Nieuws hersenen


balk2.jpg (42734 bytes)Slapende stamcellen kunnen helpen bij het herstel van de hersenen

Wetenschappers van het Wellcome Trust/Cancer Research UK Gurdon Institute, University of Cambridge, hebben een nieuw type stamcellen in de hersenen ontdekt waarvan ze zeggen dat ze een groot potentieel hebben voor herstel na hersenletsel of hersenziekte. Een belangrijk doel van regeneratief onderzoek is het efficiŽnt herstellen van de hersenen na een blessure, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, de ziekte van Alzheimer of hoofdtrauma, ziekte of veroudering. De hersenen zijn slecht in het zichzelf herstellen; het kan echter mogelijk worden om de reparatie zonder chirurgie te verbeteren door zich te richten op stamcellen die zich in de hersenen van de patiŽnten bevinden.

Lees verder


Brein ruimt geheugenopslag op tijdens slaap

Tijdens de slaap heeft het geheugen opruimdienst. Een studie geleid door een Spaanse onderzoeker van de University of Cambridge wijst uit dat tijdens onze slaap de neurale verbindingen die belangrijke informatie verzamelen worden versterkt, terwijl de verbindingen voor irrelevante gegevens worden verzwakt en uiteindelijk verdwijnen.

Lees verder


Angst kan het geheugen helpen

Angst kan mensen helpen dingen te onthouden, ontdekte onderzoek aan de Universiteit van Waterloo. Een studie onder 80 niet-gegradueerde studenten vond dat beheersbare niveaus van angst mensen daadwerkelijk kan helpen bij het herinneren van de details van gebeurtenissen. Men stelde ook vast dat wanneer angstniveaus te hoog of te laag waren, dit kon leiden tot het inkleuren van herinneringen waarbij mensen neutrale elementen van een ervaring anders associŽren met de negatieve context.

Lees verder


Belangrijkste oorzaak van dementie ontdekt - hoge waarde ureum

Een internationaal team van wetenschappers bevestigde de ontdekking van de belangrijkste oorzaak van dementie met belangrijke gevolgen voor mogelijke diagnose en behandeling. Professor Garth Cooper van de Universiteit van Manchester zegt dat de opbouw van ureum tot een toxische hoeveelheid schade kan toebrengen aan de hersenen met eventueel dementie als gevolg.

Lees verder


Link tussen koolzaadolie en achteruitgang van geheugen en leervermogen bij Alzheimer

Canola-olie is wereldwijd een van de meest gegeten soorten olie en toch is er maar heel weinig bekend over de effecten ervan op de gezondheid. Nu is er een nieuwe studie online verschenen in het tijdschrift Scientific Reports, uitgevoerd door onderzoekers van de Lewis Katz School of Medicine van Temple University (LKSOM).

Lees verder


Sommige videogames goed voor hersenen van ouderen

Als je tussen de 55 en 75 jaar oud bent zou je eens moeten proberen 3D games te spelen zoals Super Mario 64, om te voorkomen dat je last krijgt van milde cognitieve beperkingen of misschien zelfs Alzheimer ontwikkelt. Dat is de bevinding uit een nieuwe Canadese studie van hoogleraren psychologie Gregory West, Sylvie Belleville en Isabelle Peretz van de Universitť de Montreal.

Lees verder


Noten verbeteren hersengolf functies zoals geheugen

Een nieuw onderzoek door wetenschappers aan de Loma Linda University Health heeft aangetoond dat het regelmatig eten van noten de hersengolffrequenties versterkt die geassocieerd zijn met cognitie, genezing, leren, geheugen en andere belangrijke functies. Een samenvatting van de studie werd gepresenteerd in de voedingssectie van de Experimental Biology 2017 bijeenkomsten in San Diego, CaliforniŽ, en gepubliceerd in het FASEB Journal.

Lees verder


Intensieve training stimuleert het geheugen

Wetenschappers hebben ontdekt dat zes weken intensieve training - korte periodes van intervaltraining in de loop van 20 minuten - significante verbeteringen laat zien in wat bekend staat als geheugen met hoge interferentie, wat ons bijvoorbeeld in staat stelt onze auto te onderscheiden van een andere van hetzelfde merk en model.

Lees verder


Nieuw onderzoek wijst uit: sporten vergroot de hersenen

In een internationaal samenwerkingsverband van onderzoekers van het National Institute of Complementary Medicine van de Western Sydney University, AustraliŽ en de Division of Psychology and Mental Health van de University of Manchester, Engeland, zijn de effecten bestudeerd van aerobe training (duurtraining zoals wandelen, hardlopen), op de hippocampus, een hersengebied dat van groot belang is voor het geheugen en andere hersenfuncties.

Lees verder


Vermoeidheid blijkt te leiden tot vertraging hersencellen

Het slaapritme kan de normale activiteit in bepaalde hersengebieden verstoren, aldus onderzoekers van Tel Aviv University (TAU), UCLA en University of Wisconsin-Madison (UW. Eerder was al vastgesteld dat slaapgebrek ervoor zorgt dat je langzamer reageert, maar tot nu toe was niet duidelijk hoe slaapgebrek eigenlijk de hersenactiviteit en vervolgens het gedrag beÔnvloedt.

Lees verder


HIIT verandert het metabolisme van de glucose in de hersenen bij insuline resistente mensen

Onderzoekers aan de Universiteit van Turku, Finland, bestudeerden hoe high intensity interval training (HIIT) het glucose metabolisme van de hersenen verandert bij fysiek inactieve insuline resistente mensen. Slechts na twee weken HIIT training verminderde het glucose metabolisme in alle gebieden van de hersenen.

Lees verder


Luchtvervuiling tijdens huis-school-routes vermindert ontwikkeling werkgeheugen

Een studie, geleid door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), een instituut gesteund door de ďla CaixaĒ Banking Foundation, heeft aangetoond dat blootstelling aan luchtvervuiling op weg naar school beschadigende effecten kan hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. De studie, recent gepubliceerd in Environmental Pollution, vond een link tussen vermindering in werkgeheugen en blootstelling aan fijnstof (PM2.5) en zwarte koolstof tijdens het per voet heen en weer reizen van en naar school.

Lees verder


Kindermishandeling beinvloedt hersenbedrading

Voor het eerst is het onderzoekers gelukt om veranderingen in de neurale structuren te zien in specifieke gebieden van de hersenen van mensen die in hun kindertijd ernstig mishandeld zijn. Problemen als gevolg van ernstige kindermishandeling zijn verhoogde risicoís op psychiatrische afwijkingen zoals depressie, maar ook ernstige vormen van impulsiviteit, agressiviteit, angst, meer drugsmisbruik en zelfmoord. Van alle kinderen onder de 15 jaar in de westerse wereld heeft 5-15% te maken met ernstige, niet-willekeurige lichamelijke en/of sexuele kindermishandeling.

Lees verder


HIIT training geeft endorfines vrij in de hersenen

Finse onderzoekers aan de universiteit van Turku hebben aangetoond dat de vrijlating van door sport geÔnduceerde endorfine in de hersenen afhangt van de intensiteit van de activiteit. Endorfine vrijgave geÔnduceerd door sport kan een belangrijk mechanisme zijn dat de motivatie en het onderhoud van de reguliere fysieke activiteit beÔnvloedt.

Lees verder


Dansen kan tekenen van veroudering hersenen tegengaan

Naarmate we ouder worden neemt de mentale en fysieke fitheid af. Dit kan nog versterkt worden door aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het openbaar toegankelijke tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience, toont aan dat ouderen die geregeld meedoen aan fysieke oefeningen de tekenen van hersenveroudering kunnen tegengaan, en bij dansen is dit effect het sterkst.

Lees verder


Ons brein verandert daadwerkelijk tussen begin en halverwege volwassenheid

Wetenschappers in China hebben ontdekt dat er in het brein belangrijke microstructurele veranderingen plaatsvinden van begin tot halverwege de volwassenheid, waardoor het hen lukte om een zeer accurate inschatting van iemands leeftijd te maken door de hersenstructuur. Deze ontdekking is opvallend, omdat wetenschappers tot nu toe dachten dat de hersenstructuur relatief stabiel was in deze periode van volwassenheid.

Lees verder


MRI-contrastmiddelen accumuleren in de hersenen

De Internationale Vereniging voor Magnetische Resonantie in de Geneeskunde (ISMRM) heeft nieuwe richtlijnen uitgegeven voor het gebruik van contrastmiddelen tijdens MRI-scans. Meer en meer onderzoek suggereert dat op gadolinium gebaseerde contrastmiddelen, geÔnjecteerd in de aderen van een patiŽnt om weefsels in MRI-beelden te markeren, zich ophopen in de hersenen. Meer dan 300 miljoen doses van dergelijke geneesmiddelen zijn sinds hun introductie in 1987 toegediend.

Lees verder


Verhoogd zuurniveau van de hersenen bij psychiatrische stoornissen

De zuur/alkalische homeostase van ons lichaam, of het behoud van een goede pH-balans in weefsels en organen is belangrijk voor een goede gezondheid. Een onevenwichtigheid in de pH, in het bijzonder een verschuiving naar verzuring, is geassocieerd met verschillende klinische aandoeningen, zoals een verminderde cardiovasculaire gezondheid, ademhalingsnood en nierfalen. Maar is de pH ook geassocieerd met psychiatrische stoornissen?

Lees verder


Veranderingen in hersengebieden kunnen uitleg geven waarom sommige mensen orde en zekerheid verkiezen

Waarom hebben sommige mensen een voorkeur voor stabiele, voorspelbare levens terwijl anderen een voorkeur hebben voor frequente veranderingen? Waarom maken sommige mensen rationele beslissingen en andere impulsieve en roekeloze? Gedrags-neurowetenschappers van het UCLA hebben in twee hersenregioís veranderingen geÔdentificeerd die antwoorden kunnen bevatten op hun vragen.

Lees verder


O2 en hyperbare zuurstoftherapie keert hersenbeschadiging van peuter gered van verdrinking

Dr. Paul Harch, klinisch hoogleraar en directeur van toepassing van hyperbare zuurstoftherapie bij LSU Health New Orleans School of Medicine, en Dr. Edward Fogarty van de Universiteit van North Dakota School of Medicine, melden het geval van de omkering van verlies van hersenvolume bij een twee jaar oude drenkeling die niet reageerde op de behandeling met normobare zuurstof (zuurstof op zeeniveau) en hyperbare zuurstoftherapie (HBOT).

Lees verder


Neurofeedbacktraining, wat en waarom?

Neurofeedback is een behandelmethode die zijn oorsprong kent in Amerika. Het wordt daar al 40 jaar ingezet als effectieve behandelmethode voor hersen gerelateerde aandoeningen. In Nederland wordt de therapie nu 15 jaar ingezet om de hersenen weer in balans te trainen. Met een slagingspercentage van ongeveer 90% van de cliŽnten toont neurofeedbacktraining zijn waarde.

Lees verder


Olijfolie gekoppeld aan processen die kanker in de hersenen voorkomen

Onderzoek van oliezuur - het belangrijkste ingrediŽnt in olijfolie - heeft aangetoond hoe het kan voorkomen dat kankerverwekkende genen in cellen zich kunnen ontwikkelen. De olieachtige stof - ťťn van een groep voedingsstoffen die bekend staat als vetzuren - stimuleert de productie van een celmolecuul waarvan de functie voorkomt dat kanker veroorzakende eiwitten zich vormen.

Lees verder


De hersenen van vaders reageren verschillend op dochters en zonen

Vaders van peuterdochters zongen meer voor hun dochters en spraken opener over emoties, waaronder verdriet, misschien omdat ze opener staan voor de gevoelens van meisjes dan jongens, 'aldus de studie, gepubliceerd in de American Psycological Associationís Journal Behavioral Neuroscience. Vaders gebruiken ruwere en meer prestatiegerelateerde taal (bijvoorbeeld woorden zoals trots, win en top) tegenover hun zonen.

Lees verder


Relatie hersenveroudering en omega-3 en omega-6 vetzuren in bloed

Twee nieuwe studies koppelen meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed aan de integriteit van hersenstructuren en cognitieve vaardigheden die veroudering tegen gaan. De studies voegen aan dit bewijs toe, dat inname van omega-3 en omega-6 vetzuren gezond ouder worden kunnen bevorderen, aldus de onderzoekers. Verdere onderzoek is nodig om deze hypothese te testen.

Lees verder


Rozemarijn aroma kan werkgeheugen bij kinderen bevorderen

Blootstelling aan essentiŽle olie van rozemarijn kan het werkgeheugen bij kinderen significant verbeteren. Dit is ťťn van de bevindingen uit een studie die vandaag op donderdag 4 mei 2017 werd gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Britse Psychologische Vereniging, door dr. Mark Moss en Victoria Earle van Northumbria University. Dr. Mark Moss zegt: ďOns vorige onderzoek toonde aan dat het aroma van rozemarijnolie de cognitie kan verbeteren bij gezonde volwassenen. Omdat we weten hoe belangrijk het werkgeheugen is voor leerprestaties, wilden we kijken of soortgelijke effecten ook gevonden konden worden bij schoolgaande kinderen in de schoolomgeving.Ē

Lees verder


Blootstelling van Dunedin kinderen aan lood in verband met lagere IQ

Extreem hoge niveaus van lood in Nieuw-Zeeland steden in de jaren 1970 en 1980 lijken verantwoordelijk voor een verlies van intelligentie en beroepsziektes onder volwassenen van vandaag. Het meest recente onderzoek van de Universiteit van Otago langlopende Dunedin Study Nieuw-Zeeland laat zien dat onder meer dan 500 kinderen die opgroeiden in het tijdperk van gelode benzine, die zijn blootgesteld aan lood een lager IQ en sociale status haden op de leeftijd van 38, ten opzichte van leeftijdsgenoten die aan minder waren blootgesteld.

Lees verder


Is frisdrank slecht voor je brein?

En is light frisdrank nog slechter? Zowel suikerbevattende drankjes als de light versies hangen samen met versnelde veroudering van hersenen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat een overmaat aan suiker Ė vooral de fructose in het drinken Ė je hersenen kan schaden. Uit gegevens van de Framingham Heart Study (FSH) bleek dat mensen die vaak suikerhoudende drankjes drinken meer kans lopen op een slechter geheugen, een kleiner hersenvolume en een aanzienlijk kleinere hippocampus, een hersengebied dat van belang is voor leren en geheugen.

Lees verder


Relatie hersenstructuur en angst en negatieve bias ontdekt

Gezonde studenten die een relatief kleine inferieure frontale cortex (IFC) hebben - een hersengebied dat helpt bij het reguleren van gedachten en emoties - lijden vaker dan anderen aan angst, vindt een nieuwe studie. Ze hebben ook de neiging om neutrale of zelfs positieve gebeurtenissen in een negatief daglicht te bekijken, rapporteren de onderzoekers.

Lees verder


Concentraat van blauwe bessen verbetert de werking van de hersenen bij ouderen

Uit een onderzoek aan de Universiteit van Exeter blijkt dat het drinken van geconcentreerd bosbessensap de werking van de hersenen bij oudere mensen verbetert. In de studie ondervonden gezonde mensen tussen 65 en 77 die dagelijks geconcentreerd bosbessensap dronken verbetering in de cognitieve functie, in de bloedtoevoer naar de hersenen en in de activering van de hersenen tijdens het uitvoeren van cognitieve tests. Er waren ook aanwijzingen van verbetering van het werkgeheugen.

Lees verder


Hoge resolutiebeelden slaaponderzoek tonen reset hersenen tijdens slaap

Indrukwekkende electronenmicroscoopfoto's van binnenin de hersenen van muizen tonen aan wat elke dag in ons brein plaatsvindt: onze synapsen - de verbindingen tussen zenuwcellen - groeien sterk en groot gedurende daglichtstimulatie, en krimpen 's nachts bijna 20% terwijl we slapen, waardoor ruimte wordt gecreŽerd voor meer groei en kennis de daaropvolgende dag.

Lees verder


Magnetische hersenstimulatie kan opgeslagen herinneringen terugbrengen

Het is logisch dat je werkgeheugen - dat je aandacht vasthoudt voor kleine dingen van korte termijnbelang - werkt, anders zou je een nieuw telefoonnummer niet lang genoeg kunnen onthouden om het in te toetsen. Maar hoe het precies werkt - hoe het brein besluit wat in gedachten te houden, en wat te parkeren maar bij de hand te houden voor snel gebruik - is werk in uitvoering. Werk dat onze theorieŽn over het denken aanscherpt en zelfs kan helpen bij schizofrenie of depressiviteit.

Lees verder


Darmcellen zijn poortwachters van besmettelijke hersenziekten

Nieuwe inzichten waarom sommige mensen - en dieren - meer risico dan anderen lopen op een herseninfectie. De studie laat zien hoe prionziekten - de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) bij mensen en boviene spongiforme encefalopathie (BSE) bij koeien - de darmen kunnen infecteren als van het besmet vlees wordt gegeten. Volgens onderzoek bij muizen zijn gespecialiseerde M cellen de sleutel tot het al of niet uitbreken van de infectie.

Lees verder


Stressoren tijdens het vroege leven hebben negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen

Nieuwe inzichten gepresenteerd tijdens een recente bijeenkomst van de American College of Neuropsychopharmacology ondersteunen de lang gekoesterde overtuiging dat stressvolle vroege levenservaringen, zoals vroeggeboorte, armoede en gebrek aan familiale steun, negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Met behulp van deze functionele beeldvorming benadrukten de sprekers de invloed van deze stressoren op de ontwikkeling van kwetsbare hersengebieden die tussenkomen bij motionele reacties en stemming.

Lees verder


Volgens studie kunnen plantenstoffen de hersenfunctie bij ouderen stimuleren

Dezelfde stoffen die planten en groenten hun heldere, levendige kleuren geven zouden in staat zijn om de hersenfunctie bij ouderen te stimuleren, volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Georgia. Het onderzoek van de faculteit psychologie is het eerste waarbij fMRI-technologie wordt gebruikt om te onderzoeken hoe bepaalde niveaus van deze stoffen de hersenactiviteit beÔnvloeden; de uitkomst van dit onderzoek was dat proefpersonen met lagere niveaus meer denkkracht moesten aanwenden om geheugentaken te volbrengen.

Lees verder


Invloed van de BMI op de hersenfunctie

Onderzoekers van de University of Arizona vonden dat een hogere BMI een negatieve invloed kan hebben op het cognitieve functioneren van ouderen. 'Hoe hoger de BMI hoe hoger de ontstekingswaarden' zegt Kyle Bourassa in zijn artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift 'Brain, Behavior and Immunity. 'Uit eerder onderzoek blijkt dat ontstekingen, voornamelijk die in de hersenen, een negatieve invloed op hersenfunctie en cognitie hebben.

Lees verder


Elektriciteit als geneesmiddel voor een ziek brein

Elektriciteit kan bij steeds meer hersenziekten uitkomst bieden. Vooral mensen met verlamming, depressie, Parkinson en chronische hoofdpijn hebben baat bij een stroomstoot concludeert UMC Utrecht geneeskundestudent Bart Lutters op basis van zijn wetenschappelijke ontdekkingsreis naar de geneeskrachtige werking van elektriciteit op het brein.

Lees verder


Echografie toont duidelijk verdikking van de halsslagader bij jonge patiŽnten met een vroege psychose

Nieuw onderzoek gepresenteerd op de International Early Psychosis Association (IEPA) bijeenkomst in Milaan, ItaliŽ (20-22 oktober), toont aan dat jonge mensen gediagnosticeerd met vroege psychose (EOP) en bipolaire stoornis (BPD) al tekenen van atherosclerose vertonen (ontsteking en verdikking van de bloedvaten) in hun belangrijkste nekslagader (de linker halsslagader).

