Nieuws kanker en voeding


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoek Kanazawa universiteit toont verband tussen ontstekingen en kanker

Ernstige ontsteking in weefsels wordt vaak in verband gebracht met het ontstaan van kanker. Het mechanisme achter dit verband is niet helemaal duidelijk. Bovendien bevatten ontstoken en verkankerde weefsels een gemengde mix van beschadigde en beschermende cellen. Dit maakt het erg moeilijk om alleen de beschadigde cellen te isoleren en vervolgens te bestuderen. Onderzoekers van de universiteit van Kanazawa hebben onlangs een techniek ontwikkeld die dat wel mogelijk maakt.

Lees verder


Genetica kan de effecten van vitamine E op het risico op kanker beÔnvloeden

Retrospectieve analyse vindt dat variaties in het COMT-gen invloed kunnen hebben op de invloed van vitamine E op het risico op kanker. Bijna de helft van alle Amerikanen neemt een vitaminesupplement en toch hebben veel grootschalige, placebo gecontroleerde klinische onderzoeken met verschillende supplementen weinig of geen voordeel gevonden.

Lees verder


Een druivenbestanddeel beschermt tegen kanker

Wetenschappers aan de UNIGE (Universiteit van GenŤve) hebben ontdekt dat een molecule, gevonden in druivenvel en Ėzaden, tegen longkanker kan beschermen wanneer deze op nasale wijze wordt toegediend.

Lees verder


Paddestoelen uit het Verre Oosten tegen kanker

Paddestoelen uit het Verre Oosten bevatten natuurlijke chemische verbindingen die kunnen gebruikt worden voor het ontwerpen nieuwe geneesmiddelen met zeer specifieke antitumoractiviteiten en lage toxiciteit. Deze verbindingen kunnen nieuwe wegen bieden in de oncologie en ons voorzien van alternatieven voor chemotherapie, chemopreventieve geneesmiddelen of geneesmiddelen die kunnen gebruikt worden in combinatie met andere therapieŽn.

Lees verder


Zure pH: de zwakte van kankercellen

Van kankercellen is bekend dat ze hun omgeving verzuren en dat het inwendige van de cellen zelf alkalisch is. In principe zou deze deregulering de ontwikkeling en proliferatie van deze cellen moeten belemmeren. Maar precies het tegenovergestelde gebeurt bij kanker. Een computationeel onderzoek, geschreven door computationeel chemicus Miquel Duran-Frigola, van het Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona), heeft aangetoond dat kankercellen minder snel en minder robuust groeien als hun interne pH wordt verlaagd (zuurder wordt) . Deze bevinding onthult dus kansen voor nieuwe therapeutische benaderingen om de ziekte aan te pakken.


Link ontdekt tussen gevoeligheid voor bittere smaak en risico op kanker

Een hoge gevoeligheid voor bittere smaak wordt gelinkt met een significant verhoogd risico op kanker bij oudere Britse vrouwen, volgens onderzoekers die een unieke studie uitvoerden onder 5500 vrouwen wiens voedingspatroon, leefstijl en gezondheid ongeveer 20 jaar lang gevolgd werd. De studie onderzocht de relatie tussen het vermogen tot proeven van de bitter smakende stof fenylthiocarbamide, bekend als PTC, of de aanwezigheid van specifieke genetische verschillen in de receptor voor bittersmaak, TAS2R38.

Lees verder


Kankercellen gedijen in stijf weefsel, volgens nieuw onderzoek

Wetenschappers aan de universiteit van Notre Dame die tumorgroei en metastase bestuderen, fabriceerden een menselijk weefselmodel om te onderzoeken hoe kankercellen interageren met bindweefsel in de borst. Het model stelde het team in staat om de stijfheid van het weefsel te controleren, waarbij zowel gezonde als kankerachtige structuren van het borstweefsel werden nagebootst. Ze vonden dat manipulatie van vetcellen afhankelijk was van de stugheid van weefsel.

Lees verder


Omega 3 beter uit de zee dan uit lijnzaad voor kankerpreventie

Volgens een onderzoek (het eerste op dit gebied) van de Universiteit van Guelph, heeft omega 3 uit de zee een krachtiger effect dan omega 3 uit lijnzaad en andere soorten olie als het gaat om kankerpreventie. Professor David Ma ontdekte dat omega 3 uit de zee acht keer effectiever is in het remmen van het ontstaan en de groei van tumoren. ďDeze studie is de eerste die het kankerbestrijdende vermogen van plantaardige ten opzichte van uit de zee afkomstige omega 3 op de ontwikkeling borstkankertumoren vergelijkt,Ē zegt prof. Guelph in het Department of Human Health and Nutritional Sciences.

Lees verder


Kankercellen afsluiten van suiker - werkt het?

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kankercellen, om snel te delen, hogere niveaus suiker nodig hebben dan gezonde cellen. Deze afhankelijkheid van suiker onderscheidt kankercellen van normale cellen en wordt vaak gebruikt als behandelingsoptie om kankercellen te doden. In werkelijkheid waren de resultaten niet bemoedigend. Niet alle soorten kankercellen zijn gevoelig voor het afsluiten van suiker en zelfs voor de kankers die gevoelig zijn, vertraagt de uitputting van de suiker alleen de snelheid van de progressie van kanker. De paden die kankercellen gevoelig maken voor suikergebrek blijven slecht gekend.

Lees verder


Onderzoekers schakelen de remmen op het immuunsysteem uit

Studie van de universiteit van Bonn laat mogelijk de weg naar nieuwe, effectievere kankertherapieŽn zien. Veel tumoren bezitten een mechanisme om te voorkomen dat het immuunsysteem ze vernietigt. Ze maken bijvoorbeeld misbruik van de natuurlijke Ďremmení die ingebouwd zijn in het immunologische verdedigingssysteem en die normaal gesproken een overmatige immuunrespons voorkomen.

Lees verder


Kruidenmedicijn toont potentieel om kanker te behandelen

Onderzoekers van KAUST hebben lokaal gezocht naar planten die het potentieel hebben om kanker te bestrijden. Nu blijkt dat drie planten die worden gebruikt in de traditionele geneeskunde in Saoedi-ArabiŽ in aanmerking komen voor verder onderzoek naar hun antikanker eigenschappen.

Lees verder


Hoe door DNA schade immuuncellen zich tegen kanker kunnen richten

Kanker is in essentie een ziekte in de celdelingscyclus. Het doel van de behandeling van de ziekte is om de cellen die zich ongeremd moleculair delen permanent te vernietigen. Chemotherapie en bestraling veroorzaken storingen in het DNA, en uiteindelijk afsterving, zelfs van deze stuurloze cellen.

Lees verder


Dotcom.radio 60 - Extra uitzending - Kankerkoorts met Wim Huppes

Wellicht een van de belangrijkste uitzendingen van dotcom.radio en gezondheidsradio bij elkaar opgeteld: Kankerkoorts met Wim Huppes. Het lot dreef een creatieve groep kankerpatiŽnten bijeen, die is gekarakteriseerd met een sterke wil om te leven. Ze werkten een geneeswijze uit, die gebruik maakt van een huid-gel en een soort zaklamp. Het medicijn licht al 60 jaar gebruiksklaar. Na een grondige evaluatie is het in 2016 door de Russische autoriteiten goedgekeurd.

Link


Relatie slechte milieukwaliteit en verhoogd aantal gevallen van kanker

Experts waarschuwen dat door recente wettelijke voorstellen het onderzoek naar het verband tussen kanker en het milieu op het spel gezet kan worden.
Een nieuwe studie toont een associatie aan tussen cumulatieve blootstelling aan schadelijke milieufactoren en kanker door heel Amerika, waarbij vooral prostaat- en borstkanker een sterke verbinding vertonen met een slechte milieukwaliteit.

Lees verder


Waarom broccoli o.a. prostaatkanker kan voorkomen

Onderzoekers hebben een van de redenen ontdekt waarom broccoli goed zou kunnen zijn voor de gezondheid. Ze ontdekten dat sulforafaan, een voedingsbestanddeel in broccoli waarvan bekend is dat dit prostaatkanker kan voorkomen, zou kunnen werken door zijn invloed op lange, niet-gecodeerde RNA's.

Lees verder


Hoge doses vitamine C als ondersteuning klassieke kankerbehandelingen

Uit klinische studies bleek dat het veilig is om patiŽnten met hersen- of longkanker regelmatig een infuus te geven van 800 tot 1000 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, als potentiŽle strategie om de resultaten van de standaard behandelingen van kanker te verbeteren. In een studie, gepresenteerd op 30 maart 2017 in Cancer Cell, Universiteit van Iowa tonen onderzoekers aan dat hoge dosissen vitamine C de gevoeligheid voor de dood van kanker- en abnormale cellen door veranderd ijzermetabolisme, activeren.

Lees verder


Vette brandstoffen vormen de weg voor de verspreiding van kankercellen

Kankercellen verspreiden zich in het lichaam door het bevorderen van de groei van nieuwe 'wegen' waarlangs zij zich verplaatsen. Een internationaal en multidisciplinair team van onderzoekers, onder leiding van Prof. Dr. Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven), ontdekte dat een verschuiving naar meer vetgebruik vereist is voor de ontwikkeling en groei van deze "wegen", genoemd lymfevaten - een speciaal soort bloedvaten.

Lees verder


Dr. Mercola Interviewt Mark Whitacre over het mineraal selenium


Hoe sulforafaan in koolsoorten effect op kanker, hersenen en hart heeft


Kruisbloemige groente zoals broccolie, boerenkool en borstkanker

Omdat Nederlandse experts zoals hoogleraar Martijn Katan continue zeggen dat voordelen van groente bij ziektes als kanker worden overdreven zullen we keer op keer mensen en studies laten zien die het tegendeel beweren. Onderzoek dus alles en bepaal je eigen waarheid.


Anti-kanker eigenschappen gevonden in natuurlijke verbinding in uien

Uit onderzoek aan de Universiteit Kumamoto, Japan blijkt dat een natuurlijke stof geÔsoleerd uit uien, onionin A (ONA), een aantal anti-eierstokkanker eigenschappen heeft. Deze ontdekking is het resultaat van het onderzoek naar de effecten van ONA op een preklinisch model van epitheliale eierstokkanker (EOC) zowel in vivo als in vitro.

Lees verder


Hoe insuline kan worden ingezet bij kanker


Studie toont aan hoe de Chinese geneeskunde kankercellen doodt

Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide hebben laten zien hoe een complexe mix van plantaardige stoffen afkomstig uit de oude Chinese klinische praktijk - een Traditionele Chinese Geneeskunde - werkt om kankercellen te doden. 'Compound kushen injectie (CKI)' is goedgekeurd voor gebruik in China om verschillende tumoren te behandelen, meestal als aanvulling op de westerse chemotherapie - maar hoe het werkt is niet bekend.

Lees verder


Eeuwenoud anti-ontstekingsmedicijn salicylzuur heeft kankerbestrijdende eigenschappen

Wetenschappers van de Gladstone Institute hebben een nieuwe weg gevonden waarbij salicylzuur - een sleutel onderdeel in het ontstekingsremmend medicijn aspirine en diflunisal - ontstekingen en kanker stopt.

Lees verder


Amerikaanse overheid bevestigt kankerrisico door gsm

Een nieuwe studie van de Amerikaanse overheid zal een grote impact hebben op het reeds lang bestaande debat over de link tussen gsm-straling en kanker. De internationale pers berichtte hier reeds uitgebreid over. Op 26 mei 2016 werden de resultaten vrijgegeven van een grootschalige studie uitgevoerd binnen het 'National Toxicology Program (NTP), een gerenommeerd onderzoeksinstituut verbonden aan het Amerikaanse ministerie van gezondheid.

Lees verder


Gen kan uitkomst kanker verslechteren door versnelde afbraak medicijnen

Sommige patiŽnten met borstkanker, longkanker en leukemie lijkt het slecht te vergaan na de behandeling, vanwege de effecten van een bepaald gen, blijkt uit een nieuwe studie. Het gen, genaamd CYP3A7, is normaal gesproken alleen tijdens de kindertijd actief, maar bij sommige mensen blijft het actief tijdens de volwassenheid waardoor wordt hun stofwisseling overactief wordt.

Lees verder


Cannabis deel 4 - Henk Fransen

4-delige video-serie over cannabis bij kanker | door Henk Fransen. Hoe kun je cannabis- of wietolie inzetten bij kanker? Hoe werkt het? Welke dosering heb je nodig? Kun je het gebruiken met een reguliere behandeling?


Vaststellen kwaadaardige tumoren met behulp van suiker

Gewone suiker kan het contrastmiddel van de toekomst worden voor magnetische resonantie tomografie onderzoeken van tumoren. Kwaadaardige tumoren tonen een hogere suikerconsumptie dan het omringende weefsel.

Lees verder


Hoe maak je een slapende kankercel wakker - en waarom je zou willen

Kankercellen die liggen te 'sluimeren' in het skelet kunnen worden gewekt Ė of met rust gelaten worden om verder te sluimeren - door veranderingen in het botweefsel dat hen omringt, hebben Australische wetenschappers aangetoond.

Lees verder


Vitamine C per infuus remt kanker bij terminale kanker patiŽnten


Het standaard Amerikaanse dieet en de verhoogde kans op kanker

In this video, cancer researcher Ty Bollinger speaks with Dr. David Brownstein, bestselling author, lecturer, and researcher. Dr. Brownstein shares how the food pyramid and standard American diet have contributed to increased cancer rates. The full interview with Dr. Brownstein is part of "The Quest For The Cures Continues" docu-series.


Werkzaam ingrediŽnt van paddoís vermindert angst en depressie bij kankerpatiŽnten

Een enkele dosis psilocybine, het belangrijkste hallucinogene component in paddoís, stimuleert een langdurige vermindering van angst en depressie bij patiŽnten gediagnosticeerd met levensbedreigende kanker, volgens een vandaag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Amerikaanse College van Neuropsychofarmacologie gepresenteerde nieuwe studie.

Lees verder


Patentgeneeskunde en kanker & alternatieven

Soms is iets zo groot en zo alom aanwezig, dat het vrijwel onzichtbaar is. Je kunt het pas gaan zien, zodra je uit die matrix bent gestapt. Onderstaande tekst is gebaseerd op wereldwijd onderzoek. De weerslag daarvan vindt u o.a. op Youtube onder de titel: ďThetruthaboutcancer.comĒ en vervolg videoís. Die zijn in het Engels en beslaan vele uren. Ik heb de essentie daaruit in dit Nederlandse artikel neergelegd. Voor de overzichtelijkheid heb ik hier en daar de volgorde aangepast.

Lees verder


Doorbraak in onderzoek behandeling agressieve kanker

Een nieuwe aanpak combineert immunotherapie met Bremachlorin-photodynamische therapie voor de uitroeiing van gevorderde kanker. Uit een laboratoriumstudie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat immunotherapie efficiŽnt kan worden gecombineerd met photodynamische therapie (PDT) om tumoren uit te roeien.

Lees verder


Omgevingsfactoren kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van sommige kankers bij kinderen

Leidende wetenschappers wijzen erop dat omgevingsfactoren kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van sommige kankers bij kinderen. Experts van de Universiteit van Newcastle, Groot-BrittanniŽ, hebben een baanbrekende analyse uitgevoerd van neuroblastische tumoren bij kinderen en jonge volwassenen in het noorden van Engeland van 1968 tot 2011.

Lees verder


Wetenschappers vinden anti-kanker activiteit in tomaat component

Bioprocessen in planten kunnen zwaardere koolstofatomen integreren in anti-kanker plantenchemicaliŽn die gebruikt kunnen worden om hun weg door het menselijk lichaam te traceren. Het proces geeft wetenschappers uit Illinois de kans om het menselijk metabolisme van lycopeen te bestuderen, het component in tomaten waarvan consumptie in verband wordt gebracht met een verminderd risico op prostaatkanker.

Lees verder


De waarheid over kanker - Dr Rath


Aflevering 7, The truth about Cancer samenvatting

Dr. Raymond Hilu kan met een speciale, supersterke microscoop zien wat er allemaal mis is met je bloed. Hij zegt dat elke ziekte start met een onbalans in de cellen. Die onbalans wil hij ontdekken VOORDAT het een tumor wordt!

Lees verder


The Truth About Cancer, aflevering 6: ontgifting

Je hebt een interstitiŽle ruimte rondom de cellen. Daar staan voedingsstoffen te wachten tot ze de cel in mogen en afvalstoffen komen eruit om afgevoerd te worden. De lymfe trekt ze daar weg. Dus de lymfe is ook erg belangrijk in het hele detox verhaal. Laat nooit je lymfeklieren weghalen, want die heb je hard nodig! Dan kan het vuil namelijk niet meer weg! Die ruimtes rondom de cellen moeten schoon zijn. Anders wordt de cel zuurstofarm en verzuurd hij en kunnen de vitaminen/mineralen er niet in.

Lees verder


De waarheid over kanker - aflevering 5

Over kankerveroorzakende zaken waar vaak niet aan gedacht wordt, giftige vaccins, homeopathie en emoties.

Lees verder


Antikanker effecten van medicijnen overschat met maar liefst 45% bij dierproeven

Slecht ontworpen studies kunnen ertoe leiden dat de doeltreffendheid van medicijnen wordt overschat en dat er geld verspild wordt aan proeven die nutteloos zijn, blijkt uit een nieuw onderzoek van de McGill Universiteit in Canada.

Lees verder


Gebruikelijk stofje uit planten kan toekomstig kankermedicijn worden

Een stofje dat van nature voorkomt in planten en citrusvruchten kan misschien in de toekomst gebruikt worden tegen kanker. Het onderzoek naar dit stofje breidt de mogelijkheden uit voor doelgerichte behandeling.

Lees verder


Samenvatting aflevering 4 van The Truth About Cancer

De suikers van groenten fruit zijn WEL goed voor een kankerpatiŽnt! Dat is duidelijk uitgesproken door een van die artsen in deze aflevering. Ook wordt geadviseerd om een eigen moestuin te beginnen of mee te doen aan de moestuin van de gemeente. Plant fruitbomen/notenbomen en na een paar jaar kun je eten!

Lees verder


De waarheid over kanker - de zoektocht

 

De Nederlandse arts dr. Robert Gorter behandelt in zijn kliniek in Keulen heel veel mensen die aan kanker lijden. Zijn methodiek is volgens sceptici omstreden. Zijn patiŽnten zijn uitermate tevreden en lovend over hem. Er wordt al langere tijd een lastercampagne tegen hem gevoerd o.a. door SKEPP. Die gaat nu zelfs zo ver dat hij in de gevangenis zou zitten. Niets is minder waar, getuige deze film die op 12 februari 2015 op de Zaanse Schans te Zaandam werd opgenomen. Aan het woord is de oncoloog zelf en een aantal van zijn patiŽnten die ten dode waren opgeschreven maar inmiddels al jarenlang gelukkig verder gaan met hun leven.


Video - The Sacred Science Official Trailer


Kunnen stamcellen kanker veroorzaken en genezen?

Simpel gezegd, kanker wordt veroorzaakt door mutaties op genen in een cel wat leidt tot abnormale celgroei. Studies naar de oorzaken van deze genetische mutatie is reeds decennia de heilige graal van de medische wetenschap. Onderzoekers van het Texas A & M Health Science Center Instituut for Biosciences andTechnology denken dat ze ťťn van de oorzaken hebben gevonden waarom deze genen muteren; het heeft allemaal te maken met hoe stamcellen communiceren met elkaar.

Lees verder


Resveratrol en quercetine zouden nieuwe mogelijkheden kunnen bieden voor de behandeling van kanker

Oregon State University - Resveratrol en quercetine, twee polyfenolen die op grote schaal onderzocht zijn op hun gezondheids eigenschappen, zouden snel een basis kunnen vormen in de behandeling van kanker, met name door het verbeteren van de effectiviteit van een bestaand chemotherapeutisch geneesmiddel tegen kanker.

Lees verder


Column - Eten tegen kanker

Momenteel lees ik het boek: ďEten tegen kanker; De rol van voeding bij het ontstaan van kankerĒ. We kennen allemaal wel iemand in onze naaste omgeving die te lijden heeft aan de ziekte kanker. Daarom wil ik u niet onthouden dat we zelf ook het een en ander kunnen doen om deze ziekte te voorkomen en mogelijk te verhelpen of te vertragen als je deze ziekte hebt.

Lees verder


Diamanten brengen geheimen van kankercel in beeld

Onderzoekster Romana Schirhagl van het Universitair Medisch Centrum Groningen zoekt steun bij het publiek voor een nieuwe vorm van kankeronderzoek. Schirhagl wil minuscuul kleine diamantjes inbrengen in levende kankercellen. Daar moeten de nanodiamanten, als spionnen, de geheimen van de cel achterhalen. Met haar onderzoek combineert Romana op een unieke manier kennis en technieken uit de natuurkunde, de scheikunde en de geneeskunde. Het onderzoek kan de basis vormen voor nieuwe, betere medicijnen tegen kanker.

Lees verder


Deense ontdekking kan de behandeling van kanker veranderen

Deense onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen en Herlev Hospital hebben een ontdekking gedaan die de principes voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker kunnen veranderen. De ontdekking betreft de zogenaamde telomeren die de uiteinden van menselijke chromosomen vormen.

Lees verder


Seleniumverbindingen stimuleren het immuunsysteem om te vechten tegen kanker

Het immuunsysteem is ontworpen om lichaamsvreemde zaken te verwijderen. Cellen die een verandering hebben ondergaan, bijvoorbeeld voorlopers van kankercellen, worden derhalve doorgaans herkend en verwijderd door het immuunsysteem. Helaas, verschillende mechanismenen van de kankercellen mechanismen blokkeren die herkenning door het immuunsysteem, zodat ze kankerontwikkeling haar vrije loop laten. Bepaalde kankercellen veroorzaken overexpressie van immuunstimulerende moleculen in vloeibare vorm.

