Nieuws slaap


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe korte lichtpulsen je slaap beïnvloeden

Verschillende paden beïnvloeden langetermijn circadiane ritmen en op korte termijn blootstelling aan licht

Mensen kijken vaak naar hun smartphones na het ontwaken in het holst van de nacht om de tijd te controleren of om tijd de tijd vlugger te doen voorbijgaan. Terwijl deze acute lichtstoot het moeilijker maakt om terug in slaap te vallen, meldt een nieuwe studie van de Northwestern University dat dit niet interfereert met de algemene circadiane ritmes van het lichaam.

Lees verder


Blootstelling aan kunstlicht tijdens slapen verhoogt gewicht vrouw

Blootstelling aan kunstlicht 's nachts, met name slapen met een lamp of televisie in de kamer, werd in verband gebracht met een verhoogd risico op gewichtstoename en overgewicht en obesitas bij een grote groep onderzochte vrouwen.

Lees verder


Slaapproblemen tieners verminderen snel door beperken beeldschermgebruik

De slaap van jongeren kan verbeterd worden door slechts één week het gebruik van hun lichtgevende schermen van telefoons, tablets en computers ‘s avonds te beperken, volgens onderzoek dat gepresenteerd wordt tijdens de jaarlijkse meeting in Lyon bij de European Society of Endocrinology, ECE 2019.

Lees verder


Slaaptekort kan onze genen beïnvloeden

In een observationele studie van 49 gezonde voltijdse artsen die hun bloed lieten analyseren op verschillende tijdstippen, vond men dat spoedartsen die 's nachts moesten werken een lagere DNA herstel genexpressie en meer DNA onderbrekingen hadden dan de deelnemers die geen nachtwerk moesten doen. Bij de spoedartsen nam de genexpressie van het DNA herstel af en de DNA onderbrekingen verhoogden na slaapgebrek. Beschadigd DNA verhoogde na slechts één nacht slaapgebrek.

Lees verder


Hulpcellen in het brein hebben rol bij het slaap-waakritme

Astrocyten , verzorgende cellen die de neuronen in de hersenen omringen en ondersteunen, spelen een veel belangrijkere rol in circadiane ritmes, de 24-uurs interne klok van het lichaam, dan eerder werd begrepen.

Lees verder


Waarom tijd doorbrengen achter een beeldscherm slaap kan verstoren

Voor de meeste mensen omvat de tijd die besteed wordt aan het staren naar beeldschermen—op computers, telefoons, iPads—vele uren, en kan dit vaak de slaap verstoren. Nu hebben wetenschappers van het Salk Institute nauwkeurig vastgesteld hoe bepaalde cellen in het oog omringend licht verwerken en onze interne klok, de dagelijkse cycli van fysiologische processen, bekend als het circadiaan ritme, resetten. Wanneer deze cellen laat in de avond worden blootgesteld aan kunstlicht, kunnen onze interne klokken in de war raken, met een scala aan gezondheidsproblemen als gevolg.

Lees verder


Lichtvervuiling kan slapeloosheid bij ouderen veroorzaken

Een nieuwe studie is het eerste bevolkingsonderzoek dat dat melding maakt van een significant verband tussen de blootstelling aan kunstmatige buitenlicht in de nacht en slapeloosheid wat blijkt uit de slaapmedicijnen die aan ouderen worden voorgeschreven. De resultaten tonen aan dat toenemende nachtelijke niveaus van kunstmatig buitenlicht ingedeeld in vier niveaus verband houden met de hoeveelheid voorgeschreven slaapmiddelen. Tevens is er een verband met de hoogte van de dagelijkse dosis aan slaapmedicijnen.

Lees verder


Zijn ochtendmensen gezonder dan avondmensen ?

In de eerste inventaris ooit van internationale onderzoeken die slaappatronen en gezondheid met elkaar in verband brengen, vonden de onderzoekers toenemend bewijs dat avondmensen een verhoogd risico hebben op een slechte gezondheid omdat ze over het algemeen een minder regelmatig eetpatroon hebben en meer ongezond voedsel consumeren.

Lees verder


Hoe het brein leert tijdens de slaap

Onderzoekers van de Ruhr-Universitat Bochum en de University of Bonn hebben onderzocht welke patronen van hersenactiviteit zich voordoen, wanneer mensen dingen onthouden of vergeten. Ze waren geïnteresseerd in hoe het brein tijdens de slaap de dingen die het daarvoor geleerd heeft opnieuw afspeelt en opslaat. Het team registreerde de hersenactiviteit van epilepsiepatiënten die elektroden geïmplanteerd hadden gekregen in hun hersenen ten behoeve van planning van operatie. Eén resultaat: tijdens het slapen reactiveren de hersenen zelfs geheugensporen die later niet meer herinnerd worden.

Lees verder


Slaapstoornis gelinkt aan abnormale vetgehaltes

In de Respirology studie, identificeerden onderzoekers sterke verbanden tussen diverse metingen van de mate van OSA (slaapapneu) en een hoger totaal cholesterol, hoger LDL-cholesterol, verhoogde triglyceriden, en lager HDL-cholesterol. Het vetgehalte werd beïnvloed door de geografische locatie waarbij de concentratie van het hoogste totale cholesterol gezien werd in Noord-Europa.

Lees verder


Milde slaapproblemen en  bloeddrukverhoging bij vrouwen

Het is bekend dat chronisch slaapgebrek de cardiovasculaire gezondheid kan beïnvloeden. Maar volgens een nieuwe studie van Columbia University Irving Medical Center kunnen zelfs milde slaapproblemen, zoals moeite met inslapen, al zorgen voor bloeddrukverhoging bij vrouwen. Bijna een derde van de volwassenen krijgt niet voldoende slaap. Voor vrouwen zou het probleem nog groter kunnen zijn. Studies wijzen uit dat vrouwen meer risico lopen op slaapproblemen en sommige onderzoekers denken dat chronische slapeloosheid weleens twee keer zo hoog zou kunnen zijn bij vrouwen als bij mannen.

Lees verder


Blootstelling aan licht tijdens de slaap kan leiden tot verhoogde insulineresistentie

Volgens de voorlopige resultaten van een nieuw onderzoek kan nachtelijke blootstelling aan licht tijdens de slaap invloed hebben op de stofwisseling. Het doel van deze studie was om de hypothese te testen dat blootstelling aan licht tijdens de nachtelijke slaap een negatief effect zou hebben op de werking van de stofwisseling.

Lees verder


Gebruik van lichtgevende tablets in de avond kan de slaap verstoren

Een nieuw onderzoek van Physiological Reports toont aan dat het in de avond gebruiken van lichtgevende tablets een vertraging oplevert in het moment waarop we naar bed gaan, de afgifte van melatonine (het hormoon dat onze slaap- en waakcycli reguleert) onderdrukt, en de alertheid de volgende ochtend in gevaar kan brengen.

Lees verder


Latere begintijden van de school verbeteren de slaaptijd echt

Een nieuw onderzoek in SLEEP, gepubliceerd door Oxford University Press, geeft aan dat het uitstellen van de begintijden van school ertoe leidt dat studenten meer slapen en zich beter voelen, zelfs in samenlevingen waar zakendoen voor academisch succes gebruikelijk is.

Lees verder


Nieuwe bevindingen verklaren hoe melatonine de slaap bevordert

Volgens de National Sleep Foundation hebben naar schatting 50 tot 70 miljoen Amerikanen slaapstoornissen. Sommigen gebruiken melatonine supplementen om beter in slaap te vallen. Melatonine is een hormoon waarvan bekend is dat het de slaap bevordert, maar de onderliggende mechanismen zijn onbekend. Nu hebben onderzoekers van de School of Medicine van de University of Missouri ontdekt hoe melatonine neuronen in de hersenen onderdrukt die je wakker en alert houden.

Lees verder


Brein ruimt geheugenopslag op tijdens slaap

Tijdens de slaap heeft het geheugen opruimdienst. Een studie geleid door een Spaanse onderzoeker van de University of Cambridge wijst uit dat tijdens onze slaap de neurale verbindingen die belangrijke informatie verzamelen worden versterkt, terwijl de verbindingen voor irrelevante gegevens worden verzwakt en uiteindelijk verdwijnen.

Lees verder


Slaap, opdat wij vergeten

AUSTIN, Texas - de discussie onder slaapwetenschappers is al een generatie lang aan de gang. Mensen en dieren worden ziek en overlijden als ze niet slapen, maar waarom is slapen zo essentieel? Psychiaters Chiara Cirelli en Giulio Tononi van het Wisconsin Center for Sleep and Consciousness presenteerden de “synaptic homeostasis hypothesis” (SHY) in 2003. Deze hypothese houdt in dat slaap de prijs is die we betalen voor plastische hersenen die in staat om nieuwe dingen te blijven leren.

Lees verder


Amber-getinte brillen kunnen hulp bieden bij slapeloosheid

Wat is jouw routine voor het slapen gaan? Als Facebook en Netflix in je antwoord zitten, ben je bezig met het actief verminderen van de kans op een goeie nachtrust. En je bent niet de enige: 90% van de Amerikanen gebruikt in het uur voordat ze naar bed gaan lichtuitstralende electronische apparatuur, zoals smartphones en laptops, ondanks het feit dat dit geassocieerd wordt met symptomen van slaapstoornissen. De overduidelijke oplossing is om deze technologie te dumpen, maar men schenkt zelden aandacht aan dit advies.

Lees verder


Tieners krijgen meer slaap als de school later begint

In een nationale studie onder stadskinderen ontdekten onderzoekers dat middelbare scholen die later begonnen dan 08:30 tieners daarmee de kans gaven de minimale hoeveelheid slaap te krijgen, die hun totale gezondheid en welzijn ten goede komt. “Tieners die om 08:30 of later op school begonnen waren de enige groep met een gemiddelde slaaptijd van acht uur, het door deskundigen overeengekomen aanbevolen minimum,” zegt hoofdauteur Orfeu Buxton, hoogleraar biogedragswetenschappen en gezondheid van Penn State.

Lees verder


Niet kunnen slapen door stress? Hier de remedie.

Iedereen weet uit ervaring dat stressvolle gebeurtenissen ongetwijfeld een goede nachtrust beïnvloeden. Wetenschappers van het Japanse slaapinstituut ontdekten dat een actieve component in suikerriet en andere natuurproducten stress kan beheersen en helpt om goed te slapen.

Lees verder


Kunstmatig licht van digitale apparaten vermindert de slaapkwaliteit

Het valt niet te ontkennen dat we verzot zijn op onze digitale apparaten ook en vooral ’s avonds. Wie heeft niet eens gespeeld met zijn smartphone of tablet of vanuit bed naar zijn flatscreen-tv gekeken? Uit een nieuw onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Houston College of Optometry, gepubliceerd in Ophtalmic & Physiological Optics, bleek dat blauw licht van deze apparaten kan bijdragen tot een hoge prevalentie van slaapdysfunctie.

Lees verder


Vertraging slaapschema in het weekend heeft nadelige gevolgen voor gezondheid

Uit de resultaten blijkt dat ‘sociale jetlag’, die zich voordoet als je in de weekenden later wakker wordt dan gedurende de week, samenhang vertoont met een slechtere gezondheid, slechtere stemming en verhoogde slaperigheid en vermoeidheid. Elk uur ‘sociale jetlag’ wordt ook geassocieerd met een verhoging van de kans op hartziekte met 11 procent.