Lees verder


Kunnen sommige vetten ons beschermen tegen hersenziekte?

Een intrigerende bevinding bij nematodes suggereert dat een beetje vet het risico op het ontwikkelen van een aantal neurodegeneratieve ziekten, zoals Huntington, Parkinson en de ziekte van Alzheimer, kan verlagen. Wat deze ziekten gemeen hebben is dat ze veroorzaakt worden door abnormale eiwitten die accummuleren in of tussen de hersencellen om er plaques te vormen die mentale schade aanrichten en zelfs de dood voor gevolg kunnen hebben.

Lees verder


Vitamine D niveaus voorspellen risico vermindering hersenenactiviteit

Onderzoek uitgevoerd door de Duke-NUS Medical School (Duke-NUS) en Duke University koppelt een lage vitamine D-spiegel aan een verhoogd risico op latere cognitieve achteruitgang en verslechtering bij Chinese ouderlingen.

Lees verder


How Stress & Sugar Affects Your Brain


Westers dieet gekoppeld aan geheugenremming

Onderzoekers van Macquarie University hebben nu aangetoond dat geheugenremming - de nuttige eigenschap van het Ēblokkeren" van herinneringen die geen nut meer hebben wat afhankelijk is van het hersengebied met naam hippocampus - gekoppeld is aan extreme eetgewoontes.

Lees verder


Kan acupunctuur de kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met hoofdpijn door een traumatisch hersenletsel?

Een onderzoek waarin de effectiviteit van de gebruikelijke zorg alleen met auriculaire of traditionele Chinese acupunctuur behandeling van patiŽnten met hoofdpijn vanwege een eerdere traumatisch hersenletsel (TBI) werd vergeleken, vertoonde een significante verbetering in de levenskwaliteit (QoL) door toepassing van acupunctuur.

Lees verder


Voedingssupplement kan ernstige schade hersenen voorkomen

Uit nieuw onderzoek van de McMaster University is gebleken dat een voedingssupplement bestaand uit een mix van dertig vitaminen en mineralen, allemaal natuurlijke ingrediŽnten, op grote schaal verkrijgbaar in reformwinkels, opmerkelijke anti-aging eigenschappen vertoond, die een groot verlies aan hersencellen kunnen voorkomen en zelfs omkeren.

Lees verder


Wat muziek kan doen met de hersenen

Als je een muzieklijst van je leven zou maken, welke muziek zou daar op staan? En zou deze muziek op het einde van je leven wanneer je hersenen en herinneringen langzaam vervliegen kan deze muziek ze dan terugbrengen? Deze uitzending laat zien hoe je met muziek de hersenen van mensen weer kunt doen ontwaken en zelfs bij de ziekte van Parkinson kunt inzetten.


Stressvol begin van leven versnelt rijping van sleutelgebied in hersenen van mannelijke muizen

IntuÔtie is het enige wat nodig is om te snappen dat stress in de vroege kindertijd levenslang psychologische problemen kan veroorzaken, maar wetenschappers zijn nog maar net begonnen met te verklaren hoe dat er uitziet in de hersenen. Nu blijkt uit een studie met mannelijke muizen die aan stress werden blootgesteld dat een specifiek gebied, de hippocampus, al vroeg vele mijlpalen in de ontwikkeling bereikt Ė wat eigenlijk neerkomt op snellere rijping in reactie op stress.

Lees verder


Fructose verandert honderden genen in de hersenen

Een reeks ziektes, van diabetes tot cardiovasculaire ziektes, en van Alzheimer tot ADHD, staat in verband met veranderde genen in de hersenen. Een recente studie van wetenschappers van UCLA wijst uit dat honderden van die genen kunnen worden beschadigd door fructose, een suiker die veel voorkomt in het Westerse dieet, op een zodanige wijze dat het tot al die ziektes kan leiden.

Lees verder


Osteopathie kan helpen bij hersenschudding symptomen

Een Olympische arts verklaart dat lymfe drainage de schadelijke effecten van ontstekingen bij patiŽnten met mild traumatisch hersenletsel kunnen verminderen.

Lees verder


Omega-3 vetzuren hebben positief effect op ouder wordende hersenen

Als je ouder wordt zijn er veranderingen in de cognitieve functie en gaat het geheugen achteruit. Bij neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer of een milde cognitieve stoornis (pre-dementie fase van de ziekte van Alzheimer), vinden deze veranderingen veel sneller plaats. Momenteel zijn er geen effectieve behandelingen voor deze ziekten.

Lees verder


Suikerpiek doet krachtcellen van de hersenen krimpen

De piek in de bloedsuikerspiegel na een maaltijd wordt bestuurd door neurale mitochondriŽn van de hersenen, die beschouwd worden als 'stuwende kracht cellen, volgens "Yale School of Medicine onderzoekers in een nieuwe studie.

Lees verder


AŽrobic oefeningen zoals hardlopen verhogen de aanmaak van zenuwcellen in de hersenen van volwassenen

Het is mogelijk om de neuronenreserve van de hippocampus te verhogen - en zodoende de voorwaarden voor leren - door neurogenese te promoten via langdurige aerobic oefeningen zoals hardlopen. Aerobic oefeningen, zoals hardlopen, hebben een positief effect op de structuur en functie van de hersenen, bijvoorbeeld door het genereren van neuronen (neurogenese) in de hippocampus, een hersenstructuur belangrijk bij het leren.

Lees verder


Ontstekingen vallen het beloningscentrum in de hersenen aan

Een nieuwe studie door Neil Harrison en collega gepubliceerd in ĎBiological Psychiatryí stelt dat het hersenen beloningscentrum, het striatum, rechtstreeks door ontsteking kan worden beÔnvloed en dat striatale veranderingen verband houden met het ontstaan van ziektegedrag.

Lees verder


Angstig zijn kan voordeel opleveren Ė het brein geeft prioriteit aan bedreigingen, vooral bij angstige mensen

Nieuwe bevindingen van Franse onderzoekers tonen aan dat de hersenen meer verwerkingscapaciteit besteden aan als bedreigend ervaren sociale situaties dan aan situaties die niet als zodanig worden ervaren. De in het tijdschrift eLife weergegeven resultaten kunnen helpen het zogenaamde 'zesde zintuig' voor gevaar te verklaren.

Lees verder


Mensen met woedeaanvallen hebben kleinere 'emotionele hersenení

Dit rapporteert een nieuwe studie in ĎBiological Psychiatry: Cognitive Neuroscience en Neuroimagingí.  Neuroimaging studies suggereren dat Ďfrontolimbic' gebieden van de hersenen die emoties regelen een belangrijke rol spelen in de biologie van agressief gedrag.

Lees verder


Afwezigheid van serotonine wijzigt ontwikkeling en functie van hersencircuits

Onderzoekers aan de ĎCase Western Reserve University School of Medicineí hebben voor het eerst een compleet model gemaakt van de rol die serotonine speelt in de ontwikkeling en structuur van de hersenen. Serotonine, ook wel 5-hydroxytryptamine [5-HT] genoemd, is een belangrijke neuromodulator voor de ontwikkeling van de hersenen en de structuur en functie van neuronale (zenuwcel) circuits.

Lees verder


Team uit Pittsburgh ontdekt circadiaans gen-ritme bij veranderingen in de hersenen bij het ouder worden

Onderzoek van duizenden genen van bijna 150 menselijke hersenen laat het circadiaans ritme (dag-en nachtritme of bioritme) zien van veranderingen in de gen-activiteit bij het ouder worden, volgens de eerste studie op dit gebied door onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh School of Medicine.

Lees verder


Hoop op behandeling voor wittestofziekte bij kinderen

De paar honderd kinderen in ons land met een wittestofziekte van de hersenen hebben een kort leven vol problemen. Motorische en verstandelijke achteruitgang, coma en uiteindelijk de dood. Voor bepaalde aandoeningen kan stamceltransplantatie die achteruitgang bij een deel van de patiŽnten stoppen.

Lees verder


Eiwit gevonden dat belangrijke stap in hersenontwikkeling bepaalt

Celbiologen van de Universiteit Utrecht hebben een eiwit ontdekt dat aan de basis staat van de organisatiestructuur van de zenuwcel. Dit eiwit bepaalt de positie van het axon, de dunne uitloper die informatie uit de zenuwcel verstuurt naar andere zenuwcellen.

Lees verder


Kan lichaamsbeweging het langetermijn geheugen verbeteren?

Lichaamsbeweging kan de ontwikkeling van nieuwe hersencellen in het volwassen brein versterken. Dit proces wordt volwassen neurogenese genoemd. De nieuwe hersencellen spelen een belangrijke rol bij leren en bij het geheugen.

Lees verder


Onderzoek naar invloed voedingssupplementen op hersenen

Kunnen specifieke voedingssupplementen de achteruitgang van de hersenen door ouderdom vertragen? Dr. Lorenza Colzato, onderzoeker aan het Institute for Psychological Research van Leiden Universiteit, gaat dit samen met enkele Europese collega-onderzoekers bekijken.

Lees verder


Steeds meer ouders willen in het hoofd van hun puber kruipen

Een steeds grotere groep ouders is op zoek naar informatie over de ontwikkeling van puberhersenen. Vaak in relatie met de schadelijkheid van stoffen voor de hersenen zoals alcohol of te weinig slaap of pesten.

Lees verder


De hersenen vergeten met als doel om energie te besparen

Onze hersenen hebben niet alleen mechanismen om te leren maar ook mechanismen om te vergeten. Daardoor kan wat "onnodig" geleerd is uitgewist worden. Een groep onderzoekers aan de Universiteit van Lund heeft nu ťťn van deze mechanismen op celniveau kunnen beschrijven.

Lees verder


Stimulering van het afvalverwijderingssysteem van de hersenen

Kunnen we in het lichaam de eigen immuuncellen mobiliseren om te helpen bij het bestrijden van de ziekte van Alzheimer? Wereldwijd lijdt meer dan 20% van de mensen van 85 jaar en ouder aan de ziekte van Alzheimer (AD). Afzettingen van beta-amyloÔde (AB) peptide vormen een belangrijke doelgroep voor onderzoek naar Alzheimer.

Lees verder


Vetrijk dieet kan veranderingen in de hersenen veroorzaken

Uit een nieuw onderzoek bij muizen blijkt dat een hoger gewicht en bloedsuikergehalte vanwege het consumeren van een vetrijk dieet, symptomen van angst en depressie kan veroorzaken, naast meetbare veranderingen in het brein.

Lees verder


Vroegschoolse stress beÔnvloedt reactie van de hersenen op beloningen

Een door Duke University geleid onderzoek heeft vastgesteld hoe de vroege jeugdstress van invloed is op de reactie van de hersenen op beloningen bij volwassenheid.

Lees verder


Grotere hersenen leiden niet tot een hoger IQ

Reeds in 1836 dacht de Duitse fysioloog en anatoom Friedrich Tiedemann, in een artikel in de Philosophical Transactions, dat "er ongetwijfeld een verband bestond tussen de absolute omvang van de hersenen en de verstandelijke vermogens en functies van de geest". Met de komst van hersenbeeldtechniek (MRI, PET), zijn betrouwbare evaluaties van invivo volume met de associatie met het IQ mogelijk.

Lees verder


Onderzoek wijst uit: hersenkoeling verlaagt kans op herstel hoofdletsel

PatiŽnten met hoofdletsel hebben geen baat bij een therapie waarbij koeling van het lichaam wordt toegepast om zwelling van de hersenen te verminderen, heeft onderzoek uitgewezen. De studie liet zien dat verlaging van de lichaamstemperatuur Ė een therapie genaamd geleide onderkoeling, geen verbetering gaf voor de kans op herstel van de patiŽnt.

Lees verder


Depressie-gen bestaat niet

Depressies ontstaan door een combinatie van verschillende factoren in opvoeding, karakter en leefstijl en door ervaringen en genen. Erfelijkheid als oorzaak wordt vaak overschat.

Lees verder


Verfijnde hersenstimulatie helpt bewegingsstoornissen te verminderen

Continue diepe hersenstimulatie betekent bij patiŽnten met ernstige bewegingsstoornissen een grote vooruitgang. Maar er zijn ook vervelende bijwerkingen. Onderzoeker Martijn Beudel gaat in het UMC Groningen met steun van de Hersenstichting de techniek verder verfijnen. Hij wil alleen elektrisch stimuleren op de momenten dat de bewegingsstoornissen zich voordoen.

Lees verder


Studie wijst aan dat abnormaliteiten in de hersenen gekoppeld zijn aan psychiatrische stoornissen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mechanismen die leiden tot storingen van de communicatie kanalen in de hersenen, gekoppeld zijn aan symptomen in psychiatrische stoornissen inclusief schizofrenie. De studie van de Universiteit van Bristol gepubliceerd op 17 Augustus in de Proceedings of National Academy of Sciences, kan belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van symptomen als gevolg van hersenafwijkingen.

Lees verder


Paleo dieet: grote hersenen hadden koolhydraten nodig

Het hoe en waarom we zulke grote hersenen ontwikkeld hebben is ťťn van de grootste puzzels bij het onderzoek naar de ontwikkeling van de mensheid. Het is algemeen bekend dat de groei in de omvang van de hersenen gedeeltelijk gerelateerd is aan veranderingen in het voedingspatroon van de laatste 3 miljoen jaar, en dat de verhoging van vleesconsumptie en de ontwikkeling van de kookkunst speciale aandacht kregen van de wetenschappelijke wereld.

Lees verder


Een slaaptekort kan heftige traumatische herinneringen verminderen

Een goede nachtrust wordt al lang aanbevolen voor personen met een traumatische ervaring. Maar een door Oxford University geleid onderzoek biedt voorlopig experimenteel werk, dat suggereert dat een goede nachtrust eigenlijk het tegenovergestelde effect kan bereiken.

Lees verder


Lichaamsvet kan signalen naar de hersenen sturen, en stress respons beÔnvloeden

Gainesville, Florida Ė Het effect van de hersenen op andere delen van het lichaam is goed bekend en geaccepteerd. Een groep die twee onderzoekers van de Universiteit van Florida Health omvat heeft nu geconstateerd dat het een tweerichtingsverkeer betreft: Lichaamsvet kan een signaal naar de hersenen sturen dat invloed heeft op de manier waarop de hersenen omgaan met stress en het metabolisme (stofwisseling).

Lees verder


Magnetische pulsen naar de hersenen leveren langdurige verlichting voor tinnitus patiŽnten

In de grootste Amerikaanse klinische studie in zijn soort, gefinancierd door de Veterans Affairs (VA) Rehabilitation Research and Development Service, ontdekten onderzoekers van het Portland VA Medical Center en Oregon Health & Science University een aanzienlijke verbetering van de tinnitus symptomen bij meer dan de helft van de deelnemers aan de studie, door de toepassing van transcraniŽle magnetische stimulatie.

Lees verder


PatiŽnten met terugkerende depressies hebben kleinere hippocampus

De hersenen van mensen met terugkerende depressies hebben een aanzienlijk kleinere hippocampus - het deel van de hersenen dat vooral geassocieerd wordt met de vorming van nieuwe herinneringen - dan gezonde individuen. Een nieuwe wereldwijde studie onder bijna 9000 mensen heeft dat aan het licht gebracht.

Lees verder


Transvetten en slechter geheugen

Volgens een studie aan de Universiteit van CaliforniŽ, San Diego School of Medicine, online gepubliceerd op 17 juni in PLoS ONE, veroorzaakt hogere consumptie van dieet transvetzuren (dTFA), vaak gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen om de smaak, textuur en duurzaamheid op te peppen, een verslechtering van het geheugen bij mannen van 45 jaar en jonger.

Lees verder


Infecties kunnen Uw IQ beÔnvloeden

Nieuw onderzoek toont aan dat infecties uw cognitieve vermogen kunnen beÔnvloeden: de studie is de grootste qua omvang tot nu toe en toont een duidelijk verband aan tussen infectie niveaus en aangetaste oordeelsvermogen. Nieuw onderzoek toont aan dat infecties uw cognitieve vermogen kunnen beÔnvloeden: de studie is de grootste qua omvang tot nu toe en toont een duidelijk verband aan tussen infectie niveaus en aangetaste oordeelsvermogen.

Lees verder


Kinderen met leerachterstand kķnnen beter presteren dankzij beweging

Basisschoolleerlingen die laag scoren op Cito-toetsen maken kans op overplaatsing naar een school voor speciaal onderwijs. Voor de kinderen en hun ouders vaak een ingrijpende gebeurtenis. De Hersenstichting wil te weten komen hoe sport en beweging de leerprestaties van deze kinderen het meest kunnen verbeteren. Voor een driejarig wetenschappelijk onderzoek stelt zij Ä 150.000 beschikbaar.

Lees verder


Tweetaligheid is goed voor de hersenen

Evy Woumans (vakgroep Theoretische en Experimentele Psychologie) onderzocht de positieve effecten van tweetaligheid op cognitie en de hersenen. Op 13 mei verdedigde zij haar doctoraatsproefschrift. De bevindingen van het doctoraatsonderzoek zijn duidelijk: tweetaligheid brengt verschillende cognitieve voordelen met zich mee. Zo werden in een longitudinale studie de intellectuele vaardigheden van eentalige kleuters vergeleken met die van kleuters in tweetalig immersieonderwijs.

Lees verder


Vertragen van cognitieve achteruitgang met bessen

Een plantaardig dieet wordt beschouwd een belangrijke rol in de menselijke ontwikkeling gespeeld te hebben en het gebruik van gehele plantaardige voedingsmiddelen en zelfs alleen extracten wordt herhaaldelijk geassocieerd met een verminderd risico van veroudering gerelateerde ziekten. En met gezond ouder worden spreek ik niet over het voorkomen van rimpels, maar over hoe het zit met de bescherming van onze hersenen?

Lees verder


Giftige combinatie van luchtvervuiling en armoede verlaagt IQ van kind

Kinderen van moeders die economische tegenspoed kennen, en die tijdens de zwangerschap ook werden blootgesteld aan hoge niveaus van PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen), scoren op de leeftijd van 5 jaar significant lager in IQ-tests in vergelijking met kinderen van moeders met een grotere economische zekerheid en minder blootstelling aan de verontreinigende stoffen.

Lees verder


Vetsignalen controleren energieniveaus in de hersenen

Volgens nieuw onderzoek aan de Washington University School of Medicine in St. Louis, controleert een enzym uitgescheiden door het lichaamsvetweefsel energieniveaus in de hersenen. Bevindingen bij muizen, onderstrepen de rol van het vetweefsel in het controleren van de hersenenrespons op voedselschaarste en suggereren dat er een optimale hoeveelheid vet is voor het maximaliseren van gezondheid en levensduur.

Lees verder


Zeer vetrijk eetpatroon verandert gedrag en geeft tekenen van hersenontsteking

Kan het eten van vet voedsel je gedrag en je brein veranderen ? Van zeer vetrijke eetpatronen staat al heel lang bekend dat zij een risico vormen voor medische problemen, inclusief hartafwijkingen en beroertes, maar er is nu een toenemende bezorgdheid dat door zeer vet eten ook het risico wordt verhoogd op depressie en andere psychische stoornissen.

Lees verder


Onderzoekers ontdekken hoe het goede vetweefsel in ons lichaam communiceert met onze hersenen

Bruin vetweefsel, ďhet goede vetĒ in ons lichaam communiceert met onze hersenen door middel van het zintuiglijke zenuwstelsel. Waarschijnlijk deelt het belangrijke informatie dat nodig is om te kunnen vechten tegen menselijke obesitas, zoals hoeveel vet we hebben en hoeveel vet we hebben verloren, zeggen de onderzoekers van de Georgia State universiteit. De bevindingen, gepubliceerd in The Journal of Neuroscience, beschrijven de conversatie die plaatsvindt tussen de hersenen en het bruine vetweefsel terwijl het bruine vet hitte genereert.

