senioren en gezondheid


balk2.jpg (42734 bytes)


Mediterrane voeding kan kwetsbare oudere volwassenen helpen

Een analyse van gepubliceerde onderzoeken geeft aan dat het volgen van het mediterraan dieet het risico op kwetsbaarheid bij oudere personen kan verminderen. De bevindingen, die zijn gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, suggereren dat een dieet van voornamelijk plantaardig voedsel - zoals fruit en groenten, volle granen, peulvruchten en noten - kan helpen mensen gezond en onafhankelijk te houden als ze ouder worden.

Lees verder


Vitaminetekort op oudere leeftijd

Het vitamine D-gehalte in het bloed is bij een op de twee mensen van 65 en ouder niet optimaal. Dit is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door het Helmholtz Zentrum te MŁnchen, als onderdeel van de op bevolkingsonderzoek gebaseerde KORA-leeftijdsstudie in de regio Augsburg. Verder melden de schrijvers van de studie in het peer-reviewed tijdschrift Nutrients dat het vitamine B12-niveau bij een op de vier ouderen ook suboptimaal is.

Lees verder


Tai-chi kan valpartijen helpen voorkomen bij ouderen

Een analyse van gepubliceerde studies wijst erop dat tai chi kan helpen bij het verminderen van het aantal valpartijen bij zowel volwassenen als ouderen. De bevindingen, gepubliceerd in Journal of the American Geriatrics Society, bieden een eenvoudige en holistische manier om letsels te voorkomen.

Lees verder


Samenhang tussen antidepressiva, angstremmende medicijnen en verhoogd risico heupfractuur

In een recent onderzoek bleken ouderen die waren gevallen en hun heup hadden gebroken vaker dan gemiddeld in hun leeftijdsgroep antidepressiva en angstremmende medicijnen te slikken. De analyse mat hoeveel van het medicijn er in het bloed aanwezig was bij deelnemers, waardoor de onderzoekers een preciezer beeld kregen van de hoeveelheid dan als ze de deelnemers zouden vragen of ze hun medicijnen hadden ingenomen of door hun medische dossier te lezen.

Lees verder


Ouderen die veel medicijnen nemen hebben hoger risico op broosheid

Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om een aantal chronische aandoeningen en problemen te ontwikkelen. Vaak kan het beheer van gezondheidsproblemen betekenen dat ouderen veel verschillende medicijnen nemen. Bij oudere volwassenen die vijf of meer medicijnen nemen (een scenario door gezondheidsdeskundigen "polyfarmacie" genoemd), kan het risico op schadelijke bijwerkingen verhogen.

Lees verder


Minder luchtweginfecties bij hoge dosis vitamine D, toename valpartijen

Bij mensen ouder dan 65 kunnen acute luchtweginfecties Ė zoals gewone verkoudheid, griep of longontsteking Ė leiden tot potentieel levensbedreigende complicaties. Vooral ouderen die in een verzorgingshuis wonen lopen een verhoogde kans op deze luchtweginfecties, omdat hun immuunreactie vaak zwakker is dan die bij mensen met een andere woonsituatie.

Lees verder


Wat is de impact van medicatiefouten op bewoners verpleeghuizen?

Een nieuwe analyse wijst uit dat medicatiefouten maar verbazingwekkend weinig ernstige gevolgen zouden hebben voor verpleeghuisbewoners, ondanks het feit dat deze fouten tamelijk vaak blijven voorkomen. De onderzoekers merkten op dat het niet duidelijk is of medicatiefouten die wel ernstige gevolgen hebben echt zo weinig voorkomen, of dat er wordt ondergerapporteerd omdat ze moeilijk zijn vast te stellen. De bevindingen zijn verschenen in het tijdschrift ďJournal of the American Geriatrics SocietyĒ.

Lees verder


Antipsychotica verhoogt risico op longontsteking bij Alzheimer

Volgens nieuw onderzoek door de University of Eastern Finland (UEF) worden antipsychotische medicijnen geassocieerd met een verhoogd risico op longontsteking bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Aan het begin van de antipsychotische behandeling was het risico op longontsteking het hoogst, en bleef verhoogd bij langdurig gebruik.

Lees verder


Geen verband tussen 'slecht cholesterol' en overlijden ouderen

Een hoogleraar van de Universiteit van Zuid-Florida en een internationaal team van experts heeft ontdekt dat ouderen met hoge niveaus van een bepaald type cholesterol, bekend als low-density lipoproteine (LDL-C), net zo lang, en vaak langer, leven dan hun leeftijdgenoten met lage niveaus van ditzelfde type cholesterol. Systematische beoordelingen van studies onder 68.000 oudere mensen zetten ook vragen bij het nut van statinebehandelingen.

Lees verder


Medicatie voorgeschreven aan oudere vrouwen vaak inadequaat

Bijna een op de drie vrouwen in Brits-Columbia ouder dan 65 jaar kreeg in 2013 niet de juiste medicijnen voorgeschreven, aldus een studie van de University of British Columbia. Dit gold voor een op de vier mannen van dezelfde leeftijd.

Lees verder


Antipsychotische medicijnen zouden niet helpen tegen delirium

Een recente, herziene studie van de medische literatuur ondersteunt het gebruik niet van antipsychotische medicatie als preventie of behandeling van een delirium bij in een ziekenhuis opgenomen patiŽnten. Onderzoekers analyseerden 19 relevante onderzoeken. Bij 7 onderzoeken, waarbij antipsychotica vergeleken werden met placebo's of helemaal geen behandeling voor deliriumpreventie bij post-operatieve patiŽnten, was er geen duidelijk effect op het aantal gevallen.

Lees verder


Reaktie lezers - het drogeren van ouderen

Op dit moment spreekt me dat stukje over ouderen en medicijnen erg aan. Mijn moeder van 85 heeft ondertussen een la vol van die rommel en ze voelt zich er zeker niet beter bij. Iedere keer komt er weer wat anders bij, om de bijwerking van een medicijn te verhelpen. Triest is het. Ik ben ontzettend tegen medicijnen, terwijl mijn dominante zus er erg voor is. Je weet dan wel, wie er wint.

Lees verder


Sommige chronische virale infecties kunnen bijdragen tot een cognitieve achteruitgang bij het ouder worden

Volgens een studie geleid door onderzoekers aan de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine en de Johns Hopkins University zouden bepaalde chronische virale infecties kunnen bijdragen tot subtiele cognitieve achteruitgang bij ogenschijnlijk gezonde oudere volwassenen.

Lees verder


Start programma om oneigenlijk gebruik psychofarmaca terug te dringen

Bewust gebruik psychofarmaca' is het nieuwe landelijke programma om bewuster om te gaan met gedragsmedicatie bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Vandaag komen 250 artsen, psychologen, orthopedagogen, bestuurders, beleidsmakers, zorgprofessionals, medewerkers van zorgkantoren en mantelzorgers bij elkaar voor de startbijeenkomst.