Lees verder


Kanker doden door het beschermen van normale cellen

Een anti-kanker geneesmiddel beschermt normale cellen tegen stralingsschade en verhoogt de effectiviteit van bestraling bij prostaatkanker. Hoewel bestralingen in de afgelopen jaren verfijnder zijn geworden, blijft het een uitdaging om zowel voldoende te doseren als het het omliggend weefsel te sparen. Een nieuw anti-kanker medicijn, reeds in klinische ontwikkeling, kan bijdragen tot de oplossing van dit probleem door het beschermen van de normale cellen - maar niet de kankercellen - tegen de gevolgen van straling. Het onderzoek, gepubliceerd in Molecular Cancer Therapeutics van 14 november ll. stelt verder dat het geneesmiddel ook nuttig kan zijn bij het behandelen van een toevallige blootstelling aan straling.

Lees verder


De kankerindustrie ťn het alternatief

Er is een alarmerende gezondheidstrend gaande in de samenleving die we met dit artikel nog even verder willen aanstippen, vooral omdat het spel zo hard wordt gespeeld. Europa is geen gezonde samenleving meer. Verre van. Niet alleen wordt u financieel uitgeput, de jarenlange kansloosheid en het eindeloze bedrog door uw vertegenwoordigers doen wat met de samenleving en uw persoonlijke gezondheid. Voor ieder uit zich dat in andere vormen. Van een armoedig, hopeloos gevoel tot heftige stress, ruzies, burn-outs en zelfs tot ernstige ongezondheid.

Lees verder


Anti-Cancer Potential of Sweet Potato Proteins

Sweet potatoes are not just one of the healthiest and cheapest sources of nutrition; the predominant protein is a type of protease inhibitor that may have cancer-fighting properties. Sweet potatoes are one of my favorite snacks. During the harsh Boston winters, I used to put two freshly microwaved sweet potatoes in my coat pockets as natural hand-warmers. And then when they cooled down, my hand-warmers became instant healthy snacks!


Een methionine-arm dieet zou kankercellen te lijf kunnen gaan

Bij het ontwikkelen van een antibioticum kunnen we geen medicijn creŽren dat DNA vernietigt omdat dit in 't algemeen door zowel mensen als bacteriŽn gedeeld wordt. Het zou bacteriŽn kunnen doden, maar ons ook. In plaats daarvan werken antibiotica door de bacteriŽle celwand aan te vallen, iets wat bacteriŽn hebben en wij niet. Anti-schimmels kunnen de unieke celwanden van schimmels aanvallen op dezelfde manier. Pesticiden kunnen werken door het speciale huidpantser van insecten aan te vallen. Maar het gevecht tegen kanker is moeilijker omdat kankercellen onze eigen cellen zijn. Dus de aanval tegen kanker komt neer op veel moeite steken in het opsporen van de verschillen tussen kankercellen en normale cellen en hiervan gebruik te maken.

Lees verder....


Welke noten zijn het beste bij kanker ?

Binnen uren na het eten van walnoten kan het bloed de groei van borstkankercellen in een petrischaal onderdrukken. Welke noot zou het beste kunnen werken, amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's, pinda's, pecannoten, pijnboompitten, pistachenoten of walnoten?

https://www.youtube.com/watch?v=EdfHlNXQ9PU


Video - Cancer is curable

This documentary pulls together more than 30 international holistic professionals who have been working passionately in the field of cancer alternatives ó doctors, scientists, researchers and writers from around the world.


Blokkeer de bloedtoevoer van tumoren

Ongeveer een derde van de gebruikelijke kankersoorten zou voorkomen kunnen worden door een gezond, plantaardig dieet, lichamelijke activiteit en een gezond gewicht. Een van de manieren waarmee planten kunnen helpen is door het afbreken van de aanvoerkanalen naar carcinogene tumoren. Een tumor kan niet groeien zonder bloedtoevoer. Momenteel wordt aangenomen dat een tumormassa niet zonder de juiste bloedtoevoer kan bestaan in een ruimte, groter dan de punt van een balpen. Dit betekent dat angiogenese, het ontstaan van nieuwe bloedvaten in bestaande bloedvaten, cruciaal is voor tumorgroei.

Lees verder


Een stof in druiven/wijn kan helpen bij de behandeling van kanker

Een recente studie van een onderzoeker van de universiteit van Missouri toont aan dat resveratrol, een stof gevonden in druivenschillen en rode wijn, bepaalde tumorcellen gevoeliger voor bestraling kan maken. Dit onderzoek, dat melanoomcellen bestudeerde volgde op een eerdere MU studie die vergelijkbare resultaten gevonden had bij de behandeling van prostaatkanker. De volgende stap is voor onderzoekers om een succesvolle methode te ontwikkelen om de resveratol bij tumorplekken te brengen en mogelijk vele soorten van kanker te behandelen.

Lees verder


Waarom zijn sommige cellen meer vatbaar voor kanker?

Baltimore, MD - Cellen in het lichaam verslijten na verloop van tijd en sterven af. In vele organen, zoals de dunne darm, spelen volwassen stamcellen een cruciale rol bij de functie van het vervangen van oude cellen door nieuwe. Studies over de aard van het weefsel van stamcellen kunnen wetenschappers helpen te begrijpen hoe onze organen zijn opgebouwd en waarom sommige organen vaak kanker genereren en anderen slechts zelden.

Nieuw onderzoek van Carnegie's Alexis Marianes en Allan Spradling gebruikte een aantal van de meest experimenteel toegankelijk stamcelweefsels, nl. de volwassen stamcellen in het midden van de darm van de fruitvlieg, met verrassende resultaten. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in eLife.

Net als de dunne darm bij zoogdieren is de middendarm van fruitvliegen de plaats waar de meeste vertering plaatsvindt. Wetenschappers hadden gemerkt dat een paar regio's in zowel de middendarm als de dunne darm gespecialiseerd zijn in bepaalde taken, zoals het absorberen van ijzer maar wisten weinig over de omvang van deze regionale verschillen.

Lees verder


Kanker is een resultaat van een cellulaire standaard 'veilige modus', stelt een natuurkundige

Gezien het feit dat de sterftecijfers van kanker de laatste 60 jaar grotendeels ongewijzigd zijn gebleven, heeft een natuurkundige geprobeerd meer licht te laten schijnen op de ziekte met een andere theorie over zijn oorsprong, welk spoor van kanker helemaal terugvoert naar de dageraad van multicellulariteit, meer dan een biljoen jaar geleden.

In de speciale editie van 'Physics World' van deze maand, die is gewijd aan de "fysica van kanker", legt Paul Davies, hoofdonderzoeker bij het Centrum voor Convergentie van Physical Sciences and Kankerbiologie bij de Staatsuniversiteit van Arizona, deze radicale nieuwe theorie uit.

Davies werd leidinggevende van het centrum in 2009 toen hij nog bijna in geen enkel opzicht ervaring met kankeronderzoek had. Met een achtergrond van theoretische natuurkunde en kosmologie, werd hij aangenomen om de onderliggende beginsels van de ziekte fris en onbevooroordeeld te bekijken.

Lees verder


Doorbraak kanker-dodende behandeling heeft geen bijwerkingen

Nieuwe chemie kan menselijke kanker genezen als de financiering zeker is.

Kanker beeindigt jaarlijks meer dan 500,000 levens in de Verenigde Staten, volgens Centers for Disease Control and Prevention. De wetenschappelijke kruistocht tegen kanker bereikte recent een overwinning onder leiding van professor M. Frederick Hawthorne van de University of Missouri Curators. Hawthornes team ontwikkelde een nieuwe vorm van bestralingstherapie dat succesvol kanker verminderde bij muizen. Deze innovatieve behandeling produceerde geen van de schadelijke bijwerkingen van conventionele chemo en kanker bestralingstherapie. Klinische studies bij de mens kunnen beginnen zodra Hawthorne financiering garandeert.

Lees verder


Glucose uit voeding is van invloed op de niveaus van een krachtig oncogene in muizen

Een dierstudie uitgevoerd door onderzoekers van Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, roept vragen op over de gevolgen van voeding ó specifiek glucose, de suiker uit planten die dient als brandstof voor de cellen, en de activiteit verhogen van een cancerogeen die tumorgroei bevordert. In de studie gepubliceerd online in het tijdschrift Cell Cycle, rapporteren de wetenschappers voor de eerste keer, dat hoge niveaus van glucose in het dieet van muizen met kanker is gekoppeld aan een verhoogd tot uitdrukking komen van gemuteerde p53 genen. Normale p53 fungeert als een tumor suppressor, maar veel wetenschappers geloven dat gemuteerde p53 fungeert als cancerogeen, stimulerend tot kankergroei.

Lees verder


Moffitt Cancer Center onderzoekers ontdekken dat zure pH micro milieus in tumoren de overleving van de tumorcel helpen

Onderzoekers bij Moffitt Cancer Center en collega's bij de Universiteit van Zuid-Florida en Wayne State University hebben ontdekt dat de overleving van de tumorcel is gebaseerd op de aanpassing aan zure condities in het tumor micromilieu. Hun onderzoek naar de effecten van de zuurgraad op borst- en pancreas kanker cel lijnen onderzoek, bleek het belang van autophagie in zure micromilieus en suggereert dat een succesvolle behandelings strategie kan worden gebaseerd op deze autophagische afhankelijkheid.

Lees verder


Onderzoekers ontdekken nieuw mechanisme achter weerstand tegen de kankerbehandeling

Het ontwikkelen van weerstand tegen chemotherapie is een bijna universeel, uiteindelijk dodelijk gevolg voor kankerpatiŽnten met flinke tumoren Ė zoals die van de borst, prostaat, long en darm Ė die zijn uitgezaaid, of door het hele lichaam verspreid zijn. Een team van wetenschappers onder leiding van Fred Hutchinson Cancer Research Center heeft een belangrijke factor ontdekt die leidt tot deze medicijn weerstand Ė informatie die uiteindelijk kan worden gebruikt om de effectiviteit van de therapie te verbeteren en kostbare tijd te winnen voor patiŽnten met progressieve kanker. Zij beschrijven hun bevindingen on line op 5 Aug. vůůr het publiceren in Nature Medicine.

Lees verder


Radio - Eigenzinnige arts Hans C. Moolenburgh

Hij is een reguliere arts die flirt met alternatieve geneeswijzen. In zijn nieuwste boek propageert hij tal van levensstijlen om kanker te overleven die op z'n zachtst gezegd omstreden zijn. Hans C. Moolenburgh deed jaren geleden veel stof opwaaien met twee boeken over engelenverschijningen. Hij werd weggezet als een zwever. Toch laat hij zich niet in dat hokje duwen. Dat geldt ook voor zijn nieuwe boek 'U kunt meer dan u denkt' over leven met kanker. Moolenburgh wil het fysieke, geestelijke en emotionele met elkaar verbinden.

Link


First 36 of 108 minutes of "Burzynski - Cancer Is Serious Business"


Kelly LeBrock talks about cancer . . . "Let's try something that Works - Oxygen"

Actress, author and health advocate, Kelly LeBrock has a determination to assist cancer patients, young and old, to have more quality in their lives during conventional oncology response to cancer. Kelly advocates a multi-disciplinary approach to surviving cancer, including correct diet, conventional therapy, hyperbaric oxygen therapy.


Cancer Treatment Breakthrough: Blood Biopsies May Help Unlock Treatment Options


Goodbye to Cancer

Roman oncologist Dr. Tullio Simoncini returns to provide insight into his remarkable cancer treatment paradigm, which recognizes cancer as a fungus.


Nieuw toestel spaart gezonde weefsels bij bestraling kanker

Het toestel combineert beeldvorming door een CT-scan met bestraling door een bron die om de patiŽnt draait en waarvan de stralingsintensiteit uiterst nauwkeurig wordt afgestemd.

Lees verder


Als antwoord op chemo, schermen gezonde cellen kanker af

Heel vaak reageren kankerpatiŽnten erg goed op chemotherapie in eerste instantie, als ze ziekte soms jaren later weer terugkomt. Nieuwe onderzoekers meldden op 29 oktober in een uitgave van Cell, een Cell Press publicatie, nieuw inzicht te hebben verkregen in de factoren die zorgen voor vertraging van celtumoren, om weerstand te bieden tegen behandeling. In tegenstelling tot de verwachtingen schijnt het dat het antwoord niet noodzakelijkerwijs ligt in de kankercellen zelf. Het bewijs is gebaseerd op studies bij muizen met lymphoma, die laten zien dat signalen van gezonde cellen als reactie op de chemotherapie aanliggende cellen beschermen tegen kanker.

Lees verder

Pieter Tau


Evacuatie Turks 'kankerdorp' op til

Weerzinwekkend nieuws uit Turkije. Het dorp TuzkŲy in het centrum van het land is getroffen door een zeldzame kanker die veroorzaakt wordt door een mineraal dat in de buurt overvloedig voorkomt. De helft van de doden in TŁzkoy is te wijten aan de zeldzame kanker mesothelioom.

Lees verder


Teveel SP2-eiwit verandert stamcellen in "kwaadaardige tweelingen"

Onderzoekers aan de North Carolina State University hebben ontdekt dat een te hoge produktie aan een speciaal eiwit in stamcellen, ervoor zorgt dat deze cellen kankerachtige tumoren gaan maken. Hun onderzoek kan leiden naar nieuwe behandelmethodes voor meerdere kanker soorten.

Lees verder

Seth


Tumoronderdrukker werkt al oncogen in sommige kankers, zeggen onderzoekers van de "Mayo Clinic"

Onderzoekers van de Mayo Clinic in Florida hebben ontdekt dat een molekuul, waarvan lang gedacht werd dat het tumoren onderdrukt, en dus een potentieel kanker medicijn, zich lijkt te gedragen als een oncogen in sommige dodelijke hersentumoren. Het eiwit, epitheliale cadherine (E-cadherine), staat erom bekend dat het kankercellen bij elkaar gelijmd kan houden en zo metastasen te voorkomen. Maar, gebaseerd op hun bevindingen gepubliceerd online in "PLoS ONE", suggereert een wetenschapper dat E-cadherine ook kan werken als een oncogen bij sommige kanker soorten. Een oncogen helpt de tumorgroei en ontwikkeling. Ze zeggen dat hun bevindingen kloppen gezien de observaties van afscheidingen van E-cadherine bij borstkanker. Terwijl normaal gesproken verlies van E-cadherine beschouwd wordt als een voorbode van metastasen, hebben onderzoekers ook ontdekt dat de meeste borstkankers die zich verspreid hebben E-cadherine afgifte blijven geven. Tumoren aan de eierstokken blijken ook meer en meer E-cadherine af te geven naar mate ze  groeien.

Lees verder

Seth


Eiwit helpt tegen kanker

Britse en Australische wetenschappers hebben ontdekt dat een bepaald eiwit het lichaam helpt om kankercellen uit te schakelen. Perforine slaat een gat in een celmembraan, zodat speciale enzymen naar binnen kunnen om de tumor te vernietigen. 

Lees verder

Amber Kesseler


Penn Onderzoek (University of Pennsylvania School of Medicine) laat zien dat dualistische immuuncel gebruikt kan worden om tumorcellen te laten krimpen.

Een recent geÔdentificeerde immuuncel die andere cellen aanstuurt om infecties te bestrijden speelt een onmisbare rol bij het reguleren van het immuunsysteem bij gezondheid en ziekte. Onderzoekers van University of Pennsylvania School of Medicine hebben ontdekt hoe een stimulerend molecuul en een proteÔne die gevonden is op het membraan van een andere immuuncel een T-helper-17 cel multifunctioneel maakt. Th17 cellen beschermen het lichaam tegen infecties en kanker, maar zijn ook de schuldige bij sommige auto-immuunziektes en het woekeren van kankercellen.

Lees verder

Wouter


Piepkleine gouddeeltjes pakken tumor aan

Gouddeeltjes ter grootte van een duizendste van een mensenhaar zijn waarschijnlijk in staat om in het lichaam tumorcellen te bestrijden.

Lees verder

Gerrit


Nader inzicht in werking nieuw kankermedicijn

Een aanzienlijk aantal B-cel gerelateerde ziekten, zoals lymfomen, maar ook reumatoÔde artritis, SLE, vasculitis en sommige huidziekten, wordt momenteel behandeld met B-cel gerichte medicijnen. Rituximab is van deze medicijnen verreweg het meest bekende. Het gebruikt het eigen afweersysteem van de patiŽnt om kankercellen op te ruimen. Promovenda Alja Stel onderzocht een nieuw medicament, BIS20x3, dat op een vergelijkbare manier te werk gaat. Het richt zich niet alleen op de B-cellen maar ook op T-cellen van het afweersysteem.

Lees verder


Mens veroorzaakt kanker

Kanker is een moderne, door de mens veroorzaakte ziekte en geen natuurlijke aandoening.

Lees verder

House

En diezelfde mens (Roche etc.) verdient er heel goed aan. Chemokuur (al gauw 20.000 euro) voorschrijven zonder deugdelijk onderzoek....


Fysieke symptomen bij kankerpatiŽnten ongeacht in welk kankerstadium

Er worden 22 fysieke symptomen geassocieerd met kanker – symptomen die vaak niet herkend en behandeld worden – en die voorkomen bij alle typen van kanker, ongeacht of de patiŽnt het net te horen heeft gekregen, reeds wordt behandeld of kanker heeft overleefd. Dit zeggen onderzoekers van het Regenstrief Instituut en de Indiana University schools of medicine and nursing. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, pijn, zwakte, verlies van eetlust, droge mond, verstopping, slapeloosheid en misselijkheid. Deze fysieke symptomen veroorzaken een afgenomen levenskwaliteit en een
algehele aftakeling van de gezondheid. Het onderzoek is uitgevoerd onder 405 patiŽnten en is gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine op 11 oktober. Meerdere van deze fysieke symptomen komen voor in patiŽnten met kanker en deze symptomen waren niet verminderd of verdwenen nadat de therapie was afgerond. “Veel personen kampten met een groot aantal symptomen, ongeacht in welk ziektestadium de patiŽnt zich bevond,” zegt arts, onderzoeksleider en auteur van het artikel Kurt Kroenke. Dr. Kroenke is een onderzoeker van het Regenstrief Institute en een Chancellor Professor
Medicijnen aan de IU School of Medicine.

Lees verder

Annelies


TV - Kankerbestrijding

Labyrint laat de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen zien. De methodes kunnen onnodig lijden van patiŽnten voorkomen.

Link


Een nieuwe manier om tumoren te laten krimpen

Australische en Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om tumoren van bepaalde soorten kanker te laten krimpen. Deze ontdekking geeft hoop op nieuwe behandelmethoden.

Lees verder

Annelies


De waarheid over hennep


Kanker Dossier

Dag allemaal,

Graag wil ik jullie even attenderen op een artikel over het ontstaan van kanker in de laatste Medisch Dossier, jaargang 12 nr 8 september 2010, te bestellen via tel nr: 0251 257927. Het artikel is getiteld: De 'missing link' in het onderzoek naar kanker; geschreven door Bryan Hubbard.

Voor de 'wetenden' onder ons is de inhoud niet nieuw. Toch is dit artikel een informatief overzichtsartikel waarbij van Bťchamp tot de huidige recente bewijzen ( uit reguliere laboratoria!!!)wordt aangetoond dat chronische en/of recidiverende ontstekingen alsook andere vervuiling blijken bij te dragen aan de ontwikkeling  van allerlei soorten ziektes waaronder kanker. De theorie van Bťchamp wordt opnieuw bevestigd en bewezen met modernere apparatuur, terwijl dat indertijd door David Jubb, Ph.D.reeds was gebeurd n.l.: dat goedaardige lichaamseigen bacteriŽn onder invloed van ongezonde omgevingsinvloeden zoals roken, vervuiling, gifstoffen in voedsel maar ook in medicijnen, straling e.d. beginnen te transformeren en in staat zijn van virus naar bacterie en naar schimmel te transformeren en een proces op gang zetten dat uiteindelijk tot kanker leidt.  Er wordt gesteld dat farmaceutische middelen - vooral pennicilline- dit proces kunnen uitlokken.

Het artikel is gebaseerd op onderzoek van organisch waarneembare oorzaken en gaat voorbij aan emotionele oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan de verslechtering van de immuniteit van het lichaam zoals het onderdrukken van emoties na traumata en langdurige chronische emotionele kwetsuren.
Dit biochemisch proces bij onderdrukking van emoties en na traumata dat tot toxificatie van het lichaam leidt wordt zeer accuraat beschreven door Candace Pert, M.D. in haar boek: Molecules of emotions; why you feel the way you feel. ISBN 90 78084 831879.

Als gecertificeerd 'ganzheitliche krebsberater' opgeleid door Lothar Hirneise ondersteunt de inhoud van dit artikel de 3E methode die Lothar Hirneise heeft ontwikkeld. Het artikel kan gebruikt worden bij de advisering van kankerpatienten ten einde hen aan te zetten het lichaam grondig te reinigen, te blijven reinigen en bij gezond worden jaarlijks door te gaan met reinigen, op alle niveau's lichamelijk, emotioneel, mentaal en spritueel. Zelfs Jezus sprak er al in geuren en kleuren over. lees: Bordeaux Szekely: De leer der Essenen, het vredesevangelie van de Essenen. ISBN 90 6378 587 9.

Kijk op www.krebs21.de ; www.krebstherapien.de en www.ganzheitliche-krebsberatung.de

Beatrijs Penn


Jameth Sheridan on the Link Between Sugar and Cancer

This text will be replaced by the player


'Hallucinogene paddenstoelen' helpen terminale kankerpatiŽnten

Joints worden al ingezet voor pijnbestrijding, en nu blijkt dat ook hallucinogene paddenstoelen terminale kankerpatiŽnten kunnen helpen doordat ze hun angsten en depressieve gevoelens verminderen.

Lees verder


Erik Verbeek introduceert Flaraxin tegen kanker


Krachtverlies door kanker is omkeerbaar

Eťn injectie. Dat is het enige wat nodig is om het verlies van kracht door kanker ongedaan te maken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het verlies van lichaamsgewicht en spierkracht zorgt ervoor dat patiŽnten verder verzwakken en de ziekte niet langer het hoofd kunnen bieden. De injectie is dan ook een uitkomst, zo blijkt uit de eerste experimenten.

Lees verder

Roel Vermeulen


Opmars van kanker in arme landen

Twee derde van de 7,6 miljoen mensen die jaarlijks aan kanker sterven, komen uit ontwikkelingslanden, en dat aandeel stijgt almaar.