Lees verder


Vaste slaaptijden van kleine kinderen en emoties kunnen verwerken verminderen kans op obesitas

Volgens een nieuwe studie blijkt dat een gezinsstructuur met vaste slaaptijden, eettijden en beperkte beeldschermtijd gerelateerd is aan een betere emotionele gezondheid bij kleuters, waardoor de kans op obesitas op latere leeftijd vermindert. "Deze studie geeft nog meer aanwijzingen dat vaste routines voor kleuters in verband gebracht worden met hun gezonde ontwikkeling en de kans vermindert dat deze kinderen obese worden," zegt hoofdauteur Sarah Anderson van de Ohio State University.

Lees verder


Verband slaapproblemen en agressie onderbelicht in forensische psychiatrie

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: na een te korte nacht ineens uit je slof schieten. Slaaptekort of een slechte slaapkwaliteit kunnen ons gedrag beïnvloeden. ‘Toch was er in de psychiatrie tot voor kort weinig aandacht voor slaap’, vertelt forensisch psychiater Jeanine Kamphuis. Terwijl wel het vermoeden bestond dat patiënten uit de forensische psychiatrie bovengemiddeld aan slaapproblemen lijden.

Lees verder


Slecht slapen tijdens de vroege jeugd kan leiden tot cognitieve gedragsproblemen op latere leeftijd

Een studie onder leiding van een kinderarts van het Massachusetts General Hospital stelt vast dat kinderen van 3 tot 7 die niet genoeg slaap krijgen, meer kans hebben op problemen met aandacht, emotionele controle en relaties. Online gerapporteerd in het tijdschrift Pediatrics Academic, bleek de studie significante verschillen aan te tonen in de reacties van ouders en leerkrachten op onderzoek met betrekking tot uitvoerende functies - die aandacht, werkgeheugen, redeneren en het oplossen van problemen omvatten - en gedragsproblemen bij 7-jarige kinderen, afhankelijk over hoeveel slaap ze hebben op jongere leeftijd.

Lees verder


Geluidsgolven stimuleren geheugen ouderen en diepe slaap

Zachte stimulatie via geluid, zoals het ruisen van een waterval, dat synchroon loopt met het ritme van hersengolven, verbeterde de slaap significant bij ouderen en het verbeterde ook hun vermogen om woorden te onthouden, zo blijkt uit een studie van Northwestern Medicine. Diepe slaap is essentieel voor het geheugen. Maar vanaf de middelbare leeftijd neemt de diepe slaap aanzienlijk af, wat volgens wetenschappers bijdraagt aan geheugenverlies tijdens het ouder worden.

Lees verder


Slaapgebrek belemmert brein bij het aanmaken nieuwe herinneringen

Door het bestuderen van muizen hebben wetenschappers van Johns Hopkins het bewijs versterkt dat het voornaamste doel van slaap is om die hersencellen te "her-kalibreren" die verantwoordelijk zijn voor leren en geheugen, zodat de diertjes de geleerde lessen kunnen "vormen" en gebruiken als ze wakker zijn - in het geval van 's nachts actieve muizen, de volgende avond.

Lees verder


Chronisch slaapgebrek ondermijnt imuunsysteem

Veel mensen geven aan ziek te worden als ze niet genoeg slaap krijgen. Een nieuwe studie helpt ons uit te leggen waarom. Onderzoekers namen bloed af bij 11 paar identieke tweelingen met verschillende slaappatronen en ontdekten dat de tweelinghelft die korter sliep kampte met een verlaagd imuunsysteem, vergeleken met zijn of haar broer of zus.

Lees verder


Wel geslapen maar je blijft moe ? Dr Eric Berg


Kort slapen verhoogt bloedlipiden samenhangend met honger en stemming bij mensen vóór (maar niet na) training

Chronisch slaapgebrek staat in verband met een verhoogd risico op overgewicht en obesitas. Uit voorgaande studies blijkt dat gezonde deelnemers die slaapgebrek hebben meer eten, slechte voedselkeuzes maken en hunkeren naar meer calorierijke voedingsmiddelen. Een team aan de Uppsala Universiteit heeft onderzocht hoe het niveau van endocannabinoïden – die zich aan dezelfde receptoren binden als cannabis – worden beïnvloed door een korte slaapduur en of intense training kan zorgen voor een matigend effect.

Lees verder


Veel licht overdag vermindert het effect van blauw licht schermen op de nachtrust

Het gebruik van smartphones en tablet-computers in de avonduren is al eerder in verband gebracht met slaapstoornissen. Een nieuwe studie aan de Universiteit van Uppsala toont nu aan dat blootstelling aan daglicht een veelbelovende manier is om slaapstoornissen, geassocieerd met 's avonds gebruik van elektronische apparatuur, te bestrijden.

Lees verder


Geen blauw licht alsjeblieft, ik ben moe

Licht heeft invloed op de slaap. Uit een muizenonderzoek dat is verschenen in het Open Access tijdschrift PLOS Biology, blijkt dat de kleur van het licht uitmaakt; blauw licht houdt muizen langer wakker, terwijl groen licht ze juist slaperiger maakt. De studie gaat vergezeld van een beknopte handleiding met toegankelijke informatie over de context en een bespreking van open vragen en potentiële implicaties voor het ‘ontwerp van de belichting van de toekomst’.

Lees verder


Gebrek aan slaap verhoogt risico op emotionele stoornis bij kind

Als je vraagt naar de manier waarop slaapgebrek de emoties kan beïnvloeden, krijg je als antwoord meestal dat je er chagrijnig, duf en slechtgehumeurd van wordt.

Lees verder


Gewicht en voeding voorspellers van de slaapkwaliteit

Het oude gezegde "je bent wat je eet," kan beter worden vervangen door “uw slaap is het gevolg van wat je eet”. De lichaamssamenstelling en de calorie-inname kunnen de tijd doorgebracht in specifieke slaapstadia beïnvloeden, althans volgens de resultaten van een nieuwe studie van onderzoekers aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania.

Lees verder


Verstoorde REM-slaap kan geheugenvorming doen ontsporen

Een nieuwe studie op muizen levert causaal bewijs dat ‘rapid eye movement’ of REM-slaap helpt om het geheugen te consolideren in de hersenen. Het verband tussen REM-slaap en geheugen is al lang gekend door de wetenschappers, maar de voorbijgaande aard van de REM slaap samen met de ethische problemen rond het experimenteel ontnemen van de REM slaap, maakt het bestuderen ervan moeilijk.

Lees verder


Waarom wij ons suf voelen na het slapen op een vreemde plaats

Wanneer mensen voor de eerste keer slapen op een onbekende plaats - een hotelkamer,bijvoorbeeld - hebben ze vaak het gevoel alsof ze niet uitgeslapen zijn. Onderzoekers rapporteren in het tijdschrift ‘Cell Press Current Biology’ van 21 april de reden ontdekt te hebben: in die omstandigheid slaapt één hersenhelft meer dan de andere.

Lees verder


Hoe kun je dieper slapen - Dr Sara Gottfried


Hoe maak je je huis gezonder?


Hoe verbeter je je vetverbranding tijdens de slaap - Dr Eric Berg


Gen biologische klok is wellicht verbinding tussen stemming en slaap

Als je een hele nacht doorhaalt of heel laat opblijft om achter elkaar Game of Thrones te kijken, ben je de volgende dag waarschijnlijk chagrijnig. Maar als je weken- of maandenlang niet genoeg slaap krijgt, kun je een depressie krijgen, of andere langdurige stemmingsproblemen.

Lees verder


Gebruik sociale media jonge volwassenen en slaapstoornissen

Jonge volwassenen die overdag veel tijd besteden aan sociale media of dit wekelijks regelmatig checken hebben meer kans op slaapstoornissen dan hun leeftijdgenoten die minder gebruik maken van sociale media, volgens een nieuw onderzoek door de universiteit van Pittsburgh School of Medicine.

Lees verder


Blootstelling aan lood beïnvloedt de slaap van kinderen

Een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Pennsylvania ‘School of Nursing (Penn Nursing)’ laat zien dat blootstelling aan lood in de vroege jeugd een verhoogd risico geeft op slaapproblemen en overmatige slaperigheid overdag tijdens de latere kindertijd.

Lees verder


Hoe de hersenen slaap reguleren

Slaap wordt gewoonlijk beschouwd als een alles-of-niets staat: de hersenen zijn ofwel geheel wakker ofwel geheel in slaap. Neurowetenschappers van het MIT hebben echter ontdekt dat een hersencircuit ervoor kan zorgen dat kleine delen van de hersenen in slaap vallen of minder alert worden, terwijl de rest van de hersenen wakker blijft.

Lees verder


Paleo slaap? Sorry, die mensen kregen niet meer slaap dan wij

Het is verleidelijk om te geloven dat men vandaag aan de dag niet genoeg slaapt, het bestaan zoals wij het kennen in onze goed verlichte huizen met schetterende televisies, zoemende mobiele telefoons, en een goed gebruikt koffiezetapparaat in elke keuken.

Lees verder


De vijf oorzaken van slaapproblemen - Eric Berg


Studie toont dat slaap ons geheugen beter toegankelijk maakt

Slapen beschermt herinneringen niet alleen van wordt vergeten, het maakt het ook gemakkelijker om er toegang toe te krijgen, blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Exeter en het Baskische centrum voor cognitie, hersenen en taal.

Lees verder


Onderzoekers ontwikkelen interactieve app tegen slapeloosheid

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de TU Delft hebben een app ontwikkeld die gebruikers ondersteunt om beter te leren slapen. Deze virtuele coach mikt op het verhogen van therapietrouw van mensen die lijden aan chronische slapeloosheid. Het coachingstraject met de app is vergelijkbaar met persoonlijke coaching via whatsapp.

Lees verder


Tekort aan slaap gedurende één nacht verandert het DNA in de weefsels

Zweedse onderzoekers van Uppsala universiteit en het Karolinski instituut in Stockholm laten zien dat de genen, die de biologische klokken in verschillende cellen en weefsels in het lichaam sturen, veranderd zijn na één nacht slecht slapen. De studie is gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Lees verder


Lang slapen en hoge bloedkoperwaarden gaan hand in hand

Personen die minder dan 6 uur of meer dan 10 uur slapen lijden vaker aan lichte ontstekingen dan degenen die 7-8 uur per nacht slapen. Dit werd vastgesteld tijdens een studie van de unversiteit van Oost Finland, toegespitst op de gezondheid en levensstijl van mannen van middelbare leeftijd.

Lees verder


Nieuw onderzoek bevestigt verband tussen slaapgebrek en ziekte

Lange tijd hebben wetenschappers voldoende slaap geassocieerd met een goede gezondheid. Nu hebben ze het bevestigd. Sheldon Cohen, van de Carnegie Mellon Universiteit in Pennsylvania, ontdekte in 2009 dat er een verband is tussen onvoldoende slaap en een grotere kans om een verkoudheid op te lopen.

Lees verder


Middagdutjes verlagen bloeddruk en medicijnen

Volgens onderzoek gepresenteerd op het ESC Congres door Dr Manolis Kallistratos, een cardioloog in Asklepieion Voula General Hospital in Athene, Greece, doen middagdutjes de bloeddruk dalen en verminderen aldus het voorschrijven van bloeddrukverlagende medicijnen.

