkomen van de teelt voor familiebedrijfjes uitrekende, bleek toediening van kunstmest tot een veel hoger inkomen te leiden dan bij toediening van koemest. Een teveel aan kunstmest is echter slecht voor de kwaliteit van het eindproduct, aldus de promovenda.


General Bert Stubblebine on 10 Things You Need to Eat

Maj Gen Bert Stubblebine (US Army ret) - President of Natural Solutions Foundation - discusses intentionality and self-health in this excerpt from his presentation at the School of Enlightenment (www.Ramtha.com) February 2010, Yelm WA. More at: www.DrRima.net


Dave Lieberman: The 10 Things You Need to Eat

Quinoa, rode bieten, tomaten, linzen, avocado, zalm, spinazie, noten, vette vis, frambozen, witte kool (ik tel er 11 !)


Overzicht van meeste tot minste vitamines/mineralen in voeding

National Institute for Health and Welfare, Nutrition Unit. Fineli.

Link

Petra


Panela — a sweetener


Sean Can't Cook with Toxic Cookware!

Guy The Cookware Guy visits UWTV to help Sean learn how to use non-toxic cookware. Be on the lookout for more cooking videos with Sean and Guy


Eiwit - Koolhydraatcombinatie

Eet nooit een geconcentreerd eiwit en een geconcentreerd koolhydraat bij dezelfde maaltijd. Van de “Earl of Sandwich” wordt gezegd dat hij de sandwich heeft uitgevonden - een moderne gruwel. De hamburger, een soortgelijke gruwel, is ook een moderne dieetvernieuwing. Eisandwiches, kaassandwiches, hamsandwiches en soortgelijke eiwit - zetmeelcombinaties zijn van recente oorsprong. Dr. Tilden zei altijd dat de natuur nooit een sandwich geproduceerd heeft!

Link

Rob


Geleerden nemen aan, dat vogels ons kunnen leren gezond te eten

Hoe kunnen we weten, welke voedselsoorten ziektes kunnen voorkomen? Let dan op wat trekvogels eten bij hun reisstop op "Block eiland".Twee wetenschappers van de Universiteit van Rhode Island menen, dat vogels bepaalde soorten bessen uitkiezen omdat ze bescherming bieden tegen oxidantaire stress die voorkomt gedurende lange vluchten.Oxidantaire stress kan leiden tot ontstekingen en een aantal verschillende ziektes bij vogels en mensen.De eerste ontdekkingen van het team tonen aan, dat de vogels die een reisstop nemen op "Block eiland" een voorkeur hebben voor de "arrow-wood" bes, die meer antioxidanten en pigmenten bevat dan de andere elf soorten die op het eiland voorkomen en die onderzocht zijn door de wetenschappers.

Navindra Seeram assistent professor in de farmaceutische wetenschap,en hoofd van het Bioactief Botanisch Onderzoeks Laboratorium in Uri, en Scott McWillliams professor in de wetenschap van de ecologische en physiologische wildstand in Uri, hebben samen een team gevormd om de eetgewoontes van trekvogels te bestuderen en hoe hun dieet eventueel gebruikt kan worden om het belang te begrijpen van bessen die rijk zijn aan antioxidanten voor de gezondheid van de mens.Onderzoek heeft aangetoond, dat een voedingspatroon rijk aan antioxidanten kanker kan helpen te voorkomen en andere ernstige ziektes.Seeram heeft vandaag de onderzoeksresultaten gerapporteerd aan de 239ste nationale bijeenkomst van de Amerikaanse Chemische Vereniging in San Francisco.

Makozie


Caveman Diet Inspires Eating Trend


Taste The Waste Trailer

A film by Valentin Thurn, in production, will be broadcasted in october 2010. Between plough and plate we waste almost as much food as we eat. Lettuce is thrown away every second, for example. Reducing waste would help combat climate change and hunger. This situation has to change, and change quickly. Taste the Waste is a television documentary linked to an international campaign via the internet that will allow us to monitor events across the globe.


