Nieuws ontstekingen


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Biologische klok als bondgenoot tegen ontstekingsziekten?

Als de symptomen en ernst van bepaalde ontstekingsziekten nu eens gerelateerd waren aan het tijdstip op de dag? Onderzoekers van Inserm, Institut Pasteur de Lille en de Universitť de Lille hebben deze hypothese uitgewerkt, nadat ze merkten dat de ernst en sterfte geassocieerd met fulminante hepatitis (acuut hepatitisch falen) afhankelijk waren van het tijdstip op de dag waarop de ziekte was veroorzaakt.

Lees verder


Omega-3 vetzuren bestrijden ontstekingen via cannabinoÔden

Chemische verbindingen, cannabinoÔden genaamd, worden gevonden in marihuana en worden in het lichaam op natuurlijke wijze geproduceerd vanuit omega-3 vetzuren. Een bekende cannabinoÔde in marihuana, tetrahydrocannabinol, is verantwoordelijk voor enkele euforische effecten, maar heeft ook anti-inflammatoire voordelen. Een nieuwe studie met dierlijk weefsel onthult de stroom van chemische reacties die omega-3 vetzuren omzetten in cannabinoÔden die anti-inflammatoire voordelen hebben, maar zonder het psychotrope high gevoel.

Lees verder


Een verrassend nieuw verband tussen ontsteking en mentale ziekte

Tot 75 procent van de patiŽnten met systemische lupus erythematosus - een ongeneeslijke auto-immuunziekte die algemeen bekend staat als lupus - ervaren neuropsychiatrische symptomen. Maar tot nu toe is onze kennis van de mechanismen die de lupus-effecten op de hersenen hebben, nihil gebleven. Nu heeft nieuw onderzoek aan het Boston Children's Hospital het mysterie opgehelderd dat leidt tot een potentieel nieuw geneesmiddel om de hersenen te beschermen tegen de neuropsychiatrische effecten van lupus en andere ziekten van het centraal zenuwstelsel (CNS).

Lees verder


Kan pure ahornsiroop chronische ontstekingen helpen verminderen?

Tijdens het symposium, getiteld;Ē Chemie en Biologische effecten van esdoornproduktenĒ, deelden wetenschappers vanuit de hele wereld hun onderzoeksresultaten waarin het mogelijke effect van esdoorn / ahorn op chronische ontstekingen in verschillende gebieden van het lichaam, uiteen gezet werd. Onder meer effecten mbt het metabool syndroom, de hersenen, leveraandoeningen, evenals het ontdekte verband tussen esdoorn/ ahorn en een gezonde darmflora.

Lees verder


Langdurig gebruik van anti-inflammatoire middelen kan het risico op kanker gerelateerde sterfgevallen voor bepaalde patiŽnten verhogen

Volgens een nieuwe op populatie gebaseerde studie onder leiding van de Ohio State University Comprehensive Cancer Center - het Arthur G. James Cancer Hospital en Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC - James), wordt regelmatig gebruik van over-de-toog niet-steroÔdale ontstekingsremmers (NSAID's), zoals aspirine en ibuprofen, geassocieerd met een verhoogd risico op sterfte onder patiŽnten met type 1 baarmoederkanker.

Lees verder


De gevaren van Prednison


Stop deze oorzaken van ontstekingen


Waarom je Ďs morgens stijf bent

Onderzoek in The FASEB Journal wijst erop dat de proteine Ďcryptochroomí ontstekingen onderdrukt tijdens onze nachtrust, waardoor ontstekings symptomen, zoals stijfheid, erger lijken als deze uitwerking juist minder wordt als je wakker wordt. Je lichaam onderdrukt ontstekingen als je ís nachts slaapt.

Lees verder


Verbeterde nachtrust en tai chi verminderen ontstekingen

Ontstekingsprocessen vinden plaats in het hele lichaam, met als belangrijkste doel: herstel na letsel. Echter, bij teveel activiteit kunnen deze ontstekingsprocessen ook op vele manieren gevaarlijk zijn voor het lichaam, en bevorderend werken voor hartziekten, beroertes, verschillende soorten kanker, en andere significante medische problemen.

Lees verder


Wetenschappers onthullen wondermolecule die kan leiden tot behandeling van talloze ontstekingsaandoeningen

De molecule Ďblokkeertí de voornaamste biologische aanjager van ontstekingsaandoeningen. Deze ontdekking zou stimulerend kunnen zijn voor non-invasieve behandeling tegen allerlei ontstekingsaandoeningen, zoals artritis, multiple sclerosis, motorneuronziekte, en het syndroom van Muckle-Wells (MWS).

