Nieuws sport en stress


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe je ingeblikte bieten gebruikt om sportieve prestaties te verbeteren

Nitraten in groenten, geconcentreerd in groene bladgroenten en bieten, hebben een paar jaar geleden een grote make-over ondergaan. Ze zijn getransformeerd van veronderstelde passieve stoffen naar stoffen die een diepgaand effect hebben op de energiecentrales in onze cellen, door het zuurstofverbruik tijdens sporten te verminderen. Dit betekent dat ze ons in staat kunnen stellen om dezelfde hoeveelheid werk uit te voeren met minder zuurstof.
Een klein shot bietensap stelde free-divers in staat om hun adem meer dan vier minuten in te houden, of ongeveer een halve minuut langer dan normaal.

Lees verder


Onderzoek onthult de sleutel voor het voorkomen van rugpijn bij hardlopers

Werken aan de diepe kern, niet aan de buikspieren, is essentieel om een betere hardloper te worden. Een nieuwe studie van Wexner Medical Center van de Ohio State University onderzoekt wat chronische rugpijn bij hardlopers kan veroorzaken en hoe dit te voorkomen. De studie, gepubliceerd in de Journal of Biomechanics, suggereert dat hardlopers met zwakke diepe kernspieren een hoger risico hebben om lage rugpijn te ontwikkelen. En helaas zijn de diepe kernspieren van de meeste mensen lang niet zo sterk als ze zouden moeten zijn.

Lees verder


Contact bij sport kan leiden tot verschillen in de hersenen van atleten

Volgens een nieuwe studie passen sporters die contactsport uitoefenen hun hersenstructuur en -functie aan naargelang het risico op lichaamscontact.
Onderzoekers aan het ziekenhuis van St. Michael voerden voorseizoensonderzoeken uit bij 65 universitaire atleten - 23 deden aan botssport (met routinematig doelgericht lichaamscontact), 22 deden aan contactsporten (waar contact is toegestaan, maar geen deel uitmaakt van het spel) en 20 deden aan sporten waarbij geen lichaamscontacten zijn.

Lees verder


Overmatig trainen kan darmen beschadigen

Onderzoekers ontdekten dat hoe intensiever en langer getraind wordt er een proportioneel groter risico ontstaat op darmschade en verminderde darmfunctie. Om precies te zijn raken de darmcellen geblesseerd en de darm gaat meer 'lekken', waardoor pathogene endotoxines, die normaal geïsoleerd in de darmen aanwezig zijn, in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit scenario van 'inspanningsgerelateerde gastrointestinaal syndroom' kan leiden tot acute of chronische gezondheidscomplicaties.

Lees verder


Blootstelling aan licht in de avond verbetert de prestatie in de eindspurt

Atleten hebben vaak ’s avonds nog een wedstrijd, terwijl ze door het late tijdstip niet op hun best kunnen presteren. In het tijdschrift Frontiers in Physiology hebben onderzoekers van de Universiteit van Basel echter aangetoond dat atleten die, voor de wedstrijd, blootgesteld zijn aan blauw licht hun prestatie tijdens de eindspurt aanzienlijk kunnen verhogen. Het blauwe licht had geen impact op hun maximale prestaties.

Lees verder


Beweging-in-een-pil verhoogt atletisch uithoudingsvermogen met 70%

Elke week verschijnt er wel een verhaal over de gezondheidsvoordelen van lopen. Dat is geweldig - maar wat als je niet kan lopen? Voor ouderen, mensen met obesitas of een andere bepreking, zijn de beloningen van aerobische oefeningen een mythe.

Lees verder


Hogere actieve vitamine D kan helpen om spierkracht te optimaliseren

Onderzoekers aan de Universiteit van Birmingham hebben aangetoond dat het verhogen van de niveaus van actieve vitamine D kan helpen de spierkracht te optimaliseren. Het team hoopt dat de bevindingen het ontwerp van toekomstige suppletie studies zal helpen en het begin zal zijn voor het beantwoorden van vragen over het optimale niveau van vitamine D nodig voor gezonde spieren.

Lees verder


Muziek beluisteren tijdens loopwedstrijden: doen of niet?

Het gebruik van mobiele muziekspelers tijdens loopwedstrijden wordt vaak in vraag gesteld en soms zelfs verboden. Onderzoek aan de UGent tracht uit te vissen in hoeverre muziek het loopgedrag kan 'boosten' en of het steek houdt om muziek uit professionele competities te bannen. In mei 2016 werden 48 lopers gediskwalificeerd nadat ze muziek beluisterden tijdens hun deelname aan een 10k loopwedstrijd in Hull, Engeland. Ook in the Verenigde Staten verbood men een tijd lang het gebruik van mobiele muziekspelers.

Lees verder


Waarom zou je voor of na het sporten eten ?