Lees verder


Dromen - deel I - Hans Zevenboom

'Dromen noemen neuro-wetenschappers, slechts een nevenproduct van een essentieel fysiologisch proces is dat op één of andere manier in verband staat met leren en herinneren'. De natuurwetenschappers zijn van mening dat het droomproces op een heel eenvoudige wijze is te verklaren. 'De geest - het bewuste - is te zien als een gigantische computer; in waaktoestand voeren we in het systeem voortdurend informatie in die lukraak wordt weggeschreven om in een later stadium te worden geordend en in één of ander patroon kan worden ingegpast'. 'Zij' beschouwen dromen niet meer dan signalen die ontstaan zijn in de hersenen. De hersenen sturen deze signalen door, zodat mensen in hun slaap dingen 'zien'.

Lees verder


Toegang tot elektriciteit wordt gekoppeld aan verminderde slaap

Geef de schuld aan smartphone waarschuwingen, constante connectiviteit en een stortvloed van media voor het gebrek aan slaap in onze samenleving. Maar de oorzaak waarom we nu minder slapen dan onze voorouders komt door een veel eenvoudiger reden: kunstlicht. Nieuw onderzoek vergelijkt de levensomstandigheden van de traditionele jager-verzamelaar met een meer moderne setting.

Lees verder


Gedeeltelijk slaaptekort gekoppeld aan biologische veroudering bij volwassen op leeftijd

Een nieuw onderzoek suggereert dat een nacht gedeeltelijk slaaptekort aanzet tot biologische veroudering bij volwassenen op leeftijd. Resultaten tonen aan dat een nacht gedeeltelijke slaapgebrek gen-expressiepatronen activeert in perifeer bloed, mononucleaire cellen (PBMCs) consequent in overeenstemming met toenemende stapeling van celcyclus schade initieert en de gevoeligheid voor veroudering verhoogt.

Lees verder


Gebrek aan slaap van invloed op de gezondheid op lange termijn

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen heeft gevonden dat een goede nachtrust belangrijk is voor onze toekomstige gezondheid, mede vanwege de manier waarop die invloed heeft op onze leefstijlfactoren. Eerdere studies gebaseerd op steekproeven hebben niet genoeg informatie opgeleverd over de timing van veranderingen in slaap- en leefgewoonten om oorzaak en gevolg te ontwarren van deze zeer hechte band.

Lees verder


Mindfulness meditatie lijkt te helpen om de kwaliteit van de slaap te verbeteren

Mindfulness meditatie heeft in de praktijk tot een betere kwaliteit van slaap geleid voor de volwassen oudere met een matige verstoring van de nachtrust in een klinische trial waarin meditatie tot een meer gestructureerde programma gericht werd op het veranderen van slechte slaapgewoonten en het vaststellen van een bedtijd routine, volgens een artikel online door JAMA Internal Medicine gepubliceerd.

Lees verder


Nieuwe studie verklaart verband tussen slaaptekort en diabetes

Volgens nieuw onderzoek online gepubliceerd op 19 februari 2015 in Diabetologia, het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes, kan bij jonge mannen door gebrek aan slaap het niveau van de vrije vetzuren in het bloed verhogen, vergezeld van tijdelijke pre-diabetische toestanden.

Lees verder


Tieners slapen steeds minder

Voldoende slaap is essentieel voor een tiener gezondheid, maar in de afgelopen 20 jaar is het aantal uren slaap per nacht gedaald onder tieners in de Verenigde Staten. Een studie door onderzoekers van de Universiteit van Columbia Mailman School of Public Health vond dat een verminderde slaap vooral voorkomt bij vrouwelijke studenten, ras/etnische minderheden en studenten met een lagere sociaal-economische status waarvan de tienermeisjes bijna geen kans krijgen om zeven of meer uur te slapen per nacht in vergelijking met hun collega's, niet-Spaanse blanke tieners en studenten met een hogere sociaal-economische status.

Lees verder


Slaap speelt een grotere rol in het geheugen en het leren voor adolescenten

Gezonde slaap bij jonge en middelbare leeftijd helpt mensen met het geheugen en het leren, maar als ze in hun zevende, achtste en negende decennia komen - en in het algemeen niet zo veel of goed slapen - is slaap niet zozeer gekoppeld aan het geheugen, zegt een Baylor onderzoeker.

Lees verder


Flexibel werkschema verbetert gezondheid en slaap

Door werknemers meer controle te geven over hun werkschema kan slaapgebrek verminderen, volgens gezondheidsonderzoekers. "Door onvoldoende slaap zijn we niet aandachtig of alert genoeg, we verwerken informatie langzamer, missen of intepreteren sociale en emotionele signalen verkeerd en besluitvorming is onvoldoende," zegt Orfeu M. Buxton, hoogleraar Biobehavioral Health, Penn State. "Bijvoorbeeld, we kunnen risico's verkeerd inschatten door negatieve gevolgen te onderschatten en mogelijke voordelen te overschatten."

Lees verder


Later naar school, betere cijfers?

Middelbare scholieren die laat inslapen en daardoor korter slapen halen bij proefwerken in de ochtenduren gemiddeld slechtere cijfers dan klasgenoten. Die uitkomst volgt uit een profielwerkstuk van twee leerlingen die vorig jaar eindexamen deden op De Nieuwe Veste in Coevorden. Hun gegevens zijn door Groningse chronobiologen tot een wetenschappelijk artikel verwerkt dat 26 december wordt gepubliceerd. En de school gaat nu experimenteren met gewijzigde lestijden.

Lees verder


Gebrek aan slaap verhoogt het risico van mislukking op school

Een nieuwe Zweedse studie toont aan dat adolescenten die lijden aan slaapstoornissen of gewone korte slaapduur minder kans op academisch succes hebben in vergelijking met degenen die genieten van een goede nachtrust. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Sleep Medicine. In een nieuwe studie onder meer dan 20.000 jongeren tussen de 12 en 19 jaar uit Uppsala County, tonen onderzoekers van de universiteit van Uppsala aan dat slaapverstoring en gewone korte slaapduur (minder dan 7 uur per dag) het risico op falen op school vergroot.

Lees verder


Onderzoek verklaart waarom ouderen moeilijk slapen

Naarmate mensen ouder worden hebben ze vaak moeite met in slaap vallen en in slaap blijven en de neiging om te vroeg in de ochtend wakker te worden. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer is deze toestand uitgesproken, wat vaak leidt tot verwarring en slaapwandelen. Een studie geleid door onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en de Universiteit van Toronto/Sunnybrook Health Sciences Center helpt verklaren waarom de slaap gefragmenteerder wordt met de leeftijd. De nieuwe bevindingen, online verschenen in het tijdschrift Brain, tonen voor het eerst aan dat een groep remmende neuronen, waarvan het verlies leidt tot verstoring van de slaap bij proefdieren, aanzienlijk dalen bij ouderen en mensen met de ziekte van Alzheimer met verstoring van de slaap als gevolg.

Lees verder


Slaaptekort leidt tot symptomen van schizofrenie

Psychologen aan de universiteit van Bonn zijn verbaasd over de ernstige tekorten veroorzaakt door een slapeloze nacht. Vierentwintig uur slaaptekort kan bij gezonde personen leiden tot een toestand vergelijkbaar met de symptomen van schizofrenie. Deze ontdekking werd gedaan door een internationaal team van onderzoekers aan de Universiteit van Bonn en King's College London. De wetenschappers wijzen erop dat dit effect nader onderzocht moet worden bij personen die ’s nachts moeten werken. Bovendien kan slaaptekort dienen als model voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen psychose. De resultaten zijn gepubliceerd in "The Journal of Neuroscience".

Lees verder


Korte slaap … ouder wordende hersenen

Onderzoekers van de Duke-NUS Graduate Medical School Singapore (Duke-NUS) hebben bewijs dat hoe minder oudere volwassenen slapen, hoe sneller hun hersenen verouderen. Deze bevindingen, relevant in de context van de snel vergrijzende samenleving in Singapore, effent de weg voor toekomstige studies rond slaapverlies en zijn bijdrage aan de cognitieve achteruitgang, waaronder dementie.

Lees verder


Kinderen die minder slapen zijn grotere eters

Volgens een nieuwe studie van UCL onderzoekers zijn jonge kinderen die minder slapen grotere eters, wat oa kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen later in het leven. De studie wees uit dat kinderen van 16 maanden die elke dag minder dan 10 uur sliepen gemiddeld 105 kcal meer per dag verbruikten dan kinderen die meer dan 13 uur in dromenland waren. Dit is een stijging van ongeveer 10 % van 982 kcal tot 1087 kcal.

Lees verder


Meer omega 3 vetzuren in de voeding zorgt voor een betere slaap

Een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie aan de Universiteit van Oxford. Een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie aan de Universiteit van Oxford suggereert dat hogere niveaus van omega 3 DHA , de groep van lange keten vetzuren in algen en schelpdieren leiden tot een betere slaap.

Lees verder


Kan onrustige slaap oorzaak zijn van pijn bij oudere mensen?

Onderzoekers in Engeland rapporteren dat niet herstellende slaap de sterkste onafhankelijke voorloper is van verspreide pijnen bij volwassenen ouder dan 50. Volgens de studie gepubliceerd in 'Arthritis & Reumatologie' (voorheen Arthritis & Rheumatism), een tijdschrift van de 'American College of Rheumatology' (ACR), kunnen angst, geheugenstoornis en een slechte lichamelijke gezondheid onder oudere volwassenen ook het risico op verspreide pijn ontwikkelen.

Lees verder


Dieet van aminozuren verbetert slaapproblemen bij muizen met traumatisch hersenletsel

Wetenschappers hebben ontdekt hoe slaapstoornissen aan te pakken bij muizen met traumatisch hersenletsel - een ontdekking die zou kunnen leiden tot hulp voor honderdduizenden mensen die leiden aan langdurige en slopende slaapproblemen na een hersenschudding. Wetenschappers gaven de muizen iets wat mensen met een normaal dieet aanmaken uit voedsel: nl. vertakte keten aminozuren.

Lees verder


Consistente bedtijd en wektijd gekoppeld aan gezonder gewicht

Studie vindt dat vrouwen die op hetzelfde tijdstip elke dag wakker worden minder lichaamsvet hebben. Voorafgaand onderzoek heeft aangetoond dat te weinig slaap uw gewicht kan beïnvloeden maar nieuw BYU onderzoek vindt dat consistentie van uw bedtijd en wektijd ook van invloed kan zijn op je lichaamsvet.

lees verder


Uit nieuwe studie blijkt dat kinderen die meer slapen minder kunnen eten

Het lijkt erop dat iedereen op zoek is naar een boosdoener als het gaat om obesitas bij kinderen: fast food, suikerhoudende dranken, veel eten. Maar het blijkt nu dat een deel van de schuld kan liggen bij de slaapgewoontes.