Lees verder


Feijoa en bramen helpen ontstekingen verminderen

Volgens recent onderzoek aan de Universiteit van Auckland zijn feijoa en bramen twee vruchten met een sterk anti-inflammatoir effect die mensen met inflammatoire ziekten kunnen helpen. Het onderzoek naar de behandeling van darmontsteking bekeek de anti-inflammatoire en anti-oxidant eigenschappen van 12 vruchten. Volgende vruchten werden onderzocht: mango, feijoa, vlierbessen, cranberry, zwarte bessen, bramen, rode framboos, aardbei, groene druiven, pruimen, peren en zwarte druiven.

Lees verder


Een oorzaak van aan leeftijd gerelateerde ontsteking gevonden

Bij dieren die ouder worden verslechtert het immuunsysteem geleidelijk, een proces dat immunosenescence wordt genoemd. Het wordt geassocieerd met systemische ontsteking en chronische inflammatoire aandoeningen en met verschillende kankers. Over de oorzaken van deze met leeftijd geassocieerde ontsteking en hoe ze leidt tot ziekten, is weinig gekend. Een nieuw onderzoek in Carnegie's Yixian Zheng's lab werpt licht op de betrokkenheid van een eiwit in het onderdrukken van de immuunrespons bij veroudering van fruitvliegen. Het is gepubliceerd in Cell.

Lees verder


Nieuw onderzoek wijst op verhoogd risico op veneuze trombo-embolie onder NSAID gebruikers

Een vandaag online gepubliceerde, nieuwe studie in de Rheumatology uitgave laat zien dat er statistisch een aanzienlijk verhoogd risico bestaat op veneuze trombo-embolie (VTE) Ė een toestand van diepe aderlijke trombose en longembolieŽn Ė onder gebruikers van Ďnon-steroidal anti-inflammatory drugsí, niet-steroÔde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs). Deze uitkomst heeft grote gevolgen voor de gezondheid, gezien het algemene, gangbare gebruik ervan. NSAIDs vallen onder de meest algemeen gebruikte medicatie ter wereld, en ze staan al langer bekend om hun mogelijke averechtse uitwerking.

Lees verder


Nuttige anti-ontstekingseffecten waargenomen wanneer zieke
varkens plantenextracten gevoerd krijgen

Varkens reproductief en respiratoir syndroom (PRRS) is op wereldwijde schaal de meest dure en invasieve ziekte voor varkenshouders. Hoewel het niet voorkomt op elke boerderij, is het het grootste ziekte probleem in de varkenssector, zei een dierwetenschappelijk onderzoeker van de Universiteit van Illinois. Historisch is E. coli ook een probleem en blijft dat ook op een industrie-brede basis, zei James Pettigrew. "Beide ziekten kunnen door een boerderij rondwaren, verlichten van deze infectiedruk zouden aanzienlijk productiekosten verminderen. Hoewel veel management praktijken zijn gebruikt in de varkenshouderij, kunnen deze praktijken geen vrijblijven van ziektes garanderen voor varkens," zei hij.

Lees verder


Wetenschappers vinden mogelijk nieuwe doelen voor anti-inflammatoire therapieŽn

Een team van wetenschappers van The Scripps Research Institute (TSRI) heeft in het ontstekingsproces belangrijke signalerende proteÔnen geÔdentificeerd die bijdragen tot de ontwikkeling van ontstekingsziekten zoals reumatoÔde artritis, psoriasis, sepsis en inflammatoire darmziekten. De ontdekking benadrukt mogelijk nieuwe manieren voor behandeling van deze ontstekingsstoornissen, die elk jaar, over de hele wereld onder miljoenen mensen zorgen voor ziekte of dood. ďWe hopen dat onze aanpak zal leiden tot de ontwikkeling van geneesmiddelen die de huidige anti-inflammatoire strategieŽn vergroten,Ē zei TSRI Universitair docent Jong Jun Kang, die de belangrijkste onderzoeker was voor het onlangs in het tijdschrift Science Signaling gepubliceerde nieuwe onderzoek.

Lees verder


Leven met stress kan de kans op ontstekingen in het lichaam verhogen

Leven met negatieve gebeurtenissen kan leiden tot een toename van ontstekingen in het lichaam, vindt een nieuwe studie aan de Ohio University. Onderzoekers ontdekten dat wanneer deelnemers aan de studie werd gevraagd zich terug te concentreren op een stressvolle gebeurtenis, hun niveau van C-reactief proteÔne, een aanwijzer van weefselontsteking, klom. De studie is de eerste die dit effect op het lichaam meet. "Een groot deel van de vroegere studies waren niet gebaseerd op experimenten. Onderzoekers hebben mensen gevraagd om hun neiging tot herbeleven van een stessgebeurtenis te rapporteren en keek dan of dit aansloot op fysiologische problemen. "Voor het grootste deel is het corrationeel," zei Peggy Zoccola, een assistent-professor in de psychologie aan de Ohio University.