Lees verder


Gember of mint? Ouderen zijn er dol op

Ouderen vinden nogal eens dingen lekker waar jongere mensen van griezelen, zo weten velen uit ervaring. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het internationale vakblad Food Quality and Preference, bevestigt dat smaakvoorkeuren tussen oud en jong daadwerkelijk kunnen verschillen Ė iets om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Lees verder


Tot 2040 verdubbelt het aantal alleenwonende tachtigplussers

Over 25 jaar zal het aantal alleenwonende 80-plussers zijn verdubbeld tot 750 duizend. Er komen tot 2040 ook meer andere huishoudens bij, maar de sterkste groei zit in het aantal eenpersoonshuishoudens van ouderen. Ook al vlakt de groei af, toch telt Nederland in 2040 met 8,5 miljoen bijna 870 duizend huishoudens meer dan begin 2015.

Lees verder


Heupbreuken bij senioren worden niet door osteoporose veroorzaakt, maar door val ongelukken

Uit een recent gepubliceerde studie in de British Medical Journal (BMJ) blijkt dat medicijnen tegen osteroporose geen effectief middel zijn om heupbreuken bij senioren te voorkomen. Er zijn wereldwijd 1,5 miljoen proximale femurfracturen (bijv. heupbreuken) per jaar, waarvan 7000 in Finland. Dit soort breuken gebeurt vaak bij senioren en door de vergrijzing zal dit aantal breuken waarschijnlijk nog toenemen.

Lees verder


Minder medicatie in woonzorgcentra

Het gebruik van antidepressiva, slaapmiddelen en kalmeringspillen in woonzorgcentra afbouwen: het kan. Dat bewees een verbeteringsproject in een Gents woonzorgcentrum waar de Universiteit Gent aan meewerkte. Uit onderzoek van Majda Azermai (vakgroep Farmacologie, UGent), bleek eerder dat 30 procent van de bejaarden in woonzorgcentra geneesmiddelen voorgeschreven krijgen om hun angsten en agressie te onderdrukken.

Lees verder


Senior moment? Stereotypen over ouder worden kunnen het geheugen van oudere volwassenen kwetsen

Wetenschappers tonen aan dat het toeschrijven van elk vergeetachtig moment aan ouder worden de problemen met het geheugen kan verergeren - en onthullen een verrassende wending die de prestaties kan verbeteren.  Van de vele negatieve stereotypen die over ouderen bestaan ​​zijn de meest voorkomende vergeetachtigheid, senieliteit en de zogenaamde "senior momenten". Terwijl cognitieve processen afnemen met de leeftijd doet het herinneren van oudere volwassenen aan bepaalde verouderingsideeŽn hun problemen met het geheugen verergeren volgens een groot nieuw onderzoek van de USC Davis School of Gerontology.

Lees verder


Aspirine zou de teruggang van de geestelijke capaciteit onder oudere patiŽnten kunnen vertragen

Een dagelijkse dosis van acetylsalicylzuur gelijk aan een kwart aspirine kan de daling van de intellectuele capaciteit vertragen bij oudere personen met een hoog cardiovasculair risico. Dit wordt weergegeven in een studie door Sahlgrenska Academie, Universiteit van Gotenburg, Zweden. Onderzoekers aan Sahlgrenska Academie, Universiteit van GŲteborg, onderzocht gedurende een periode van vijf jaar hoe intellectuele capaciteit verandert bij 681 oudere vrouwen (70 tot en met 92 jaar) met een verhoogd risico om een hartaanval te krijgen, vasculaire spasmen of een beroerte.

Lees verder


Ook problemen met andere kunstheupen

Veel meer mensen met een kunstheup kunnen klachten krijgen dan tot nu toe werd gedacht. Die waarschuwing heeft de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) dinsdag gegeven

Lees verder


Naar mantelzorgers wordt slecht geluisterd


Dick Swaab voor wet vrijwillig levenseinde van 70-plussers

Mensen worden ouder dan ooit. Tachtig- en negentigjarigen zijn geen uitzondering meer. Maar niet iedereen wil zo oud worden, veel mensen beschouwen tegen die tijd hun leven als voltooid. Toch is het op dit moment nog verboden om deze mensen te helpen sterven. In de studio is Dick Swaab, emeritus hoogleraar neurobiologie en lid van een groep mensen die pleit voor de mogelijkheid van een vrijwillig levenseinde van 70-plussers, maar daarvoor moet er wel een nieuwe wet komen.

Link


Heden ten daagse 70 jarigen doen aanmerkelijke betere intelligentie testen dan hun voorgangers

Het is ook moeilijker om dementie in een vroeg stadium aan te tonen, alhoewel vergeetachtigheid nog steeds een eerste symptoom is, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Gothenburg, Zweden, gebaseerd op de H70 studie.

Lees verder

Pieter Tau


Korte docu van 12 min. over Alice van 107 jaren jong

Inspirerend!
Alice keeps you alive

Ron Ergy


Haal de verpleegkundige terug in het verpleeghuis

Hoogleraar 'verpleging en verzorging in de laatste levensfase' Anneke Francke sprak vrijdag 22 oktober haar oratie uit over de verzorgde laatste levensfase. Verplegen blijft een kunst, waarvoor aan een aantal randvoorwaarden moet zijn voldaan. Zij pleit onder meer voor terugkeer van de verpleegkundige in de ouderenzorg.

"Hoe dichter bij het sterven: hoe groter de kans dat de kwaliteit van zorg goed is", stelt Anneke Francke, bijzonder hoogleraar aan VU medisch centrum en programmaleider Verpleging en Verzorging bij het NIVEL. De relatief goede kwaliteit van zorg in de stervensfase, baseert ze onder meer op een recente internationale vergelijking van veertig landen. Nederland eindigde in de top 10, samen met buurlanden Engeland, BelgiŽ en Duitsland. Volgens Francke stellen zorgverleners in de stervensfase hoge eisen aan de zorg. "Zij vinden dat juist in die fase de zorg nooit onder de maat mag zijn. PatiŽnten krijgen veel aandacht, een rustige kamer en naaste familie mag komen zo vaak zij wil. Dit hangt samen met professionele en persoonlijke visies op waardig sterven en goed afscheid nemen van het leven. Als de zorg in de allerlaatste fase goed verloopt, geeft dat heel veel voldoening bij de betrokken verpleegkundigen en verzorgenden."

Werkdruk
Opmerkelijk is dat zorgverleners de kwaliteit van zorg voor terminale patiŽnten veelal beter vinden dan de kwaliteit van zorg in het algemeen. "Bij kwetsbare ouderen bij wie het overlijden verder weg is, zijn de randvoorwaarden voor goede zorg vaak minder. Bijvoorbeeld door de werkdruk. In recent onderzoek van de NPCF geven verpleeg- en verzorgingshuisbewoners aan dat ze veel waardering hebben voor de inzet van het zorgpersoneel, maar ze signaleren dat er vaak geen tijd is voor een praatje." Hoge werkdruk en onderbezetting leiden bovendien zelfs tot een meetbaar mindere kwaliteit van zorg. Francke refereert aan onderzoek van het NIVEL en het EMGO-instituut waaruit blijkt dat op psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen met een lage personeelsbezetting significant meer bewoners pijn hebben dan op afdelingen met een hogere personeelsbezetting. Daarbij vertonen bewoners op afdelingen met een slechtere personeelsbezetting ook meer rusteloos gedrag.


