Nieuws suppletie en wetenschap


balk2.jpg (42734 bytes)


Zoethout populair bij opvliegers maar kan interfereren met medicijnen

Zoethout heeft een gevarieerde en smakelijke geschiedenis, dat in de oude Egyptische tijden als thee en in traditionele Chinese medicijnen werd gebruikt; tot vandaag wordt het als smaakstof en als ingrediŽnt in sommige snoepjes gebruikt. Sommige vrouwen nemen zoethout extracten als supplement voor het behandelen van opvliegers en andere menopauzale symptomen. Maar wetenschappers zijn voorzichtig daar de stof een gezondheidsrisico inhoudt bij gebruik samen met medicijnen.

Lees verder


Hoe de media je bang maakt voor superfoods en supplementen

Ik zag dit bericht gisteren al in Franse media voorbij komen en was benieuwd wat de mainstream media ervan zouden gaan maken. Het gaat dus om een medicijn en niet om een gewoon supplement dat niet in capsules of druppels gaat maar met injectie spuitjes wordt gebruikt met hoge dosering van 5000IE per ml, dus neem je 10ml dan heb je al 50.000 IE te pakken, je snapt de risicos. Is totaal niet geschikt voor babies want voor volwassenen is de max dosis al 3000IE.

Lees verder


Schippers stelt maximum norm vitamine B6

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat een maximale dagdosering voor vitamine B6 in vitaminepreparaten vastleggen in de wet. Ze doet dit op advies van bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Minister Schippers heeft om dit advies gevraagd omdat er steeds vaker bijwerkingen en klachten werden gemeld bij de NVWA en bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

Lees verder


Verschillende vormen van vitamine B6

Er zijn verschillende vormen van vitamine B6. In voedingssupplementen worden twee vormen toegepast: pyridoxine HCl en pyridoxaal-5-fosfaat. Beide zijn volgens de EFSA en de Europese overheid veilig en biobeschikbaar. Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen bekend bij gebruik van producten met pyridoxaal-5-fosfaat. NPN, de brancheorganisatie voor producenten en leveranciers van voedingssupplementen, laat door de universiteit van Maastricht onderzoeken of een bepaalde vorm van vitamine B6 geen bijwerkingen geeft. In het voorjaar van 2017 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht.


Over veilig gebruik van vitamine B6

In de media worden soms vraagtekens geplaatst bij de veiligheid van vitamine B6. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een veilig niveau vastgesteld van 25 mg, andere autoriteiten achten 100 mg per dag veilig.

Lees verder


New Dietary Ingredients (NDIs) for dietary supplements in 2011

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is expected to release its much-anticipated guidance on New Dietary Ingredients (NDIs) for dietary supplements in 2011. Len Monheit, executive director of New Hope Natural Media's Supply Network; Hank Schultz, managing editor of Functional Ingredients magazine and NPICenter; and Carlotta Mast, editorial director of Nutrition Business Journal and editor-in-chief of NewHope360.com, discuss why this impending document is causing such consternation in the U.S. dietary supplement industry.


Synthetische supplementen

Beste Ron,

Al maanden ben ik op zoek naar goede 'natuurlijke' supplementen ter aanvulling van mijn dagelijkse voeding patroon. Iedere keer denk je dat je het hebt gevonden, tot ik het boekje "Supplementen onder de loep" van Brian R. Clement onder de ogen kreeg. Brian Clement stelt dat 99% van de supplementen die in de winkel of via Internet te koop worden aangeboden Synthetisch zijn of uit het merendeel van Synthetische ingrediŽnten bestaan.  Nu praat hij er over dat je vooral moet letten dat de stof uit natuurlijke ingrediŽnten bestaan maar blijft een beetje vaag over het fijt waar je dan op letten, wel schrijft hij over de "NOS" certificering (Naturally Occurring Standard). "De NOS is in het leven geroepen met de bedoeling in de natuur voorkomende vitaminen en nutri√ęnten aan te geven en te certificeren die voorkomen in voedselproducten, inclusief bulkvoedsel, voedingssupplementen en verrijkte voedselproducten. De NOS beschouwt alle synthetische vitaminen als niet-natuurlijk, als slechts onderdelen (fracties) van volwaardige vitaminen". Mijn vraag is of deze NOS-certificatie alleen voorkomt op de Amerikaanse markt of is er ook een aanduiding die geldt voor de Europese markt, en zo ja, waar kan ik deze vinden en bij welke leveranciers kan ik in goede trouw natuurlijke supplementen kopen zodat ik zeker weet dat de producten die ik koop ook werkelijk natuurlijk zijn en niet door Big Farma in een lab synthetisch worden nagemaakt en deze producten nauwelijks worden opgenomen door het lichaan.