Lees verder


De verbinding tussen ontsteking en chronische ziekte begrijpen

Vroege blootstelling aan microben reduceert latere ontsteking en chronische ziekte. Amerikaanse ouders moeten er nog maar eens over nadenken in hoeverre zij hun kinderen willen beschermen tegen de dagelijkse ziektekiemen. Een nieuw Northwestern University die onderzoek heeft gedaan in de laaglanden van Ecuador, vindt merkwaardigerwijs geen bewijs voor gradueel lage infecties, geassocieerd met verouderingsziektes zoals hart~ en vaatziekten, diabetes en dementie. Daarentegen heeft ongeveer eenderde van de volwassenen in de U.S een chronisch verhoogde C-reactieve-proteÔne (CRP).

Lees verder


Dieet tegen ontstekingen

Zoals je weet hebben de meeste beschavingsziektes een ontstekingscomponent. Er zijn diverse boeken op de markt met lijsten van ontstekingsremmende voeding en kruiden, zoals dit uitstekende boek

Link

Succes

Luc Van Oost
Gediplomeerd gezondheidstherapeut
www.lucvanoost.be


Wetenschappers ontdekken dat ontstekingen helpen wonden te genezen.

Een nieuwe onderzoeksstudie, gepubliceerd in het "FASEB Journal", kan invloed hebben op de manier waarop sportblessures aan spieren behandeld gaan worden en hoeveel patientcontrole nodig is wanneer deze krachtige ontstekingsremmers gebruikt voor langere tijd.

Link

Seth


2,3 miljoen voor onderzoek naar alternatieven voor cortisone

Een consortium van onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Universiteit Antwerpen verwierf de eerste plaats in het programma “Strategisch Basisonderzoek” van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Het consortium krijgt 2,3 miljoen euro voor onderzoek naar alternatieven voor cortisonetherapie.

Negatieve effecten van cortisone
Het innovatieve onderzoeksproject richt zich op het klinische probleem van langdurig gebruik van cortisonepreparaten bij patiŽntengroepen die nood hebben aan krachtige ontstekingsremmers. Dit is bijvoorbeeld het geval bij chronische longziekten, auto-immuunziekten, kanker … De cortisonebehandelingen hebben vaak een nefaste invloed op de levenskwaliteit van patiŽnten omdat er ernstige neveneffecten optreden (suikerziekte, osteoporose…) of omdat patiŽnten na verloop van tijd niet meer reageren op de ontstekingsremmers.

Op zoek naar alternatieven
De onderzoekers zullen nagaan hoe cortisonepreparaten de complexe biologische processen beÔnvloeden die plaatsvinden in een lichaamscel en zo leiden tot neveneffecten of therapieresistentie. Verder zullen ze het effect van experimentele geneesmiddelen en geneesmiddelencombinaties bestuderen. Dit moet leiden tot nieuwe inzichten om de positieve werking van een ontstekingsremmer los te kunnen koppelen van de negatieve bijwerkingen.


Met voeding grip op ontstekingen

Onderzoekers proberen grip te krijgen op ontstekingsprocessen. Eťn van die manieren is door specifiek ingrijpen op de cytokines omdat deze een cruciale rol hebben bij het op gang brengen van het ontstekingsproces. De juiste voedinginterventies beÔnvloeden de cytokinevorming.

Link

Petra


Pain and Inflammation Lecture Marc Darrow MD JD


Ketoprofen

In het Franse nieuws lees ik dat er 22 medicijnen op basis van ketoprofen (ontstekingremmende medicijnen) van de markt zijn gehaald wegens ontoelaatbare bijwerkingen, regelmatig resulterend in langdurige werkonderbreking en zelfs ziekenhuisopnamen.

Link 1

Link 2

Ellen


Nieuwe regels mbt ontstekingsremmers

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft zich gebogen over de vraag of de afleverstatus UAD (Uitsluitend Apotheek en Drogist) voor de niet-receptplichtige ontstekingsremmers (de zogenaamde NSAIDs) en acetylsalicylzuur gehandhaafd dient te blijven. Met de inwerkingtreding van de Geneesmiddelenwet per 1 juli 2007 is een nieuwe onderverdeling naar afleverstatus van geneesmiddelen geÔntroduceerd. Conform deze wet kunnen niet-receptplichtige geneesmiddelen (ook wel ‘zelfzorggeneesmiddelen’ genoemd) worden ingedeeld in drie categorieŽn, de UA-categorie (Uitsluitend Apotheek), de eerder genoemde UAD-categorie, of de AV-categorie (Algemene Verkoop). In afwachting van een definitief vast te stellen indeling zijn de niet-receptplichtige NSAIDs en acetyl-salicylzuur bij het in werking treden van de wet voorlopig ingedeeld in de UAD-categorie. Genees-middelen die de patiŽnt uitsluitend met een recept kan verkrijgen bevinden zich in de UR-categorie. Het CBG beoordeelt en bewaakt de klinische baten-risicobalans van geneesmiddelen bij toelating tot de markt en gedurende de levenscyclus. Het vaststellen van de afleverstatus van geneesmiddelen maakt onderdeel uit van de wettelijke verplichtingen die het CBG heeft om (potentiŽle) gezondheids-risico’s van een geneesmiddel te minimaliseren. Daarnaast streeft het CBG ernaar een duidelijke bijdrage aan medicatieveiligheid te leveren door middel van adequate patiŽnteninformatie en genees-middelenbewaking.