Calories In. Calories Uit. Is it echt zo simpel ?


A Homegrown Revolution Starts with You. Grow Food not Lawns


Nutrition and Metabolomics: Bringing Personalized Diet and Health to Practice

In this University of Kentucky video, J. Bruce German, professor of Food Science and Technology at UC Davis, discusses our wide and varied responses to food. What is the mechanistic basis of the diversity of human responses to food? How much of a role does diet play in the diversity of human metabolism and its deregulation? How has human milk evolved to become a nourishing and protective food? Learn about the relationship between food and human beings, and just how important it is.

Link

GdJ


Koken zoals onze voorvaders dat deden

Het principe van robuust eten zoals onze voorvaderen dat deden, stamt uit AustraliŽ. Daar kookt Holly Davis al jaren met vers vlees, vis, zuivelproducten en andere pure ingrediŽnten.

Link

Maaike


Jamie Oliver's TED award speech

GdJ


Voeding die je beter niet in je mond stopt

Het zijn de verborgen calorieŽn die je dikker maken dan je zou willen. Deze lekkernijen kunnen lijken als een zoete zonde of een eenmalige uitspatting, maar ze hebben verstrekkende gevolgen. Deze voeding kan je maar beter niet in je mond stoppen!

Link

Maaike


The Price-Pottenger Story

You've discovered one of the most unique health resources in the world! This is the astonishing and amazing story of the great nutrition pioneers: Weston A. Price, DDS and Francis M. Pottenger, Jr., MD. The Price-Pottenger Nutrition Foundation (PPNF) is a non-profit educational resource providing access to modern scientific validation of ancestral wisdom on nutrition, agriculture, and health for 55 years. Originally known as the Weston A. Price Memorial Foundation, we serve as the guardian for the precious archival material from the research of Weston A. Price, DDS and Francis M. Pottenger, Jr., MD, and most of the great nutrition pioneers of our time, as well as maintaining a library of over 10,000 historical and contemporary references.


Weston A Price Foundation - Educational Television


Nourishing Traditional diet


Watch Nourishing Traditional diet in Educational & How-To  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

Animal fats and cholesterol are not villains but vital factors in the diet, necessary for normal growth, proper funciton of the brain and nervous system, protection from disease and optimum energy levels. Sally Fallon dispels the myths of the current low-fat fad in this practical, entertaining guide to a can-do diet that is both nutritious and delicious.

GdJ


Good Fat Bad Fat: Or How To Lose Weight By Eating Fat

Fat is not the villain. BAD fats are the villains. But, those BAD fats may not be what you think they are. Watch this video on fats (based on the work of Mary Enig and Sally Fallon), then check out foodrenegade.com for more information on how to return to more natural, sustainably-produced, traditional foods.


Nourishing Traditions


De kloof tussen de voedingsdeskundige en de 'gewone man'

De meeste voorvechters voor een gezond leven hoeven er zelf zo weinig voor te doen.

Link


Voedsel van de dump populair door economische crisis

Tot voor kort leek het ondenkbaar: producten kopen die over de 'tenminste houdbaar tot'(THT)-datum zijn. Maar nu voedselprijzen stijgen en mensen door de economische crisis naar koopjes zoeken, is het ineens helemaal niet zo vreemd meer.

Link

Petra


Sustainable Comfort Foods? Pollan Says Yes

Food Rules author Michael Pollan argues that sustainability in the traditional Jewish deli is achievable. He says that industrial agriculture has changed what once was considered deli food, and favors a return to older methods.

Link


Scientists Invent Rice That Doesn't Need Cooking

Agricultural scientists in India say they have developed a variety of rice that requires no cooking and can be eaten simply after being soaked in water.


Brian Peskin - Zťťťťr interessant!