Duursporters met lowcarb dieet worden ongeloflijke vetverbranders

In een nieuw onderzoek verbranden top-duursporters, die heel weinig koolhydraten aten, meer dan twee keer zo veel vet tijdens maximale inspanning en langdurige beoefening, als atleten die veel koolhydraten innamen – zij noteerden de hoogste vetverbrandingscores onder deze omstandigheden ooit door onderzoekers gemeten.

Lees verder


Nederlandse 3D-print brace voorkomt verzwikken

Jaarlijks verzwikken in Nederland meer dan 500.000 mensen hun enkel. Onderzoek uitgevoerd door het AMC Amsterdam en gepubliceerd in het toonaangevende The American Journal of Sports Medicine heeft aangetoond dat het verzwikken door een Nederlandse vinding wordt voorkomen zonder beperking van de bewegingsvrijheid.

Lees verder


Zembla - verdacht bloed

In Zembla Internationaal een onderzoek uit Duitsland naar verdacht bloed in de atletiek. Afgelopen zomer brengt het nieuws uit deze reportage een schokgolf teweeg in de internationale sportwereld. Via een klokkenluider krijgt de Duitse journalist van de publieke tv-zenders ARD/WDR een explosief databestand toegespeeld. Het bestand bevat een lijst met 12 duizend bloeduitslagen van rond de 5 duizend atleten tussen 2001 en 2013. In de bloedlijsten komt de journalist 800 opvallend hoge waarden tegen. Er staan ook Nederlandse namen bij, maar sporters uit landen zoals Kenia zijn oververtegenwoordigd.

Bekijk de uitzending


Voor optimaal gezonde spieren is bij iedere maaltijd een volledige portie proteïnen nodig

De meeste Amerikanen volgen een dieet dat bestaat uit weinig tot geen proteïnen bij het ontbijt, weinig proteïnen bij de lunch en een overmatige hoeveelheid proteïnen tijdens het diner. Zolang je de diëtisch toegestane portie van ca. 60 gram maar krijgt, is het toch goed? Niet volgens nieuw onderzoek van een team wetenschappers, aangevoerd door spiermetabolisme expert Doug Paddon-Jones van de Universiteit van Texas Medical Branch in Galveston. Dit onderzoek laat zien dat de typische ontbijtgranen of een koolhydraatrijk ontbijt, een broodje of salade voor de lunch en een overdadige hoeveelheid vlees/proteïne als diner niet bevordelijk zijn voor de meest ideale metabolische omstandigheden om gezond ouder te worden en het onderhouden van spiergrootte en -sterkte.

Lees verder


Gebruik sport- en energiedrankjes in verband gebracht met negatief gedrag

Er is een duidelijk verband tussen wekelijks gebruik van sport- en energiedrankjes door tieners en een hogere consumptie van andere suikerhoudende drankjes, roken, en beeldscherm- en mediagebruik, volgens een onderzoek van researchers van de University of Minnesota en Duke University. Het onderzoek was opgezet om inzicht te krijgen in de gezondheidsgedragspatronen van tieners gerelateerd aan de consumptie van sport- en energiedrankjes en interventiebeleid te adviseren om de consumptie van deze suikerhoudende drankjes terug te dringen.

Lees verder


Een onderzoek van het BU constateert dat turners vaak worden blootgesteld aan vlamvertragende middelen

Volgens een onderzoek onder leiding van het Boston University of Public Health worden professionele turners vaker blootgesteld aan potentieel schadelijke vlamvertragende middelen die in turntoestellen gebruikt worden, dan het doorsnee publiek, omdat zulke bijproducten in schuim verwerkt zijn.

Lees verder


Epigenetische veranderingen in vetcellen na lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging, zelfs in lichte mate, verandert de expressie van ons aangeboren DNA. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Lund in Zweden beschrijft voor het eerst wat er na lichamelijke activiteit op het epigenetische niveau gebeurt in vetcellen.

“Onze studie toont de positieve effecten van lichaamsbeweging aan, vanwege de verandering in het epigenetische patroon van genen die de vetopslag in het lichaam beïnvloeden” zegt Charlotte Ling, universitair hoofddocent bij het Diabetescentrum van de Universiteit van Lund.

