Nieuws vitamine D


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoge dosis vitamine D kan leiden tot nierfalen

Een case study in CMAJ benadrukt de gevaren van het innemen van te veel vitamine D. Een 54-jarige man, die na terugkeer van een reis naar Zuidoost-AziŽ, waar hij een groot deel van zijn vakantie doorbracht met zonnebaden, vertoonde verhoogde niveaus van creatinine, wat duidt op nierbeschadiging of defecten.

Lees verder


Relatie hoge vitamine D en lager cholesterolgehalte bij kinderen

Uit onderzoek aan de Universiteit Oost-Finland blijkt er een verband te zijn tussen hogere serum vitamine D-spiegels en lagere plasma cholesterolspiegels bij kinderen in de lagere school. Kinderen met een serum-25-hydroxyvitamine D-gehalte van meer dan 80 nmol/l hadden lagere plasma-totaal- en lage-dichtheid-lipoproteÔne (LDL) -cholesterolspiegels dan kinderen van wie het serumgehalte van 25-hydroxyvitamine D lager was dan 50 nmol/l, wat vaak als een drempel wordt beschouwd voor vitamine D-toereikendheid.

Lees verder


Bredere tailles zijn gekoppeld aan een hoger risico op vitamine D-tekort

Volgens gegevens gepresenteerd in Barcelona tijdens de European Society of Endocrinology jaarvergadering, ECE 2018, kunnen hogere gehalten aan buikvet aanleiding geven tot lagere vitamine D-spiegels bij personen met obesitas. De studie meldt dat vitamine D-spiegels lager kunnen zijn bij personen met veel buikvet, en suggereert deze mensen hun vitamine D-spiegels te laten controleren, om mogelijk schadelijke effecten op hun gezondheid te voorkomen.

Lees verder


Lage magnesiumgehaltes maken vitamine D ineffectief

Nieuw onderzoek laat zien dat de helft van de Amerikaanse bevolking een tekort heeft aan magnesium. Een recensie gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association toont aan dat vitamine D niet kan worden opgenomen zonder voldoende magnesium, wat betekent dat vitamine D wordt opgeslagen en inactief blijft.

Lees verder


Verband tussen vitamine D vader tijdens pre-conceptie en lengte en gewicht bij kinderen van 5 jaar

Nieuw onderzoek, gepresenteerd tijdens het European Congress on Obesity (ECO) in Porto, Portugal (17-20 May) van dit jaar toont aan dat de vit. D inname van de vader tijdens de pre-conceptieperiode geassocieerd wordt met de lengte en het gewicht van zijn kind op 5-jarige leeftijd. De studie werd uitgevoerd door Dr. Cilia Mejia Lancheras en collega's van de School of Public Health, Physiotherapy and Sports Science, University College Dublin in Ierland.

Lees verder


Heb je meer vitamine D nodig ?


Het aanpassen van vitamine D suppletie per persoon heeft voordelen

Volgens een nieuwe Southampton studie hebben vitamine D-supplementen minder effect op het verhogen van vitamine D-niveaus bij zwangere vrouwen als ze hun baby's baren in de winter. Zij hebben lage niveaus vitamine D in het begin van de zwangerschap of krijgen meer gewicht tijdens de zwangerschap.  De bevindingen, gepubliceerd in ĎJournal van de Endocrine Society of Clinical Endocrinology & Metabolismí, tonen aan dat zwangere vrouwen verschillend reageren op vitamine D-suppletie.

Lees verder


Vitamine D kan astma-aanvallen verminderen

Een nieuw Cochrane Review, gepubliceerd in Cochrane Library en gepresenteerd op het ERS International Congress, heeft in gerandomiseerde studies bewijzen gevonden dat het nemen van een oraal vitamine D-supplement naast de standaard astma-medicatie ernstige astma-aanvallen kan verminderen.

Lees verder


Hoeveel vitamine D moet je elke dag slikken ?

De veilige dosis om de optimale waarde van 75-80nmol is 2000 internationale eenheden per dag volgens Dr Greger maar mensen die ouder zijn en/of overgewicht hebben kunnen soms meer nodig hebben.


Minder lichaamsvet bij kleuters die vitamine D krijgen

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift ĎPediatric Obesityí kan een gezonde inname van vitamine D tijdens het eerste levensjaar kinderen aanzetten om meer spiermassa en minder lichaamsvet te vormen. De bevindingen komen uit onderzoek dat tot doel had het belang van vitamine D voor de botdichtheid na te gaan.

Lees verder


Wat kunnen we nog ontdekken mbt vitamine D ?


Hoger niveau vitamine D verlaagt risico op kanker

Onderzoekers aan de Universiteit van CaliforniŽ, San Diego School of Medicine, rapporteren dat hogere niveaus van vitamine D - specifiek serum 25 - hydroxyvitamine D - overeenkomen met lager kanker risico.

Lees verder


Video - What in the world are they doing to us? vitamin D deception


Video - Resolving the Vitamin D Paradox ó Chris Masterjohn, Ph.D.

Paradoxically, vitamin D has the ability both to prevent and to cause heart disease. In both cases the mechanism involves pathological calcification of soft tissues. Recent evidence links commonly recommended doses of vitamin D to increased heart disease risk. Yet considerable evidence suggests that it is not just the dose of vitamin D, but other contextual factors, that determine whether this vitamin causes or prevents heart disease. This presentation will explore the roles of vitamins A and K, as well as other supportive nutrients and metabolic factors, in rendering vitamin D a heart-protective nutrient.


Dr Prof Han van der Ree over zonnen mag

Ieder voorjaar en iedere zomer worden we geconfronteerd met mediaberichten over de gevaren van de zon in relatie tot huidkanker. Deze berichten zijn meestal eenzijdig, negatief en vaak onnodig verontrustend van toon. Al vele jaren is bekend dat zonlicht ook veel gunstige effecten op onze gezondheid heeft. Het laatste decennium is er veel interessant onderzoek gedaan dat aannemelijk maakt dat zonlicht nog veel meer positieve effecten heeft dan altijd werd gedacht. In Zonnen mag beschrijft Han van der Rhee Šlle effecten van de zon op de gezondheid, niet alleen de negatieve. Het is mogelijk om gezond van de zon te genieten.


Feel good hormonen zouden UV verslaving kunnen veroorzaken

Iedere zomer drommen zonaanbidders enthousiast naar het strand, ondanks de algemene bekendheid met het risico van kanker. Een studie, gepubliceerd op 19 juni door Cell Press in het blad Cell, wijst uit dat chronische blootstelling aan ultraviolette (UV) straling het vrijkomen veroorzaakt van feel good hormonen genaamd endorfinen, die zich hetzelfde gedragen als heroÔne en gerelateerde drugs, wat bij knaagdieren leidt tot lichamelijke afhankelijkheid, tolerantie en verslavingsachtig gedrag. Deze uitkomst zou kunnen verklaren waarom mensen een instinctieve drang hebben om in de zon te zitten, ondanks de bekende gezondheidsrisico's.

Lees verder


Volgens een nieuwe Britse studie zou een laag vitamine D gehalte schade aan de hersenen veroorzaken

Een nieuwe studie onder de leiding van de Universiteit van Kentucky suggereert dat een dieet met weinig vitamine D schade veroorzaakt aan de hersenen. Naast het feit dat vitamine D essentieel is voor het behoud van gezonde botten toont nieuw bewijs dat vitamine D een belangrijke rol speelt in meerdere organen en weefsels inclusief de hersenen. Gepubliceerd in de 'Free Radical Biology and Medicine' , toonde de Britse studie aan dat ratten van middelbare leeftijd stierven na een dieet met weinig vitamine D gedurende enkele maanden doordat de vrije radicalen die ze ontwikkelden schade aan de hersenen hadden veroorzaakt. Deze ratten vertoonden ook een significante afname in cognitieve prestaties bij testen op leren en geheugen.

Lees verder


Onderzoek toont dat vitamine D-niveau zakt en ziekte toeneemt
na hartchirurgie bij kinderen

Tot nu toe is er geen onderzoek geweest dat zich toelegde op de importantie van aanvulling van Vitamine D bij kinderen met aangeboren hart-en vaatziekten (DHD). In de afgelopen jaren hebben wetenschappers van het Onderzoek Instituut en het Cardiovasculaire Chirurgie Programma van het Kinderziekenhuis van Oostelijk Ontario (CHEO) echter samengewerkt met de Canadese Intensive Care Test Groep om de invloed van hartchirurgie op de Vitamine D status bij baby's en kinderen te doorgronden, welk onderzoek volgende maand in 'Anesthesiology' zal worden gepubliceerd. "Het belang van Vitamine D-niveaus en suppletie bij gezonde baby's en kinderen is goed ingeburgerd," aldus Dr. Dayre McNally, een klinisch onderzoeker en intensivist (=specialisme intensive care) bij CHEO en assistent hoogleraar bij de Afdeling Kindergeneeskunde van de Universiteit van Ottawa. "We hebben nu meer overtuigende bewijzen dat kinderen met aangeboren hart- en vaatziekten zelfs hogere gehaltes Vitamine D nodig hebben in de maand voorafgaand aan een operatie."

Lees verder


Onderzoek toont aan dat het gehalte aan vitamine D bij Amerikanen het hoogst is augustus en het laagst in februari

Bevindingen van de UCI-Mayo Kliniek zullen de rol van nutriŽnten bij seizoensgebonden ziekten helpen verklaren.

Irvine, Californie, onderzoekers van de UC Irvine en Mayo kliniek hebben gevonden dat het vitamine D niveau onder de bevolking van de VS het hoogst is in augustus en het laagst in februari. Deze essentiŽle vitamine, noodzakelijk voor gezonde botten, wordt in de huid gevormd bij blootstelling aan de ultraviolette B-straling van de zon.

Vitamine D helpt botten met de opname van calcium en kan beschermen tegen osteoporose. Het speelt waarschijnlijk ook een rol bij seizoensgebonden ziekten, zoals de griep. Een laag gehalte aan vitamine D verzwakt de natuurlijke immuniteit, ofwel de eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers.

Lees verder


Calcium en vitamine D helpen hormonen botvorming te onderhouden

Moeten vrouwen calcium en vitamine D-supplementen nemen na de menopauze voor de gezondheid van het bot? Aanbevelingen conflicten en meningen verschillen sterk. Een analyse van de grote Women's Health Initiative (WHI) studie nijgt naar de suppelement kant althans voor vrouwen die hormonen nemen na de menopauze. De analyse werd gepubliceerd online vandaag in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society.

Onder de bijna 30.000 postmenopauzale vrouwen van de hormonenproef namen zo'n 8000 extra calcium (1000 mg/dag) en vitamine D (400 mg/dag), en een andere groep van 8000 nam placebo's. Deze vrouwen kwamen uit alle hormoon groepen in de studie - degenen die oestrogeen plus een progestageen namen (vereist voor vrouwen met een baarmoeder), die alleen oestrogeen namen en zij die het hormoon placebo namen. De onderzoekers bekeken hoe de gevallen van heupfractuur verschilden bij vrouwen die hormonen en supplementen namen met degene die alleen hormonen namen en zij die geen van beide namen.

Lees verder


Onderzoek toont aan dat de probiotische Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 voor een significant hoger vitamine D niveau zorgt

Nieuw onderzoek brengt het eerste rapport over toename van 25-hydroxivitamine D in de bloedcirculatie na inname van probiotische supplementen.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift voor klinische endocrinologie & metabolisme, is het eerste rapport, waarin orale toediening van een probiotisch supplement een significante toename van het vitamine D niveau in het bloed geeft.

De hoofdauteur van het onderzoek, Mitchel Jones, gepromoveerd arts, kreeg de prijs voor onderzoekers, die vroeg in hun carriŤre uitblinken, van de Academie voor Wetenschappen New York en het Sackler instituut voor Voedingswetenschap. Dit gebeurde tijdens de conferentie ďProbiotica, Prebiotica en de micro-organismen van de gastheer: De Wetenschap van het OmzettenĒ afgelopen week in de stad New York. (1)

Lees verder


Vitamine D tekort helpt het verspreiden van hepatitis B via de lever

Onderzoekers in Duitsland hebben geconstateerd dat lage waarden van vit.D samengaan met hoge waarden van hepatitis B virus [HBV]

Bevindingen gepubliceerd online in Hepatology een journaal van de American Association voor de studie van leverziekten suggereert seizoensgebonden golven in het op en neer gaan in vit.D waardes en HBV waardes en linkt dit aan patienten met chronische HBV.

Terwijl hoge effectieve vaccins aanwezig zijn is HBV nog steeds een van de meeste veelbetekenende besmettelijke ziekten wereldwijd. Een feit is dat de WHO [ world health organisatie] zegt dat HBV 50 tot 100 keer meer besmettelijk is dan HIV, welke verantwoordelijk is voor Ī 600.000 doden per jaar.

Lees verder


Vitamine D, kan hoop bieden bij het behandelen van leverfibrose

De bevindingen van het Salk Instituut (red. onderzoeksinstelling neurowetenschappen, genetica, cel- en planten biologie en aanverwante disciplines in CaliforniŽ Amerika), suggereren dat therapie met vitamine D een krachtig wapen kan zijn in de strijd tegen leverfibrose. Leverfibrose is de ophoping van overmatig bindweefsel in littekenweefsel in de lever, als reactie op chronische, herhaalde schade aan de levercellen. De belangrijkste oorzaken van leverschade in geÔndustrialiseerde landen welke leiden tot fibrose zijn chronische hepatitis virus infectie, teveel alcoholgebruik en, in toenemende mate, Niet Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH). Nu, in een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, ontdekten wetenschappers aan het Salk Institute for Biological Studies, dat een synthetische vorm van vitamine D, calcipotriol (een geneesmiddel welke reeds goedgekeurd is door de FDA voor behandeling van psoriasis), de schakel deactiveerd inzake fibrotische reacties in de levercellen bij muizen. Deze studie duidt op een potentiŽle therapie voor fibrotische ziekten bij mensen.

Lees verder


Vitamine D geeft energie van binnenuit de cellen

Vitamine D is van vitaal belang om onze spieren efficient te laten werken en ons energieniveau omhoog te krijgen blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Newcastle. Een studie aangevoerd door Dr Akash Sinha heeft aangetoond dat spierfunctie verbetert met vitamine D supplementen die de activiteit van de mitochondria, de batterijen van de cel,  verhoogd. Vitamine D een hormoon wat normaal geproduceerd wordt in de huid door middel van energie van zonlicht, kan ook gevonden worden in een paar voedngsmiddelen - waaronder vis, levertraan, eierdooier, en verrijkte granen maar het kan ook effectief gestimuleerd met vitamin D supplementen.

Lees verder


Experts vinden verband tussen lage doses vitamine D en ongunstige zwangerschapsgevolgen

Supplementen kunnen risico's verminderen. Verband tussen maternale serum-25-hydroxyvitamine D niveau en zwangerschap en neonatale resultaten: systematische review en meta-analyse van observerende studies. Er is een verband tussen vitamine D-tekort en nadelige gezondheidsgevolgen zoals zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie bij aanstaande moeders en een laag geboortegewicht bij pasgeborenen, suggereert een studie vandaag gepubliceerd op bmj.com.

Lees verder


Vitamine D adviezen overheid USA

Het IOM (Institute of Medicine) rappport over de voedingsnormen voor vitamine D en calcium is zojuist verschenen. Hun aanbevelingen zijn onder onze verwachtingen, in het bijzonder, 600 IE / dag met een maximum van 4000 IE / dag. De verklaring was dat de enige ziekte waarop ze echt commentaar konden geven was op deze die te maken heeft met de gezondheid van het bot. Op te merken valt dat ze zeer beperkt zijn in het soort bewijs dat ze wilden beschouwen. De focus lag op 'randomized clinical trials' en ze zetten veel studies opzij die niet pasten bij hun enge definitie van bewijs. Het GrassrootsHealth Scientists Panel van 41 experts van vitamine D onderzoekers en artsen blijven bij hun standpunt op basis van het bewijs dat ze zien dat het serum niveau moet liggen tussen 40-60 ng / ml (100-150 nmol / L). We zullen veel citaten van onze vitamine D-deskundige wetenschappers op onze website plaatsen tijdens de komende dagen waarop je dan kunt inloggen.

Lees verder


Wie neemt nog geen vitamine D?

De herfst is in 't land dus tijd om uw jaarlijkse kuur aan vitamine D te beginnen. Meer dan 8 op 10 Fransen lijden aan tekort aan vitamine D, dat wil zeggen dat ze minder dan 30 ng vitamine D per milliliter bloed hebben. 50% hebben zelfs nog minder dan 20 ng/ml. Een studie in de regio Rhone-Alpes en Gironde in Frankrijk tussen februari en april 2009 onder 281 mannen van 19 tot 59 jaar toonde aan dat 94% van hen een tekort aan vitamine D had, bij meer dan ťťn op de vier (27%) er is een nog ernstiger tekort nl. minder dan 12 ng/ml! Vooral mensen ouder dan 70 jaar nemen 4 keer minder vitamine D op als jongeren, vanwege de veroudering van de huid. Een oudere persoon die weinig buitenkomt zal bijna automatisch een tekort hebben. Ook kinderen die weinig zonlicht zien hebben vaak een tekort.

Lees verder


Blootstelling aan luchtverontreiniging in steden wordt gelinkt aan vitamine D tekort bij pasgeborenen

Een nieuwe studie wijst op het potentiŽle belang van vitamine D suppletie bij zwangere vrouwen. Blootstelling aan een omgeving van stedelijke luchtvervuiling, met name tijdens de late zwangerschap, zou kunnen bijdragen aan lagere vitamine D niveaus in kinderen, volgens een recente studie geaccepteerd voor publicatie in ĎThe Endocrine Societyís Journal of Clinical Endocrinolgy and Metabolismí. Volgens de auteurs kan dit effect hebben op het ontwikkelen van ziekten op latere leeftijd.

Lees verder


Rapport vitamine D: misleidende tekst Gezondheidsraad

Feitelijk staat in het gisteren verschenen Gezondheidsraad-rapport met de vitamine D-aanbevelingen dat iedere Nederlander in de winter dagelijks een vitamine D-supplement moet nemen. Weliswaar slechts een supplement van minimaal 400 IE (10 mcg), maar toch.