Deel 2 | Deel 3 | Deel 4 | Deel 5

Professor Peskin has devoted his life to helping others and finding the truth in a sea of conflicting information. In this presentation he gives the science and real-life results of proper EFA supplementation and the connection between Cancer, Heart Disease, and unadulterated parent omega 6 and 3 EFAs, which he terms Parent Essential Oils or PEOs. For the easy to read pdf of this presentation and more information on this important subject please visit brianpeskin.com.

Mike


Video - Michael Pollan bij Oprah

Jammer van deze video is dat Oprah helaas reclame maakt voor een foute sojamelk op diezelfde pagina....zie ook link

Maar ja de motor van Harpo moet ook lekker draaien....

Link

Petra


Boek 'Op zoek naar vitale voeding - biofotonen openbaren innerlijke kwaliteit'

Dit is het eerste en tot nu toe enige boek in dit genre en bedoeld voor iedereen die iets met voeding heeft. Dit boek beschrijft hoe hoe subtiele lichtmeting 'biofotonen-onderzoek' een duidelijk beeld schept van de innerlijke coherentie van voedsel. Wat gelijk staat aan vitaliteit. Want vitale voeding is de basis voor een vitaal leven. Chefkok Jonnie Boer van de Librije in Zwolle, Michelinsterren restaurant en promotor van biologische voeding, schreef in een helder en pakkend voorwoord het belang van de zoektocht naar vitale voeding om de smaak. Zijn slotzin: 'Hopelijk helpt dit boek en komen we in de toekomst steeds meer smaakvolle, mooie en gezonde producten tegen'.

www.kybalion-publishing.com

Sylvia


PolyCultures: Food Where We Live

PolyCultures: Food Where We Live is a feature-length documentary movie that portrays the diverse communities around Northeast Ohio coming together to grow a more sustainable and local food system that's good for the health of individuals, communities, local economies, and the environment. It features many national and international experts who place area food production in the bigger picture of sustainability. The term "polyculture" refers to the ecologically-minded technique of growing a diversity of crops/animals on one farm, but it also represents the documentarys participants coming from very different backgrounds to arrive at similar conclusions and take coordinated action. The aesthetic is a mix of "agrarian" camera techniques portraying post-industrial Cleveland and surrounding farmland, symbolizing the ground-level nature of this movement.


Zelf zuurkool maken

GdJ


Superfoods

Health magazine's Frances Largeman-Roth discussed everyday foods that are rich in antioxidants.


TV - De wilde keuken - Soepkip

Serie reportages rond de onstuimige keuken ('het is een werkplaats') van Wouter Klootwijk. Vanuit de keuken gaat hij op pad en zijn reizen eindigen in zijn keuken. Het zijn alledaagse vragen waar de huishoudjournalist van wakker liggen kan. Wat is scherp precies en waarom kun je botte messen kopen? Waar is de Nederlandse soepkip gebleven en hoe erg houden de wilde zwijnen huis op de akkers? Mag een varken een worstje eten van de dokter, waarvan wordt appelstroop gemaakt en hoe herken je een koekenpan?

Link


Naturland - De Gids van de Traditionele Eigenschappen van Planten en andere Natuurlijke Producten - Blaaswier

Bestanddelen: Naast zijn rijkdom aan oligo-elementen, bezit Blaaswier talrijke vitaminen (C, B1, B2, B6, B12) en jodium dat het organisme globaal stimuleert. Blaaswier is rijk aan opneembare plantaardige eiwitten en slijmstoffen, maar arm aan calorieŽn en vetten. Blaaswier bevat alginezuur.

Link

Johan Van der Schueren


De wilde keuken - Appel

Klootwijk aan Zee komt even naar huis om een ander appeltje te schillen. Ontdekking: moderne supermarktappels hebben geen klokhuis. En er zijn tegenwoordig appels voor ouden van dagen en appels voor de jeugd. Maar de meest revolutionaire ontwikkeling, primeur in De Wilde Keuken, een appel zo klein dat je hem oogappeltje kunt noemen: de rooie rakker.