TV - Familie moet meer helpen in verpleeghuis

De grenzen in de zorg zijn bereikt. Er is geen geld en geen personeel. Daarom moeten mensen veel meer betrokken worden bij de zorg van hun oude familieleden. Als de familie niet wil of kan, dan moet er meer betaald worden voor de extra aandacht.

Lees verder


Radio - Meer geld naar ouderenzorg

Er is een hoop kritiek op de plannen voor het kabinet. Maar er is ook een sector die blij is: Er gaat bijna een miljard extra naar de ouderenzorg.

Link


Radio - Oud en Eenzaam

1 op de 3 ouderen voelt zich weleens eenzaam en 1 op de 10 zelfs heel eenzaam. Deze week, de week tegen de Eenzaamheid, hoorden we, hier op Radio 1, al eerder initatieven om eenzaamheid tegen te gaan.

Link


Ouderen fitter door Cordyceps sinensis

Extracten van de schimmel Cordyceps sinensis geven ouderen meer uithoudingsvermogen. Dat ontdekten voedingsonderzoekers van de University of California in Los Angeles toen ze proeven deden met 15 mannen en vrouwen van 50-75 jaar.

Lees verder


Common Minerals Increase Health Risks

New research shows a few common minerals could increase your risk for certain conditions.

Link


Leijten vraagt om speciaal meldpunt ouderenzorg bij Inspectie

Minister Klink moet een speciaal meldpunt ouderenzorg openen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat bepleit SP-Kamerlid Renske Leijten naar aanleiding van de eindeloze reeks misstanden die aan het licht komen in verpleeg- en verzorginshuizen. Leijten: 'Ik zou willen dat minister Klink net zoveel kabaal maakte in de zorg als in zijn partij het CDA. De laatste weken worden we weer overspoeld met vreselijke meldingen uit de ouderenzorg. Allemaal het resultaat van jarenlange bezuinigingen en vermarkting. Hoeveel geld denkt hij nog uit de ouderen van dagen te kunnen persen?''


Verlaging pensioenen oneerlijk en juridisch complex

Het korten op pensioenen is onrechtvaardig en wettelijk niet zonder haken en ogen. Volgens RUG-hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk is onmiddellijk doorvoeren van afstempelen, zoals minister Donner heeft aangekondigd, zelfs in strijd met het recht. Vonk pleit voor hervorming van het pensioenstelsel via invoering van een solidariteitsfonds van werkgevers en werknemers. Met een dergelijk fonds kunnen in de toekomst afstempelpraktijken worden vermeden.

Lees verder


Het ABP en het mysterie van de verdwenen miljarden

Een aardige titel voor een spannende thriller ware het niet dat de dader al op voorhand bekend is evenals de plaats waar die miljarden naar toe zijn gegaan. De Rijksoverheid is de dader, die heeft zich vergrepen aan het vermogen van het ABP (het pensioenfonds voor ambtenaren en semi-overheid) en veel geld via een ingewikkelde operatie overgeheveld naar de schatkist. Toch hangt er een mysterieuze waas omheen, want om hoeveel geld het precies ging is niet met zekerheid bekend en evenmin hoe een en ander in zijn werk is gegaan. Van het eerste bestaat een idee, van het tweede nauwelijks.

Download PDF

Ditta


Veertien fondsen zijn topje van de ijsberg

De financiŽle onrust in de pensioenwereld treft veel meer fondsen dan op dit moment wordt gedacht.

Lees verder


Protocol tegen ouderen pesten

Eťn op de vijf kinderen op de basisschool wordt gepest. Uit een recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verzorgingshuizen eenzelfde percentage scoren. Eťn op de vijf ouderen wordt gepest. Mensen lijken dus niet erg vatbaar voor verbetering.

Lees verder

Maaike


Knevel & Van den Brink over gepeste ouderen


Hoezo met pensioen?


Senioren hebben groot en bijna blind vertrouwen in hun huisarts

Senioren hebben doorgaans een heel groot, bijna blind vertrouwen in hun huisarts.

Link


'Risico staaroperatie te veel onderschat'

Steeds meer mensen in Nederland krijgen last van loslatend netvlies. Dat komt doordat mensen tegenwoordig sneller een staaroperatie ondergaan. De risico's van zo'n operatie worden echter zwaar onderschat, stelt hoogleraar van het VU Medisch Centrum in Amsterdam Peter Ringens zaterdag in een interview in de GPD-kranten.

Link


Lack of Vitamin D and dementia - Elderly cannot produce enough through skin


Dringend nood aan aangepaste tests voor persoonlijkheidsdiagnostiek ouderen

Ondanks de toenemende vergrijzing in onze maatschappij staat het onderzoek naar persoonlijkheid en persoonlijkheidspathologie bij ouderen nog in de kinderschoenen. Het grote knelpunt is het gebrek aan betrouwbare diagnostische meetinstrumenten die aangepast zijn aan een ouderenpopulatie. Uit een enquÍte van klinisch psychologe Joke Van den Broeck van de Vrije Universiteit Brussel blijkt ook de meerderheid van de hulpverleners in de ouderenzorg dit als een probleem te ervaren. In 2007 bedroeg het aandeel 65-plussers in ons land 17 procent, en verwacht wordt dat dit aantal tegen 2030 verder zal oplopen tot 22,6 procent. Ondanks de toenemende vergrijzing in onze maatschappij staat het onderzoek naar persoonlijkheid en persoonlijkheidspathologie bij ouderen nog in de kinderschoenen. Onderzoekers staan voor enkele belangrijke uitdagingen: enerzijds is er nog maar weinig geweten over de evolutie van persoonlijkheid op latere leeftijd, en anderzijds is er een grote nood aan betrouwbare instrumenten voor het meten van persoonlijkheidskenmerken bij ouderen.


Belemmeren bacteriŽn een nieuwe heup?

Tien procent van de heupprotheses moet binnen tien jaar vervangen worden. Misschien spelen tot nu toe onzichtbare bacteriele infecties daarbij een rol. Dirk Jan Moojen ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek een nieuwe, zeer gevoelige moleculair-biologische techniek om DNA van bacterien ' een bewijs voor infecties ' aan te tonen. Hij analyseerde hiermee 176 patienten uit zeven Nederlandse ziekenhuizen waarbij de heupprothese vervangen moest worden zonder dat ze verdacht waren voor een infectie. Moojen laat zien dat er in 4 tot 13 procent van de gevallen toch sprake was van een bacteriele infectie. Op den duur zou zo'n infectie ervoor kunnen zorgen dat de nieuwe heup loslaat. In het verlengde hiervan onderzocht Moojen verschillende manieren om bacteriele infecties te voorkomen en te behandelen.


TV - Ouderen slachtoffer van mishandeling

In ons land worden jaarlijks zeker 200.000 ouderen mishandeld. Dat gebeurt door verzorgenden, maar ook door familieleden. Ouderen worden onder meer geslagen, verwaarloosd en worden soms financieel uitgebuit of zelfs seksueel misbruikt.