De tekst is echter zů geraffineerd geformuleerd dat hiermee is voorkůmen dat er krantenkoppen verschijnen waarin elke Nederlander wordt aanbevolen om daadwerkelijk voedingssupplementen met vitamine D te nemen. Inderdaad, wat zien we? In veel kranten, overgenomen van het ANP: ďHet grootste gedeelte van de bevolking heeft geen extra vitamine D nodig uit een supplement.Ē

Lees verder


Eerste kindergeneeskundige studie naar de rol van vitamine D
bij kritische ziektes

Vitamine D is in toenemende mate erkend als zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamine D is een hormoon aangemaakt in de huid (na blootstelling aan de zon) of dat je via voeding of suppletie kunt innemen. Eerder medisch onderzoek heeft aangetoond dat lage waardes van vitamine D mensen gevoeliger maakt voor problemen als botfracturen, slechte geestelijk gezondheid en infecties als verkoudheid. Tot onlangs, waren er kleine overwegingen gegeven aan de rol van vitamine D in meer verschillende ziektes.

Lees verder


Vitamine D kan rokers beschermen tegen daling longfunctie

Vitamine D deficiŽncy is geassocieerd met een slechtere longfunctie en bij rokers na verloop van tijd een snellere afname van de longfuctie, wat suggereert dat vitamine D mogelijk een beschermende werking tegen de gevolgen van roken op de longfunctie heeft, blijkt uit een nieuwe studie van researchers in Boston. "We hebben gekeken naar de relatie tussen vitamine D-tekort, roken longfunctie, en de snelheid van de longfunctie daling over een periode van 20 jaar in een cohort van 626 volwassen blanke mannen van de normatieve Aging Study, aldus hoofdauteur Nancy E lange, MD, MPH, van het Channing Laboratorium, Brighham en Women's Hospital. "Wij vonden dat vitamine D voldoende ( gedefinieerd als serum vitamine D spiegel van 20 mg/mlP) een beschermend effect had op de longfunctie en verslechtering longfunctie bij rokers minder snel ging.'

Lees verder


Vitamine D gebrek bij bijna alle Belgen

Hier in het rijke westen waar vroeger varkensvet zorgde voor vitamine D3 en goede vetzuren in onze voeding is ondanks een bijzondere wetenschappelijke ontwikkeling de beste bron van gezondheid verloren gegaan. Onze mestvarkens komen niet meer buiten en kunnen geen UVB-licht absorberen en dus ook geen vitamine D3 aanmaken voor hun eigen gezondheid enÖ die van ons.

Lees verder


Vitamine D met calcium lijkt de mortaliteit bij ouderen te vertragen

Een onderzoek recentelijk gepubliceerd in the Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) suggereert dat vitamine D -bij gelijktijdige inname van calcium- de sterfte kan vertragen bij een aantal ouderen. Door het verstrekken van een dergelijk middel kan de levensduur mogelijk worden verlengd.

Lees verder


Vitamine D supplementen beschermt tegen virale infecties
tijdens de winter

Nieuw onderzoek geplubiceerd in het Amerikaans medisch vakblad ''The Journal of Leukocyte Biology, wijst erop dat ouderen profijt zouden kunnen hebben van vitamine D supplementen in de herfst en winter ter bescherming tegen virale infecties. Vitamine D mag dan bekend staan als de ''zon'' vitamine maar een nieuw verslag van een onderzoek dat in dit tijdschrift verscheen toont aan dat het meer is dan dat. Volgens het verslag, staan onvoldoende vitamine D waardes in relatie tot een tekort in ons aangeboren afweersysteem (immuunsysteem), dat ons beschermt tegen infecties, tumorvorming en autoimmuunziekten.

Lees verder


Vitamine D - Een dubbelzijdig zwaard in het gevecht tegen osteoporose?

Vitamine D is alom bekend om zijn rol in de vorming van sterke botten en is verantwoordelijk voor het beheren van calcium waardes in het lichaam. Calcium wordt voornamelijk verkregen uit voeding en wordt in ons lichaam opgenomen via de darm in de bloedbaan.Evenals bouwstenen voor botten is calcium ook vereist voor een verscheidenheid aan belangrijke psychologische processen van het lichaam. Vitamine D wordt opgespoord door receptoren in de cellen van darm en botten en regelt het calciumniveau in de bloedbaan en bepaalt hoeveel er in het skelet wordt opgeslagen.

Lees verder


Klachten door vitamine D gebrek

Voor nog meer klachten bij vitamine D gebrek en het geven van je mening
ga naar:
Link


Wat zonlicht doet met je zwavelgehalte

Volgens de conventionele kijk is een hoog LDL een oorzaak van hartziekten. Dus om het LDL te verlagen lijkt de oplossing om  statine medicatie te gebruiken. Maar, zoals Dr. Seneff uitlegt, als je een hoog LDL hebt, is het waarschijnlijk zo dat je lichaam cholesterol sulfaat moet produceren, dat je hart nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Vandaar, wanneer je alleen het LDL verlaagt, je ook het "backup" mechanisme verwijdert om je hart zo gezond mogelijk te houden, wat kan resulteren in hartfalen.

Maar een hoog LDL is gecorreleerd aan hart-en vaatziekten ( let wel, hart-en vaarziekten vallen in een hele andere ziektecategorie als hartfalen, wat veel verwarring wat betreft dit onderwerp verklaart). Maar hoe kan je lichaam nu cholesterol sulfaat produceren zonder het schadelijke LDL? Hoe wordt het geproduceerd onder normale gezonde omstandigheden? Dit is waar blootstelling aan zonlicht om de hoek komt kijken. Wanneer je je huid blootstelt aan zonlicht, maakt je lichaam vitamine D3-sulfaat. Deze vorm van D3 is wateroplosbaar, dus anders dan de supplementen zonder zwavel.

Lees verder

Seth


Vitamine D - Activeren en deactiveren van het immuunsysteem

Voor het onderzoeksteam is identificatie van de rol van vitamine D in het activeringsproces van T-cellen een belangrijke doorbraak. "Wetenschappers weten al heel lang dat vitamine D belangrijk is voor de opname van calcium en de vitamine is ook betrokken bij ziekten zoals kanker en multiple sclerose, maar wat we niet beseffen is hoe cruciaal vitamine D is voor het daadwerkelijk activeren van het immuunsysteem-wat we nu weten."

De ontdekking, geloven de wetenschappers, geeft de broodnodige informatie over het immuunsysteem en zal helpen de afweerreactie te reguleren. Dit is niet belangrijk in de strijd tegen de ziekte, maar ook in het omgaan met anti-immuunreacties van het lichaam en de afstoting van getransplanteerde organen. Actieve T-cellen vermenigvuldigen zich explosief en kan een inflammatoire omgeving met ernstige gevolgen voor het lichaam creŽren. Na orgaantransplantaties kunnen T-cellen bijvoorbeeld het donororgaan aanvallen als een vreemde indringer. Bij auto-immuunziekte houden overgevoelige T-cellen fragmenten van de lichaamseigen cellen voor vreemde ziekteverwekkers, wat er toe leidt dat het lichaam start met een aanval op zichzelf.

Het onderzoeksteam was in staat om de biochemische volgorde van de omzetting van een niet-actieve T-cel, en dus konden ze ingrijpen op verschillende punten voor het moduleren van de immuunreactie. Interactieve of niet eerdere cruciale T-cellen bevatten noch de vitamine D receptor, noch een specifiek molecuul (PLC gamma1) dat in staat zou stellen de cel om een specifieke reactie te leveren.

De bevindingen vervolgt Professor Geisler "zouden ons kunnen helpen om infectieziekten en wereldwijde epidemieŽn te bestrijden. Zij zal met name worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins, die juist werken op grond van training van ons immuunsysteem om te reageren en het onderdrukken van de natuurlijke weerstand in situaties waar dit belangrijk is, zoals het geval is bij orgaantransplantaties en auto-immuunziekte.

De meeste vitamine D wordt geproduceerd als een natuurlijk bijproduct van de blootstelling van de huid aan zonlicht. Het kan ook worden gevonden in vis lever olie, eieren en vette vis, zoals zalm, haring en makreel of kan worden genomen als een voedingssupplement.

Uitgave
De bevindingen worden gepubliceerd in de nieuwste editie van Nature Immunology, (Vitamine D controleert T- celantigen receptor signalering en activering van menselijke T cellen)

Irene


Waarom moet je je vitamine d waarde rond de de 50 ng/ml houden?

Vier verschillende bronnen, die vier verschillende rationales gebruiken en vier verschillende wijzen van redeneren, leiden allemaal tot dezelfde conclusie. Ten eerste, wat is de vitamine d waarde van de mensaap, zoals een chimpansee, die in het wild leeft in Afrika? Prof. Reinhold Vieth meldt deze waarde bij de chimpansee ligt tussen de 40 en 60 ng/ml. Dit op zich zelf bewijst niet dat wij zulke waardes ook zouden moeten hebben, maar werpt wel die vraag op.

Ten tweede, wat is de vitamine d waarde van mensen die werken in de zon zonder kleren aan. zoals een reddingszwemmer  en die geen supplement nemen? We hebben 2 miljoen jaar in de zon geleefd, dus hebben reddingszwemmers meer natuurlijk vitamine d dan mensen die binnen werken. Weer was het antwoord tussen de 40 en 60ng/ml. Hier hebben we een meer natuurlijk bewijs, tenzij je er van uitgaat dat iemand die binnen werkt een natuurlijke vitamine d waarde heeft.

Ten derde, welke vitamine d waardes moeten vrouwen behalen om in hun moedermelk te gaan van weinig naar veel vitamine d?

Prof. Bruce Hollis en Carole Wagner hebben die vraag onlangs beantwoord. Weer kwam men uit op 40- 60 ng/ml om het kind te voorzien van voldoende vitamine d. Men zou kunnen zeggen dat moedermelk geen vitamine d zou moeten bevatten, en dat de oermens gewend was kinderen bloot te stellen aan zonlicht. Maar dan zou er een discussie kunnen ontstaan of de oermens zijn kinderen bloot zou stellen aan roofdieren, hetgeen niet waarschijnlijk lijkt. Buiten dat weten we dat iedere vrouw die haar lichaam volledig blootstelt aan de zon, voldoende vitamine d in haar moedermelk heeft.

Ten laatste, wat is de vitamine d waarde van mensen die geen verschijnselen vertonen van substraat honger?

Dat betekent, bij welke waarde begint het lichaam vitamine d op te slaan in vet en spieren? Prof. Robert Heaney beantwoordt die vraag: 40 ng/ml. "Ik herinner mij dat ik patienten gezien heb met vitamine d waardes van 40-50 ng/ml in februari. Beide hadden gewerkt als dakdekker de zomer ervoor en hadden geen shirt aan gehad. Het mechanisme voor mensen die weggetrokken zijn van de evenaar moet hetzelfde gewerkt hebben,
in de zomer vitamine d opslaan in vet en spieren om het in de winter te kunnen gebruiken. Het lichaam slaat genoeg op voor dat het een enzym aan het werk zet om een teveel aan vitamine d weer kwijt te raken."

Dus we hebben hierboven vier vragen, vragen van vier verschillende bronnen. Chimpansees, buiten werkers, vrouwen die borstvoeding geven en een klinisch voorbeeld. Ze leiden allemaal naar hetzelfde antwoord: 40ng/ml is de onderwaarde van een natuurlijke waarde. Met inachtneming van fouten in laboratoriumtesten en verschillende menselijke technieken, moeten we de de aanbeveling van de "Endocrine Society" accepteren, dat een vitamine d waarde van ongeveer 50 ng/ml wenselijk is. Deze waarde bepleit de vitamine d-raad al 8 jaar.

John Cannell, Vitamin D council

Vertaling: Seth


Hooggedoseerde Vitamine D druppels in olijfolie

d32.jpg (9190 bytes)


Vitamine D en kanker campagne vandaag gestart

De vitamine D raad, een educatieve instelling zonder winstoogmerk, gehuisvest in California heeft haar vitamine D en kanker campagne vandaag gestart, en presenteren 20 gedetailleerde samenvattingen van
het bewijs van de rol die vitamine D speelt, in het voorkomen van kanker.

Epidemioloog Dr. William Grant heeft de bewijs vormende samenvattingen voorbereid.Hij is de oprichter van de organisatie zonder winstoogmerk "SUNARC" en werkt als wetenschappelijk directeur voor de vitamine D raad. Sommige onderzoekers menen, dat de link tussen genoeg vitamine D inname en een verlaagd risico op kanker veelbelovend is.

Een willekeurig onderzoek toonde een verlaging aan van 77% bij alle kankersoorten wanneer de studiegroep 1100 Internationale Eenheden vitamine D plus 1450 mg calcium per dag innam, zei dr. Grant dit gebaseerd op verschillende onderzoeken van UV straling, vitamine D en kanker,het blijkt dat wereldwijd
de kanker belasting met 15-25% gereduceerd kan worden als iedereen vitamine D bloedspiegels had boven de 40 ng/ml.

De samenvattingen kunnen gevonden worden onder kop "gezondheidssituatie" op de website van de vitamine D raad.De vitamine D raad hoopt dat de campagne meer bewustzijn verspreid over het belang van genoeg vitamine D en de gevaren van een vitamine D tekort.

De top tien feiten over vitamine D en kanker

1.Veel onderzoek heeft aangetoond, dat er een verband is tussen Ultraviolete B straling en vitamine D met een verlaagd risico op karteldarm- en rectale kanker.

2.Een willekeurige proef met 1100 IE vitamine D3 per dag plus 1450 mg calcium een verlaging gaf in alle kanker gevallen van 77%

3.Geografische studies hebben een verlaagd risico aangetoond m.b.t. 20 types van kanker in gebieden met een hogere ultraviolete B straling.

4.Observaties hebben aangetoond, dat het risico op borst- karteldarm- en rectale kanker werd verlaagd als vitamine D bloedwaarden tenminste met meer  dan 40 ng/ml stegen.

5.Methodes zijn aangedragen te verklaren hoe vitamine D zich gedraagt m.b.t. de verlaging van de risico's van het beginnen,groeien, en het zich verspreiden van kanker.

6.Diegenen die non melanone huidkanker ontwikkelen kunnen genoeg vitamine D aangemaakt hebben om hun risico op interne kankers te verlagen.

7.Diegenen met een hogere vitamine D bloedwaarde op het moment dat kanker werd vastgesteld hadden bijna twee keer zoveel kans te overleven dan diegenen die een lagere hoeveelheid vitamine D in hun bloed hadden.

8.Amerikanen van Afrikaanse afkomst hebben een verhoogde kans op kanker gedeeltelijk veroorzaakt door lagere vitamine D bloedwaarden omdat ze een donkere huid hebben.

9.Een hogere blootstelling aan UVB straling op jongere leeftijd heeft een samenhang met een verlaagd risico op borst- en prostaatkanker.

10.Diegenen waarbij borst-karteldarm- en prostaatkanker is vastgesteld gedurende de zomer in Noorwegen hadden een grotere kans op overleven dan diegenen die gediagnostiseerd werden in de winter.

Groeten Jack!


Acne drug may boost suicide risk by lowering serum vitamin D

the following report provides evidence suggesting that isotretinoin used to treat acne may decrease serum levels of calcitriol - the active form of vitamin D - and lowering of serum vitamin D boosts the risk of depression and suicide.

Lees verder


Er is een hogere inname van vitamine D nodig om het risico op kanker te verminderen

Onderzoekers van de universiteit van CaliforniŽ, San Diego School of Medicine en de Creighton University School of Medicin in Omaha hebben gemeld dat een aanzienlijk hogere inname van vitamine D nodig
is om bloedspiegels te krijgen die borstkanker kunnen voorkomen of de kans daarop behoorlijk kunnen verminderen als ook op diverse andere soorten ziekten, die inname is hoger dan men aanvankelijk
dacht. De bevindingen zijn gepubliceerd op maandag (21 februari) in het tijdschrift Anticancer Research.

Hoewel deze niveau‘s hoger liggen dan de traditionele inname, zijn ze grotendeels in een reeks veilig geacht voor dagelijks gebruik, volgens een verslag in december 2010 van de National Academy of
Sciences Institute of Medicin.

“Wij hebben waargenomen dat een dagelijkse inname door volwassenen met een hoogte van 4000-8000 IE nodig is om een bloedspiegel van vitamine D metabolieten (stofwisselingsproducten) te behouden
die nodig zijn om het risico te halveren op het krijgen van diverse ziekten; borstkanker, darmkanker, Multiple sclerose en diabetes type 1,“ aldus Cedric Garland, DrPH, professor van familie- en preventieve
geneeskunde aan de universiteit van San Diego Moores Cancer Center. “Ik was verrast om te zien dat de benodigde inname om de vitamine D status voor ziekte preventie te behouden zo hoog was - veel
hoger dan de minimale inname van vitamine D van 400 IE/per dag die in de 20e eeuw nodig was om rachitis (engelse ziekte; ziekte waarbij er te weinig kalkzouten in de beenderen worden afgezet) te
bestrijden.

“Ik was hierdoor niet verrast,“ zei Dr. Robert P. Heaney van de Creighton Universiteit, een voornaam biomedische wetenschapper die al meerdere decennia‘s onderzoek doet naar de benodigde hoeveelheid
vitamine D. “Dit resultaat was wat onze dosis-reactie studies voorspelden maar het had een studie als deze nodig om het te bevestigen; een studie onder mensen in hun dagelijkse leven.“ De studie rapporteert over een onderzoek onder enkele duizenden vrijwilligers die een inname van vitamine D supplementen hadden van 1000 tot 10000 IE/per dag. Studies van het bloed werden uitgevoerd om het niveau van 25-vitamine D vast te stellen - de vorm waarin bijna alle vitamine D in het bloed circuleert.

“De meeste wetenschappers die actief werken met vitamine D geloven nu dat 40 tot 60 ng/ml de toepasselijke streefwaarde concentratie van 25-vitamine D in het bloed is om de belangrijkste vitamine D
tekorten gerelateerde ziekten te voorkomen, en hebben zich verzameld in een brief over dit onderwerp,“ zei Garland. “Helaas, volgens een recentelijk onderzoek van National Health Nutrition Examination
Survey, heeft maar 10 procent van de Amerikaanse bevolking niveau‘s in dit bereik, voornamelijk mensen die buitenshuis werken.“

Interesse in grotere doses werd gestimuleerd in december van vorig jaar, toen een commissie van het National Academy of Sciences Institute of Medicin een inname van vitamine D van 4000 IE/per dag
veilig achtte voor dagelijks gebruik door volwassenen en kinderen van 9 jaar en ouder en inname met een grootte van 1000-3000 IE/per dag voor zuigelingen en kinderen tot 8 jaar.