Lichaamscellen bevatten DNA, waarin de genen liggen opgeslagen. We erven onze genen, die kunnen niet worden veranderd. Wel zijn aan de genen ‘methylgroepen’ gekoppeld, die de zogenaamde ‘genexpressie’ ( het activeren of deactiveren van de genen) beïnvloeden. De methylgroepen kunnen op verschillende manieren worden beïnvloed: door beweging, dieet en leefstijl, in een proces dat ‘DNA methylering’ wordt genoemd. Dit is epigenetica, een relatief nieuw onderzoeksveld dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt.

lees verder


Meer calorieën verbranden is makkelijker als je sport met
iemand waarvan jij vind dat die beter is dan jijzelf

MANHATTAN, Kansas - De sleutel tot motivatie voor lichamelijke activiteit kan liggen in het gevoel ontoereikend te zijn. Een onderzoeker van de Kansas State Universiteit ontdekte dat bij degenen die oefenden met een teamgenoot die ze als beter ervaren hun trainingstijd en intensiteit toegenomen waren met maar liefst 200 procent. Brandon Irwin, assistent-professor van kinesiologie, was de hoofdonderzoeker in een studie die testte of individuen meer intens fysiek actief waren wanneer zij alleen, met een virtuele partner of samen met een teamgenoot trainden. "Mensen willen oefenen met anderen en maken er een sociale activiteit van", zegt Irwin. "Wij vonden dat als je sport met iemand die je waarneemt als een beetje beter dan jezelf, je geneigd bent om meer je best te doen dan dat je normaal zou doen als je alleen zou sporten". Voor het eerste deel van de studie oefenden vrouwelijke tieners zes sessies in een periode van vier weken op een hometrainer. Ze vroegen de deelnemers door te gaan zo lang als ze konden. Gemiddeld reed elke deelnemer 10 minuten.

Lees verder


Necrose na injectie met cortison

Injecties met corticosteroide kunnen ernstige bijwerkingen hebben. In deze uitgave van Deutsches Artzenblat International, dragen Christian Holland en medeauteurs bij aan het bewustzijn van artsen met betrekking tot problemen van deze aard met een rapport over de relevante bevindingen van medicolegal expert commissies in Duitsland (Dtsch Arztebl Int 2012: 109(24); 425-30.

Lees verder


Extreme duurtraining kan teveel van het goede zijn

Nieuw onderzoek stelt dat matige oefeningen beter zijn, aldus de Mayo Clinic Proceedings. Micah True, legendarische ultra-marathonloper, stierf plotseling tijdens een routine 12 mijl training loop op 27 Maart 2012. In de Bestseller "Born to Run " van McDougall, staat geschreven dat de mythische Caballo Blanco ( Micah True) zeker 100 mijl per dag liep. Tijdens autopsie zag men dat zijn hart vergroot was en littekenweefsel omvatte. Hij stierf aan een dodelijke Arrhythmia (onregelmatigheid van hartslag).

Lees verder


Trainingsschema's, sporten en bewegen

http://www.lichaamsoefeningen.nl


Sled to the Summit' - New Zealand Backcountry Snowboarding

We go in search of terrain never ridden before in the Southern Alps of New Zealand using snowmobiles imported from the USA. Featuring NZ riders Jake Koia, Nick Hyne, Nick Brown and Robett Hollis.

http://vimeo.com/15509215


Antti Ollila - Saas Fee 2010


Een formule die marathonlopers in staat stelt de man met de hamer te vermijden

Benjamin Rapoport, een promovendi aan de afdeling 'Health Sciences and Technology' van het Harvard MIT, zegt dat hij een formule gevonden heeft waarbij hardlopers verteld wordt hoeveel energie zij nodig hebben en op welke snelheid zij kunnen lopen zonder dat zij de man met de hamer tegenkomen.

Lees verder

Wouter


"Lactic Acid Training" technique from John Romaniello's Final Phase Fat Loss program

In this video, my friend Ryan and I demonstrate how to use the "Lactic Acid Training" technique from John Romaniello's Final Phase Fat Loss program. It works by creating a lot of lactic acid in the blood, therefore increasing the body's production of growth hormone which combats cortisol and therefore, belly fat.

http://www.valeriewaters.com


Sommige sporters worden stukken sneller door NAC

In forse hoeveelheden verlengt het aminozuur N-acetylcysteïne [NAC] [structuurformule hieronder] de tijdsduur dat je intensief lichamelijk actief kunt zijn. Bij sommige sporters, tenminste. Bij andere sporters doet het aminozuur helemaal niets, aldus sportwetenschappers van de University of Exeter in Engeland.

Lees verder


Suikerrijke sportdrankjes ten onrechte geassocieerd met gezond

Kinderen die gezonde leefgewoonten er op na houden als veel bewegen en het eten van fruit en groente, benadelen ook vaak juist hun gezondheid omdat ze geneigd zijn grote hoeveelheden gezoete dranken en sportdrankjes met veel suiker te drinken. Onderzoek van The Michael & Susan Dell Center for Healthy Living aan de universiteit van Texas Health Science Center in Houston (UTHealth) wees dit uit.

Lees verder

Annelies


Sportvoeding & Suppletie deel 3

Intensieve sportbeoefening geeft verhoogde oxidatieve stress in het lichaam, waardoor de kans op spierschade toeneemt.