Link


Geen extra bijdrage voor douchebeurt

SP Kamerlid Renske Leijten is zeer verbolgen over het bericht dat de Groningse zorginstelling ZINN geld vraagt voor een ommetje, een uitgebreide douchebeurt en zwemmen aan de oudere bewoners: “Het is toch een gotspe dat we onze ouderen laten betalen voor frisse lucht of een schoon lijf.”

Link


De Zjonnies zoeken rust in Huize Witven

De Zjonnies willen even bijkomen van alle hectiek en zoeken rust en vrede in zorgcentrum Witven te Someren. Eigenlijk moeten ze dit filmpje in de 2ekamer laten zien. Krijgen die mafkezen hopelijk eindelijk inzicht in wat voor verwoestend beleid ze voeren wat betreft de zorg.


Radio - MP3 - Ouderenmishandeling 'uit de hand gelopen mantelzorg

Het is dinsdag de Internationale dag van de bestrijding van ouderenmishandeling. Een hele mond vol, maar ook een probleem dat vaak verborgen blijft. Ethicus Ghislaine van Thiel gaat in op de taboes die leven op deze gevallen van mishandeling en hoe het bespreekbaar gemaakt kan worden.

Link


TV - LUX: Op sterven na dood

Zijn woorden drogen op. Hoe gaan we om met het levenseinde van demente mensen? Veel mensen zeggen van tevoren tegen hun naasten dat ze niet meer willen leven als ze totaal dement worden. De angst voor onwaardigheid en afhankelijkheid is groot. Euthanasie krijg je in Nederland alleen als je nog volledig wilsbekwaam bent. Wie dement wordt, zal het dus snel moeten regelen. De praktijk wijst uit, dat het dan in veel gevallen toch nog te vroeg is. Want er zijn nog zoveel heldere momenten. Niels is 44 jaar oud en vroeg dement. Zijn ziekte, Fronto Temporale Dementie, ging razendsnel. Drie maanden na de diagnose wordt hij opgenomen in een verpleeghuis, want thuis werd hij onhoudbaar. Zijn woorden drogen op en hij is te laat voor euthanasie. Hoe gaat zijn familie om met zijn wilsonbekwaamheid en verlies van waardigheid? Kon hij niet beter dood zijn? Is zijn lijden ondragelijk? En voor wie? We volgen Niels, zijn naasten en zijn verzorgers in hun gevecht om de laatste jaren van zijn leven voor iedereen nog zo waardevol mogelijk te maken.

Link


Langzaam lopen leidt niet tot minder valpartijen

Ouderen die langzaam en voorzichtig lopen vallen niet minder vaak dan leeftijdsgenoten die vlot doorlopen. Dat blijkt uit een onderzoek van bewegingswetenschapper Sjoerd Bruijn van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Link

Annemarieke (Healthylives)


Gen Silent

Frighteningly more and more LGBT seniors are being forced back into the closet in their autumn years, because they are not welcome or treated fairly in retirement homes and health care centers. Gen Silent features a diverse group of outspoken seniors who, in different ways, refuse to be silent and fight the current system.


Greenpeace boycot inzaai proefveld met ggo-mais

Actievoerders van Greenpeace zaaien deze ochtend biologische bloemen op een proefveld van de Vlaamse overheid in Wetteren. Op dit veld zou later op de dag genetisch gewijzigde mais ingezaaid worden. Wij willen dat Vlaanderen deze zinloze publiciteitsstunt stopzet en investeert in duurzame landbouw zegt Greenpeace, die met de inzaai van biologische bloemen het zaaien van de ggo-mais wil bemoeilijken.

Link

Maaike


Van bejaardentehuis naar de gevangenis

Graag Doorsturen, zodat dit, hoe dan ook, bij de regering in Den Haag terecht komt. De harde waarheid. Mijn moeder, die in een bejaardentehuis verblijft, wil ik z.s.m. laten overplaatsen naar de gevangenis. Of ik gek geworden ben...?

Lees en huiver... :

- Mijn moeder zit in een kamertje evenzo groot als een cel in de gevangenis.
- Zij krijgt 2x per dag een kopje koffie te drinken, limonade is te duur; zij moet om te eten drie maal naar de zaal sukkelen, en gewoon eten wat
de pot schaft.
- Dokter en medicatie tegen extra betaling.
- Als het mooi weer is mag ze eenmaal per 14 dagen mee gaan wandelen ( in de rolstoel ), echter alleen als er genoeg personeel is..., of er per
ongeluk een vrijwilliger voorhanden is.
Indien er geen vrijwilligers waren die zich inzetten voor het goede doel, dan zag het er nog beroerder uit.
- Haar wassen moet ze door familie laten doen, of er flink voor bijbetalen, max. 1x per week even in een bad, mits genoeg personeel.
- Kleding moet ze zelf kopen.

Ik kan de lijst nog veel langer maken!! Daarvoor betaalt moeder meer dan 1000 euro per maand, netto wel te verstaan. !

Onze gevangenen daarentegen:
- krijgen 3 maal per dag gratis te eten in de cel ( keuzemenu ).
- mogen alle dagen wandelen en gratis sporten.
- krijgen gratis kleding en die wordt voor hen gratis gewassen.
- krijgen gratis methadon en andere medicatie.
- krijgen - op aanvraag - gratis bezoek van een dokter.
- koffie of warm water ( in thermoskan ) worden 2 maal per dag gratis gevuld.
- servies en bestek zijn gratis en wordt ook gratis afgewassen.
- hebben gratis tv in de cel met talloze zenders, en hoeven hiervoor niet te betalen.
- kunnen indien ze nog willen werken nog tot 250 euro per maand verdienen.

Er is in de gevangenis meer personeel dan gevangenen. En dat kost de gevangenen 0,00 euro. Zij moeten streng bewaakt worden of ze gaan lopen! Moeder kan al lang niet meer lopen. Op gebied van netheid kan ik in het gevang van de grond eten terwijl bij moeder de stofvlokken al weken in de hoekjes blijven liggen. Vanwege zichzelf vervuilende oudjes, die vaak urenlang in hun luiers met eigen uitwerpselen liggen voordat zij verschoond worden, stinkt het bij moeder dag en nacht naar stront en pies... Dit is geen verwijt aan het personeel . Je kunt geen groot gebouw schoonhouden met maar een paar mensen. Je kunt geen 57 hulpbehoevende oudjes dag en nacht verzorgen met een paar verpleegsters. Wat hebben onze oudjes misdaan dat zij daar moeten zitten en hun kinderen moeten bijpassen ?

Is er misschien ook prijscontrole in de tehuizen ?

Kan iemand mij een beperking opnoemen die een gevangene heeft ten opzichte van onze bejaarde ouders of grootouders, ( behalve "opendeurdagen" ) en dat allemaal gratis. Brave mensen worden gestraft om misdadigers te onderhouden en belonen - waar zijn ze toch mee bezig...!