Lees verder


Radio - Noorderlicht: het Wondergezwel, deel II

In 1953 zag schrijver Harry Mulisch schrikbarende overeenkomsten tussen embryo’s en kankergezwellen. 50 jaar later ging Noorderlicht op onderzoek uit, om te kijken of Mulisch gelijk had. In het eerste deel ging het over embryo’s die zich gedragen als kankergezwellen, vandaag over tumoren met menselijke trekjes.

Download MP3


Kanker is business

Eindelijk eens een objectief bericht in de pers over borstkanker....

Lees verder

Eric


Eenvoudige blaastest om kanker op te sporen

Met een goedkope en eenvoudige blaastest, vergelijkbaar met die voor alcoholcontroles, is het mogelijk om vast te stellen of iemand long-, borst-, darm- of prostaatkanker heeft. Dat is gebleken uit een onderzoek van het technologisch instituut Technion Israel onder 177 mensen met en zonder kanker. De resultaten worden gepubliceerd in The British Journal of Cancer.

Link

Leendert


Nieuwe sensor 'ruikt' kanker

Israelische onderzoekers hebben een manier gevonden om kwaadaardige tumoren op te sporen via een ademtest. De 'electronische neus' kan volgens hen long-, borst, buik en prostaatkanker opsporen.

Link

Dit stuk is op een of andere manier wel grappig. Als je MCS hebt en extreem goed kunt ruiken, ben je gestoord. Als je een apparaat kunt ontwikkelen dat extreem goed kan ruiken is dat geniaal. Men schept meer vertrouwen in een hulpmiddel/electronica dan in de mens zelf.

Amber Kesseler


Nieuwe dvd - Cancer; The Forbidden Cures

A documentary by Massimo Mazzucco

Cancer is the only disease that has been defeated dozens of times without anyone knowing it. In the last 100 years, doctors, scientists, and researchers have developed diverse and effective solutions against cancer only to be thwarted by the political and propaganda power of the drug-dominated medical profession. This is the story of Essiac, Hoxsey, Laetrile, Shark Cartilage, Mistletoe, and Bicarbonate of Soda all put together in a stunning overview that leaves no doubt that inexpensive cures for cancer do exist but are systematically blocked by Big Pharma because they come from nature and cannot be patented. Highly informative. 93 minutes.

Lees verder


Wetenschappers van UCLA bouwen een leger van anti-tumor immuuncellen en bekijken hoe ze de kanker aanvallen

Onderzoekers van UCLA's Jonsson Comprehensive Cancer Center bouwden een groot, goed bewapend bataljon van tumorzoekende cellen van het immuunsysteem en keken, in real-time met gebruik van Positron Emissie Tomografie, hoe de speciale strijdkrachten door het lichaam bewegen om gevaarlijke melanomen te lokaliseren en aan te vallen.

Link

Cindy Oppers


Cannabis doodt kanker !!!

Cannabinoide doodt kanker en de VS-regering weet dat al 36 jaar!!!

Hieronder is een repost van een artikel dat in november 2003 gepubliceerd is op de website Americans for Safe Access. Het artikel beschrijft hoe cannabinoide, de actieve stof in marihuana, de groei remt van tumoren bij laboratoriumdieren en de kankercellen ook doodt. Het eindigt met de tekst dat de Amerikaanse overheid dit al meer dan 35 jaar weet en dat de media, die normaal erop af zouden springen als er een verhaal over een geneesmiddel tegen kanker is, het nu eerder links laten liggen dan er iets over te verhalen.

Link

Geert


Glucosamine remt taaie kankertypes

Glucosamine, een bestanddeel van gewrichtsbeschermende supplementen, remt waarschijnlijk ook aantal moeilijk behandelbare kankercellen. Dat ontdekten moleculaire biologen van het Californische Beckman Research Institute. Glucosamine schakelt in de kankercellen het STAT3-gen uit. Artsen kunnen tumoren waarin dat gen harder werkt dan normaal slecht bestrijden.

Link


Can Your Grill Cause Cancer?

Following six pieces of advice as you grill this Memorial Day and beyond can dramatically reduce your exposure to carcinogens, experts said Friday.

Link


Man Cured of Cancer by Applying Hemp Oil


Kanker voorkomen en terugdringen


Honingraad

Inloophuis De Honingraad in Breda is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. De deur staat altijd open; iedereen is welkom. In deze documentaire vertellen bezoekers en vrijwilligers over de uiteenlopende activiteiten en mogelijkheden.


Can Dogs Smell Cancer?

For 15 years, a handful of scientists have battled scepticism and ridicule to investigate the possibility that dogs could be trained to sniff out cancer. This revealing film pieces together the cancer-sniffer-dog story from its roots in anecdotal tales of pet dogs alerting their owners to a problem to the ongoing research that has appeared repeatedly in medical journals for years. Most notably, the film has exclusive access to two trials that put dogs to the test under rigorous scientific conditions. The results are astounding and could begin to challenge our core belief in modern medicine.


Can Cancer Thrive in an Alkaline Environment?


The sustainable food chain


How to starve cancer

William Li discusses a new way to think about treating cancer and other diseases -- anti-angiogenesis, which means preventing the growth of blood vessels that feed a tumor. The crucial step: Eating cancer-fighting foods that beat cancer at its own game.


Wetenschappers van het UT Southwestern hebben een eiwit ontdekt dat de invasie van tumorcellen bemoeilijkt

Onderzoekers van het UT Southwestern Medical Center hebben ontdekt dat kankercellen, die een belangrijk eiwit missen, agressiever zijn en een grotere kans hebben om uit te zaaien. Het biedt een medicijn om bepaalde typen tumoren te bestrijden. "Later kunnen we een medicijn ontwikkelen dat het COMMD1-eiwit terugbrengt naar normale waarden, of zelfs hoger dan nogmaal, in de tumor, in de hoop de invasie van kankercellen te beÔnvloeden,"zegt Dr. Ezra Burstein, assistent-professor moleculaire biologie en auteur van het onderzoek dat in juni verschijnt in de "Journal of Clinical Investigation". "Als de kankercellen begonnen zijn andere organen binnen te dringen, kan verder invasie misschien een halt toegeroepen worden of zelfs worden teruggedraaid."

Link

Xynthia Kavelaars


Ontketende oncologische chirurgie

Gecompliceerde operaties bij kankerpatiŽnten die niet vaak worden uitgevoerd, moeten worden geconcentreerd in een beperkt aantal ziekenhuizen. Het levert namelijk een enorme verbetering van zorg op. Dit stelt prof. dr. Hans de Wilt, die morgen zijn oratie houdt als hoogleraar Oncologische Zorg in het UMC St Radboud. Mogelijk 'skypet' De Wilt tijdens zijn oratie ook even Leo Hulshof, die bezig is met een drieduizend kilometer lange fietstocht om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek.

PatiŽnten met slokdarmkanker hebben veel minder overlevingskansen wanneer ze in een centrum worden geopereerd dat maar weinig van deze operaties doet. Voor operaties bij patiŽnten met kanker aan de alvleesklier, longen, darmen of blaas geldt hetzelfde. "Dergelijke hoogcomplexe operaties moeten daarom geconcentreerd worden in een beperkt aantal gespecialiseerde centra", zegt prof. dr. Hans de Wilt. "Dat is ook de mening van de inspecteur van de volksgezondheid, van patiŽntenverenigingen, ziektekostenverzekeraars en wetenschappelijke verenigingen. Centralisatie van relatief kleine groepen patiŽnten die hoogcomplexe zorg nodig hebben, leidt tot een enorme verbetering van de zorg."

Specialiseren en centraliseren
Als voorbeeld van zo'n aanpak in de regio Nijmegen noemt De Wilt het Slokdarm Centrum Oost Nederland (SCON), waarbij patiŽnten bij voorkeur worden geopereerd in het UMC St Radboud en het CWZ. Dankzij de centralisatie is de overleving van slokdarmpatiŽnten 1 jaar na de operatie met maar liefst 15 procent gestegen! De cijfers werden eerder deze week door dr. Han Bonenkamp van het UMC St Radboud en zijn collega dr. Camiel Rosman van het CWZ namens het SCON gepresenteerd. Ook de centralisatie voor pancreastumoren en levertumoren in de regio Nijmegen is nu vrijwel gerealiseerd.


Vaak kunnen de hoge bloeddruk medicijnen het risico op kanker vergroten

Een veelgebruikt soort medicijnen tegen hoge bloeddruk kan het risico op kanker enigszins verhogen, zeiden Amerikaanse onderzoekers afgelopen zondag, en zij doen een beroep op Amerikaanse toezichthouders om daar aandacht aan te geven.

Link

Constans Kootstra


Het stoppen van kanker

Prof. Shaul Yalovsky van de universiteit van Tel Aviv heeft een "schakelaar"  geÔdentificeerd die celgroei in planten kan starten. De onderzoeker gelooft dat hij ťťn stap verwijderd is  om de ROP-achtige schakelaar uit te zetten in mensen; een proces dat de groei van tumoren zou kunnen verhinderen.

Link

Dennis


Nederlandse levensstijl zorgt voor meer kanker

Steeds meer Nederlanders krijgen kanker. Ook sterven er meer Nederlanders aan kanker dan gemiddeld in Europa. Dat concludeert het Nationaal Programma Kankerbestrijding in de maandag verschenen NPK-monitor.

Link


Kankermedicijn Avastin kan ook zware nierschade veroorzaken

Roche heeft weer een nieuwe tegenvaller. Uit een nieuwe Amerikaanse studie naar dit kankermedicijn blijkt namelijk dat het voor schade aan de nieren kan zorgen. Het verhoogt namelijk eiwitverlies via de nieren en dit kan weer tot schade aan de nieren leiden. Het gaat om ongeveer 2% van de mensen die dit slikten.

Link

Ron

Andere bijwerkingen:

De vaak (minder dan 1 op de 10 patiŽnten) voorkomende meest ernstige bijwerkingen zijn:

- perforatie van de darm,
- bloedingen,
- verstopping van slagaders door een bloedstolsel.

De ernstige bijwerkingen, die zeer vaak (meer dan 1 op de 10 patiŽnten) kunnen voorkomen, omvatten:
- hoge bloeddruk,
- problemen met wondgenezing na een operatie.

De ernstige bijwerkingen die vaak (minder dan 1 op de 10 patiŽnten) kunnen voorkomen, omvatten:
- verlaagd aantal witte bloedlichaampjes in het bloed,
- bloeding, die in verband wordt gebracht met de tumor,
- gebrek aan energie,
- buikpijn,
- diarree,
- pijn,
- bloedstolsel in de diepe aderen van de benen,
- plaatselijke pusophoping,
- infectie in het bloed,
- verminderde bloedtoevoer naar de hersenen,
- bloedstolsels in de slagaders die kunnen leiden tot een beroerte en een hartaanval,
- flauwvallen.

Link


Sneller opsporen van tumoren

Gewoonlijk doen artsen een biopsie inclusief weefselanalyse om tot een betouwbare diagnose van kanker te komen. Er wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling van een microscopisch kleine sensor voor afbeeldingen, die in een endoscoop past. Hiermee kan een in vivo kanker diagnose gesteld worden en dat betekent een versnelde opsporing van tumoren.

Link

Ignit Bekken


Scripps Research wetenschappers vinden nieuwe manier om
kankercellen te aan te pakken

In 't Scripps Research Institute hebben wetenschappers een nieuwe manier ontdekt om een soort kankercel te traceren en te vernietigen. De bevindingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieŽn om lymfomen, leukemie en aanverwante vormen van kanker te behandelen.

Link

Constans Kootstra


Max Gerson Institute

Healing of disease.....

Link

Gerrit


Positieve resultaten DCA (MMS) op kanker zegt recent onderzoek

Dr. Evangelos Michelakis van Alberta University presenteerde 12 mei 2010 een nieuw onderzoek naar de toepassing van DCA op glioblastoma weefsel, een tot nu toe ongeneeslijke vorm van hersentumor. Met succes.

Link

Geert


Asperge tegen kanker

De Asperge is een uitermate gezonde groente, dŠt is geen geheim. Je kunt de Asperge bijna een kruid noemen, zůveel mensvriendelijke eigenschappen heeft deze plant. En als het niet zo lekker was dat hij als groente werd gegeten…

Link

Geert


TED - Kunnen we kanker uithongeren?

Gerrit


Hypotheses for prevention and cure of cancer

One century ago the risk of developing cancer was 1 in 50. Now it is closer to 1 in 2. More than 50% of cancer patients die from it. In this video we look at the cancer process and characteristics. Furthermore we deliver rather controversial hypotheses about how to prevent and how to cure cancer. We like to emphasize that these are hypotheses. They still have to be proven right or wrong.


Slimme 'chemo-bommen' tegen kankergezwel

Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben een manier gevonden om de bijwerkingen van chemotherapie te verminderen. Ze verpakken de chemomedicijnen in vetbolletjes. Die worden dan in het gezwel met warmte tot ontploffing gebracht. De kankermedicijnen kunnen daardoor gericht hun werk doen en dat leidt tot minder bijwerkingen in de rest van het lichaam.


'Holy Grail' kankervaccin ?

'Holy Grail' kankervaccin dat tumoren opblaast in een tijdsbestek van weken wordt geprezen als een groot gat bij het bestrijden van de aandoening De behandeling die in de komende maanden getest wordt op Britse patiŽnten, kan malignant melanoma, een van de gevaarlijkste vormen van huidkanker, omdraaien en zelfs genezen.

Link

Ignit Bekken


Zembla - Het kankerdoolhof

Afl.: Het kankerdoolhof. Voor de veiligste auto of de goedkoopste koelkast wemelt het van consumentenadviezen. Maar wat als je borstkanker hebt of darmkanker en je wilt weten bij welk ziekenhuis en welke chirurg je terecht moet voor het beste resultaat? In de Verenigde Staten is van elke chirurg bekend hoe goed hij of zij het vak verstaat. De kwaliteit van het werk van een chirurg is van groot belang, zeker bij de behandeling van kanker. Maar Nederlandse ziekenhuizen publiceren nauwelijks of geen cijfers. Hoeveel patiŽnten na een slokdarmoperatie overlijden of welk ziekenhuis weinig ervaring heeft met een blaascarcinoom wordt wel bijgehouden en geadministreerd, maar niet openbaar gemaakt. Zonder contacten in de medische wereld is het daarom nagenoeg onmogelijk om uit te vinden waar je moet zijn voor bijvoorbeeld een dikke darmoperatie of welk ziekenhuis je maar beter kunt mijden als het om een borstbesparende operatie gaat. De gemiddelde patiŽnt gaat ervan uit dat de kankerzorg in Nederland overal even goed is. Maar klopt dat ook? Zijn de resultaten van de kankerbehandelingen in ziekenhuizen overal gelijk?

Link

Maaike


Versnelde bestraling vermindert de toxiciteit bij patiŽnten met gevorderde hoofd-en halskanker

Een versnelde, kortere stralingstherapie van patiŽnten met gevorderde hoofd-en halskanker biedt artsen de mogelijkheid de hoeveelheid chemotherapie te verminderen, waardoor toxiciteit wordt gereduceerd, volgens een studie gepresenteerd op het Multidisciplinaire hoofd-en halskanker Symposium, gesponsord door AHNS, ASCO, ASTRO en SNM. Tussen juli 2002 en mei 2005 werden voor deze multi-institutionele gerandomiseerde fase III test studie 721 patiŽnten geanalyseerd met stadium III-IV-carcinoom van de mondholte, orofarynx (onderdeel van larynx), hypopharynx (idem) of larynx (keelholte), waarvan er 360 versnelde straling ontvingen en 361 de standaard straling ontvingen met respectievelijk twee en drie cycli van cisplatine (een op platinum gebaseerd chemotherapie medicijn). Na een mediane follow-up van 4,8 jaar, de totale survival rate van patienten die versnelde straling ontvingen versus patiŽnten die de standaard straling ontvingen was 59 procent tegen 56 procent. Ziektevrije survival rates waren 45 procent tegen 44 procent en lokale-regionale faal- en uitzaaiings rates waren ook zeer gelijk op 31 tegen 28 procent en 18 tegen 22 procent respectievelijk.

Link

Constans Kootstra


Mike Adams Interviews Charlotte Gerson

Join Mike Adams of NaturalNews.com and Charlotte Gerson of The Gerson Institute (as featured in 'http://www.foodmatters.tv/') in this fascinating interview about the history of mainstream oppression against cancer cures and leading anti-cancer doctors. This goes all the way back to the Nazis, IG Farben and the history of pharmaceutical companies like Bayer, which were implicated in the chemical torture of concentration camp prisoners. This is a must-listen interview for anyone suffering from cancer. If you even know of someone who has cancer, send them this link.


Healing Cancer From The Inside Out

If you think conventional treatments cure cancer...THINK AGAIN! Winner of the Green Apple Award, Raw Lifestyle Film Festival 2008. Mike Anderson takes a look at the cancer industry with a critical eye given its failure to do what they claim to do - find a cure. The billion-dollar industry fueled by non-profit organizations, the Americal Medical Association and the pharmaceutical companies, just to name a few, have made it their mission to dismiss any and all alternative treatments that will risk the financial abundance this disease has produced. Through basic nutrition, which boosts our own natural immune system, anyone with cancer or a chronic illness, can reverse the effects of their disease. "The most important contribution to the cancer battle in the last several decades." - Brian Clement, Ph. D., Director of Hippocrates Health Institute. "His message is dynamite." - T. Colin Campbell, Ph. D., The China Study. "This film will shake you to your foundations." - Thomas Lodi, M.D., Director, An Oasis of Healing. "An eye-opening and inspiring documentary." Meg Wolfe, Becoming Whole


Dit kleine bloemetje kan duizenden levens redden

Een klein bloemetje zou jaarlijks het leven van duizenden leukemiepatiŽnten kunnen redden. Wetenschappers ontdekten dat pluimgipskruid geneesmiddelen tegen kanker tot ťťn miljoen keer kan versterken.

Link

Maaike


Omvang van overdiagnose bij kanker blijft behoefte aan strategieŽn om het probleem aan te pakken

Veel soorten van kanker die door onderzoekstesten ontdekt werden zijn niet bestemd om symptomen of dood veroorzaken en daarvoor voor te stellen als een verschijnsel bekend staand als overdiagnose. En omdat overdiagnose leidt tot onnodige behandeling en andere schade toebrengt, is het belangrijk om klinische en onderzoekstrategieŽn te ontwikkelen, het te kwantificeren, te erkennen en te leiden volgens een overzicht 22 april '10 online gepubliceerd in het tijdschrift van het National Cancer Institute. H.Gilbert Welch, M.D en William Black, M.D of the Dept. of Veterans Affair Medical Center, White River Junction, Vt. en the  Dartmouth - Hitchcock Medicalcenter gebruikten gegevens van grote gerandomeerde trials screening om de mate van overdiagnose te schatten.

Zij vonden dat ongeveer 25 % van borstkanker die op mammogrammen worden ontdekt en ongeveer 60% van prostaatkanker die met prostaat-antigeen (PSA) worden ontdekt overdiagnose zou kunnen vormen. Ze beoogden dat deze begroting alleen zal toenemen met Spiraal-CT scan, in een observatiestudie werden bijna zoveel gevallen van longkanker gevonden bij rokers als niet rokers. De auteurs wijzen ook op de incidentie van kanker en de sterftecijfer statistieken als bewijs van overdiagnose. Voor vijf kankersoorten-schildklier-,prostaat,nier en borstkankeren melanoom- gegevens van de afgelopen 30 jaar tonen een toenemend aantal nieuwe gevallen maar niet een toename in sterfgevallen. In elk van deze vormen van kanker,een toename van screening of beeldvormende onderzoeken wordt in verband gebracht met een toenemend percentage van nieuwe diagnoses.

Link

John Huizinga


Professor Paul Moss - Birmingham Heroes - University of Birmingham

Leading a revolution in Cancer treatment.


Viral 'tricks' that trigger cancer discovered

A genetic Achilles' heel that helps viruses invade the body and trigger cancer was uncovered by scientists.


Forse toename van kanker

Het aantal Friezen dat kanker krijgt, stijgt de komende jaren fors. Uit prognoses van het Integraal Kankercentrum Noord Oost (IKNO) blijkt dat alle vier meest voorkomende tumorsoorten (longen, prostaat, darm en huid) gaan toenemen.

Link


Kanker remmen door bloedvatgroei tegen te gaan

Marlies Langenberg onderzocht endotheelcellen en hun rol en toepassingen in de behandeling van kanker. Deze cellen zijn aangrijpingspunt voor behandeling omdat zij de bouwstenen vertegenwoordigen van bloedvaten en vooral de tumorbloedvaten. Tegen de verwachtingen in spelen deze cellen ook een grote rol in de normale fysiologie van weefsels en organen waardoor behandelingen gericht tegen deze cellen veel bijwerkingen hebben. Endotheelcel- of angiogenese-remming door de VEGF-signaleringsroute te remmen kan resulteren in ernstige bijwerkingen in een groot deel van de patienten. Het merendeel van deze bijwerkingen lijkt goed te behandelen maar kan hoogstwaarschijnlijk in de toekomst, als de overleving toeneemt toch een probleem gaan vormen.


Nano-discs destroy cancer cells

A new technique, designed with the potential to treat brain cancers, is under study at Argonne National Laboratory and the University of Chicago Medical Center. The micron-sized magnetic materials, with vortex-like arrangements of spins, were successfully interfaced with Glioblastoma multiforme (GBM) cancer cells. The microdisks are gold-coated and biofunctionalized with a cancer-targeting antibody. The antibody recognizes unique receptors on the cancer cells and attaches to them (and them alone), leaving surrounding healthy cells unaffected during treatment.

Under application of an alternative magnetic field, the magnetic vortices shift, leading to oscillatory motion of the disks and causing the magneto-mechanic stimulus to be transmitted directly to the cancer cell. Probably because of the damage to the cancer cell membrane, this results in cellular signal transduction and amplification, causing initiation of apoptosis (programmed cell death or "cell suicide").