Terwijl de IOM commissie stelt dat 4000 IE/per dag een veilige dosis is, is de aanbevolen minimale dagelijkse inname slechts 600 IE/per dag. “Nu de resultaten van deze studie bekend zijn, zal het normaal worden voor bijna iedere volwassene om 4000 IE/per dag in nemen,“ zie Garland. “Dit is ruim onder de 10000 IE/per dag dat het IOM Committee Report beschouwt als de onderste limiet van het risico, en de voordelen zijn groot.“ Hij voegde toe dat mensen die contra-indicaties hebben met hun huisarts zouden moeten overleggen over hun vitamine D behoefte.

“Nu is het tijd voor vrijwel iedereen om meer vitamine D in te nemen om een aantal belangrijke vormen van kanker en een aantal andere ernstige ziekten en fracturen te helpen voorkomen,“ zei Henny. Andere mede auteurs van het artikel waren Leo Baggerly, Ph.D., en Christine French.

Vertaling Lia Keizer


Vitamin D-tekort vastgesteld bij

 • 40 Procent totaalbevolking
 • 32 Procent van artsen en medicijnstudenten
 • 42 Procent van Afroamerikaanse vrouwen
 • 48 Procent van meisjes van 9 tot 11 jaar
 • 76 Procent van de zwangere vrouwen
 • 81 Procent van de babies van deze vrouwen
 • Tot 60 Procent van alle kankerpatiŽnten
 • Tot 80 Procent van ouderen in bejaardentehuizen

Link


Adviezen voor vitamine D suppletie

Geschatte dagelijkse (orale) doses vitamine D die nodig zijn om een
serum-calcidiolspiegel van 80 nmol/l te bereiken en te handhaven.

 

Uitgangsniveau (nmol/l) Dagelijkse orale dosis
20-40 55 Ķg (2200 IE)
40-60 45 Ķg (1800 IE)
60-80 29 Ķg (1160 IE)
>80 0 Ķg (0 IE)

Bron: Wikipedia


Onderzoek wijst op lage vitamine-d waardes bij inwoners van Noord-Californie met metabool syndroom

Suppletie met "zonne-vitamine" zou het risico op suikerziekte en hartziekten kunnen verminderen. Onderzoekers van de UC Davis Health System hebben ontdekt dat de waardes vitamine-d in patienten met metabool syndroom in de regio Sacramento veel lager zijn dan controle groepen. Dit is een constellatie van risicofactoren die op ongeveer 1 op de 3 Amerikanen van invloed is en geeft aanzienlijke kans op suikerziekte, hartziekten en een beroerte. Deze studie is de eerste die naar de vitamine-d waardes kijkt bij patienten met metabool syndroom die in Noord-Californie wonen, waar van vitamine-d tekort enigzins raar kan worden opgekeken omdat de zon er veel schijnt. Het onderzoek genaamd. "Lage vitamine-d waardes bij Noord-Amerikaanse volwassenen met metabool syndroom", werd online gepubliceerd en zal verschijnen in het januari 2011 nummer van het tijdschrift "Hormone and Metabolic Research".

Lees verder

Vertaling: Seth


16 Major Cancers & flu are destroyed by OVER 90% with Vitamin D

Germans found that Vitamin D increases the immune system by 3-5 times and is BETTER than any vaccine at helping the immune system beat the h5n1 (bird flu) virus. Research from PubMed: In 1981, R. Edgar Hope-Simpson proposed that a 'seasonal stimulus' intimately associated with solar radiation explained the remarkable seasonality of epidemic influenza. Solar radiation triggers robust seasonal vitamin D production in the skin; vitamin D deficiency is common in the winter, and activated vitamin D, 1,25(OH)2D, a steroid hormone, has profound effects on human immunity. 1,25(OH)2D acts as an immune system modulator, preventing excessive expression of inflammatory cytokines and increasing the 'oxidative burst' potential of macrophages. Perhaps most importantly, it dramatically stimulates the expression of potent anti-microbial peptides, which exist in neutrophils, monocytes, natural killer cells, and in epithelial cells lining the respiratory tract where they play a major role in protecting the lung from infection. Volunteers inoculated with live attenuated influenza virus are more likely to develop fever and serological evidence of an immune response in the winter. Vitamin D deficiency predisposes children to respiratory infections. Ultraviolet radiation (either from artificial sources or from sunlight) reduces the incidence of viral respiratory infections, as does cod liver oil (which contains vitamin D). An intervention study showed that vitamin D reduces the incidence of respiratory infections in children.


Vitamine D: zonlicht versus suppletie

Tot op heden is er weinig informatie beschikbaar waarmee de lichaamseigen vitamine D-productie onder invloed van zonlicht kan worden vergeleken met suppletie.

Lees verder

Gert Schuitemaker


Prof Marshall on vitamin D and Olmesartan

Prof Trevor Marshall co-Chairs and keynotes the session on Vitamin D at the Ljubljana Intl. Congress on Autoimmunity, on May 6, 2010.


Prof Marshall -- Summit on Vitamin D and MS

The Scottish Summit on Vitamin D and Multiple Sclerosis was held on September 21, 2010, at the Beardmore Hotel, Clydebank. A panel of experts on Vitamin D and MS from around the world were invited to this summit. Here is the presentation of Professor Trevor Marshall, of Australia's Murdoch University and California's Autoimmunity Research Foundation. Relevant segments from the Question and Answer session were included in the video for 'balance' and to ensure a complete record is published.


Vitamin D plays role in fight against heart disease, diabetes

Vitamin D is quickly becoming the "it" nutrient with health benefits for diseases, including cancer, osteoporosis, heart disease and now diabetes, studies by the Loyola University Chicago Marcella Niehoff School of Nursing finds.


Schotse overheid waarschuwt voor vitamine D-tekort

De Schotse overheid gaat nieuwe brochures verspreiden waarin zij haar inwoners wijst op het belang van een goede vitamine D-status.

Lees verder


Winnaars door vitamine D-suppletie?

De Chicago Blackhawks is het eerste professionele sportteam in de geschiedenis dat zijn atleten vitamine D verstrekt. De meeste van deze ijshockeyers slikken een dosering van 5.000 IE.

Lees verder


Vitamine D tekort en autisme

A 2008 review detailed the devastating effect gestational vitamin D deficiency has on developing mammalian brains. Unfortunately, the tiny 10 lg (400 IU) dose in prenatal vitamins is virtually irrelevant in preventing the current epidemic of gestational vitamin D deficiency. For this reason, in 2007, the Canadian Paediatric Society cautioned pregnant women they may require not 400 IU / day but 2000 IU / day, or more, to prevent gestational vitamin D deficiency.

Download PDF


Vitamine D3 uit de wol van schapen?

Via de nieuwsbrief van de Vitamine D raad in de VS ontdekte ik een nieuwe vorm van D3. Deze wordt gewonnen uit de wol van schapen.

The vitamin D3 in Ddrops™ products is naturally sourced from lanolin. Although lanolin comes
from sheep wool, the animal is not harmed.

Link

Ron


Vitamin D Kills Cancer Cells


Vitamine D veel beter dan vaccins tegen griepinfecties

Als wetenschappers erachter komen dat iets beter werkt tegen griep dan vaccins, zou je verwachten  dat ze het bekend maken, toch? Want gaat het niet om het beschermen van kinderen en volwassenen tegen de griep?  Een medische test, geleid door Mitsuyoshi Urashima en uitgevoerd door het Departement van Moleculaire Epidemiologie van de Jikei University School of Medicine in Tokio, heeft uigewezen dat vitamine D extreem efficiŽnt is in het voorkomen van griepinfecties bij kinderen.

Lees verder

Geert


Nieuw onderzoek laat zien, dat vitamine D 800% meer effect heeft tegen griepsymptomen dan vaccinaties

... en dat is alleen maar als gelooft dat vaccinaties echt werken.

Dit onderzoek van vitamine D tegen de prik werd gepubliceerd in het amerikaanse blad van Clinical Nutrition. Voor alle details kijk naar mijn artikel:

Link

Lucas


UV-B behandeling kan psoriasis en vitamine D-niveau verbeteren

Behandeling met "smalle-band" UV-B stralen kan de serum niveaus van vitamine D in de winter verbeteren, terwijl het psoriasis (een huidziekte) verwijdert, volgens een rapport in het augustusnummer van Archives of
Dermatology, een van de JAMA / Archief tijdschriften.

Lees verder

Conny Kootstra


The Truth About Sunlight, Cancer and Vitamin D

This text will be replaced by the player

*Does sunlight cause skin cancer or does sunlight prevent skin cancer? *How does sunbathing give you the so-called red neck? * Is tanning booth bad for you or does it help your body to generate Vitamin D under certain circumstances? (And what are the circumstances?) *What is the relationship between nutrition, Vitamin D and cancer? This is a video that reveals the truth about Vitamin D, sunlight and cancer. Find out more with Mike Adams, the Health Ranger, in this 23-minute video at Naturalnews.tv


Vitamine D spiegels voorspellen overlevingskans hartfalen

De overlevingskansen van patiŽnten met hartfalen, waarbij verlaagde vitamine D spiegels in het bloed worden gevonden, zijn lager dan van degenen die normale vitamine D spiegels hebben.

Link

Jan Slemmer


Lage vitamine D-niveaus gekoppeld aan zwangerschaps complicaties

Uit een nieuwe studie blijkt dat vrouwen bij wie een ernstige vorm van zwangerschap-gerelateerde hoge bloeddruk is geconstateerd, doorgaans lagere bloedspiegels van vitamine D hebben dan gezonde zwangere vrouwen.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Vitamine D heeft invloed op minstens 229 genen

Scientists have mapped the points at which vitamin D interacts with our DNA - and identified over two hundred genes that it directly influences.

Download PDF


Voldoende magnesium nodig voor opname vitamine D

Neveneffecten van vitamine D worden vaak geweten aan een overgevoeligheid voor deze vitamine, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een magnesiumgebrek.

Lees verder

Jan Slemmer


Vitamine D gebrek veroorzaakt vele chronische aandoeningen

Tegenwoordig blijkt vitamine D gebrek weer veel vaker op te treden dan we in de gaten hadden of hebben (schattingen van 30-50% van alle mensen). En net als de grote volksziekte vit.B12 tekort, heeft vitamine D tekort een geheel andere gedaante aangenomen. Gelukkig begint er veel meer aandacht te ontstaan voor wederom een grote westerse beschavingsziekte terwijl we er lang vanuit gingen dat tegenwoordig toch praktisch iedereen hoogwaardige voeding tot zich kan nemen en normaliter voldoende zonlicht kan genieten.

Lees verder

Petra


Zonnebank als vitamine D bron - Johan Moan wordt onderscheiden voor UV-onderzoek

De wereldwijd bekende UV- en vitamine D-onderzoeker ontvangt voor zijn pioniersprestaties op het gebied van bezonning de onderzoeksprijs van de universiteit van Oslo. Professor Johan Moan een van de wereldwijd bekendste UV- en vitamine D-onderzoekers, ontvangt dit jaar de gerenommeerde onderzoeksprijs van de universiteit van Oslo (UiO). Moan leidt daar de onderzoeksafdeling voor biofysica en fotodynamische therapie van het academisch ziekenhuis Oslo en is professor op het natuurwetenschappelijke instituut van de universiteit van Oslo. Hij wordt in het bijzonder onderscheiden voor zijn onderzoek naar de effecten van bezonning op de menselijke gezondheid.
In een van zijn jongste werken beveelt Moan vooral aan om in de winter de zonnebank te gebruiken, dit om een gelijkmatige ondersteuning van het menselijk lichaam met vitamine D te waarborgen. In de wintermaanden daalt de vitamine D-spiegel significant, omdat het zonlicht dan te weinig ultraviolet licht bevat om de vitamine D-productie in de menselijke huid opgang te brengen. Gebruikt men in deze periode een zonnebank, dan kan deze verlaging vermeden, en de vitamine D-spiegel op een gelijkblijvend hoog niveau gehouden worden", verklaart de voorlopig benoemde UiO-onderzoeksprijsdrager. De prijsuitreiking vindt op 2 september 2010 plaats in het kader van de jaarlijkse receptie van de universiteit Oslo. De UiO-onderzoeksprijs is verbonden met een geldprijs van 250.000 Noorse Kronen.

Link

Download de studie - Zonnebank als vitamine D bron

Raising winter levels of 25(OH)D up to summer levels (50 nM up to 80 nM in the Nordic countries [24]), would lead to a 22 nM higher average annual 25(OH)D level than the present one. This might be achieved by moderate sun bed exposures during the winter or by increasing the daily intake of vitamin D by 1500 IU (67), corresponding to 20 mL cod liver oil. According to the estimations of Giovannucci et al. (66) this would reduce the total number of cancer deaths by 29%, corresponding to a reduction in the annual number of cancer deaths in Norway by 3000 from the present level of 11 000. This is 10 times more than the number of melanoma deaths in Norway per year (about 250 at present) (68). However, before making any firm conclusion one should await more interventional investigations about the relationships between vitamin D levels and internal cancer.

Download PDF

Een eerdere studie: Sun beds and cod liver oil as vitamin D sources

Porojnicu AC, Bruland OS, Aksnes L, Grant WB, Moan J. Department of Radiation Biology, Rikshospitalet-Radiumhospitalet Medical Center, Montebello, 0310 Oslo, Norway. a.c.porojnicu@usit.uio.no

The objective of this study was to (1) to determine the contribution of moderate sun bed exposure to serum 25(OH)D(3) levels; (2) to estimate the decay time of a high 25(OH)D(3) level obtained by sun bed exposure; and (3) to evaluate if the recommended ingestion of vitamin D is sufficient to maintain the 25(OH)D(3) concentration obtained by sun bed exposure. Ten volunteers (20-35 y.o.), skin type I and II, living in Olso, Norway were whole body exposed twice per week to the radiation of a commercial and approved sun bed (Life Sun S 100 W, Wolff System), starting with 0.5 MED (minimal erythema dose) and escalating to up to 1 MED per exposure for 4 weeks. After that, half of the volunteers were given a daily supplement of 200 IU vitamin D in the form of cod liver oil capsules, while the other half of the persons received no supplements. Erythema did not occur at any time and a slight pigmentation was seen in most of the volunteers after the sun bed exposures. Serum level of 25(OH)D(3) increased by about 40% on the average. The initial serum 25(OH)D(3) level was different among the volunteers (40-100 nmol/L). Within eight weeks after the last exposure the 25(OH)D(3) level decreased to the initial value in all volunteers irrespective of vitamin D supplementation or not.

J Photochem Photobiol B. 2008 May 29;91(2-3):125-31. Epub 2008 Feb 29.


Te lage vitamine D-concentratie bij ME/CVS

Personen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) moeten regelmatig worden blootgesteld aan zonlicht en dienen vitamine D-rijke voeding te eten.

Link

Arthur


Kan tekort aan vitamine D en E geestelijke achteruitgang in de hand werken?

Ouderen, die onvoldoende vitamine D en vitamine E binnenkrijgen, lopen een vergrote kans op geestelijke achteruitgang en neurologische aandoeningen.

Link

Jan Slemmer


Vitamine D helpt bij het voorkomen van HIV-overdracht van moeder op kind

Een studie in het oktober 2009 nummer van Journal van Infectieziekten suggereert dat 'n hoge dosis vitamine D kan bijdragen tot het verminderen van het risico van HIV-overdracht van moeder op kind.

Link

Constans Kootstra


De helft van de wereldbevolking heeft een tekort aan vitamine D

Naar schatting heeft ruim de helft van de wereldbevolking een vitamine D gebrek, wat naast gebits- en botproblemen veel andere ziekten tot gevolg kan hebben.

Link

Jan Slemmer


Lack of Vitamin D and dementia - Elderly cannot produce enough through skin


Verband tussen vitamine D tekort en metabool syndroom bij ouderen

Vitamine D tekort bij ouderen wordt in verband gebracht met het metabool syndroom, een combinatie van hoge bloedruk, verhoogd cholesterol, diabetes en vetzucht.

Link

Jan Slemmer


Depressie; grote kans op vitamine-D-deficiŽntie

Dagelijkse inname beter dan een enkele megadosering. Recent onderzoek associeert lage vitamine-D-waarden wederom met een verhoogde kans op depressie. De onderzoeksresultaten tonen dat ouderen met een serumwaarde lager dan 50 nmol/L een duidelijk hogere kans hebben op een depressie dan leeftijdgenoten met een waarde vanaf 50 nmol/L [1]. In 2008 gaf onderzoek in Nederland aan dat lage vitamine-D-waarden en verhoogde parathormoonwaarden geassocieerd zijn met een hogere prevalentie van depressie onder ouderen (leeftijd 65-90 jaar) [2].

Klik hier voor het vervolg van het artikel

Denise


Waarom de overheid het belang van voldoende vitamine D negeert

Een mooi artikel over de redenen waarom regeringen het belang van vitamine D negeren en waarom we op termijn ook geen veranderingen kunnen verwachten. En wederom, aan vitamine d is voor pharma niets te verdienen. Dat zien we ook met kaneel (diabates), chlorella (detox zware metalen), geelwortel (remming van oa leverkanker) etc etc.

Link

Ron

Tip: John Cannell


Vitamine D-tekort in Nederland eist jaarlijks veel levens

Een groot Vitamine D-tekort dat heerst onder de Nederlandse bevolking eist jaarlijks veel slachtoffers. De gemiddelde Nederlander heeft minder dan de helft van de 'gezonde hoeveelheid' Vitamine D in zijn/haar bloed. Wanneer het vitamine D-niveau op peil zou zijn, zou dit in Nederland jaarlijks tot 18 % minder sterfte leiden.

Deze conclusie trekken wetenschappers van Sunlight, Nutrition and Health Research Center en Ortho Institute. Er zijn bijzonder sterke aanwijzingen dat vitamine D een preventieve functie heeft bij het ontstaan van verschillende vormen van kankers en bijvoorbeeld multiple sclerose.