En dit moeten wij allemaal maar goed vinden ?

Wie praat er in dit land toch steeds over normen en waarden...?

Daar is toch al lang geen sprake meer van...,  ik krijg moeder niet meer uitgelegd dat er geen geld meer is voor personeel; zij vraagt mij dan hoe het zit met de miljardensteun aan banken, de managers en de bonus- en graaicultuur... En de verkoop van bijvoorbeeld energiebedrijven aan het buitenland...; goddank heeft zij nog geen altzheimer en heeft het gelijk volledig aan haar zijde als zij met betraand gezicht mompelt: "mijn zoon, ons land is toch gewoon verkwanseld...?"

sta dus op en laat nu uw stem gelden ! Stop uw ouders in de cel ! ( veel beter verzorgd en zij en u betalen niets,nakkes, nada...). Er is immers plaats genoeg in de gevangenissen ten gevolge van die vermaledijde en lachwekkende taakstraffen...

Binnen afzienbare tijd zijn er weer verkiezingen. Denk over bovenstaande
maar eens heel goed na als u in het stemhokje staat... Per slot van rekening wordt ook jij, net als ieder ander, iedere dag een dagje ouder en komt een verblijf in een bejaardenhuis ( of misschien wel gevangenis ) iedere dag een stapje dichterbij...

Ron Ergy


Consumenten ouder dan 50 jaar zouden stapsgewijs koper- en ijzergehalte moeten reduceren

Met wetenschappelijk bewijs over hoge gehaltes van koper en ijzer gelinkt aan Alzheimer, hartziekten, en andere ouderdomsgebreken, geeft een nieuw rapport van ACS' Chemical Research in Toxicology specifieke stappen aan die ouderen kunnen nemen om opstapeling van grote hoeveelheden ongezonde metalen in het lichaam te voorkomen. "Het verhaal van een koper- en/of ijzervergiftiging, waarvan ik denk dat het ondertussen van significante betekenis is voor de volksgezondheid, is zo goed als onbekend bij de medische gemeenschap, en al helemaal bij het gewone publiek", aldus George J. Brewer in het rapport. Het artikel wijst erop dat koper en ijzer essentiŽle voedingsstoffen zijn, waarvan hoge gehaltes zelfs bevorderlijk zijn voor de gezondheid van jongeren. Vanaf de leeftijd van 50 jaar echter, zouden hoge gehaltes van deze metalen schade kunnen aanbrengen aan de cellen, op een manier die bijdraagt tot de ontwikkeling van een reeks van ouderdomsziekten. "Het lijkt duidelijk dat grote segmenten van de populatie risico lopen op vergiftiging door koper en ijzer en voor mij staat vast dat preventieve acties moeten worden ondernomen". Het artikel geeft gedetailleerd aan welke stappen mensen van boven de 50 moeten ondernemen, zoals vitaminepillen die koper en ijzer bevatten vermijden, de consumptie van vlees beperken, geen water drinken uit koperen leidingen, regelmatig bloed doneren om het ijzergehalte te verminderen en zink suppletie om het koper gehalte te verminderen.

Link

Vertaling: Inge Hendriks, http://www.leeffit.nl


Klachten over zorg tehuizen niet gehoord

Er moet sneller en beter worden gereageerd op klachten over slechte zorg in verzorgings- en verpleeghuizen.

Link


Ouderen bewegen te weinig

'Om de toenemende ziektelast tegen te gaan moeten ouderen hun leefstijl veranderen. Ze moeten gestimuleerd worden om meer te bewegen. Geef aan hoe en waar, dan zal hun beweeggedrag al veranderen'. Dat is de uitkomst van het promotie-onderzoek van Maartje van Stralen bij de faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Vrijdag 26 maart 2010 verdedigt zij haar proefschrift 'Het Actief plus project: veranderen van het beweeggedrag van ouderen'.

Hart- en vaatziekten, kanker en diabetes zijn de meest voorkomende doodsoorzaken in de westerse landen. In de komende jaren verwacht men een toename hiervan door de ongezonde leefstijl en de vergrijzing van de bevolking. Om de grote ziektelast als gevolg van deze toename zoveel mogelijk te drukken, zijn effectieve interventieprogramma's nodig die erop gericht zijn de leefstijl onder risicogroepen/ouderen te verbeteren.

Actief plus project
Het Actief plus project bestaat uit twee advies-op-maat programma's die ouderen zouden moeten stimuleren om (meer) te gaan bewegen. Van Stralen beschrijft in haar onderzoek de ontwikkeling en evaluatie van dit project. Ouderen kregen persoonlijk advies op basis van de antwoorden die ze hadden ingevuld in een vragenlijst. Daarnaast kregen een deel van de deelnemers informatie over waar in de buurt hij/zij kon bewegen. De resultaten laten zien dat de adviesbrieven ervoor zorgen dat ouderen vaker gaan bewegen en ook meer in staat zijn om het gezonde beweeggedrag vol te houden. De extra omgevingsinformatie leidt er toe dat men niet alleen vaker maar ook langduriger beweegt. De deelnemers zien daarnaast door de brieven meer mogelijkheden in de eigen omgeving om te gaan bewegen, zijn zich meer bewust geworden van hun eigen (gebrek aan) bewegen, en zijn meer gemotiveerd om te gaan bewegen.

Conclusie: om ouderen te bewegen tot bewegen moeten ze weten dat ze onvoldoende bewegen, moeten ze gestimuleerd worden om te willen bewegen en dienen zij niet alleen te weten hoe ze kunnen gaan bewegen maar ook waar ze kunnen bewegen!


Olie van Chinese dadel is haargroeimiddel

De olie uit de zaden van de Chinese dadel - voluit: Zizyphus jujuba - bevordert de haargroei. Smeer de olie op je hoofdhuid, en je haar wordt dikker. Dat gebeurde tenminste bij de muizen waarmee onderzoekers van de Koreaanse Daegu University experimenteerden. De onderzoekers publiceren hun studie binnenkort in Food and Chemical Toxicology.

Link

Ron


Bied mensen een uitweg uit het lijden, niet uit het leven

Bij mogelijkheid van humane levensbeŽindiging kiezen mensen voor hulp bij zelfdoding, die later wel weer zin in hun leven zouden hebben gevonden. De zin van het leven is zin hebben in het leven. Maar wat wanneer die zin iemand is ontvallen, vanwege de omstandigheden, vanwege eenzaamheid, vanwege psychische problemen, of simpelweg vanwege het gevoel dat het 'op' is? De maakbaarheid van de dood is omgeven met vele dilemma's. Ligt hier een rol voor de wetgever? Zitten we te wachten op een juridisering van de dood en het proces daar naartoe?