Een belangrijke bijkomende aanleiding tot de beoordeling van de afleverstatus van de NSAIDs en acetylsalicylzuur vormde de toegenomen zorg over de (mogelijke) gezondheidsrisico’s van deze groep geneesmiddelen, onder meer verwoord in het zogenaamde HARM-Wrestling rapport. Dit rapport, afkomstig van de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid en op 26 maart 2008 aan de Tweede Kamer aangeboden, bevat een grondige analyse van een groot aantal geneesmiddelgerela-teerde gezondheidsrisico’s met voorstellen tot concrete interventies die de medicatieveiligheid op korte termijn kunnen verbeteren. De beoordeling zoals verwoord in het onderhavige rapport heeft geresulteerd in een indelingssystematiek die is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke en klinische gegevens over de gezondheidsrisico’s van NSAIDs en acetylsalicylzuur. De indelingssystematiek heeft uitsluitend betrekking op de orale presentatievormen en is vastgesteld op het niveau van de werkzame stoffen. In deze beoordeling worden de vaste combinaties van acetylsalicylzuur met andere werkzame stoffen zijn vooralsnog buiten beschouwing gelaten. Deze zijn momenteel nog onderwerp van beoordeling.

Wetenschappelijke onderbouwing
Over de gezondheidsrisico’s van NSAIDs en acetylsalicylzuur wordt zeer veelvuldig gepubliceerd in de wetenschappelijke literatuur. Tevens staat deze groep geneesmiddelen boven aan frequentieover-zichten van bijwerkingen zoals die door organisaties zoals het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb worden verzameld en geanalyseerd. Daarnaast zijn fabrikanten van deze middelen verplicht om periodiek aan het CBG (en het Europese netwerk van registratieautoriteiten, gecoŲrdineerd vanuit de EMEA in Londen) overzichten aan te leveren met waargenomen en gemelde bijwerkingen (de zogenaamde PSURs, Periodic Safety Update Reports). Het CBG heeft van al deze gegevensbronnen gebruik gemaakt voor de wetenschappelijke onderbouwing van deze beoordeling. Hierbij dient te worden opgemerkt dat wetenschappelijke informatie specifiek gerelateerd aan het gebruik van NSAIDs en acetylsalicyzuur in de zelfzorg zeer beperkt is. Voor de verwoording in dit rapport van de wetenschappelijke onderbouwing op basis van de vele duizenden publicaties waarin de veiligheidsaspecten van NSAIDs en acetylsalicylzuur worden belicht, heeft het CBG gekozen voor vijf sleutelpublicaties omdat deze naar oordeel van het CBG een goede

Download het volledige rapport (PDF)


Pathway links inflammation, angiogenesis and breast cancer

A well-known inflammatory protein spawns an enzyme that inactivates two tumor-suppressing genes, ultimately triggering production of new blood vessels to nourish breast cancer cells, researchers at the University of Texas M. D. Anderson Cancer Center report in the August edition of the journal Cell.

Lees verder


Inflammation may cause preterm labor and fetal deaths

Inflammation from bacterial infections is linked to preterm births and deaths, according to researchers from Case Western Reserve University's School of Dental Medicine and the Case School of Medicine. They found if receptors responding to the presence of dead or living bacteria in the placentas of mice can be blocked, the number of preterm deaths will decline by nearly half.

Lees verder


Penn researchers discover how key protein stops inflammation

Researchers recently identified how a regulatory protein called Bcl-3 helps to control the body's inflammation response to infection by interfering a critical biochemical process called ubiquitination. Their findings open new avenues for developing therapies to treat such diseases as sepsis, diabetes and rheumatoid arthritis.

Lees verder


Chronic stress increases nervous system inflammation

the evidence is accumulating on how bad stress is for health. Chronic stress can intensify inflammation and increase a person’s risk for developing central nervous system infections, neurodegenerative diseases, like multiple sclerosis (MS), and other inflammatory diseases, say researchers presenting at the 115th Annual Convention of the American Psychological Association (APA).

Lees verder


Exercise may play role in reducing inflammation in damaged skin tissue

A new study points to yet another reason for people to remain physically active as they age: A link between moderate exercise and decreased inflammation of damaged skin tissue.