Lees verder


Hersenscans tonen invloed yoga en meditatie op pijnbeleving en veroudering

Er waren al aanwijzingen dat mindfulness meditatie en yoga een positief effect hebben op pijnbeleving en het behoud van verstandelijke vermogens bij veroudering.Promovendus Tim Gard verklaart nu met behulp van hersenscanners de onderliggende mechanismes in de hersenen. Hij vond unieke neurale mechanismen op het gebied van pijnverwerking en efficiŽnter georganiseerde en robuustere hersennetwerken bij ouderen die ervaren yoga- of meditatiebeoefenaars waren. Dit kan in de toekomst implicaties hebben voor de behandeling van chronische pijn en voor het zo lang mogelijk gezond houden van de vergrijzende bevolking.

Lees verder


Hoog schildklierhormoongehalte tijdens zwangerschap zou de ontwikkeling van het foetale brein kunnen beÔnvloeden

Een nieuw onderzoek geeft aan dat niet alleen een laag, maar ook een hoog schildklierhormoongehalte bij de moeder in de vroege zwangerschap zou kunnen leiden tot een verlaagd IQ van het kind later in de jeugd. De resultaten van het onderzoek, die donderdag gepresenteerd zullen worden op het 97e jaarcongres van het Endocriene Genootschap in San Diego, suggereren dat de gebruikelijke praktijk, om zwangere vrouwen met een mild tekort aan schildklierhormoon te behandelen, onverwachte nadelige gevolgen zouden kunnen hebben voor het zich ontwikkelende brein van de baby.

Lees verder


Omega-3 vetzuren en vitamine D controleren serotonine

Invloed op gedrag en psychiatrische stoornissen

Alhoewel van essentiŽle omega-3 vetzuren en vitamine D is aangetoond dat ze cognitieve functies en gedrag in het kader van bepaalde hersenaandoeningen verbeteren, is het onderliggend mechanisme onduidelijk. In een nieuwe studie gepubliceerd in FASEB Journal door Rhonda Patrick, PhD en Bruce Ames, PhD van Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI), wordt uitgelegd dat serotonine mogelijks de ontbrekende schakel is om te begrijpen waarom vitamine D en omega-3-vetzuren de symptomen geassocieerd met een breed scala van hersenaandoeningen kunnen verbeteren.

Lees verder


Waarom de hele nacht leren niet werkt

Wil je morgen een 10 scoren voor die test? Hier is een tip: zet de koffie weg en ga naar bed. Wetenschappers weten al lang dat slaap, geheugen en leren zeer met elkaar verbonden zijn. De meeste dieren, van vliegen tot mensen, hebben moeite met het herinneren van informatie wanneer zij van hun slaap beroofd worden. Studies hebben aangetoond dat de slaap van cruciaal belang is bij het omzetten van informatie van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen, een proces dat consolidatie genoemd wordt. Maar hoe dat proces werkt is tot op heden een mysterie gebleven.

Lees verder


Hersenmarkering geeft depressie en angstaanvallen jaren later aan

Een auto-ongeluk, het verlies van een dierbare en financiŽle problemen zijn slechts een paar van de vele stressoren kunnen we tegenkomen in ons leven. Sommigen stappen er overheen, terwijl anderen verder gaan met angst of depressie te ontwikkelen. Hoe goed gaan we om met de onvermijdelijke dieptepunten van het leven? De aanwijzing voor dit antwoord, wordt volgens een nieuwe Duke University studie, gevonden in de amandelvormige structuur diep in onze hersenen: de amygdala. Door de activiteit van dit gebied te meten, die cruciaal is voor het opsporen en het reageren op gevaar, zeggen onderzoekers dat ze kunnen vertellen wie depressief of angstig zullen worden in reactie op stressvolle gebeurtenissen in het leven, gaande de komende vier jaar.

Lees verder


Hersenletsel bij kinderen: een stille epidemie

Elke dag lopen ruim vijftig Nederlandse kinderen en jongeren hersenletsel op door een ongeval, hersentumor, beroerte of geweld. Dit letsel leidt vaak tot levenslange gevolgen. Een bijkomend probleem is dat de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) lang onzichtbaar kunnen blijven. Ze komen vooral tot uiting bij grote veranderingen, zoals de overgang naar de middelbare school, het krijgen van een eerste relatie of uit huis gaan. De zorg voor deze grote groep wordt door ouders vaak ervaren als Ďeen doolhofí.

Lees verder


Veranderingen in de witte stof van de hersenen bij verwaarloosde kinderen

Een studie van verlaten kinderen in Roemenie toont aan dat het ervaren van verwaarlozing in de kindertijd veranderingen in de witte stof van de hersenen teweegbrengt. De kinderen hadden sociale, emotionele, taalkundige en cognitieve verarming ondergaan. De groep werd vergeleken met kinderen die leven in instellingen met hoogwaardige pleegzorg. De resultaten van het klinisch onderzoek werden online gepubliceerd door JAMA Pediatrics.

Lees verder


Kans op autisme verhoogt bij verlaten kinderen geplaatst in instellingen

Een recente studie gepubliceerd in het februari 2015 nummer van het tijdschrift van American Acacdemy of Child and Adolescent Psychiatry toont aan dat kinderen die overgelaten werden aan institutionele zorg een verhoogd risico hebben op een gedrag soortgelijk aan autisme, met inbegrip van verminderde sociale communicatie. Wanneer deze kinderen op jonge leeftijd werden geplaatst in de kindvriendelijke familiale pleegzorg verbeterde hun sociaal gedrag.

Lees verder


Slaap speelt een grotere rol in het geheugen en het leren voor adolescenten

Gezonde slaap bij jonge en middelbare leeftijd helpt mensen met het geheugen en het leren, maar als ze in hun zevende, achtste en negende decennia komen - en in het algemeen niet zo veel of goed slapen - is slaap niet zozeer gekoppeld aan het geheugen, zegt een Baylor onderzoeker.

Lees verder


Vetzuren in vis kunnen hersenen afschermen tegen kwikschade

Nieuwe bevindingen uit een onderzoek op de Seychellen zorgt voor bewijs dat het eten van vis de risico's op kwikschade bij de prenatale ontwikkeling kan onderdrukken. In feite suggereert de nieuwe studie, die verscheen in het American Journal of Clinical Nutrition, dat voedingsstoffen gevonden in vis eigenschappen bezitten die de hersenen beschermen tegen mogelijke toxische effecten van de chemische stof.

Lees verder


Maken virussen ons slimmer ?

Uit een nieuwe studie aan de Lund Universiteit in Zweden blijkt dat erfelijke virussen die miljoenen jaren oud zijn een belangrijke rol spelen bij de opbouw van complexe netwerken die het menselijk brein karakteriseren. Onderzoekers zijn zich er al lang van bewust dat endogene retrovirussen ongeveer vijf procent uitmaken van ons DNA. Gedurende vele jaren, werden ze beschouwd als 'junk-DNA' en zinloos, een neveneffect van onze evolutionaire reis.

Lees verder


Wetenschappers ontdekken hersenmechanisme dat ons aanzet om glucose te eten

Glucose is een onderdeel van koolhydraten en de belangrijkste energiebron gebruikt door de hersencellen. Door het bestuderen van ratten identificeerde een team aan het Imperial College in Londen een mechanisme dat lijkt te voelen hoeveel glucose de hersenen bereikt en meer vraagt als er een tekort gedetecteerd wordt. De onderzoekers geloven dat het een rol kan spelen in het besturen van onze voorkeur voor zoete en zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Lees verder


Vroege rol van serotonine in de samenstelling van de hersencircuits

Veel onderzoek heeft aangetoond dat een slechte regulatie van het serotonine systeem, veroorzaakt door bepaalde genetische variaties, het risico op psychiatrische aandoeningen zoals autisme, depressie of angststoornissen kan verhogen. Bovendien kunnen genetische variaties in de bestanddelen van het serotonine systeem een wisselwerking hebben op het ervaren van stress tijdens de foetale fasen en / of vroege kinderjaren, die ook het risico op het ontwikkelen van psychiatrische problemen achteraf kan verhogen.

Lees verder


Angst kan hersenen beschadigen

Versnelde conversie naar de ziekte van Alzheimer voor mensen met milde cognitieve stoornis.

Mensen met een milde cognitieve stoornis (MCI) hebben een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer in een paar jaar, maar een nieuwe studie waarschuwt dat het risico aanzienlijk toeneemt als ze last hebben van angst. De bevindingen werden gemeld op 29 oktober online door The American Journal of Geriatric Psychiatry, voorafgaand aan de gedrukte publicatie in mei 2015. Geleid door onderzoekers van Baycrest Health Sciences 'Rotman Research Institute, heeft de studie voor de eerste keer duidelijk aangetoond dat de symptomen van angst bij mensen gediagnosticeerd met MCI het risico verhogen op een snellere achteruitgang in cognitieve functies - onafhankelijk van depressie (een andere risicomarker). Voor MCI patiŽnten met lichte, matige of ernstige angst verhoogt het risico op Alzheimer met respectievelijk 33%, 78% en 135%.

Lees verder


Hoofdletsel triggert het immuunsysteem de hersenen aan te vallen

Wetenschappers hebben een verrassende manier om de schade aan de hersenen veroorzaakt door hoofdletsel te verminderen blootgelegd. De studie, gepubliceerd in het open access tijdschrift Acta Neuropathologica Communications, toonde aan dat in experimenten met muizen, een immuun-based behandeling de grootte van het hersenletsel verminderde. De auteurs suggereren dat als de bevindingen van toepassing zijn op mensen, dit kan helpen schade aan de hersenen van ongevallen te voorkomen en de spelers van contactsporten, zoals American football, rugby en boksen te beschermen.

Lees verder


Voedings flavanolen keert leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen

De bevindingen versterken de link tussen specifiek hersengebied en de normale achteruitgang van het geheugen. Voedings cacaoflavanolen Ė van nature voorkomende bio-activiteit, gevonden in cacao - keerde leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen bij gezonde oudere volwassenen, volgens een studie onder leiding van Columbia University Medical Center (CUMC) wetenschappers. De studie, vandaag gepubliceerd in de vooruitstrevende online uitgave van Nature Neuroscience, biedt het eerste directe bewijs dat een onderdeel van leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen bij de mens wordt veroorzaakt door veranderingen in een bepaalde regio van de hersenen en dat deze vorm van achteruitgang van het geheugen kan worden verbeterd door een voedings interventie.

Lees verder


Beter voor het geheugen om fouten te maken tijdens leerproces

Fouten maken tijdens het leerproces kunnen goed zijn voor het geheugen en tot het juiste antwoord leiden, volgens uitkomsten van nieuw onderzoek door Baycrest Health Sciences. "Willekeurig raden is niet nuttig voor het juiste antwoord in het latere geheugen, maar bijna-goede antwoorden fungeren als stapstenen om de juiste informatie terug te vinden - en dit voordeel valt op bij jongere en oudere volwassenen," zegt hoofdonderzoekster Andrťe-Ann Cyr, promovendus van Baycrest's Rotman Research Instituut en het Department of Psychology van de universiteit van Toronto.

Lees verder


Hersenactiviteit levert het bewijs voor interne 'calorie teller

Bij een blik over het menu of kennisnemen van de schappen in een supermarkt, kunt u nadenken over hoe elk voedsel zal smaken en of het voedzaam is, of je kan proberen om te beslissen wat je zal behagen. Een nieuwe neuroimaging studie suggereert dat terwijl je aan al deze dingen denkt, een interne calorieteller het voedsel ook beoordeeld op basis van de calorische dichtheid. De bevindingen zijn gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Science.

Lees verder


Mannelijke en vrouwelijke hersenen zijn niet gelijk als het gaat om vet

Onderzoekers bevonden dat mannelijke en vrouwelijke hersenen opmerkelijk verschillen in de manier van reageren op vetrijke maaltijden. Deze verschillen in de hersenen leidden tot een grotere ontsteking en verhoogd gezondheidsrisico's bij mannen die zwelgen in vet voedsel in vergelijking tot vrouwen, zoals een nieuwe studie bij muizen aantoont. De bevindingen, gerapporteerd in de Cell Press tijdschrift Cell Reports op 16 oktober, kunnen helpen om de waargenomen verschillen in de uitkomst van het overgewicht tussen mannen en vrouwen te verklaren - premenopauzale vrouwen met overgewicht zijn veel beter af dan mannen - en het suggereert dat dieetadviezen meer toegespitst zouden moeten worden op het geslacht.

Lees verder


Yoga en meditatie kunnen helpen bij het trainen van de hersenen

Baanbrekende research kan mensen die verlamd zijn of neurodegeneratieve ziekten hebben, voorzien van nieuwe behandelingen. Uit nieuw onderzoek door biomedische technici van de Universiteit van Minnesota blijkt dat mensen die yoga en meditatie op lange termijn beoefenen, kunnen leren om een ​​computer met hun verstand sneller en beter te beheersen dan mensen met weinig of geen yoga of meditatie ervaring. Het onderzoek kan grote gevolgen hebben voor de behandeling van mensen die verlamd zijn of neurodegeneratieve ziekten hebben.

Lees verder


Koelen van dialysevloeistoffen beschermt tegen hersenletsel

Een eenvoudige stap kan helpen bij het beschermen van dialysepatiŽnten tegen cognitieve, psychologische en functionele afwijkingen. Terwijl dialyse bloeddrukveranderingen kan veroorzaken die de hersenen beschadigen kan het koelen van de dialysevloeistoffen beschermen tegen dergelijke effecten. De bevindingen komen uit een studie die verschijnt in een uitgave van het tijdschrift van de American Society of Nephrology (JASN). De koelinginterventie kan worden voorzien zonder extra kosten en is eenvoudig uit te voeren.

lees verder


Chemische signalen in hersenen helpen bij risicovolle beslissingen

Volgens nieuw onderzoek aan de University of British Columbia kan de beslissing van een gokker in een spelletje kaarten worden beÔnvloed door een chemische stof in de hersenen. Het niveau van dopamine speelt een belangrijke rol in de beslissingen met betrekking tot risico en beloning, van een honkbal speler die probeert om een ​​honk te stelen tot een investeerder om een aandeel te kopen of te verkopen. Eerdere studies hebben aangetoond dat dopamine signalen toenemen bij riskante keuzes.

Lees verder


Grijze stof van belang bij het meten van onze risico tolerantie

Een nieuw onderzoek suggereert dat er een verband is tussen onze hersenstructuur en onze tolerantie voor risicoís. Dr Agnieszka Tymula, een econoom aan de Universiteit van Sydney, is een van de leidende auteurs van een nieuwe studie die identificeert wat mogelijk beschouwd kan worden als de eerste stabiele ĒbiomarkerĒ voor financieel risico-gedrag. Met behulp van een heel-brein analyse vonden Dr. Tymula en internationale medewerkers dat de grijze stof volume van een gebied in de rechter posterieure pariŽtale cortex significant voorspellend was voor individueel risico gedrag. Mannen en vrouwen die in dit gebied een hoger grijze stof volume hadden toonden minder risicomijding. ĒIndividueel risico gedrag is gecorreleerd met het grijze stof volume in de posterieure pariŽtale cortex, het suggereert het bestaan van een anatomische biomarker voor financieel risico-gedrag,Ē zei Dr. Tymula.

Lees verder


Een lange kindertijd voedt het hongerige menselijke brein

Het brein van een vijfjarige is een energievreter. Het gebruikt tweemaal zoveel glucose (de energie die het brein van energie voorziet) als een volgroeide volwassene, volgens een nieuwe studie op initiatief van antropologen van Northwestern University. Het onderzoek helpt bij het oplossen van een al lang bestaand raadsel waarom kinderen zo langzaam groeien, vergeleken met onze naaste familie in het dierenrijk. Het laat zien dat de energie die naar de hersenen geleid wordt een dominerende invloed heeft op de stofwisseling in het menselijk lichaam, en waarschijnlijk de reden is waarom mensen tijdens de kindertijd meer met het tempo van een reptiel groeien dan van een zoogdier.

Lees verder


Het missen van slaap kan uw geheugen aantasten

Gebrek aan slaap, wat nu al epidemische proporties heeft bereikt, kan ook bijdragen aan problemen met uw geheugen, is de conclusie van een nieuw onderzoek gedaan door de Michigan State University en de Universiteit van California, Irvine. Het onderzoek, gepubliceerd in het blad Psychological Science, liet zien dat deelnemers die een nacht niet geslapen hadden meer kans maakten om de details van een gesimuleerde inbraak, die zij te zien kregen in een serie van beelden, door elkaar te halen.

Lees verder


ProteÔne manipulatie om hersenbeschadiging als gevolg van giftige stoffen te voorkomen

Onderzoek aan de Universiteit van New York zorgt voor een mogelijke doorbraak waarbij hersenbeschadiging bij burgers en militairen die blootgesteld werden aan giftige chemicaliŽn voorkomen zou kunnen worden Ė vooral die in verdelgingsmiddelen en chemische wapens. Een artikel in het huidige nummer van de uitgave ChemBioChem schetst de vorderingen bij ontgiftende organofosfaten, bestanddelen die gewoonlijk gebruikt worden voor pesticiden en oorlogsmiddelen. Het proces waarvoor patent is aangevraagd, werd ontwikkeld door Jin Kim Montclare, universitair docent in de chemische en biologische techniek van de NYU School of Engineering, samen met Richard Bonneau, universitair docent van NYU Department of Biology en lid van de computertechnische faculteit van NYU Courant Institute of Mathematical Sciences.

Lees verder


Immuunsysteem piekt bij deel depressieve en angstige mensen

Bij mensen met een depressie of angststoornis is het immuunsysteem overactief en overprikkeld. Zowel de remmende als bevorderende reacties van hun immuunsysteem zijn heviger dan normaal. Dat biedt aanknopingspunten voor nieuwe behandelmethoden. De Hersenstichting maakt het onderzoek mogelijk van onderzoekster Nicole Vogelzangs bij het VUmc Amsterdam. Depressie en angststoornissen zijn naast migraine de meest voorkomende hersenaandoeningen in Nederland. In meer dan de helft van de gevallen slaat de gangbare behandeling niet blijvend aan. Met grote problemen als gevolg voor getroffenen en hun omgeving. De Hersenstichting blijft daarom vastberaden om nieuwe, betere behandelingen te vinden.

Lees verder


Supplementen van visolie verminderen incidentie van cognitieve achteruitgang en kunnen het functioneren van het geheugen verbeteren

Alzheimers treft elk jaar meer dan 8 miljoen mensen in de Verenigde Staten. De onderzoekers van de Rhode Island Hospital hebben een onderzoek afgerond waaruit bleek dat het regelmatig gebruik van visolie supplementen (VOS) samengebracht kon worden met een duidelijke vermindering in de cognitieve achteruitgang en de verschrompeling van de hersenen van oudere volwassenen. In het onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen het gebruik van VOS gedurende de ADNI (Alzheimerís Disease Neuroimaging Intiative) en indicatoren van cognitieve achteruitgang. De resultaten zijn online gepubliceerd voorafgaand aan de uitgave in de Journal Alzheimerís & Dementia.

Lees verder


Verband tussen tv-geweld met onregelmatige aandacht en structuur van de hersenen

Volgens de resultaten van een studie aan de Indiana University School of Medicine, online gepubliceerd in het tijdschrift Brain and Cognition, vertonen jonge volwassen mannen die meer geweld op televisie bekijken aanwijzingen van minder volwassen ontwikkeling van de hersenen en slechtere executieve functies. De onderzoekers gebruikten psychologische testen en MRI-scans om de geestelijke vermogens en het volume van de hersenen te meten bij 65 gezonde mannen met een normaal IQ tussen de 18 en 29, speciaal gekozen omdat ze geen frequente videospelers waren.