Link


Minder mantelzorg voor oudere met verstandelijke beperking

Bijna alle mensen met een verstandelijke beperking maken gebruik van professionele ondersteuning en mantelzorg. De ouderen hebben minder mantelzorg dan jongeren. Bij mensen met een lichamelijke beperking verschilt dit niet. NIVEL-onderzoeker Daphne Jansen: “Mensen met een verstandelijke beperking worden tegenwoordig ouder dan vroeger. Vaak overleven ze hierdoor hun ouders. Mogelijk verklaart dit dat oudere mensen met een verstandelijke beperking minder mantelzorg krijgen dan jongeren. Terwijl zij daar waarschijnlijk wel behoefte aan hebben. We weten uit ander onderzoek bijvoorbeeld dat oudere mensen met een verstandelijke beperking vaker eenzaam zijn dan jongeren.”


Pensioenregister biedt mensen compleet overzicht hoogte pensioen

Vanaf 2011 biedt een nieuw nationaal pensioenregister iedereen die dat wil een overzicht van de opbouw van zijn AOW en aanvullend pensioen. Zo hebben mensen, ook als ze bij verschillende werkgevers hebben gewerkt, een compleet overzicht van hun oudedagsvoorziening. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een wetswijziging in de pensioenwet om het pensioenregister mogelijk te maken. Het wetsvoorstel is in lijn met de adviezen van de commissies Goudswaard en Frijns over de communicatie over de pensioenen.

Het wetsvoorstel regelt dat pensioenfondsen en de Sociale Verzekeringsbank de benodigde gegevens aan het register leveren. Iedereen kan zijn eigen gegevens vervolgens elektronisch opvragen in het register met behulp van het burgerservicenummer en het digID. Om de privacy te waarborgen zijn de gegevens alleen beschikbaar voor mensen zelf. Een publiekscampagne gaat het register te zijner tijd breed onder de aandacht te brengen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.


Weduwnaars zonder netwerk sterven sneller

Mannen die hun vrouw verliezen, hebben een verhoogd overlijdensrisico als ze geen goed functionerend netwerk om zich heen hebben. Voor vrouwen die weduwe worden, geldt dit niet. Weduwnaars halen de meeste steun uit het contact met kinderen, broers en zussen. Dat zegt socioloog Maurice Guiaux, die vrijdag aan de VU promoveert op een onderzoek onder bijna tweeduizend getrouwde ouderen.

Link


Wii voorkomt valpartijen bij bejaarden

Het balansbord van de Wii Fit kan helpen valpartijen bij ouderen te voorkomen. Dat bleek uit een Australische studie.

Link


Parodontitis kan worden geassocieerd met cognitieve waardevermindering bij ouderen

Blootstelling aan de gemeenschappelijke ziekteverwekker die parodontitis veroorzaakt is in verband gebracht met de slechte prestaties wat betreft cognitieve taken bij oudere personen. Deze conclusies mogen getrokken worden volgens een studie die voorlopige aanwijzingen heeft gevonden dat parodontitis een potentiŽle risicofactor is voor dementie. Dit verband is gevonden tijdens een nieuw onderzoek onder leiding van James Noble, MD, assistant professor klinische neurologie aan de Columbia University Medical Center Affiliation in het Harlem Hospital. Dit onderzoek heeft hij samengewerkt met artsen van het Columbia Universitair Medisch Centrum.

Link

Vertaling : Eric van Staalduinen


Ziektes komen vaak niet alleen

Chronische ziektes komen vaak tegelijk voor met andere langdurige aandoeningen, zeker op hogere leeftijd. Mensen met chronische gewrichtsontsteking hebben zelfs bijna altijd nog minstens ťťn andere langdurige ziekte. Bijna de helft van de bevolking heeft een chronische ziekte. Dit aandeel neemt toe met de leeftijd. Van de mensen van 75 jaar of ouder heeft 4 op de 5 een langdurige aandoening.

Vaak hebben mensen meer dan ťťn chronische ziekte (multimorbiditeit). Dat geldt voor bijna een kwart van de bevolking. Ook dit verschijnsel neemt toe met het oplopen van de leeftijd. Van de 65- tot 75-jarigen heeft 46 procent 2 of meer chronische aandoeningen. Van de 75-plussers heeft 57 procent meer dan 1 langdurige ziekte. Sommige mensen hebben te kampen met een groot aantal chronische ziektes. In totaal heeft 6 procent van de bevolking maar liefst vier of meer chronische aandoeningen. Bij kinderen komt dit nauwelijks voor, terwijl het bijna een kwart van de 75-plussers treft.

Chronische gewrichtsontsteking, beroerte, hartaandoeningen en vernauwing van de bloedvaten komen het meest voor in combinatie met andere ziektes. Dit zijn dan ook ziektes die ouderen relatief vaak treffen. Chronische eczeem, astma en migraine zijn ziektes die naar verhouding meer mensen van jongere of middelbare leeftijd treffen. Deze ziektes komen vaker alleen voor, alhoewel nog steeds meer dan de helft van de mensen met deze ziektes ook een andere langdurige ziekte heeft.

De combinaties van rugaandoening met nekaandoening, hoge bloeddruk met gewrichtsslijtage, migraine met nekaandoening, rugaandoening met gewrichtsslijtage en gewrichtsslijtage met nekaandoening komen het vaakst voor.


Helft bevolking kampt met chronische ziekte

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan een chronische ziekte. Het aantal neemt toe met de leeftijd. Van de mensen ouder dan 65 jaar heeft de helft 2 of meer chronische ziektes.

Link

GdJ


TV - De zorgfabriek

Documentaire over een verzorgingshuis waar bureaucratie en efficiency steeds meer de dienst uitmaken. Door de verzorgers een dag te volgen wordt het contrast tussen de fabrieksmatige werkwijze en de kwetsbaarheid van de bewoners op een schrijnende manier zichtbaar. De roep om efficiency maakt het noodzakelijk de zorg streng te controleren om zo met de beschikbare middelen iedereen zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Het is niet de bedoeling andere (meer) diensten te verlenen dan de betreffende 'klant' in zijn 'arrangement' heeft. Het gevolg is dat de zorg steeds meer een fabriek wordt met ingewikkelde en tijdrovende registratiesystemen. Verpleegsters lopen rond met een chipcard en houden voortdurend een blik op de klok. Deze bedrijfsmatige aanpak lijkt moeilijk verenigbaar met de aard van het sociale werk en de drijfveren van de verpleegsters: mensen helpen, op een menselijke wijze.

Link


NL - Dode na foute inenting verpleeghuis

Van de elf bewoners die eind vorige week per ongeluk in een verpleeghuis in Laren met het insuline in plaats van het Mexicaanse-griepvaccin werden gevaccineerd is ťťn bejaarde overleden.

Link

--

Ik wil de familie van dit slachtoffer erg veel sterkte wensen met dit verlies. Hun verhaal is al eerder op deze site geplaatst.


16 yr old has ridiculously simple idea, makes $$$

Schoolgirl designed StairSteady to help those with walking difficulties climb the stairs as part of her school project. Now she's running a firm selling StairSteady. She's just 16, and it's predicted StairSteady will make her a millionaire.