Lees verder


Apolipoprotein(a) - A natural regulator of inflammation

In a study to be published in the January 09 issue of Experimental Biology and Medicine, Hoover-Plow and co-workers in seeking to define a role of apo(a) in leukocyte recruitment have identified a novel activity of apo(a) apolipoprotein that may function as a natural and cell specific suppressor of the inflammatory response in vivo. In addition, a mechanism for this novel function of apo(a) was also identified: its selective regulation of cytokine production. These effects of apo(a) are independent of its molecular mimicry of Plg. Lipoprotein(a) (Lp(a)) is similar to low density lipoprotein (LDL), but contains an additional apolipoprotein, apo(a). Numerous clinical studies conducted over the past 40 years have identified Lp(a) as a risk factor independent from LDL for a variety of cardiovascular pathologies. Much of the focus of apo(a) pathogenic activities has centered on its strong resemblance to plasminogen, the zymogen for plasmin, the primary enzyme for blood clot degradation. In addition to its important role in clot lysis, plasmin is required for leukocyte recruitment in inflammation. While several in vitro studies have demonstrated the interference of apo(a) in plasminogen leukocyte recruitment, evidence for this in vivo has been lacking.

Lees verder


Circulating Biomarkers of Inflammation, Antioxidant Activity, and Platelet Activation Are Associated with Primary Combustion Aerosols in Subjects with Coronary Artery Disease

Results suggest that traffic emission sources of OCpri and quasi-ultrafine particles lead to increased systemic inflammation and platelet activation and decreased antioxidant enzyme activity in elderly people with CAD.

Lees verder


New anti-inflammatory compound discovered

Scientists have discovered that a lipid known to protect the heart from inflammation and to cause skin allergic reactions also reduces inflammation of the kidneys. The discovery could help devise new ways of treating inflammatory kidney diseases. The lipid, called sphingosylphosphorylcholine (SPC), has been shown to cause an increase in urine production in the kidneys and an abnormal accumulation of salt in the urine. But how SPC works in the kidneys is not completely understood. Andrea Huwiler and colleagues examined the various proteins activated by SPC in kidney cells and showed for the first time that SPC triggers proteins known to reduce inflammation. Although more details will be needed to understand how these proteins and how SPC may interact with other anti-inflammatory proteins – such as transforming growth factor beta – SPC may be useful in the treatment of chronic inflammatory and fibrotic diseases of the kidneys, the scientists concluded.

Lees verder


For fats, longer may not be better

Researchers have uncovered why some dietary fats, specifically long-chain fats, such as oleic acid (found in olive oil), are more prone to induce inflammation. Long-chain fats, it turns out, promote increased intestinal absorption of pro-inflammatory bacterial molecules called lipopolysaccharides (LPS). This study appears in the January issue of JLR.While dietary fats that have short chains (such as those found in milk and cheese products) can be absorbed directly into the bloodstream from the intestines, long-chain fats need to be first packaged by the intestinal cells into particles known as chylomicrons (large complexes similar to HDL and LDL particles). Erik Eckhardt and colleagues at the University of Kentucky wondered whether some unwanted LPS particles, routinely shed by the bacteria that inhabit the human gut, might also be sneaking in the chylomicrons. Their hypothesis turned out to be correct; when they treated cultured human intestinal cells with oleic acid they observed significant secretion of LPS together with the chylomicron particles, a phenomenon that was not observed when the cells were treated with short-chain butyric acid. Similar findings were found in mouse studies; high amounts of dietary oleic acid, but not butyric acid, promoted significant absorption of LPS into the blood and lymph nodes and subsequent expression of inflammatory genes. Eckhardt and colleagues believe these findings may pave the way for future therapies for Crohn's disease and other inflammatory bowel disorders. In addition, they note that this study once again highlights the importance of the diverse bacteria that call our intestines home.

Lees verder


New Anti-inflammatory Compound Discovered

Scientists have discovered that a lipid known to protect the heart from inflammation and to cause skin allergic reactions also reduces inflammation of the kidneys. The discovery could help devise new ways of treating inflammatory kidney diseases.

Lees verder


Chemists Get Grip on Slippery Lipids

The ability of the body's cells to correctly receive and convey signals is crucial to good health. Lipids, or fats, play a critical role in this regulation by providing spaces for proteins to gather and network. They are helped in this process by protein molecules called lipid binding domains. Understanding how these domains work may open up new targets of opportunity for drug development to treat illnesses such as cancer, diabetes and various inflammatory diseases. Studying lipid binding domains is a specialty of Wonhwa Cho, distinguished professor of chemistry at the University of Illinois at Chicago. In two recently released papers appearing in the EMBO Journal and the Journal of Biological Chemistry, Cho and his associates describe mechanisms by which a particular binding domain -- the PX or "Phox" -- recognize specific lipids and interact with cell membranes to modulate functions.

Lees verder


Studies support green-lipped mussel's anti-inflammatory properties

The anti-inflammatory properties of New Zealand green lipped mussels have been given a significant boost, as two new studies report the potent benefits of the mussel's lipid fraction.

Lees verder


Discovery of a new signaling mechanism may lead to novel anti-inflammatory therapy

A team of researchers at the University of California, San Diego School of Medicine has uncovered a new signaling mechanism used to activate protein kinases that are critical for the body's inflammatory response.