Manifestation of apoptosis is of clinical significance because the malignant cells are known to be almost "immortal" (due to suppressed apoptosis), and, consequently, highly resistant to conventional (chemo- and radio-) therapies. Due to unique properties of the vortex microdisks, an extremely high spin-vortex-induced cytotoxicity effect can be caused by application of unprecedentedly weak magnetic fields. An alternative magnetic field as slow as about 10s Hertz (for comparison, 60 Hertz in a electrical outlet) and as small as less than 90 Oersteds (which is actually less than the field produced by a magnetized razor blade) applied only for 10 minutes was sufficient to cause ~90% cancer cell destruction in vitro. The study has only been conducted in cells in a laboratory; animal trials are being planned.


What Feeds a Tumor? Targeting the Tumor Blood Supply

Dr. Michael Milosevic is a radiation oncologist and one of the three directors of the STTARR Innovation Centre which is focused on radiation therapy research. He specializes in the treatment of gynecological and prostate cancers, and is currently leading several patient studies focused on understanding how abnormal tumour blood flow and metabolism influence the response to treatments like radiation therapy. One study, for example, is combining the use of a drug that blocks the formation of new blood vessels with radiation treatment.


Stamcellen uit het beenmerg bevorderen tumorgroei

Na leukemie en hersentumoren is Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. NHL is een groep van kwaadaardige hematologische afwijkingen in de lymfeklier. Ondanks betere behandelmogelijkheden sterft nog steeds 20,3% van de kinderen en 31% van de volwassenen met een dergelijk lymfkliergezwel binnen vijf jaar na de diagnose. Recent is duidelijk geworden dat de micro-omgeving van de tumor een bepalende rol heeft in het ontstaan en doorgroeien van kanker. Promovenda Berber Roorda onderzocht de invloed van bepaalde stamcellen uit het beenmerg, MSC’s genaamd, op de ontwikkeling van tumoren in de lymfeklier.

Link


Testosterontekort beÔnvloedt kwaliteit van het leven van mannen
die genezen zijn van kanker

Een nieuwe studie laat zien dat van kanker genezen mannen die een testosterontekort ontwikkelen na chemo en bestraling een leven van mindere kwaliteit leiden en minder energie hebben. De studie stelt daarom voor om deze mannen testosteron suppletie te geven. Testosterontekort is een late bijwerking van bestraling en chemo die optreedt bij zo'n 15% van de mannen die genezen van kanker. De onderzoekers keken naar de relatie tussen testosteron-niveau, kwaliteit van leven, zelfrespect, vermoeidheid en sexueel functioneren bij 176 jonge mannen die genezen waren van kanker en vergeleken dat met 213 jonge mannen zonder kanker. De genezen mannen ervoeren een duidelijke vermindering in de kwaliteit van hun leven, evenals verminderde energie en libido. Deze ervaringen waren nog groter bij genezen mannen met een testosterontekort. Verder waren er daarentegen op het psychische vlak geen verschillen, was ook de eigenwaarde normaal en werden de sexuele relaties niet gehinderd bij de genezen mannen.

Keimpe Wiersma

Link


Catching Cancer: bacterien of virussen

Met o.a. quotes uit Tv-Documentaire van Sonya Pemberton

Link

Frank


Stem Cells Which "Fool Immune System" May Provide
Vaccination for Cancer

UConn Health Center researchers have uncovered a way to potentially use human stem cells as a kind of vaccine against colon cancer. This discovery, led by experts in immunology, Drs. Zihai Li and Bei Liu, builds upon a century old theory that immunizing with embryonic materials may generate an anti-tumor response by "fooling" the immune system into believing that cancer cells are present. The finding potentially opens up a new paradigm for cancer vaccine research.


Understanding what feeds a tumor: Back to the future

Dr. Brad Wouters recently returned to Canada after establishing a thriving radiation biology research program in the Netherlands. He is leading the Hypoxia and Microenvironment Program at The Princess Margaret and his lab is focused on understanding and then exploiting the vulnerabilities of tumour microenvironments (like the low oxygen environment) for improved cancer detection and treatment.


Cleveland Clinic, CWRU tandheelkundige onderzoeker vindt de knop die zorgt voor de verspreiding van kanker

In een Rapportage in Nature Cell Biology, beschrijven onderzoekers de ontdekking van een specifiek eiwit genaamd javascript-2 (DAB2) welke verantwoordelijk is voor de knoppen welke het proces start dat kankercellen van de oorspronkelijke tumor vrijgeeft en zorgt voor het verspreiden van de cellen welke zich kunnen ontwikkelen tot nieuwe tumoren in andere delen van het lichaam. Van het proces genaamd epitheliale-mesenchymale transdifferientiation (EMT) is bekend dat het een rol kan spelen bij het vrijgeven van cellen (epitheliale cellen) op het oppervlak van de tumor en het vervormen daarvan in voorbijgaande mesenchymale cellen. Deze laatstgenoemden zijn cellen met het vermogen om nieuwe tumoren te ontwikkelen.Dit is vaak het fatale proces in borst-, eierstok-, pancreas-en colorectale kanker.

Link

Eric van Staalduinen


Obesity Linked To 'clear-cell' Cancer

Obesity and a particularly dangerous form of kidney cancer have been linked, according to scientists.


David Agus: A new strategy in the war against cancer

Traditionally, David Agus explains, cancer treatments have had a short-sighted focus on the offending individual cells. He suggests a new, cross-disciplinary approach, using atypical drugs, computer modeling and protein analysis to treat and analyze the whole body.


4 mln euro voor onderzoek naar afweersysteem als wapen tegen kanker

Prof. dr CJM (Kees) Melief (LUMC) en Prof. dr. CG (Carl) Figdor (UMC St Radboud) ontvangen de KWO-prijzen 2009, ieder ter waarde van 2 miljoen euro. KWF Kankerbestrijding introduceerde in 2007 de KWO-prijs om toponderzoekers in staat te stellen mulitdisiplinair onderzoek te verrichten ter bevordering van de strijd tegen kanker. De officiŽle uitreiking van de KWO prijzen vindt plaats in het najaar van 2010.

Beide wetenschappers besteden de KWO-prijs aan wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van het menselijk afweersysteem - het immuunsysteem - te gebruiken om kanker te bestrijden. Het onderzoek focust zich vooral op de dendritische cel, die als taak heeft vreemde indringers zoals virussen en bacteriŽn vroeg op te merken en zo het immuunsysteem te alarmeren (tumorimmunologie). In experimentele patiŽntenstudies is inmiddels aangetoond dat deze cellen de groei van een tumor een halt kunnen toeroepen. Tumorimmunologie zou in de toekomst een specifiekere en minder toxische manier kunnen zijn om kankergezwellen op te ruimen en of te voorkomen.

--

Misschien had de KWF beter eens met dhr Gorter kunnen gaan babbelen die al jaren bezig is met deze vorm van kankerbestrijding, maar ja wiel opnieuw uitvinden kan toch ook?


Langetermijn problemen kankerbehandelingen

De laatste jaren is de behandeling van patiŽnten met kanker verbeterd. Geleidelijk komen er daardoor steeds meer overlevers van kanker. We weten echter sinds kort dat er ook nadelige gevolgen kunnen ontstaan na een eerdere kankerbehandeling. Langdurig ziektevrij overlevend wordt een aantal kankersurvivors, zo is gebleken, na vele jaren geconfronteerd met ongewenste late effecten van de behandeling. Voor dit probleem komt heel geleidelijk meer aandacht. In zijn oratie gaat Jourik Gietema in op de resultaten van verricht onderzoek dat laat zien dat een gedeelte van de kankersurvivors ťťn of meerdere late effecten ontwikkelt die van invloed kunnen zijn op hun dagelijks functioneren en uiteindelijk toekomstperspectief. Het is van groot belang dat duidelijk wordt waardoor deze late effecten ontstaan, welke factoren van invloed zijn op de ontwikkeling ervan en welke subgroepen late effecten ontwikkelen. Voor antwoorden op deze relevante vragen is nog veel meer wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Het Medisch Oncologisch team van prof. Gietema doet research naar de beste methoden om, zonder de kans op een goede reactie te compromitteren, het risico op ongewenste gevolgen van een kankerbehandelingen te beperken. Het gewenste resultaat daarvan is effect gestuurd.

Link


Hypocrisie ten top: Nieuwe kankertherapie St Radboud slaat aan

Een nieuwe kankertherapie die in het Nijmeegse UMC St Radboud nog selectief wordt toegepast, dentritische celtherapie, is zo succesvol dat die binnen 5 tot 10 jaar als reguliere behandeling kan worden gegeven voor diverse typen kanker.

Link

House

--

En laat nu juist dit de therapie zijn waarvoor mensen als Robert Gorter zijn gemangeld door zowel de KWF en de antikwakbrigade olv Renkens en van Dam.

Ron


Gedifferentieerde cellen kunnen worden aangezet om weer te gaan delen

Gedifferentieerde cellen die normaal niet meer kunnen delen, kunnen worden aangezet om weer te gaan delen, blijkt uit onderzoek van Jerome Korzelius. Dit kan van groot belang zijn voor het begrijpen van kanker en in het ontwikkelen van therapie voor het herstellen van beschadigd weefsel in volwassenen.

Voor het ontstaan van een volledig organisme uit slechts een enkele cel is een groot aantal celdelingen nodig. Celdeling vindt ook nog uitgebreid plaats tijdens het volwassen leven van organismen waaronder de mens. Dit moet exact gebeuren, want ongecontroleerde celdeling leidt tot het ontstaan van kanker.

Celdeling wordt bestuurd door twee verschillende soorten eiwitten: de cyclines en de cycline-gereguleerde kinases of cdk's. Complexen van cyclines en cdk's regelen elke stap in de deling van de cel, van het verdubbelen van het erfelijk materiaal tot het verdelen ervan in de twee nieuwe dochtercellen. Sommige cellen gaan zich na de deling differentieren: ze ontwikkelen zich verder tot bijvoorbeeld spier- of zenuwcellen. Die differentiatie betekent voor veel cellen dat ze zich daarna niet meer kunnen delen.

Het proefschrift van Jerome Korzelius beschrijft hoe cyclines en cdks de celdeling reguleren in de kleine worm C. elegans. In het bijzonder onderzocht hij hoe spiercellen die zich terug hebben getrokken uit de delingscyclus weer kunnen worden gestimuleerd om in deling te gaan. Door bepaalde cycline/cdk combinaties aan te zetten wordt de celdelingcyclus opnieuw geactiveerd in deze spiercellen. Dit blijkt te gebeuren zonder dat de spiercellen hun spierfunctie verliezen.

Het onderzoek van Korzelius toont tevens aan dat celdeling van deze cellen minder strikt wordt gecontroleerd dan voorheen werd gedacht. Voorts kan deze bevinding van groot belang zijn voor ons begrip over het ontstaan van kanker en het ontwikkelen van methoden om beschadigd weefsel terug te laten groeien.


Brian Peskin - Zťťťťr interessant!

Deel 2 | Deel 3 | Deel 4 | Deel 5

Professor Peskin has devoted his life to helping others and finding the truth in a sea of conflicting information. In this presentation he gives the science and real-life results of proper EFA supplementation and the connection between Cancer, Heart Disease, and unadulterated parent omega 6 and 3 EFAs, which he terms Parent Essential Oils or PEOs. For the easy to read pdf of this presentation and more information on this important subject please visit brianpeskin.com.

Mike


Stress veroorzaakt kanker

Dagelijkse emotionele stress kan tumoren doen groeien, dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Onderzoekers ontdekten dat elk soort trauma, emotioneel of lichamelijk, ervoor kan zorgen dat er zich een 'weg' vormt tussen kankermutaties.

Link

Dr Ryke Hamer zegt dit al tientallen jaren en wordt nog altijd als kwakzalver afgeschilderd [Link]

Volgens de KWF kan dit niet [Link]

Dan nog speciaal voor de "experts" bij de KWF

Wetenschappers uit Israel zien echter wel relaties tussen trauma's en kanker:

Childhood stress is most damaging. “There's very good evidence that childhood adversity is associated with a higher level of inflammation in adulthood and that may persist over time,” she says, “Kids who been traumatized in a variety of ways--like long term physical or sexual abuse-- appear to have higher level of inflammation. That could be very a reasonable mechanism that could contribute to increased risk of cancer here.”  [Link]

En in 2008

Women exposed to negative life events at greater risk of breast cancer

Happiness and optimism may play a role against breast cancer while adverse life events can increase the risk of developing the disease, according to a study by Professor Ronit Peled, at Ben-Gurion University of the Negev in Israel. An article on the study titled "Breast Cancer, Psychological Distress and Life Events among Young Women," was just published in the British journal BMC Cancer (8:245, August 2008). In the study, researchers questioned women about their life experiences and evaluated their levels of happiness, optimism, anxiety, and depression prior to diagnosis. Researchers used this information to examine the relationship between life events, psychological distress and breast cancer among young women. A total of 622 women between the ages of 25 and 45 were interviewed: 255 breast cancer patients and 367 healthy women. "The results showed a clear link between outlook and risk of breast cancer, with optimists 25 percent less likely to have developed the disease. Conversely, women who suffered two or more traumatic events had a 62 percent greater risk," Peled said. "Young women who have been exposed to a number of negative life events should be considered an 'at-risk' group for breast cancer and should be treated accordingly." The researchers indicate that women were interviewed after their diagnosis, which may color their recall of their past emotional state somewhat negatively. However, according to Peled, "We can carefully say that experiencing more than one severe and/or mild to moderate life event is a risk factor for breast cancer among young women. On the other hand, a general feeling of happiness and optimism can play a protective role." "The mechanism in which the central nervous, hormonal and immune systems interact and how behaviour and external events modulate these three systems is not fully understood," Peled states. "The relationship between happiness and health should be examined in future studies and relevant preventative initiatives should be developed."


RFQMR - Kwakzalverij ?

Ik zag toevallig een item over "kwakzalverij" met bepaalde apparatuur die gunstig kon zijn bij oa kanker. Natuurlijk meteen afgebrandt door de gevestigde orde en de bloedhonden van de antikwak. Ik ben even gaan Googlen en vond nog wel deze studies

--

Efficacy of Rotational Field Quantum Nuclear Magnetic Resonance (RFQMR) in the treatment of End Stage Terminal Cancer Patients

In conclusion the volunteers were indeed patients for whom there was no further known treatment available. On top of that, the majority of the patients had been informed by their treating oncologist that they had a very limited future life expectancy, often as short as 1 – 3 months. Future life expectancy in medical terms is hard to predict, especially for most cancer patients. Still, considering the fact that the patients involved were very ill indeed, an extraordinary high percentage of the treated patients are still alive. Remarkable in this aspect are the GBM patients treated. GBM is a very lethal tumor, with normally death within three to six months after diagnoses. 60% of the GBM patients are still alive even after two years. We also noted some of the tumors became stable (non-proliferative). This may be the phase before apoptosis becomes clear. Further basic research and follow up would be necessary. Almost all patients reported an improvement of well being after completion of the treatment. Patients reported less pain, more energy, more appetite, improved strength.

Download PDF

--

Studie mbt artritis in het kniegewricht

Rotational field quantum magnetic resonance (RFQMR) in treatment of osteoarthritis of the knee joint

Conclusion
(a) Younger subjects had earlier subjective and objective relief, which was almost complete at 21 days.
(b) Subjects with lower pain scores (i.e. more pain) showed greater subjective improvements.
(c) No gender difference to treatment was seen.
(d) No significant difference in status at the end of treatment and at one month was noted.
(e) Exposure of the knee cartilage to RFQMR is an effective method of treatment and
can be a new line of treatment for osteoarthritis.

Download PDF

Ik vond ook nog een overzicht van mensen met terminale kanker. Van 4 mensen met longkanker overleefden 3 mensen de 1 jarige studie terwijl hun levensverwachting max 6 weken was geweest. Totaal waren er van de 38 mensen met div vormen van kanker na een jaar nog 20 in leven. [Link]

Verder nog een foto mbt artritis knie van een 57 jarige vroun voor en na
behandeling: [Link]

De club in Leiden bestaat uit oa een oogarts en een oud commissaris van politie [Link]

Geen idee wat er van waar is maar in een land waar men vaak niet verder komt dan het vergiftigen van kankerpatiŽnten mbv chemo waarmee van de ene patiŽnt misschien zijn leven wordt verlengd en van de reeds zeer verzwakte wordt verkort ben ik altijd geÔnteresseerd in alternatieve oplossingen die niet zijn ontwikkeld door een op geld beluste farmaceutische industrie. Heb je ervaring met deze aanpak mail ons even.

Het apparaat is bedacht door radioloog in India: [Link]

Mochten de medische maffia de kliniek in Leiden sluiten dan zul je naar India moeten: [link]. Heksenjacht wordt wederom door de SP aangewakkerd [link]

Ervaring van een patiŽnt: Link

Ron


Het blokkeren van nucleaire receptor kan bloedtoevoer naar tumor afsnijden

Een nieuwe methode van het blokkeren van de genese van bloedvaten die tumoren voeden kan beginnen met de nucleaire receptor COUP-TFII (kip ovalbumine upstream promotor-transcriptiefactor II), hebben een paar onderzoekers van Baylor College of Medicine gemeld. Zij hebben de factor meer dan 20 jaar bestudeerd.   In een rapport dat vandaag online is gegaan in de Proceedings of de National Academy of Sciences, heeft een team welke is geleid door Dr Tsai Ming-Jer en Dr Y. Sophia Tsai (beiden professoren van de moleculaire en cellulaire biologie op BCM) experimenten beschreven waarin de groei van nieuwe bloedvaten en tumoren zelf waren onderdrukt toen COUP-TFII niet aanwezig was.

Link

E van Staalduinen


Extract paddenstoel tegen kanker

Een extract uit de wilde paddenstoel Cordyceps sinensis lijkt veelbelovende resultaten op te leveren in de strijd tegen meerdere kankersoorten.

Link


8-Year Amish Study: Cleaner Living = Healthier Lives

A new study examining cancer incidence rates in the Amish underscores the virtues of clean living and how theyre keeping this tight-knit community healthy. The study, conducted by researchers at Ohio States James Cancer Hospital and Solove Research Institute, looked at 24 different types of cancer over an eight-year period and found that overall cancer rates among the Amish are 40 percent lower than those living outside of an Amish community. The study was recently published in the journal Cancer Causes and Control.


Cannabisspray tegen kankerpijn

Een mondspray met cannabis kan de pijn van kankerpatiŽnten met een derde verminderen, zeggen wetenschappers na een experiment bij 177 patiŽnten.

Link


Rethinking Cancer

There's nothing quite as valuable as seeing the successes of others who have gone before you. - James Colquhoun, Producer Director 'Food Matters'. 'Rethinking Cancer' tracks the stories of five long-term survivors, whose recoveries range from 15-37 years, explaining why and how they went a different route with cancer, and, in one case, Lyme disease. Some were led to seek out alternatives after the standard course of treatment failed - literally sent home to die by physicians who said they could do no more for them. Others, after long investigation and soul searching, bravely chose the non-toxic, biorepair course of action because it seemed a more sensible, logical approach - that healing could be better fostered by nourishing, repairing and detoxifying the body, rather than being subjected to toxic substances that would cause further damage and side effects without addressing the underlying problem.

http://www.foodmatters.tv/_webapp/Rethinking%20Cancer


Lever- en spiereiwitmetabolisme in kanker cachexia

Voedingsadviezen voor kankerpatienten Een herkenbaar verschijnsel bij veel kankerpatienten is dat ze extreem afvallen. Cachexie wordt veroorzaakt door ontstekingsfactoren die door de aanwezigheid van de tumor worden geproduceerd. Het verlies aan spiermassa in dit proces is bepalend voor de conditie van de patient. Om dit proces te kunnen remmen met voeding, zou deze enerzijds de spiergroei moeten bevorderen en anderzijds de afgifte van ontstekingsfactoren tegengaan. Dat concludeert Stephan Peters in zijn proefschrift waarop hij 17 december promoveert aan de Universiteit Utrecht. Wisselwerking tussen lever en spierPeters stelt in zijn proefschrift dat de bewuste ontstekingsfactoren aanzetten tot eiwitproductie in de lever. Dezelfde ontstekingsfactoren lijken de spierafbraak te stimuleren. Spierafbraak leidt tot verzwakking van de patient en in extreme gevallen tot overlijden. Hiertoe heeft Peters de rol van de lever en de spier tijdens cachexie onderzocht. Nieuwe verklaring spierafbraakSpieren groeien door opname van eiwitten en zogenaamde satellietcellen (voorlopercellen van de spier). Peters laat zien dat ontstekingsfactoren de opname van de satellietcellen in de spiervezels lijken lam te leggen. Optimale voedingPeters concludeert dat een optimale voeding voor de patient moet bestaan uit eiwit, met daarin de juiste bouwstenen voor eiwitaanmaak in de lever en de spier. Daarnaast moet de voeding ook componenten bevatten die de ontstekingsfactoren remmen (bijvoorbeeld visolie) zodat de satellietcellen weer in de spieren opgenomen kunnen.


Interview over fruit en kanker

Rob Hundscheidt


Scientists Hope New Test Will Help Fight Cancer


UZ Brussel stelt revolutionaire kankertherapie voor

Het UZ Brussel stelt vandaag als eerste ziekenhuis ter wereld het Vero-systeem voor hogeprecisieradiotherapie voor.

Link


De bovenkamer - Wat is kanker?

Hans Clevers praat ons bij over de ziekte kanker. Wat is kanker precies en waarom is het zo moeilijk om het te bestrijden?

Link

--

Volgens Clevers speelt stress geen rol bij kanker. Volgens Israelische onderzoekers is er wel degelijk een verband tussen bijvoorbeeld een trauma en verhoogde kans op kanker (link). Al eerder toonde Israelische onderzoekers aan tussen borstkanker bij vrouwen en trauma's in de jeugd: They found that a generally positive outlook appeared to reduce the chance of breast cancer by a quarter. In addition, exposure to one or more of the traumatic "life events" such as loss of a parent or a spouse increased the risk by more than 60%.

Link


Video - Dr. Harold Varmus - Preventing Cancer

Nobel laureate Dr. Harold Varmus discusses the possibilities of preventing cancer. An interview with Turk Pipkin for the feature doc, Nobelity.