Dat tonen in elk geval de resultaten van een studie uitgevoerd door Chantelle Hart, universitair hoofddocent van volksgezondheid bij Center Temple 's voor Onderzoek en Onderwijs Obesitas ( CORE ) en gepubliceerd in Pediatrics. De studie getiteld "Changes in Children's Sleep Duration on Food Intake, Weight, and Leptin," is de eerste die het effect van slapen op het eetgedrag van kinderen te onderzoeken in functie van de hoeveelheid slaap die de deelnemers toegewezen kregen.

lees verder


Onregelmatige bedtijden gekoppeld aan gedragsproblemen

Onderzoekers aan de UCL hebben gevonden dat kinderen met onregelmatige bedtijden meer kans hebben op gedragsproblemen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, vond dat onregelmatige bedtijden natuurlijke lichaamsritmes verstoren en slaaptekort veroorzaken, hersenontwikkeling vertragen en een bepaald gedrag kunnen inluiden.

Professor Yvonne Kelly ( UCL Epidemiology & Public Health ), zei: "Het niet hebben van vaste bedtijden samen met een constant gevoel van flow, induceert een staat van lichaam en geest verwant aan jetlag wat invloed heeft op een gezonde ontwikkeling en het dagelijks functioneren."

"We weten dat de vroege ontwikkeling van het kind diepgaande invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van zijn hele levensloop . Hieruit volgt dat slaapstoornissen, vooral als ze zich voordoen op belangrijke momenten in de ontwikkeling, levenslang significante effecten kunnen hebben op de gezondheid."

lees verder


Uitslapen tijdens het weekend compenseert niet alle tekorten veroorzaakt door slaaptekort tijdens de week

In veel moderne samenlevingen offeren volwassenen vaak slaap op tijdens de werkweek om tijd te maken voor iets anders en dan uit te slapen in het weekend om de verloren slaap terug te winnen. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een paar dagen van verloren slaap bijwerkingen heeft zoals verhoogde slaperigheid overdag, slechtere prestaties overdag, toename van een molecule die een aanduider is van ontstekingen in het lichaam en slechtere bloedsuiker regulering. Deze laatste twee kunnen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor waarom slapen minder negatieve invloed heeft op de gezondheid maar op andere manieren de levensduur verkort. Hoewel veel mensen denken dat ze de verloren slaap tijdens de werkweek kunnen inhalen door meer te slapen tijdens het weekend is het onbekend of dit "herstel" voldoende is om de nadelige effecten te kompenseren .

Lees verder


Tijdens het slapen kan men angsten kalmeren

De eerste aanduidingen dat angst kan verminderen tijdens het slapen. CHIGAGO; Bij mensen verminderen de angstgedachten door met herhaling onthullingen in het geheugen te prenten tijdens de slaap. Het is de eerste keer dat emotionele gedachten werden gemanipuleerd tijdens de slaap bij mensen rapporteert het Northwestern Medicine Scientists. De vondst om mogelijke gebeurtenissen te versterken is een nieuwe weg. Bv.

Bij medicatie van fobieën of angst overdag, met een bijdrage van een nachtcomponent. Het versterken van therapie met medicatie is gebruikelijk voor fobieën en angst. Maar er zijn verschillende gradaties om een angst of situatie tot zwijgen te brengen of stil leggen. Het is een nog weinig bekende bevinding. Zegt Katharina Hauner een Neuro onderzoekster van de Northwestern Universiteit in Feinberg school van medicijnen. Ze tonen een klein maar significant verschil in angst.

Lees verder


Slecht slapen rond volle maan is niet langer een mythe

Veel mensen klagen over slecht slapen rond volle maan.

Wetenschappers aan de universiteit van Basel in Zwitserland rapporteren nu het bewijs dat de maancyclus en het menselijk slaapgedrag in feite verbonden zijn. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift «Current Biology».

De onderzoeksgroep rond prof. Christian Cajochen van het Psychiatrisch Ziekenhuis van de Universiteit van Basel analyseerde de slaap van meer dan 30 vrijwilligers in twee leeftijdsgroepen in het lab. Terwijl ze sliepen werden hun hersenpatronen en oogbewegingen gemonitord en hun hormonale afscheidingen gemeten. De bevindingen suggereren dat zelfs ondanks de gemakken van het moderne leven de mens nog steeds reageert op het geofysisch ritme van de maan.

Lees verder


Meer slaap kan het risico op zelfmoord verminderen bij mensen die aan slapeloosheid lijden

Een verhoogde slaapduur wordt geassocieerd met een lagere kans op een matig of hoog suïcide-risico versus een laag risico. Een nieuwe studie vond een verband tussen slaapduur en zelfmoordgedachten bij mensen die lijden aan slapeloosheid. Resultaten tonen aan dat elk uur langer slapen geassocieerd wordt met een kansvermindering van 72 procent op een hoog of matig risico van zelfmoord, in vergelijking met een laag risico. Gegevens werden gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, ras/etniciteit, opleiding en leeftijd bij het begin van de slaapproblemen.

Lees verder


Slaaptekort beschadigt bloedvaten en ademhalings controle

Bevindingen kunnen helpen verklaren waarom slaaptekort gekoppeld kan worden aan hart- en vaatziekten. Met werk en ontspanning rond de klok in onze moderne samenleving, is slapen vaak noodlottig . Een reeks van onderzoeken heeft aangetoond dat er verband bestaat tussen slaaptekort en hart-en vaatziekten, metabole aandoeningen en obesitas. Echter, is het onduidelijk waarom slaapgebrek tot deze effecten kan leiden. Verschillende studies hebben de effecten van het totale slaaptekort getest, maar dit model is niet echt geschikt voor de
meeste mensen met hier en daar een paar uur slaapverlies. Onderzoekers testten in een nieuwe studie door Keith Pugh, Shahrad Taheri en George Balanos, alle van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk, de effecten van gedeeltelijke slaaptekort op bloedvaten en controle op de ademhaling. Ze bevinden dat een slaap vermindering van meer dan twee opeenvolgende nachten tot minder gezonde vasculaire functie leidt en ademhaling controle verminderde.

Lees verder


Meer slaap kan adolescent overgewicht verminderen

Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania kan het verhogen van het aantal uren slaap de prevalentie van adolescent overgewicht verminderen. Resultaten van de studie tonen aan dat minder uren slaap wordt geassocieerd met een grotere toename van de adolescente body mass index (BMI) zo bleek bij de deelnemers - tussen de 14 en 18 jaar oud - van de studie. De bevindingen suggereren dat verlengen van de slaapduur tot 10 uur per dag, vooral voor degenen die in de bovenste helft van de BMI zitten, zou kunnen helpen om de prevalentie van adolescente obesitas te verminderen. Volledige resultaten van de studie zijn online beschikbaar in het nieuwste nummer van Pediatrics.

Lees verder


Minder slaap leidt tot meer eten en gewichtstoename, volgens een nieuwe CU-Boulder studie

In een recente studie onder leiding van de Universiteit van Colorado Boulder werd vastgesteld dat slechts vijf uur slapen per nacht gedurende meer dan één week en onbeperkt toegang tot voedsel tot bijna één kilo gewichtstoename veroorzaakt. De studie, uitgevoerd in samenwerking met de CU Anschutz Medical Campus, suggereert dat voldoende slaap kan helpen in de strijd tegen de obesitas epidemie. "Ik denk niet dat extra slaap op zichzelf zal leiden tot gewichtsverlies", zegt Kenneth Wright, directeur van Sleep CU-Boulder en Chronobiology Laboratory, die de studie leidde. "Problemen met de gewichtstoename en obesitas zijn veel complexer dan dat. Maar ik denk dat het zou kunnen helpen. Als we gezonde slaap opnemen in gewicht-verlies en gewicht-onderhoudsprogramma's, suggereren onze bevindingen dat het mensen kan helpen om een ​​gezonder gewicht te verkrijgen . "Maar verder onderzoek is nodig om deze hypothese te testen", voegde Wright er aan toe.

Lees verder


Slecht slapen op oudere leeftijd voorkomt dat de hersenen herinneringen opslaan

Bevindingen suggereren dat het stimuleren van diepe slaap het geheugen kan herstellen naarmate we ouder worden Het verband tussen slecht slapen, geheugenverlies en hersenbeschadiging als we ouder worden is tot nu toe ondoorgrond. Maar voor de eerste keer, hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië, Berkeley, een verband gevonden tussen deze kenmerkende kwalen van ouderdom. Hun ontdekking opent de deur naar het stimuleren van de kwaliteit van de slaap bij ouderen om zo het geheugen te verbeteren. UC Berkeley neurowetenschappers hebben ontdekt dat de langzame hersengolven die tijdens de diepe herstellende slaap geproduceerd worden een belangrijke rol spelen bij het transport van herinneringen uit de hippocampus - die korte termijn opslag biedt voor herinneringen - naar de prefrontale cortex de langere termijn harde schijf. "

Lees verder


Patiënten met slaapmedicatie risico op valpartijen verviervoudigd

Een medicatie dat vaak voorgeschreven wordt in ziekenhuizen om patiënten te helpen met slapen wordt geassocieerd met verhoogd risico op valpartijen, volgens een studie dat is gepubliceerd in the Journal of Hospital Medicine. Amerikaanse slaap specialisten uit de Mayo Clinic bevonden dat het percentage valpartijen onder de 4,962 patiënten die zolpidem innamen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis meer dan vier keer zo hoog was dan de 11,358 die de medicatie niet kregen. Ook bevonden zij dat het risico gelopen door de medicatie groter was dan de risico's door factoren zoals leeftijd, cognitieve stoornissen, delirium of slapeloosheid, ongeacht de gebruikte dosering. "Ervoor zorgen dat de mensen genoeg slaap krijgen tijdens hun ziekenhuisverblijf is zeer belangrijk, maar het kan ook een grote uitdaging blijken te zijn," zegt de kliniek Chief patiënt veiligheid officier Dr. Timothy I. Morgenthaler, die gespecialiseerd is in slaapstoornissen en pulmonale en kritieke zorg.

Lees verder


Gedeeltelijke slaaptekort gekoppeld aan obesitas

De bewezen relatie tussen gedeeltelijk slaaptekort en een verstoorde energiebalans is relevant voor de preventie van gewichtsstijging en bevordering van gewichtsverlies. Vandaag werd een nieuwe studie gepubliceerd in het Journaal van de Academie van voedings- en dieetleer die deze bevinding baseren op een uitgebreid overzicht van de literatuur gepubliceerd over een periode van vijftien jaar. Meer dan 35 procent van de Amerikaanse volwassenen zijn zwaarlijvig en meer dan 28 procent slapen minder dan zes uur per nacht. Hoewel gewichtsverlies strategieën gericht zijn op dieet en lichaamsbeweging en veranderingen in levensstijl, kunnen wijzigingen in de dagelijkse routine van een individu, met inbegrip van slaap gedrag, het gewicht helpen beheren.

Lees verder


Link tussen slaaptekort en sportverwondingen
bij jongeren

Jeugd atleten die elke nacht acht of meer uur hebben geslapen hebben 68 procent minder kans om gewond te raken dan atleten die regelmatig minder geslapen hadden, volgens een willekeurige zondag, gepresenteerd op 21 oktober, aan de American Academy of Pediatrics (AAP) National Conference and Exhibition in New Orleans. Voor de betrokkenen, "Het ontbreken van slaap wordt geassocieerd met verhoogd risico van letsel bij Jeugd atleten," onderzoekers ondervroegen midden- en hoger onderwijs atleten (rang 7 tot 12) die studeren aan de Harvard-Westlake School in Studio City, Californië, om vragen te beantwoorden over het aantal sporten die ze speelden en de tijd die zij besteedden aan atletiek (op school en via andere programma's), of ze een persoonlijke coach hadden, of ze deelnamen aan krachttraining, hoeveel slaap ze gemiddeld kregen elke nacht, en hoeveel ze subjectief genoten van hun atletische deelname.