Vriendelijke groeten

Bert


Supplement You May Be Missing


Veendams 'Duo Kruiden Elixer' succesvol

Jan Smit uit Veendam heeft een bijzonder geslaagd kruidenelixer gebrouwen. Het goedje wordt inmiddels geproduceerd in een fabriekje in Zwolle. Ook de Universiteit van Wageningen heeft belangstelling getoond. De eerste brouwseltjes, dat vooral goed zou zijn voor de weerstand, maakte Smit op zijn zolderkamertje in Veendam. Maar sindsdien is het snel gegaan met het kruidenelixer, dat volledig uit natuurlijke ingrediŽnten bestaat. Er is zoveel belangstelling voor het drankje dat het nu wordt geproduceerd in een fabriekje in Zwolle. Liever had Smit het drankje thuis geproduceerd, maar daar had de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) te veel moeite mee. De Universiteit Wageningen heeft het elixer opgenomen in een stalboekje voor de biologische landbouw omdat boeren goede ervaringen hebben opgedaan met het brouwsel. De Universiteit benadrukt dat de werking van het elixer niet wetenschappelijk is onderzocht. Wel staat vast dat het drankje geen schadelijke stoffen bevat en dat de meeste gebruikers er tevreden over zijn.

Link

--

Dit is een man die het wel snapt.....

Ron


Calcium supplementen werken niet of toch?

Onlangs werd breed uit in de media bericht dat calcium supplementen niet werkten en zelfs een grotere kans gaven op een hartinfarct. Klopt dit dan niet? Jazeker wel, het risico op een hart aan kan over een vijf jaar periode met 30% toenemen. Wat is er dan zo krom en leugenachtig aan deze studie. Er werd in deze metastudie gebruik gemaakt van zorgvuldig geselecteerde aantal van 15 studies uit het totaal van meer dan 100 studies. En wat blijkt, calcium supplementatie dient te gebeuren samen met vitamine D, extra magnesium, omega 3 en vitamine K-2. Zonder deze essentiŽle cofactoren kan de calcium inderdaad in de bloedbaan terecht komen met alle gevolgen van dien. Supplementen worden dus weer eens in een kwaad daglicht gebracht door simpelweg een belangrijk deel van de studies te verzwijgen. Indien calcium met de vernoemde co factoren wordt ingenomen voorkomen ze botontkalking en geven tevens een vermindert risico op darmkanker.

Link

Henk Mutsaers


Dierstudie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen met 40 procent

Als mensen een beetje lijken op de muizen waarmee Zweedse onderzoekers van Uppsala University hun proeven hebben gedaan, dan hebben duursporters die op zoek zijn naar een effectief supplement een hele goede aan Q10.

Link


Wat zit er in uw multivitamine ?

Miljoenen slokken synthetische vitaminen naar binnen, om dan ziek te worden van, en te overlijden aan degeneratieve ziekten. U moet begrijpen dat geÔsoleerde vitaminen gedeeltelijke vitaminen zijn, in combinatie met andere chemicaliŽn. Ze zijn een low-end alternatief voor de hele, echt complete
voeding.

Link

Constans Kootstra


Boek - Supplementen onder de loep

Vitaminen, mineralen en hun effect op je gezondheid
Brian R. Clement

Men is zich er vaak niet van bewust dat er misleidende informatie staat op de etiketten van voedingssupplementen of men die nu bij de drogist of bij the reformzaak koopt. Het merendeel van deze supplementen is afkomstig uit laboratoria van de farmaceutische industrie en wordt kunstmatig geproduceerd. Bijna alle medisch wetenschappelijke studies op het gebied van voedingsstoffen en gezondheid baseren zich op het gebruik van synthetische voedingssupplementen. Er bestaan duidelijke verschillen tussen natuurlijke- en synthetische supplementen en hoe deze invloed hebben op je gezondheid. Dit boek helpt je de weg te vinden in het enorme aanbod van vitaminen en mineralen. Het laat zien hoe je, bijvoorbeeld door de informatie op de etiketten, de plantaardige supplementen kunt onderscheiden van synthetische.

Link


De reclamecampagne van de farmaceutische Industrie “vervuilt” de media inzake voedingssupplementen

Het is het slechts bewaarde geheim in de medische wereld: Geld van de farmaceutische industrie koopt de invloed van media.   Wat het publiek al zolang vermoedde, is recentelijk publiekelijk geworden door een studie van collegiale intervisie. Onderzoekers van “Wake Forest University School of Medicine” en de “University of Florida” hebben bevindingen gedaan tijdens onderzoek dat “in belangrijke medische media neemt farmaceutische reclame toe, welke geassocieerd wordt met de publicatie van minder artikelen voor voedingssupplementen.” Verder bevonden ze in hun onderzoek dat meer advertenties in de media van farmaceutische bedrijven resulteren in meer artikelen met “negatieve conclusies over de veiligheid van voedingssupplementen”.