Link


Alex Jones Tv : The Threat of Food Irradiation and Live Viruses


TV - met Renť Pluijm op pad

De doorgewinterde kok Renť Pluijm maakt dit najaar zijn televisiedebuut als presentator met het programma ‘Pluijm Op Pad’. In het RTL 4-programma neemt de voedselliefhebber de kijker mee op een avontuurlijke zoektocht naar oorspronkelijke en natuurlijke voedselschatten.

Link

Mike Donkers


TV - Keuringsdienst van Waarde - Boerenkool

Voor een stamppot van boerenkool heb je nodig, een boer, een stamper en een rookworst. Het hoogculinaire bestaan van de Nederlander is zo simpel als aardappelpuree met een kuiltje voor de jus. Iedereen kan stamppot maken met boerenkool. Maar er is iets merkwaardigs mee. In het groot gaat het niet zoals het in het klein moet. In een fabriek maken ze er een ingewikkeld potje van. Een stamppotje boerenkool dat we in de supermarkt kant en klaar kunnen kopen is niet gemaakt van boeren met een stamper en rookworst, maar van duizend dingen die we in geen enkel keukenkastje in geen enkel huishouden kunnen vinden. De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt het vreemde van het grote koken en ondekt wat ze uitspoken in de kant-en-klaarindustrie.

Link


Boektip: Healing with Whole Foods

pitchford.gif (12316 bytes)

This health manual merges modern nutrition with insight from ancient Asian traditions. There are life-enhancing guidelines to renewal and rejuvenation, allowing the reader to develop an optimal diet to fit his or her constitutional type. This revised edition includes many updates, including new research, resources, information on GMOs, an expansion of the whole food section, and new guidelines for making the information more accessible.

Een absolute topper op het gebied van voeding. Slechts 784 pagina's nuttige informatie !

Link


Sitting on a Time Bomb


Health Expert Marc Sorenson interviewed ch 12 Newark, NJ


Food Matters Official Trailer


Superkonijnen, kippen zonder pluimen en OGM zalm

Wederom een topreportage gemaakt door de Fransen. Met als vermelding: blijf nadenken wat u nu eigenlijk eet ! Wat ligt er nu eigeNlijk op uw bord ?

Tel Aviv; de nieuwe toplocatie voor experimentele bedrijven. Een kip zonder pluimen met 10 kg gewicht. Genetisch gemanipuleerd ? Lekker ? Een kok test alle producten en geeft zijn onafhankelijke mening. De kip zonder veren, simpelweg ontstaan uit kruisingen betitelt hij als schokkend. Het arme beest ziet er letterlijk kompleet debiel uit. Maar in vergelijk met het product met veren is de kale kip smaakvoller.

50 jaar geleden werden in AustraliŽ al kippen zonder veren gefokt. Gewoon omdat het economisch voordeliger is: als het warm is zweet de kip minder en gebruikt dus minder water. Er is geen risico voor de gezondheid om deze kip te eten, stelt de kok. Er is ook een gebruinde kip zonder veren; net of de kip uit de oven komt, maar wees niet bezorgd: de kop leeft en lijkt net van het strand te komen. Een gezond kleurtje.

De wortel die nu orange is was vroeger wit. Een mutant ontstaan door kruisingen.
Ook de Sweety, een combi tussen pomelos et pamplemousse is een genetische kruising.

Biarritz: een kweker van kiwi's met een groot masker op. De kiwi's worden zo bewaard dat ze niet te snel rijpen. Om verantwoord de cellen in te kunnen, graag een masker op, dames en heren. De nieuwe kiwi zonder haren is geel en zoet en komt dit najaar uit, na 20 jaar kruisingen. De babykiwi zonder vel komt in 2010 op de markt.