Dr. William Grant en dr. Gert Schuitemaker trekken hun conclusie uit een breed pallet aan wetenschappelijke onderzoeken die wereldwijd op dit gebied zijn uitgevoerd. Een gezonde vitamine D-bloedconcentratie (serum) is internationaal vastgesteld op 100-150 nmol/L, in Nederland ligt het gemiddelde echter op 50-55 nmol/L. Schrijnend en onnodig laag wat jaarlijks veel levens eist.
Uit de onderzoeken blijkt eveneens dat het niet mogelijk is om voldoende vitamine D uit voeding te halen. Zo stelde Professor Bischoff Ferrari van Universitšt ZŁrich afgelopen maart in het actieplan van de Europese Unie 'dat je dan twee maal per dag vette vis zou moeten eten en zelfs al zouden we dat willen, dan is er niet genoeg vis op de wereld'.

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt het lichaam onder invloed van UVB zelf Vitamine D aan. Het advies van dr. William Grant en dr. Gert Schuitemaker is dan ook helder. "Zon verstandig en vul de vitamine D aan met supplementen vanaf minimaal 2000 IE per dag", beveelt Schuitemaker aan. Internationaal stelden dermatologen en wetenschappers al eerder vast dat dagelijks 15-20 minuten met handen en gezicht in de zon een gezonde dosis Vitamine D oplevert, mits deze genoeg UVB bevat (zonkracht 3 of hoger). Verantwoorde blootstelling aan de zon (waarbij geen verbranding van de huid optreedt) is echter essentieel om de risico's op huidkanker te verlagen. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen.

Vooral de afgelopen jaren zijn er steeds meer en uitgebreidere onderzoeken gedaan naar de preventieve rol van vitamine D. Voldoende vitamine D in het bloed blijkt de risico's op ondermeer darm-, borst- en prostaatkanker, hart- en vaatziekten, dementie, auto-immuunziekten, bacteriŽle en virale infecties, osteoporose, botbreuken, onvoldragen zwangerschappen en diabetes mellitus te verminderen. De volledige studieresultaten van Grant en Schuitemaker zijn te vinden in the Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology" (elektronische voorpublicatie, 14 april 2010).


Vitamine D-tekort onder niet-Westerse allochtonen

Niet-westerse allochtonen blijken vaker een tekort aan vitamine D te hebben dan autochtone Nederlanders. Een gebrek aan vitamine D kan liggen aan te weinig zonlicht en onvoldoende voedingsmiddelen of supplementen met vitamine D. Toch blijkt uit onderzoek van promovendus Irene van der Meer, GGD-epidemioloog in Den Haag, dat het huidtype de belangrijkste factor is. De aanmaak van vitamine D is minder sterk in een zwaar gepigmenteerde (donkere) huid. Van der Meer promoveert donderdag 24 juni aan VU medisch centrum te Amsterdam.

Bij onderzoek onder een groep van 600 volwassenen bleek het tekort aan vitamine D het grootst onder volwassenen met een Surinaams-Hindostaanse achtergrond: 51%. Bij andere groepen werden de volgende percentages tekorten gemeten: Surinaams-Creools 45%; Turks 41%; Marokkaans 37%; sub-Sahara Afrikaans 19%; overige volwassenen 29%. Slechts 6% van de autochtone Nederlanders had een tekort aan vitamine D.

In het onderzoek is ook gekeken naar een aparte groep zwangere vrouwen. In deze groep vrouwen bleek 84% van de Turkse en 81% van de Marokkaanse vrouwen een tekort aan vitamine D te hebben. Voor de overige groep niet-westerse vrouwen gold dit voor 59% en bij de Westerse vrouwen was er maar bij 8% een tekort.

In dit onderzoek zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort in beperkte mate onderzocht. De resultaten laten geen duidelijk verband zien tussen lage vitamine D-concentraties en bijvoorbeeld spierkracht of diabetes melitus. Andere onderzoeken laten wel negatieve effecten van vitamine D tekort zien. Daarom adviseert Van der Meer dat huisartsen, verloskundigen en ander medisch personeel alert moeten zijn op de mogelijkheid van vitamine D-tekort bij niet-westerse allochtonen.


Vitamin D deficiency - A Call to Action in Europe

The so-called "sunshine vitamin" is essential for optimal bone and muscle health, but also important for overall human health and well-being. A good Vitamin D and calcium intake can reduce hip and non-vertebral fractures and falls by about 20%. A vast and ever growing body of scientific research shows that vitamin D deficiency is linked to a wide range of diseases, such as osteoporosis but also heart disease, many forms of cancer, diabetes, asthma, multiple sclerosis, etc. However, no less than 50% of the world population is Vitamin D deficient, mostly among the elderly.


Vitamin D: Nutrient Not A Drug

Is vitamin D the wonder vitamin? Can it prevent certain cancers and chronic diseases? Find these answers and more in this series brought to you by UCSD School of Medicine and GrassrootsHealth where experts discuss the latest research on vitamin D. In this program, Robert Heaney, MD, talks about vitamin D as a nutrient, not a drug.


100 Million American's have Vitamin D deficiency, due to Sunscreen and Sun Avoidance

Doctor's now recommend 10-15 minutes of direct UV exposure without sunscreen. Vitamin D from the sun can lower your risk of Breast Cancer, Prostate Cancer, Heart Disease, Colon Cancer, Autoimmune Disease, Diabetes, and even Melanoma by over 50%. You get 90% of your Vitamin D from the sun through photosynthesis.


Vitamine D supplementen het meest effectief als die met de  grootste
maaltijd van de dag worden gebruikt

Iemand's lichaam heeft het grootste voordeel van een vitamine D-supplement wanneer het wordt ingenomen met de grootste maaltijd van de dag.

Link

Constans Kootstra


Vitamine D is gekoppeld aan groei van de foetus

Resultaten uit een recente studie suggereren dat vitamine D een complexe relatie heeft met de groei van de foetus die kan variŽren per ras.

Link

Constans Kootstra


Steve Gibson over vitamine D

Hoi Ron,

Aller eerst bedankt voor de geweldige site. Ik ben een trouwe luisteraar van de podcast Security Now van Steve Gibson. Dit is net zo'n gedreven persoon als jij :) Hij heeft zelf ook een onderzoekje gedaan naar vitamine D en heeft er een podcast over opgenomen. Op de onderstaande site kun je zijn podcast vinden, extra video's en alle referenties die hij gebruikt heeft.

Link

Groeten,
Hilko


Vitamine D en infecties

Uit een studie in het tijdschrift Scandinavian Journal of Infectious Diseases blijkt dat vitamine D wel eens dť sleutel zou kunnen zijn in de strijd tegen de gevaarlijke ziekenhuisbacteriŽn.

Link

Petra


Baanbrekend apparaat uit Nieuw-Zeeland meet vitamine D

Een ingenieur uit Nieuw-Zeeland heeft een geavanceerd apparaat uitgevonden om te berekenen hoeveel zonlicht we nodig hebben om gezond te blijven.

Link

Xynthia Kavelaars


Vitamine D supplementen verminderen de kans op borstkanker

Een nieuwe studie van Canadese onderzoekers, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition van 14 april 2010, stelt dat de inname van vitamine D supplementen het risico op borstkanker drastisch vermindert. Anderson L.N. en collega's van het PSSCCO in Ontario leidden het patient-controle-onderzoek (dit is een groep patiŽnten die de aandoening heeft, te vergelijken met een groep patiŽnten die deze niet heeft), en kwamen tot de ontdekking dat vrouwen die 400 IU vitamine D per dag namen, 24% minder kans hadden op borstkanker vergeleken met vrouwen die niets innamen. Anderson vergeleek 3101 borstkanker patiŽnten in de leeftijd van 25 tot 74 met een controle groep van 3471 op hun inname van vitamine D door middel van supplematie en voeding om te kijken of vitamine D van invloed was op het risico op borstkanker.

Eerdere onderzoeken lieten zien dat vitamine D gebrek het risico op kanker verhoogde. Een aantal voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevat zijn vette vis, eigeel en champignons. GeÔndustrialiseerde, voorbewerkte voedingsmiddelen en dranken die verrijkt zijn met vitamine D zijn o.a. melk, jus d'orange en nog een aantal vaste voedingsmiddelen. De onderzoekers vonden geen significant verband tussen de inname van calcium supplementen en de vermindering van borstkanker. Ze vonden ook geen wisselwerking tussen vitamine D, calcium en de menopauze die van invloed zou kunnen zijn op het risico op borstkanker.

Een ander patient-controle onderzoek van Japanse wetenschappers, gepubliceerd in het januari nummer van Cancer Science, stelt dat het beschermende effect van vitamine D en calcium inname tegen borstkanker afhangt van de mate van ontvankelijkheid en aanleg hiervoor en het stadium van de menopauze waarin de vrouw verkeert. Voor dit onderzoek werden 1803 borstkanker patiŽnten vergeleken met 3606 andere kankerpatiŽnten. Ze ontdekten een belangrijk inversief verband tussen de inname van vitamine D en calcium supplementen en het risico op borstkanker onder alle patiŽnten. Ze constateerden dat vitamine D de kans op borstkanker alleen verminderde bij vrouwen voor hun menopauze en dat calcium hielp bij vrouwen na hun menopauze. Zonlicht is de beste bron voor vitamine D. 15 to 20 minuten blootstelling aan de zon gedurende het heetste moment van de dag, resulteert in genoeg vitamine D voor de gehele dag (dit is tenminste 10.0000 IU (internationale eenheden)). Experts zeggen dat vitamine supplementen noodzakelijk zijn voor mensen die nauwelijks buiten komen. Zij lopen anders een groot risico op allerlei ziekten zoals kanker, diabetes, hartaandoeningen en andere ziekten.
Dr. John Cannel, een vitamine D expert en directeur van de vitamine D raad, stelt op zijn website dat mensen minstens 4000 tot 5000 IU per dag binnen moeten krijgen om het beschermende niveau te kunnen handhaven. De Canadian Cancer Society beveelt 1000 IU per dag aan om kanker te voorkomen.

Link

Ineke


Een epidemie van Vitamine-D-tekort golft over de wereld

Wij schrijven hier op WantToKnow.nl nog steeds over doofpotten. Maar wat heeft Vitamine-D hier dan mee te maken..? Als je het onderstaande artikel hebt gelezen is er eigenlijk maar ťťn conclusie mogelijk: willens en wetens wordt informatie over het gevolg van Vitamine-D-tekort achtergehouden. Dat kan niet anders..

Link

Geert


Laag vitamine D niveau oorzaak van cognitieve achteruitgang

Twee nieuwe studies dragen bij aan het bewijs dat oudere mensen met lagere vitamine D niveaus sneller lijden aan cognitieve (verstandelijke) verslechtering.

Link

Constans Kootstra


Bekkenbodemklachten en vitamine D

Onderzoekers aan de Medische SUNY Upstate Universiteit in Syracuse New York stelden vast dat bekkenbodemklachten bij vrouwen samenhangen met een laag niveau aan vitamine D. In het aprilnummer van Obstetrics and Gynecology (Verloskunde en Gynecologie) staat een artikel van Dr. Samuel Badalian en Paula Rosenbaum. Zij deden onderzoek bij 1.961 vrouwen. Daaruit blijkt dat 23% van de Amerikaanse vrouwen ouder dan 20 jaar, bekkenbodemklachten hebben, dikwijls met urine-incontinentie tot gevolg. Dit risico vergroot bij overgewicht en na het baren van meer dan ťťn kind. Ook werd vastgesteld dat een laag niveau aan vitamine D toekomstige bekkenbodemklachten voorspelt, zelfs bij jongere vrouwen. Urine-incontinentie bleek twee keer zo vaak voor te komen bij vrouwen met een laag vitamine D-niveau dan bij vrouwen met een hoog vitamine D-niveau. De auteurs concludeerden het volgende: "Onze bevindingen doen veronderstellen dat een behandeling van het vitamine D-niveau de bekkenbodemspieren kan versterken, zowel in pre- als in postmenopauze. Met als gevolg daarvan een mogelijke vermindering van de bekkenbodemklachten, inclusief urine-incontinentie."

Vitamine D council

Vertaling: Nelly Busschots


Vitamine D en longontsteking

Bij mijn 71 jarige moeder is in het ziekenhuis longontsteking vastgesteld.Omdat ze ook COPD heeft en na jarenlang gebruik van prednison hebben haar doktoren haar slechts een 5% overlevingskans gegeven.Het
ziekenhuis is er eigenlijk op tegen patiŽnten voedingssupplementen te geven zonder voorschrift van de doktoren.(ze hebben eigenlijk een "niets vragen en niets vertellen" code voor wat betreft voedingssupplementen), ze hebben haar vitamine C en zink voorgeschreven.Ze hebben echter nagelaten haar vitamine D voor te schrijven.

Na aandringen van mijn kant heeft mijn moeder zes maanden geleden haar vitamine D niveau laten testen en ontdekte, dat haar niveau erg laag was.Dus heeft ze sinds dat moment 5.000 Internationale Eenheden geslikt in een dagelijkse dosis.

Maar nadat ze had ontdekt dat ze longontsteking had, heb ik mijn moeder 30.000 Internationale Eenheden vitamine D gegeven de afgelopen vijf dagen terwijl haar artsen dit niet wisten.Dit gebaseerd op de studies die ik gezien heb over longontsteking en vitamine D.De eerste vijf dagen had ze hoge koorts maar de laatste twee dagen is haar temperatuur normaal geworden.Het is onnodig te zeggen, dat haar artsen stom verbaasd zijn.Ze hadden verwacht, dat ze nu dicht bij haar dood zou zijn.Maar uit angst ben ik niet van plan ze te informeren over haar inname van vitamine D voordat ze volledig hersteld is

In ieder geval wil ik niet jouw persoonlijke medisch advies.Maar omdat jij vitamine D zo grondig bestudeerd hebt, wilde ik je vragen of 30.000 Internationale Eenheden gebaseerd op de studies en onderzoek genoeg
zijn?Toont onderzoek aan, of het wel veilig of goed is meer te nemen voor deze ziekte?Wat heeft onderzoek werkelijk aangetoond?

Alvast bedankt voor elke informatie die je me kunt geven.Het zou werkelijk heerlijk zijn als vitamine D uiteindelijk mijn moeders leven zou kunnen redden.

Veel lieve groeten en bedankt voor alles wat u doet!

Iinda Thomas,/ New York.

Beste Linda!

Verhoog haar dosis naar 50.000 Internationale Eenheden per dag en ga met deze dosis door tot ze volledig hersteld is en verlaag het dan naar 5.000 Internationale Eenheden per dag.Een dosis van 50.000 IE per dag zou alleen gebruikt moeten worden bij zeer ernstig zieke mensen, het is veilig dit vele weken in te nemen.Dit moet ingenomen worden als aanvulling op haar antibiotica niet in plaats daarvan.

Er bestaat een goede reden om aan te nemen, dat vitamine D microbiologische peptides verhoogt en effectief zal zijn bij een verscheidenheid aan infectie ziektes die veel voorkomen in de winter periode zoals hersenvliesontsteking en longontsteking.

Ik hoop dat je brief het effect zal kunnen hebben, anderen te bereiken die zich in dezelfde situatie bevinden.

John Cannell, arts
Directeur van de vitamine D raad

Vertaling: Makozie


Relatie bekkenbodem problemen en vitamine D gevonden

Bron: Vitamine D council

Onderzoekers aan SUNY Upstate Medical University in Syracuse in New York kondigde onlangs aan dat bekkenbodem problemen bij vrouwen in verband kan worden gebracht met een lage vitamine D-spiegel.

In een artikel gepubliceerd in het aprilnummer van Verloskunde en Gynaecologie, hebben Dr Samuel Badalian en Paula Rosenbaum 1.961 vrouwen bestudeerd en gevonden dat 23% van de Amerikaanse vrouwen boven de leeftijd van 20 jaar een bekkenbodem stoornis hebben, wat vaak kan leiden tot urine
incontinentie. Vrouwen die overgewicht hebben of een kind hebben gehad hebben een verhoogd risico.

De onderzoekers hebben ontdekt dat een lage vitamine D-spiegel bekken aandoeningen kunnen veroorzaken, zelfs bij jongere vrouwen. Het lijkt daarnaast tweemaal zo waarschijnlijk dat vrouwen met een
tekort aan vitamine D gaan leiden aan urine-incontinentie in vergelijking met vrouwen met een hoger vitamine D-niveau.

De auteurs concludeerden: "Onze bevindingen suggereren dat de behandeling van vitamine D-insufficiŽntie en deficiŽntie bij zowel premenopauzale en postmenopauzale vrouwen de spierkracht van de bekken kan verbeteren en een mogelijke verlaging van de prevalentie van bekkenbodem aandoeningen kan reduceren,
inbegrip van urine-incontinentie. "

Vertaling: Eric van Staalduinen


Onderzoek naar BUSPH legt een verband tussen reumatoide artritis en
een tekort aan vitamine D

Volgens nieuw onderzoek door een onderzoeker van de Boston University School of Public Health hebben vrouwen die in het noordoosten van de Verenigde Staten wonen een grotere kans om reaumatoide artritis (RA) te ontwikkelen, wat een verband suggereert tussen deze autoimmuunziekte en gebrek aan
vitamine D. Het artikel, dat online in de "Journal Environmental Health Perspectives" verscheen, liet een ruimtelijke analyse zien van Dr. Veronica Vieira (MS, DSc, professor in de milieu gezondheid) dat vrouwen in staten zoals Vermont, New Hampshire en het zuidelijke Maine een grotere kans hebben op de diagnose RA. "Er is een groter risico in de noordelijke geografische breedtes", zegt Dr. Vieira. " Dit zou gerelateerd kunnen zijn aan het feit dat er weinig zonlicht in deze gebieden is, dat resulteert in een tekort aan vitamine D". Het onderzoek maakt gebruik van data van een lange termijn cohort onderzoek onder vrouwelijke verplegers uit de US. Onderzoekers baseerden hun uitspraken op woonadressen, gezondheidsresultaten en risicovolle gedragsfactoren van deelnemers tussen 1988 en 2002, resulterend in 461 vrouwen met RA vergeleken met een grote controle groep van 9220 vrouwen.