Suppletie met quercetine verbetert het uithoudingsvermogen zonder dat hiervoor training noodzakelijk is. De ongetrainde proefpersonen kregen gedurende een week tweemaal per dag 500 mg quercetine. De VO2max nam toe en de tijd totdat vermoeidheid optrad nam significant toe met 13%. Quercetine kan ingezet worden ter verbetering van de conditie en kan daarmee de gezondheid bevorderen. Bioflavonoïden tegen oxidatieve stress Intensieve sportbeoefening geeft verhoogde oxidatieve stress in het lichaam, waardoor de kans op spierschade toeneemt. Spaanse onderzoekers bestudeerden de
effecten van bioflavonoïden op oxidatieve stress bij wielrenners. In een placebogecontroleerde studie namen 30 wielrenners deel. De wielrenners voerden twee identieke tests van submaximale aërobe belasting uit. Bloed werd afgenomen in rust en onmiddellijk na de test.

Lees verder

Petra


TV - Hardlopen is dodelijk

Bijna iedere week is er in Nederland wel een marathon, halve marathon of een andere loop. En nog nooit waren er zoveel deelnemers aan dit soort evenementen. Want hardlopen is helemaal ‘hot’. Maar niet iedereen is in fysieke staat om mee te doen aan deze duurlopen. Tijdens de Dam tot Damloop, 16 km, vorige week zondag, werd één deelnemer ternauwernood gereanimeerd.

Link

 

Reactie op het artikel dat hardlopen slecht voor de mens is

Boek - De geboren renner van Christopher McDougall .

Liefde als middel om loop prestaties te verbeteren. Liefde voor het leven! noteert Christopher McDougall als reactie op de wetenschappelijke vondst van de Mexicaanse indianenstam Tarahumara als een volk van geboren renners.

Zoekend bij wetenschappers naar het (loop)geheim krijgt McDougall de beste manier van hardlopen uitgelegd: op je voorvoeten, met rechte rug, hoofd stabiel, armen hoog, pompende ellebogen en je voeten raken de grond snel met de voorvoet en zwaaien dan door naar je achterwerk. Om dit natuurlijk te doen moet hij zich voorstellen 'dat je kind de straat op rent en je op je blote voeten er achter aan rent'.

Inderdaad op blote voeten, want tussen de avonturen door worden sportschoenen als ongezond gekwalificeerd door een drietal 'pijnlijke waarheden': de beste schoenen zijn de slechtste; voeten worden
graag afgestraft; mensen zijn gemaakt om te rennen zonder schoenen.' Belangrijkste onderbouwing is dat ruim dertig jaar onderzoek en verbetering van schoeisel tot meer blessures bij langeafstandslopers
heeft geleid. Wie kennis heeft van de sinds 2006 bestaande Nike Free-collectie weet dat blootsvoets lopen inderdaad als meest ideale wordt gezien.

Volgens de wetenschappers in het boek past dit ook bij de evolutie van de mens. De homo sapiens wist te overleven door zijn aanleg voor langeafstandloper, waarmee bijna twee miljoen jaar werd gejaagd
volgens de methode om andere dieren 'tot dodelijke uitputting te lopen'.

Christine


Cardio verbrandt meer vet met eiwitrijk dieet

Afvallen met cardio gaat sneller naarmate je meer eiwitten in je dieet hebt, en minder vetten en koolhydraten. Dat blijkt uit - alweer! - een interessante studie uit Maastricht. Hij verschijnt binnenkort in Physiology & Behavior.

Lees verder


Sportvoeding en suppletie

Na sporten stijgt interleukine-6 in het bloed. De voornaamste reden hiervoor is een sterk gestegen afgifte van deze ontstekingbevorderende stof door de spieren. Kan suppletie het uithoudingsvermogen verbeteren? 

Lees verder

Petra


Sportvoeding en suppletie deel 2

Aanvullingen met N-acetylcysteïne en alfaliponzuur verhoogde significant de totale antioxidatieve status in het bloed tijdens rust en na de inspanning. Suppletie met de zwavelhoudende voedingsstoffen N-acetylcysteïne (NAC) en alfaliponzuur verbetert de antioxidatieve status en vermindert de vorming van vrije radicalen na inspanning. Suppletie met het aminozuur taurine (eveneens met een zwavelatoom) liet echter geen effect zien. Aan deze studie namen 55 gezonde mannen deel die willekeurig werden verdeeld in vier groepen. Afhankelijk van de groep kregen ze gedurende 3 dagen 1,8 gram NAC, 1,2 gram alfaliponzuur, 3 gram taurine of geen suppletie (controlegroep). Vervolgens leverden de mannen een krachtsinspanning waarbij een toename van creatinekinase (CK) werd gevonden.

Lees verder

Petra


Koud water tegen zweten

Het kan een half uur duren voor de hypothalamus, het deel van je hersenen dat dienst doet als thermostaat van je lichaam, beseft dat je gestopt bent met sporten, daarom blijf je langer zweten. Om dit te stoppen kun je je handen en polsen in ijskoud water houden gedurende enkele seconden.