Lees verder


Oudere hersenen traag als gevolg van grotere ervaring, in plaats van cognitieve achteruitgang

Wat gebeurt er met onze cognitieve vaardigheden naarmate we ouder worden ? Traditioneel wordt gedacht dat leeftijd tot een gestage achteruitgang van de hersenfunctie leidt, maar nieuw onderzoek in Topics in Cognitive Science stelt dat oudere hersenen langere tijd nodig hebben om de steeds grotere hoeveelheden van kennis te verwerken en deze wordt vaak ten onrechte gekwalificeerd als afnemende capaciteit .

Lees verder


Niet in vorm ? Je geheugen kan eronder lijden

Hier is nog een reden om die gevulde koek te laten vallen en te gaan sporten: een nieuw onderzoek wijst erop dat aerobic fitness het lange-termijn geheugen beÔnvloedt. Onderzoekers van de universiteit van Michigan State hebben 75 studenten getest gedurende een periode van twee dagen en ontdekten dat het voor degenen die minder fit waren moeilijker was om informatie vast te houden. "De uitkomsten laten zien dat minder fitte mensen uiteindelijk meer geheugen verliezen,Ē zegt Kimberly Fenn, coauteur en assistent professor in de psychologie.

Lees verder


Nieuwe studie ontdekt een betere manier om met slechte herinneringen om te gaan

Wat is ťťn van je slechtste herinneringen? Hoe is het gevoel erbij? Volgens psychologen kan het herinneren van emoties gevoeld tijdens een negatieve persoonlijke ervaring, zoals verdriet of schaamte, leiden tot emotionele problemen vooral als je er voortdurend aan terugdenkt. Volgens een nieuwe studie is wanneer deze negatieve herinneringen opwellen nadenken over de context van de herinneringen, in plaats van over het gevoel, een relatief eenvoudige en effectieve manier om de negatieve effecten van deze herinneringen te verlichten.

Lees verder


Veranderingen in de hersenen worden geassocieerd met sporadisch marihuanagebruik bij jonge volwassenen

Volgens een studie gepubliceerd op 16 april in The Journal of Neuroscience kunnen grootte en vorm van de twee hersengebieden die betrokken zijn bij emotie en motivatie verschillen bij jonge volwassenen die minstens ťťn keer per week marihuana roken. De bevindingen suggereren dat recreatief gebruik van marihuana kan leiden tot eerder geÔdentificeerde veranderingen in de hersenen en benadrukken het belang van onderzoek gericht op het begrijpen van de lange termijn effecten op de hersenen van laag tot matig gebruik van marihuana.

Lees verder


Dopamine en hippocampus

Bruno Giros , PhD, een onderzoeker aan de Universiteit van Douglas Mental Health Institute en professor aan de afdeling Psychiatrie van het McGill University, heeft voor het eerst aangetoond welke rol dopamine speelt in het gebied van de hersenen genaamd de hippocampus. Gepubliceerd in Biological Psychiatry, opent deze ontdekking de deur naar een beter begrip van psychiatrische ziekten zoals schizofrenie.

Lees verder


Studie vindt verband tussen slechte slaapkwaliteit en verminderde grijze massa in de hersenen bij Golfoorlog veteranen

Subjectieve kwaliteit van de slaap wordt geassocieerd met grijze stof volume onafhankelijk van comorbide psychiatrische aandoeningen. Een nieuwe studie bij veteranen van de Golfoorlog vond een verband tussen slechte kwaliteit van de slaap en verminderde hoeveelheid grijze massa in de frontale kwab van de hersenen die de controle heeft over belangrijke processen zoals werkgeheugen en uitvoerende functies.

Lees verder


Nieuwe studie onderzoekt hoe sociaal begrip tot stand komt
in de hersenen

Begrijpen waarom mensen met autisme en schizofrenie moeite hebben met sociale interactie. In een studie die wordt gepubliceerd in "Psychological Science" tonen onderzoekers van de Aarhus University en de Universiteit van Kopenhagen aan dat hersencellen in wat het spiegelsysteem wordt genoemd mensen helpen de zin helpen inzien van acties die ze andere mensen zien uitvoeren in het dagelijks leven.

Lees verder


"Valse herinneringen" - de verborgen kant van ons goede geheugen

Justitie vertrouwt blindelings op het menselijk geheugen. Elk jaar zijn er in de hele wereld honderdduizenden rechtszaken uitsluitend gebaseerd op de getuigenis van iemand die zweert dat ze precies een gebeurtenis kunnen herinneren die ze hebben meegemaakt in een min of meer niet al te ver verleden.

Lees verder


Verhoogt een dieet met veel koolhydraten het risico op
dementie ?

Zelfs een kleine toename van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt door een dieet met veel koolhydraten kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de hersenen. Recente rapporten in de medische literatuur achten een koolhydraat calorierijk dieet verantwoordelijk voor een groter risico op herseneninkrimping, dementie en Alzheimer, verminderde cognitie en andere aandoeningen.

Lees verder


Waarom onthouden onze hersenen dromen?

Sommige mensen herinneren elke ochtend hun droom terwijl anderen zich nauwelijks herinneren wat ze gedroomd hebben. Een team onder leiding van Perrine Ruby, een 'Inserm Research Fellow' aan het 'Lyon Neuroscience Research Center' (Inserm/CNRS/Universite Claude Bernard Lyon 1) , heeft de hersenactiviteit van deze twee soorten dromers bestudeerd om de verschillen tussen hen te begrijpen. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift 'Neuropsychopharmacology', tonen de onderzoekers aan dat de temporo pariŽtale kruising, een informatie verwerkingsknoopunt in de hersenen meer actief is bij mensen die zich hun dromen herinneren (high dream recallers). Grotere activiteit in dit hersengebied zou het vergemakkelijken de aandacht te oriŽnteren in de richting van externe stimuli en het bevorderen van ademhalingsvariaties, waardoor de codering van dromen in het geheugen wordt vergemakkelijkt.

Lees verder


Kunnen citrusvruchten het risico op een beroerte afwenden?

PHILADELPHIA Ė Het eten van voedsel met vitamine C zou het risico kunnen verlagen op het meest algemene type hersenbloeding, volgens een vandaag gepubliceerd onderzoek, dat gepresenteerd zal worden op de 66e jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurologyís in Philadelphia, van 26 april tot 3 mei 2014. Vitamine C zit in fruit en groente als sinaasappels, papajaís, paprikaís, broccoli en aardbeien. Een hersenbloeding komt minder vaak voor dan ischemie (een belemmering in de bloedtoevoer), maar heeft vaker een dodelijke afloop.

Lees verder


Volgens een studie verbetert voedingssupplement de cognitieve prestaties bij oudere volwassenen

Supplementen met bosbessen en groene thee verbeterde cognitieve verwerkingssnelheid bij deelnemers aan een klinisch onderzoek, zonder aantasting van het geheugen. Dalingen in de onderliggende hersenvaardigheden die nodig zijn om na te denken, te herinneren en te leren zijn normaal bij veroudering. In feite is deze cognitieve achteruitgang een feit in het leven voor de meeste oudere mensen.

Lees verder


Infecties schaden ons vermogen om ruimtelijke herinneringen te vormen

Volgens nieuw onderzoek schaadt verhoogde ontsteking na een infectie het vermogen van de hersenen om ruimtelijke herinneringen te vormen. De afwaardering vloeit voort uit een daling van het glucose metabolisme in het geheugencentrum van de hersenen wat de neurale circuits verstoort die betrokken zijn bij leren en geheugen.

Lees verder


Kan visolie helpen hersencellen te behouden?

MINNEAPOLIS - Volgens een studie gepubliceerd in het 22 januari 2014 nummer van Neurology ģ , het medisch tijdschrift van de 'American Academy of Neurology' kunnen mensen met hogere niveaus van omega - 3 vetzuren uit visolie een groter hersenvolume hebben op oudere leeftijd gelijk aan het behoud van 1-2 jaar van de gezondheid van de hersenen. Krimpend hersenvolume is een teken van de ziekte van Alzheimer en normale veroudering.

Lees verder


Contrastmiddel verbonden met hersenafwijkingen op MRI

Voor het eerst hebben onderzoekers een associatie tussen een gemeenschappelijke magnetische resonantie beeldvorming (MRI) contrastmiddel en afwijkingen op de MRI van de hersenen bevestigd, volgens een nieuwe studie online gepubliceerd in het tijdschrift Radiology. De nieuwe studie oppert de mogelijkheid dat een giftige component van het contrastmiddel lang na toediening in het lichaam blijft. 

Lees verder


Het doorbreken van de hersenklok predisponeert zenuwcellen voor neurodegeneratie

Bevindingen wijzen op mogelijke manieren om een aantal leeftijd gerelateerde ziekten te bestrijden.

PHILADELPHIA - Naarmate we ouder worden, verliezen onze lichaams ritmes tijd voordat ze uiteindelijk stoppen. Het doorbreken van de biologische klok door het genetisch verstoren van een basis-klok gen, de Bmal1, bij muizen daarvan is al langer bekend dat het de veroudering versnelt, waardoor artritis, haaruitval, staar, en vroegtijdige dood worden veroorzaakt.

Nieuw onderzoek toont nu dat de zenuwcellen van deze muizen met gebroken klokken tekenen vertonen van achteruitgang nog voordat de externe zichtbare tekenen van veroudering duidelijk waarneembaar worden, waardoor de mogelijkheid ontstaat voor nieuwe benaderingen van het op afstand houden of vertragen van neurodegeneratie - kenmerken van de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Lees verder


Stanford studie toont: De grootte en connectiviteit van het hersengebied wordt gekoppeld aan het angstniveau bij jonge kinderen.

STANFORD, CaliforniŽ ó Langdurige stress en angst tijdens de kindertijd is een risicofactor voor het ontwikkelen van angststoornissen en depressie op latere leeftijd. Stanford University School of Medicine heeft nu aangetoond dat door het meten van de grootte en connectiviteit van een deel van de hersenen, dat geassocieerd is met de verwerking van emotie - de amygdala - , ze de mate van angst kunnen voorspellen die een jong kind ervaart in het dagelijkse leven.

Zij vonden dat hoe groter de amygdala en hoe sterker de verbindingen met de andere delen van de hersenen zijn, die betrokken zijn bij de perceptie en de regulering van emotie, hoe groter de mate van angst dat een kind ervoer.

Lees verder


Nieuwe vaardigheden aanleren houdt de geest scherp

Ouderen worden vaak aangemoedigd om actief en betrokken te blijven om hun geest scherp te houden : "use it or lose it." (gebruik het of je raakt het kwijt) - Nieuw onderzoek geeft aan dat het leren van een mentaal veeleisende vaardigheid zoals fotografie bijvoorbeeld - het cognitief functioneren zal verbeteren.

Dit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science, toont aan dat minder veeleisende activiteiten zoals het luisteren naar klassieke muziek of het invullen van woordpuzzels, waarschijnlijk niet zal leiden tot merkbare voordelen aan een vergrijzende geest.
"Het lijkt erop dat het niet voldoende is om alleen maar erop uit te gaan en iets te doen het is belangrijk iets te doen dat niet bekend is en mentaal uitdagend, en die brede stimulatie geeft je brein mentaal en sociaal een oppepper," zegt psychologisch wetenschapper en hoofdonderzoeker Denise Park aan de Universiteit van Texas in Dallas. "Als je binnen je comfort zone blijft dan blijf je buiten de groei zone."

Lees verder


Natuurlijk pijnstiller systeem in de hersenen reageert op sociale afwijzing

U-M onderzoek toont aan dat het opioid systeem sociale pijn kan verlichten, niet alleen fysieke pijn, wat weer kan bijdragen tot meer begrip bij depressie en sociale angst.

ANN ARBOR, Michigan - "Stokken en stenen kunnen mijn botten breken, maar woorden zullen me nooit pijn doen," luidt de speeltuin rijm die wordt verondersteld om kinderen te helpen met hun verdriet als die door klasgenoten worden uitgescholden en of gepest. Maar een nieuwe studie suggereert dat er meer gaande is in onze hersenen wanneer iemand ons pest en dat de hersenen zijn eigen manier heeft om deze sociale pijn te verlichten.

Het onderzoek, onlangs gepubliceerd in Molecular Psychiatry door een Universiteit van de Medische School van het team van Michigan, toont aan dat het natuurlijke pijnstiller systeem in de hersenen reageert op sociale afwijzing en niet alleen op lichamelijk letsel. En.. mensen die hoog scoorden bij een persoonlijkheidstest genaamd ĒveerkrachtĒ - het vermogen om je aan te passen aan veranderingen in je eigen omgeving - had het hoogste aantal van de natuurlijke pijnstiller activering.

Lees verder


Niet-invasieve hersenstimulatie helpt CVA patiŽnten langdurig spraak herstel te krijgen

Op 2 juli publiceerde JoVE (Journal of Visualized Experiments) een video artikel publiceren met de details van een techniek die is ontwikkeld door onderzoekers om de taalfunctie bij CVA patiŽnten met chronische spraak-taalstoornis te verbeteren.

Beroertes komen voor wanneer een klonter hersenen de bloedstroom blokkeert in delen van de hersenen, vooral bij stervende groepen neuronen van zuurstof, welke noodzakelijk zijn voor normaal functioneren. Bijna 130.000 van de 795.000 beroertes die Amerikanen jaarlijks lijden eindigen met de dood, goed voor ongeveer 5% van de sterfgevallen in de VS. De resterende 665.000 CVA-patiŽnten lijden aan een breed scala van bijwerkingen, variŽrend van volledig verlies van de motorische functie tot verlies van spraak naar een catatonische toestand. Vanwege de gruwelijke aard van deze cerebrovasculaire gebeurtenissen en hun gevolgen, richten veel klinische onderzoekers zich op preventie, revalidatie en functieherstel voor slachtoffers van beroertes.

Lees verder


Universiteit van MD onderkent mogelijk permanente hersenafwijkingen door marihuanagebruik in de pubertijd

Gepubliceerd preklinisch onderzoek in 'Neurpsyopharmacology' onderkent een levenslange invloed van marihuanagebruik tijdens de kritieke periode van ontwikkeling in de pubertijd. Regelmatig marihuana gebruik tijdens adolescente, maar nog niet volwassen leeftijd, kan permanent de hersenfunctie en -cognitie aantasten, en kan het risico verhogen op het ontwikkelen van serieuze psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie, volgens een recent onderzoek van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Maryland. Wetenschappers hopen dat het onderzoek, gepubliceerd in 'Neuropsychophamacology' - een uitgave van het tijdschrift Nature - zal helpen om meer licht te laten schijnen op de mogelijke lange termijn effecten van marihuana gebruik, met name omdat wetgevers in Maryland en elders overwegen deze drug te legaliseren.

Lees verder


Bij dementiepatiŽnten zorgt hersenregio voor emotionele stoornissen

Onderzoek door het neurologisch onderzoekslab Neuroscience Research Australia (NeuRA) heeft als eerste aangetoond dat patiŽnten met frontotemporale dementie (FTD) de emotionele inhoud/kleur van hun herinneringen verliezen. Dit verklaart waarom FTD patiŽnten zich een emotioneel geladen gebeurtenis zoals een trouwerij of begrafenis niet kunnen herinneren. Het onderzoeksteam heeft ontdekt dat een regio van de hersenen, de orbifrontale cortex genaamd, een hoofdrol speelt in het verbinden van emotie aan gebeurtenissen. ďDeze stap voorwaarts bij het in kaart brengen van de hersenen is belangrijk voor het beter diagnosticeren van verschillende soorten dementieĒ, aldus Buitengewoon hoogleraar Professor Olivier Piquet, die het onderzoek leidt.

Lees verder


Hoe de hersenen de 'buzz' creŽren die ideeŽn helpt verspreiden

Hoe verspreiden ideeŽn zich? Welke berichten verspreiden zich als een virus via de social media, en kan dit worden voorspeld?

Psychologen van UCLA hebben een belangrijke stap voorwaarts gezet in het beantwoorden van deze vragen, door voor het eerst de hersengebieden te identificeren die gekoppeld zijn aan het succesvol verspreiden van ideeŽn, vaak 'buzz' genoemd.

Het onderzoek heeft een brede schakering van gevolgen, aldus de auteurs van het onderzoek, en zou kunnen leiden tot effectievere volksgezondheid campagnes, reclame met meer overtuigingskracht en een betere manier voor leraren om met studenten te communiceren.

Lees verder


Lage niveaus van giftige eiwitten gekoppeld aan hersenziekten

Volgens een recente studie kunnen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer beter begrepen worden dank zij inzicht in eiwitten. Wetenschappers die draadvormige ketens van eiwitten bestuderen - zogenaamde amyloide vezels - hebben ontdekt dat lage niveaus van proteÔnen meer schade aan de gezondheid kunnen aanrichten dan hoge niveaus. Deze zelden gevormde eiwitketens die zijn verbonden met tientallen ziekten, worden geproduceerd als gevolg van een genetische fout of veranderingen in de chemie van het lichaam als gevolg van veroudering. Wanneer dit gebeurt worden korte vezels gevormd die plakkerig worden en kopieŽn van zichzelf vormen tot een eindeloze ketting. Deze ketens breken spontaan waardoor zich meer filamenteinden vormen waar meer eiwitten zich aan hechten.

Lees verder


Infecties verhogen het risico op stemmingsstoornissen

Nieuw onderzoek laat zien dat elke derde persoon die voor de eerste keer is gediagnosticeerd met stemmingsstoornis, voorafgaand aan de diagnose in het ziekenhuis was opgenomen met een infectie. Nieuw onderzoek laat zien dat elke derde persoon die voor de eerste keer is gediagnosticeerd met stemmingsstoornis, voorafgaand aan de diagnose in het ziekenhuis was opgenomen met een infectie. Het onderzoek is het grootste in zijn soort tot op vandaag en toont een duidelijk verband aan tussen de infectieniveaus en het risico van het ontwikkelen van stemmingsstoornissen.

Lees verder


Kun je herstellen van een beroerte door het spelen van Brain Games?

De Universiteit van Amsterdam is gestart met een grootschalig onderzoek naar de effecten van dagelijkse hersentraining op het denkvermogen en het dagelijks functioneren van gezonde ouderen en mensen die een beroerte hebben gehad. Voor de training wordt gebruikt gemaakt van de online brain games van BrainGymmer, waarmee de 280 deelnemers thuis op hun eigen computer trainen. De onderzoeksresultaten worden in 2014 verwacht. Het onderzoek kan leiden tot de ontwikkeling van oplossingen voor de toenemende vergrijzings- en zorgproblematiek.

Lees verder


Psychiatrische ziekten staan in verband met een eiwitvorming in het lange termijn geheugen

Virginia Tech Scientists vindt dat eiwitten gelinkt kunnen worden in de geheugenformatie. Onderzoekers hebben ontdekt dat zich in het brein een eiwitmolecule kan vormen tot schizofrenie op lange termijn. Dit onderzoek is gemaakt door een team onderzoekers geleid door Alexei Morozov ,een assistent van een professor on het Virginia Tech Carilion Research instituut. Het mechanisme van het eiwit genaamd Rap-1 controleert L-type calciumkanalen die participeren voor de informatie in het lange termijn geheugen. Preventieve studies hebben gelinkt dat er veranderingen in deze ionkanalen zeker leiden tot psychiatrische ziekten.