Link

Cindy Oppers


ABC News - Vitamin D from UV Exposure can decrease cancer by up to 80%


Vitamine D voorkomt griep en helpt tegen astma

Het tijdschrift "The American Journal of Clinical Nutrition" heeft de resultaten van een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat Vitamine D griep kan voorkomen. Een tweede bevinding was dat astmatische kinderen die de placebo kregen, zes keer meer astma aanvallen hadden dan de kinderen die Vitamine D kregen. (Voor zover bekend is dit het eerste gedegen onderzoek naar de relatie tussen Vitamine D en de seizoensgriep. Het onderzoek is in Japan gehouden onder 334 schoolkinderen in de winter van 2008/2009. Het ging om Vitamine D3 in een hoeveelheid van 1200 IU/d)

Keimpe Wiersma


Vitamine D onmisbaar voor immuunsysteem

Vitamine D is onmisbaar voor de ontwikkeling van de T-cellen en daardoor van cruciaal belang voor een goed functioneren van het immuunsysteem

Link

Jan Slemmer


Vitamine D werkt stemmingsbevorderend tijdens de wintermaanden

Een dagelijkse dosis vitamine D is misschien wat de bevolking van Chicago nodig heeft om door de lange winter te komen, zo meldden onderzoekers van Loyola University Chicago Marcella Niehoff School of Nursing (MNSON). Deze voedingsstof verbeterd de stemming tijdens de koude wintermaanden wanneer de dagen kort zijn en er veel tijd binnenshuis wordt doorgebracht. "Vitamine D gebrek blijft een veel voorkomend probleem ondanks dat er over de vele voordelen die het voor de gezondheid heeft breed gepubliceerd wordt" zo meld Sue Penckofer, PhD, RN, professor, MNSON. "Tijdens de winters in Chicago zien we veel gevallen van vitamine D tekort omdat er weinig of geen zonlicht is, zonlicht is een natuurlijke bron van vitamine D."

Link

Vertaling: Fred de Groot


The Vitamin D Newsletter

Remarkable Paper in British Medical Journal

February 28, 2010

This is a periodic newsletter from the Vitamin D Council, a non-profit trying to end the epidemic of vitamin D deficiency. If you want to unsubscribe, go to the end of this newsletter. If you are not subscribed, you can do so on the Vitamin D Council's website. This newsletter may be reproduced as long as you properly and prominently attribute its source. Please reproduce it, post it on Internet sites, and forward it to your friends.

A few weeks ago, the British Medical Journal published a remarkable paper, remarkable that it studied more than 500,000 subjects, remarkable that it had 56 (fifty-six) authors, remarkable that it confirmed low vitamin D levels obtained in the past are a risk factor for developing colon cancer in the future. However, the most remarkable part of the paper is that the 46 scientists minimized the true significance of their own research. They found that vitamin A, even in relatively low amounts, appears to thwart vitamin D's association with reduced rates of colon cancer.

Jenab M et al. Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations: a nested case-control study. BMJ
2010;340:b5500

This is a prospective nested case-controlled study, which means it uses subject's vitamin D blood samples obtained and frozen in the past and then reviews their medical records into the future to see who gets colon cancer, comparing the study subjects to similar members of the group that did not get the illness. Dr. Mazda Jenab and his 45 colleagues from the International Agency for Research on Cancer confirmed that low vitamin D levels are a risk for colon cancer in a dose response manner; those with the highest levels were about twice as less likely to develop colon cancer compared to those with the highest levels.

However, hidden on page eight is one sentence and a small table, which shows that the benefits of vitamin D are almost entirely negated in those with the highest vitamin A intake. And the retinol intake did not have to be that high in these older adults to begin to negate vitamin D's effects, about 3,000 IU/day. Remember, young autistic children often take 3,500 IU of retinol a day in their powdered multivitamins, which doesn't count any additional vitamin A given in high single doses.

This is the largest study to date showing vitamin A blocks vitamin D's effect and explains some of the anomalies in other papers on vitamin D and cancer. For example, Dr. Rachael Stolzenberg-Solomon of the NIH conducted two similar studies on pancreatic cancer, with startling different results. Her first paper showed high vitamin D levels tripled the subsequent risk of pancreatic cancer, her second paper showed no effect. The difference, the first was conducted in a cod liver oil country, Finland, the second in the USA.

Stolzenberg-Solomon RZ et al. A prospective nested case-control study of vitamin D status and pancreatic cancer risk in male smokers. Cancer Res. 2006 Oct 15;66(20):10213-9.

Stolzenberg-Solomon RZ, et al. Serum vitamin D and risk of pancreatic cancer in the prostate, lung, colorectal, and ovarian screening trial. Cancer Res. 2009 Feb 15;69(4):1439-47.

Prostate cancer is another good example; ten similar studies have been conducted on vitamin D blood levels and the risk of subsequent prostate cancer. Dr. Lu Yin of the German Cancer Research Center reviewed them in detail. Eight of the studies found no relationship but two studies found a U shaped curve, that is, an increased risk of prostate cancer at both lower and higher vitamin D levels. You guessed it; both of these studies were from Nordic countries where cod liver oil consumption is rampant.

Yin L et al. Meta-analysis of longitudinal studies: Serum vitamin D and prostate cancer risk. Cancer Epidemiol. 2009 Dec;33(6):435-45.

So why is there no relationship between vitamin D levels and the future risk of prostate cancer? All the subjects had their vitamin D levels checked in the late 1980s or 1990s, well into the sun-scare but before the vitamin D revolution. So how did these older people get high levels of vitamin D back then? Multivitamins? No, they only contained a meaningless 400 IU. Vitamin D supplements? No, they were not widely available back then and only contained a meaningless 200 to 400 IU of vitamin D if available. Sunshine? Maybe, but I doubt it. Studies have shown that the elderly were the first to abide by sun-avoidance advice; anyway, the elderly lose the ability to make vitamin D from sunshine; it takes the elderly up to ten times more time in the sun that the young to make an equivalent amount of vitamin D.

However, the elderly of many countries, not just Nordic countries, were raised on cod liver oil and I suspect that a sizable number of Americans continue to take cod liver oil as they age. While cod liver oil from the 1980s and 90s had higher amounts of vitamin D than does modern cod liver oil, it still had toxic amounts of A. I suspect if authors of the above ten studies had controlled for cod liver oil intake, they would have found that high retinol intake was blocking the cancer-preventing effects of vitamin D.

I say this because one author has controlled for retinol intake and the pre-cancerous condition, colon adenomas. Dr. Kyungwon Oh, of the Korea Centers for Disease Control and Prevention, working with Harvard epidemiologists, found that high retinol intake completely thwarted the beneficial effects of vitamin D, stating, "a higher retinol intake, approximately > 4,800 IU/day, appears to counter the beneficial effect of vitamin D . . ." In other words, exactly what the British Medical Journal paper found with colon cancer.

Oh K et al. Calcium and vitamin D intakes in relation to risk of distal colorectal adenoma in women. Am J Epidemiol. 2007 May 15;165(10):1178-86.

Let"s look at Dr. Pamela Goodwin"s study from the University of Toronto that studied breast cancer survival. This a very different study as it looked at vitamin D levels obtained after the diagnosis of breast cancer and subsequent survival in 535 Toronto women between 1989 and 1996. Vitamin D levels ranged from 3 ng/ml to 70 ng/ml. The women with the lowest levels were about twice as likely to die and to suffer distant cancer recurrence compared those with the highest levels. Ten year survival was 85% for those in the upper one-third of vitamin D levels compared to 74% in the lower one-third. However, the data suggested a U shaped curve for the women with levels above 40 ng/ml, that is, a higher risk
of dying, but it was not statistically significant.

Goodwin PJ et al. Prognostic effects of 25-hydroxyvitamin D levels in early breast cancer. J Clin Oncol. 2009 Aug 10;27(23):3757-63.

Again, let"s ask where women would get levels above 40 ng/ml in Toronto between 1989 and 1996? Sunshine? We know the answer is no as the authors found no seasonal variation in 25(OH)D levels in the 535 women, even in the women with the highest levels. So where did blood levels of 40-70 ng/ml come from in the early 1990s? Vitamin D supplements were not widely available in the early 1990s, and only contained meaningless doses when available. As sunshine was ruled out, they could only have gotten it from cod liver oil. I have emailed Dr. Pamela Goodwin, lead author, asking how hard it would be to see if cod liver oil use was asked about in the dietary questionnaire and if she could control for cod liver oil
intake. She did find retinol intake was associated with higher vitamin D levels but I am particularly interested in cod liver oil intake in women with vitamin D levels above 40 ng/ml.

It's not just in breast cancer that vitamin D levels appear to have a treatment effect; it's in lung, prostate and colon cancer as well. Again, these are studies of people diagnosed with cancer to see if high vitamin D levels at the time of diagnosis are associated with improved survival.; that is, do high vitamin D levels have a treatment effect? On average, those with the highest vitamin D levels at time of diagnosis lived 2 or 3 times longer. One has to ask how high vitamin D levels are associated with greatly improved survival once you get cancer but a higher risk of getting cancer in the first place. That requires some gymnastic thinking and acrobatic basic science.

Zhou W et al. Circulating 25-hydroxyvitamin D levels predict survival in early-stage non-small-cell lung cancer patients. J Clin Oncol. 2007 Feb 10;25(5):479-85.

Ng K et al. Clin Oncol. 2008 Jun 20;26(18):2984-91. Circulating 25-hydroxyvitamin D levels and survival in patients with colorectal cancer. J Clin Oncol. 2008 Jun 20;26(18):2984-91.

Tretli S et al. Association between serum 25(OH)D and death from prostate cancer. Br J Cancer. 2009 Feb 10;100(3):450-4.

Remember, studies of vitamin D levels and subsequent risk of cancer are only one type of epidemiological study. Studies of latitude and cancer are quite clear, the less sunshine the higher the cancer risk. Studies of dietary vitamin D intake and cancer are also mostly supportive but such studies are limited by the tiny doses people get in their diets.

So it is not just autistic children that are being harmed by vitamin A. Avoid cod liver oil like the poison it is and check your multivitamins. Life Extension Foundation just reformulated their multivitamin to contain only 500 IU of preformed retinol. And, I am happy to report that Purity Products, which markets my vitamin D, has no preformed retinol at all in any of their multivitamins, only beta carotene. Purity has also stopped selling cod liver oil. Now, if only Carlson, Solgar, Nature's Way, and other companies would stop selling cod liver oil and stop selling their concentrated vitamin A supplements to a country whose problem is widespread sub-clinical vitamin A toxicity, I'd be a happier agitator.

John Cannell, MD
Executive Director
Vitamin D Council

This newsletter may be reproduced as long as you properly and prominently attribute it source. Please reproduce it, post it on Internet sites, and forward it to your friends.

Remember, we are a non-profit and rely on your donations to publish our newsletter, maintain our website, and pursue our objectives. Send your tax-deductible contributions to:

The Vitamin D Council
1241 Johnson Ave., #134
San Luis Obispo, CA 93401

Vitamine D is alleen anti-oestrogeen waar het nodig is

Het houdt maar niet op met het positieve wetenschapsnieuws over vitamine D. Volgens een dier- en celstudie van endocrinologen van Stanford University in Endocrinology is de actieve vorm van vitamine D - calcitriol - een anti-oestrogeen. Ook voor bodybuilders is de studie interessant. De anti-oestrogene werking van vitamine D komt vooral in het vetweefsel tot expressie.

Link


Study: Vitamin D As Cancer Fighter

Morning anchor Anita Blanton explains why the common nutrient has never had so much potential.

Link


Vitamine D

Voor aanvulling van vitamine d tekort zijn er in belgiŽ D-Cure ampullen te koop, 4 ampullen met 25.000 IE vitamine d per ampul, priis nog geen 4,-€, dit ivm het "embargo" in nederland, zie bv.:

Link

Jacques Du Fossť


Vitamine D beschermt tegen darmkanker

Mensen met meer vitamine D in hun bloed hebben minder kans op dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek waarvan de resultaten vandaag online gepubliceerd worden in het tijdschrift British Medical Journal. Epidemioloog dr. Bas Bueno-de-Mesquita, verbonden aan het UMC Utrecht en het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is een van de hoofdonderzoekers.

De deelnemers zijn tussen 1992 en 1998 opgenomen in een groot Europees onderzoek naar kanker en voeding (EPIC). Bij opname in het onderzoek is bloed afgenomen, daarna zijn de deelnemers gedurende 4 tot 11 jaar gevolgd. In die tijd kregen 1248 mensen een vorm van darmkanker. De onderzoekers bepaalden de vitamine D-concentraties in het bloed van deze patiŽnten en van 1248 controlepersonen. Op basis van de bloeduitslagen werden de deelnemers in vijf groepen verdeeld. Mensen met de hoogste vitamine D concentraties in hun bloed blijken bijna veertig procent minder kans te hebben om later darmkanker te krijgen dan mensen met de laagste concentraties.

“Op basis van deze resultaten kan niet geconcludeerd worden dat extra vitamine D in het eten of als supplement darmkanker voorkomt”, stelt Bueno-de-Mesquita. “Alleen een klinische trial kan dat bewijzen. Het advies om darmkanker te voorkomen blijft ongewijzigd: stop met roken, beweeg meer, verminder je buikomvang, en beperk het drinken van alcohol en het eten van rood vlees.”

Aanwijzingen dat vitamine D zou beschermen tegen darmkanker bestaan al langer, maar zijn voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Het effect is nu voor het eerst bevestigd in Europa, met bevolkingsgroepen die onderling ťn ten opzichte van Amerikanen verschillen in dieet en levensstijl. Op welke manier vitamine D precies de kans op darmkanker vermindert is onduidelijk, wellicht deels door invloed op de calcium-huishouding. Een hogere calciuminname vermindert mogelijk de kans op darmkanker. Het lichaam verkrijgt vitamine D voornamelijk door productie via zonlicht in de huid, maar ook voedingsmiddelen zoals vette vis bevatten de vitamine.

In de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) volgen onderzoekers meer dan een half miljoen West-Europeanen. EPIC bevat gegevens uit Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, ItaliŽ, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en Groot BrittanniŽ. Vanuit Nederland werken het UMC Utrecht en het RIVM mee aan EPIC.

Epidemioloog dr. Bas Bueno-de-Mesquita is tweede auteur van het artikel in BMJ. Hij leidt het RIVM-deel van het EPIC-onderzoek en is daarnaast verbonden aan de afdeling Gastroenterologie en hepatologie van het UMC Utrecht. Samen met gastroenteroloog prof. dr. Peter Siersema doet hij daar epidemiologische onderzoek naar de preventie van kankers van het maagdarmkanaal.


Vitamine D en jou

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die door het lichaam geproduceerd wordt wanneer ultraviolette stralen uit zonlicht de huid raken. Minstens 75% van de voorraad vitamine D in het lichaam komt van de omzetting van 7-dehydro-cholesterol in de huid. Dit molecuul wordt vervolgens in de lever omgezet in 25-OH-vitamine D3, de voornaamste in het bloed circulerende vorm.  Als endocriene klier functionerend verwerken de nieren 25-OH-vitamine D3 vervolgens tot de actieve metaboliet,  1őĪ,25-OH-D3. Receptoren voor deze hormoon-achtige substantie zijn aanwezig in bijna alle organen. Een gebrek aan blootstelling aan zonlicht is de voornaamste oorzaak van vitamine D-gebrek.

Link

Vertaling: Geertje van der Burgh


Het vitamine D mirakel

Nederlandse vertaling door Rob Hundscheidt

Een in april 2000 gepubliceerde klinische observatie in de Archieves of Internal Medicine trok mijn aandacht. Dr. Anu Prabhala en zijn collega's rapporteerden over de behandeling van vijf patiŽnten die in de rolstoel door het leven moesten en leden aan enorme zwakheid en vermoeidheid. Bloedtesten wezen uit dat allen aan een zwaar vitamine D gebrek leden. De patiŽnten kregen 50.000 I.U vitamine D per week en werden binnen 6 weken weer mobiel. Dr. Prabahla's onderzoek wakkerde mijn interesse aan en leidde tot een zoektocht aan informatie over vitamine D, hoe deze werkte, hoeveel er van dat we echt nodig hebben en hoe we het verkrijgen.  Het volgende is een klein gedeelte van de belangrijke informatie wat ik er over gevonden heb.

Link

Tip: Johan Van der Schueren


Relatie tussen vitamine D en hartziekten

Tekort aan vitamine D zou het overlijdensrisico door hartaanvallen of andere hartziekten verhogen, met name bij zwarte Amerikanen, meer nog dan bij blanke. Dit meldt een studie van het Medisch Centrum
aan de Universiteit van Rochester. Deze studie is gepubliceerd in het januari-februari nummer van het tijdschrift 'Annals of Family Medicine'. Het ging online op 11 januari 2010. Onderzoekers probeerden het duidelijk gedocumenteerde verschil tussen cardiovasculaire (door hart- en vaatziekten) overlijdens te begrijpen. Met als resultaat een mogelijk tekort aan vitamine D. Men gaat er namelijk meer en meer aangenomen dat tekort aan vitamine D verband houdt met vele ernstige ziekten, zoals diabetes, hypertensie, nier- en hartkwalen. Een complexe combinatie van genetische factoren en levensstijl (voeding, blootstelling aan de zon, enz.) zou kunnen verklaren waarom deze bevolkingsgroep minder vitamine D opneemt dan andere rassen.

Link

Vertaling: Nelly Busschots


Hoge vitamine D-spiegel = hoge testosteronspiegel

Er is een verbluffend eenvoudige manier waarop westerse mannen hun testosteronspiegel kunnen verhogen. Ze hoeven alleen maar een supplement met extra vitamine D te slikken.

Link


Vitamine D tekort

Onderzoekers zijn zich al langer bewust van de link tussen obesitas en een Vitamine D tekort. Maar uit een nieuwe studie van de "University of Minnesota Medical School" blijkt omgekeerd dat het niveau van Vitamine D (in het lichaam) nauwkeurig je vermogen om af te vallen kan bepalen. Proefpersonen die aan het begin van een dieet een hoger niveau Vitamine D hadden, vielen meer af dan proefpersonen met een lager niveau.

Link

Keimpe Wiersma


Klink zoekt bruikbare richtlijn vitamine D

Ook baby's die flesvoeding krijgen, moeten voldoende vitamine D binnenkrijgen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat de Tweede Kamer donderdag in een brief weten dat hij vindt dat jonge ouders advies moeten krijgen over supplementen, omdat die baby's nu minder vitamine D binnenkrijgen dan de aanbevolen hoeveelheid.

Link


Het belang van vitaminen A en D

De vitaminen A en D zijn noodzakelijk voor het gezichtsvermogen, vernieuwing van het epitheel van de slijmvliezen, huid, luchtwegen en het maagdarmkanaal en de opbouw van de beenderen. Vitamine A en D ondersteunen bovendien de afweer tegen infecties en moduleren de effecten van diverse hormonen op DNA-niveau, waaronder het schildklierhormoon en de steroÔdhormonen.