Lees verder


Inflammation contributes to colon cancer

Researchers led by Drs. Lillian Maggio-Price and Brian Iritani at The University of Washington found that mice that lack the immune inhibitory molecule Smad3 are acutely sensitive to both bacterially-induced inflammation and cancer. They report these findings in the January 2009 issue of The American Journal of Pathology. Bacteria contribute to the development of certain cancers, in some measure, by stimulating chronic inflammation. Absence of a molecule that inhibits inflammation, Smad3, may therefore increase susceptibility to colon cancer. To examine whether Smad3 signaling contributes to development of colon cancer, Maggio-Price et al examined mice deficient in Smad3 that lack of adaptive immune responses. They found that these mice are acutely sensitive to bacterially-induced inflammation and cancer due to both deficient T regulatory cell function and increased expression of proinflammatory cytokines. Through increased expression of both pro-oncogenic and anti-apoptotic proteins, epithelial cells in colonic tissues underwent both enhanced proliferation and survival. "That the inflammatory response to microorganisms is a key event in these results reveals important 'tumor-suppressive' functions for Smad3 in T effector cells, T regulatory cells, and intestinal epithelial cells, all of which may normally limit the development of colon cancer in response to bacterial inflammation," explains the groups led by Dr. Maggio-Price and Dr. Iritani.

Lees verder


Inflammation worsens danger due to atherosclerosis

Current research suggests that inflammation increases the risk of plaque rupture in atherosclerosis. The related report by Ovchinnikova et al, "T cell activation leads to reduced collagen maturation in atherosclerotic plaques of ApoE-deficient- mice," appears in the February 2009 issue of The American Journal of Pathology. Atherosclerosis is a disease of arterial blood vessels where fats, cholesterol, blood cells, and fibers form hardened plaques on the artery wall. These plaques restrict blood flow to tissues such as the heart and brain by narrowing the artery. Atherosclerosis can be caused by high blood pressure, high fat and high cholesterol diets, smoking, and diabetes. People with atherosclerotic plaques often show no symptoms for decades. Atherosclerotic plaques consist of lipid cores covered by collagen fiber caps. These plaques can suddenly rupture, resulting in blood clots that completely block blood flow and lead to heart attack or stroke in otherwise healthy individuals. One potential cause of plaque rupture is the thinning of the collagen fiber cap covering the plaque. Inflammatory cells are often observed at the site of plaque rupture. Researchers led by Dr. GŲran K Hansson at the Karolinska Institute explored the role of inflammatory cells in atherosclerotic plaque rupture using an animal model of atherosclerosis with hyper-activated immune cells. They found that inflammation leads to a reduction of mature collagen in atherosclerotic plaques, leading to thinner caps that are more likely to rupture. They then identified a collagen-maturing enzyme, lysyl-oxidase (LOX), which represents a novel target in inflammation-induced plaque rupture.

Lees verder


Jefferson scientists discover a key protein regulator of inflammation and cell death

Reporting in the journal Nature, researchers led by Emad Alnemri, Ph.D., professor of Biochemistry and Molecular Biology in the Kimmel Cancer Center at Jefferson, discovered a key protein component involved in inflammation. The protein, AIM2 (absent in melanoma 2), is involved in the detection and reaction to dangerous cytoplasmic DNA that is produced by infection with viral or microbial pathogens, or by tissue damage. AIM2 also appears to be a tumor suppressor, and its inactivation may play a role in the development of cancer, according to Dr. Alnemri. AIM2 belongs to a class of proteins called inflammasomes, which are multi-protein complexes that play major roles as guardians against both viral and bacterial infections. Inflammasomes also detect dangerous self-molecules associated with tissue damage. According to Dr. Alnemri, when cells are infected with pathogens, AIM2 senses the presence of the pathogen's DNA in the cytoplasm. It then binds to the foreign DNA and causes a rapid inflammatory reaction that sends a danger signal alerting the body to the invading pathogen. When AIM2 binds to the foreign DNA, it recruits a cytoplasmic protein called ASC. ASC and AIM2 then work together to activate caspase-1, a cysteine protease involved in the production of interleukin1beta and other inflammatory cytokines that cause inflammation.

Lees verder


Oregano ingredient effective against Inflammations

Oregano doesnīt only give a Pizza its typical taste. Researchers at Bonn University and the ETH ZŁrich have discovered that this spice also contains a substance which, amongst other qualities, appears to help cure inflammations. The researchers administered its active ingredient - known as beta-caryophyllin (E-BCP) - to mice with inflamed paws. In seven out of ten cases there was a subsequent improvement in the symptoms. E-BCP might possibly be of use against disorders such as osteoporosis and arteriosclerosis.

Lees verder


Low-carb diet reduces inflammation and blood saturated fat in metabolic syndrome

Metabolic syndrome is a pre-cursor to diabetes, coronary heart disease, and other serious illnesses. Patients have long been advised to eat a low-fat diet even though carbohydrate restriction has been found to be more effective at reducing specific markers, such as high triglycerides. A new study indicates that a diet low in carbohydrates is also more effective than a diet low in fat in reducing saturated fatty acids in the blood and reducing markers of inflammation.