Lees verder


Onderzoekers onderkennen netwerken van neuronen in de hersenen die worden verstoord door psychiatrische ziekte

Verschillen in de hersenen bij patienten die lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis of depressie onthuld.

Het bestuderen van verbindingsnetwerken in de hersenen van mensen die lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis of depressie heeft Dr. Peter Williamson van de Western Universiteit in staat gesteld om een beter begrip te krijgen van de biologische grondslag voor deze belangrijke aandoeningen. Dr. Williamson en zijn collega's hebben aangetoond dat verschillende netwerken, die met name worden aangetroffen in mensen, verschillende psychiatrische aandoeningen ontwrichten. Deze resultaten werden gepresenteerd tijdens de Canadese Neurologie Vergadering 2013, de jaarlijkse ontmoeting tussen de Canadian Association for Neuroscience en de Association - Canadienne des Neurosciences (CAN-ACN).

Lees verder


Verhoging van hart- en vaatziekten risicofactoren kunnen hersenfunctie doen afnemen

De hersenfunctie bij volwassenen vanaf 35 kan afnemen als hun hartkwaalrisicofactoren verhogen, volgens nieuw onderzoek verschenen in het American Heart Association tijdschrift Stroke. "Jonge volwassenen denken dat de gevolgen van het roken of overgewicht jaren weg zijn, maar ze zijn het niet", zegt Hanneke Joosten, MD, hoofdauteur en nefrologie medewerkster aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen, Nederland. "De meeste mensen kennen de negatieve gevolgen van hart- en risicofactoren, zoals een hartaanval, beroerte en nierinsufficiŽntie, maar ze beseffen niet de invloed op de cognitieve gezondheid. Wat slecht is voor het hart is ook slecht voor de hersenen."

Lees verder


Fascinerend ritme: De"trage golven" van de hersenen

Wetenschappers sonderen de bron van een pulserend signaal in het slapend brein

Nieuwe bevindingen verklaren waar en hoe de "trage golven" in de hersenen ontstaan. Deze ritmische signaalimpulsen die door de hersenen zweven tijdens de diepe slaap met een snelheid van ongeveer ťťn cyclus per seconde worden verondersteld een rol te spelen in processen zoals de consolidatie van het geheugen. Voor het eerst hebben onderzoekers aangetoond dat langzame golven ontstaan in de cerebrale cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de cognitieve functies. Zij vonden ook dat dergelijke golven in beweging kunnen gebracht worden door neuronen. "Het brein is een ritmemachine dat de hele tijd van alle soorten ritmes produceert", zegt prof. Arthur Konnerth van de Technische Universitšt MŁnchen (TUM). "Het zijn klokken die helpen om vele delen van de hersenen op hetzelfde ritme te houden." Een dergelijke tijdwaarnemer produceert de zogenaamde trage golven van de diepe slaap waarvan gedacht wordt dat zij betrokken zijn bij de transmuterende fragmenten van een dag ervaring en in de blijvende herinnering. Ze worden al gezien in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling en ze kunnen worden verstoord door ziekten zoals Alzheimer.

Lees verder


Verslaafd brein

NIH studie werpt licht op hoe men een verslaafd brein kan ďresettenĒ.

Dit onderzoek suggereert dat gerichte stimulatie van de prefrontale cortex van de hersenen een veelbelovende behandeling kan zijn bij drugsverslaving. Kan deze behandeling in de toekomst net zo eenvoudig worden als een aan/uit-schakelaar in de hersenen? Een studie bij ratten heeft geconstateerd dat om een essentieel onderdeel van de hersenen te stimuleren, compulsief cocaÔne-zoekend gedrag vermindert en in mogelijkheid stelt om verslavend gedrag in het algemeen te wijzigen. De studie, gepubliceerd in Nature werd uitgevoerd door wetenschappers van het Intramural Research Program van het National Institute on Drug Abuse (NIDA), onderdeel van de National Institutes of Health en de Universiteit van CaliforniŽ, San Francisco. "Deze spannende studie biedt een nieuwe richting van onderzoek voor de behandeling van cocaÔne- en eventueel andere verslavingen," aldus directeur-Dr. NIDA Nora D. Volkow. "We wisten al, hoofdzakelijk van onderzoeken bij het menselijk brein, dat de tekorten in de prefrontale cortex bij drugsverslaving betrokken zijn. Nu dat we hebben geleerd hoe fundamenteel deze tekorten zijn, zijn we nog zekerder dan ooit over de therapeutische belofte om dat deel van de hersenen te stimuleren.

Lees verder


Vetzakken: Hoe neuronen (zenuwcellen) zichzelf beschermen tegen overmatig vet

We zijn allemaal vetzakken! Dat wil zeggen, onze hersencellen worden verpakt met vet moleculen, meer dan bij een ander celtype. Toch, als het vetgehalte van de hersencellen teveel wordt dan zullen ze in de problemen komen. Onderzoekers van het Johns Hopkins Instituut, lokaliseerden in een recente studie bij muizen, een enzym dat neuronen vet onder controle houdt, dat betrokken kan worden bij neurologische ziekten bij de mens. Hun bevindingen worden gepubliceerd in de editie van mei 2013 van moleculaire en cellulaire biologie.

"Er zijn bekende connecties tussen problemen met hoe de lichaamscellen vet verwerken en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en Amyotrofische laterale sclerose," zegt Michael Wolfgang, Ph.D., een assistent-professor in het departement van biologische chemie aan de Johns Hopkins University School Geneeskunde Instituut voor Basis Biomedische Wetenschappen.

Lees verder


Muziekles op vroege leeftijd geeft een ďboostĒ aan hersenontwikkeling

Onderzoekers uit Montreal (Canada) hebben ontdekt dat als men muziekles krijgt voor het 7e levensjaar dit sterkere verbindingen in de hersenen maakt. U moet uw ouders of leraren bedanken als u al muziekles kreeg tijdens uw kleutertijd. Die muziekles die u haatte of juist van hield, hielpen de hersenen ontwikkelen. Hoe jonger u begon met muzieklessen, hoe sterker de verbindingen in de hersenen zijn geworden. Dit onderzoek, gepubliceerd vorige maand in de Journal of Neuroscience, suggereert dat muzikale opleiding voor de leeftijd van zeven een aanzienlijk effect op de ontwikkeling van de hersenen heeft, waaruit blijkt dat degene met muziekles sterkere verbindingen had tussen ďmotor regio'sĒ, delen van de hersenen die u helpen met het plannen en uitvoeren van bewegingen.

Lees verder


Toxiciteitkaart' van de hersenen kan helpen bij de bescherming van de cognitie van kankerpatiŽnten

Nieuw onderzoek aan het Wake Forest Baptist Medical Center geeft bestralingstherapeuten bij de behandeling van hersentumoren meer kennis over hoe de hersenen hun functies kunnen behouden na de bestrijding van kanker. Ann M. Peiffer, Ph.D., assistent-professor van radiotherapie-oncologie aan het Wake Forest Baptist Medical Center en collega's onderzochten hoe bestraling van verschillende gebieden invloed heeft op de cognitie gedurende en na de therapie. Bestraling van organen met kanker is ontworpen om voldoende toxiciteit creŽren bij tumoren met minimale invloed op het omliggend weefsel en het voorkomen van het doden van gezond weefsel. Voor de behandeling van organen zoals de longen, lever of de nieren, weten de artsen precies hoeveel straling te geven voordat de orgaanfunctie wordt beÔnvloed.

Lees verder


Onleesbare tekstberichten (SMS) kunnen de enige symptomen
zijn van een beroerte

Volgens een nieuw onderzoek aan het Henry Ford Hospital, kunnen moeilijkheden of onvermogen om een ​​samenhangend tekstbericht op te stellen, zelfs bij patiŽnten die geen probleem hebben met spreken, een vitaal teken zijn in het diagnosticeren van een soort verlammende beroerte. De studie richtte zich op een 40-jarige man die een bezoek bracht aan de metro van Detroit die tekenen vertoonde van "dystextia," een recent bedachte term voor incoherent sms'en. Dit kan soms verward worden met geknoei. In dit geval was er geen sprake van geknoei.  De patiŽnt had geen probleem met een routinetest van zijn taalvaardigheden - inclusief vlotheid van spreken, lezen, schrijven, begriipen en andere factoren. Echter, toen hem gevraagd werd om een ​​eenvoudig SMS-bericht typen produceerde hij niet alleen verdraaÔngen maar was hij zich ook niet bewust van de fouten.

Lees verder


ďMotorenĒ die in de hersenen uitvallen, veroorzaken angst

Problemen ontstaan op bijna dezelfde wijze bij kritieke hersenreceptoren als deze afhankelijk zijn van de moleculaire motoren die het vervolgens laten afweten. Onderzoekers doen hierover op 7 februari j.l. verslag in ďCell Reports, een publicatie van Cell Press. Zij hebben aangetoond dat deze uitvallende ďmotorenĒ stress en angst bij muizen veroorzaken. Deze ontdekking kan de weg wijzen naar nieuwe soorten medicijnen tegen angst en andere stoornissen. De studie bij muizen concentreert zich op 1 motor met name, bekend als KIF13A, die, volgens het nieuwe bewijsmateriaal, verantwoordelijk is voor fantastisch serotonine receptoren. Zonder juiste aanvoer, bereiken deze receptoren het oppervlak van neuronen niet en, dientengevolge, vertonen de dieren tekenen van verhoogde angst. Naast het feit om angst te begrijpen, suggereren de bevindingen ook dat defecte moleculaire motoren mogelijk een meer gemeenschappelijke en ondergewaardeerde oorzaak zijn van ziekten.

Lees verder


Jeugdtrauma drukt zijn stempel op de hersenen

EPFL wetenschappers hebben het bewijs gevonden dat psychologische wonden tijdens de jeugd blijvend biologische sporen nalaten - en aanleiding geven tot geweld op latere leeftijd. Het is bekend dat gewelddadige volwassenen vaak een voorgeschiedenis hebben van psychologische trauma's uit hun jeugd. Sommige van deze individuŽn vertonen reŽel, fysieke afwijkingen in een deel van de hersenen, de orbitofrontale cortex. Maar een direct verband tussen dergelijke vroege trauma's en neurologische veranderingen is moeilijk te vinden, tot nu toe. Gepubliceerd in de 15 januari editie van Translational Psychiatry, tonen EPFL professor Carmen Sandi en zijn team voor de eerste keer een correlatie aan tussen de psychische trauma's bij pre-adolescente ratten en neurologische veranderingen vergelijkbaar met die gevonden bij gewelddadige mensen. "Dit onderzoek toont aan dat mensen die worden blootgesteld aan trauma's in de kindertijd niet alleen psychologisch lijden, maar ook hun hersenen veranderd zien", vertelt Sandi, Hoofd Laboratorium EPFL's van Behavioral Genetics, directeur van het Brain Mind Institute, en lid van de National Centra for Competence in Research SYNAPSY. "Dit voegt een extra dimensie toe aan de gevolgen van misbruik, en heeft wetenschappelijke, therapeutische en sociale implicaties."

Lees verder


Zelfs de kleinste stoot kan hersenweefsel beschadigen en
de cognitieve functie aantasten

Het blokkeren van ťťn enkel klein bloedvat in de hersenen kan zenuwweefsel beschadigen en zelfs het gedrag veranderen, volgens een nieuwe studie van de Universiteit van CaliforniŽ, San Diego. Maar deze gevolgen kunnen worden verzacht door een medicijn dat al in gebruik is, wat suggereert tot een behandeling van de voortgang van dementie geassocieerd met cumulatieve schade aan de minuscule bloedvaten die de hersencellen voeden. Het team rapporteert zijn resultaten in de onlinededitie van 16 december van Nature Neuroscience. "De hersenen hebben een ongelooflijke vaatstelseldichtheid. Het verrassende was dat het blokkeren van een klein bloedvat zo een merkbare invloed zou hebben op het gedrag van een rat ", zei Andy Y. Shih, hoofdauteur van de studie, die dit werk voltooide als postdoctoraat in natuurkunde aan de UC San Diego. Shih is nu assistent-professor aan de Medische Universiteit van South Carolina.

Lees verder


Onderzoekers vinden dat de chemische 'schakelopties' voor neurodegeneratieve ziekten zoals Huntingtons het meest rechtstreeks verband houden met de chemische keten

Met behulp van een model, hebben de onderzoekers bij de Universiteit van Montreal een chemische keten die neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Huntington, Amyotrofische laterale sclerose en dementie veroorzaakt, geÔdentificeerd en "uitgeschakeld". Deze bevindingen zouden in de toekomst van therapeutisch voordeel kunnen zijn voor de Huntington patiŽnten.  "We hebben een nieuwe manier geÔdentificeerd om neuronen te beschermen die uitdrukking geven aan mutant huntingtin eiwitten," verklaarde Dr. Alex Parker van de Universiteit van Montreal, afdeling pathologie en celbiologie en haar gelieerde centrum voor CRCHUM onderzoek. ďEen belangrijk kenmerk van de ziekte van Huntington, een fatale erfelijke ziekte dat vooral van invloed is op patiŽnten van middelbare leeftijd en veroorzaakt een progressieve dood van specifieke gebieden van de hersenen, is de samenvoeging van mutant huntingtin eiwit in de cellen. " Ons model toont aan dat met de bestrijding van de toename van de mutant eiwitten van een andere cel, chemisch genoemd progranulin, het afsterven van neuronen verminderd. Bovendien kan deze aanpak meerdere neurodegeneratieve ziekten dan alleen de ziekte van Huntington beschermen.

Lees verder


Onderzoekers ontdekken bewijs dat hersenen gaan compenseren
na traumatisch letsel

Researchers aan de Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University and Montefiore Medical Center, de onderzoekers bij Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University en Montefiore Medical Center hebben ontdekt dat een speciale magnetische resonantie imaging (MRI) techniek mogelijk zou kunnen voorspellen welke patiŽnten met een doorgestane hersenschudding zullen verbeteren.  De resultaten, die vandaag werden gepresenteerd op de jaarlijkse vergadering van de radiologische samenleving North America (RSNA), stellen dat bij sommige patiŽnten het brein zou kunnen veranderen om de schade te compenseren die veroorzaakt is door de verwonding. "Deze bevinding kan leiden tot de strategieŽn van preventie en herstel van de schade, opgelopen bij traumatisch hersenletsel," zei Michael Lipton, M.D., Ph.D., die het onderzoek leidde en associate director is van de GruŖ magnetische resonantie Research Center op Einstein en medisch directeur van MRI diensten op Montefiore, het universiteitsziekenhuis en academisch medisch centrum voor Einstein.

Lees verder


Nieuwe vorm van hersen Ďkneedbaarheidí: onderzoek toont aan hoe sociaal isolement de myeline productie verstoort

Research biedt mogelijk nieuw onderzoek naar de rol van de witte massa in psychiatrische stoornissen, alsmede verbindingen tussen stemming en spierziekten, zoals MS. Dieren die sociaal geÔsoleerd zijn voor langere perioden maken minder myeline aan in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor complex emotioneel en cognitief gedrag, rapporteren onderzoekers aan de Universiteit van Buffalo en Mt. Sinai School of Medicine in de Natuur-Neurowetenschappen online. Het onderzoek werpt nieuw licht op de hersen kneedbaarheid, de hersencapaciteit aan te passen aan veranderingen in het milieu. Hieruit blijkt dat neuronen niet de enige breinstructuur zijn die veranderingen ondergaan als reactie op de omgeving en de ervaring van iemand, volgens een van de leidende auteurs van het document, Karen Dietz, PhD, wetenschappelijk onderzoeker in het departement van farmacologie en Toxicologie in de UB School van geneeskunde en Biomedische Wetenschappen.

Lees verder


In-sync hersengolven onthouden voorwerpen die zoŽven
gezien zijn

Hersencode voor visueel werkgeheugen ontcijferd in apen--NIH-gefinancierde studie.  Door hersengolven te synchroniseren in het werkgeheugen circuit, onthouden de hersenen wat net gezien is, suggereert een dierstudie ondersteund door de National Institutes of Health. Hoe meer in-sync van dergelijke elektrische signalen van de neuronen zich in twee belangrijke hubs van het circuit bevinden, hoe meer deze cellen het korte-termijn geheugen behielden van een zoŽven gezien object. Charles Gray, Ph.D., van Bozeman, Montana State University, gesubsidieerd door de NIH National Institute of Mental Health (NIMH), en collega's, rapporteren hun bevindingen 1 november 2012, online, in het tijdschrift Science Express. "Dit werk laat voor de eerste keer zien, dat er informatie over de korte termijn herinneringen is weerspiegeld in-sync hersengolven," legde Gray uit.

Lees verder


Sport uitoefenen is slim voor je hart Ė en maakt je slimmer

Een regelmatige oefenroutine kan je fitter dan ooit maken Ė mentaal fit. In een nieuw onderzoek werden volwassenen die voorheen een zitten leven leidden aan een vier maanden durende hoog-intensieve intervaltraining onderworpen. Aan het eind waren hun cognitieve functies Ė het vermogen om te denken, te herinnneren en om snelle beslissingen te nemen Ė aanzienlijk verbeterd, zegt Dr Martin Juneau, directeur preventie aan het Montreal Heart Institute. ďAls je met mensen praat die sporten, zeggen ze dat ze zich scherper voelen. Nu hebben we een manier gevonden om dat te meten ,Ē zegt Dr Juneau.

Lees verder


Eiwitregulering gekoppeld aan een verstandelijke handicap

Onderzoekers van genetica van de University of Adelaide hebben een 40-jarig mysterie opgelost voor een gezin dat geteisterd wordt door een zeldzame verstandelijke handicap - en ze hebben tijdens het proces iets nieuws ontdekt over de oorzaken van verstandelijke beperkingen. Hoewel veel verstandelijke beperkingen rechtstreeks veroorzaakt worden door een genetische mutatie in het zogenaamde Ďeiwit-coderendeĎ deel van onze genen, vonden de onderzoekers dat in hun geval het antwoord buiten het gen lag en in de regulatie van de eiwitten. Eiwit regulatie betreft het aan- of uitschakelen van een eiwit door specifieke genen. In dit geval betekent het dat een teveel of te weinig van dit eiwit kan leiden tot de handicap.

Lees verder


Studies tonen aan dat een vroege jeugdtrauma zichtbaar zijn tol
eist van de hersenen

Veranderingen gevonden in de regio's die hart en gedrag beheersen. Trauma's in de kindertijd vormen de hersenen, leren en gedrag, en brandstoffen veranderingen die een leven lang kunnen duren, volgens de nieuwe mens en dier onderzoeken die vandaag zijn vrijgegeven. De studies verdiepen zich in de effecten van vroege mishandeling, sociaal-economische status, en het omgaan met de moeder. Het documenteren van de impact van vroege trauma op hersenencircuits en het volume, de activering van genen en werkgeheugen, onderzoekers suggereren het verhoogt het risico van psychische stoornissen, maar ook hart-en vaatziekten en stress-gerelateerde aandoeningen op volwassen leeftijd. De bevindingen werden gepresenteerd op Neuroscience 2012, de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience en 's werelds grootste bron van vernieuwend nieuws over hersenwetenschappen en gezondheid.

Lees verder


Onderzoekers hebben ontdekt hoe het brein verouderd

Het verouderingsproces begint diep in de cellen en moleculen waaruit ons lichaam is samengesteld. Deskundigen hebben al eerder het moleculaire spoor geÔdentificeerd dat reageert op celbeschadiging en de mogelijkheid van celdeling tegenhoudt, ook bekend als veroudering. Hoewel, in cellen die geen mogelijkheid hebben om te delen, zoals de neuronen in het brein e.d., bestond maar weinig kennis over het verouderingsproces. Een team van onderzoekers van de Newcastle Universiteit, geleid door Prof. Thomas von Zglinicki heeft aangetoond dat deze cellen dezelfde weg volgen.