Canada : genetisch gemodificeerde zalm, die 10x meer eet als gewone zalm. Zij wordt bewaard in zwaar bewaakte aquaria, want stel….als die OGM zalm ontsnapt eet zij hele scholen vissen tegelijk op, met alle nadelen voor de biodiversiteit en dus een onderbreking van de voedselketen. Het laboratioria oefent druk uit op de Candese regering om deze OGM zalmen op de markt te mogen zetten. 7000 van die zalmen wachten op het moment van hun verkoop. De OGM laboratoria hebben liever geen camera in huis. De OGM zalmen zijn ooit ontwikkelt door de Chinezen; zij verkopen doodeenvoudig deze niet-toegestane producten overal ter wereld. Want….de biotechlaboratoriaproducten zijn zeer moeilijk te controleren. Dus wat eet u nu eigenlijk als u zalm koopt ?

En weet u eigelijk wel waar uw peper vandaan komt ? Na de reportage gezien te hebben, holt u waarschijnlijk naar de keuken om direct uw gemalen peperpotje linea-recta in de vuilnisbak te gooien: daar kunnen namelijk inzitten: gemalen stenen, afval, sigaretten, kortom, gewoon alles wat op de peperkorrels gegooid kan worden door jan en alleman, bij bedrijven die het niet zo nauw nemen met hun peperhygiŽne, zoals bijvoorbeeld in Vietnam. Nederland is een grote importeur van een vieze peperfabrikant in dat land, dus die peper komt via Nederland ook op de Franse markt.

De beste peper komt uit Cambodja. Een Franse informaticus, die daar is blijven hangen, heeft de nog bestaande peperbedrijven samengevoegd in een coŲperatie om zo deskundig op de franse markt een goed product neer te zetten. Op zo'n manier dat de Cambodjanen er ook nog wat aan over houden. Peperspecialist Gťrard VIVOS raadt aan beter geen gemalen peper te kopen, maar ook de zogenaamde luxepeperpotjes ŗ 16 euro voor weinig bevatten niet altijd een topkwaliteit. Moeilijk, want op kruiden- en specerijen potjes hoeft de traceerbaarheid van het product niet aangegeven te worden. In ieder geval raadde hij in de reportage een peper aan voor 1,63 euro, geleverd door een discounter, met bovenaan een zwart etiket. Helaas, ik kon de naam niet lezen.

Link

DVH


Michael Pollan - Bioneers Conference

Michael Pollan, a contributing writer to the New York Times Magazine and the recipient of numerous journalistic awards, served for many years as executive editor of Harpers Magazine and is now a professor of Science and Environmental Journalism at UC Berkeley. He is also the nations most influential and important thinker and writer on food and agriculture, the author of many seminal, award-winning, bestselling books.


Feed The Future Matt Damon U.S Department of State

New video by U.S. Department of State narrated by actor Matt Damon focuses on food security and combating global hunger. The US Department of State has produced a video narrated by actor Matt Damon to discuss why food security and combating global hunger is an urgent foreign policy objective, not just for the current administration, but for the entire international community. The Department is actively engaging the public about the implications of global hunger and food insecurity. This video was introduced to help answer these questions in an accessible way not just for the American population, but to be used as a tool around the world.


Pleidooi voor terugkeer naar oervoeding

De eerste mensen voedden zich 160.000 jaar geleden met groenten, fruit, noten, vis en zo nu en dan rauw vlees. Dat eetpatroon is pas de laatste 10.000 jaar en zeker in de laatste eeuw drastisch veranderd. Genetisch is het menselijk lichaam echter niet veranderd ten opzichte van de oertijd. Volgens de Groningse hoogleraar Pathofysiologie Frits Muskiet is het menselijk lichaam absoluut niet gebouwd voor het huidige voedingspatroon. Muskiet hield onlangs een pleidooi om meer rekening te houden met de eetpatronen van onze voorouders, als we hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas willen overwinnen.