Lees verder


Respiratory infections linked to increased heart attacks and strokes

A new study, which appears today in the online edition of the European Heart Journal, has found strong evidence that recent respiratory infections increase the risk of heart attacks and strokes, both of which are more common in the winter.

Lees verder


Biomarkers for inflammatory disease

Gene-expression profiles might be used to identify prognostic biomarkers for Kawasaki disease, and help to unravel the underlying biology of the illness, research published this week in the online open access journal Genome Biology reveals. The new findings also support the idea that gene-expression profiles might be used to generate biomarkers for other systemic inflammatory illnesses.

Lees verder


iNOS expression may links chronic biliary inflammation to malignant transformation

A study by Dr. Kitasato and colleagues demonstrated that cytokine stimulation induced iNOS expression and NO generation, which was sufficient to cause DNA damage in normal hamster gallbladder epithelial cells. These findings suggest that NO-mediated oxidative DNA damage produced by inflammatory cytokines through iNOS expression is involved in an initiation process that links chronic biliary inflammation to malignant transformation.

Lees verder


Control of inflammation by the innate immune system

Inflammation is a rapid yet coordinated response that can lead to the destruction of microbes and host tissue. Triggers capable of inducing an inflammatory response include tissue damage and infection by pathogenic and nonpathogenic microbes. Each of these triggers represents a qualitatively distinct stress to the host immune system, yet our understanding of whether they are interpreted as such remains poor. Accumulating evidence suggests that recognition of these distinct stimuli converges on many of the same receptors of the innate immune system. Here I provide an overview of these innate receptors and suggest that the innate immune system can interpret the context of an inflammatory trigger and direct inflammation accordingly.

Lees verder


Cell-death receptor links cancer susceptibility and inflammation

Researchers demonstrated for the first time a link between cell-death-inducing TRAIL's receptor and cancer susceptibility. Unexpectedly, they also found a connection -- via TRAIL -- between inflammation and cancer susceptibility.

Lees verder


Vitamin E shows possible promise in easing chronic inflammation

With up to half of a person’s body mass consisting of skeletal muscle, chronic inflammation of those muscles – which include those found in the limbs – can result in significant physical impairment. According to University of Illinois kinesiology and community health professor Kimberly Huey, past research has demonstrated that the antioxidant properties of Vitamin E may be associated with reduced expression of certain pro-inflammatory cytokines, in vitro, in various types of cells. Cytokines are regulatory proteins that function as intercellular communicators that assist the immune system in generating a response. To consider whether the administration of Vitamin E, in vivo, might have similar effects on skeletal and cardiac muscle, Huey and a team of Illinois researchers put Vitamin E to the test in mice. The team included study designer Rodney Johnson, a U. of I. professor of animal sciences, whose previous work has suggested a possible link, in mice, between short-term Vitamin E supplementation and reduced inflammation in the brain. The study represents the first time researchers have looked at in vivo effects of Vitamin E administration on local inflammatory responses in skeletal and cardiac muscle. In this study, the researchers investigated the effects of prior administration of Vitamin E in mice that were then injected with a low dose of E. coli lipopolysaccharide (LPS) to induce acute systemic inflammation. The effects were compared with those found in placebo control groups.

Lees verder


Exhaled Nitric Oxide and Air Pollution

Airborne particles have been linked to pulmonary oxidative stress and inflammation. Because these effects may be particularly great for traffic-related particles, Adar et al. (p. 507) examined associations between particle exposures and exhaled nitric oxide (FeNO) in a study of 44 senior citizens; this involved repeated trips aboard a diesel bus. Samples of (FeNO) collected before and after the trips were regressed against microenvironmental and ambient particle concentrations using mixed models controlling for multiple variables. Fine particle exposures resulted in increased levels of (FeNO) in participants, suggesting increased airway inflammation. These associations were best assessed by microenvironmental exposure measurements during periods of high personal particle exposures.

Lees verder


Fatty acid tied to depression and inflammation

Specifically, the more omega-6 fatty acids people had in their blood compared with omega-3 fatty acid levels, the more likely they were to suffer from symptoms of depression and have higher blood levels of inflammation-promoting compounds, report Dr. Janice K. Kiecolt-Glaser and her colleagues from Ohio State University College of Medicine in Columbus.

Lees verder


Research suggests fitness may reduce inflammation

Although a number of studies have suggested that regular exercise reduces inflammation – a condition that is predictive of cardiovascular and other diseases, such as diabetes – it’s still not clear whether there is a definitive link. And if such a link exists, the nature of the relationship is by no means fully understood. A recent study by kinesiology and community health researchers at the University of Illinois provides new evidence that may help explain some of the underlying biological mechanisms that take place as the result of regular exercise. According to the researchers, that knowledge could potentially lead to a better understanding of the relationship between exercise and inflammation.