Lees verder


Obesitas en het metabool syndroom en verminderde hersenfunctie bij adolescenten

Een nieuwe studie door onderzoekers aan NYU School of Medicine blijkt voor de eerste keer dat metabool syndroom (MetS) gekoppeld is aan cognitieve en stoornissen in hersenen bij adolescenten en en roept op tot kinderartsen om hiermee rekening te houden bij de vroegtijdige behandeling van obesitas bij kinderen. Aangezien de zwaarlijvigheid van de jeugd is toegenomen in de VS, zo heeft het prevalentie van metabool syndroom- een constellatie van drie of meer van vijf bepaalde gezondheidsproblemen, met inbegrip van abdominale obesitas, laag HDL (goede cholesterol) , hoge triglyceriden, hoge bloeddruk en pre-diabetes insulineresistentie.

Lees verder


Princeton onderzoek onthult dat het brein een mysterieuze
schakelbord operator is

Een mysterieus gebied diep in het menselijk brein zou kunnen zijn waar we de woeste aanval van stimuli vanuit de buitenwereld uitsorteren en focussen op de meest belangrijke informatie voor ons gedrag en ons voortbestaan, hebben de Princeton Universitaire onderzoekers ontdekt. De onderzoekers rapporteren in het tijdschrift Science dat een gebied van onze hersenen, de pulvinar genaamd, de communicatie regelt tussen clusters van hersencellen en dat onze hersenen zich richten op mensen en voorwerpen die onze aandacht behoeven. Als een schakelbord operator, zorgt de pulvinar ervoor dat afzonderlijke gebieden van de visuele cortex ódie de visuele informatie bewerkstelligtó communiceren over dezelfde externe informatie, legde hoofdauteur Yuri Saalmann uit, een aanverwante onderzoeker in het Princeton Neuroscience Instituut (PNI).

Lees verder


Onschuldige conditie hersenen blijkt toch de hersenfuncties van ouderen te veranderen

Oak Brook,Ill.- Onderzoekers aan de Mayo Clinic zeggen dat een veel voorkomende aandoening genaamd leukoaraiosis, bestaande uit kleine gebieden in de hersenen die zijn onthouden van zuurstof en worden weergegeven als heldere witte stippen op MRI-scans, niet een onschuldig onderdeel is van het verouderingsproces, maar een ziekte is waarbij hersenfuncties bij ouderen wijzigen. De resultaten van hun onderzoek zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

Lees verder


Het verouderende brein is Ďkneedbaarderí dan eerder werd gedacht

Neurowetenschappers zijn aan het ontdekken dat, als we ouder worden, onze verouderende hersenen bewijsbaar verrassend kneedbaar zijn, en op manieren die niet eerder waren voorzien, maar er zijn grenzen. Er is groeiend bewijs dat buiten wat voorheen werd aangenomen; dat de volwassen menselijke hersenen opmerkelijk kneedbaar zijn en capabel tot nieuwe prestaties--zelfs in de laatste decennia van het leven. In feite, kunnen nieuwe ervaringen leiden tot grote fysieke veranderingen in de hersenen binnen slechts enkele dagen, en bepaalde voorwaarden kunnen dit fysiek, chemisch en functioneel remodelleren van de hersenen versnellen.

Lees verder


Verstand versus lichaam? Dualistische opvattingen houden verband met minder aandacht voor gezond gedrag

Veel mensen, of ze het weten of niet, zijn filosofische dualisten. Dat wil zeggen, ze geloven, dat de hersenen en geest twee aparte entiteiten zijn. Ondanks het feit dat dualistische opvattingen in vrijwel alle menselijke culturen zijn te vinden, is verrassend weinig bekend over de impact van deze opvattingen over de manier waarop we denken en ons gedragen in het dagelijks leven.

Lees verder


Zijn cardiale risico-factoren gerelateerd aan verminderde doorbloeding van de hersenen?

MADISON-Het Metabole Syndroom, een term die wordt gebruikt om een combinatie van risico-factoren die vaak aanleiding geven tot Hartlijden en Diabetes type 2 te omschrijven, lijkt te zijn geassiocieerd met een verminderde doorbloeding van de hersenen, volgens onderzoek van de ĎUniversity of Wisconsin School of Medicine and Public Healthí. Dr Barbara Bendin, onderzoeker bij de ĎWisconsin Alzheimerís Disease Research Centerí en ĎAssistent Professor of Medicine(Geriatrics)í aan de ĎUW School of Medicine and Public Healthí, zei dat deelnemers aan deze studie met multipele risicofactoren die zijn verbonden aan het Metabole Syndroom, zoals vetophoping in de buik(abdominal obesity), hoge bloeddruk, hoge bloedsuikers en verhoogde cholesterolwaarden, gemiddeld 15% minder hersendoorbloeding hadden vergeleken met een contrŰlegroep, bepaald met behulp van hersenscans die de doorbloeding meten.

Lees verder


Beter geheugen met optimale voedingsstatus

Een optimale nutriŽntenstatus blijkt van belang voor een goede cognitieve functie. Bij 104 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 87 jaar werd de bloedconcentratie van 30 nutriŽnten bepaald. Er werden geheugentesten uitgevoerd en bij 42 personen werd tevens een MRI-scan van de hersenen gemaakt. Een hoge concentratie van B-vitamines, vooral van vitamine B1, B2, B6, foliumzuur en B12, in het bloedplasma bleek gerelateerd aan een beter geheugen en een groter breinvolume. Dit gold ook voor de vitamines C, D en E en voor omega 3-vetzuren.

Lees verder


Bijen kunnen 'tijd terug draaien' omkering verouderen hersenen

Hersenfunctie verbetering gerelateerd aan verandering in sociaal gedrag. Wetenschappers van de Arizona State University hebben ontdekt dat oudere bijen effectief hersenveroudering keren wanneer zij op het nest verantwoordelijkheden nemen die meestal worden uitgevoerd door veel jongere bijen. Terwijl huidig onderzoek naar de leeftijdsgebonden dementie bij de mens is gericht op mogelijke nieuwe behandelingen met geneesmiddelen, zeggen de onderzoekers dat deze bevindingen suggereren dat sociale maatregelen kunnen worden gebruikt om leeftijdsgebonden dementie te vertragen of te behandelen.

Lees verder


Papa's hersenen betekenen meer voor het succes van zijn
zoon dan zijn geld

Zonen, van vaders met hoge inkomens, hebben de neiging om zelf met een hoger dan gemiddeld inkomen te eindigen maar nieuw onderzoek toont aan het niet alleen papa's geld is dat zijn zoon op zijn weg helpt. Volgens een studie die onlangs gepubliceerd is in het Journal of Political Economy kon menselijk kapitaal schenkingen doorgegeven van vader op zoon in de vorm van adviezen,  arbeidsethiek en sommige andere immateriŽle zaken  meer belangrijk zijn dan de grootte van pa's inkomen.

Lees verder


Tai Chi verhoogt de omvang van de hersenen en geestelijke prestaties

Wetenschappers van de University van South Florida en Fridan University in Shanghai stelden toename vast van het hersenvolume en verbeteringen bij proeven van het geheugen en denken bij Chinese ouderen die Tai Chi drie keer per week beoefenden, meldt een artikel dat vandaag is gepubliceerd in het Journaal van de ziekte van Alzheimer. Bevindingen waren gebaseerd op een 8-maanden willekeurig gecontroleerde studie dat vergeleek waarin mensen die Tai Chi beoefenden tot een groep die interventies ontvingen. Dezelfde studie toonde een toename in hersenenvolume en meer beperkte geestelijke verbeteringen in een groep die deelnam aan drie keer per week levendige discussies over dezelfde periode.

Lees verder


Bescherm je hersenen: ďUse it or lose itĒ

Een nieuw onderzoek in biologische psychiatrie bestudeert onderliggende biologie. De bevindingen van een nieuwe studie wijzen uit dat de beschermende effecten van een actieve cognitieve levensstijl ontstaan door meerdere biologische paden. Al sinds enige tijd zijn onderzoekers bewust van een link tussen wat we met onze hersenen doen en het lange termijn risico op dementie. Over het algemeen gezien lopen diegenen die mentaal meer actief zijn, of een actieve cognitieve levensstijl erop na houden gedurende hun leven minder risico.

Lees verder


Nieuwe manier om naar hersenfunctie te kijken

Universiteit van Iowa neurowetenschapper John Wemmie, M.D., Ph.D.,is geÔnteresseerd in de invloed van zuur in de hersenen. Zijn studies wijzen erop dat verhoogde zuurgraad of lage pH waarde in de hersenen verband houdt met stoornissen, angst, paniek of depressie. Maar zijn werk suggereert ook dat veranderingen in de zuurgraad te belangrijk zijn voor een normale hersenactiviteit.

Lees verder


Het eten van meer bessen kan cognitieve achteruitgang in
ouderen verminderen

FlavonoÔde-rijke bosbessen en aardbeien bieden het meeste voordeel. Bosbessen en aardbeien, welke rijk zijn aan flavonoÔden, lijken cognitieve achteruitgang bij ouderen te verminderen. Dit blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Annals of Neurology, een tijdschrift van de American Neurological Association and Child Neurology Society. De onderzoeksresultaten suggereren dat cognitieve veroudering kan worden uitgesteld met maximaal 2,5 jaar bij ouderen die grote hoeveelheden flavonoÔde-rijke bessen consumeren. FlavonoÔden komen voor in planten en beschikken in het algemeen over krachtige antioxidant en anti-inflammatoire eigenschappen. Experts geloven dat stress en ontsteking bijdragen aan cognitieve verslechtering en dat het verhogen van de consumptie van flavonoÔden deze schadelijke effecten kan verzachten.

Lees verder


Oestrogeen hormoon onthult beschermend vermogen na
traumatisch hersenletsel

San Diego - Jaarlijks lijden meer dan 1,7 miljoen mensen aan traumatische hersenletsel. De noodzaak om het verloop van deze ontstekingen en de hieruit voortvloeiende schadelijke gevolgen te identificeren en te beperken is van vitaal belang. Per jaar worden ca. 275.000 mensen met traumatisch hersenletsel opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 85.000 een langdurige handicap overhouden en meer dan 50.000 mensen overlijden. Meer dan 5 miljoen mensen leven met een handicap veroorzaakt door traumatische hersenletsel, vaak omdat ze zijn gevallen of een auto ongeluk hebben gehad.

Lees verder


Veranderingen in de bloed-hersenbarriere kan ĎBrain Freezeí veroorzaken

Bevindingen kunnen uiteindelijk leiden tot nieuwe behandelingen voor andere vormen van hoofdpijn.

SAN DIEGO - ĎBrain freezeí is haast een algemene ervaring, bijna iedereen heeft ooit de onmiddellijke hoofdpijn gevoeld, veroorzaakt door kou via het gehemelte, na het eten van een ijsje of een slok van een ijskoude frisdrank. Maar wetenschappers kunnen dit fenomeen nog steeds niet verklaren. Omdat mensen met migraine vaker brain freeze (ijshoofdpijn) ervaren dan mensen die deze slopende aandoening niet hebben, kan brain freeze een gemeenschappelijke overeenkomst hebben met andere vormen van hoofdpijn, waaronder hoofdpijnen die veroorzaakt worden door traumaís na explosie-gerelateerde verwondingen bij soldaten. Een mogelijk verband tussen brain freeze en andere hoofdpijnen is de lokale veranderingen in de bloedtoevoer naar de hersenen.

Lees verder


Nieuw onderzoek laat verbazend bewijs zien dat straling van mobiele telefoons DNA, hersenen en sperma beschadigt

Mobiele telefoons zijn een alomtegenwoordig deel van ons leven. Nieuw onafhankelijk onderzoek biedt verbazend bewijs dat bevindingen van de Europese Raad bevestigt- gepulseerde digitale signalen van mobiele telefoons ontwrichten DNA, tasten de hersenfunktie aan en verlagen het aantal zaadcellen in sperma. Een bijeengeroepen vergadering door "Environmental Health Trust" met de Turkse kankervereniging, en de universiteit van Gaza, onthulden nieuw onderzoek over dit belangrijke onderwerp
dat schade laat zien aan DNA, hersenen en sperma. Dr. Devra Davis, lid van een Nobelprijs voor de vrede team, zit deze vergadering voor samen met Prof. Nesrin Seyhan, adviseur voor de WHO en Nato en is hoofd en stichter van biofysica afdeling en het bio-electromagnetisch laboratorium van de Gaza universiteit in Ankara en stichter van het "Non-Ionizing Radiation Protection (GNRP) Center". Prof. Seyhan's werk bevestigt en sterkt de bevindingen dat alleen al 4 uren blootstelling aan RF-EMF (radio- en magnetronstraling en elektromagnetische velden) het vermogen verstoort van de hersencellen om beschadigde genen te repareren. Ander belangrijk werk uit Australie laat schade zien aan menselijk sperma. "We maken ons ernstige zorgen wat dit zou kunnen betekenen voor de volksgezondheid", zegt Prof. Seyhan.

"Dit onderzoek geeft belangrijke waarschuwingssignalen voor ons allemaal. Het bewijs rechtvaardigt voorzorgsmaatregelen om voor een ieder de risico's te verminderen," zegt prof. Wilhelm Mosgoeller van de medische universiteit van Wenen, die Europese onderzoekteams heeft geleid die vonden dat RF-EMF
DNA-breuken veroorzaakt. Nieuw onderzoek gedaan door wetenschappers in Turkije, Rusland en Israel, hebben een verscheidenheid aan biologische effecten onderzocht die veroorzaakt worden door mobiele telefoons. 2 jaar na valse beschuldigingen tegen wetenschappers die DNA-breuken claimden, laten nu de
jongste resultaten zien dat DNA-breuken waarheid zijn.

Vertaling Seth


Food & Behavior - If You Only Knew - Dr. Russell Blaylock

Russell L. Blaylock, MD is a retired neurosurgeon and author. He is a former clinical assistant professor of neurosurgery at the University of Mississippi Medical Center and is currently a visiting professor in the biology department at Belhaven College. He is the author of a number of books and papers, including Excitotoxins: The Taste That Kills (1994), Health and Nutrition Secrets That Can Save Your Life (2002), and Natural Strategies for Cancer Patients (2003), and writes a monthly newsletter, the Blaylock Wellness Report.

Blaylock has endorsed views inconsistent with the scientific consensus, including that food additives such as aspartame and monosodium glutamate (MSG) are excitotoxic in normal doses and that the H1N1 influenza (swine flu) vaccine carries more risk than swine flu itself.

In this lecture, Dr. Russell Blaylock explains one of the most important connections between nutrition and our health- how nutrition affects our behavior. Citing a series of important studies, he shows that good nutrition can powerfully enhance our memory, mood, and behavior in a socially desirable way. Like wise he shows us that poor nutrition can lead our youth into a world of violence, crime, depression and suicide. By using an impressive array of studies on both juvenile and adult prisoners, Dr. Blaylock demonstrates these principals and outlines specific measures you can take to protect your children from these detrimental effects. Most importantly, he shows us that it is never too late to make these nutritional changes.


Wetenschappers ontdekken wezenlijke vermogens om zich te
concentreren op leren

Medische onderzoekers hebben een ontbrekende schakel gevonden die de interactie verklaart tussen de hersenstaat en de neurale trekkers die verantwoordelijk zijn voor het leren, mogelijk de opening van
nieuwe manieren van het stimuleren van de cognitieve functie in aanwezigheid van ziekten als Alzheimer maar ook als verbetering van het geheugen bij gezonde mensen. Veel is bekend over de neurale processen die tijdens het leren voorkomen, maar tot nu toe is het niet duidelijk waarom het tijdens bepaalde hersenstaten maar niet anderen voorkomt. Nu hebben onderzoekers van de universiteit, afzonderlijk, de specifieke neurotransmitter kunnen bestuderen die het leren en geheugen verbetert. Acetylcholine wordt vrijgegeven in de hersenen tijdens het leren en is kritiek voor de aanwinst van nieuw geheugen. Zijn rol is het vergemakkelijken van de activiteit van de NMDA receptoren, eiwitten die de sterkte van de verbindingen regelen tussen zenuwcellen in de hersenen. Momenteel is de enige effectieve behandeling voor de symptomen van cognitieve stoornissen gezien in ziekten zoals Alzheimer is door het gebruik van geneesmiddelen die de hoeveelheid acetylcholine versie opvoeren en daardoor cognitieve functies verbeteren.

Lees verder

Irene


Voorkom Alzheimer met de kleur paars

Als je paarse vruchten eet zoals bramen en als je groene thee drinkt kunnen ziektes voorkomen worden met inbegrip van Alzheimer, MS en Parkinson's zo claimt een universiteit uit Manchester. Baanbrekend onderzoek door professor Douglas Kell gepubliceerd in het blad "Archives of Toxiocology" heeft opgeleverd dat het belangrijkste deel van de meest voorkomende ziektes gedeeltelijk veroorzaakt wordt door slecht opgenomen ijzer dat een produktie start van gevaarlijke gifstoffen die een reactie kunnen geven bij levende organismen. Deze gifstoffen "hydroxil" radicalen genoemd ontaarden in verschillende soorten ziektes in verschillende gedeeltes van het lichaam. Om het lichaam te beschermen tegen deze gevarieerd gevaarlijk slechte ijzer opnames is het heel belangrijk voedingsstoffen te nemen die bekend staan onder ijzer bindings componenten, die het ijzer effectief kunnen binden. Vruchten en groenten met heldere kleuren zijn uitstekende bronnen van ijzerbinding, zoals ook groene thee en paarse vruchten worden beschouwd als de beste produkten die ijzer kunnen binden.

Lees verder

Jack


Authors@Google: Dr. Mark Hyman

While science has been increasingly demonstrating that the mind affects the body, what impact does the body have on the mind? Could it be that depression, anxiety, insomnia and other mental disturbances are caused by imbalances in the body? Can addressing our diet (including food sensitivities and allergies), sleep patterns, exercise habits, and the level of toxins in our body radically transform our brain function and deeply influence mood, memory, and attention? The answer is yes!


Vingers zien letters zelfs als hersenen dat niet doen

Goede typisten zijn in staat om het toetsenbord te scannen, zonder zelfs te denken aan de vingers die de toetsen indrukken. Nieuw onderzoek van de Vanderbilt Universiteit laat zien dat deze vaardigheid wordt geregeld door een autopiloot, ťťn die in staat is fouten te zien die onze geest voor de gek houden.

Lees verder

Pieter Tau


Witte massa

De hersenen worden vaak aangeduid als de grijze massa. Daarmee worden de neuronen of hersencellen bedoeld. Maar het brein bestaat uit veel meer dan die grijze brij. En daar begint langzamerhand meer aandacht voor te komen.

Lees verder


Driedimensionale kaart van hersenzenuwen

Een team van onderzoekers van de TU Eindhoven heeft een software-tool ontwikkeld die doktoren makkelijker onderzoek laat doen naar de zenuwbanen in de hersenen van hun patienten. De tool zet MRI scans om met speciale techniek in driedimensionale beelden. Nu wordt het dus mogelijk om een totaalbeeld van de hersenbanen te maken, zonder operatie.