Dit nieuwe onderzoek, de eerste in zijn soort, onderzocht specifiek de farmaceutische reclame in vergelijking tot artikelen over voedingssupplementen. De schrijvers van het onderzoek onderzochten een
jaar lang de tekstwaarde in elk van de elf belangrijkste medische media: “the Journal of the American Medical Association, New England Journal of Medicine, British Medical Journal, Canadian Medical Association Journal, Annals of Internal Medicine, Archives of Internal Medicine, Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, Pediatrics and Pediatric Research, and American Family Physician.”

De resultaten waren statistisch gezien veelbetekenend…en gÍnant/pijnlijk. De media met de meeste farmaceutische reclames “publiceren duidelijk minder belangrijke artikelen over voedingssupplementen per uitgave dan media met minder farmaceutische advertenties.(P < 0.01).” Media met de meeste
farmaceutische reclames publiceren geen klinische onderzoeken of panel onderzoek (twee groepen mensen worden daarbij gevolgd voor een bepaalde studie) over voedingssupplementen. “Het percentage van belangrijke artikelen die concluderen dat supplementen onveilig zijn, was 4% in media met de
minste en 67% in media met de meeste farmaceutische advertenties (P = 0.02).” De onderzoekers concluderen dat “het gevolg van adverteren op publicaties” reel aanwezig is en zeggen “het uiteindelijke resultaat van deze vervuiling in professionele handleidingen, gezondheidszorg en gezondheidsbeleid een zaak is van groot publiekelijk belang”. Het is inderdaad zo. De kosten voor de gezondheidszorg rijzen de pan uit, terwijl de winsten op medicijnen enorm stijgen.

De Canadese psychiater Abram Hoffer, M.D, Ph.D., zegt: “We moeten allemaal ons best doen om het publiek te onderleggen over de verdienste van gezond verstand, waarbij de mens centraal moet staan en niet de grote farmaceutische bedrijven”. Bo H. Jonsson, M.D., Ph.D., van het “Karolinska Institute in Sweden” geeft de volgende verklaring “Positieve artikelen over het effect van het toedienen van hoge dosis vitaminen zijn lang genegeerd bij de medische gevestigde orde in plaats van verder wetenschappelijk onderzoek erover uit te voeren.” Wanneer een patiŽnt vragen stelt over het gebruik van voedingssupplementen antwoord menige huisarts met “Ik heb geen enkel wetenschappelijk artikel over een studie gelezen dat de veiligheid en werkzaamheid van voedingssupplementen staaft.”

Er is geen onderzoek naar gedaan. Jammer genoeg heeft deze groep gelijk en wij weten waarom er geen onderzoek naar is gedaan. Belangrijke medische media, hun redacteuren en schrijvers zijn te koop. Harde woorden? Misschien! Maar alleen omdat de waarheid hard is. “On the take” oftewel “te koop” refereert aan het ontvangen van geld in ruil voor invloed. Het is naÔef te veronderstellen dat geld niet corrupt maakt. Het promoten van gevestigde belangen maskeren dat de wetenschap op het verkeerde been is en tot inzicht moet komen. Op zijn minst betekent het aanvaarden van geld de verplichting om rekenschap te geven over de herkomst van het geld.

Alle medische media zouden rekenschap moeten afleggen en in elke uitgave een volledig inzicht moeten geven per item hoeveel geld er precies uit welke bron voor het item komt. Elk medisch tijdschrift dat dit niet doet heeft een reden waarom het niet openbaar gemaakt wordt. Deze reden heeft niets te maken met de gezondheidszorg. Het gaat om persoonlijk gewin. Geld dat media beweegt zich te laten leiden door artsen om het publiek te overtuigen. Wanneer medische media dit ontkennen, laat ze het dan bewijzen door volledige openbaarmaking van de feiten. Nu.

Voor referenties:

Kemper KJ, Hood KL. Does pharmaceutical advertising affect journal publication about dietary supplements? BMC Complement Altern Med. 2008 Apr 9;8:11.
http://www.anhcampaign.org/files/OMNS_023_Pharma_Cash_Sways_Journals.pdf

De volledige tekst is te vinden op:
http://www.biomedcentral.com/1472-6882/8/11 of
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=18400092

Meer achtergrondinformatie vindt u op:
http://orthomolecular.org/index.shtml

http://helpyourselfcommunity.org/

http://orthomolecular.org/library/jom/index.shtml

http://doctoryourself.com

Bron: “Orthomolecular Medicine News Service” 5 februari 2009

Vertaalt door Pauline Laumans


 

 

 


View My Stats