Lees verder

Maaike


Cellulitus en hartklachten door joggen

Joggen is voor veel mensen de ideale vorm van lichaamsbeweging. Dit tijdverdrijf is echter minder gezond dan het misschien lijkt...

Link

Geertje


Duurtraining zinloos als je vitamine C slikt

Als je je conditie wilt verbeteren, dan kun je beter geen zwaargedoseerde vitamine C-pillen slikken. Misschien kun je beter helemaal geen supplementen gebruiken die vrije radicalen onschadelijk maken.

Link


Motorbond roept op tot dragen beschermende kleding


Radio - Onderzoeksjournalist Paul Keysers

Hoe gaan journalisten in de Tour om met schandalen, zoals bijvoorbeeld doping? Paul Keysers is onderzoeksjournalist met als specialisatie sport en weet alles over journalistiek en doping. Hij schreef er een boek over dat een bestseller is.

Download MP3


Buugeng 2009

    

Frank


Radio - Voedingsdeskundige Marco Mensink over eten en presteren

Drie weken fietsen door Frankrijk. Dat vraagt veel van lichaam en geest. Als één van de twee het opgeeft, raakt de finish steeds verder uit zicht. Onmisbaar voor het lijf is goede voeding. De brandstof en bouwsteen voor goede prestaties. Maar wie denkt dat alleen tijdens de Tour op het eten wordt gelet, heeft het mis. Een topsporter is z’n leven lang op een speciaal dieet. Wat dat inhoudt en welke invloed het heeft op bijvoorbeeld de gezondheid van topsporters. Een gesprek met Marco Mensink, universitair docent bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit.

Download MP3


Low-carb-eiwitdieet laat spieren groeien zonder training

Als je van een standaard-Westers dieet overstapt op een low carb-eiwitdieet groeien je spieren. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de University of Michigan toen ze een experiment deden met 8 jonge mannen en vrouwen. Saillant detail: de proefpersonen trainden niet met gewichten.

Link


Chloor in zwembaden

Experts op milieugebied, (Dr. Tino Merz). Over MCS, wetenschappelijk, erkenning, en meer. Hieruit dit stukje over zwembaden met chloor. De discussie richt zich op de vraag of het chloreren van zwembadwater   ongezond is, vooral bij het professioneel zwemmen. JA. Het antwoord is duidelijk en onweerlegbaar: JA. Statistisch bewijs is er: dat chlorering leidt tot chronische ziekte bij baby-zwemmen, zwemmen en t.o.v. het personeel. Met name zijn de problemen van de slijmvliezen, ademhaling, het immuunsysteem en het zenuwstelsel bekend.

Link: http://www.dr-merz.com/

Amber Kesseler


Duursporter maakt snellere tijden na low GI-ontbijt

Je moeder vertelde je altijd dat je 's morgens gewoon volkorenbrood moet eten, maar sinds je de sport hebt ontdekt ben je overgestapt op pasta en witte rijst: retevol koolhydraten, met een minimum aan voedingsvezels. Zo moet een duursporter volgens de experts eten, heb je je laten vertellen. Wel - die experts hebben er geen verstand van, zeggen Britse sportwetenschappers van de University of Hull. Maar je moeder wel.

Link


Hartfilmpje sporters weinig zinvol

Het onderzoeken van sporters ter voorkoming van een plotselinge hartstilstand lijkt weinig zinvol. Dit is gebleken uit het promotieonderzoek van arts-onderzoeker de Beus. De Beus promoveert aan de Universiteit Utrecht op donderdag 10 juni a.s. In verschillende studies laat De Beus zien dat het maken van een hartfilmpje bij sporters niet zinvol is om hartaandoeningen op te sporen. Het screenen van sporters met behulp van dit hartfilmpje leidt tot veel vals positieve uitkomsten, wat teveel onnodige onrust veroorzaakt. Bovendien is een normaal hartfilmpje geen garantie op het niet krijgen van een hartaandoening in de toekomst. De Beus wil sporters adviseren hun trainingsschema aan te passen als zij kampen met vermoeidheid en griepachtige klachten. Haar onderzoek laat namelijk zien dat vermoeidheid en griepachtige klachten sterke risicofactoren zijn voor plotselinge hartproblemen. Ook laat het promotieonderzoek zien dat de overlevingskansen van patiënten die getroffen worden door een hartstilstand tijdens lichamelijke activiteit beter is dan die van patiënten die een hartstilstand ondergaan die niet gerelateerd is aan lichamelijke activiteit. In samenwerking met de ARREST studie, AMC Amsterdam, kan geconcludeerd worden dat naar schatting ieder jaar in Nederland ongeveer honderd sportende mannen en vrouwen tussen de 12 en 35 jaar overlijden.