Lees verder


Tablets onderdrukken melatonine (slaaphormoon) aanmaak

Een nieuwe studie van het Lighting Research Center (LRC) aan het Rensselaer Polytechnic Institute toont aan dat een twee uur durende blootstelling aan elektronische apparaten met zelf-lichtgevende "backlit" displays, melatonine onderdrukken, dat kan leiden tot latere bedtijden,
in het bijzonder bij kinderen en jongeren. Het onderzoeksteam, onder leiding van Mariana Figueiro, universitair hoofddocent aan de Rensselaer en directeur van het Licht van de LRC en Health Program, heeft de effecten van zelf-lichtgevende tabletten getest op melatonine-onderdrukking. Om het typische gebruik van deze apparaten na te bootsen, gebruikte 13 individuen zelf lichtgevende tabletten om te lezen, spelletjes te spelen en naar films te kijken. Resultaten van de studie, getiteld "Lichtniveau en duur van de blootstelling bepalen de invloed van zelf-lichtgevende tabletten op melatonine-onderdrukking," zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Applied Ergonomics.

Lees verder


Slaapgebrek effect op het imuunsysteem spiegelt fysieke stress

Onderzoek bekijkt de witte bloedlichamen die men 29 uur lang meet bij constant wakker zijn. Ernstig slaap verlies stoot het immuun systeem in actie, eenzelfde reactie als dat men lange tijd onder stress heeft gestaan, meldt een nieuw onderzoek. Onderzoekers uit Nederland en Groot Brittannie vergeleken de witte bloedlichamen bij 15 gezonde jonge mannen onder normale slaapomstandigheden en bij ernstig slaaptekort.

Lees verder


Gebrek aan slaap is gekoppeld aan obesitas volgens nieuwe studie

Minder dan 6 uur slaap kunnen van invloed zijn op eetlust regulering en verhoging van de BMI. Kan het zijn dat gebrek aan slaap je dik maakt? Een nieuw document dat het overzicht met de gegevens uit de slaapbeperking studies toonden aan dat onvoldoende slaap in verband wordt gebracht met obesitas. Het onderzoek dat gepubliceerd werd in een speciale editie van de The American Journal of Human Biology, gaat na hoe gebrek aan slaap eetlust regulering kan beïnvloeden, de glucose stofwisseling vermindert en de bloeddruk verhoogt. Overgewicht ontstaat wanneer de energie-inname groter is dan de uitgifte. Voeding en beweging spelen een belangrijke rol in deze, maar een bijkomende factor kan onvoldoende slaap zijn aldus Dr. Kriston Knutson, van de universiteit van Chicago. Een overzicht van gegevens laat zien hoe korte of matige kwaliteit van de slaap verband houdt met een verhoogd risico op zwaarlijvigheid door de regulering van de eetlust, wat leidt tot een verhoogd energieverbruik.

Lees verder


Het gedrag van depressieve moeders kan mogelijk een rol spelen bij slaapproblemen van heel jonge kinderen

Slaapproblemen komen veel voor bij jonge kinderen en kunnen tot problemen in gezinnen leiden.

Verscheidene factoren dragen waarschijnlijk bij tot deze problemen en depressie van de moeder was daar steeds één van. Nu is in een nieuwe studie gebleken dat moeders met zwaardere depressiesymptomen wellicht handelen op manieren die de slaap van hun jonge kinderen verstoren.

“Deze studie verschaft inzichten met betrekking tot de effecten van depressies bij moeders op het ouderlijk handelen gedurende de nacht en over hoe dit handelen de slaap van het jonge kind beïnvloedt,”aldus Douglas M. Teti, professor in menselijke ontwikkeling, psychologie en pediatrie aan de Pennsylvania State University, de belangrijkste auteur van de studie.

Lees verder


Te veel licht 's nachts' s nachts kan leiden tot obesitas, zegt studie

Aanhoudende blootstelling aan licht 's nachts kan leiden tot het gewichtstoename, zelfs zonder verminderde fysieke activiteit of het eten van meer voedsel, volgens nieuw onderzoek bij muizen. Onderzoekers ontdekten dat muizen die waren blootgesteld aan relatief zwak licht 's nachts na acht acht weken een body mass index (BMI) kregen, die ongeveer 50 procent meer was dan andere muizen die in een standaard licht-donker cyclus leefden."Hoewel er geen verschillen waren in activiteit of dagelijkse consumptie van voedsel, werden de muizen die leefden met nachtelijk licht dikker dan de anderen, "zei Laura Fonken, hoofdauteur van de studie en een doctorandus in de neurowetenschappen aan de Ohio State University.

Lees verder

Constans


Take a Nap! Change Your Life

It's free, nontoxic, and has no dangerous side effects. So why do people have to be convinced to nap? Employers want to keep their workers occupied with the business of business. Parents want their children to do homework when they come home from school or play outdoors instead of "sleeping the day away." But as the facts pile up, the case for napping becomes too compelling to dismiss. Science will give you twenty good reasons to nap!


Slechtslapende kinderen al jong dik

Kinderen jonger dan vijf jaar die onvoldoende nachtrust krijgen, hebben een grotere kans om al jong te dik te worden. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat maandag werd gepubliceerd.

Lees verder


RHF Royal Health Foam - Matrassenfabriek


Dromen maakt je slimmer, creatiever

Deskundige weten te melden dat REM-slaap het geheugen, de creativiteit, en nog veel meer verbetert.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Radio - Slaaponderzoeker Eus van Someren

Zoveel uren in bed, en waarom? Onderzoeker Eus van Someren is al jaren op zoek naar het nut van slaap, en hoe het komt dat de één uren ligt de woelen, als de ander al lang in dromenland is.

Download MP3


Slimme parasiet maakt slaapziekte moeilijk te bestrijden

De tseetseevlieg is een beruchte overbrenger van Afrikaanse trypanosomiasis of slaapziekte. Hoewel slechts een erg klein deel van de tseetseevliegpopulatie drager is van de Trypanosoma-parasiet, blijft de ziekte jaarlijks heel wat slachtoffers maken. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en het Instituut voor Tropische Geneeskunde hebben nu ontdekt dat dit komt door een slimme truc van de parasiet, die ervoor zorgt dat besmette tseetseevliegen een groter aantal mensen en dieren moeten bijten om zich te voeden.

De tseetseevlieg is een beruchte overbrenger van Afrikaanse Trypanosomiasis of slaapziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Trypanosoma-parasiet en kan zowel de menselijke bevolking als hun veestapel bedreigen. Wanneer ze niet behandeld wordt, kan ze zelfs dodelijk zijn. In normale tseetseevliegpopulaties is slechts een klein deel besmet met Trypanosoma brucei, zodat het aantal contacten tussen besmette vliegen en hun slachtoffers een bepalende rol speelt in het overbrengen van de ziekte.

Omdat tseetseevliegen leven van het bloed van hun gastheer, beschikken ze over een complex speekselmengsel dat bloedstolling tegengaat waardoor ze zich ongehinderd kunnen voeden. Uit een experimentele studie van enkele immunologen van de Vrije Universiteit Brussel en het Instituut voor Tropische Geneeskunde blijkt nu echter dat de parasiet zijn verspreiding probeert te bespoedigen door de samenstelling van het vliegenspeeksel te wijzigen. Bij besmette tseetseevliegen blijkt speekselfunctie die bloedstolling moet tegengaan aanzienlijk verminderd. Hun speeksel vertoont een aanzienlijk afgenomen antithrombine-activiteit waardoor het stollingswerend effect verzwakte. Doordat het bloed van de gastheer sneller stolt, zijn de tseetseevliegen verplicht sneller een andere gastheer op te zoeken om zich verder te voeden, zodat de parasiet de kans krijgt zich bij een groter aantal slachtoffers te verspreiden.

De ontdekking verklaart hoe het kan dat trypanosoombesmettingen bij mensen zo talrijk kunnen blijven terwijl het aantal besmette tseetseevliegen in werkelijkheid erg laag is.
Referentie

Van Den Abbeele J., Caljon G., De Ridder K., De Baetselier P., Coosemans M (2010) Trypanosoma brucei Modifies the Tsetse Salivary Composition, Altering the Fly Feeding Behaviour That Favors Parasite Transmission. PLoS Pathog 6(6): e1000926. Doi:10.1371/journal.ppat.1000926

Highlight in; Jermy A. (2010) Pavlov's fly. Nat Rev Microbiol. 2010 Aug;8(8):536.


Bijslapen' in het weekend werkt niet

Eén goede nacht kan niet compenseren voor verloren slaap in de dagen er voor. De slechtslapers kampen na tien uur slaap nog steeds met concentratieproblemen.

Link


Zeven uurtjes slaap meer dan genoeg

Mensen die gemiddeld zeven uur slapen per etmaal lijken het gezondst door het leven te gaan.

Link


Trappen en slaan tijdens slaap duidt op dementie

Wie veel trapt en slaat tijdens zijn slaap zou meer risico lopen om dementie of de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.

Link


Kersensap verbetert nachtrust

Dagelijks kersensap drinken kan het geheim zijn van een goede nachtrust, dat beweren Amerikaanse onderzoekers althans.

Link

Maaike

--

We weten nu intussen dus dat kersen urinezuur verlagen (jicht), zorgen voor sneller herstel na duursport en dat ze dus kunnen helpen bij een goede nachtrust. De beste medicijnen koop je dus gewoon bij de groenteboer, liefst biologisch gezien de schade aan je zenuwgestel door pesticides.

Ron


REMslaaptekort speelt een rol bij chronische hoofdpijn

De American Headache Society rappoteerde op haar 52ste jaarlijkse wetenschappelijke meeting in Los Angeles het volgende: recent onderzoek toont aan dat slaaptekort leidt tot veranderingen in het gehalte van de belangrijkste eiwitten, die een rol spelen bij de onderliggende pathologie van migraine.

Link

Nelly busschots


Zwoele zomernachten slecht voor je humeur

Slapeloze nachten, overmatig zweten en een slecht humeur de volgende dag: het warme zomerweer zorgt bij veel Nederlanders voor vermoeidheid.

Link


Why it's so good to get up early in the morning

Yesterday I attended a lecture by Jost Sauer at the Brisbane Yoga Festival. His lecture was great, but what really blew me away were the similarities with his recommendations and Paul Nisons. Both men are from COMPLETELY different modalities - Paul from raw food vegan and Jost from Chinese Medicine, but they still held strong similarities.

http://www.highonhealth.org/


Meer kans op overlijden door 's nachts plassen

Mannen en vrouwen die 's nachts twee of meer keer per nacht uit bed moeten om te gaan plassen lopen een hoger risico te sterven dan mensen die doorslapen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.

Link


Korte nachtrust direct effect op suikerhuishouding

Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de glucosehuishouding, zo blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart. Dat geldt zowel voor gezonde vrijwilligers als voor patiënten met type 1 diabetes. Diabetespatiënten zouden hier wellicht rekening mee moeten houden door na een korte nachtrust meer insuline te spuiten na de maaltijd. Ook is het, met name voor deze groep, onverstandig regelmatig te kort te slapen.