Lees verder


How diet, exercise and weight loss affect inflammation

"We are finding that inflammation of the fat tissue causes both diabetes and heart attacks," said Dr. Christie Ballantyne, director of the Center for Cardiovascular Disease Prevention at the Methodist DeBakey Heart Center. "This study will examine how diet, exercise and weight loss affect inflammation, and how these changes affect the health of the patient's heart."

Lees verder


Connecting Diabetes And Inflammation

It has long been known that type 1 diabetes is an autoimmune disease. The body attacks the islet cells in the pancreas that produce insulin. In recent years, the immune system has also been implicated in type 2 diabetes — in particular imbalances in cytokines, an immune system component that causes inflammation.

Lees verder


For Allergy & Immunology Researchers Identify A Potential Role For Retinoic Acid In Autoimmune And Inflammatory Diseases

An important finding, which could eventually lead to a new therapeutic approach for treating autoimmune and inflammatory diseases such as rheumatoid arthritis, colitis, psoriasis and others, was announced today by researchers at the La Jolla Institute for Allergy & Immunology (LIAI). The studies, conducted in laboratory mice, demonstrated the role of retinoic acid, a substance derived when Vitamin A is broken down in the body, in regulating inflammation.

Lees verder


New data on the probiotic strain Bifantis shows anti-inflammatory properties

The biotechnology company Alimentary Health today announced results from two studies that demonstrate the anti-inflammatory activity of a natural probiotic bacterial strain of human origin, Bifantis (Bifidobacterium infantis 35624), in models of arthritis and Salmonella infection. Data from these studies were presented this week at the 38th annual Digestive Disease Week conference taking place in Washington D.C.

Lees verder


Belly fat may drive inflammatory processes associated with disease

As scientists learn more about the key role of inflammation in diabetes and heart disease, new research from Washington University School of Medicine in St. Louis suggests that fat in the belly may be an important promoter of that inflammation. The researchers have confirmed that fat cells inside the abdomen secrete molecules that increase inflammation. This is the first evidence of a potential mechanistic link between abdominal fat and systemic inflammation.

Lees verder


Resolvin E1 Protects against Inflammation and Bone Loss in Experimental Periodontitis

Gum disease is initiated by bacteria populating dental plaque and may eventually result in tissue and tooth loss. Gum disease is similar to other chronic inflammatory diseases such as arthritis, where inflammation causes tissue damage and is responsible for the disease. To date, the prevention of gum disease is limited to successful oral hygiene and regular professional care. However, despite these preventive actions, plaque control is not enough to prevent disease in susceptible individuals with a high inflammatory response.

Researchers presenting their findings today during the 35th Annual Meeting of the American Association for Dental Research are introducing Resolvins, a new family of biologically active products of omega-3 fatty acids. They are natural endogenous regulators of the inflammatory response. Since it is now known that inflammation plays a critical role in many diseases, including heart diseases and asthma, experiments were carried out to test the actions of the newly described EPA (eicosapentanoic acid)-derived Resolvin E1 (RvE1) in regulating tissue destruction and resolving inflammation in gum disease. Experimental gum disease characterized by tissue inflammation and bone loss was stimulated in rabbits by the application of specific bacteria that cause human gum disease. The results of this study showed that topical application of RvE1 in experimental gum disease provided remarkable protection against soft tissue and bone loss associated with gum disease (periodontitis). Analysis of these data supports the concept that inflammation is a good therapeutic target in the treatment of periodontal disease.

Lees verder


Harvard and U. Pittsburgh researchers explain carbon monoxide's anti-inflammatory effects

In a study appearing in The FASEB Journal (April 2007), scientists from Harvard and the University of Pittsburgh have shown for the first time that anti-inflammatory effects of CO originate within cells' own molecular engines, mitochondria. Specifically, mitochondria react to low levels of CO by releasing chemical signals that reduce or shut down the body's inflammatory response, raising possibilities for development of new anti-inflammatory therapies, one of which may be low levels of inhaled CO.

Lees verder


Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases

The anti-inflammatory properties of 3 fatty acids, especially EPA, are due to competition with arachidonic acid (AA) as a substrate for cyclooxygenases and 5-lipoxygenase. The eicosanoids from the 6 and 3 fatty acids have opposing properties. The eicosanoids are considered a link between PUFA, inflammation and immunity. In addition to their effects on prostaglandins, thromboxanes and leukotrienes, 3 fatty acids suppress the production on interleukin 1 (IL-1Ŗ) by suppressing the IL-1Ŗ mRNA, as well as the expression of Cox2 (cytooxygenase) mRNA that is induced by IL-1Ŗ. Cox2 is overexpressed in colon cancer cells. Both ALA, and EPA and DHA are involved in immune function. The precise effect of ALA depends on the level of linoleic acid (LA) and total PUFA content of the diet.

Lees verder


 

 

 


View My Stats