TV -Topsporters, verhalen uit het hoofd en uit het hart

Hoe verloopt je jeugd als je vanaf je vijfde maar één doel voor ogen hebt, wat betekent dat voor je privéleven, je vriendschappen, je partnerkeuze? Hoe besluit je om van je sport je beroep te maken? Hoe ga je om met de grote euforie van een gouden medaille, maar ook met de diepe wanhoop van de diskwalificatie? Hoe ga je om met slijtage van je lichaam? Wat doe je als je als eenvoudige jongen opeens 4 of 5 miljoen per jaar verdient? Als de roddelpers elke stap binnen, maar vooral ook buiten het sportveld volgt? Het leven van de topsporter: over carrière en privéleven. Met onder anderen Arjen Robben (voetbal), Raemon Sluiter (tennis), Anky van Grunsven (paardensport), Mark Tuitert (schaatsen), Maarten Lefeber (golf) en Naomi van As (hockey). Diepgravende gesprekken omlijst met hoogte- en dieptepunten uit hun sportcarrières.

Link


TV - Fifa corruptie aan de top en Nederlandse vertegenwoordigers zwijgen en stemmen toe

Met onderzoeksjournalistieke methoden wordt de doopceel van Fifa-baas Joseph 'Sepp' Blatter, via wie Nederland het WK van 2018 moet binnenhalen, doorgelicht.

Link


Protein Drink Dangers


Kankerpreventiefonds maakt zich zorgen om gevolgen
sponsoring WK

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt zich zorgen over de impact die de sponsoring van het Wereldkampioenschap Voetbal (WK) 2010 zal hebben op kinderen. Het feit dat McDonald's, Coca Cola en Budweiser sponsors of partners zijn van het WK 2010 betekent dat kinderen zullen worden blootgesteld aan de reclame van ongezonde voeding en dranken.

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat reclame van ongezonde voeding en dranken, met name op televisie, de kans op overgewicht bij kinderen kan vergroten. Naar verwachting zullen miljoenen mensen uit meer dan 200 landen het WK in Zuid-Afrika live op televisie volgen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept ouders op om actie te ondernemen en kinderen te wijzen op het belang van een gezonde voeding en leefstijl.

Onlangs heeft FIFA president Sepp Blatter in een persbericht zijn steun betuigd aan de anti-obesitas campagne van Michelle Obama. Hij verklaarde dat "sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder hulpmiddelen kunnen zijn in de strijd tegen overgewicht." Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet nu een beroep op de FIFA om deze woorden te ondersteunen met daden, en bedrijven die ongezonde producten promoten, niet in overweging te nemen voor toekomstige sponsorcontracten.

Nadia Ameyah, Operationeel Manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, zegt: "Er is geen twijfel over het feit dat voetbal een goed hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Het is een vorm van lichaamsbeweging die voor bijna iedereen toegankelijk is.

"Ik weet zeker dat veel kinderen geïnspireerd zullen worden door de kunsten van bijvoorbeeld Sneijder of Messi. Ze zullen hun helden imiteren in de achtertuin of het park net zoals hun vaders en grootvaders dat ooit deden met Cruijf en Pelé. We hopen dat door het WK meer kinderen geïnteresseerd raken in sport en zo meer zullen gaan bewegen.

"Als kankerpreventiefonds vinden we het belangrijk om onze zorgen over de WK sponsoring te uiten. We willen dat ouders zich bewust worden van de mogelijke gevolgen van deze vorm van marketing. We moedigen hen aan om tijdens het WK vooral te kiezen voor lekker en gezond eten, zoals groente en fruit, en kinderen te attenderen op het belang van een gezonde voeding. Op onze website www.wcrf.nl staan tips om het WK gezond te beleven.

"Het is teleurstellend dat McDonald's, Coca Cola en Budweiser gekozen zijn als WK sponsors of partners. De FIFA website beschrijft sponsoring als een mogelijkheid om merken wereldwijd te promoten. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is van mening dat het sluiten van sponsorcontracten met dit soort bedrijven in strijd is met de gedane uitspraak van Sepp Blatter.

"We moeten realistisch zijn en accepteren dat de bestaande sponsorcontracten een uitgemaakte zaak zijn. Maar wat zou het een geweldige impuls zijn voor de algemene gezondheid als de FIFA echt leiderschap zou tonen en aankondigen dat ze in de toekomst bedrijven die ongezonde producten promoten niet meer in overweging zullen nemen als potentiële sponsors of partners."

http://www.wcrf.nl


Fitnessoefeningen voor achter je bureau

Mensen met een kantoorbaan zitten per dag veel achter hun bureau. Vaak noodgedwongen. Het is daarom van groot belang om naast je werk voldoende te bewegen. Maar ook tijdens je werk is het mogelijk om je spieren aan het werk te zetten. Zonder dat je collega’s het opmerken.