Voor het onderzoek keken promovendus Esther Donga en haar collega's naar de effecten van een nachtrust van slechts vier uur op de glucosehuishouding. Dat deden ze bij negen gezonde vrijwilligers en bij zeven patiënten met type 1 diabetes. Ze vergeleken de regulatie van de bloedsuikerwaarden met die na een nachtrust van 8,5 uur, met behulp van constante insuline-infusie. Bij beide groepen daalde de insulinegevoeligheid met 20 tot 25 procent. Dat gold zowel voor vetweefsel als voor de lever, en waarschijnlijk ook voor de spieren.

Vaatschade
Een hoge bloedsuikerwaarde is schadelijk voor bloedvaten en organen. Bij diabetespatiënten, die kampen met een ontregelde glucosehuishouding, kan dat leiden tot onder andere hart- en vaatziekten, slechtziendheid en verminderde nierfunctie. Over het waarom van de verminderde insulinegevoeligheid na een korte nachtrust, is nog weinig bekend. "Waarschijnlijk speelt een veranderde activiteit van het autonome zenuwstelsel door een korte slaapduur een rol", zegt prof. dr. Hans Romijn van de afdeling Endocrinologie. Verder onderzoek moet hier meer duidelijkheid in brengen.

De resultaten verschenen recentelijk online in Diabetes Care (Partial sleep restriction decreases insulin sensitivity in type 1 diabetes) en het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (A single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjects).


Slaap is onmisbaar

Respect voor politici die prat gaan op hun slaaptekort kan hij niet opbrengen.

Link


Samen slapen kan koppels twee uur slaap kosten

Samen in bed, het kan prettig zijn. Maar zoals veel koppels uit ervaring weten, zit er vaak een schaduwkant aan het slapen in één bed.

Link


NOS Headlines - Slaap


Dikke chauffeurs vallen sneller in slaap


Vroege herkenning narcolepsie van groot belang

Patiënten met narcolepsie krijgen vaak ten onrechte etiketten als 'lui' of 'psychisch niet in orde' opgeplakt. Late herkenning en behandeling van de ziekte kan ernstige psychosociale gevolgen hebben, zoals problemen met opleiding, werk en relaties. De eerste Europese Narcolepsie Dag op donderdag 18 maart vraagt daarom om meer aandacht voor deze aandoening, waarvan sinds kort bekend is dat het een auto-immuunziekte is.

Mensen met narcolepsie vallen overdag in slaap en worden 's nachts op ongewone tijden wakker. De meesten hebben daarnaast ook kataplexie: spierverslapping bij plotselinge emoties. Meestal beginnen de symptomen tijdens de adolescentie. Aanvankelijk wijt men de problemen vaak aan te laat naar bed gaan, drugs, luiheid, psychische problemen of de puberteit. Pas na jaren volgt de juiste diagnose - nadat slechte schoolprestaties door slaperigheid iemands loopbaan al blijvend beïnvloed hebben. Dat is jammer, want hoewel narcolepsie niet te genezen is, komen er wel steeds betere middelen om de symptomen te behandelen.

Tekenfilm
In meer dan twintig landen zal aandacht gevraagd worden voor de aandoening, onder andere door uitgifte van een klein kunstboekje en een korte tekenfilm over narcolepsie. Door op deze manier aandacht te vragen voor de aandoening kunnen de symptomen die wijzen op narcolepsie eerder worden opgemerkt zodat verwijzing en het tijdig stellen van een juiste diagnose sneller mogelijk is. Het LUMC en het Centrum voor Slaapgeneeskunde 'Kempenhaeghe' zijn de expertisecentra voor mensen met narcolepsie.

Auto-immuunziekte
Om vroegere herkenning te bevorderen heeft het EUropese Narcolepsie Netwerk (EU-NN), waarvan neuroloog dr. Gert Jan Lammers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voorzitter is, de Europese Narcolepsie Dag ingesteld. Het EU-NN heeft als doel de aandoening te ontrafelen en tot genezing te komen door samenwerking tussen klinische en wetenschappelijke experts op het gebied van narcolepsie. Het eerste resultaat van deze Europese samenwerking is de recente publicatie die in het Journal of Clinical Investigation is verschenen. Hierin schrijft een groep onderzoekers, waaronder dr. Lammers, dat narcolepsie hoogstwaarschijnlijk ontstaat door een misplaatste afweerreactie en dat het dus een auto-immuunziekte is. Patiënten maken antistoffen tegen het eiwit Trib2, dat karakteristiek is voor de zenuwcellen die het slapen en waken reguleren. In het LUMC-magazine Cicero van 22 maart a.s. kunt u meer lezen over het onderzoek naar narcolepsie.


Hersenen bij chronische slaapproblemen

Van chronische slaapproblemen zonder aanwijsbare oorzaak, ook wel insomnie genoemd, is bekend dat het kan leiden tot geheugenklachten, emotionele instabiliteit en moeite hebben met meerdere dingen tegelijk doen. Tot nu toe was er weinig bekend over wat er bij deze aandoening in de hersenen gebeurt. Ellemarije Altena onderzocht vijftigplussers met insomnie en vond dat de hersenactiviteit anders was dan bij leeftijdgenoten zonder slaapproblemen.Deze afwijkingen herstelden zich deels na slaaptherapie zonder medicijnen. Ook in de hersenstructuur werden verschillen gevonden: in de orbitofrontale hersenschors (vooraan in de hersenen) en de precuneus (een meer naar achter gelegen gebied) hadden de slechte slapers minder grijze stof dan mensen zonder slaapproblemen. Het orbitofrontale gebied is belangrijk om te evalueren of een stimulus prettig is. De precuneus maakt deel uit van het rustnetwerk, dat actief wordt als de hersenen zich minder met prikkels uit de omgeving gaan bezighouden.

Link


Slaap en de ontwikkeling van de hersenen

Marcos Frank, PhD, hoofddocent Neurowetenschappen aan de Universiteit van de Pennsylvaniaschool voor Geneeskunde, informeert ons over de relatie tussen vroege hersenontwikkeling en het belang van slaap. Op zeer jonge leeftjd rijpen de hersenen namelijk snel en zijn ze zeer veranderlijk.

Dr. Frank ontdekte vroeger al dat hersenen tijdens de slaap fundamenteel anders functioneren dan in waaktoestand. Verdergaand op dat eerste onderzoek stelde hij vast dat in slapende hersenen cellulaire veranderingen ontstaan die het herinneringsvermogen bevorderen. "We zien hier voor het eerst rechtstreeks hoe de intensiteit van cellulaire hersenverbindingen tijdens de slaap verandert", zegt hij. Als een dier gaat slapen lijkt het alsof hij een knop omdraait.

Alles wordt in het werk gesteld om synaptische veranderingen teweeg te brengen. Die vormen de basis van het geheugen. Het team gebruikte een dierlijk model van corticale plasticiteit (= het tot stand brengen of verbreken van neurale verbindingen als gevolg van ervaringen). Als de hersenen in waaktoestand geprikkeld worden om hun neurale netwerken te reorganiseren (door bv. gebrek aan visuele prikkels), ontstaan er intra- en intercellulaire communicatietrajecten.

Tijdens de slaap activeren die een reeks enzymen, waardoor een reorganisatie van neuronen ontstaat. De belangrijkste cellulaire pion in dit proces is de molecule "N-methyl D-aspartaat receptor" (NMDAR). Die fungeert als een soort luisterpost-en-doelwachter-in-één. Ze ontvangt extracellulaire signalen (onder de vorm van glutamaat) én regelt de toestroom van calcium-ionen naar de cellen. “Van zodra het dier kans zag om te slapen, zagen we de hele geheugenmachine opstarten.” Frank zal zijn recente experimenten bespreken: hun verhouding tot geheugenvorming op moleculair vlak – waarom mensen slaap nodig hebben – waarom ze zo beïnvloed worden door gebrek aan slaap.

Link

Nelly Busschots


Napping for Your Health

Dr. Jennifer Ashton discussed a new study that shows short afternoon naps can refresh brain activity.


Dying to sleep

This "My Shocking Story" documentary deals with a very rare and unusual prion disease called "Fatal Familial Insomnia" or FFI for short.


Voldoende slaap is van gewicht

Het lichaam heeft slapen broodnodig. Een slaaptekort verstoort een zorgvuldig gehouden dieet. Sommige mensen zien het belang van slapen niet in. De Russische schrijver Vladimir Nabokov bijvoorbeeld zei zelfs dat de slaap het meest imbeciele verzinsel ooit was. Sinds eeuwen wordt er gespeculeerd over de functies van slaap. Hoewel de biologische functie van slapen anno 2009 nog steeds niet volledig opgehelderd is, wordt een ding langzaam maar zeker steeds duidelijker: het lichaam heeft slapen broodnodig. Een slaaptekort verstoort zelfs een zorgvuldig gehouden dieet.

Link

Petra


Jongeren die veel slapen zijn gelukkiger

Jongeren moeten genoeg slapen, want anders maken ze meer kans op een depressie.

Link


Slapen op natuurlijke bamboe

Biologische levensmiddelen, biologische kleding, bio-diesel, tegenwoordig is het allemaal op de markt. Biologisch is hot! Slapen op een matrastijk van natuurlijke materialen kan nu ook. De Haagse matrassenfabrikant Royal Health Foam heeft hiervoor het bamboematras, de RHF 25 Bamboo, op de markt gebracht.

Tijk van bamboe
De RHF 25 Bamboo heeft een tijk gemaakt van textiel waarin 90 procent bamboe is verwerkt. De bamboevezels hebben een sterk absorberende gaatjesstructuur. Het heeft daarmee een hoge vochtopname, maar staat deze ook weer af waardoor het vocht niet in de matras blijft hangen. Deze goed ademende en ventilerende werking maakt het tot een ideaal en ook vooral koel materiaal om op te slapen. Bamboetextiel bevat daarnaast een uniek bestanddeel dat schimmels en schadelijke bacterien voorkomt en verdrijft. Daarbij voelt het materiaal zijdezacht aan en behoudt de tijk zijn vorm.

Traagschuim van plantaardige olie
In het matras zelf zit semi-biologisch recyclebaar traagschuim dat voor 23 procent bestaat uit soja- en zonnebloemolie. Directeur Chris Nederhorst: “Wij zijn een kleine matrassenfabrikant dat de nadruk legt op het zo natuurlijk en milieuvriendelijk mogelijk ontwikkelen en produceren van onze matrassen. Zo gebruiken we enkel lijm op waterbasis en wordt het traagschuim in Nederland geproduceerd wat de
transportafstand laag houdt. Met de bamboematras hebben we weer een nieuw paradepaardje dat bijdraagt aan dit streven.”

Meer informatie over de RHF 25 Bamboo is te vinden op: http://www.healthfoam.com


Sleep Deprivation Negatively Impacts Brain

Are you always sleepy and seem to be fighting to stay awake on the job or while driving your car? Researchers say not getting enough sleep is an epidemic - at least 50 percent of people are sleepy at some point during any given week. Doctors at Vanderbilt Medical Center in Nashville, Tennessee, are learning that sleep deprivation negatively impacts the brain. Barb Cramer has the story in this Vanderbilt video news release.


Nachtlawaai is sluipend gevaar

Lawaai tijdens onze slaap doet vernietigende dingen voor ons cardiovasculair systeem', zegt slaapexpert Alain Muzet. ‘Wat je ertegen kan doen? Op straat komen en van de overheid eisen dat lawaai 's   nachts aan banden wordt gelegd.'