Video - Whole Body Hyperthermia Cancer Treatment


ASCO 2009: Patient accrual in clinical trials

New research shows that the longer it takes to develop a cancer clinical trial, the less likely it is that the trial will meet its goal for accruing patients and the less able it will be to report a statistically significant result.


Killing Tumor Cells with the Bee Venom component - Melittin!

When bees sting, they pump poison into their victims. Now the toxin in bee venom has been harnessed to kill tumor cells by researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis. The researchers attached the major component of bee venom to nano-sized spheres that they call nanobees. In mice, nanobees delivered the bee toxin melittin to tumors while protecting other tissues from the toxin's destructive power. The mice's tumors stopped growing or shrank. The nanobees' effectiveness against cancer in the mice is reported in advance online publication Aug. 10 in the Journal of Clinical Investigation. "The nanobees fly in, land on the surface of cells and deposit their cargo of melittin which rapidly merges with the target cells," says co-author Samuel Wickline, M.D., who heads the Siteman Center of Cancer Nanotechnology Excellence at Washington University. "We've shown that the bee toxin gets taken into the cells where it pokes holes in their internal structures." Melittin is a small protein, or peptide, that is strongly attracted to cell membranes, where it can form pores that break up cells and kill them. "Melittin has been of interest to researchers because in high enough concentration it can destroy any cell it comes into contact with, making it an effective antibacterial and antifungal agent and potentially an anticancer agent," says co-author Paul Schlesinger, M.D., Ph.D., associate professor of cell biology and physiology. "Cancer cells can adapt and develop resistance to many anticancer agents that alter gene function or target a cell's DNA, but it's hard for cells to find a way around the mechanism that melittin uses to kill."


50% kankersterfte te voorkomen door gezonde leefstijl

Ongezond leven staat aan de basis van tenminste 50% van de sterfgevallen door kanker. Bijna tweederde van de Nederlanders is van mening dat leefstijl een grote rol speelt bij het ontstaan van kanker.

Link


Alice in biocideland

Losjes gebaseerd op Alice in Wonderland proberen wij u uit te leggen wat de waarheid is rondom, en de achterliggende reden is van geÔmpregneerd hout, groene stroom, mileubeton en de miljarden euro’s aan milieusubsidie die wij betalen aan onze AVI’s (groene-stroomcentrales). Tevens zult u gaan begrijpen waarom kanker doodsoorzaak nummer 1 is in Nederland. Als u schrikt is dat een volkomen normale reactie, als u boos wordt ook. Graag willen wij u wel troosten met de opmerking dat er een oplossing voorhanden is. U kunt het in onderstaand artikel allemaal lezen. Wij hopen dat u het wilt kopiŽren en verspreiden omdat het misschien wel het belangrijkste stuk is wat u in jaren hebt gelezen. Over kopierechten doen wij niet moeilijk: die heeft u bij deze.
Vermeld u er dan wel bij waar het vandaan kwam?

Auteur: Bas Heijmen

Link

Geert


Preventing & Rerversing Cancer Naturally

Cancer is projected to be the number one cause of death worldwide by the year 2010. This frightening disease can affect anyone at any time in their lives. The terror, confusion and physiological deterioration that Cancer causes devastates not only those who are afflicted by it, but everyone in their lives as well. Everyone needs to arm themselves with the right information to help to protect them against this dreaded disease. Join Gary Null Ph.D. and the world's leading Alternative Cancer Experts to learn powerful strategies to prevent or reverse Cancer.


Preventing & Reversing Cancer Naturally Trailer

Cancer is projected to be the number one cause of death worldwide by the year 2010. This frightening disease can affect anyone at any time in their lives. The terror, confusion and physiological deterioration that Cancer causes devastates not only those who are afflicted by it, but everyone in their lives as well. Everyone needs to arm themselves with the right information to help to protect them against this dreaded disease. Join Gary Null Ph.D. and the world's leading Alternative Cancer Experts to learn powerful strategies to prevent or reverse Cancer.


Oxidative Stress, Does This Increase A Woman's Cancer Risk?

Dr. Thomson shares if life-long athletes have an increased cancer risk caused by oxidative stress.


The Beautiful Truth Dr Max Gerson

Garrett is a 15-year old boy living in the Alaskan wilderness with a menagerie of orphaned animals. Growing up close with nature has given him a deep understanding of nutritional needs required by diet sensitive animals on the reserve. Unfortunately, the untimely and tragic death of his mother propelled him into a downward spiral and he risked flunking out of school. This led to his fathers decision to home-school Garrett. His first assignment was to study a controversial book written by Dr. Max Gerson. Written over 50 years ago, Dr. Gerson found that diet could, and did, cure cancer. Controversial at the time (and even today), Garrett took on the challenge of researching this amazing therapy, which drew the interest of his neighbors in the small Alaskan community. With the help of Dr. Gersons daughter, Charlotte Gerson, and grandson, Howard Strauss, they gave him the ammunition needed to go in search for the truth a truth that would affect not only him, but his entire Alaskan village all of whom wanted to know if these claims were true. After a number of cancer patients, who were diagnosed as terminal, shared their stories and their medical records with Garrett, it became abundantly clear that, contrary to the disinformation campaign spear-headed by the multi-billion dollar medical and pharmaceutical industry, a cure for virtually all cancers and chronic diseases does exist and has existed for over 80 years!


Rethinking Cancer

Rethinking Cancer is a educational documentary film that provides a rare look into the psychological and therapeutic journeys of five men and women who used biological therapies to overcome serious illness. Their stories represent successes that mainstream medicine and the public ought to know about. Four of the featured subjects had been diagnosed with cancer; two of these patients were considered terminal cases. The fifth patient had a severe case of Lyme disease. All five have outlived their diseases, between 15 and nearly 40 years, thus far. Rethinking Cancer is a educational documentary film that provides a rare look into the psychological and therapeutic journeys of five men and women who used biological therapies to overcome serious illness. Their stories represent successes that mainstream medicine and the public ought to know about.

Link


Boek - Crazy Sexy - passievol (over)leven met kanker

Wanneer Kris Carr op haar 31ste te horen krijgt dat ze een zeldzame vorm van kanker heeft, besluit ze niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar de ziekte een
"make-over" te geven: ze maakt een film over haar leven met kanker en schrijft een boek met tips hoe om te gaan met deze ziekte. Ze wint er diverse prijzen mee.In
haar nieuwe boek, Crazy Sexy, herdefinieert Kris wat het is om een overlever te zijn. Doordat ze haar leven weer in eigen hand heeft genomen, merkt ze dat haar ziekte nu gestabiliseerd is “ tegen alle medische verwachtingen in. Ze beschrijft met typische humor en wijsheid haar spirituele overlevingstocht, geeft advies en oefeningen en biedt ruimte om zelf te schrijven en te reflecteren. Het boek toont aan dat het mogelijk is een gek, sexy en waarachtig leven te leiden met kanker, en het leert bovendien dat ware heling is gelegen in oprecht leven.Kris Carr is actrice, fotografe en documentairemaakster. Aan haar opmerkelijke verhaal is aandacht besteed in de Oprah Winfrey-show, en ze werd enthousiast onthaald door o.a. Sheryl Crow, Marianne Williamson, dr. Mehmet Oz, Donna Karan, Lance Armstrong en anderen. Kris Carr geeft lezingen en workshops over gezond eten en leven en heeft een veelgelezen blog op www.crazysexylife.com.

Link

Hoera!!!!!!! Nederlandstalig. Geschreven door een kankeroverleefster en super positief/baanbrekend persoon. De rauwe veganistische eetstijl.

Petra


Met een enkele prik kankervrij

Van cavia en hond tot tijger. Hoogleraar en chirurg Jolle Kirpensteijn krijgt de meest uiteenlopende kankerpatiŽnten op zijn snijtafel. Bij moeilijke gevallen past hij sinds kort een revolutionaire methode toe, die wellicht op afzienbare termijn ook bij mensen toepasbaar is.

Link


Kanker tast ook gezondheid partner aan

Kanker is een verwoestende diagnose voor veel patiŽnten, maar ook hun familie heeft tot jaren na genezing nog last van deze ziekte.

Link


One way a Virus or Bacterium can cause Metastatic Cancer

Professor Trevor Marshall of Murdoch University explains how a Virus or Bacterium can knock out a key body defense against Breast cancers - the gene MTSS1.


Presentation of Stefaan Van Gool's project : Tumor Vaccination


Kanker en koorts

Kanker kan soms vanzelf afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Dit onverklaarbare verschijnsel kan cruciale aanwijzingen opleveren voor een beter inzicht in deze ziekte en hoe we die het best kunnen behandelen.

Link

Jochem


Wanneer kanker gewoon weggaat

Kanker kan soms vanzelf afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Dit onverklaarbare verschijnsel kan cruciale aanwijzingen opleveren voor een beter inzicht in deze ziekte en hoe we die het best kunnen behandelen. De meesten van ons accepteren de gangbare medische opvatting dat ongeveer een op de drie mensen op zeker moment in hun leven kanker krijgt. Ook wordt de ziekte  algemeen gezien als een progressieve en agressieve aandoening, die gewoonlijk vier stadia doorloopt en uiteindelijk fataal zal zijn wanneer ze niet met succes wordt behandeld.  Niettemin komt er steeds meer bewijsmateriaal dat kanker ook gewoon vanzelf kan verdwijnen of, zoals oncologen het noemen, spontane regressie kan vertonen.

Link

Geert


Zonlicht helpt bij kankerpreventie

Een frequente blootstelling aan UV-straling helpt bij aan de preventie tegen onder meer borst- en prostaatkanker.

Link

--

Praten we hier niet gewoon over de aanmaak van vitamine D ? Iets waar het KWF ons juist bang voor maakt?

Ron


Jeff Rense interviews Ty Bollinger - Cancer Truth

Radio talk show icon Jeff Rense interviews Ty Bollinger, author of Cancer-Step Outside the Box (http://www.cancertruth.net) about alternative cancer treatments, the swine flu, the medical mafia, cell phones and brain cancer, and more. In this interview, Jeff Rense calls Ty's book "the Bible of Cancer Treatments." Will oncologists submit to chemotherapy if they are diagnosed? Well, in 1986, McGill Cancer Center in Montreal, one of the largest and most esteemed cancer treatment centers in the world, surveyed 64 oncologists to see how they would personally respond to a diagnosis of cancer. The results will blow your mind. Are you sitting down? Of the 64 oncologists surveyed, 58 said that... ALL chemotherapy programs were unacceptable to them and their family members due to the fact that the drugs dont work and are toxic to ones system! That's right, 91% of oncologists will not take chemo!! Listen in as Jeff and Ty have one of the most mind blowing radio interviews in history. Visit the website and BUY THE BOOK THAT JUST MIGHT SAVE YOUR LIFE ONE DAY: http://www.cancertruth.net


Polymeren verbeteren combinaties van antikankertherapieŽn

Twan Lammers beschrijft in zijn proefschrift hoe HPMA-copolymeren de effectiviteit van therapieen die chirurgie, radiotherapie en chemotherapie combineren, kunnen verbeteren. Het onderzoek van Lammers laat zien dat HPMA-copolymeren lang circuleren effectief en selectief in tumoren opeenhopen. Verder heeft hij de polymeren gecombineerd met radiotherapie. Hieruit bleek dat enerzijds de radiotherapie de opeenhoping van de polymeren in de tumor verbeterde, en anderzijds de polymeren zowel de effectiviteit als de toxiciteit van radiochemotherapie verbeterden. Daarbij toonde de promovendus aan dat HPMA-copolymeren in staat zijn meerdere chemotherapeutica tegelijkertijd naar tumoren te transporteren. Daarmee zijn ze geschikt om de effectiviteit van combinaties van chemotherapie te verbeteren. Tenslotte beschrijft Lammers in zijn proefschrift dat de HPMA-copolymeren kunnen worden gebruikt om de combinatie van chemotherapie en chirurgie te verbeteren.


Gerichte vernietiging van tumorcellen door het afweersysteem

Allogene stamceltransplantatie en donorlymfocyten-infusie worden toegepast bij de behandeling van verschillende soorten kanker, met name leukemie. Bij deze behandeling kan een positieve afweerreactie optreden waarbij tumorcellen van de patiŽnt aangevallen worden door zogenaamde T-cellen afkomstig van het getransplanteerde afweersysteem van de donor. Dit komt door herkenning van ontvanger-specifieke eiwitten op de tumorcellen. Helaas gaat deze positieve afweerreactie vaak gepaard met een schadelijke reactie tegen gezonde weefsels. Om selectief de gunstige afweerreactie te stimuleren wordt onderzoek gedaan naar eiwitten die aanwezig zijn op tumorcellen, maar niet op cellen van gezonde weefsels. Ingrid Overes onderzocht een nieuw ontvanger-specifiek eiwit. Dit eiwit blijkt selectief voor te komen op cellen van verschillende soorten bloedkanker en solide tumoren. Daarnaast kunnen T-cellen specifiek gericht tegen dit eiwit tumorcellen herkennen en vernietigen. Dit betekent dat dit eiwit geschikt is om verder te bestuderen als aangrijpingspunt voor gerichte immunotherapie bij verschillende soorten kanker na stamceltransplantatie.


Voeding tegen kanker

Hallo Ron,

Het wereldkankeronderzoeksfonds prijst de volgende 20 voedingsmiddelen aan om jezelf te beschermen tegen kanker

Met post 3, 5, 13, 15, 16, 18, en 20 kan ik onmogelijk akkoord gaan om de tussen haakjes aangehaalde redenen.

1.rode en oranje pepers,
2.kool,
3.knoflook, (niet geschikt als bron van methionine)
4.uien,
5.waterkers, (kan beter vervangen worden door veldsla of Romeinse sla)
6.broccoli,
7.spinazie,
8.zoete aardappelen,
9.tomaten,
10.spruiten,
11.wortelen,
12.kiwi,
13.mango’s, (cassisbessen zijn beter voor dagelijks gebruik)
14.aardbeien,
15.Braziliaanse noten, (bevatten teveel fytinezuur)
16.volgranenbrood, (bevat teveel fytinezuur)
17.zalm,
18.zonnebloemenzaad, (niet de juiste verhouding omega-3 / omega-6; 1/136; moet zijn 1/3)
19.sinaasappelen,
20.olijfolie. (niet de juiste verhouding omega-3 / omega-6; 1/17; moet zijn 1/3)

Korte uitleg:

3. Knoflook: Om gezond te worden en het te blijven moet onze dagelijkse voeding een beter evenwicht in de aanvoer van essentiŽle aminozuren nastreven.
5. Waterkers: Veldsla bevat ~0,25 alfalinoleenzuur en Romeinse sla ook, je kan er meer van eten dan van waterkers.
13. Mango’s als dagelijkse voeding gebruiken is veel moeilijker dan cassisbessen.
15. Brazilnuts bevatten 2 ŗ 6,3 % fytinezuur dat de opname van mineralen belet. Waarom staan hier geen okkernoten.
16. Volgranenbrood bevat 1 ŗ 3% fytinezuur en dat leidt dikwijls tot mineralen deficiŽntie. Als volgranenbrood met zuurdesem gebakken wordt is de fytinezuurhoeveelheid aanvaardbaar. Tarwekiembrood is ook geschikt.
18. Zonnebloemzaad heeft een slechte verhouding omega-3 / omega-6 vetzuren wat kan leiden tot teveel onstekingsreacties. Pompoenpitten of hennepzaden hebben een betere verhouding.
20. Olijfolie: Idem als 18, er is heden een tekort aan alfalinoleenzuur en met de 20 vermelde voedingsmiddelen wordt dat niet opgelost. Vlaszaad en dito olie kan dat wel oplossen.

Ik kan de wereld niet verbeteren maar ik blijf zoeken naar de meest gezonde voedingsmiddelen.

Vriendelijke groeten

Kaelen Jos
E-mailadres: jos.kaelen@skynet.be


Neon Cancer Detector

A San Diego researcher has developed a way to tag cancer cells for early detection in the blood stream. Professor Michael Sailor hopes to dramatically change how cancer is treated. He is on a quest to create nanoparticles that travel the bloodstream, latch onto cancers in their earliest stages and destroy them. Sailor's project is staging the war on cancer at the nano-level. The armed forces he is amassing are a thousand times smaller than the diameter of a human hair.


Wat je moet weten over kanker

Link


Rol van gen bij kanker en ontsteking

Klaartje Kok deed onderzoek naar een bepaald gen dat van belang is bij onder meer allergie en immuniteit. Ze ontdekte het DNA-element dat de werking van het gen reguleert. Ook vergroot haar onderzoek het inzicht in de rol van dit gen bij
ontstekingen en het ontstaan van kanker: ze laat zien dat een gebrek hieraan bescherming biedt tegen kanker. Dat is hoopgevend nieuws, want momenteel worden in de kliniek zogeheten p110 remmers getest, medicijnen die de expressie van het gen tegengaan.

Link


Aanval op bloedvaten remt tumorgroei

Tumoren creeren hun eigen bloedvatenstelsel zodat ze kunnen groeien. Deze bloedvaten zijn essentieel maar anders en minder perfect dan gewone bloedvaten. Door specifiek cellen van deze bloedvaten aan te vallen kan de doorbloeding in de tumor stagneren waardoor tumorcellen massaal dood gaan. Marcel Fens beschrijft in zijn proefschrift verschillende manieren om de bloedvaten van tumoren aan te vallen. Het maximale effect op de tumoren dat Fens met methoden bereikte is tijdelijke remming van de groei. Doordat een (klein) deel van de tumorcellen overleeft, ziet de tumor toch kans zich te herstellen. In de toekomst zullen combinatietherapieen wellicht een toegevoegde waarde hebben in de verbetering van deze anti-tumorstrategie.


Cancer - Step Outside the Box

Discover the TRUTH about cancer that your doctor probably doesn't know and the drug companies hope you never find out. If you’re concerned about the “C” word, then Cancer - Step Outside the Box is the book you’ve been waiting for. It reveals the most potent and well-proven strategies for preventing and treating cancer... without barbaric procedures like surgery, chemotherapy, or radiation.

Read or purchase the book at http://www.cancerstepoutsidethebox.com

Geert


Das Geschšft mit dem Krebs

‹berteuerte Medikamente, Rabatte fŁr Krankhšuser oder finanzielle UnterstŁtzung fŁr behandelnde Mediziner - wie die Pharma-Branche und ńrzte abkassieren.


Chlorella can Replace a Closet Full of Expensive Supplements

If you could only have one supplement, which one would you choose? For its high nutrient content and potent defense against disease and the ravages of aging, many people have put chlorella at the top of their list. Now there are even more reasons to cheer for chlorella. Scientists are documenting its potent cancer fighting abilities including its ability to repair damage to DNA and influence gene expression.

Lees verder

Tip: Gerrit de Jong


St. Jude defines eye cancer gene's role in retinal development

A genetic discovery led by scientists at St. Jude Children's Research Hospital helps answer a long-standing mystery about the eyes of vertebrates, and may translate into a deeper understanding of how genes coordinate the complex process of eye formation and how a rare pediatric eye cancer progresses.

Lees verder


Jefferson scientists uncover role of cancer stem cell marker - controlling gene expression

Scientists at Jefferson's Kimmel Cancer Center in Philadelphia have made an extraordinary advance in the understanding of the function of a gene previously shown to be part of an 11-gene "signature" that can predict which tumors will be aggressive and likely to spread. The gene, USP22, encodes an enzyme that appears to be crucial for controlling large scale changes in gene expression, one of the hallmarks of cancer cells.

Lees verder


A tricky tumor virus

Viruses use many tricks to gain control over their host cells and to reprogram them to their own advantage. Dr. Arnd Kieser and his colleagues of the Department of Gene Vectors of the Helmholtz Zentrum Munich, Germany, were able to show in a recent publication in PLoS Biology by which mechanism Epstein-Barr virus exploits a signal protein of its host cell, which normally mediates programmed cell death, in order to convert the cell into a cancer cell.

Lees verder


Consuming extra virgin olive oil helps to combat degenerative diseases such as cancer

Researchers from the University of Granada have for the first time analyzed the antioxidant properties of olive oil, a product rich in polyphenols. The Environmental, Biochemical and Nutritional Analytical-Control Research Group had already carried out the polyphenolic characterization of food products, such as honey and beer.

Lees verder


An Achilles Heel in Cancer Cells

A protein that shields tumor cells from cell death and exerts resistance to chemotherapy has an Achilles heel, a vulnerability that can be exploited to target and kill the very tumor cells it usually protects, researchers from the University of Illinois at Chicago show in a new study published in the Dec. 9 issue of Cancer Cell. Akt is a signaling protein, called a kinase, that is hyperactive in the majority of human cancers. "Akt is perhaps the most frequently activated oncoprotein (cancer-promoting protein) in human cancer," says Nissim Hay, professor of biochemistry and molecular genetics at the UIC College of Medicine. Pharmaceutical companies have been trying to find ways to inhibit Akt to improve cancer therapy, he said, but most candidate drugs have acted too broadly and proved toxic. "One of Akt's major functions in tumor cells is promoting cell survival," Hay said. "Tumor cells with hyperactive Akt are not only resistant to the external stresses that can induce cell death but also to chemotherapy."

Lees verder


A study by the MUHC and McGill University opens a new door to understanding cancer

An in-depth understanding of the mechanisms that trigger cancer cell growth is vital to the development of more targeted treatments for the disease. An article published in the August 3 issue of Molecular Cell provides a key to these mechanisms that may prove crucial in the future. The paper is co-authored by Dr Morag Park, Director of the MUHC Molecular Oncology Group, and Dr Kalle Gehring, Head of the Nuclear Magnetic Resonnance Laboratory of the McGill University Biochemistry Department.

“To understand cancer, it is necessary to first understand how the molecules interact,” explains Dr. Park, who is also a Professor of oncology and biochemistry at McGill University. “In that study we have clarified the structure of some of the proteins involved and their connections, which allows us to understand the consequences of these interactions.” This is, in fact, a feat that merits close attention, because it means that researchers can now “see” elements smaller than a millionth of a millimetre!