Traumazorg verbeterd, maar sterfte niet afgenomen

Ondanks belangrijke verbeteringen in de behandeling van zwaargewonden, overlijden in Nederland nog evenveel mensen door een ongeval als vijftien jaar geleden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Annemarie Nijboer. De Nederlandse traumazorg functioneert op hoog niveau, maar patiŽnten worden steeds ouder en ernstiger gewond, concludeert de onderzoekster. "We moeten de behandeling voor aankomst in het ziekenhuis verbeteren en ons nog meer richten op preventie van ongevallen en letsel. Misschien is het tijd dat fietsers standaard een fietshelm gaan dragen." Nijboer promoveert 18
november in de Medische Wetenschappen. Van alle patiŽnten die tussen 2002 en 2005 met ernstige verwondingen in het Traumacentrum Noord Nederland (UMCG) werden behandeld, overleed uiteindelijk 25% aan zijn verwondingen. Dat is evenveel als twintig jaar geleden, zo blijkt uit analyse van meer dan dertienhonderd patiŽnten. Verheugend is wel dat van de patiŽnten die overleven, een groter percentage redelijk tot goed herstelt: nu 67%, twintig jaar geleden 40%.

Minder bloedverdunners

Nijboer beschrijft dat de toename van ernstig schedelhersenletsel mogelijk een gevolg is van het huidige gebruik van bloedverdunners door mensen met hart- en vaatziekten. "Deze medicijnen verkleinen de kans op complicaties van hart- en vaatziekten, maar zeker bij oudere patiŽnten kunnen ze ook veel kwaad doen. Oudere mensen vallen relatief vaak. Als gevolg van de bloedverdunners in combinatie met kwetsbaardere bloedvaten in het hoofd, is het risico op een hersenbloeding vergroot. Bij elke patiŽnt moet worden ingeschat welke kans het grootst is: de kans op een complicatie van de hart- en vaatziekte(n) of de kans op een ongeval."


Fit blijven op je oude dag

Mooi voorbeeld van fit blijven op je oude dag:  Jack Lalanne, de fitnessgoeroe en ook bekend van de power juicer, hier geÔnterviewd op zijn 95e, ter gelegenheid van het nieuwe gezondheidsboek dat hij
zopas geschreven heeft:

Link

en natuurlijk is er ook nog Lion Stukelj, de bekende olympisch atleet turnen, die op zijn 97e een optreden deed op de opening van de Spelen in Atlanta: deed tot enkele dagen voor zijn dood op bijna 101 jaar nog steeds elke dag zijn oefeningen aan de ringen en zijn chin-ups:
verschuif de tijdsbalk naar ong 4 min 45 sec.:

Link

Luc van Oost


Veel big six bij ouderen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2008 72 miljoen keer een geneesmiddel voor een bigsixaandoening, dat is 46% van het totale aantal verstrekkingen. Bij de groep 65plussers is dit aandeel 56%. Opvallend is de sterke stijging sinds begin 2000 van het gebruik van middelen bij dementie door 65plussers. De 'big six' zijn de zes belangrijkste onder de chronische aandoeningen, waarvoor de meeste zorg wordt verleend: diabetes, cardiovasculaire aandoeningen (inclusief risicomanagement), astma/COPD, psychosociale aandoeningen (in het bijzonder depressiviteit en dementie), reumatische aandoeningen en kanker. Omdat de SFK niet beschikt over de reden van voorschrijven, is op basis van de door de WHO vastgestelde ATC-classificatie een selectie gemaakt van de geneesmiddelen waarvan kan worden aangenomen dat patiŽnten ze voor deze aandoeningen gebruiken. De indeling is naar eigen inzicht gemaakt; bovendien worden geneesmiddelen uit deze groepen ook bij niet chronische aandoeningen toegepast.


Goed sociaal klimaat en lichter werk stimuleren langer doorwerken

Een goed sociaal klimaat op het werk en lichter werk stimuleren oudere werknemers om langer door te werken. Dit blijkt uit het TNO-onderzoek naar oudere werknemers en langer doorwerken dat is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sociaal klimaat
Voor werknemers van 45 jaar en ouder draagt een goed sociaal klimaat op het werk bij aan langer doorwerken. Intern ongewenst gedrag van collega's of leidinggevende, zoals pesten of intimidatie verlaagt de motivatie om door te werken tot het 65e levensjaar. Sociale steun van de leidinggevende verhoogt het vermogen om door te werken in de huidige functie. Bovendien vergroten intern ongewenst gedrag en gebrek aan sociale steun van collega's de kans op voortijdige uitstroom uit werk naar een uitkering (WW, WIA). Investeringen van werkgevers en werknemers in een goed sociaal klimaat op het werk zijn dan ook wenselijk om oudere werknemers te stimuleren om langer door te werken.

Werkaanpassingen
Een aanzienlijk deel (40%) van de werknemers van 45 jaar en ouder geeft aan dat lichter werk ertoe kan bijdragen dat zij hun werk langer voortzetten. Bovendien verminderen lichamelijk zwaar werk en hoge taakeisen het vermogen om tot het 65e levensjaar door te werken in de huidige functie. Ook in emotioneel belastende beroepen zoals zorgverlener of docent geven oudere werknemers vaak aan dat zij niet tot hun 65e kunnen doorwerken. Werkaanpassingen die het werk minder zwaar maken kunnen daarom bijdragen aan het langer doorwerken van oudere werknemers.

Dergelijke werkaanpassingen zijn vooral van belang voor werknemers met gezondheidsklachten. Werknemers die vermoeid zijn door hun werk (burnout) willen en kunnen niet tot hun 65e doorwerken en lopen een groter risico om voortijdig uit te stromen naar een uitkering. Ook een matige of slechte algemene gezondheid en een arbeidshandicap beperken het vermogen om langer door te werken. Het is daarom van belang dat werkgevers en werknemers zich inzetten voor het bevorderen van de gezondheid van werknemers en zoeken naar passend werk voor werknemers met een gezondheidsbeperking.

Onderzoeksrapport
Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek naar oudere werknemers en langer doorwerken dat TNO onlangs heeft uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het onderzoek geeft antwoord op de volgende onderzoeksvragen:
1. In hoeverre willen en kunnen ouderen doorwerken tot hun 65e levensjaar?
2. Welke factoren beÔnvloeden de uitstroom van ouderen uit arbeid?
3. Welke instrumenten zetten bedrijven in om oudere werknemers te behouden?

Het rapport 'Ouderen en langer doorwerken' is te downloaden van

http://www.TNO.nl/langerdoorwerken


Vermalen tablet soms gevaarlijk

Verpleegtehuizen vermalen nog steeds tabletten waarbij dat niet mag, zo blijkt uit een kleine steekproef in Utrecht. Maagsapresistente coatings, retardpreparaten, alles gaat in de vergruizer op een aantal afdelingen van zes verpleeghuizen in Utrecht.

Link


Vingerafdrukken ouderen vaak niet bruikbaar

Het afnemen van vingerafdrukken voor paspoorten levert grote problemen op voor de gemeenten in onze provincie. De problemen doen zich vooral voor bij ouderen. Van hun vingertoppen is vaak nog nauwelijks sprake van een vingerafdruk. Een bezoek aan het gemeentehuis voor een nieuw paspoort is dan vergeefse moeite geweest. De oorzaak van het probleem is onbekend. Mogelijk komt het doordat de vingertoppen van de ouderen na een leven van noeste arbeid zijn afgesleten.