Link

Geert


Oudere mannen slapen slechter dan vrouwen

Oudere mannen denken veel beter te slapen dan vrouwen van hun leeftijd. In werkelijkheid is het met de nachtrust van de mannen juist slechter gesteld. Ze vallen moeilijker in slaap en worden 's nachts vaker wakker. Dat blijkt uit onderzoek naar de slaap en slaapbeleving van oudere mensen, dat is gedaan door onder andere het Erasmus MC. De wetenschappers doen vandaag verslag van hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Sleep. Tot nu toe werd gedacht dat mannen betere slapers zijn dan vrouwen. Hoe mensen hun eigen nachtrust beoordelen, heeft invloed op hun dagelijks leven. Mensen die denken dat ze slecht slapen, voelen zich ongezonder. Terwijl mensen die zeggen dat ze een uitstekende nachtrust hebben, lekkerder in hun vel zitten. De onderzoekers wilden mede daarom graag weten hoe mannen en vrouwen denken over de kwaliteit van hun eigen nachtrust. En of die gedachten ook kloppen met de werkelijkheid. Bij ouderen is dat extra interessant omdat zij vaker kampen met slaapproblemen. "Als de hersenen verouderen, vallen mensen moeilijker in slaap en worden ze 's nachts vaker wakker", zegt Henning Tiemeier, universitair hoofddocent bij het Erasmus MC. Voor het onderzoek hebben bijna duizend oudere mensen (59 - 97 jaar) een dagboek bijgehouden van hun nachtrust. Ook hebben ze de kwaliteit ervan beoordeeld. Daaruit bleek dat mannen denken dat ze in totaal 7 uur per nacht slapen. Dat is 13 minuten meer dan vrouwen aangeven. Toen de onderzoekers met speciale meetapparatuur de werkelijk genoten nachtrust gingen meten, bleek het precies andersom te zijn: de mannen slapen juist 15 minuten minder dan vrouwen. Ook slapen ze 37 minuten korter dan ze zelf hadden ingeschat en zijn ze onrustiger.  De bevindingen zijn opvallend, omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vrouwen vaker klagen over slapeloosheid dan mannen. Het sekseverschil tussen slaapbeleving en werkelijk genoten slaap komt doordat mannen het aantal uren dat ze denken te slapen overschatten. "Vrouwen zitten met hun schatting dichter bij de werkelijkheid. Het is dus zeker niet zo dat vrouwen zeuren", benadrukt Tiemeier. De oorzaken van slecht slapen zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Vrouwen liggen vaker wakker omdat ze piekeren of depressief zijn. Bij mannen komt het vaker door alcoholgebruik. Ze drinken gemiddeld twee keer zo veel. Tiemeier: "Alcohol is slecht voor de nachtrust."


Study Compares Ability of Different Types of Light to Shift Circadian Rhythms and Impact Sleep and Awake Schedules

RushUniversity Medical CenterResearchers Are the First to Test Blue-Enriched Vs. White Lights to Reset the Circadian Clock. The newer blue-enriched lights used in light boxes are no more effective at advancing circadian rhythms than the standard white lights that have been in use for decades according to a study by researchers in the Rush University Medical Center Biological Rhythms Research Lab. The study results will be published in the April 30 issue of the journal Sleep Medicine. These results are important for people who use therapeutic light boxes and scheduled exposure to light and darkness to rest their natural body clocks, such as shift workers and those who have certain sleep issues like delayed sleep phase disorder (DSPD), a condition in which an individual has a biological predisposition to go to bed and awaken on a much later schedule than most people. Previous research has shown that the human circadian clock is most sensitive to short-wavelength (blue) light, but more research is needed regarding the dosage, timing and wavelength of light treatment. Researchers at Rush were interested in finding out if bright blue lamps would provide a larger phase advance, or help patients awaken earlier, than the standard bright white lamps commonly used for phase shifting. The study found the blue lamps were no more effective than the standard bright therapy. “This is good news for people using light treatment because it indicates that the standard white lights that are commercially available work as well as the newer blue-enriched lights. It means that patients are already likely getting a maximal therapeutic response, so there’s no need to rush out and buy a new light box,” said lead author Mark Smith, post-doctoral fellow in the Biological Rhythms Research Laboratory at Rush University Medical Center. In the study, twenty-two healthy young adults received either a bright white or bright blue-enriched two-hour phase advancing light pulse upon awakening on each of four treatment days. On the first treatment day, the light pulse began eight hours after the dim light melatonin onset, on average about two hours before baseline wake time. On each subsequent day, light treatment began one hour earlier than the previous day, and the sleep schedule was also advanced. Following the four treatment days, a final phase assessment was conducted. Phase advances of the blue-enriched and white groups were not significantly different. The effectiveness of the blue-enriched lights at a different light level—less bright—for treatment of different clinical applications, was not tested in this study. According to study authors, blue-enriched lights may be useful for other clinical conditions. The National Institutes of Health estimates that over 35 million Americans suffer from circadian rhythm disorders. Circadian rhythm disorders are the result of a mismatch between the body’s internal clock and the external 24-hour schedule. The body clock needs to receive signals to tell it when to shut down and prepare for sleep and when to produce the active waking hormones. The most powerful signaler is bright light. Other signals include darkness, certain sounds, and mealtimes.


Poor Sleep Quality Linked to Postpartum Depression

Postpartum depression (PPD) can lead to poor sleep quality, recent research shows. A study published in the current issue of the Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing shows that depression symptoms worsen in PPD patients when their quality of sleep declines. Sleep deprivation can hamper a mother’s ability to care for her infant, as judgment and concentration decline. Sleep-deprived mothers also may inadvertently compromise their infants’ sleep quality because infants often adopt their mothers’ circadian sleep rhythms.

Lees verder


Rotating shift workers have lower levels of serotonin

People who work rotating shifts have significantly lower levels of serotonin, a hormone and neurotransmitter in the central nervous system believed to play an important role in the regulation of sleep.

Lees verder


Poor sleep associated with cognitive decline in elderly women

Women who experienced cognitive decline over a 13 to 15 year period after age 65 were more likely to sleep poorly than women whose cognition did not decline, according to a study led by researchers at the San Francisco VA Medical Center (SFVAMC).

Lees verder


Acute sleep deprivation leads to changes in nighttime urine production for men and women

Danish researchers have examined the urinary patterns of sleep-deprived volunteers and have found that a lack of sleep leads to increased urinary output and more salt in urine. The findings were found to be more prevalent in males than females.

Lees verder


CPAP improves sleeping glucose levels in type 2 diabetes patients with OSA

A study in the Dec. 15 issue of the Journal of Clinical Sleep Medicine suggests that screening type 2 diabetes patients for obstructive sleep apnea (OSA) and treating those who have OSA with continuous positive airway pressure (CPAP) therapy could improve the management of their hyperglycemia and might favorably influence their long-term prognosis. Results show that in a group of 20 type 2 diabetics who were mostly obese and were newly diagnosed with OSA, sleeping and nocturnal hyperglycemia were reduced and the sleeping interstitial glucose level was less variable during CPAP treatment. The average glucose level during sleep decreased by approximately 20 mg/dl after an average of 41 days of CPAP. The sleeping glucose also was more stable after treatment, with the median standard deviation decreasing from 20.0 to 13.0 and the mean difference between maximum and minimum values decreasing from 88 to 57. According to Arthur Dawson, MD, senior consultant in the Division of Chest and Critical Care Medicine and co-director of research at Scripps Clinic Sleep Center in La Jolla, Calif., it is not surprising that many diabetics have sleep apnea since type 2 diabetes and OSA are both conditions that are becoming much more common because of the obesity epidemic. Dawson said, "The low blood oxygen level and the arousals associated with an apneic event activate the sympathetic nervous system and cause the release of stress hormones, both of which tend to raise the blood glucose. If we could prevent these apneic events with CPAP then we might keep the glucose level lower and more stable through the night." According to the authors, population surveys, the Wisconsin Sleep Cohort and the Sleep Heart Health Study estimate the prevalence of type 2 diabetes in patients with OSA to be about 15 percent. OSA is associated with increased insulin resistance independent of obesity; 50 percent of patients with OSA have type 2 diabetes or impaired carbohydrate metabolism.

Lees verder


Role of thyroid hormones in slumber under investigation at Rutgers

While the thyroid has long been linked to metabolism, cutting-edge research underway at Rutgers University-Camden is investigating the possibility that thyroid hormones have an important role in sleep regulation.

Lees verder


Study shows an independent relationship between the intensity of snoring sounds and sleepiness

A study in the Dec. 15 issue of the Journal of Clinical Sleep Medicine shows that objectively measured snoring intensity is correlated with subjective sleepiness independent of the apnea-hypopnea index (AHI) in patients with moderate to severe obstructive sleep apnea (OSA). Results indicate that the sound intensity of objectively measured snoring in patients with OSA is independently correlated with subjective sleepiness as measured by the Epworth Sleepiness Scale (ESS), and subjective sleepiness is better explained by snoring intensity than by AHI. Independent variables such as snoring intensity, desaturation severity, daily sleep time, subjective snoring frequency and nasal obstruction symptoms accounted for 22 percent of the variance in ESS scores. Snoring intensity and AHI together, however, could explain only 15 percent of the variance in ESS scores. Principal investigator Hiroshi Nakano, MD, PhD, of the department of pulmonology at the Fukuoka National Hospital in Fukuoka, Japan, says that the results of the study indicate that daytime sleepiness is affected not only by the severity of OSA, but also by the loudness of snoring.

Lees verder


Later School Start Times May Improve the Sleep of Adolescents and Decrease Their Risk of Motor Vehicle Accidents

A study in the Dec. 15 issue of the Journal of Clinical Sleep Medicine shows that after a one-hour delay of school start times, teens increased their average nightly hours of sleep and decreased their “catch-up sleep” on the weekends, and they were involved in fewer auto accidents. When school started one hour later students averaged from 12 minutes (grade nine) to 30 minutes (grade 12) more self-reported nightly sleep. The percentage of students who got at least eight hours of sleep per weeknight increased significantly from 35.7 percent to 50 percent; students who got at least nine hours of sleep also increased from 6.3 percent to 10.8 percent. The average amount of additional weekend sleep, or “catch-up sleep,” decreased from 1.9 hours to 1.1 hours. Daytime sleepiness decreased, as reported by students using the Epworth Sleepiness Scale. Average crash rates for teen drivers in the study county in the two years after the change in school start time dropped 16.5 percent compared to the two years prior to the change, while teen crash rates for the rest of the state increased 7.8 percent over the same time period.

Lees verder


Cell phones might interfere with sleep

Cell phone radiation might cause insomnia, headaches, confusion and reduce the amount of deep sleep the body needs, U.S. and European researchers report.

Lees verder


Sleep disorders - a warning sign for neurodegenerative disease?

According to the latest study by Dr. Ronald Postuma from the Research Institute of the MUHC and Dr. Jacques Montplaisir from the Université de Montréal and the Hôpital du Sacré-Cœur de Montréal, 52.4 per cent of patients with REM sleep behaviour disorder develop a neurodegenerative disease within 12 years following their initial diagnosis. These results will be published on December 24, 2008 in the journal Neurology, the official publication of the American Academy of Neurology.