In a cell’s interior, the function of the ubiquitin molecule is to “clean house.” It attaches itself to proteins that must disappear and triggers their degradation; in doing so, it allows a number of mechanisms to be minutely controlled. This new study reveals that ubiquitin also promotes interactions between proteins known as Cb-b. In a healthy patient, Cb-b is activated when a growth factor attaches itself to the surface of a cell, its role being to mitigate the cell proliferation and growth mechanisms induced by the factor. However, in some cancer patients this mitigation mechanism does not appear to function, partly because the ubiquitin does not attach itself correctly to the cell surface and to Cb-b. As a result, the effects of the growth factor become much more pronounced, which results in an unrestrained proliferation of cells – that can become a cancer.

Lees verder


ESF EURYI award winner aims to stop cancer cells reading their own DNA

A promising new line in anticancer therapy by blocking the molecular motors involved in copying genetic information during cell division is being pursued by young Dutch researcher Dr. Nynke Dekker in one of this year's EURYI award winning projects sponsored by the European Science Foundation and the European Heads of Research Councils.

Lees verder


Scientific Proof that Your Childhood Traumas are a MAJOR Factor in Your All Your Illnesses

The Adverse Childhood Experiences (ACE) Study is an ongoing research project which is perhaps the largest scientific research study of its kind. Its purpose it to analyze the relationship between multiple categories of childhood trauma and health and behavioral outcomes later in life.

Lees verder


New tool could unpick complex cancer causes & help sociologists mine Facebook

Researchers at the University of Warwick’s Department of Statistics and Centre for Complexity Science have devised a new research tool that could help unpick the complex cell interactions that lead to cancer and also allow social scientists to mine social networking sites such as Facebook for useful insights. An approach called "graphical models" can be used by researchers to gain an understanding of a range of systems with multiple interacting factors. These models use mathematical objects called graphs to describe and depict the probability of relationships between each of the components. When used to study molecular biology researchers may be interested in saying something about which molecules influence one another; in the social sciences researchers would use them to understand the relationships between various economic and demographic factors. However gaining such information from a graphical model can be a very challenging exercise, because of the vast range of possible graphs needed for even a relatively small number of variables. For instance the relatively small network studied by the University of Warwick led team for this research paper had just 14 proteins which were implicated in the development of a form of cancer, but those 14 proteins had a vast number of combinations of possible mutual interactions.

Lees verder


UC Davis team refines cancer treatments to reduce potential nerve damage

While radiation treatments deliver precise doses of high-energy X-rays to stop cancer cells from spreading or to shrink tumors, oncologists have become increasingly concerned about inadvertent exposures during head and neck cancer treatments to nerves responsible for upper body mobility.

Lees verder


FSU chemists using light-activated molecules to kill cancer cells

A key challenge facing doctors as they treat patients suffering from cancer or other diseases resulting from genetic mutations is that the drugs at their disposal often don't discriminate between healthy cells and dangerous ones -- think of the brute-force approach of chemotherapy, for instance. To address this challenge, Florida State University researchers are investigating techniques for using certain molecules that, when exposed to light, will kill only the harmful cells.

Lees verder


High-intensity ultrasound may launch attack on cancer, wherever it lurks

an intense form of ultrasound that shakes a tumor until its cells start to leak can trigger an "alarm" that enlists immune defenses against the cancerous invasion, according to a study led by researchers at Duke University's Pratt School of Engineering.

Lees verder


Exciting discovery could 'stop cancer from killing people'

Metastasis is the ability of cancer cells to spread from a primary site, to form tumours at distant sites. It is a complex process in which cell motility and invasion play a fundamental role. Essential to our understanding of how metastasis develops is identification of the molecules, and characterisation of the mechanisms that regulate cell motility. Hitherto, these mechanisms have been poorly understood. Now, a team of researchers lead by Professor Marco Falasca at Barts and The London School of Medicine and Dentistry has shown not only that the enzyme phospholipase C?1 (PLC?1) plays a crucial role in metastasis formation, but that down regulation of PLC?1 expression is able to revert metastasis progression. The team investigated the role of PLC?1 in cell invasion and metastasis using different approaches to modulate its expression in highly invasive cancer cell lines. Their results showed that PLC?1 is required for breast cancer cell invasion and activation of the protein Rac1. They revealed a functional link between PLC?1 and Rac1 that provides insight into processes regulating cell invasion.

Lees verder


An enzyme that mutates antibodies also targets a cancer-causing oncogene

The human immune system runs a risky business. It mutates its own DNA to diversify defenses against foreign invaders it has never before encountered. Unfortunately, these mutations sometimes miss the mark, and the result can be lethal cancer. Now Rockefeller University scientists have found that the same enzyme that enables an effective immune response is also responsible for the DNA breaks that cause lymphomas.

Lees verder


Researcher invents lethal 'lint brush' to capture and kill cancer cells in the bloodstream

In a new tactic in the fight against cancer, Cornell researcher Michael King has developed what he calls a lethal "lint brush" for the blood -- a tiny, implantable device that captures and kills cancer cells in the bloodstream before they spread through the body. The strategy, which takes advantage of the body's natural mechanism for fighting infection, could lead to new treatments for a variety of cancers, said King, who is an associate professor of biomedical engineering. In research conducted at the University of Rochester and to be published in an upcoming issue of the journal Biotechnology and Bioengineering, King showed that two naturally occurring proteins can work together to attract and kill as many as 30 percent of tumor cells in the bloodstream -- without harming healthy cells.

Lees verder


Researchers identify new anti-tumor gene

Researchers from Virginia Commonwealth University have identified a new anti-tumor gene called SARI that can interact with and suppress a key protein that is overexpressed in 90 percent of human cancers. The discovery could one day lead to an effective gene therapy for cancer.

Lees verder


Study of placenta unexpectedly leads to cancer gene

University of Rochester Medical Center scientists discovered a gene mutation that impairs the placenta and also is influential in cancer development, according to a study published online December 16, 2008, in the journal PLoS (Public Library of Science) Biology. The investigation is the first to link the key placental gene, SENP2, to the well-known p53 protein, which is defective in 50 percent of all cancers. Until now, the SENP2 gene's role in early embryo development was not known. As a result of making the connection between SENP2 and the potent cancer stimuli, it will be possible to gain more insight into the complex genetic network involved in cancer, and to develop new therapies, said lead author Wei Hsu, Ph.D., associate professor of Biomedical Genetics and Oncology, of the James P. Wilmot Cancer Center. Hsu and former graduate student Shang-Yi Chiu, currently a postdoctoral fellow at Howard Hughes Medical Institute, Dana-Farber Cancer Institute at Harvard University, have been investigating how cellular signaling triggered by gene mutations affect embryo development in mice. The goal is to better understand the genetic causes and possible treatments for a number of diseases. "What we discovered was an unexpected interaction between an old player, p53, and a new player, SENP2," said Hsu, who also has an appointment in the URMC Center for Oral Biology.

Lees verder


Grilled meats may raise cancer risk

"When you grill meat some of the fat does drip down on to the charcoal and when fat meets that really high temperature it develops a carcinogen and the smoke carries the carcinogen back up to the meat which can be dangerous for our bodies," explains Schaub.

Lees verder


Groundbreaking, inexpensive, pocket-sized ultrasound device can help treat cancer, relieve arthritis

A prototype of a therapeutic ultrasound device, developed by a Cornell graduate student, fits in the palm of a hand, is battery-powered and packs enough punch to stabilize a gunshot wound or deliver drugs to brain cancer patients. It is wired to a ceramic probe, called a transducer, and it creates sound waves so strong they instantly cause water to bubble, spray and turn into steam.

Lees verder


Cancer Data? Sorry, Can’t Have It

Not long ago, I asked a respected cancer researcher if he could send me raw data from a trial he had recently published. He refused. Sharing data would make the study team members “uncomfortable,” he said, as I might use this to “cast doubt” on their results.

Lees verder


Herb Triggers Cancer Cell Death

A substance found in the popular Chinese herb huang qin triggers the death of tumor cells, while having virtually no effect on healthy cells.

Lees verder


Tumors use enzyme to recruit regulatory T-cells and suppress immune response

One way tumors fly under the radar of the immune system is by using IDO, an enzyme used by fetuses to help avoid rejection, to recruit powerful regulatory T cells that turn down the immune response, researchers say.

Lees verder


Modified gene targets cancer cells a thousand times more often than healthy cells

Researchers at the University of Rochester have designed a gene that produces a thousand times more protein in cancer cells than in healthy cells. The findings may help address the prime challenge in anticancer therapy, improving treatments' ability to specifically and effectively target cancer cells. Using this new approach, scientists should be able to insert "self-destruct" codes into the modified gene, forcing cancer cells to kill themselves while healthy cells remain largely unaffected.

Lees verder


New oral angiogenesis inhibitor offers potential nontoxic therapy for a wide range of cancers

The first oral, broad-spectrum angiogenesis inhibitor, specially formulated through nanotechnology, shows promising anticancer results in mice, report researchers from Children's Hospital Boston. Because it is nontoxic and can be taken orally, the drug, called Lodamin, may be useful as a preventive therapy or as a chronic maintenance therapy for a variety of cancers, preventing tumors from forming or recurring by blocking the growth of blood vessels to feed them.

Lees verder


Newly found enzymes may play early role in cancer

Researchers have discovered two enzymes that, when combined, could be involved in the earliest stages of cancer. Manipulating these enzymes genetically might lead to targeted therapies aimed at slowing or preventing the onset of tumors. "We could conceivably reactivate a completely normal gene in a tumor cell – a gene that could prevent the growth of a tumor if reactivated," says David Jones, Ph.D., professor of oncological sciences at the University of Utah and senior director of early translational research at the university's Huntsman Cancer Institute (HCI). "We believe this could be one of the earliest processes to go wrong in cancer," he adds. "By manipulating these enzymes, we could possibly prevent or slow the onset of tumors." The enzymes appear to control an "on–and-off switch" for critical genes that could trigger cancer or numerous other diseases and birth defects. The research is published in the December 26 issue of Cell. Using zebrafish that share similar genetics to humans, the HCI scientists identified a previously unknown enzyme process that controls the levels of DNA methylation on genes. "Methylation is a cellular process that is required for healthy cell growth and development, but it can go awry in cancer and diseased cells," says Brad Cairns, Ph.D., HCI investigator and professor of oncological sciences at the University of Utah. "You can think of DNA methylation as an on-and-off switch. Methylation silences or 'shuts off' genes that need to be turned off or are not functioning as they should, whereas the reverse process called demethylation 'turns on' healthy genes and genes needed at critical times in development," he says.

Lees verder


Modified Gene Targets Cancer Cells a Thousand Times More Often Than Healthy Cells

Researchers at the University of Rochester have designed a gene that produces a thousand times more protein in cancer cells than in healthy cells. The findings may help address the prime challenge in anti-cancer therapy - improving treatments' ability to specifically and effectively target cancer cells. Using this new approach, scientists should be able to insert "self-destruct" codes into the modified gene, forcing cancer cells to kill themselves while healthy cells remain largely unaffected. Though trials will be necessary to determine if the difference is enough to destroy tumors without harming healthy tissue, the initial findings, published in today's early edition of Proceedings of the National Academy of Sciences, are promising, say the authors.

Lees verder


Clots and Cancer Carry Hidden Double Risk

Blood clots are increasingly common in cancer patients, but University of Rochester Medical Center researchers have created a novel risk model that can predict, with 98 percent certainty, which patients will not get a blood clot.

Lees verder


Toxic drugs and dangerous conventional treatments

“If I contracted cancer, I would never go to a standard cancer treatment centre. Cancer victims who live far from such centres have a chance.” Professor Charles Mathe, French cancer specialist Doctors are too busy to dig into the statistics of cancer treatments, they assume that what they are taught at school or what is demonstrated in the pages of briefing journals is the best treatment. They cannot afford to suspect that these treatments are only the best for the pharmaceutical companies that influence their 'institutions of higher learning'.” Paul Winter, The Cancell Home Page, dedicated to exposing the fraud behind pharmaceutical company controlled medical research institutions and their deliberate withholding of information from the general public on safe cancer treatments.

Lees verder


Dormant cancer cells rely on cellular self-cannibalization to survive

A single tumor-suppressing gene is a key to understanding, and perhaps killing, dormant ovarian cancer cells that persist after initial treatment only to reawaken years later, researchers at The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center report in the December Journal of Clinical Investigation. The team found that expression of a gene called ARHI acts as a switch for autophagy, or self-cannibalization, in ovarian cancer cells. Often a mechanism for cancer cell death, in this case "self-eating" acts as a survival mechanism for dormant cancer cells. "Prolonged autophagy is lethal to cancer cells, but a little autophagy can help dormant cancer cells survive, possibly by avoiding starvation," said senior author Robert Bast, M.D., vice president for translational research at M. D. Anderson. "Dormant cells are a major problem in ovarian cancer, breast cancer and other malignancies," Bast said. "We often see ovarian cancer removed, leaving no remaining sign of disease. After two or three years, the cancer grows back. If any remaining cancer cells had continued to grow normally, the disease should have returned in weeks or months.

Lees verder


UCLA researchers clarify function of glucose transport molecule

UCLA scientists have solved the structure of a class of proteins known as sodium glucose co-transporters, which pump glucose into cells. The solution of the SGLT structure will accelerate development of new drugs designed to treat patients with diabetes and cancer. The journal Science publishes the findings.

Lees verder


Young Blood Fights Cancer

“New blood” can revitalize a company or a sports team. Recent research by Tel Aviv University finds that young blood does a body good as well, especially when it comes to fighting cancer. The TAU researchers, led by Prof. Shamgar Ben-Eliyahu from the Department of Psychology’s Neuroimmunology Research Unit, discovered that a transfusion of “young” blood — blood which has been stored for less than 9 days — increased the odds of survival in animals challenged with two types of cancer. This finding, reported in the journal Anesthesiology, may solve an age-old mystery as to why some blood transfusions during cancer-related surgeries may lead to an increased recurrence of cancer and others do not.

Lees verder


Test can find tiny tumor level in blood

Boston researchers have developed a test that can identify minute amounts of tumor cells floating in the blood of cancer patients, a discovery that could lead to better treatments with fewer side effects.

Lees verder


Soft Coral Reef Offers Hope in the Fight Against Cancer

The search for novel, bioactive compounds with anti-cancer activity is proceeding full- speed ahead in Rutgers' new Center for Marine Biotechnology. The center's two co-directors, Drs. Paul Falkowski and Richard Lutz, announced the exciting discovery of several new compounds isolated from a shallow-water coral that induced cell death (apoptosis) in cancer lines maintained in the laboratory of Dr. Eileen White of Rutgers' Center for Advanced Biotechnology and Medicine.

Lees verder


Protein's essential role in repairing damaged cells revealed

University of Michigan researchers have discovered that a key protein in cells plays a critical role in not one, but two processes affecting the development of cancer."Most proteins involved in responding to DNA damage that can cause cancer either help detect the damage and warn the rest of the cell, or help repair the damage," says David O. Ferguson, M.D., Ph.D., the study's lead author. Ferguson is an assistant professor of pathology at the U-M Medical School and a member of U-M's Comprehensive Cancer Center.

Lees verder


Chemopreventive agents in black raspberries identified

A study published in Cancer Prevention Research, a journal of the American Association for Cancer Research, identifies components of black raspberries with chemopreventive potential. Researchers at the Ohio State Comprehensive Cancer Center found that anthocyanins, a class of flavonoids in black raspberries, inhibited growth and stimulated apoptosis in the esophagus of rats treated with an esophageal carcinogen. "Our data provide strong evidence that anthocyanins are important for cancer prevention," said the study's lead author, Gary D. Stoner, Ph.D., a professor in the department of internal medicine at Ohio State University. Stoner and his team of researchers fed rats an anthocyanin-rich extract of black raspberries and found that the extract was nearly as effective in preventing esophageal cancer in rats as whole black raspberries containing the same concentration of anthocyanins. This study demonstrates the importance of anthocyanins as preventive agents in black raspberries and validated similar in vitro findings. It is among the first to look at the correlation between anthocyanins and cancer prevention in vivo. Stoner and his colleagues have conducted clinical trials using whole berry powder, which has yielded some promising results, but required patients to take up to 60 grams of powder a day. "Now that we know the anthocyanins in berries are almost as active as whole berries themselves, we hope to be able to prevent cancer in humans using a standardized mixture of anthocyanins," said Stoner. "The goal is to potentially replace whole berry powder with its active components and then figure out better ways to deliver these components to tissues, to increase their uptake and effectiveness. Ultimately, we hope to test the anthocyanins for effectiveness in multiple organ sites in humans," said Stoner.

Lees verder


Can antibiotics cure cancer?

RESEARCHERS AT Dalhousie University are hoping bacteria may hold the key to developing new antibiotics that can cure cancer.

Lees verder


Scientists can now differentiate between healthy cells and cancer cells

One of the current handicaps of cancer treatments is the difficulty of aiming these treatments at destroying malignant cells without killing healthy cells in the process. But a new study by McMaster University researchers has provided insight into how scientists might develop therapies and drugs that more carefully target cancer, while sparing normal healthy cells Mick Bhatia, scientific director of the McMaster Stem Cell and Cancer Research Institute in the Michael G. DeGroote School of Medicine, and his team of investigators have demonstrated – for the first time – the difference between normal stem cells and cancer stem cells in humans. The discovery, published in the prestigious journal Nature Biotechnology today, could eventually help with the further customization and targeting of cancer treatments for the individual patient. It will immediately provide a model to discover drugs using robotic screening for available molecules that may have untapped potential to eradicate cancer.

Lees verder


Cells united against cancer

Sheets of highly organized epithelial cells line all the cavities and free surfaces of the body, forming barriers that control the movement of liquids and cells in the body organs. Now, the researchers at the University of Helsinki, Finland, have found that the organized structure of normal breast epithelial cells may also serve as a barrier against cancer.

Lees verder


Control switches found for immune cells that fight cancer, viral infection

Medical science may be a significant step closer to climbing into the driver's seat of an important class of immune cells, researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis report in Nature Immunology.

Lees verder


A short and sweet diagnosis for cancer?

A team of scientists from the Dublin-Oxford NIBRT Glycobiology Laboratory have developed a system which can pinpoint potential "biomarkers" of early forms of cancer, by looking at structures of specific sugar molecules which are attached either to proteins of cancerous cells or to proteins involved in the host response. The availability of such cancer biomarkers could also allow disease progression and response to therapy to be monitored more easily and accurately than is currently possible.

Lees verder


U-M researchers discover new genes that fuse in cancer

Using new technologies that make it easier to sequence the human genome, researchers at the University of Michigan Comprehensive Cancer Center have identified a series of genes that become fused when their chromosomes trade places with each other. These recurrent gene fusions are thought to be the driving mechanism that causes certain cancers to develop. The gene fusions discovered could potentially serve as a marker one day for diagnosing cancer or as a target for future drug development. In the new study, published in Nature, the researchers identified several gene fusions in prostate cancer cells. Some of the fusions were seen in multiple cell lines studied, while other gene fusions appeared only once. The fusions were found only in cancer cells, and not in normal cells. "We defined a new class of mutations in prostate cancer. The recurrent fusions are thought to be the driving mechanism of cancer. But we found other fusions as well, some of which were unique to individual patients. Our next step is to understand if these play a role in driving disease," says Arul Chinnaiyan, M.D., Ph.D., director of the Michigan Center for Translational Pathology and S.P. Hicks Endowed Professor of Pathology at the U-M Medical School. Chinnaiyan's team was the first to identify rearrangements in chromosomes and fused genes in prostate cancer. Gene fusions had previously been known to play a role in blood cell cancers such as leukemia and lymphoma, and in Ewing's sarcoma.In the current study, the researchers showed that newer techniques could identify these gene fusions more quickly and easily.

Lees verder


Nearly a century later, new findings support Warburg theory of cancer

German scientist Otto H. Warburg's theory on the origin of cancer earned him the Nobel Prize in 1931, but the biochemical basis for his theory remained elusive. His theory that cancer starts from irreversible injury to cellular respiration eventually fell out of favor amid research pointing to genomic mutations as the cause of uncontrolled cell growth.Seventy-eight years after Warburg received science's highest honor, researchers from Boston College and Washington University School of Medicine report new evidence in support of the original Warburg Theory of Cancer. A descendant of German aristocrats, World War I cavalry officer and pioneering biochemist, Warburg first proposed in 1924 that the prime cause of cancer was injury to a cell caused by impairment to a cell's power plant – or energy metabolism – found in its mitochondria. In contrast to healthy cells, which generate energy by the oxidative breakdown of a simple acid within the mitochondria, tumors and cancer cells generate energy through the non-oxidative breakdown of glucose, a process called glycolysis. Indeed, glycolysis is the biochemical hallmark of most, if not all, types of cancers. Because of this difference between healthy cells and cancer cells, Warburg argued, cancer should be interpreted as a type of mitochondrial disease.

Lees verder


New Red Fluorescent Protein a Glowing Success

A new red fluorescent protein—derived from a brilliant red sea anemone purchased in a Moscow pet shop—can reveal body tissues more vividly than other fluorescent proteins in use today. The Russian researchers who developed the new protein said it can render cancers and other target tissues easily visible in living animals, making them glow like Christmas bulbs.

Lees verder


New technology to detect cancer

Technology which will make it possible to semi-automate the process for detecting cancerous tumours more precisely is being developed by academics at the University of Hertfordshire. Dr Soodamani Ramalingam and her team at the University are developing 3-D object recognition and image processing so that it will be possible to get a more accurate picture of human tumours so that cancers can be identified and treated accordingly.

Lees verder


Cancer Is Not A Disease - It's A Survival Mechanism

Did you know that 95% of all cancers appear and disappear on their own, and that treating them actually prevents them from being cured? The prominent cancer researcher and professor at the University of California, Dr. Hardin Jones, admitted: "Patients are as well, or better off, untreated....My studies have proven conclusively that cancer patients who refuse chemotherapy and radiation actually live up to four times longer than treated cases, including untreated breast cancer cases." In Cancer Is Not A Disease, bestselling author and internationally acclaimed health expert, Andreas Moritz, proves the point that cancer is not a separate illness, but the result of specific, identifiable causes. Removing these causes sets the precondition for the body, mind and emotions to become healed, meaning, whole again. Medical intervention, on the other hand, attempts to remove the symptoms of disease with almost complete disregard to their cause(s). This is not only unscientific and unethical, but also life endangering. Each year over 900,000 people in the U.S. lose their lives needlessly to medical treatment. Even one single dose of chemotherapy or radiation can be fatal for both the tumor and the patient. The success record of modern cancer therapy is dismal, even less than the weakest placebo response. On average, remission occurs in about 7% of all cancers, not because of, but despite these aggressive treatments.