Link

Rob Greuter


Ziek door voeding

Onze patiŽnten vereniging VIDA en deze patiŽnten website wordt gemaakt voor en door patiŽnten met een alimentaire geÔnduceerde aandoening (AGA). Onze patiŽnten vereniging en deze patiŽnten website zijn bewust volledig onafhankelijk: financieel en bestuurlijk . Dit betekent dat we financieel niet afhankelijk zijn van of verbonden zijn aan een fabrikant of industrie.

Link

DvH


Keuringsdienst van Waarde

In de eerste aflevering duikt de Keuringsdienst in de wereld van de gamba?s. Wat is dat eigenlijk, een gamba?

Link


Derde van kankergevallen door ongezond eten

Een derde van de kankergevallen wordt veroorzaakt door ongezond eten. Dat stelt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit van Amsterdam in aanloop naar een internationaal congres dat vrijdag wordt gehouden.

Link

--

Dit is dezelfde man die roept dat anti-oxidanten zinloos zijn. Waarschijnlijk is hij een subsidie kwijtgeraakt van Unilever.

House

Link


Boek Oerdis aangeboden - Ons menu was vroeger zo gek nog niet

Wethouder Marijke Vos heeft gisterenavond het eerste boek 'Oerdis' in ontvangst genomen. Oerdis is een fascinerend verslag van een speurtocht naar de voeding van onze verre voorouders. Het geeft verrassende oplossingen voor moderne problemen als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Het boek is overhandigd tijdens de eerste bijeenkomst van de debatserie 'De toekomst van de landbouw en ons eten' in de Rode Hoed in Amsterdam. Chefkok Eric van Veluwen overhandigde het boek aan Marijke Vos.

Overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten zijn de grote gezondheidsproblemen in deze tijd. De gemeenschappelijke oorzaak ligt in ons huidige voedingspatroon. In het boek 'Oerdis' wordt de oplossing gezocht in het verre verleden. De vragen 'Hoe aten de eerste mensen?' en 'Hoe goed was de voeding afgestemd op hun lichaam?' staan daarbij centraal. Oerdis bevat recepten en dagmenu's, om dit 'nieuwe oude eten' zelf ook in de praktijk uit te proberen. Pierre Wind zegt het zo: "Dit is het culinaire Utopia. Wat mij betreft verplicht leesvoer. Het brengt het gezonde verstand aan het twijfelen."

Het boek is geschreven door historicus Liesbeth Smits en door Henk Huizing van InnovatieNetwerk. Chefkok Eric van Veluwen liet zich inspireren door Oerdis en schreef de recepten voor het boek. DiŽtisten Karine Hoenderdos en Mary Stottelaar ontwikkelden volwaardige Oerdis dagmenu's. Oerdis is een gezamenlijke uitgave van InnovatieNetwerk en het Nederlands Openluchtmuseum. Het boek is te bestellen bij www.kunstmag.nl voor euro 9,95 (exclusief verzendkosten). Meer informatie over Oerdis op www.oerdis.nl.


Inside Story - Rising hunger


Our food supply is in peril & it's not right


Eating Locally in Pierce County

Eating Locally in Pierce County is a documentary about local food in Tacoma, and where it could go in the future.


Authors@Google: David Kessler

Before we can begin to address America's eating epidemic, we need to understand WHY we have such difficulty controlling what we eat. Kessler spent the past seven years meeting with top scientists, physicians, psychologists, and food industry insiders, and conducting his own research to reveal how specific foods produced by giant food corporations and restaurant chains ("Big Food") feed our desire to eat by stimulating the brain with an infinite variety of diabolical combinations of salt, fat and sugar. People of all ages are being set up for a lifetime of food obsession due to the ever-present availability of foods laden with salt, fat and sugar. It is no wonder that millions of Americans are gaining weight and getting sick. The End of Overeating provides a highly readable and indispensable picture of the problems we face and offers solutions for how to fight them and regain control. David Kessler, MD, served as commissioner of the US Food and Drug Administration. Dr. Kessler, a pediatrician, has been dean of the medical schools at Yale and the UCSF. He is the father of two grown children and lives with his wife in California.