Link

Annemarieke (Healthylives)


Intensief sporten is sleutel tot lang leven

Intensieve lichaamsbeweging is het geheim tot een langer leven, dat beweren wetenschappers althans.

Link

Chantal

--

Maar even de kanttekening, een recente studie liet ook zien dat gestressde mensen bij intensieve inspanning nog gestressder worden met het risico op een burnout op termijn door uitputting bijnieren....

Ron


Real Or Fake? New Sport Called "Liquid Mountaineering"
(Running On Water)


Unstrung Official Trailer

Unstrung is a documentary that exposes the dramas of the juniors tennis world, hitting the road with a handful of teenage competitors as they head for the national championship.


Niet stretchen voordat je gaat sporten

Wil je betere aerobics? Ga dan niet van te voren stretchen beweren sommige deskundigen.

Link

Makozie


Verstoord eetgedrag van de sporters

Eetproblematiek komt vaak voor bij topsporters die esthetische sporten of duursporten beoefenen. De achtergrond van hun eetproblemen verschilt echter vaak van die van niet-sporters. Sportgerelateerde factoren spelen (naast familie- en persoonlijkheidsfactoren) een voorname rol in de ontwikkeling van eetproblematiek, zoals de sterke nadruk die wordt gelegd op uiterlijk en gewicht als voorwaarde voor topprestaties. Andere belangrijke factoren zijn: commentaar en druk vanuit de begeleiding, regelmatige publieke gewichtsmetingen en de noodzaak om strakke, weinig verhullende sportkleding te dragen. Dit is de conclusie van promovendus Karin de Bruin. De Bruin beschrijft in haar proefschrift haar onderzoek naar eetproblematiek onder Nederlandse topsporters. In drie studies heeft zij met behulp van vragenlijsten en interviews naar verklaringen gezocht voor de verschillen tussen vrouwelijke topsporters in de mate waarin zij kans lopen eetproblematiek te ontwikkelen. De Bruin bracht het lijngedrag van turnsters, dansers, scholieren en sporters met en zonder verstoord eetgedrag en risicofactoren in kaart.

Link


Lang en gezond leven door uur per dag lopen

Door dagelijks een uur te wandelen kunt u de meeste gezondheidsproblemen op afstand houden en zult u ook langer leven, zo heeft een nieuw onderzoek bevestigd.

Link

Petra


Sportpsycholoog: Kemkers moet rouwproces doormaken

Gerard Kemkers moet de komende tijd een soort rouwproces doormaken. Dat zegt sportpsycholoog Hardy Menkehorst, die werkzaam is bij de TVM-schaatsploeg. Kemkers maakte dinsdag de grote fout om Sven Kramer, die vrijwel verzekerd was van een gouden medaille op de 10 kilometer tijdens de Olympische Spelen, een verkeerde wissel te laten maken. Volgens Menkehorst zal Kemkers zich 'razend schuldig' voelen en kan hij deze fout ook niet goed maken. De coach zal door verschillende fasen moeten, die te vergelijken zijn met een rouwproces. Zo is er eerst het ongeloof, dan de boosheid en het verdriet en tot slot zal hij zich een nieuw doel moeten stellen. Menkehorst denkt dat het belangrijk is dat Kemkers voldoende steun krijgt, opdat hij niet alleen komt te staan.


Twee halve uurtjes joggen effectiever dan een heel uur

Je verbrandt meer vet met niet al te intensieve cardiosessies als je ze in twee stukken knipt. Tot die conclusie komen Japanse sportwetenschappers in een humane studie die is verschenen in de Journal of Applied Physiology. Twee keer een half uurtje fietsen verbrandt meer vet dan een uur continu fietsen.

Link


Anabole polikliniek

Al heel lang voor bodybuilders een bekend middel om snel aan spieropbouw te doen, anabole steroïden. In Amsterdam opende deze week een 'anabole polikliniek', want het gebruik van steroïden kan soms ingrijpende gevolgen hebben. Wij spraken met één van de eerste patiënten van de poli, die zijn verhaal graag onherkenbaar wil doen...