Lees verder


UGA researchers discover mechanism that explains how cancer enzyme winds up on ends of chromosomes

Researchers at the University of Georgia's Franklin College of Arts and Sciences have shown a mechanism that explains how two essential components of human telomerase -- normally active only in early prenatal development but turned back on during cancer growth -- are "recruited" from distinct sites in the cell to the telomere, an area at the end of a chromosome that normally protects it from destruction.

Lees verder


Cancer researchers at the University of Pennsylvania discover what makes lymphomas tick

University of Pennsylvania researchers and their colleagues at the Wistar Institute and University of Oxford have discovered the molecular process by which the PAX5 protein, necessary for lymphocyte development, promotes the growth of common lymphomas, thereby unveiling a potential new target in the fight against cancer.

Lees verder


Report on patients' access to cancer drugs 'uses flawed methods to reached flawed conclusions'

A leading epidemiologist has attacked Swedish research that looked at inequalities in patients' access to cancer drugs across Europe and the world. In a commentary published in the September issue of the cancer journal, Annals of Oncology, Professor Michel Coleman says the Karolinska report is so badly flawed that no safe conclusions can be drawn from it about cancer survival, and he highlights the role played by a major drug company in funding the research.

Lees verder


Experimental anti-cancer drug made from corn lillies kills brain tumor stem cells

A drug that shuts down a critical cell-signaling pathway in the most common and aggressive type of adult brain cancer successfully kills cancer stem cells thought to fuel tumor growth and help cancers evade drug and radiation therapy, a Johns Hopkins study shows.

Lees verder


How cancer spreads by aggregating platelets

Scientists have provided new details about how cancer cells spread by surrounding themselves with platelets -- the blood cells needed for blood clotting. These results could help design new drugs that prevent cancer cells from metastasizing, or spreading throughout the body.

Lees verder


Scripps Florida scientists find novel use for old compound in cancer treatment

The compound, ?-difluoromethylornithine or DFMO, targets the activity of a specific enzyme and, even in very limited doses, is effective in protecting against the malignancy in animal models. "The drug, which was developed as a cancer therapy and later shelved because of toxicity concerns, has been around since the 1970s," said John Cleveland, Ph.D., chair of the Scripps Florida Department of Cancer Biology whose laboratory conducted the study. "But over the past five years, it has undergone a rebirth as a chemoprevention agent, first showing efficacy in animal models of human cancer and more recently in human prostate and colon cancer. Our study shows that it likely works in a large cast of tumors, even those having poor prognosis, like high-risk neuroblastoma." Neuroblastoma is a childhood malignancy of the sympathetic nervous system (part of the nervous system that serves to accelerate the heart rate, constrict blood vessels, and raise blood pressure) that accounts for nearly eight percent of all childhood cancers and 15 percent of pediatric cancer-related deaths. Its solid tumors arise from developing nerve cells, most commonly in the adrenal gland, but also in the abdomen, neck, and chest. Neuroblastoma usually occurs in infants and young children, appearing twice as frequently during the first year of life than in the second. Tragically, children with stage IV, high-risk neuroblastoma have a less than a 40 percent chance of long-term survival.

Lees verder


Melanoma drug revs immune cells but cancer cells ignore it

a new study shows that an important drug used in the treatment of malignant melanoma has little effect on the melanoma cells themselves. Instead, it activates immune-system cells to fight the disease. The drug, called interferon alpha, is used to clean up microscopic tumor cells that may remain in the body following surgery for the disease. It is the only drug approved for this purpose.

Lees verder


Brown Researchers Work Out Structure of TIGAR, a Possible Cancer Flag

Two Brown University researchers have determined the three-dimensional structure of an enzyme whose presence in the body could help doctors detect cancer earlier or develop more targeted treatments.Hua Li and Gerwald Jogl detail their progress with the enzyme known as TIGAR in a paper to be published Jan. 16, 2009, in The Journal of Biological Chemistry.“It will help us to understand where else we should be looking for good [anti-cancer] targets,” said Jogl, assistant professor of biology in the Department of Molecular Biology, Cell Biology and Biochemistry at Brown. Jogl is the study’s principal investigator and corresponding author. Li is a fifth-year Ph.D. student based in Jogl’s lab and is the lead author.

Lees verder


Key protein that may cause cancer cell death identified

Researchers at A*STAR's Institute of Molecular and Cell Biology (IMCB) have become the first to discover and characterize a human protein called Bax-beta (Bax?), which can potentially cause the death of cancer cells and lead to new approaches in cancer treatment. The finding is published in the 16 Jan. report of Molecular Cell. Detection of Bax? has eluded scientists until now. Said Dr Victor Yu, principal investigator of the IMCB research team, "Our research findings reveal that Bax? protein levels are normally kept at essentially undetectable levels in healthy cells by the protein degradation machine in cells known as proteasomes. Proteasomes are "protein-digesting machines" that regulate cellular levels of various proteins including that of the lethal Bax?, by breaking them into smaller components within the cell. "Thus, the proteasomes are there to keep the lethal Bax? in check," he added. "This is exciting — if the proteasome-mediated degradation of Bax? could be inhibited specifically in cancer cells, it could cause the harmful cancer cells to go through apoptosis". In apoptosis, unwanted, damaged and infected cells are eliminated. Until the discovery of Bax? by Dr. Yu's team, only one single protein called Bax-alpha (Bax?) had been extensively studied in cells. Earlier evidence had suggested that more than one protein was encoded by the Bax gene.

Lees verder


Dartmouth researchers identify potential cancer target

Dartmouth Medical School researchers have found two proteins that work in concert to ensure proper chromosome segregation during cell division. Their study is in the January 2009 issue of the journal Nature Cell Biology. This finding is relevant for treating solid cancerous tumors that lose the ability to accurately segregate their chromosomes. Tumors that shuffle chromosomes, a process called chromosomal instability, are known to have a poor prognosis. "We show that the function of two proteins, called Kif2b and MCAK, is to correct improper attachments during cell division to prevent the mis-segregation of chromosomes" said Duane Compton, the senior author on the paper and a professor of biochemistry at Dartmouth Medical School. "The two proteins share the workload as Kif2b acts early in cell division and MCAK acts later. This cooperation underlines the importance of proper chromosome segregation for the healthy life of all cells." Compton is also director of the Cancer Mechanisms Research Program at Norris Cotton Cancer Center at Dartmouth-Hitchcock Medical Center. Compton explained this finding follows a study his team published in the February 2008 issue of The Journal of Cell Biology that showed that the main cause of chromosomal instability is that chromosomes make improper attachments to the spindle apparatus during cell division. "These improper attachments occur normally during cell division in all cells, but in the tumor cells, the improper attachments fail to get corrected and cells attempt to divide with persistent improper attachments," said Compton.

Lees verder


Using Magnetic Nanoparticles to Combat Cancer

Scientists at Georgia Tech have developed a potential new treatment against cancer that attaches magnetic nanoparticles to cancer cells, allowing them to be captured and carried out of the body. The treatment, which has been tested in the laboratory and will now be looked at in survival studies, is detailed online in the Journal of the American Chemical Society.

Lees verder


Researchers Discover Link between Organ Transplantation and Increased Cancer Risk

Researchers have determined a novel mechanism through which organ transplantation often leads to cancer, and their findings suggest that targeted therapies may reduce or prevent that risk. In the July 15, 2008, issue of Cancer Research, researchers at Harvard Medical School found in animal and laboratory experiments that the anti-rejection, immunosuppressive drug cyclosporine ramps up expression of vascular endothelial growth factor (VEGF), which signals the growth of new blood vessels that can feed tumors. They also found that simultaneously administering an anti-VEGF therapy with cyclosporine in mice repressed this tumor growth. Several inhibitors of VEGF are already in use in human cancer therapy.

Lees verder


Weizmann Institute scientists' new technique gets to the root of cancer

In two complementary studies, Weizmann Institute scientists have developed a new method for reconstructing a cell's 'family tree,' and have applied this technique to trace the history of the development of cancer. So far, the scientists have been able to calculate the age of the tumor and characterize its growth pattern. The scientists believe cell lineage studies of cancer can eventually lead us to the root of cancer.

Lees verder


Fruits and Vegetables in Cancer Prevention and Treatment

Relatively recently, researchers have become keenly interested in exploring which food compounds are beneficial in treating and preventing serious diseases such as cancer and osteoporosis. Omer Kucuk, MD, is one of those researchers. Kucuk, a professor of hematology and medical oncology at Emory Winship Cancer Institute, studies specific food compounds and their effect on cancer prevention and treatment. Evidence indicates that some food compounds, such as soy isoflavones and curcumin, can increase the effectiveness of chemotherapy and radiation therapy. To listen to Kucuk’s own words about which food compounds affect cancer prevention and treatment, access Emory's new Sound Science podcast. Kucuk conducted the first clinical trials to show the benefits of soy and lycopene supplements in prostate cancer treatment. “In our preclinical studies we have observed that taking soy isoflavones during chemotherapy and radiation for advanced prostate cancer can improve the efficacy of the treatments," says Kucuk. “The compounds sensitize the cancer cells to chemotherapy and radiation while at the same time they protect the normal tissues from side effects.” Most nutritional compounds used for therapy or disease prevention can be taken as part of a routine diet and have little if any side effects, Kucuk says. “People can get enough lycopene by eating tomato paste and tomato sauce, which is very rich in lycopene. So, if people ate a couple of ounces of tomato paste a day as part of a regular diet, they would eat enough to get all the benefits,” he says. Kucuk and his colleagues are currently exploring how soy isoflavones make chemotherapy and radiation more effective. “These are pleiotropic agents. That means they affect multiple pathways in cancer cells as well as other cells,” Kucuk says. “This is actually good, because a lot of the drugs that are developed target one pathway, and they’re usually very toxic. But because nontoxic nutritional compounds work with multiple pathways they have mild side effects making them very attractive for treatment.”

Lees verder


Important advance in the treatment of cancer and viral infections

Dr. Andrť Veillette, a researcher at the Institut de recherches cliniques de Montrťal (IRCM), and his team led by postdoctoral fellow Dr. Mario-Ernesto Cruz-Munoz, will publish in the upcoming issue of the prestigious journal Nature Immunology of Nature Publishing Group. This discovery could have a significant impact on the treatment of cancers and infectious diseases. Current treatments frequently achieve only limited results with these types of diseases, which affect hundreds of thousands of Canadians. Dr. Veillette's team identified one of the basic mechanisms controlling NK ("natural killer") cell activity. Produced by the immune system, NK cells are responsible for recognizing and killing cancer cells and cells infected by viruses, such as viruses causing hepatitis and herpes. NK cell deficiency is associated with a higher incidence of cancers and serious infections. "Our breakthrough, comments Dr. Veillette, demonstrates that a molecule known as CRACC, which is present at the surface of NK cells, increases their killer function." Using mice, the researchers have shown that CRACC greatly improves the animals' ability to eliminate cancer cells such as melanoma (a skin cancer) and lymphoma (a blood cancer). Mice lacking the CRACC gene, generated in Dr. Veillette's laboratory, were found to be more susceptible to cancer persistence. Conversely, stimulation of CRACC function was found to improve cancer cell elimination. Thus, stimulating CRACC could boost NK cell activity, helping to fight cancers. In addition, it could improve the ability to fight infections, which are also handled by NK cells. Increasing the activity of CRACC by gene therapy or drugs could become an option in the future to stimulate the killer function of NK cells, and to improve their capacity to destroy cancer and virus-infected cells. These approaches could be used in combination with chemotherapy and radiotherapy to increase the effectiveness of anti-cancer treatments. Teams of scientists around the world have been trying for many years without success to develop methods to increase NK cell activity. In this light, the discovery of Dr. Veillette's team opens new avenues for the treatment of cancers and viral infections.

Lees verder


Anti-cancer drug made from natural substance

Scientists from the Helmholtz Centre for Infection Research (HZI) have discovered a class of natural substances that are produced by soil bacteria and prevent somatic cells from dividing. After years of in-depth research, the US pharmaceuticals company Bristol-Myers Squibb is now launching this agent on the American market as a treatment for cancer.The epothilones that Prof. Gerhard HŲfle and Prof. Hans Reichenbach of the HZI have been studying for more than 20 years are produced by myxobacteria living in the soil. Epothilones block the somatic cell components known as microtubules, preventing the cells from dividing any further and causing them to die off and decompose. The effect of epothilones on cancerous cells, which are characterised by their tendency to divide uncontrollably, is particularly dramatic: tumours can shrink or even disappear.

Lees verder


Mayo Clinic Researchers Find Experimental Therapy Turns on Tumor Suppressor Gene in Cancer Cells

Researchers at Mayo Clinic have found that the experimental drug they are testing to treat a deadly form of thyroid cancer turns on a powerful tumor suppressor capable of halting cell growth. Few other cancer drugs have this property, they say. In the Feb. 15 issue of Cancer Research (available online Jan. 20), they report that RS5444, being tested in a Phase 1/2 clinical trial to treat anaplastic thyroid cancer, might be useful for treating other cancers. The agent is also known as CS-7017. From previous research, the investigators knew that RS5444 binds to a protein known as PPAR-gamma, a transcriptional factor that increases the expression of many genes. They had found that human anaplastic thyroid tumor cells treated with RS5444 expressed a protein known as p21, which inhibited cell replication and tumor growth. But they did not understand how. They have now discovered that the agent actually forces PPAR-gamma to turn on the RhoB tumor suppressor gene, which in turn induces p21 expression. "This is very unusual," says the study's lead investigator, John Copland, Ph.D., a cancer biologist at the Mayo Clinic campus at Jacksonville. "Drugs typically target genes and proteins that are over-expressed and turn them off. We found that RS5444 turns on a valuable tumor suppressor gene. We rarely find a drug that can take a suppressed gene and cause it to be re-expressed."

Lees verder


Cancer-resistant mouse discovered

A mouse resistant to cancer, even highly-aggressive types, has been created by researchers at the University of Kentucky. The breakthrough stems from a discovery by UK College of Medicine professor of radiation medicine Vivek Rangnekar and a team of researchers who found a tumor-suppressor gene called "Par-4" in the prostate.

Lees verder


Checking more lymph nodes linked to cancer patient survival

Why do patients with gastric or pancreatic cancer live longer when they are treated at cancer centers or high-volume hospitals than patients treated at low-volume or community hospitals? New research from Northwestern University found that cancer patients have more lymph nodes examined for the spread of their disease if they are treated at hospitals performing more cancer surgeries or at comprehensive cancer centers. The result is a more accurate prognosis and treatment decision, which results in improved long-term outcomes.

Lees verder


Has cancer spread? Research identifies best way to find answers so treatment can begin

New Saint Louis University research has found that the PET-CT scanner can be used as a stand-alone tool to detect secondary cancers, which occur in 5 to 10 percent of head and neck cancer patients.

Lees verder


New mammography technology improves cancer detection

A new radiological diagnostic tool called stereo mammography allows clinicians to detect more lesions and could significantly reduce the number of women who are recalled for additional tests following routine screening mammography. The findings from a clinical trial underway at Emory University were presented today at the annual meeting of the Radiological Society of North America held in Chicago. 0

Lees verder


Once-suspect Protein Found To Promote DNA Repair, Prevent Cancer

An abundant chromosomal protein that binds to damaged DNA prevents cancer development by enhancing DNA repair, researchers at The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center report online in the Proceedings of the National Academies of Science.

Lees verder


Researchers find new molecule to block ‘Hedgehog’ signaling in cancer, development

Researchers have achieved a feat drug developers had thought difficult, if not impossible, discovering a compound that blocks the functioning of a key developmental protein by binding to an “undruggable” target — an advance that may provide a new avenue to fight skin, pancreatic, prostate, and other cancers. A team led by Stuart Schreiber, the Morris Loeb Professor of Chemistry in Harvard’s Faculty of Arts and Sciences and director of the Broad Institute of Harvard and MIT’s Chemical Biology Program, discovered a small molecule they dubbed “robotnikinin” that binds directly to a protein called Sonic Hedgehog. The protein was shown in 1978 to control the early development of fruit flies, whose bodies developed spiny protrusions when the protein was blocked. It is now known that Sonic Hedgehog plays an important developmental role in mammals, including humans, regulating limb and brain development in the embryo and controlling the division both of adult stem cells and several types of cancer cell.

Lees verder


A new cellular pathway linked to cancer is identified by NYU researchers

In the life of a cell, the response to DNA damage determines whether the cell is fated to pause and repair itself, commit suicide, or grow uncontrollably, a route leading to cancer. In a new study, published in the July 25th issue of Cell, scientists at NYU Langone Medical Center have identified a way that cells respond to DNA damage through a process that targets proteins for disposal. The finding points to a new pathway for the development of cancer and suggests a new way of sensitizing cancer cells to treatment.

Lees verder


Wild strawberries may reduce cancer risk

We've all seen the term "super food" used to describe those nutrition-loaded edibles that promote health and discourage disease. Powerhouse foods high in antioxidants and phytochemicals that block the development of cancer cells have been touted as nature's way to fight off the potentially devastating disease.

Lees verder


Nanoparticles + light = dead tumor cells

Medical physicists at the University of Virginia have created a novel way to kill tumor cells using nanoparticles and light. The technique, devised by Wensha Yang, an instructor in radiation oncology at the University of Virginia, and colleagues Ke Sheng, Paul W. Read, James M. Larner, and Brian P. Helmke, employs quantum dots. Quantum dots are semiconductor nanostructures, 25 billionths of a meter in diameter, which can confine electrons in three dimensions and emit light when exposed to ultraviolet radiation.

Lees verder


How foods actually fight cancer

That grilled chicken breast touted as a healthy alternative to a bucket of fried chicken may actually contain cancer-causing compounds. But broccoli is still tops when it comes to keeping cancer at bay.

Lees verder


A new biomarker for early cancer detection? Research reveals that 'microRNA' may fit the bill

Scientists at Fred Hutchinson Cancer Research Center have discovered that microRNAs -- molecular workhorses that regulate gene expression -- are released by cancer cells and circulate in the blood, which gives them the potential to become a new class of biomarkers to detect cancer at its earliest stages.

Lees verder


Study provides clues to preventing and treating cancer spread

Researchers from the University of North carolina at Chapel Hill demonstrated for the first time that normal cells, possibly fibrocytes, may travel to distant organs to create pre-metastic niches for the spread of cancer.

Lees verder


Could metals help treat cancer?

A fruitful collaboration between chemists and biologists has made it possible to identify the effects of a new class of molecules, polyoxometalates(1), primarily composed of metals and oxygen. These molecules are very powerful inhibitors of a specific protein kinase, CK2, an enzyme that is overactive in a number of cancers. The enzyme's instrumental role in controlling cell proliferation and survival makes it an important target in the search for new medications. These results have just been published in the journal Chemistry and Biology by chemists from the Institut de chimie molťculaire (CNRS / UPMC) and biologists from the Institut de recherche en technologies et sciences pour le vivant (iRTSV, CEA de Grenoble / CNRS / Inserm).

Lees verder


Heavy atoms can help destroy tumor cells

A new discovery has been made in cancer research. Researchers from the Laboratoire des collisions atomiques et molťculaires (CNRS/Universitť Paris 11) and the Laboratoire Gťnotoxicologie et cycle cellulaire (CNRS/Institut Curie) were the first to show that it is possible to improve hadrontherapy's(1) targeting and destruction of tumor cells by loading the cells with heavy atoms like platinum.

Lees verder


Cancer risk higher among kids near nuclear plants

Children under five years old living near nuclear power stations have contracted cancer at a greatly higher rate than the national average, a study by the German government said Saturday.

Lees verder


Pentachlorophenol and Cancer Risk

Pentachlorophenol, a fungicide widely used as a wood preservative, was classified in 1999 by the International Agency for Research on Cancer as a possible human carcinogen. We reviewed currently available data to determine the extent to which recent studies assist in distinguishing the effect of pentachlorophenol from that of its contaminants (e.g., dioxins and other chlorophenols). The updated cohort study focusing on pentachlorophenol provides increased statistical power and precision, and demonstrates associations between hematopoietic cancer and pentachlorophenol exposure not observed in earlier evaluations of this cohort. Contaminant confounding is an unlikely explanation for the risks seen with pentachlorophenol exposure.

Lees verder


New "Juice Feasting" Emerging as Phytonutrient-Rich Disease-Fighting Nutritional System

It's rare for something to come along that impresses me so much as a healing modality that it instantly changes my own life habits. But I've recently been introduced to a plant-based medicinal modality that's so incredibly effective at preventing and reversing disease that I believe it is "the" cure for cancer society has been looking for. And in this article, I'm going to share with you what I know about this system.

Lees verder


New Evidence for the Protective Effects of Fruits and Veggies

The age-old refrain, "Eat your vegetables!" gets scientific support as researchers present the latest findings on cancer prevention at the American Association for Cancer Research's Sixth Annual International Conference on Frontiers in Cancer Prevention, being held December 5 - 8 in Philadelphia, Pennsylvania. Today, researchers present new data that demonstrate how diets full of raw vegetables -- particularly broccoli sprouts -- and black raspberries could prevent or slow the growth of some common forms of cancer.

Lees verder


Vitamine C remt groei kankertumoren

Het injecteren van een hoge dosis vitamine C remt de groei van kankertumoren, in sommige gevallen zelfs met vijftig procent. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers aan de hand van proeven op muizen.

Lees verder


Vitamin C Injections Slow Tumor Growth In Mice

High-dose injections of vitamin C, also known as ascorbate or ascorbic acid, reduced tumor weight and growth rate by about 50 percent in mouse models of brain, ovarian, and pancreatic cancers.