Authors@Google: Ani Phyo

Author Ani Phyo visits Google's Santa Monica, CA office to discuss her book "Ani's Raw Food Desserts: 85 Easy, Delectable Sweets and Treats."


Eat this

Wel interessante weblog van Amerikaanse schrijfster. Weinig nieuwe zaken maar toch de moeite waard.

Link

GdJ


Wetenschappers buigen zich over de rol van voeding

Kun je met gezonde voeding de kans verkleinen dat je kanker krijgt? Helpen bepaalde groenten een patiŽnt bij zijn strijd tegen kankercellen? Die twee vragen staan in september centraal tijdens een driedaags evenement van VUmc CCA ‘Voeding en kanker: de rol van voeding in de preventie en behandeling van kanker’. Een wetenschappelijk congres, een relatiedag en een publieksdag moeten duidelijkheid scheppen. "Dat er een verband is tussen voeding en kanker is al heel lang bekend", stelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit en dagvoorzitter tijdens de wetenschapsdag. "Zo blijken in Japan bepaalde vormen van kanker nauwelijks voor te komen. Wanneer Japanners echter naar de Verenigde Staten verhuizen en de eetgewoonten uit dat land overnemen, zie je dat de kans op kanker net zo groot wordt als bij Amerikanen. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik mensen adviseer om alleen Japans te eten, want maagkanker komt daar bijvoorbeeld juist weer vaker voor." Kanker blijkt in eenderde keer van de gevallen toe te schrijven aan ongezonde voeding, stelt Seidell. "Maar ook gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, alcoholgebruik en natuurlijk roken zijn belangrijke risicofactoren." Inmiddels is vast komen te staan dat het vooral groenten en fruit zijn die de gezondheid bevorderen. Zo lijken uien en knoflook bescherming te bieden tegen respectievelijk maag- en darmkanker en hebben andere groentesoorten weer een positieve invloed op het voorkomen van kanker in de mond, keel, strottenhoofd en slokdarm. Het wetenschapspanel van het rapport 'Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer' adviseert dan ook om dagelijks tenminste 600 gram groenten en fruit te eten. Tot nog toe is het advies van de Stichting Voedingscentrum Nederland slechts 200 gram per dag.

"Maar het is vaak niet duidelijk welke stoffen in een bepaalde groente nu precies de gezondheid bevorderen. Er zitten immers tienduizenden voedingstoffen in groenten. Diermodellen geven maar beperkt inzicht in de effecten, zeker als het om afweer tegen kanker gaat." Wat de precieze rol is van bijvoorbeeld lycopeen in tomaat, bŤtacaroteen in wortels of organo-Se verbindingen in broccoli kan alleen via experimenteel onderzoek bij mensen worden achterhaald. "Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat je het eten van groenten niet kunt vervangen door een pil. Een stof die in groente gezond lijkt te zijn, blijkt geÔsoleerd in pilvorm de kans op kanker soms zelfs te verhogen." In Wageningen buigen wetenschappers zich ondertussen ook over de gezondheidsbevorderende effecten van groenten en fruit. 'Functional foods', voedsel dat een positief effect heeft op de gezondheid, en 'nutraceuticals', voedsel met een genezende werking, hebben in hun ogen de toekomst. Maar ook zij kunnen nog weinig concrete aanbevelingen doen. De Wageningse onderzoekers voeren cohortstudies uit om er achter te komen welke voedingsmiddelen effectief zijn tegen kankercellen. Ze hebben aanwijzingen dat bepaalde groenten werkzame stoffen bevatten. Maar welke macro- of micronutriŽnten daarbij een rol spelen is nog onduidelijk, net zoals het mechanisme achter de beschermende dan wel genezende werking. Jaap Seidell kiest persoonlijk voor een gevarieerd menu, met weinig vlees en zonder alcohol. "En natuurlijk voor veel beweging. Het mediterrane dieet lijkt vooralsnog de beste keuze als het om kankerpreventie gaat. Nee, niet de Zuid-Franse menukaart, maar die van landen als Kreta bijvoorbeeld."