Na pensioen veroudert succesvolle man sneller

Succesvolle mannen, met een hoog inkomen, aanzien en macht, zijn op moleculair niveau ouder dan mannen die lager op de maatschappelijke ladder staan.

Link


Medicijn gevaarlijk voor bejaarden

Veel artsen zijn zich niet bewust van het gevaar van het voorschrijven van bloeddrukverlagende middelen aan 85-plussers. De geneesmiddelen kunnen het leven van de hoogbejaarden verkorten.

Link

Na flink wat gespit online vond ik meer materiaal van Wouter de Ruijter:
https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/13869


Bedrijfsleven negeert uitstroom babyboomers

Nederlandse bedrijven houden er geen rekening mee dat er op korte termijn een grote groep medewerkers gaat uitstromen. Slechts 27 procent van de organisaties benoemt de aanstaande massale uitstroom van oudere werknemers (babyboomgeneratie) als een vraagstuk. Dit is een van de conclusies die organisatie-adviesbureau Berenschot trekt in het tweejaarlijkse onderzoek 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010.'

In 2007 lag het percentage organisaties dat rekening houdt met de vergrijzing nog op 41 procent. Het lijkt er dan ook op dat de organisaties die meededen aan het onderzoek optimistischer zijn over de gevolgen van vergrijzing, omdat ze de gevolgen ervan minder voelen dan tijdens een hoogconjunctuur. Dit beeld wordt bevestigd door de afname van het aantal organisaties dat leeftijdsbewust personeelsbeleid als beleidsprioriteit koos: van 31 procent in 2007 naar 22 procent in 2009. Het is de vraag of organisaties de gevolgen van vergrijzing daardoor niet des ter harder zullen voelen als de economie weer aantrekt.

Opvallend is verder dat de organisaties veel minder schaarste verwachten in specifieke functiecategorieŽn. Waar in 2007 nog 80 procent van de bedrijven dacht dat deze schaarste een probleem zou worden binnen de organisatie, is dit percentage in 2009 gedaald naar 48 procent. Slechts 12 procent van de organisaties voorziet een personeelstekort binnen de gehele organisatie.

Het onderzoeksrapport 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010' meet prestaties op het gebied van in- en uitstroom van personeel, verzuimmanagement, opleidingen, personeelsbezetting en budgetten. De onderzoeksresultaten zijn opgesteld op basis van beleidsgegevens van 99 Nederlandse organisaties, zowel profit als non-profit. Het in boekvorm gegoten onderzoek is representatief en actueel: de cijfers van vorig jaar staan centraal en de onderzoekers blikken vooruit naar de periode 2009-2011. Aan het woord komen ook zes HR-managers (Human Resource) van grote organisaties en drie hoogleraren. HR-directeur Jean Nijsten van Ernst & Young vind het interessant om te zien wat er gebeurt als de economie weer aantrekt: "Je wilt dan niet dat werknemers ineens allemaal vertrekken. Daarom: in goede tijden moet je een goed werkgever zijn, in slechte tijden een nog betere." Directeur P&O Rob Cozzi van de Radbout Universiteit in Nijmegen plaats kanttekeningen bij cao's die volgens hem vaak niet (meer) passen bij de sector waar ze voor gelden: 'Het zijn cao's van wantrouwen geworden in plaats van cao's van vertrouwen."


Eťn op de vijf bejaarden wordt gepest

Een op de vijf bewoners van een verzorgingstehuis wordt wel eens gepest door medebewoners. Het gaat veelal om roddelen of negeren maar ook om systematische persoonlijke uitsluiting bij activiteiten of gezamenlijke maaltijden.

Link


Gezond en vitaal oud worden door juiste voeding

Door ziekmakers uit te schakelen zal een mens niet alleen veel ouder worden, maar ook veel langer vitaal kunnen blijven. Door welke voeding worden wij 120 jaar? GezondHet boek ‘Gezond & Vitaal oud worden’ van Dr. Henk de Valk biedt inzichten in de ontstaansmechanismen van ziekten en koppelt die ook aan leefstijl. Door ziekmakers uit te schakelen zal een mens niet alleen veel ouder worden, maar ook veel langer vitaal kunnen blijven.

Link

Petra


Wekelijkse douchebeurt slechts topje van ijsberg

Een invalide vrouw die een uur op het toilet moet wachten voordat ze wordt geholpen. Een verpleegkundige die in haar eentje op de zondag een hele afdeling moet runnen

Link

Marjan


EťnVandaag - Eenzaam in de zomer

Een eenzame kerst is een bekend gegeven. Maar eenzaamheid is 's zomers minstens zo'n groot probleem als tijdens de kerstdagen, want de familie is op vakantie en de buurthuizen zijn dicht.

Link


Verband tussen bloedarmoede en sterfte bij alleroudsten

Ouderen van 85 jaar en ouder met bloedarmoede hebben een verhoogde sterftekans. Dit blijkt uit een publicatie in CMAJ van Wendy den Elzen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Den Elzen maakte gebruik van gegevens uit de Leiden 85-plus studie, waarbij 562 mensen vanaf hun 85e jaar gevolgd werden. Bij aanvang van deze Leiden 85-plus studie leed ruim een kwart van de deelnemers aan bloedarmoede. Zij hadden een bijna anderhalf keer zo grote sterftekans als de deelnemers zonder bloedarmoede, ook na correctie voor onderliggende ziekten. Voor ouderen die pas nŠ het 85e jaar bloedarmoede ontwikkelden, was de sterftekans zelfs verdubbeld. Of bloedarmoede bij de oudste ouderen nu massaal behandeld moet worden, is echter de vraag, aldus de onderzoeker. “Theoretisch is het mogelijk dat de effecten die we zagen toch te wijten zijn aan onopgemerkte, onderliggende ziekten,” legt Den Elzen (afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde) uit. “De beste manier om meer zekerheid te krijgen is te onderzoeken wat het verhogen van hemoglobine met bijvoorbeeld het hormoon EPO bij deze alleroudsten doet met de sterfte en het functioneren.” Bloedarmoede bij ouderen kent veel verschillende oorzaken. Zo kan het ontstaan door een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 of door al dan niet opgemerkte bloedingen, meestal in de darmen. Ook chronische ziekten als kanker en reuma kunnen een rol spelen. Afhankelijk van de oorzaak kan bloedarmoede behandeld worden met voedingssupplementen, bloedtransfusies, staalpillen of injecties met EPO. Dit hormoon, vooral bekend door doping in de sportwereld, stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.


Nova - Ouderen vallen vaak door medicijnen

Elke vier minuten valt een ouder iemand in ons land. Per jaar overlijden er zelfs 1800 ouderen aan de gevolgen van een val. Losliggende kleedjes zijn lastig, maar vooral medicatie is een grote risicofactor. Bij ruwweg eenderde van de val-incidenten zijn medicijnen de oorzaak, constateren artsen.

Bekijk uitzending


 

 

 


View My Stats