Link

Rob Greuter


How Vitamin D Reduces Incidence of Cancer: DINOMIT Model

In a new study, researchers at the UCSD School of Medicine and Moores Cancer Center used a complex computer prediction model to determine that intake of vitamin D3 and calcium would prevent 58,000 new cases of breast cancer and 49,000 new cases of colorectal cancer annually in the US and Canada. The researchers model also predicted that 75% of deaths from these cancers could be prevented with adequate intake of vitamin D3 and calcium. Join Dr. Cedric Garland, lead researcher on the study, as he discuss the implications of these findings and the proposed actions.


Vitamin D Prevents Cancer: Is It True?

In a new study, researchers at the UCSD School of Medicine and Moores Cancer Center used a complex computer prediction model to determine that intake of vitamin D3 and calcium would prevent 58,000 new cases of breast cancer and 49,000 new cases of colorectal cancer annually in the US and Canada. The researchers model also predicted that 75% of deaths from these cancers could be prevented with adequate intake of vitamin D3 and calcium. Join Carole Baggerly with GrassrootsHealth as she discuss this new research.


Possible 75 cancer mortality reduction with Vitamin D


What is the difference between vitamin D2 and vitamin D3?


Interview mit Prof. Er. Johan Moan, Universitšt Oslo, zu Sonne, Vitamin D und Solarien

Prof. Johan Moan, einer der weltweit bekanntesten UV- und vitamin D-Forscher, beantwortet Fragen zum Einfluss von UV-Strahlen der Sonne und im Solarium auf die Gesundheit der Menschen.


Bill Ryan interviews Gabriele Stšhler : Vitamin D3

Gabriele is a Heilpraktiker - a German term for a practitioner of complementary medicine. Skilled and experienced in many areas, Gabriele was interviewed on-stage by myself [Bill Ryan] specifically about the many benefits of Vitamin D3. I never realized I knew so little about it... and in these times of possible (or real) flu pandemics, a working knowledge of the antiviral properties of D3 could be of huge value. Gabriele's presentation tells you all you need to know.

Link

--

Omdat ik zelf flink verkouden ben sinds een bezoekje aan mijn huisarts ivm een probleem met een rugwervel neem ik zolang ik nog ziek ben minimaal 5000IE per dag, ik merk dat ik hierdoor toch gewoon door kan werken

Ron


Vitamin D: Astonishing Health Benefits

Dr. John Douillard explains how Vitamin D deficiency seriously effects 87% of Americans, it's role in cancer, autoimmune, heart and immune concerns and more. Learn more about the symptoms and how to increase your levels at LifeSpa.com/vitaminD


Vitamin D Can Cut Your Risk of A Heart Attack In Half


Sunlight, Vitamin D & Cancer

We often associate getting too much sun with getting cancer. But, is not getting enough sun even more harmful? A new study reveals a surprising relationship between sunlight, vitamin D, and cancer.


Reaktie op Vitamine D special

Geachte heer Fonteine

Met interesse heb ik uw topic over vitamine D gelezen. Het is behoorlijk uitvoerig. Mooi dat u dit zo duidelijk naar voren brengt. Wanneer het publiek wat meer wist of zou willen weten over vitamine d dan zou dat een hoop ellende (ziekten en mn kanker) en miljoenen aan euro`s besparen. De Canadese overheid heeft gesteld dat elke Canadees 1000 IU vitamine d per dag moet slikken. In Canada financiert de overheid de zorg en die zijn zo slim dat zij allang door hebben dat zij met vitamine d een hoop kosten kunnen besparen. IN de USA is het big business en kan het de staat en de verzeringsmaatschappijen geen bal schelen of iemand ziek wordt. Maar dat stond ook al op uw site.

Hier nog even mijn lijst:

VITAMINE D speelt een rol bij: (in willekeurige volgorde)

 • 1- het voorkomen van botontkalking
 • 2- het “maken” van sterke botten bij kinderen
 • 3- het voorkomen van KANKER (77% lager)
 • 4- valpreventie bij ouderen (70% lager)
 • 5- wondgenezing
 • 6- voorkomen van autisme indien gebruikt tijdens de zwangerschap
 • 7- voorkomen van multiple sclerose (62% lager)
 • 8- de stemming en cognitieve vermogens bij ouderen
 • 9- het voorkomen van infecties
 • 10-het voorkomen van diabetes mellitus type 1 (=suikerziekte) bij kinderen 80%
 • 11-het voorkomen van cardiovasculaire (=hart en vaten) complicaties
 • 12-werkt positief bij hypertensie (hoge bloeddruk) 20% lager
 • 13-kanker--een betere prognose indien geopereerd in de zomer
 • 14-verminderen van heupfracturen bij ouderen (26% lager)
 • 15-werkt ontstekingsremmend mn in de vaatwand bij aderverkalking
 • 16-een vermindering van chronische pijn
 • 17-voorkomen en behandelen van (winter) depressies en chronische vermoeidheid
 • 18-geeft verbetering bij bestaande Alzheimer
 • 19-voorkomen van influenza (griep)
 • 20-minder pancreaskanker (alvleesklier) 43%
 • 21-beschermt DNA (telomeren)(=celmateriaal)
 • 22-beschermt tegen diabetes type II (=overgewichtssuikerziekte)
 • 23-beschermt tegen cataract (=staar)
 • 24-voorkomen van colorectale (dikdarm- endeldarm) kanker 72 % lager
 • 25-(is antioxidant)
 • 26-psoriasis (=huidziekte)
 • 27-het voorkomen en behandelen van schizophrenie
 • 28-behandeling en preventie van TBC
 • 29-het voorkomen van pre-eclampsie (=zwangerschapsvergiftiging)
 • 30-verkleint de kans op hartcomplicaties 50%
 • 31-verkleint de kans op een hartinfarct (2.4x lagere kans)
 • 32-bij lage inname verhoogde (60%) kans op hartinfarct en beroerte
 • 33-dood door hart- en vaatziekten (26% lager)
 • 34-voorkomt waarschijnlijk Parkinson
 • 35-voorkomt waarschijnlijk Alzheimer
 • 36-voorkomt age-related mental decline
 • 37-hogere kans op keizersnede (4x hoger) bij te lage spiegel
 • 38-verlaging van de kans op migraine
 • 39-de ernst van astma bij kinderen
 • 40-veel betere sportprestaties
 • 41-sterftecijfer 26% hoger bij een bloedspiegel {25(OH)D} van 17 ng/ml (=erg laag) terwijl het streven nu is naar 60 ng/ml
 • 42-30% kleinere kans op bloedstolsels
 • 43-speelt een zeer belangrijke rol in het immuunsysteem
 • 44-speelt belangrijke rol bij het voorkomen van gehoorsverlies
 • 45-bij deficiŽntie een verhoogde (150%) kans om te overlijden agv alle oorzaken bij 700 elderly women

Alles is gebaseerd op officiele publicaties.

Dr J.A.P.Hooykaas

--

1- het voorkomen van botontkalking
Source: American Journal of Clinical Nutrition, July 2007, Volume 86, Number 1, Pages 150-158
"Risk factors for low serum 25-hydroxyvitamin D concentrations in otherwise healthy children and adolescents" Authors: F.L. Weng, J. Shults, M.B. Leonard, V.A. Stallings and B.S. Zemel

2- het “maken” van sterke botten bij kinderen
Arch Dis Child. 2006;91:549-550, 569-572.

3- het voorkomen van KANKER (77% lager)
Source: American Journal of Clinical Nutrition
"Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial"
June 8, Volume 85, Issue 6, Pages 1586-1591. Authors: J. Lappe, D. Travers-Gustafson, K. Davies, R. Recker, R. Heaney

4- valpreventie bij ouderen (70% lager)
Source: Journal of the American Geriatrics Society
February 2007, Volume 55, Pages 234-239
"A higher dose of vitamin D reduces the risk of falls in nursing home residents: a randomized, multiple-dose study". Authors: K.E. Broe, T.C. Chen, J. Weinberg, H.A. Bischoff-Ferrari, M.F. Holick, D.P. Kiel Bischoff HA, Stahelin HB, Dick W, et al. Effects of vitamin D and calcium supplementation on falls: a randomized controlled trial. J Bone Miner Res. 2003;18(2):343-351.

5- wondgenezing
a recent study by the University of California-San Diego School of Medicine shows.
The study will be published in the March issue of the Journal of Clinical Investigation.2008

6- voorkomen van autisme indien gebruikt tijdens de zwangerschap
--vitamin D council newsletter sept 2009; www.vitamindcouncil.org
--published in the Archives of Pediatric and Adolescent Medicine
-- comes out of preliminary studies in Sweden and Minnesota. Last summer, Swedish researchers published a study in Developmental Medicine and Child Neurology

--http://www.vitamindcouncil.org/health/autism/
--Kirby D. Autism Rate Now at One Percent of All US Children? Huffington Post; 08/11/09

7- voorkomen van multiple sclerose (62% lager)
--July 24 issue of Neurology
--“Serum 25-Hydroxyvitamin D Levels and Risk of Multiple Sclerosis,” Kassandra Munger, Lynn Levin, Bruce Hollis, Noel Howard, Alberto Ascherio, JAMA, December 20, 2006—Vol. 296, No.
23.
--Islam T, Gauderman WJ, Cozen W, Mack TM. Childhood sun exposure influences risk of multiple sclerosis in monozygotic twins. Neurology. 2007 Jul 24;69(4):381-8.

8- de stemming en cognitieve vermogens bij ouderen

Am J Geriatr Psychiatry 14:1032-1040, December 2006
Landsdowne AT et al (1998). Vitamin D enhances mood in healthy subjects during winter. Psychopharmolocology (Berl.). 135(4):319-23.

9- het voorkomen van infecties ( CRP 40% lager):
Zittermann, A. et al. Putting cardiovascular disease and vitamin D insufficiency into perspective. Br J Nutr 2005;94:483-92.

10-het voorkomen van diabetes mellitus type 1 (=suikerziekte) bij kinderen 80%
Hypponen E et al (2001). Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet. 358(9292):1500-3.
Lee JM et al (2007). Vitamin D deficiency in a healthy group of mothers and newborn infants. Clin Pediatr (Phila). 46(1):42-4.

11-het voorkomen van cardiovasculaire (=hart en vaten) complicaties

12-werkt positief bij hypertensie (hoge bloeddruk) 20% lager
--Am J Hypertens 2007;20:713-719.
--The study, released Sept. 24, was presented to the American Heart Association in Chicago, Ill.

13-kanker--een betere prognose indien geopereerd in de zomer
14-verminderen van heupfracturen bij ouderen (26% lager)

Bij vitamine d gebrek een 70% verhoogde kans op een heupfractuur
: Annals of Internal Medicine
August 19, 2008, Volume 149, Number 4, Pages 242-250

15-werkt ontstekingsremmend mn in de vaatwand bij aderverkalking
16-een vermindering van chronische pijn
presented at the American Society of Anesthesiologists 2007 Annual Meeting in San Francisco

17-voorkomen en behandelen van (winter) depressies en chronische vermoeidheid

18-geeft verbetering bij bestaande Alzheimer

Przybelski et al (2007). Is vitamin D important for preserving cognition? A positive correlation of serum 25-hydroxyvitamin D concentration with cognitive function. Archives of Biochemistry and
Biophysics. Published on-line ahead of print, doi:10.1016/j.abb.2006.12.018.

19-voorkomen van influenza (griep)
http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=51913

Behandelen van influenza:   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/11/13/what-is-the-real-cause-of-influenza-epidemics.aspx

20-minder pancreaskanker (alvleesklier) 43%
--Skinner HG, Michaud DS, Giovannuci E et al (2006). Vitamin D Intake and the Risk for Pancreatic Cancer in Two Cohort Studies. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. Sep; 15:
1688-1695.

-- July 21 2009 issue of World Journal of Gastroenterology

21-beschermt DNA (telomeren)(=celmateriaal)

22-beschermt tegen diabetes type II (=overgewichtssuikerziekte)

23-beschermt tegen cataract (=staar)

24-voorkomen van colorectale (dikdarm- endeldarm) kanker (72 % lager)

-study published in the Journal of the National Cancer Institute 2008

vitamine d kan het ontstaan van borst- en colorectale kanker halveren.

Sources: Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology
Published on-line ahead of print; doi: 10.1016/j.jsbmb.2006.12.007

“Vitamin D and prevention of breast cancer: Pooled analysis”
Authors: C.F. Garland, E.D. Gorham, S.B. Mohr, W.B. Grant, E.L. Giovannucci, M. Lipkin, H. Newmark, M.F. Holick, F.C Garland

American Journal of Preventive Medicine
Volume 32, Number 3, Pages 210-216
“Optimal vitamin D status for colorectal cancer prevention – A quantitative meta-analysis”
Authors: E.D. Gorham, C.F. Garland, F.C Garland, W.B. Grant, S.B. Mohr, M. Lipkin, H. Newmark, E.L. Giovannucci, M. Wei, M.F. Holick,

Source: Garland, Cedric F. et al. "What is the dose-response relationship between vitamin D and cancer risk?" Nutrition Reviews 65;8 (Suppl):91-95.

25-(is antioxidant)

26-psoriasis (=huidziekte)

27-het voorkomen en behandelen van schizophrenie

Kinney DK, Teixeira P, Hsu D, Napoleon SC, Crowley DJ, Miller A, Hyman W, Huang E. Relation of schizophrenia prevalence to latitude, climate, fish consumption, infant mortality, and skin color: a role
for prenatal vitamin d deficiency and infections? Schizophr Bull. 2009 May;35(3):582-95. Epub 2009 Apr 8.

McGrath J. Hypothesis: is low prenatal vitamin D a risk-modifying factor for schizophrenia? Schizophr Res. 1999 Dec 21;40(3):173-7.

-- The Vitamin D Newsletter WWW.VITAMINDCOUNCIL.ORG

Vitamin D and schizophrenia August 20, 2009

28-behandeling en preventie van TBC

: http://www.sciam.com/article.cfm?id=vitamin-d-may-help-fight

Clin Infect Dis 2008; 46(3); 443-6

29-het voorkomen van pre-eclampsie (=zwangerschapsvergiftiging)

May 29 Rapid Electronic Publications issue of the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2007

30-verkleint de kans op hartcomplicaties 50%

Source: Archives of Internal Medicine
2007, Volume 167, Pages 1159-1165
"Prevalence of Cardiovascular Risk Factors and the Serum Levels of 25-Hydroxyvitamin D in the United States - Data From the Third National Health and Nutrition Examination Survey"
Authors: D. Martins, M. Wolf, D. Pan, A. Zadshir, N. Tareen, R. Thadhani, A. Felsenfeld, B. Levine, R. Mehrotra, K. Norris

31-verkleint de kans op een hartinfarct (2.4x lagere kans)
The June 9, 2008 issue of the American Medical Association journal Archives of Internal Medicine
57% lager: Scragg, R. et al. Myocardial infarction is inversely associated with plasma 25-hydroxyvitamin D3 levels: a community-based study. Int J Epidemiol 1990;3:559-63

32-bij lage inname verhoogde (60%) kans op hartinfarct en beroerte
study conducted by researchers at the Harvard Medical School and published in the American Heart Association's journal Circulation. 2008

33-dood door alle oorzaken (26% lager)
: Archives of Internal Medicine
Volume 168, Issue 15, Pages 1629-1637
“25-Hydroxyvitamin D Levels and the Risk of Mortality in the General Population”
Authors: M.L. Melamed, E.D. Michos, W. Post, B. Astor

34-voorkomt waarschijnlijk Parkinson
Newmark HL, Newark J (2007). Vitamin D and Parkinson's disease - A hypothesis. Mov Disord. [Epub ahead of print].

35-voorkomt waarschijnlijk Alzheimer
--a new study in the Journal of Alzheimer's Disease Aug 2009
-- Evatt et al. Prevalence of vitamin d insufficiency in patients with Parkinson disease and Alzheimer disease. Arch Neurol. 2008 Oct;65(10):1348-52

36-voorkomt age-related mental decline
Journal of Geriatric Psychology and Neurology 2009

37-hogere kans op keizersnede (4x hoger) bij te lage spiegel
Anne Merewood, an assistant pediatrics professor at Boston University School of Medicine and co-author of the study from the Boston Medical Center, says the theory behind these study results involves the connection between vitamin D deficiency and muscle weakness.

38-verlaging van de kans op migraine
American Headache Society 50th Annual Scientific Meeting: Abstract S33. Presented June 28, 2008

39-de ernst van asthma bij kinderen
--the December 8 2005 issue of the Journal of Clinical Investigation
-- first issue for May of the American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

40-veel betere sportprestaties

--Med Sci Sports Exerc. 2009 Apr 3
--Med Sci Sports Exerc. 2009 May;41(5):1102-10

41-sterftecijfer 26% hoger bij een bloedspiegel {25(OH)D} van 17 ng/ml (=erg laag) terwijl het streven nu is naar 60 ng/ml

42-30% kleinere kans op bloedstolsels
March edition of the Journal of Thrombosis and Haemostasis, 2009

43-speelt een zeer belangrijke rol in het immuunsysteem

: http://www.cpnhelp.org/high_dose_vitamin_d_alter

44-speelt belangrijke rol bij het voorkomen van gehoorsverlies

45-bij deficiŽntie een verhoogde (150%) kans om te overlijden agv alle oorzaken bij 700 elderly women

-- Nutrition Research
Volume 29, 525-530
“Low serum 25-hydroxyvitamin D concentrations are associated with greater all-cause mortality in older community-dwelling women”
Authors: R.D. Semba, D.K. Houston, L. Ferrucci, A.R. Cappola, K. Sun, J.M. Guralnik, L.P. Fried

46-verlaagt het risico op Non-Hodgkin Lymfoom (30%)
Eur J Cancer 2007: 6 Aug

47-indien meisjes (10-19 jr) veel in de zon zitten en in de winter supplementen nemen 69% kleiner kans op borstkanker
Annual meeting of American Ass for Cancer Research April 2006

48-indien vrouwen tussen 20-29 jaar voldoende vitamine d krijgen is de kans op borstkanker later 51% lager
Annual meeting of American Ass for Cancer Research April 2006
Source: Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention
March 2007, Volume 16, Pages 422-429. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-06-0865
"Vitamin D and Reduced Risk of Breast Cancer: A Population-Based Case-Control Study"
Authors: J.A. Knight, M. Lesosky, H. Barnett, J.M. Raboud, R. Viethe

49- bij een adequate vitamine d bloedspiegel zou dat in de USA 336.000 minder doden opleveren; in Nederland 7000 minder doden =18% van de 40.000 doden door kanker per jaar
William D. Grant PhD of Sunlight, Nutrition and Health Research Center in San Francisco; Ortho Juni 2007

50-non-small- lung cancer patienten met hoge vitamine d Spiegel hadden 2x hogere 5-jaars overleving
J.J.Cannell Expert Opin. Pharmacother. (2008) 9(1):1-12

51-lage rugpijn is zeer vaak veroorzaakt door een vitamine d gebrek
Faraj SA, Mutairi KA. Vitamin D deficiency and chronic low back pain in Saudi Arabia.
Spine 2003; 28:177-79

52-bij voldoende hoge vitamine d spiegel wordt de geboorte van premature babies gehalveerd
Tevens een 25% reductie van infecties
an international research conference in Bruges oktober 2009

53- those with the lowest had 25 percent higher risk of dying from heart disease or stroke
American Journal of Epidemiology, October 15, 2009


Hoge dosis vitamine D in Nederland verboden ?????