Lees verder


Changes in nitric oxide level and superoxide dismutase activity during antimanic treatment

This study for the first time showed the possible role of NO on sleep and the generation of delusions in the pathophysiology of BD. In the light of literature, induced glutamate pathway might be responsible for delusions in BD. The results of this research need further investigation to understand the oxidative vs antioxidative process in BD.

Lees verder


Sleep Disorder May Be Early Sign of Dementia or Parkinson’s Disease

People with a sleep disorder that causes them to kick or cry out during their sleep may be at greater risk of developing dementia or Parkinson’s disease, according to a study published in the December 24, 2008, online issue of Neurology®, the medical journal of the American Academy of Neurology. The sleep disorder is called REM sleep behavior disorder. People with the disorder do not have the normal lack of muscle tone that occurs during REM sleep, often known as the dream stage of sleep. Instead, they have excessive muscle activity such as punching, kicking, or crying out, essentially acting out their dreams.

Lees verder


Study finds snorers have higher risk of accidents

Sleep experts called upon those who snore and also suffer from daytime drowsiness to see their doctor, as they could face danger while driving

Lees verder


Work on a Rotating Shift? Then You Probably Have Lower Levels of Serotonin

People who work rotating shifts during the night and early morning have significantly lower levels of the hormone and neurotransmitter serotonin, according to a study of 683 men.

Lees verder


Is there a relationship between sleep-wake rhythm and diabetes? A new gene variant influences fasting glucose levels via the melatonin metabolism

An international research team with German participation including Helmholtz Zentrum München, among other institutions, has succeeded in identifying a new gene variant which is associated with elevated fasting glucose levels and a high risk for type 2 diabetes. The gene mediates insulin secretion indirectly via the release of melatonin, which implicates a previously unknown relationship between the sleep-wake rhythm and the fasting glucose level. The finding could open up new possibilities of treatment which go far beyond the primarily symptomatic therapy approaches to diabetes that have been practised until now. Diabetes mellitus and diabetes-associated late complications are among the most frequent chronic diseases and causes of death worldwide. In Germany there are approximately six million people with type 2 diabetes who are aware that they have the disease. In addition, there is a relatively high estimated number of undiagnosed diabetics. Besides lifestyle factors such as overweight and lack of exercise, genetic factors play an important role in the pathogenesis of this disease.

Lees verder


Too much, too little sleep increases ischemic risk in postmenopausal women

Sleeping nine hours or more a night significantly increases the risk for ischemic stroke among post menopausal women. Sleeping less than 6 hours showed a modest increase risk of stroke, but was reported by twice as many women. The findings cannot be applied to other groups.

Lees verder


Insufficient Sleep Among Children Just Beginning School Leads to Behavioral and Cognitive Problems in the Classroom

The first investigation of developmental sleep duration patterns throughout childhood shows that children just beginning school and who get little sleep are more likely to have behavioral and cognitive problems in the classroom, according to a study published in the September 1 issue of the journal SLEEP. The study, authored by Jacques Montplaisir, MD, of the Sleep Disorders Center at Sacre-Coeur Hospital in Montreal, Quebec, Canada, focused on 1,492 children, who were studied annually from five months of age to six years. A questionnaire, filled out by the children’s mothers, measured each child’s hyperactivity-impulsivity (HI), inattention and daytime sleepiness scores for each of those years.

Lees verder


Adolescents’ Use of Cell Phones After Bedtime Contributes to Poor Sleep

The use of modern means of interpersonal and mass communication has become an essential part of being young. Technology has enabled two people to connect with each other virtually anywhere and at any time, a privilege that, according to new research, is often abused by youngsters and cutting into their sleep time. A study published in the September 1 issue of the journal SLEEP finds that cell phone use after bedtime is very prevalent among adolescents, and its use is related to increased levels of tiredness after one year.

Lees verder


New Study in the Journal SLEEP Finds that Work Time is the Largest Influence to the Duration of a Person’s Sleep

Work time is the primary lifestyle factor with the largest reciprocal relationship to a person’s sleep time – the more hours a person works, the less sleep that he or she gets, according to a study published in the September 1 issue of the journal SLEEP. The study, authored by Mathias Basner, MD, of the University of Pennsylvania, focused on a total of 47,731 respondents to the American Time Use Survey (ATUS) conducted in 2003, 2004 and 2005. The telephone survey was 15-20 minutes in length, and asked people how they spent their time between 4 a.m. the previous day and 4 a.m. the interview day, including where they were and whom they were with.

Lees verder


Sleep disordered breathing and obesity: Independent effects, causes

In a study that addressed the issue of insulin sensitivity with respect to sleep disordered breathing (SDB), Naresh Punjabi, M.D., Ph.D. sought to examine the relationship between SDB and insulin resistance using the best tools at his disposal to do so. The results definitively link SDB to pre-diabetic changes in insulin production and glucose metabolism. It was published in the first issue for February of the American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, published by the American Thoracic Society. "In the past researchers have used body mass index, or BMI, as a proxy measure for body fat, but we know this to be a variable and crude tool to assess the true percentage of body fat," said Dr. Punjabi. "In addition, previous studies have used surrogate measurements to assess the body's response to insulin without investigating the interaction that occurs between reduced insulin sensitivity and increased insulin production in the body." To address the shortcomings of previous studies, Dr. Punjabi and colleagues used two tools in their investigation into the link between SDB and insulin resistance: dual-energy x-ray absorptiometry (DEXA), a highly precise technique for assessing body fat, and frequently sampled intravenous glucose tolerance test (FSIVGTT), which provides a detailed picture of the subject's insulin sensitivity over time, rather than a simple snapshot at a specific moment. They recruited 118 subjects, 39 who had no SDB, and 79 who were newly diagnosed with SDB but who had not been treated. Each subject underwent a sleep study to assess their level of SDB, and then underwent a FSIVGGT to determine their glucose metabolism and insulin sensitivity/production the following day. "Our major finding was that, as we suspected, SDB was strongly associated with a decrease in the three major metabolic pathways that the body uses to metabolize glucose— insulin sensitivity, glucose effectiveness, and pancreatic cell function— independent of adiposity," said Dr. Punjabi. "What our research tells us is that SDB is characterized by multiple physiological deficits that increase the predisposition for type 2 diabetes mellitus."

Lees verder


Short, long sleep duration associated with increased mortality

A study published in the Dec. 1 issue of the journal SLEEP is the first to show that both a decrease and an increase in sleep duration are associated with an elevated risk of mortality by cardiovascular and non-cardiovascular means, respectively.

Lees verder


Altered Sex Hormone Levels, Higher Body Temperature may be Associated with Poorer Sleep Quality in Older Postmenopausal Women

In an examination of potential relationships between objective sleep measures, nocturnal sex hormone levels, and the nocturnal course of body temperature of older postmenopausal women, a study published in the December 1 issue of the journal SLEEP finds that altered levels of both sex hormones and gonadotropins may contribute to sleep disturbance in older postmenopausal women and confirm the results of previous studies indicating that higher body temperature is associated with poorer sleep quality. The study, authored by Patricia J. Murphy, PhD, of Weill Cornell Medical School in White Plains, NY, focused on 10 women between 57 and 71 years of age, who were at least five years past menopause.

Lees verder


New study in the journal Sleep finds that sleep duration raises the risk for diabetes

The most common factors believed to contribute to diabetes are a decreased amount of physical activity and access to highly palatable processed foods. However, there is growing evidence that another aspect of our modern lifestyle, short sleep duration, is also contributing toward the "diabetes epidemic."

Lees verder


Does Not Expressing Emotions During The Day Affect Your Sleep At Night?

A group of Finnish investigators has explored the relationship between alexithymia (the inability to express emotions) and sleep disturbances in the 2008 January issue of Psychotherapy and Psychosomatics. The Authors analyzed the association of alexithymic features with sleep disorder symptoms in a representative sample of the Finnish adult population (n = 5,388: 2,464 men and 2,924 women). Their main interest was on whether the association was independent of depressive symptoms, obesity, and the sociodemographic covariates of alexithymia and insomnia. Alexithymia was assessed with the TAS-20 and with its three factor scales: “difficult identifying feelings” (DIF), “difficult describing feelings”(DDF) and “externally oriented thinking” (EOT).

Lees verder


Sleep Apnea Linked to Increased Risk of Death

Sleep-disordered breathing (also known as sleep apnea) is associated with an increased risk of death, according to new results from the Wisconsin Sleep Cohort, an 18-year observational study supported by the National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) of the National Institutes of Health. Researchers found that adults (ages 30 to 60) with sleep-disordered breathing at the start of the study were two to three times more likely to die from any cause compared to those who did not have sleep-disordered breathing. The risk of death was linked to the severity of sleep-disordered breathing and was not attributable to age, gender, body mass index (an indicator of overweight or obesity), or cardiovascular health status. “Sleep-Disordered Breathing and Mortality: Eighteen-Year Follow-Up of the Wisconsin Sleep Cohort,” is published August 1 in the journal Sleep. Researchers followed 1522 generally healthy men and women for an average of 13.8 years after testing them for sleep-disordered breathing using a standard overnight sleep test. Participants with severe sleep-disordered breathing were three times more likely to die during the study than those without breathing problems during sleep. Those who were not treated were at even greater risk. Participants with untreated severe sleep-disordered breathing were four times more likely to die from any cause and five times more likely to die from cardiovascular conditions.

Lees verder


Brain region that can be stimulated to reduce the cognitive deficits of sleep deprivation identified

A Columbia University Medical Center research team has uncovered how stimulation of a particular brain region can help stave off the deficits in working memory, associated with an extended sleep deprivation.

Lees verder


Sleep Chemical Central to Effectiveness of Deep Brain Stimulation

A brain chemical that makes us sleepy also appears to play a central role in the success of deep brain stimulation to ease symptoms in patients withParkinson’s disease and other brain disorders. The surprising finding is outlined in a paper published online Dec. 23 in Nature Medicine.

Lees verder


Mold in the Home Linked to Mood Swings, Depression

People living in a moldy home may be more likely to suffer from depression, according to a new study conducted by researchers from the Brown School of Medicine in Providence, R.I., and published in the American Journal of Public Health. Researchers examined data from World Health Organization interviews of 5,882 adults residing in eight different European cities. They found that those who lived in damp, moldy homes were more likely to report symptoms of depression, including sleep disturbances and lowered appetite or self-esteem.

Lees verder


Daytime sleep improves memory consolidation

A 90 minute daytime nap helps speed up the process of long-term memory consolidation, a recent study conducted at the Center for Brain and Behavior Research at the University of Haifa found.

Lees verder


Mattresses and Bedding Can Cause Environmental and Health

Traditional mattresses and bedding contain a slew of potentially harmful chemicals that can “off-gas” from fabrics, padding and framing and get inhaled or ingested. One of the most harmful is formaldehyde, which is used in many adhesives and can cause eye and throat irritation, headaches and nervous system disorders.

Lees verder


Passive smoking increases sleep disturbance among pregnant women

Pregnant women exposed to passive smoking are more likely to have sleep disturbances such as subjective insufficient sleep, difficulty in initiating sleep, short sleep duration, and snoring loudly or breathing uncomfortably, according to a study published in the September 1 issue of the journal SLEEP.

Lees verder


 

 

 


View My Stats