Het symposium 'voeding en kanker' vindt plaats op 25 september en wordt op een ongebruikelijke locatie gehouden. Voor deze gelegenheid stelt Vezet in Warmenhuizen namelijk haar restaurant ter beschikking. Dit bedrijf produceert panklare groenten en versgesneden fruitsalades, onder andere voor Albert Heijn. Samen met Bejo Zaden, een gerenommeerd producent van groenterassen, en Blankendaal Trade, een handel- en exportbedrijf van groenten en fruit, hebben zij het symposium financieel mogelijk gemaakt. Op 26 september organiseert VUmc CCA een fondsenwerfdag voor relaties en de dag erna vindt er een publieksdag plaats. Voor beide laatste evenementen is als locatie voor het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn gekozen.

Paleo in a Nutshell: Food - Dutch Version

Niels Zonneveld

Sea of Trouble - Australia

A war is raging out there on the high seas as the world's fishing stocks dwindle. Saddled with inadequate international fishing law nations can do little to protect their fish from rogue vessels. For the mysterious Orange Roughy it's a fight that could soon end in extinction.

Link

Pamela Ronald and Raoul Adamchak: The Food of the Future

Raoul Adamchak - Raoul Adamchak is the Market Garden Coordinator at the UC Davis Student Farm. The Market Garden provides experiential learning opportunities to students interested in organic agriculture. Adamchak's educational activities include programs in organic vegetable crop production, operating a CSA (community supported agriculture project), participating in farmers markets, organic green house production, vegetable variety trials, on-campus sales, equipment operation, and student-directed internships. Adamchak worked for many years as a partner in Full Belly Farm and as an inspector of organic farms, and has served as the president of the board of California Certified Organic Farmers.


We Feed The World (Bullfrog Films)

Vividly reveals the dysfunctionality of the industrialized world food system and shows what world hunger has to do with us.


Jeremy Rifkin interview

An interview by the journalist Carlo Alberto Pratesi with Jeremy Rifkin on the effects of climate change, and the environmental and food-related challenges we face in upcoming decades.


What's Really in Our Food?


Whole Foods Founder Sketches Future of Capitalism

John Mackey, co-founder and CEO of Whole Foods, is a believer in what he calls conscious capitalism. He spoke as part of the Gordon Grand Fellowship, which brings top business leaders to campus each year.


An Urban Farming Renaissance

With the global price of food rising dramatically around the world, the number of people at risk of starvation and malnutrition will also increase. The United Nations Food Program announced earlier this year that it would not have enough money or food to meet its targets due to the cost of food. In Egypt and other parts of the world, people have been rioting in the face of food shortages and sharp increases in prices. In places like Thailand that are famous for exporting rice throughout the world, the government has announced cutbacks in exports because of shortages. A grim picture, to say the least. Yet while this crisis seems to be unfolding, another rise has come to pass - the return of urban and community farms. How do these farms manage to exist, seemingly, outside the global game? Is their business model sustainable and is this truly a renaissance of growing and thinking locally? Through a series of podcast interviews and reports, the case is presented of how some farmers are hacking the price of food.


Raw or never

Sinopsis: In a world lost in power,money or work, this documentary starts as a personal search and continues as a path towards health. With raw food as a starting point, we can find alternative ways that can help achieving happiness, that is, reiki, permaculture, rebirthing or tantra. Countries such as Tailand, Indonesia, Laos or Spain are the witness of an urging growing need: the return of men to nature to be in harmony with it. Are you Reddy? Itīs up to you.


 

 

 


View My Stats