In bananenrepubliek Nederland is het helaas niet mogelijk om hoge dosis vitamine D3 te kopen. Je wordt hier afgescheept met een ADH van 100 IE terwijl dit gewoon veel te laag is. Amerikaanse experts adviseren in de wintermaanden minimaal 2000 IE per dag te nemen omdat we zelf in deze periode gewoon te weinig zonlicht op de huid krijgen en ook het UV licht tijdens de winter afneemt door de veranderde stand van de zon.

De vitamine D raad in Amerika adviseert de eerste 3 maanden 5000IE per dag te nemen om zo een behoorlijk niveau op te bouwen en je afweer tegen oa griep en verkoudheid flink te versterken. Omdat dit soort hoeveelheden hier niet te krijgen is en je anders heel veel capsules of druppels zou moeten nemen ben ik maar even uitgeweken naar Amerika.

Bij Iherb bestelde ik 12 potjes van het merk Now van 5000IE per zeer kleine softgel voor slechts $107 inclusief verzendkosten. Ik had deze op woensdag besteld en al de maandag daarop per DHL in huis.

Mocht je overwegen uit te wijken naar de VS dan kun je deze site gebruiken: Link

Met deze coupon code krijg je ook nog eens $5 korting op je eerste order: FON788

Het is echt schandalig dat ik dit niet lokaal kan kopen. De winkels en apotheken puilen uit van de gifstoffen, onze groente en fruit worden bespoten met de smerigste pesticiden, Monsanto en Pioneer mogen hier proefvelden aanleggen voor hun Frankenstein foods en bijna iedere winkel mag kankerverwekkende sigaretten verkopen maar een vitamine die beschermt tegen kanker en vele welvaartziekten wordt streng aangepakt. Ter vergelijking: 5000IE per dag is hier verboden om te verkopen, als je in de zomer een half uur in de zon ligt produceert je huid al 20.000 - 25.000 IE.

Maar door instanties als de KWF is de zon gedemoniseerd en smeren we onze huid vol met UV blokkers en chemicaliŽn / nanodeeltjes die diep in de huid kunnen doorbrengen. Daarnaast blokkeren die mooie zonnebrillen ook nog eens de opname via de ogen. Dus ook tijdens de zomer zullen veel Nederlanders geen goede reserve opbouwen. En bij mensen boven de 50 jaar zal het probleem van een te lage vitamine D waarde alleen maar toenemen. Een oudere huid zal meer toxines bevatten en ook slechter vitamine D omzetten. En als je dan ook nog ziet dat veel oudere cholesterolremmers slikken (cholesterol is de bouwsteen van vitamine D3) dan snap je hoe big pharma zijn klantjes houdt.

Het goedkoopste medicijn en de belangrijkste kankerremmer blijft vitamine D3. In het voorjaar en de zomer gratis uit de zon, in het najaar in de winter zul je toch echt aan de levertraan of andere vormen van suppletie moeten. Mensen die wonen en werken in een tropisch klimaat, maken naar schatting 10.000 IE (250 Ķg) per dag aan, 100 maal meer dan de in Nederland aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.

Wat feitjes:

 • Voldoende Vitamine D kan aantal kankerdoden met 75% verlagen !
 • Vitamine D speelt rol bij autisme (toxine opruimer)
 • Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden
 • Vitamine D link met kanker is bevestigd in meer dan 200 studies
 • Kunstlicht en zeepgebruik geeft een lage vitamine D
 • 94% (!!) van de 50-70 jarigen in China heeft te laag vitamine D niveau of tekort
 • Vitamine D van invloed op immuunsysteem MS patiŽnten
 • Sporters die vitamine D slikken presteren beter
 • Tekort aan vitamin D veroorzaakt gewichtstoename
 • Vitamine D tekort bij kinderen en zogende moeders veroorzaakt langetermijn gezondheidsproblemen
 • Vitamine D tekort wordt gelinked aan grotere kans op keizersnee bij bevalling
 • Tekort vitamine D tijdens zwangerschap heeft effect op gebit baby
 • 25-Hydroxyvitamin D tekort speelt rol bij hartproblemen
 • Tekort D wordt gelinked aan cognitieve problemen bij ouderen
 • Mogelijke relatie tussen prenatale vitamine D status en schizofrenie
 • Vitamine speelt rol bij metabool syndroom en diabetes
 • Vitamine D remt infecties in placenta

Functies in het lichaam

Vitamine D (en dan met name calcitriol) heeft verschillende functies in het lichaam:

* Calciumstofwisseling: Calcitriol bindt zich aan de vitamine D receptor. Deze receptor behoort tot de steroidreceptoren. Steroidreceptoren fungeren als eiwittranscriptiefactor die genexpressie kan regulren. Het resultaat is dat de calcium- en fosfaatniveaus in het bloed binnen strakke grenzen wordt gehouden. Dit kan enerzijds door calcium uit bot vrij te maken, anderzijds door de opname van calcium en fosfaat uit de voeding te stimuleren, of de excretie van calcium of fosfaat door de nier te stimuleren dan wel te remmen. Zo wordt de efficiŽntie van de resorptie van calcium in de nieren en van de absorptie van calcium en fosfaat in de darm gestimuleerd door de aanwezigheid van calcitriol Suppletie van vitamine D aan ouderen staat momenteel erg in de belangstelling

* Immuunsysteem

* Hart en bloedvaten

* Voorkomen van bepaalde vormen van kanker

* Stemmingen / depressie

Ron


Vitamin D is not a vitamin

Learn the less well known facts about vitamin d and getting full sun vs. using carcinogenic sunblocks, etc. Dr Steven Cannell on Rense radio August '09. Pass it on !

http://uk.video.yahoo.com/watch/5822017/15236614
http://uk.video.yahoo.com/watch/5822224/15237113
http://uk.video.yahoo.com/watch/5822362/15237192


Vitamin D levels may predict weight loss success

A persons level of vitamin D may actually be a predictor of his or her ability to lose fat, according to Shalamar Sibley, a researcher in the University of Minnesota Medical School. In a clinical study of 38 people, Sibley found that higher baseline levels of vitamin D predicted fat loss, especially in the abdominal area. The research suggested that if you start out with an inadequate vitamin D level, its possible that this might inhibit or impede your ability to lose weight on a reduced caloric diet.


Project Sunblock


Vijf Harvard onderzoekers accepteren de vitamine D theorie
mbt autisme

Vorige maand hebben Dr. Dennis Kinney en vier collega's op de Harvard universiteit in Amerika mijn autisme - vitamine D theorie geaccepteerd en hem uitgebreidt met 5 andere verdachten. Ik was zeer verrast dat deze onderzoekers mijn theorie oppakten, mij ook de credits gaven en ook hun rapport publiceerden in hetzelfde medische journaal waarin mijn oorspronkelijke theorie werd gepubliceerd maar hun 5 toegevoegde oorzaken zijn alle toxines. Toxines uit lucht- en watervervuiling zoals kwik uit vis die voornamelijk schade aan het genoom veroorzaken bij diegene die te lage vitamine D waarden hebben.

Link

John Cannell


New Diagnosis & Treatment of Vitamin D Deficiency Seminar

November 3, 2009
University of Toronto, Canada

CHANGE 'Breast Cancer Awareness Month' to 'Breast Cancer PREVENTION Month.'

It's time. The tools are at hand. It just takes our combined efforts. Drs Cedric Garland, UCSD School of Medicine and Tracey O'Connor, Roswell Park Cancer Institute will present information on how prevention can work with vitamin D and, what a cancer treatment protocol would look like. Save your daughters!--your wives, your friends, your patients from this disease.

Don't stop with breast cancer--infectious diseases, type 1 diabetes, hypertension, colon cancer, falls in the elderly are just a few more diseases that are affected by vitamin D serum levels. The objective of the seminar will be to provide all health care professionals with the information needed to take action NOW. It is estimated that 25-50% of any healthcare budget could be saved with vitamin D serum levels between 40-60 ng/ml (100-150 nmol/L).

Presenters include some of the best know vitamin D researchers/practitioners: Robert P. Heaney, Creighton University, Reinhold Vieth, University of Toronto, John White, McGill
University and Susan Whiting, University of Saskatchewan.

November 3, 2009, University of Toronto, Canada

Register: Link


Sonne, UV-Strahlen, Vitamin D und Gesundheit -
Prof. Dr. Michael F. Holick im Gespršch

Prof. Michael F. Holick ist sicher der weltweit bekannteste UV- und Vitamin D-Forscher. Hier nimmt er im Gespršch Stellung zu der Łberragenden Bedeutung des "Sonnenschein Vitamins" und zu den Widerstšnden der Dermatologen gegen ausreichende Besonnung im Freien und im Solarium. Jšhrlich etwa 1.000 wissenschaftliche Studien renommierter Institute haben in den letzten Jahren die heilende und vorbeugende Wirkung des Vitamin D fŁr viele Erkrankungen - vor allem auch die sogenannten "Volkskrankheiten" wie Osteoporose, Diabetes, Bluthochdruck, Herz-Kreislauf- und Krebserkrankungen belegt.


Vitamin D and your Baby


Voorlichting over vitamine D peuters schiet tekort

Ouders van peuters krijgen onvoldoende informatie over het belang van vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden.

Link


Vitamin D essentialsDeel 2
Deel 3
Deel 4


Dr. John Cannell on vitamin D - Skip the flu shot, just get vitamin D


Geert


Vitamin D Controversy and the Marshall Protocol

This video explains the controversy surrounding the marshall protocol as used to treat Lyme Disease and other chronic illnesses such as sarcoidosis, fibromyalgia, etc.


The Doc on Vitamin D3 Why a Cream you say??

Transdermal Vitamin D3 1000 I.u. per gram. When the sun hits skin free radicals are activated. The sunlight also activates an enzyme that breaks down fats in skin cells. This fat break down produces a chemical called arachidonic acid, the precursor to molecules that can inflame skin. We know that these inflammatory molecules accelerate the aging of skin. But healthy skin requires natural Vitamin D3. Kripps Sunshine Transdermal Vitamin D3 provides this essential vitamin to give you glowing, healthy looking skin. Kripps Sunshine Vitamin Dtransdermal cream is suitable for all types of skin.


Does Milk help vitamin D levels?


Vitamin D link to cancer has been confirmed in more than 200 epidemiological studies, and understanding of its physiology stems from more than 2,500 laboratory studies

In studying vitamin D, researchers at the Moores Cancer Center at the University of California, San Diego are saying, "The first event in cancer is loss of communication among cells due to, among other things, low vitamin D levels," said epidemiologist Cedric Garland, DrPH, professor of family and preventive medicine at the UC San Diego School of Medicine. Reporting online May 22, 2009 in the Annals of Epidemiology, Garland suggests that much of the evolutionary process in cancer could be arrested at the outset by maintaining vitamin D adequacy. "Vitamin D may halt the first stage of the cancer process by re-establishing intercellular junctions in malignancies having an intact vitamin D receptor," he said. But so far oncologists are acting more like the early surgeons that refused to wash their hands; in this case it’s just too much to suggest a patient simply sit in the high noon sun. It’s true; some of the best cancer treatments are
free. And you can trust the sun to do the job but one still has to pay attention to other nutritional factors that are needed for vitamin D production and regulation.

Bron:  International Medical Veritas Association


Kunstlicht en zeepgebruik geeft een lage vitamine D

De opname van vitamine D en zijn metabolieten in de darm is net als vitamine A geassocieerd aan chylomicronen. In plasma wordt vitamine D door een specifieke transport-globuline, namelijk het vitamine D-bindend-proteÔne, in het bloed naar de weefsels getransporteerd. Vitamine D wordt op vergelijkbare wijze als vitamine A in de cellen opgenomen en naar de celkern getransporteerd, waar het als een hormoon fungeert. In de huid kunnen precursors van vitamine D (7-dehydrocholesterol) onder invloed van ultraviolet licht echter ook in vitamine D (cholecalciferol, D3) worden omgezet. Vanuit de huid wordt de speciale vitamine D vorm via het bloed naar de weefsels getransporteerd. Bij personen met een donkere huid verloopt dit transport overigens matig. Bij kunstlicht en achter glas wordt in de huid geen vitamine D3 aangemaakt. Ook door het te vaak wassen van de huid met zeep kan een zo groot verlies van precursors van vitamine D optreden, waardoor er onvoldoende vitamine D3 gevormd kan worden.

Link

Tip: Petra Versteegh


94% (!!) van de 50-70 jarigen in China heeft te laag vitamine D niveau of tekort

Among the 50 to 70-year-olds living in China that the scientists studied, 94% had a vitamin D (25-hydroxyvitamin D) deficiency or insufficiency and 42% also had metabolic syndrome.

Link


The Man Behind The Vitamin D Revolution

Health journalist Bill Sardi interviews the doctor who has made a personal crusade out of telling the world about vitamin D, John Cannell MD. Change-maker and founder of The Vitamin D Council, Dr. Cannell tirelessly works with little funding to bring about a major change in modern medicine. Dr. Cannell's goal will be realized when doctors throughout the country routinely test for vitamin D levels. For a vitamin that was discovered in 1922, such a revolution is certainly overdue.

Download PDF document

Henk Mutsaers


Voldoende Vitamine D kan aantal kankerdoden met 75% verlagen !

In a new study, researchers at the Moores Cancer Center and Department of Family and Preventive Medicine, UC San Diego used a complex computer prediction model to determine that intake of vitamin D3 and calcium would prevent 58,000 new cases of breast cancer and 49,000 new cases of colorectal cancer annually in the US and Canada. The researchers model also predicted that 75% of deaths from these cancers could be prevented with adequate intake of vitamin D3 and calcium. Dr. Cedric Garland, UCSD School of Medicine, lead researcher on the study discusses the implications of this finding and the proposed actions.


Pregnancy and status of vitamine D

In this Inner Circle interview, Dr. Dietrich Klinghardt, MD, PhD explains why the U.S. needs pre-conception healthcare.


Vitamine D van invloed op immuunsysteem MS patiŽnten

Uit onderzoek van het Academisch MS Centrum Limburg, waar professor Hupperts werkzaam is, blijkt dat er een relatie is tussen vitamine D waarden en de klinische verschijnselen van MS. Vitamine D lijkt een positief effect te hebben op het ziekteverloop van MS. "Recente, nog niet gepubliceerde data, suggereren dat het afweersysteem van MS patiŽnten door vitamine D stabieler wordt en minder ontstekingsgevoelig is. Door middel van een trial zal nu worden onderzocht wat de effecten van hoge doses vitamine D als toegevoegde behandeling zullen zijn op het verloop van MS", aldus prof. dr. Hupperts in zijn oratie 'MS en hoe verder?' die hij vrijdag 24 april uitspreekt aan de Universiteit Maastricht. In Nederland hebben 1 op de 1000 mensen MS. MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel, te weten de hersenen en ruggenmerg. Het is de meest voorkomende neurologische ziekte bij jongvolwassenen. De oorzaak van MS is nog steeds grotendeels onduidelijk. "Wellicht is MS niet ťťn ziekte, maar een verzamelnaam voor verschillende uitingsvormen van storingen in het immuunsysteem. Ik heb hoge verwachtingen van onze immunologische studies, met name het onderzoek naar de relatie tussen vitamine D en MS. Naast de eerder door ons gevonden relatie tussen vitamine D en het afweersysteem doen we ook onderzoek naar de betekenis van diverse genetische afwijkingen, de polymorfismen van het vitamine D receptor gen. Zo zijn er aanwijzingen dat er een omgekeerde relatie bestaat tussen de hoeveelheid zonlicht en de ernst van MS, mogelijk is dit ook vitamine D afhankelijk. "


Sporters die vitamine D slikken presteren beter

Sporters zouden - net als de rest van de mensheid - extra vitamine D moeten slikken. En niet zo'n klein beetje ook. Wat sporters aan vitamine D binnenkrijgen via hun voeding, ook als ze daar een multivitamine-supplement bijzetten, is niet genoeg om optimaal te presteren.

Lees verder


Lack of vitamin D causes weight gain and stunts growth in girls

Insufficient vitamin D can stunt growth and foster weight gain during puberty, according to a new study published in the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Even in sun-drenched California, where scientists from the McGill University Health Centre (MUHC) and the University of Southern California conducted their study, vitamin D deficiency was found to cause higher body mass and shorter stature in girls at the peak of their growing spurt. While lack of vitamin D is common in adults and has been linked to diseases such as osteoporosis, cancer and obesity, until this study, little was known about the consequences of insufficient vitamin D in young people. The research team measured vitamin D in girls aged 16 to 22 using a simple blood test (25-hydroxy vitamin D). They also assessed body fat and height to determine how vitamin D deficiency could affect young women's health. "The high prevalence of vitamin D insufficiency in young people living in a sun-rich area was surprising," says study lead author, Richard Kremer, co-director of the Musculoskeletal Axis of the MUHC. "We found young women with vitamin D insufficiency were significantly heavier, with a higher body mass index and increased abdominal fat, than young women with normal levels."

Lees verder


Vitamin D deficiency in infants and nursing mothers carries long-term disease risks

Once believed to be important only for bone health, vitamin D is now seen as having a critical function in maintaining the immune system throughout life. The newly recognized disease risks associated with vitamin D deficiency are clearly documented in a report in the Dec. issue of Breastfeeding Medicine, a peer-reviewed journal published by Mary Ann Liebert, Inc., and the official journal of the Academy of Breastfeeding Medicine.