Lees verder


Cancer is not a Disease - It's a Survival Mechanism

What you are about to read may rock or even dismantle the very foundation of your beliefs about your body, health and healing. The title, "Cancer Is Not a Disease" may be unsettling for many, provocative to some, but encouraging for all. This book will serve as a revelation for those who are sufficiently open-minded to consider the possibility that cancer and other debilitating illnesses are not actual diseases, but desperate and final attempts by the body to stay alive for as long as circumstances permit.

Lees verder


Burning carbohydrate-rich foods could cause some cancers

Dutch scientists have said in a study that burning your food may lead to certain types of cancer, particularly in women. Scientists also say that more research is needed to make a definite determination and that there are other factors that could be to blame.

Lees verder


Cancer is not a disease

After having seen thousands of cancer patients over a period of three decades, I began to recognize a certain pattern of thinking, believing and feeling that was common to most of them. To be more specific, I have yet to meet a cancer patient who does not feel burdened by some poor self-image, unresolved conflict and worries, or past emotional trauma that still lingers in his/her subconscious. Cancer, the physical disease, cannot occur unless there is a strong undercurrent of emotional uneasiness and deep-seated frustration. Cancer patients typically suffer from lack of self-respect or worthiness, and often have what I call an "unfinished business" in their life. Cancer can actually be a way of revealing the source of such inner conflict. Furthermore, cancer can help them come to terms with such a conflict, and even heal it altogether. The way to take out weeds is to pull them out along with their roots. This is how we must treat cancer; otherwise, it may recur eventually. The following statement, which runs like a red thread through the entire book, is very important in the consideration of cancer: "Cancer does not cause a person to be sick; it is the sickness of the person that causes the cancer." To treat cancer successfully requires the patient to become whole again on all levels of his body, mind and spirit. Once the cancer causes have been properly identified, it will become apparent what needs to be done to achieve complete recovery.

Lees verder


Yale Scientist Will Target Cancer Protein to Cell’s “Recycling System”

Tim Corson, a Yale postdoctoral fellow in the Department of Molecular, Cellular & Developmental Biology, received two top fellowship honors from the Canadian Institutes of Health Research (CIHR) in Ottawa on November 20 for his proposal of a research project to target and destroy a protein commonly active in cancer.

Lees verder


Researchers find cancer-inhibiting compound under the sea

University of Florida researchers have discovered a marine compound off the coast of Key Largo that inhibits cancer cell growth in laboratory tests. Largazole, named for its Florida location and structural features, seeks out a family of enzymes called histone deacetylase. Overactivity of certain HDACs has been associated with several cancers such as prostate and colon tumors, and inhibiting HDACs may activate tumor-suppressor genes that have been silenced in these cancers.

Lees verder


Vitamins May Help Cancer-Related Pain

High-potency vitamins, melatonin supplements, and other complementary remedies may help to relieve the debilitating pain and fatigue experienced by most people with advanced pancreatic cancer, a new study suggests.

Lees verder


Researchers discover how tumor suppressor inhibits cell growth

New work by researchers at the University of California, San Diego, School of Medicine describes the mechanism by which p53 regulates cells and protects them against DNA damage that might lead to cancer. The study shows that two p53 target genes -- called Sestrin1 and Sestrin2 -- provide an important link between p53 and a protein kinase called mTOR, a central regulator of cell growth.

Lees verder


Microchip-based device can detect rare tumor cells in bloodstream

A team of investigators from the MGH BioMEMS Resource Center and the MGH Cancer Center has developed a microchip-based device that can isolate, enumerate and analyze circulating tumor cells from a blood sample.

Lees verder


Studies on food/herbs and effects on cancer

Links to studies on food/herbs which can help in destroying cancer cells.

Lees verder


The Threat of Genetically Modified Organisms

Cancer is a degenerative disease caused by a lack of vitamins and poisoning from chemical substances present in food. One can estimate the number of vitamins andpro-vitamin substances present in natural plants commonly used as food by humans, as more than 15,000 to 30,000. The introduction into modern agriculture of Genetically Modified Organisms (GMOs) is an unjustified and dangerous alteration of what Evolution has produced in plants over hundreds of millions of years: plants on which the subsequent biochemical evolution of superior complex animal organisms has been based, culminating with the advent of mammals in the last 65 million years and then with the arrival of Man.

Lees verder


The cure of advanced cancer by diet therapy

In the pre-cancerous condition, all is prepared. The liver is sufficiently damaged and the other organs of the intestinal tract are damaged enough and then later the symptoms appear. Until then we have the pre-cancerous condition and this condition cannot be cured with hormones and enzymes, etc. We can to a certain degree stimulate the liver with hormones. We can stimulate the liver with cortisone. We can stimulate the liver with adrenalin etc., but then we take out the last reserves. We empty the liver instead of refilling it. What we have to do in cancer -a degenerative, deficiency disease- is to refill the organs which are empty and poisoned. Therefore it is almost a crime to give cortisone and the other stimulants which will take away the last reserves and improve the condition for a short while only.

Lees verder


Plant Constituent with Selective Effect on Cancer Cells

The substance wogonin triggers the death program apoptosis in tumor cells, while it has virtually no effect on healthy cells. Scientists of the German Cancer Research Center (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) have discovered the molecular mechanism underlying this selectivity. Defects in genes that control growth can turn a cell into a threat for the whole organism. Defective cells that might get out of control are driven into suicide by a protective mechanism called apoptosis. However, this life saving mechanism is no longer working in most tumor cells, since numerous molecules regulating apoptosis are defective. This is why researchers have been trying for some time to restore the capability of controlled suicide in tumor cells. However, this is a risky venture, because it involves the danger of damaging healthy tissue, too, by cell death. Therefore, scientists have urgently been searching for substances that induce cell death selectively in tumor cells.

Lees verder


Targeted radiation therapy can control limited cancer spread

Precisely targeted radiation therapy can eradicate all evidence of disease in selected patients with cancer that has spread to only a few sites, suggests the first published report from an ongoing clinical trial. Radiation therapy controlled all signs of cancer in 21 percent of patients who had five or fewer disease sites.

Lees verder


Gene's newly explained effect on height may change tumor disorder treatment

A mutation that causes a childhood tumor syndrome also impairs growth hormone secretion, researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis have found. The discovery provides new insights into an old mystery, revealing why patients with neurofibromatosis type 1 are frequently shorter than their peers.

Lees verder


Monash researchers uncover cancer survival secrets

A team of Monash University researchers has uncovered the role of a family of enzymes in the mutation of benign or less aggressive tumours into more aggressive, potentially fatal, cancers in the human body.

Lees verder


Treating oft ignored non-cancer health issues after cancer diagnosis prolongs survival

Receiving treatment for non-cancer health issues while being treated by specialists for cancer improves cancer survival rates according to a study published in the Dec. 20 issue of the Journal of Clinical Oncology.

Lees verder


Key to Treating Cancer May Be Finding its Original Cell

Cancer biologists are turning their attention to the normal cells that give rise to cancers, to learn more about how tumor growth might be stopped at the earliest opportunity. "Identifying the specific, normal cells that cancers come from can provide critical insight into how cancers develop," said Robert Wechsler-Reya, an associate professor of Pharmacology and Cancer Biology at Duke University Medical Center. "This may help us develop more rational and effective approaches to treatment." Every cancer comes from a normal cell. The hard part is finding the cell at the root of each particular subtype of cancer. For the first time, the Duke team has identified two types of cells in the brain that can give rise to the malignant brain tumor medulloblastoma. This dangerous cancer, which occurs most commonly in children, is currently treated with a combination of surgery, chemotherapy and radiation, which have extremely severe side effects, said Wechsler-Reya, who is a member of the Preston Robert Tisch Brain Tumor Center at Duke.

Lees verder


Scientists use old enemy to K.O. cancer

Chemists are pulling cancer onto a sucker punch by getting infected cells to drop their guard – according to research published today. They are using the metal ruthenium as a catalyst to a cancer-busting reaction which calls up an old cellular enemy – oxidants – as an ally.Cancer adapts quickly to traditional drugs which attack infected cells directly. But the latest laboratory tests reveal a second line of defence using ruthenium as a catalyst to a reaction which stops cells developing the anti-oxidant chemical glutathione. As the targeted cell is forced to drop its glutathione defences, the oxidant levels increase, and the cancerous cell dies. University of Warwick Chemistry Professor Peter Sadler explained: "We know oxidants produce free radicals that damage cells. Our experiments show ruthenium produces a reaction in the cell which destroys its anti-oxidant defence glutathione – thus destroying the cancer-infected cell. "Working with colleagues in Edinburgh University and Oncosense we've proved this could be an effective line of defence against cancer." Scientists working on the project now hope to move the research out of the laboratory – the next stage for this work would be medical trials.

Lees verder


A Ray Of Sunshine In The Fight Against Cancer

Vitamin D could become a useful weapon in the fight against MS, osteoporosis, mild depression and one of the most devastating diseases of our time – cancer.

Lees verder


Cell-death receptor links cancer susceptibility and inflammation

Researchers demonstrated for the first time a link between cell-death-inducing TRAIL's receptor and cancer susceptibility. Unexpectedly, they also found a connection -- via TRAIL -- between inflammation and cancer susceptibility.

Lees verder


Gaston Naessens 714X / 714-X Treatment For Cancer

The theory behind the work of Gaston Naessens is that cancer is caused by a friendly microorganism (present in all cells) that becomes unfriendly. 714X provides nitrogen to the cancer cells, thus causing this microorganism (somatids - "little bodies") to cease excreting their toxic compounds and the immune system is mobilized. I presume that at that point the immune system kills the cancer cells. "Furthermore, the 714X therapy unclogs the lymph system, which is responsible for removing toxins from the body."

Lees verder


714X immune booster

714X is a product created to improve health by revitalizing the immune system. It is not designed to destroy diseased cells nor to act directly on disease related symptoms. 714X rather acts upon the lymph, a circulation paralleling the blood stream. This product supports natural defenses (including the immune system) and must be specifically introduced into the lymphatic system so that its mode of action may be accomplished.

Lees verder


Cell Phone Radiation Triggers Measurable Brain Cell Changes in Mere Minutes

As little as 10 minutes on a cell phone can trigger changes in brain cells linked to cell division and cancer, suggests a new study conducted by researchers from the Weizmann Institute of Science in Israel and published in the Biochemical Journal.

Lees verder


Light powered platinum more targeted & 80 times more powerful than similar cancer treatments

Researchers from the Universities of Warwick, Edinburgh, Dundee and the Czech Republic’s Institute of Biophysics have discovered a new light-activated platinum-based compound that is up to 80 times more powerful than other platinum-based anti-cancer drugs and which can use "light activation" to kill cancer cells in much more targeted way than similar treatments.

Lees verder


Kill cancer cells

Cancer is characterized by proliferation of abnormal cells which multiply out of control, destroying healthy tissue and endangering life. This unchecked "cancerous" growth spreads throughout the body, interfering with the ability of cells, organs, and other structures to perform their normal functions.

Lees verder


Super-microscopes and suppressed cancer treatments

Incredibly, Naessens' research has resulted in the association of degenerative diseases (rheumatoid arthritis, multiple sclerosis, lupus, cancer and AIDS) with the development of forms in the sixteen-stage pathological cycle. The ability to associate the disease with specific stages has enabled Naessens to 'prediagnose' conditions in advance of when they would clinically appear.This discovery puts Gaston Naessens at odds with the orthodox medical philosophy today which has embraced Pasteur's germ theory wholeheartedly. Naessens' work is repeatable. The ability to culture somatids is a bellwether to the rewriting of microbiology!

Lees verder


Novel anticancer strategy moves from laboratory to clinic

Researchers have developed a novel anti-tumor compound that represents a distinct strategy: targeting one of the most important "intercept points" for cancer cells.

Lees verder


Targeting Tumors in 4D

How do you hit a moving target when that target is a tumor? A breakthrough in radiation treatment is giving doctors a new, more accurate way to attack tumors that uses four-dimensional imaging to zero-in on cancer.

Lees verder


UCSD research team identifies novel anticancer drug from the sea

A collaborative team of researchers spearheaded by Dennis Carson M.D., professor of medicine and director of the Rebecca and John Moores UCSD Cancer Center at the University of California, San Diego has identified a potent new anticancer drug isolated from a toxic blue-green algae found in the South Pacific.

Lees verder


Anti-cancer drug damages brain vessels

New research may help explain why an anti-cancer drug causes potentially fatal brain inflammation in certain patients. Scientists at Harvard Medical School mimicked the drug's activity in mice and found that it damaged the cell lining that prevents fluid from leaking from the spinal cord into the brain. The results will be published online on Feb. 11 in the Journal of Experimental Medicine.

Lees verder


Patient with rare disorder responds to cancer drug

A rare disorder caused by an excess of two types of immune cells -- the mast cell found in various tissues and its blood-based twin, the basophil -- has successfully been treated with a cancer drug, report scientists from NIAID.

Lees verder


Med school discovery could lead to better cancer diagnosis, drugs

A Florida State University College of Medicine research team led by Yanchang Wang has discovered an important new layer of regulation in the cell division cycle, which could lead to a greater understanding of the way cancer begins. Wang, an assistant professor of biomedical sciences at the College of Medicine, said the findings will lead to an improved ability to diagnose cancer and could lead to the design of new drugs that kill cancer cells by inhibiting cell reproduction. His paper on the discovery has been published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences. "The correct timing of chromosome segregation during cell division is necessary to ensure normal, healthy growth," Wang said. "Now we have discovered a previously undetected layer of regulation in how the chromosomes separate, which helps to ensure the correct timing and decreases the potential for the formation of cancerous growth." The cell division cycle is a collection of tightly regulated events that lead to cell duplication. The most important events are the doubling of the hereditary information encoded within a set of chromosomes, and the division of that duplicated information into two daughter cells that are genetically identical to each other and the mother cell. The correct order of cell-cycle events is essential for successful cell division. Wang's article addresses the role of a particular protein enzyme, Cdc14, in ensuring that cell division events occur in exactly the right order. Defects in the regulation of the order of events can lead to cell death or the alteration of genetic information, which contributes to the formation of cancerous cells.

Lees verder


Mechanisms of cardiovascular disease and cancer give clues to new therapies

Cardiovascular conditions leading to heart attacks and strokes are treated quite separately from common cancers of the prostate, breast or lung, but now turn out to involve some of the same critical mechanisms at the molecular level. This in turn provides clues to more effective therapies for both cancer and cardiovascular diseases, but requires researchers in these distinct fields to come together. The seeds were sown for closer cooperation between these two groups at a recent workshop organised by the European Science Foundation (ESF), which also highlighted the striking progress already made in understanding key common mechanisms underlying both disease categories.

Lees verder


A compound extracted from olives inhibits cancer cells growth and prevents their appearance

Scientifics of the University of Granada have found that maslinic acid, present in olive skin's leaf and wax, acts on antitumor cells controlling their alterations in growth processes. At present, the only production plant of this substance at a semi-industrial level in the whole world is at the faculty of sciences of the UGR. This research group has published results related with this release in the specialized journal FEBS Letters.

Lees verder


Scientists solve structure of gene regulator that plays key role in cancer

Scientists at the Wistar Institute have collaborated on a major advance in understanding a gene regulator that contributes to some of the deadliest cancers in humans. Their research paves the way for the development of new cancer therapies. The scientists have elucidated the 3-D structure of a key segment of p300/CBP, one of the most studied enzymes in the HAT family. Aberrant p300/CBP activity contributes to pancreatic, colon, and lung cancer and also can suppress tumors.

Lees verder


Tiny protein provokes healthy bonding between cells

In human relationships, a certain "spark" often governs whether we prefer one person to another. Critical first impressions can occur within seconds. Researchers have found that cell-to-cell "friendships" operate in much the same way and that dysfunctional bonding is linked to the spread of cancer.

Lees verder


Cancer cell 'bodyguard' turned into killer

If you're a cancer cell, you want a protein called Bcl-2 on your side because it decides if you live or die. It's usually a trusted bodyguard, protecting cancer cells from programmed death and allowing them to grow and form tumors. But sometimes it turns into their assassin. Scientists knew it happened, but they didn't know how to actually cause such a betrayal. Now they do and it may lead to the development of new cancer-fighting drugs.

Lees verder


Study to Probe Vitamin C, Cancer

Researchers are preparing for clinical trials examining whether high doses of vitamin C, administered intravenously, can slow the spread of non-Hodgkin's lymphoma.

Lees verder


Researchers uncover key trigger for potent cancer-fighting marine product

An unexpected discovery in marine biomedical laboratories at Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego has led to new, key information about the fundamental biological processes inside a marine organism that creates a natural product currently being tested to treat cancer in humans.

Lees verder


The Radiowave Therapy Research Institute

The Radiowave Therapy Research Institute was founded in January 2006 for the purpose of studying radiowave therapy as was practiced by Dr John Holt over a 30 year period. The Radiowave Therapy Research Institute is a purpose built facility offering state of the art medical assistance and facilities. The Institute is privately funded.

Lees verder


Structure of Enzyme Mutated in Many Cancers

NIGMS-funded researchers have solved the structure of an enzyme (PIK3CA) that is mutated in cancers of the colon, brain, stomach, breast, lung, and others.

Lees verder


Surprise discovery made in cancer research

Many of the cancer drugs currently undergoing clinical trials target IAPs, since if the levels of IAPs are reduced, tumor cells will be destroyed by the body's own self-protecting mechanism or by the chemotherapeutic drugs. However, as a research group from the Goethe University in Frankfurt, working with scientists at the Universities of Wuerzburg and Philadelphia have recently discovered, IAPs also have another life: they control cell migration.

Lees verder


The DCA site

This site is to help inform people of the exciting research done on DCA by scientists at the University of Alberta. In January 2007, a team of scientists at the University of Alberta published a paper in the scientific journal, Cancer Cell, describing the discovery that a simple, cheap molecule, DCA, worked to reactivate the apoptosis mechanism of cancer cells, causing rapid shrinkage of tumors in rats. Mitochondrial reactivation represents an entirely new approach to treating cancer.

Lees verder


Gene Packaging Tells Story Of Cancer Development

To decipher how cancer develops, Johns Hopkins Kimmel Cancer Center investigators say researchers must take a closer look at the packaging. Specifically, their findings in the December 2, 2008, issue of PLoS Biology point to the three dimensional chromatin packaging around genes formed by tight, rosette-like loops of Polycomb group proteins (PcG). The chromatin packaging, a complex combination of DNA and proteins that compress DNA to fit inside cells, provides a repressive hub that keeps genes in a low expression state. “We think the polycomb proteins combine with abnormal DNA methylation of genes to deactivate tumor suppressor genes and lock cancer cells in a primitive state,” says Stephen B. Baylin, M.D., Virginia and D.K. Ludwig Professor of Oncology and senior author. Prior to this discovery, investigators studying cancer genes, looked at gene silencing as a linear process across the DNA, as if genes were flat, one dimensional objects. Research did not take into account the way genes are packaged.

Lees verder


Researchers Discover New Enzyme in Cancer Growth

While studying the mechanics of blood clots, researchers at the University of Oklahoma Health Sciences Center discovered a new enzyme that not only affects the blood, but seems to play a primary role in how cancer tumors expand and spread throughout the body. The research appeared in recent issues of the journal Blood and the Journal of Thrombosis and Haemostasis. A research group at OU led by Patrick McKee first discovered the enzyme called sFAP in plasma. After studying the biochemical makeup of the protein and identifying the gene that controlled its function, they began to search gene sequencing databases worldwide to find what it was. They didn’t find the enzyme listed for blood, but got a match with a virtually identical protein known to cause cell growth in tissue, including in cancer. With McKee’s discovery that the protein also exists in blood, scientists have a new avenue to study the spread of cancer.

Lees verder


Stanford blood scanner detects even faint indicators of cancer

A team led by Stanford researchers has developed a prototype blood scanner that can find cancer markers in the bloodstream in early stages of the disease, potentially allowing for earlier treatment and dramatically improved chances of survival. The system based on MagArray biodetection chips can find cancer-associated proteins in a blood serum sample in less than an hour, and with much greater sensitivity than existing commercial devices. In fact, the device, which uses magnetic nanotechnology to spot the cancer proteins, is tens to hundreds of times more sensitive, meaning the proteins can be found while there are relatively few of them in the bloodstream. The researchers reported their results in the Dec. 1 online edition of the Proceedings of the National Academy of Sciences. "This is essentially a proof-of-concept study showing that now we have a chip and a reader that can find multiple biomarkers in a sample at a concentration much lower than the standard that is commercially available," said Shan Wang, a Stanford professor of materials science and of electrical engineering.

Lees verder


New cancer weapon - nuclear nanocapsules

Rice University chemists have found a way to package some of nature's most powerful radioactive particles inside carbon nanotubes. Alpha-particle radiation is so powerful that cancer cells can be destroyed with just one direct hit from an alpha particle on a cell nucleus. Rice's researchers hope to use their new technology to target tiny tumors and even lone leukemia cells. Their research is available online from the journal Small.

Lees verder


Vitamin C 'slows cancer growth'

An injection of a high dose of vitamin C may be able to hold back the advance of cancers, US scientists claim.

Lees verder


Betelnut is good against diabetes

The popular Papua New Guinean pastime of chewing betelnut, linked to health problems including mouth cancer, may reduce the risk of diabetes, new research shows.

Lees verder


The High pH Therapy for Cancer

THE High pH Therapy for cancer was arrived at from an extensive series of physical experiments. These involved the isotope effect across membranes of many types, normal plant and animal, embryonic, cancer, and synthetic. It also involved mass spectrographic analyses of membranes and cells, as well as fluorescence and phosphorescence decay studies of many types of cells and parts thereof. It is the thesis of this paper that the results obtained throw a direct light upon the mechanism of carcinogenesis, and also indicate a therapy.

Lees verder


Electric fields have potential as a cancer treatment

Low-intensity electric fields can disrupt the division of cancer cells and slow the growth of brain tumors, suggest laboratory experiments and a small human trial, raising hopes that electric fields will become a new weapon for stalling the progression of cancer. The August 2007 issue of Physics Today describes the mechanisms by which the electric fields do their work.

Lees verder


 

 

 


View My Stats