VUmc start polikliniek anabole steroïden

VU medisch centrum start per februari een speciale polikliniek voor gebruikers van anabole steroïden. Het gebruik van anabole steroïden kan onder andere leiden tot onvruchtbaarheid, borstvorming, acne, leverschade, hoge bloeddruk en een scala aan psychische bijverschijnselen. Tijdens het bezoek aan de polikliniek zal de patiënt zijn klachten en vragen kunnen bespreken met de arts. Daarnaast krijgt de patiënt verschillende vragenlijsten voorgelegd en worden er diverse onderzoeken gedaan. Als de uitslagen daar aanleiding toe geven, wordt een vervolgafspraak gepland of een verwijstraject opgezet. Er worden op de polikliniek geen anabole steroïden voorgeschreven. In Nederland gebruiken naar schatting 20.000 amateur-sporters anabole steroïden. Gebruikers met gezondheidsklachten bezoeken zelden een arts, waarschijnlijk omdat de middelen op illegale wijze zijn verkregen en omdat de gebruiker vaak op weinig begrip van de buitenwereld kan rekenen. Daarnaast heeft de gemiddelde arts weinig kennis van de gebruikte middelen en de risico's die het gebruik ervan met zich kan meebrengen. Met de start van deze polikliniek hoopt endocrinoloog Pim de Ronde dan ook een beter inzicht te krijgen in de aard en de omvang van de gezondheidsrisico's die samenhangen met het gebruik van anabole steroïden.


Should fast food giants be allowed to sponsor sport at grass roots level?


Blootvoets hardlopen beter voor je gewrichten

Hardlopen kun je beter doen op je blote voeten dan op hardloopschoenen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Link


's Middags trainen iets effectiever dan 's ochtends

Op de korte termijn maakt het niet uit of je 's morgens traint of 's middags. Maar als je kunt kiezen, dan verdient op de langere termijn 's middags trainen waarschijnlijk de voorkeur. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de Finse University of Jyvaskyla binnenkort in de Journal of Strength & Conditioning Research.

Link


Amazing video: Kite surfers fly over Worthing Pier


Video - Train Smart With Adrenal Fatigue

Most people have adrenal fatigue yet dont even know it over-training and stress are big causes ! We overdo everything in life that way we keep using up cortisol which is a stress hormone. Our bodies can only take so much until it shuts down and we get all sorts of problems. We need to learn to listen to our bodies if you are stressed and tired dont train, take time out But if you have to train then train smart. Feed your anerobic system by doing intervals no longer than 15 minutes, anything after 20/30 minutes will start using cortisol which is what you dont want!

Link


De wetenschap achter de 'runners high'


Exercise Keeps Dangerous Visceral Fat Away a Year After Weight Loss, Finds UAB Study

Visceral Fat from uabnews on Vimeo.


Authors@Google: Christopher McDougall

Full of incredible characters, amazing athletic achievements, cutting-edge science, and, most of all, pure inspiration, Born to Run is an epic adventure that began with one simple question: Why does my foot hurt? In search of an answer, Christopher McDougall sets off to find a tribe of the world's greatest distance runners and learn their secrets, and in the process shows us that everything we thought we knew about running is wrong. Isolated by the most savage terrain in North America, the reclusive Tarahumara Indians of Mexico's deadly Copper Canyons are custodians of a lost art. For centuries they have practiced techniques that allow them to run hundreds of miles without rest and chase down anything from a deer to an Olympic marathoner while enjoying every mile of it. Their superhuman talent is matched by uncanny health and serenity, leaving the Tarahumara immune to the diseases and strife that plague modern existence. With the help of Caballo Blanco, a mysterious loner who lives among the tribe, the author was able not only to uncover the secrets of the Tarahumara but also to find his own inner ultra-athlete, as he trained for the challenge of a lifetime: a fifty-mile race through the heart of Tarahumara country pitting the tribe against an odd band of Americans, including a star ultramarathoner, a beautiful young surfer, and a barefoot wonder. With a sharp wit and wild exuberance, McDougall takes us from the high-tech science labs at Harvard to the sun-baked valleys and freezing peaks across North America, where ever-growing numbers of ultrarunners are pushing their bodies to the limit, and, finally, to the climactic race in the Copper Canyons. Born to Run is that rare book that will not only engage your mind but inspire your body when you realize that the secret to happiness is right at your feet, and that you, indeed all of us, were born to run.


Why Ditching Your Shoes for Exercise Might be Healthier


Buikspieren trainen op Swissball is beter

Een crunch - tegenwoordig noemen instructeurs hem liever curl up - is effectiever als je hem uitvoert op een Swissball dan als je hem uitvoert op een vaste ondergrond.

Link


Maca maakt wielrenners sneller en wellustiger

Als getrainde wielrenners of triathleten twee weken achtereen maca slikken - wetenschappelijke naam: Lepidium meyenii, dan worden ze niet alleen sneller maar krijgen ze ook meer zin in seks.

Link


Is Cardio Sabotaging Your Weight Loss Program?


Stress? Na de training explodeert je cortisolspiegel

Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat het lichaam zoveel mogelijk energie steekt in de energievoorziening, ten koste van de spieropbouw en het immuunsysteem. Vandaar dat sporters vaker ziek worden of blessures krijgen als ze onder stress staan of overtraind zijn. Bij de sporters met weinig stress verlaagde de trainingssessie de cortisolspiegel. Bij de sporters met veel life stress gebeurde precies het tegenovergestelde.

Lees verder


 

 

 


View My Stats