Lees verder

Seth


Onderzoek toont aan dat we bewust controle over uitoefenen over individuele neuronen

Elke dag worden onze hersenen overspoeld met verschillende prikkels – geluiden, beelden en geuren. Tegelijkertijd zijn we continu bezig met een innerlijke dialoog, het verleden herkauwend of mijmerend over de toekomst. Op de een of andere manier filteren de hersenen al deze input direct, en selecteren sommige dingen voor lange- of kortetermijnopslag. Sommige informatie wordt genegeerd en op de informatie die op dat moment belangrijk is wordt juist gefocust. Hoe dit wordt opgelost in verschillende sensorische en cognitieve delen van de hersenen is niet bekend, noch is duidelijk hoe interne gedachten en aandacht beslissen welke stimuli winnen in deze continue wedstrijd van prikkels. Een samenwerking tussen UCLA wetenschappers en hun collega’s van de California Insitute of Technology toonde aan dat
mensen daadwerkelijk de activiteit van specifieke neuronen in de hersenen kunnen reguleren. Sommige neuronenactiviteit wordt opgevoerd, terwijl andere juist wordt teruggebracht. De onderzochte personen waren hiertoe in staat door een computerafbeelding te manipuleren met hun gedachten.

Lees verder

Annelies


Mentale functies verbeteren bij specifieke sociale interactie

“Dit onderzoek toont aan dat je mentaal voordeel kunt halen uit het communiceren met andere mensen zoals je dat doet wanneer je vrienden maakt,” zegt psycholoog Oscar Ybarra, een onderzoeker aan de UM Institute for Social Research (ISR). Met andere woorden: door coŲperatief communiceren kunnen eenvoudiger doorsnee problemen opgelost worden dan door competitieve dialogen.

Lees verder

Annelies


Rode bietensap bevordert bloeddoorstroming hersenen

Rode bietensap verhoogt de bloedstroom naar de hersenen en kan daardoor een bijdrage leveren aan de bestrijding van geestelijke achteruitgang en dementie.

Lees verder

Jan Slemmer


Bessen voor de hersenen

Bessen zijn goed voor ons. Maar vooral voor de hersenen. Onderzoek toont aan dat bessen zorgen voor een verbetering van het functioneren van de hersenen


Zuurstoftherapie voor de behandeling van clusterhoofdpijn

De resultaten van deze crossoverstudie tonen aan dat een vroegtijdige zuurstoftoediening aan hoog debiet nuttig kan zijn bij een aanval van clusterhoofdpijn. Het voordeel van zuurstof is nog niet vergeleken met het effect van andere behandelingen (triptanen).

Lees verder


Emotionele mishandeling verandert hersenen

Mensen die aangeven in hun jeugd emotioneel mishandeld te zijn, lijken een kleinere mediale prefrontale cortex in hun brein te hebben.

Lees verder


Voeding, brein en ritme

Op het symposium van Folia Orthica met als onderwerp ‘Voeding, brein en ritme’ werd 16 september jongstleden door verschillende experts de relatie blootgelegd tussen bioritme en voeding, spijsvertering, slaapstoornissen, stress en het zenuwstelsel. Ritme; de essentie voor een gezond leven. Alles in en om ons heen heeft een ritme. Van seizoenswisselingen tot de biologische klok in elke cel van ons lichaam. Veel fysiologische processen zijn onderhevig aan ritme en worden aangestuurd door de biologische klok. Zouden we bijvoorbeeld geen biologische klok hebben, dan zouden we de hele dag door eten.

Lees verder

Petra


Controlling The Human Mind in 21st Century


Slaapmiddel Zolpidem en herstel van hersenschade

Zolpidem (merknaam Stilnoct) is een slaapmiddel, het vertoont echter ook paradoxale effecten: onder bepaalde omstandigheden verhoogt het juist de alertheid en verbetert de hersenfuncties. Bij sommige personen met hersenletsel, die in een coma vigil verkeren, kan zolpidem bewustzijnsverhogend werken. Bij 3 patiŽnten in een coma vigil, die tenminste 3 jaar met zolpidem werden behandeld, verbeterden elke dag in de ochtend hun hersenfuncties. Hun Glasgow Coma Scores verbeterden: van 6 tot 9 zonder zolpidem, naar 10-15 met zolpidem. Score 15, de maximale score, betekent volledig bewustzijn, 3 is de laagst mogelijke score.[[Link]

--

A GP administered a commonly used sleeping pill to his severely brain-damaged patient, Louis Viljoen. A previously athletic 24 year old, Louis suffered severe brain damage after being hit by a truck, but on being given a sedative containing Zolpidem, medical staff were astounded when Louis spoke for the first time in five years.

http://www.throng.co.nz/true-stories-uncut/coma-miracle

Louis isn't the only one - there are now a number of examples of patients being 're-born' thanks to the drug - people like Dianne Katz who has been in a minimally conscious state for two years having suffered two aneurisms, four brain operations and multiple strokes.

http://www.yourdiscovery.com/web/my-shocking-story/episode-guide/coma-miracle/

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/
back-from-the-dead-a-cure-for-comas-442075.html

http://www.spotlightradio.net/listen/the-wonder-drug-zolpidem/

Zolpidem is a prescription medication used for the short-term treatment of insomnia, as well as some brain disorders. It is a short-acting nonbenzodiazepine hypnotic that potentiates gamma-aminobutyric acid (GABA), an inhibitory neurotransmitter, by binding to GABAA receptors at the same location as benzodiazepines. It works quickly (usually within 15 minutes) and has a short half-life (2–3 hours). Trade names of zolpidem include Adormix, Ambien, Ambien CR, Edluar, Zolpimist, Damixan, Hypnogen, Ivedal, Lioran, Myslee, Nasen, Nytamel, Sanval, Somidem, Stilnoct, Stilnox, Stilnox CR, Sucedal, Zoldem, Zolnod and Zolpihexal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zolpidem

Sleeping pill Zolpidem awakens girl from coma

A girl who has spent six years in a coma is showing signs of life after taking a sleeping pill.

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1567880/Sleeping-pill-
Zolpidem-awakens-girl-from-coma.html

Evidence for Zolpidem efficacy in brain damage

There is increasing evidence for an important role of zolpidem in the treatment of the sequelae of a wide range of brain pathology, based on its reversal of dormant neural tissue after brain damage. A number of brain injured patients may benefit from this treatment, especially those with features of neurodormancy as proven by 99mTc HMPAO Brain SPECT, or a clinical picture that is disproportionate or incongruent to the one that is expected from radiological CT findings.

http://www.safpj.co.za/index.php/safpj/article/viewFile/195/195

Effect of ZOLPIDEM on a person with brain damage

30 minutes after administering 10 mg of ZOLPIDEM our son displays a remarkable progress in his state of consciousness and abilities to act, speak eat chew etc. This lasts for about 4 hours

--

Pill hope for coma patients

A SLEEPING pill credited with the miraculous recovery of comatose patients overseas is giving new hope to victims in Australia.

http://www.couriermail.com.au/news/national/pill-hope-for-coma-
patients/story-e6freooo-1111112325083

 

Incidence of clinically significant responses to zolpidem among patients with disorders of consciousness

One of 15 participants (6.7%) demonstrated a clinically significant response, which altered his assessment from the vegetative state to the minimally conscious state, and this result was repeated in the replication assessment. The remaining 14 participants showed no evidence of a subclinical response to the drug.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19620954


Hoofdpijn

Ik heb meerdere malen door het simpele advies te geven geen vlees en kaas meer te eten, mensen in een zeer korte tijd zien genezen. Wat voor alle hoofdpijn patienten geldt, is de juiste diagnose. Weet men precies waar de hoofdpijn vandaan komt, dan is genezing meestal mogelijk. Eveneens geldt voor bijna elke hoofdpijn een bedreiging; het eten van chocolade. Dit geeft een enorme belasting voor lever en gal, is enorm vet, en wordt vaak slecht verteerd.

Lees verder


Rechts of links? Hersenstimulatie verandert voorkeurshand

Elke keer als we een simpele taak uitvoeren, zoals het drukken op een liftknkopje of het reiken naar een kopje koffie, beslissen onze hersenen razendsnel of we dit met de linker- of de rechterhand moeten uitvoeren. En de linkerhand zal vaker in actie komen wanneer bepaalde regionen van de hersenen magnetisch gestimuleerd worden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van CaliforniŽ, Berkeley.

Lees verder

Annelies


Neusspray met stamcellen tegen hersenschade

Het toedienen van een neusspray met stamcellen uit de navelstreng kan hersenschade die ontstaat door zuurstofgebrek bij de geboorte, tot stilstand brengen en zelfs tot enig herstel leiden.

Lees verder


Goed geheugen maakt gelukkig

Genoeg geld, een leuke relatie, een goede baan: als het gaat om geluk, valt het belang van deze zaken in het niet. Een goed geheugen blijkt namelijk de belangrijkste voorwaarde voor geluk te zijn. Dit ontdekten onderzoekers van de Schotse University of Stirling.

Lees verder

Petra


Doorbraak kankerbestrijding & Stichting STOPhersentumoren.nl

Onderzoeker Tom WŁrdinger boekt een internationale doorbraak op het gebied van de kankerbestrijding. Met steun van Stichting STOPhersentumoren.nl waarmee hij 2 weken terug nog de Alpe d'Huez per step beklom met hun succesvolle actie www.SteppenTegenKanker.nl. Stichting STOPhersentumoren.nl gaf Tom WŁrdinger in 2009 al een stimuleringsprijs voor dit beloftevolle onderzoek en nu blijkt dat dat door hun zeer goed ingeschat was.


Geheugenverlies bij ouder worden is niet normaal

Er werd lang van uit gegaan dat vergeetachtigheid bij het ouder worden hoort. Maar een Amerikaans team van onderzoekers spreek dat tegen.

Lees verder


Magneetbehandeling helpt na een herseninfarct

Mensen die na een herseninfarct gedeeltelijk verlamd raken, kunnen gebaat zijn bij een behandeling met magneten. Dat zeggen onderzoekers in Egypte.

Lees verder


Onderzoek van B vitamines en de ouder wordende hersenen

Een Amerikaanse afdeling van landbouwkundige voedingsdeskundigen hebben samengewerkt in -nog steeds gaande- onderzoek in wat de rol van de B vitamines in het voorkomen van afname van hersenfunctie zou kunnen zijn. 

Link

Cindy Oppers


Archief - breinvoedsel

Een dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen en vetzuren kan agressie terugdringen, ons gemoed verbeteren en depressie voorkomen. Dus waarom nemen niet meer mensen omega-3 ?

Lees verder

Denise


Rem op emotioneel geheugen ontdekt

Neurowetenschappers van het UMC Utrecht hebben ontdekt hoe de hersenen voorkomen dat ze overspoeld raken met emotionele herinneringen. Dit mechanisme is wellicht verstoord bij patiŽnten met posttraumatische stress-stoornis. Ze beschreven hun vinding in het tijdschrift PNAS van begin augustus.

Lees verder

Marjan


Scientists Building Better Brain "Tissue" In The Lab

Researchers have studied live cancer cells under the microscope for decades in flat, plastic petri dishes. They offer a good look at the cells, but don't necessarily tell scientists how the cells interact in humans. To change that, scientists at Ohio State University are working to build better brain tissue in the laboratory that could revolutionize their approach to treating certain types of cancer.


Radio - Concentratieproblemen bron van veel maatschappelijke problemen

We kunnen tegelijk tv kijken, internet checken, twitteren en mobiel bellen. Hoe kun je in deze tijd nog echte aandacht hebben voor iets of iemand ? Sjoukje van de Kolk schreef het boek 'Aandacht', waarin ze een lans breekt voor aandachtig leven. Van de Kolk geeft praktische adviezen voor onthaasting en levenskunst, zonder zweverig te worden.

Download MP3


Brein remt stressvolle herinneringen

De hersenen voorkomen zelf dat ze overspoeld raken met emotionele herinneringen, zo blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Lees verder


Gen scan vindt verband tussen een reeks hersenafwijkingen bij kinderen

Mutaties van een enkele gen kan verschillende soorten van hersenafwijking teweeg brengen, die in het verleden door deskundigen als verschillende afwijkingen werden beschouwd. Met steun van het National Institutes of Health vonden onderzoekers deze mutaties door een nieuwe scantechniek die goedkoper en tijdsbesparend is bij het zoeken naar zeldzame afwijkingen.

Lees verder

Pieter Tau


Opening the minds eye


Probiotics: healing the mind

Het idee dat ziekte in de darm begint is niet nieuw, echter een arts uit Cambridge gaat nog een stap verder. Zij stelt dat het herstellen van de darmflora van cruciaal belang is bij een effectieve behandeling van
kinderen met leer- en gedragsproblemen. In een online-artikel spreekt Simon Martin met dr. Natasha Campbell-McBride, van de Cambridge Nutrition Clinic.

Lees verder


Bessen helpen verouderingsproces brein tegen te gaan

Een nieuwe studie concludeert dat de bessen het natuurlijke 'huishoudmechanisme' van het
brein activeren, wat giftige proteÔnen opruimt en hergebruikt die worden gerelateerd aan
geheugenverlies en mentaal verval door ouderdom.

Lees verder

Geert


Studie laat de rol van genen zien bij de ontwikkeling en handhaving
van cellen voor blijvend geheugen

St. Jude Children's Research Hospital onderzoekers lieten een gen zien, genaamd Proxi, die een hoofdrol speelt in de normale ontwikkeling van hersenstructuur, essentieel voor leer en geheugen en actief blijft tijdens het leven alsmede de cellen volwassen laten worden, die essentieel zijn voor "nieuw" geheugen.

Lees verder

Pieter Tau


Is the Secret to Love in Your Brain?

Dr. Helen Fisher looks at the brain to see what happens when people are in love.

Link


How Food Impacts Our Mood

Gerrit


How to Cook Brain

A report from 60 Minutes Australia about the risk that mobile phones could cause brain tumours! Use a hands free to be on the safe side!


Nanodeeltjes van ijzeroxide als instrumenten om hersentumor te tonen
en behandelen

Kleine deeltjes ijzeroxide kunnen instrumenten worden voor een gelijktijdig aantonen en behandelen van hersentumoren, wegens hun magnetische eigenschappen en de toxische effecten tegen hersenkanker cellen. Bij muizen hebben onderzoekers aangetoond hoe deze deeltjes kunnen antibodies kunnen leveren tegen geÔmplanteerde hersentumoren, terwijl ze de zichtbaarheid van de tumor verbeteren via magnetic resonance imaging.

Lees verder

Constans Kootstra


Wat doet internet met mijn hersenen ?

'De laatste jaren heb ik het ongemakkelijke gevoel dat er iets met mijn brein aan het rotzooien is,' schrijft internetauteur Nicholas Carr op de eerste pagina van zijn nieuwe boek The Shallows, over de invloed van het internet op onze hersenen.

Lees verder


Media Pushes brain eating vaccines

The establishment media and the scientific dictatorship are promoting brain-eating vaccines that virtually lobotomize people and rewire their brains into a state of subservient compliance so that their natural instinct to get angry and rebel against the tyranny being imposed upon them is neutered and sterilized. "Academics say they are close to developing the first vaccine for stress -- a single jab that would help us relax without slowing down," reports the Daily Mail.


Elk trauma z'n eigen hersenplek

Maar was dit onderzoek het kwellen en verminken van 300 ratten waard?

Link


K.U.Leuven onderzoekt impact van 3D op hersenen

Telenet heeft een driejarig onderzoekscontract getekend met de K.U.Leuven om het effect van 3D-(televisie)beelden op het menselijk brein te onderzoeken.

Link


Vlees maakte ons slimmer

VegetariŽrs zullen er misschien niet akkoord mee gaan, maar het feit dat de mens in de loop van de geschiedenis geŽvolueerd is tot een wezen met een goed ontwikkeld brein dat in staat is gereedschappen te gebruiken, hebben we te danken aan vlees.

Link

Maaike


Overgewicht tast intellect aan

Oudere mensen die hun brein jong willen houden, zouden ook eens een blik op de weegschaal moeten werpen.

Link


Gamers hebben vaker concentratieproblemen

Kinderen die veel computeren of televisie kijken, hebben moeite om zich te concentreren op school.

Link


Wijsheid is het langzamer werken van de hersenen op latere leeftijd

Wijsheid wordt veroorzaakt door het trager werken van de hersenen bij oudere mensen, waardoor ze minder impulsief en emotioneel reageren, stellen onderzoekers.

Link

Pieter Tau


Goed kauwen belangrijk tegen dementie

Mensen met een verminderde kauwfunctie hebben een grotere kans om te overlijden, gehandicapt te worden - en ook om dementie te ontwikkelen. Met name voor ouderen is het daarom van groot belang dat ze zo lang mogelijk goed op hun eten kunnen kauwen, zo concludeert Roxane Weijenberg van de afdeling Klinische Neuropsychologie in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

Link


Radio - Ontsteking in brein oorzaak psychische stoornis

Een chronische ontsteking in het brein blijkt de oorzaak te zijn van psychiatrische stoornissen. Die ontsteking is van invloed op het stemmingsgebied in de hersens en daardoor kunnen mensen last krijgen van depressies, bipolaire stoornissen, schizofrenie en psychoses. Vandaag zijn Hemmo en Roosmarijn Drexhage te gast in de wetenschasprubriek Noorderlicht. Zij doen onderzoek naar het ontstoken brein en nieuwe behandelmethodes.

Download MP3


Hersendood voor niertransplantatie nader onderzocht

Niertransplantatie is voor patiŽnten met eindstadium nierfalen de beste therapie. De meeste nieren zijn afkomstig van hersendode donoren: dit zijn patiŽnten die op de Intensive Care aan de beademing overlijden aan progressieve en onomkeerbare hersenschade waarbij de circulatie nog enige tijd intact blijft. Inmiddels is bekend dat nieren van hersendode donoren minder goede transplantatieresultaten geven.

In haar proefschrift beschrijft Mijntje Nijboer diverse aspecten van hersendood en de invloed daarvan op de nier, zowel in de experimentele als in de klinische setting. Nijboer beschrijft ontstekingsverschijnselen in de nier, maar ook de toename van beschermende heat shock eiwitten. Verder heeft zij diverse nieuwe nierschademarkers in urine gemeten bij donoren. Het meten hiervan bij de (hersendode) donor lijkt een veelbelovende screeningsmethode om de kwaliteit van transplantatienieren in een vroeg stadium te beoordelen.

Link


How to Reverse the Damage to Diseased Cells All Naturally, Dr Fishman explains

In this video, Dr. Robert Fishman explains the building blocks of a healthy cell and the disease states that occur when the brain doesn't have enough essential fatty acids (Omega's 3, 6 and 9) and cholesterol needed in order to make healthy cells. You will find out how disease states like autism, ADD, ADHD, bipolar, heart disease, diabetes, infection, viruses and others are all directly related to damaged cell walls. Additionally, he will discuss the all natural treatment methods he uses to reverse these disease states and help the body start making new, healthy cells once again.


Think Yourself Healthy ?

Can the power of positive thinking cure illness and disease?

Link


Neurowetenschappers kunnen beter gedrag voorspellen dan je denkt

In een studie met betrekking tot de reklame industrie en publieke gezondheids organisaties, hebben UCLA neurowetenschappers laten zien dat ze hersenscan's kunnen gebruiken om te voorspellen of mensen, in de komende week, zonnebrand gaan gebruiken, beter dan mensen dit zelf kunnen voorspellen. Dit is de eerste overtuigende studie waarbij neurowetenschappers gedrag verandering voorspellen.

Link

Anneke


Audio - Natuurgeneeskundige aanpak van hormonale disbalans en
verstoorde neurotransmittors

Er waren ruim 240 deelnemers aanwezig om deze zeer interessante dag bij te wonen. Eťn van de prominente sprekers was Professor Walter O.M. Fache, orthomoleculair biochemicus.