Lees verder


Joslin research finds nearly three-quarters of youths with diabetes insufficient in vitamin D

Three-quarters of youths with type 1 diabetes were found to have insufficient levels of vitamin D, according to a study by researchers at the Joslin Diabetes Center – findings that suggest children with the disease may need vitamin D supplementation to prevent bone fragility later in life. “To our surprise, we found extremely high rates of vitamin D inadequacy,” said Lori Laffel, M.D., M.P.H., Chief of the Pediatric, Adolescent and Young Adult Section at Joslin, Investigator in the Section on Genetics and Epidemiology, and senior author of the paper. “We didn’t expect to find that only 24 percent of the study population would have adequate levels.” The study, which appears in the January 2009 issue of The Journal of Pediatrics, measured levels of serum 25-hydroxyvitamin D in 128 youths with type 1 diabetes ranging in age from 1.5 to 17.5 years. The study sample included subjects with recent onset of diabetes as well as those who had long-established diabetes. It found 24 percent had sufficient levels, 61 percent with insufficient levels and 15 percent to be deficient or having the lowest levels. Generally, those with deficient levels were the oldest of the subjects. In fact, 85 percent of the adolescents in the sample demonstrated inadequate vitamin D levels.

Lees verder


Vitamin D deficiency associated with greater rates of cesarean sections

Researchers from Boston University School of Medicine (BUSM) and Boston Medical Center (BMC) found that pregnant women who are vitamin D deficient are also at an increased risk for delivering a baby by caesarean section as compared to pregnant women who are not vitamin D deficient. These findings currently appear on-line in the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. At the turn of the 20th century, women commonly died in childbirth due to "rachitic pelvis" rickets of the pelvis. While rickets virtually disappeared with the discovery of vitamin D, recent reports suggest that vitamin D deficiency is widespread in industrialized nations. Over a two-year period, the researchers analyzed the relationship between maternal serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] and the prevalence of primary caesarean section. In total, 253 women were enrolled in this study, of whom 43 (17 percent) had a caesarean section. The researchers found that 28 percent of women with serum 25(OH)D less than 37.5 nmol/L had a caesarean section, compared to only 14 percent of women with 25(OH)D greater than 37.5 nmol/L. "In our analysis, pregnant women who were vitamin D deficient at the time of delivery had almost four times the odds of caesarean birth than women who were not deficient," said senior author Michael Holick, MD, PhD, director of the General Clinical Research Center and professor of medicine, physiology and biophysics at BUSM and Anne Merewood assistant professor of pediatrics at BUSM and lead author of the study.

Lees verder


The Truth About Vitamin D Toxicity

Is vitamin D toxic? Not if we take the same amount nature intended when we go out in the sun. Vieth R. Vitamin D supplementation, 25-hydroxyvitamin D concentration, and safety. Am J Clin Nutr. 1999;69:842–56. Vieth attempted to dispel unwarranted fears in medical community of physiological doses of vitamin D in 1999 with his exhaustive and well-written review.

Lees verder


Mother's vitamin D status during pregnancy will affect her baby's dental health

Low maternal vitamin D levels during pregnancy may affect primary tooth calcification, leading to enamel defects, which are a risk factor for early-childhood tooth decay.

Lees verder


25-Hydroxyvitamin D deficiency is independently associated with cardiovascular disease in the Third National Health and Nutrition Examination Survey

These results indicate a strong and independent relationship of 25(OH)D deficiency with prevalent CVD in a large sample representative of the US adult population.

Lees verder


Study shines more light on benefit of vitamin D in fighting cancer

A new study looking at the relationship between vitamin D serum levels and the risk of colon and breast cancer across the globe has estimated the number of cases of cancer that could be prevented each year if vitamin D3 levels met the target proposed by researchers.

Lees verder


Low vitamin d levels predict stroke in patients referred to coronary angiography

Low levels of 25(OH)D and 1,25(OH)2D are independently predictive for fatal strokes, suggesting that vitamin D supplementation is a promising approach in the prevention of strokes.

Lees verder


Vitamin D Is the "It" Nutrient of the Moment

Vitamin D is quickly becoming the "it" nutrient with health benefits for diseases, including cancer, osteoporosis, heart disease and now diabetes.A recent review article published by researchers from Loyola University Chicago Marcella Niehoff School of Nursing concluded that adequate intake of vitamin D may prevent or delay the onset of diabetes and reduce complications for those who have already been diagnosed. These findings appeared in the latest issue of Diabetes Educator. "Vitamin D has widespread benefits for our health and certain chronic diseases in particular," said Sue Penckofer, Ph.D., R.N., study co-author and professor, Loyola University Chicago Marcella Niehoff School of Nursing. "This article further substantiates the role of this nutrient in the prevention and management of glucose intolerance and diabetes." Many of the 23 million Americans with diabetes have low vitamin D levels. Evidence suggests that vitamin D plays an integral role in insulin sensitivity and secretion. Vitamin D deficiency results in part from poor nutrition, which is one of the most challenging issues for people with diabetes. Another culprit is reduced exposure to sunlight, which is common during cold weather months when days are shorter and more time is spent indoors.One study examined for this review article evaluated 3,000 people with type 1 diabetes and found a decreased risk in disease for people who took vitamin D supplements. Observational studies of people with type 2 diabetes also revealed that supplementation may be important in the prevention of this disease. "Management of vitamin D deficiency may be a simple and cost-effective method to improve blood sugar control and prevent the serious complications associated with diabetes," said Joanne Kouba, Ph.D., R.D., L.D.N., study co-author and clinical assistant professor of dietetics, Loyola University Chicago Marcella Niehoff School of Nursing. Diet alone may not be sufficient to manage vitamin D levels. A combination of adequate dietary intake of vitamin D, exposure to sunlight, and treatment with vitamin D2 or D3 supplements can decrease the risk of diabetes and related health concerns. The preferred range in the body is 30 - 60 ng/mL of 25(OH) vitamin D. "People at risk for diabetes should be screened for low vitamin D levels," said Mary Ann Emanuele, M.D., F.A.C.P., study co-author and professor of medicine, division of endocrinology and metabolism, Loyola University Health System. "This will allow health care professionals to identify a nutrient deficiency early on and intervene to improve the long term health of these individuals." Vitamin D deficiency also may be associated with hyperglycemia, insulin resistance, hypertension and heart disease. In fact, Penckofer recently published another study in Circulation that reported on the role of chronic vitamin D deficiency in heart disease. The Circulation study authors included Glen W. Sizemore, MD, emeritus professor of Medicine, Division of Endocrinology and Metabolism, Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, and Diane E. Wallis, MD, Midwest Heart Specialists, Downers Grove, Ill.

Lees verder


Skin cancer fear 'may harm bones'

Worries over skin cancer mean that some people are shunning the sun altogether - which could endanger their health, a poll has found.

Lees verder


'Sunshine vitamin' link to cognitive problems in older people

Researchers from the Peninsula Medical School, the University of Cambridge and the University of Michigan, have for the first time identified a relationship between Vitamin D, the "sunshine vitamin", and cognitive impairment in a large-scale study of older people. The importance of these findings lies in the connection between cognitive function and dementia: people who have impaired cognitive function are more likely to develop dementia. The paper will appear in a forthcoming issue of the Journal of Geriatric Psychology and Neurology. The study was based on data on almost 2000 adults aged 65 and over who participated in the Health Survey for England in 2000 and whose levels of cognitive function were assessed. The study found that as levels of Vitamin D went down, levels of cognitive impairment went up. Compared to those with optimum levels of Vitamin D, those with the lowest levels were more than twice as likely to be cognitively impaired. Vitamin D is important in maintaining bone health, in the absorption of calcium and phosphorus, and in helping our immune system. In humans, Vitamin D comes from three main sources – exposure to sunlight, foods such as oily fish, and foods that are fortified with vitamin D (such as milk, cereals, and soya drinks). One problem faced by older people is that the capacity of the skin to absorb Vitamin D from sunlight decreases as the body ages, so they are more reliant on obtaining Vitamin D from other sources. According to the Alzheimer's Society, dementia affects 700,000 people in the UK and it is predicted that this figure will rise to over 1 million by 2025. Two-thirds of sufferers are women, and 60,000 deaths a year are attributable to the condition. It is believed that the financial cost of dementia to the UK is over £17 billion a year.

Lees verder


BUSM researcher solves mystery of 9-month-old

A researcher from Boston University School of Medicine (BUSM) has determined that a 9-month old infant who was admitted to a local Boston hospital with seizures and a bulging soft spot was actually suffering from rickets caused by vitamin D deficiency. This case study describing the findings appear in the January 22nd issue of the New England Journal of Medicine. A 9-month-old breast-fed male infant presented at a local hospital with a seizure after a few days of nasal congestion, diarrhea, and possible fever. Examination showed a bulging soft spot and a prominent forehead. Laboratory studies determined hypocalcemia, hypophosphatemia, and elevated alkaline phosphatase. "In arriving at a diagnosis, we needed to consider the causes of seizures and the consequences of breast feeding without vitamin supplementation," said article author Michael Holick, MD, PhD, director of the General Clinical Research Center and professor of medicine, physiology and biophysics at BUSM and senior author of this case study. According to Holick, who is an internationally recognized expert in vitamin D and skin research, this child had marked hypocalcemia, which could have caused his seizure. "Hypocalcemia has numerous causes and although rickets is a rare cause for this condition, it did merit consideration," he added. Holick also pointed out that the child had received breast milk exclusively as his major nutrition for almost 9 months, which could result in several nutritional deficiencies, including iron and the fat soluble vitamins A, D, and K. Vitamin D deficiency as well as rickets have become resurgent in this country in recent years, particularly in infants who are solely breast fed. "In addition, the mother was of African descent, and her dark skin puts her at risk for vitamin D deficiency, thus increasing the breast-fed child's risk of vitamin D deficiency," said Holick. There is essentially no vitamin D in human breast milk, on average about 25 IU per liter, meaning this child's mother would have needed to ingest at least 2,000 to 4,000 IU of vitamin D per day in order to transfer enough of the vitamin in her milk to satisfy the infant's requirement," added Holick.

Lees verder


It's Winter - Do You Know Where Your Vitamin D Is?

After risk/benefit analysis the Canadian Cancer Society has advised all Canadians to take 1000 IU of vitamin D daily. The Food and Nutrition Board, that sets U.S. nutrient recommendations currently recommends 2000 IU of vitamin D per day as a safe upper limit dosage for anyone over one year old.So why aren’t U.S. public health organizations like the American Cancer Society willing to increase the recommendations for adequate intake of vitamin D, like the Canadian Cancer Society have done?

Lees verder


New Results Challenge Concept of Vitamin D Deficiency

Low blood levels of vitamin D have long been associated with disease, and the assumption has been that vitamin D supplements may protect against disease. However, this new research demonstrates that ingested vitamin D is immunosuppressive and that low blood levels of vitamin D may be actually a result of the disease process. Supplementation may make the disease worse. In a report published online in advance of February's issue of the journal BioEssays, Trevor Marshall, Ph.D., professor at Australia’s Murdoch University School of Biological Medicine and Biotechnology, explains how increased vitamin D intake affects much more than just nutrition or bone health. The paper explains how the Vitamin D Nuclear Receptor (VDR) acts in the repression or transcription of hundreds of genes, including genes associated with diseases ranging from cancers to multiple sclerosis.

Lees verder


Schizophrenia researchers welcome new blood

Researchers from UQ's Queensland Brain Institute are set to conduct a world-first trial into the link between prenatal vitamin D levels and schizophrenia prevalence. Funded by the NHMRC and led by QBI's Dr Darryl Eyles, a team of four researchers will study blood spots taken from newborn babies who have gone on to develop schizophrenia in early adulthood. "Undeniably, low maternal vitamin D affects the way the brain develops," Dr Eyles said. "Over the past four years we've been able to show that low vitamin D intake in animals during pregnancy results in offspring with brain abnormalities similar to those seen in patients with schizophrenia." The next step of the research process involves testing the hypothesis on human samples. By analysing the blood spots of newborns the team will have a good indication of the baby's vitamin D status at the time of birth.

Lees verder


Relationships of low serum vitamin D3 with anthropometry and markers of the metabolic syndrome and diabetes in overweight and obesity

Previously reviewed mechanisms include that 1) low vitamin D3, may impair insulin action, glucose metabolism and various other metabolic processes in adipose and lean tissue 2) fat soluble-vitamin D3 is sequestered in the large adipose compartment, and low in serum, 3) obese people may be sensitive about their body shape, minimising their skin exposure to view and sunlight (not tested). We showed evidence for the first theory but no evidence to support the second. In the current study, serum vitamin D3 was inversely related to weight, BMI and markers of TIIDM (large waist, raised HbA1c) but not to adipose mass nor to MetSyn per se.

Lees verder


Low vitamine D levels and health

Individuals with low levels of vitamin D appear to have a higher risk of death from all causes, according to a report in the August 11/25 issue of Archives of Internal Medicine, one of the JAMA/Archives journals. Several studies have suggested that vitamin D deficiency contributes to cardiovascular disease, cancer and death, according to background information in the article. The optimum blood level of 25-hydroxyvitamin D (25[OH]D) has been suggested to be 30 nanograms per milliliter or higher. Approximately 41 percent of U.S. men and 53 percent of U.S. women have levels lower than 28 nanograms per milliliter.

Lees verder


Low vitamine D - Overall 26 percent increased risk of death

Researchers at Johns Hopkins are reporting what is believed to be the most conclusive evidence to date that inadequate levels of vitamin D, obtained from milk, fortified cereals and exposure to sunlight, lead to substantially increased risk of death.

Lees verder


A Ray Of Sunshine In The Fight Against Cancer

Vitamin D could become a useful weapon in the fight against MS, osteoporosis, mild depression and one of the most devastating diseases of our time – cancer.

Lees verder


Vitamin D & Cardiovascular Health, Vitamin D & Breast Cancer, Green Tea & Cancer

When comparing the women with the highest blood levels of Vitamin D against the women with the lowest levels, the results were rather striking. Having the highest levels of Vitamin D in the blood was associated with a nearly 70% reduction in the risk of breast cancer, in this population of Northern European women, when compared to similar women with low Vitamin D levels.

Lees verder


Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining concentrations of 25-hydroxyvitamin D

Researchers from Boston University School of Medicine have found that vitamin D2 is equally as effective as vitamin D3 in maintaining 25-hydroxyvitamin D status. The study appears online in the December 2007 issue of the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Lees verder


Low vitamin D heart health risk

Having too little vitamin D has been linked to an increased risk of heart disease, a US study has found.

Lees verder


Vitamin D found to fight placental infection

n a paper available at the online site of the journal Biology of Reproduction, a team of UCLA researchers reports for the first time that vitamin D induces immune responses in placental tissues by stimulating production of the antimicrobial protein cathelicidin. The study involved exposing cultured human trophoblast cells to the active form of vitamin D, leading to production of cathelicidin and an increased antibacterial response in the trophoblast cells. The team, headed by Dr. Martin Hewison, suspects that the ability of the placenta to synthesize cathelicidin varies widely among women. Their discovery suggests that placental innate immunity can be enhanced if pregnant women supplement their diets with vitamin D.

Lees verder


Calcium and vitamin D may not be the only protection against bone loss

New study finds diet rich in fruits and vegetables may strengthen bones. Chevy Chase, MD—Diets that are high in protein and cereal grains produce an excess of acid in the body which may increase calcium excretion and weaken bones, according to a new study accepted for publication in The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM). The study found that increasing the alkali content of the diet, with a pill or through a diet rich in fruits and vegetables has the opposite effect and strengthens skeletal health. "Heredity, diet, and other lifestyle factors contribute to the problem of bone loss and fractures," said Bess Dawson-Hughes, M.D., of Tufts University in Boston, Mass. and lead author of the study. "When it comes to dietary concerns regarding bone health, calcium and vitamin D have received the most attention, but there is increasing evidence that the acid/base balance of the diet is also important." Average older adults consume diets that, when metabolized, add acid to the body, said Dr. Dawson-Hughes. With aging, we become less able to excrete the acid. One way the body may counteract the acid from our diets is through bone resorption, a process by which bones are broken down to release minerals such as calcium, phosphates, and alkaline (basic) salts into the blood. Unfortunately, increased bone resorption leads to declines in bone mass and increases in fracture risk. "When fruits and vegetables are metabolized they add bicarbonate, an alkaline compound, to the body," said Dr. Dawson Hughes. "Our study found that bicarbonate had a favorable effect on bone resorption and calcium excretion. This suggests that increasing the alkali content of the diet may attenuate bone loss in healthy older adults." In this study, 171 men and women aged 50 and older were randomized to receive placebo or doses of either: potassium bicarbonate, sodium bicarbonate, or potassium chloride for three months. Researchers found that subjects taking bicarbonate had significant reductions in calcium excretion, signaling a decrease in bone resorption. "In this study, we demonstrated that adding alkali in pill form reduced bone resorption and reduced the losses of calcium in the urine over a three month period," said Dr. Dawson-Hughes. "This intervention warrants further investigation as a safe and well tolerated supplement to reduce bone loss and fracture risk in older men and women."

Lees verder


"Cognitive Dysfunction in Disease" (HD) at DMM2008, Karolinska

"Cognitive Dysfunction in Disease" (HD) at DMM2008, Karolinska from Trevor Marshall on Vimeo.

This is a High Definition version of the video which chronicles the presentations made by Prof.Trevor Marshall, Director Meg Mangin RN, and Bacteriality.com 's Amy Proal during the 'Days of Molecular Medicine' conference, April 2008, at the Karolinska Institutet in Stockholm. The conference theme was "Cognitive Dysfunction in Disease."


'MP Study Results,' Cpt. Tom Perez's Porto Presentation

'MP Study Results,' Cpt. Tom Perez's Porto Presentation from Trevor Marshall on Vimeo.

This is the HD video of Cpt. Tom Perez's presentation at the 6th International Congress on Autoimmunity, in Porto, Portugal, Sept 10-14, 2008, titled:  "Bacteria Induced Vitamin D Receptor Dysfunction in Autoimmune Disease: Theoretical and practical Implications for Interpretation of Serum Vitamin D Metabolite Levels"

A written transcript of this presentation is available from URL:
http://AutoimmunityResearch.org/transcripts/ICA2008_Transcript_TomPerez.pdf


 

 

 


View My Stats