Download MP3


Toxic Brainstorming


Bypass in de hersenen

In het UMC Utrecht is een speciale manier ontwikkeld om een omleiding naar de slagaders van de hersenen te maken; de ELANA-techniek. In zijn proefschrift laat Tristan van Doormaal zien dat deze techniek, die met een laser gebeurt, goede resultaten heeft. Voorts beschrijft hij de ontwikkeling van een nieuwe techniek, gebaseerd op de ELANA-techniek, waarmee het aanleggen van een omleiding naar de hersenen een stuk minder ingrijpend voor de patient zal worden.


UCL wetenschappers onderzoeken het effect van angst op de hersenen

UCL wetenschappers zijn betrokken bij een ambitieus onderzoek (kosten £ 1.6m)  om te bepalen hoe de blootstelling van kinderen aan beangstigende ervaringen of verwaarlozing van invloed kan zijn op de ontwikkeling van hun hersenen en hoe deze ontwikkeling het mogelijk maakt hen vatbaar te maken voor gewelddadige uitbarstingen. De studie, die zal proberen aan te tonen dat deze effecten kunnen worden omgekeerd door effectieve interventie, is gedaan in een partnerschap met Kids Company, het kinderfonds. De onderzoekers zullen gebruik maken van een hersenscan en psychologische tests om het emotionele en neurologische profiel van zeer kansarme kinderen te onderzoeken. Zij zal ook onderzoeken of het effect van verschaffen van een ondersteunende therapeutische omgeving aan kinderen die zijn verwaarloosd helpt bij het aanpassen van de hersenen zodat de kinderen minder geneigd zijn tot geweld.

Link

Eric van Staalduinen


Nieuws: Paniekstoornissen leiden onnodig tot veel ziekteverzuim

Ruim 2 % van de Nederlandse volwassenen lijdt aan een paniekstoornis. Ongeveer een even groot deel van deze groep heeft milde paniekklachten. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Dr. Neeltje Batelaan, verbonden het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Bij een paniekstoornis ervaart iemand bijvoorbeeld hartkloppingen, duizelingen, misselijkheid en pijn op de borst. Vaak worden deze klachten door een huisarts niet op tijd herkend. Als deze worden verwaarloosd kan dit leiden tot onnodig ziekteverzuim.


NCBS, NYU neurowetenschappers identificeren een synaptisch defect in het hersengedeelte dat te maken heft met het Fragiele X syndroom.

Wetenschappers van het Indiase Nationale Centrum voor Biologische Wetenschappen, het NCBS, en het Centrum voor Neurologische Wetenschappen van de Universiteit van New York hebben nieuwe synaptische defecten ontdekt in een hersengebied dat betrokken is bij de debiliterende, emotionele symptomen van Fragiele X syndroom.

Link

Ignit Bekken


Gebrek aan concentratie bij tieners door te veel grijze materie

Ouders die grijze haren krijgen omdat hun tienerkinderen gebrek aan concentratie vertonen in de klas, kunnen een zucht van verluchting slaken. Hun spruiten zijn niet lui of zorgeloos, maar hebben te veel grijze materie.

Link


Tweetaligheid houdt brein mogelijk langer fit

Waooooo, 5 talen vice versa sprekend geeft dus zeer lange levensduur....?......;)

Link

Dus ik word erg oud ! ....dan toch maar eens over het pensioen in de sokken gaan nadenken, want als alle banken zo doorgaan blijft er echt niets voor ons over.........

Ditta


Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT) corrects brain-injury


Hersenen krimpen door watertekort

Als je te weinig water drinkt, kan je grijze materie krimpen. Hierdoor wordt nadenken moeilijker, waarschuwen experts.

Link


Burn-out in hersenen te zien

Wetenschappers van het Donders Instituut in Nijmegen, onderdeel van de Radboud Universiteit, zijn erin geslaagd burn-out aan te tonen in de hersenen van patiŽnten. Daarmee is burn-out voor het eerst vast te stellen op grond van objectieve gegevens.

Link

Dennis


Hoe kwik de hersenen aantast - Vaccinatie & Autisme

Deze video van de Universiteit van Calgary toont goed hoe hersencellen degenereren en sterven wanneer ze worden blootgesteld aan kwik. Dit is dezelfde neurotoxine die bijgevoegd wordt in vaccins, wat tot de enorme toename van mensen die lijden aan autisme en andere neurologische aandoeningen heeft geleid.

Video: Watch How Mercury Kills The Brain - Vaccines & Autism
Link

Bron: www.wacholland.org

Geert


Herkennen van een beroerte

Je hoeft slechts "3" stappen te onthouden.

Lees en leer !

Soms zijn symptomen van een beroerte moeilijk te identificeren. Ongelukkiglijk, het gemis aan opmerkzaamheid loopt bijna altijd uit op een ramp. Het slachtoffer van een beroerte kan ernstige letsels overhouden indien de mensen bij wie hij is, de symptomen niet tijdig herkennen.

Dokters zeggen dat een omstaander een aanval kan herkennen door het stellen van drie simpele vragen:

G * Vraag de persoon om te GLIMLACHEN (de mondhoeken moeten beiden simultaan omhoog gaan).

A * Vraag hem de ARMEN ALLEBEI OP TE STEKEN (de armen moeten beide gelijktijdig en met dezelfde moeite omhoog te tillen zijn).
S * Vraag de persoon om te SPREKEN, om een SIMPEL ZINNETJE TE ZEGGEN (Coherent, bv: "Het is zonnig vandaag" er mag geen gebrabbel tussen zijn)

Nota: een ander teken van een beroerte is dit: Vraag de persoon om zijn tong uit te steken. Als de tong scheef trekt, als deze naar de ene of andere kant trekt, is dat ook een teken van een beroerte.

Als hij of zij moeite heeft met eender welke van deze taken, bel dan onmiddellijk 100 of 112 en beschrijf de symptomen aan de dispatcher.  Benadruk dat er haast is geboden !   Een cardioloog zei, dat als iedereen minstens tien andere mensen kan verwittigen, er zeker ťťn leven gered kan worden.

Richard de Wit


Belangrijkste genetische defecten die leiden tot Pick

Dagenlang dezelfde tekeningen maken. Niet weten wat een giraf is. De ziekte van Pick is een dementievorm die al vanaf het 45e levensjaar kan voorkomen. Neuroloog John van Swieten vertelt in Monitor, het externe magazine van het Erasmus MC, over deze zeldzame ziekte. Dementie geldt als ouderdomsaandoening. De ziekte van Pick, genoemd naar de Tsjechische neuroloog die in 1892 voor het eerst een patiŽnt beschreef, treedt in driekwart van de gevallen juist al op tussen het 45e en 65e levensjaar. Gelukkig is het een zeldzame ziekte. Ze komt voor bij ongeveer tien op de 100.000 personen boven de vijftig jaar. In Nederland zijn naar schatting 400 tot 800 mensen getroffen door deze ziekte.  Behalve de kenmerkende gedragsveranderingen kan de ervaren neuropsycholoog een typisch profiel van functiestoornissen vaststellen van de voorste delen van de hersenen. De patiŽnt heeft er moeite mee woorden te vinden en er zijn ook problemen met planning en organisatie in denkopdrachten. De neuroradioloog vindt bij MRI-onderzoek verschrompeling van de grijze stof in de voorste hersengebieden, het deel waar informatie uit de rest van het lichaam wordt ontvangen, geanalyseerd en geÔnterpreteerd. De nucleair geneeskundige kan zelfs bij een normale MRI -scan een verminderde doorbloeding vaststellen in dezelfde regio.

Link


Troubled young minds


Beschermen tegen hersenschade

Neonatale hersenschade bij de muis of rat, ontstaan door een tekort aan zuurstof- en bloedtoevoer, kan voor een groot deel worden voorkomen met specifieke neuroprotectieve stoffen. Dat concludeert Michael van der Kooij in zijn proefschrift. De motorische- en cognitieve afwijkingen gevonden na deze hersenschade worden ook sterk worden verminderd door het gebruik van deze neuroprotectieve stoffen. Het is goed mogelijk dat deze neuroprotectieve stoffen uiteindelijk een grote bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van pasgeboren baby's met deze vorm van hersenschade.


Verstoorde hersendoorbloeding bij AlzheimerpatiŽnten

De centrale vraag in dit proefschrift is of de ziekte van Alzheimer veranderingen in vaatfunctie en daarmee in hersendoorbloeding tot gevolg heeft. De onderzoeksgroep van geriater prof. Olde Rikkert is er als eerste in geslaagd om bij AlzheimerpatiŽnten te meten hoe de hersendoorbloeding wordt beÔnvloed door veranderingen in bloeddruk. Bijzonder hierbij is dat dit is gemeten tijdens houdingsveranderingen die in het dagelijkse leven veelvuldig voorkomen, zoals gaan staan.

Het belangrijkste resultaat is dat AlzheimerpatiŽnten tijdens een bloeddrukdaling een groter zuurstoftekort in de hersenschors oplopen. Dit wijst op een verminderde functie van de haarvaten in de hersenen. Het onderzoek van Arenda Dado-van Beek levert nieuwe inzichten op die direct relevant zijn voor de behandeling van de ouderen van nu en voor preventie bij de ouderen van straks. Dat ‘de mens zo oud is als zijn bloedvaten’ was al bekend. Dit onderzoek suggereert dat dit ook geldt voor het brein.


Acties van leptine in de hersenen in verband gebracht met het overleven van sepsis

Volgens onderzoekers helpt het hormoon leptine, dat functioneel is binnen het centrale zenuwstelsel en betrokken is bij de regulatie van het lichaamsgewicht, het immuun systeem bij de afweer van sepsis. Sepsis is een levensbedreigende situatie, waarbij het gehele lichaam geÔnfecteerd is. In het onderzoek onder leiding van Matthias TschŲp, MD, van het UC Instituut voor metabolische aandoeningen, en Charles Caldwell, PhD, van de afdeling chirurgie van het UC, wordt de rol van leptine bij het controleren van de immune reactie via het centraal zenuwstelsel beschreven. De resultaten worden deze week gepubliceerd in het Journal of Neuroscience, het tijdschrift van de Society for Neuroscience.

TschŲp : "Indirect was al bewezen dat het centrale zenuwstelsel een rol speelt bij het onderhoud van het immuun system. Mensen met hersenletsel hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op infectie en sepsis. Sepsis is ook een ernstige complicatie bij een beroerte. Wat nog ontbrak was een moleculair mechanisme om het verband duidelijk te maken."

Link

Ignit Bekken


Wetenschappers ontdekken een chemisch verband met OCD (obsessive compulsive disorder)

De chemische stof in de hersenen die er zou bestaan tussen psychiatrische ziektes en geobsedeerd dwangmatig gedisorienteerd zijn, is door wetenschappers aangetoond.

Link

Pieter Tau


Opwinding noodzakelijk voor langetermijngeheugen

Emotionele gebeurtenissen maken een veel grotere kans om opgeslagen te worden in het langetermijngeheugen dan niet-emotionele gebeurtenissen. Dat is nu op moleculair niveau bewezen. Prof. dr. Benno Roozendaal, hoogleraar Neurobiologie van Cognitie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen, publiceert zijn bevindingen deze maand in het Journal of Neuroscience. Ook Nature besteedt er aandacht aan. Centraal in het onderzoek van Roozendaal staat het stresshormoon cortisol, dat vrijkomt bij emotionele gebeurtenissen. Dat cortisol belangrijk is voor het geheugen was al duidelijk, maar de precieze werking van dit opwindingseffect ('arousal effect') was nog niet eerder ontrafeld.

Roozendaal en zijn mede-onderzoekers gaven stresshormonen aan ratten en muizen of blokkeerden juist de werking ervan. Vervolgens keken ze of de dieren voorwerpen en hun locatie herinnerden. Het blijkt dat de aanwezigheid van het stresshormoon essentieel is voor het opslaan van een herinnering in het langetermijngeheugen. In hun artikel laten de onderzoekers zien dat herinneren een complex samenspel is van stresshormonen, eiwitten en DNA. Cortisol stimuleert acetylering, de toevoeging van een acetylgroep aan eiwitten in de celkern. Hiermee wordt een herinnering vastgelegd. Roozendaal c.s. ontdekten dat acetylering op zich, dus zonder het hormoon, niet bijdraagt aan een verbeterd geheugen. Het cortisol is noodzakelijk om een aantal cruciale reacties in gang te zetten.

Beter onthouden
De conclusies van Roozendaal c.s. zijn van belang voor het medisch onderzoek dat zich bezighoudt met verschijnselen als het posttraumatisch stresssyndroom en dementie. Roozendaal: "Van een beter geheugen word je als gezond persoon niet per se gelukkiger, want je wordt vatbaarder voor traumatische stress. Maar waar mensen juist problemen hebben met hun geheugen, biedt dit onderzoek nieuwe aanknopingspunten." Verder ziet hij in de resultaten een nieuwe aansporing voor het onderwijs: "Zorg dat je leerlingen emotioneel raakt, dan onthouden ze het beter."


Kapotte suikertransporteur beschadigt hersenen

Vetrijk dieet helpt tegen GLUT1-deficiŽntie syndroom. Soms veroorzaakt een defecte suikertransporteur een cognitieve ontwikkelingsachterstand. Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben ontdekt dat de ernst van de aandoening nauw samenhangt met de ernst van het genetisch defect en het suikertekort (glucose) in het hersenvocht. In een artikel in Brain schrijven ze dat de zeldzame aandoening snel is op te sporen met een ruggenprik. Daarna zijn enkele symptomen, zoals de epileptische aanvallen, aan te pakken met een vetrijk dieet.

Hersenen gebruiken veel energie in de vorm van glucose (suiker). Daarvoor moet glucose in het bloed eerst de bloedhersenbarriŤre passeren. Voor die passage is een speciale 'vrachtwagen' nodig; een eiwit dat glucosetransporter type 1 (GLUT1) wordt genoemd.

"Door een foutje in het erfelijk materiaal werkt die vrachtwagen soms niet goed", zegt dr. Michel Willemsen, kinderneuroloog in het UMC St Radboud. "Bij deze kinderen ontstaat een chronisch suikertekort in de hersenen, waardoor hun cognitieve ontwikkeling wordt belemmerd. Vrijwel alle kinderen met het GLUT1 deficiŽntie syndroom, zoals de aandoening officieel heet, hebben een verstandelijke beperking. Daarnaast hebben ze meestal moeite met bewegen en kampen ze in veel gevallen ook met epileptische aanvallen."

Kinderen met deze aandoening zijn moeilijk te herkennen. Voor een sluitende diagnose is een ruggenprik nodig. "In het zo verkregen hersenvocht kun je vrij eenvoudig het glucosegehalte bepalen", zegt Willemijn Leen, arts-assistent in opleiding en eerste auteur van het artikel. "Zit er voldoende glucose in het bloed maar te weinig in het hersenvocht, dan heb je een hele sterke aanwijzing dat het gaat om het GLUT1 deficiŽntie syndroom."

In samenwerking met vele nationale en internationale afdelingen publiceerde de Nijmeegse onderzoeksgroep onlangs in Brain de resultaten van een uitgebreid onderzoek bij deze patiŽnten. Willemsen: "Van ruim vijftig patiŽnten met deze zeldzame ziekte hebben we de genetische mutaties, het glucoseniveau in het hersenvocht en de klinische symptomen in beeld gebracht. Zo zagen we dat een transporteur met ernstige genetische fouten nauwelijks meer werkt, maar eentje met minder ernstige fouten nog wel wat glucose kan vervoeren. In het eerste geval gaat het bij wijze van spreken om een vrachtwagen zonder wielen, in het tweede geval is er slechts een band kapot."

Verder werd bij iedere patiŽnt het glucoseniveau in het hersenvocht bepaald. Willemsen: "Wij hebben als eersten ter wereld de genetische fouten, het glucoseniveau ťn de klinische symptomen van tientallen patiŽnten bekeken en laten zien dat die onderling sterk met elkaar samenhangen. De patiŽnten met de ernstigste mutaties hebben het minste glucose in hun hersenvocht en vertonen ook de meest ernstige symptomen."

Bij kinderen met een cognitieve ontwikkelingsachterstand zůnder goede diagnose, moeten artsen een GLUT1-deficiŽntie syndroom overwegen. De diagnose is met ťťn ruggenprik vast te stellen. "Die diagnose is belangrijk omdat er een behandeling bestaat die een eind kan maken aan de epileptische aanvallen en bij sommige patiŽnten ook de bewegingsproblemen vermindert", zegt Willemsen.

GLUT1-deficiŽntie is namelijk te behandelen met een dieet van zeer vetrijk voedsel en (bijna) geen koolhydraten. Zo wordt de lever gedwongen om voortdurend vetten te verbranden. Bij die verbranding ontstaan ketonen, die ook kunnen dienen als energiebron. Op die manier zorgt het ketogeen dieet voor een omslag van de energievoorziening. De defecte GLUT1-transporteur wordt ingeruild voor een totaal andere transporteur die wťl goed werkt, waardoor het energietekort in de hersenen wordt opgeheven of teruggedrongen. Willemsen: "De bestaande geestelijke beperking verdwijnt niet, maar het is een enorme vooruitgang als de epileptische aanvallen meestal verdwijnen en bewegen weer wat makkelijker wordt."


Morality Study Narrows Gap between Mind and Brain

Scientists have found a surprising link between magnets and morality. A person's moral judgments can be changed almost instantly by delivering a magnetic pulse to an area of the brain near the right ear, according to a study in the Proceedings of the National Academy of Sciences. People in the study read stories designed to produce moral judgments. One such story begins with a woman named Grace putting powder in her friend's coffee. After that, the story can go in several different directions. In one version, Grace believes she's putting sugar in her friend's coffee. But it turns out to be poison and her friend dies. In another version, Grace believes she's putting poison in the coffee but it turns out to be sugar and her friend is fine. People who hear these stories generally forgive Grace for unwittingly poisoning her friend, says Liane Young, a researcher in the Department of Brain and Cognitive Sciences at the Massachusetts Institute of Technology. And, she says, they usually condemn Grace for the failed attempt to do harm. "We judge people not just for what they do, but what they're thinking at the time of their action, what they're intending," Young says. But, she says, a brief magnetic pulse was able to change that.


Na ooglaser nu ook hersenlaser?

In Los Angeles is het dť behandelmetode voor ziektes en ongemakken: Thetahealing. Een aantal specialisten geeft zijn mening.

Link

Dennis


Onze hersenen tonen zich al tijdens de vroege kindertijd gevoelig voor de menselijke stem en haar emotionele ladingen

Recent onderzoek toont aan dat de hersenen van een kind van 7 maanden al gevoelig zijn voor de menselijke stem en haar emotionele boodschappen, net zoals de hersenen van volwassen. Deze studie werd gepubliceerd bij Cell Press in het maartnummer 25 van het Neuron-magazine. De studie situeerde de oorsprong van het menselijk spraakvermogen in de hersenen. Waarschijnlijk zal ze daardoor belangrijke inzichten brengen inzake neurologische aandoeningen en ontwikkelingsstoornissen zoals autisme. Dr. Tobias Grossmann van de betreffende afdeling aan de universiteit van Londen leidde de studie. Ze werd uitgevoerd in het labo van Dr. Angela D. Friederici (Max Planck Instituut, Duitsland). De onderzoekers maakten gebruik van infrarood-spectroscopie (een techniek waarmee de structuur van een molecule kan worden bepaald, en niet alleen de samenstelling van de elementen – nvdv.). Zo konden ze zien wanneer bepaalde delen van de temporale hersenkwabben (ook wel slaapkwabben genoemd, die zich aan
beide kanten ongeveer boven de oren bevinden – nvdv.) tijdens hun ontwikkeling specifiek voor de menselijke stem gevoelig werden. Die specifieke hersendelen blijken namelijk bij volwassenen een sleutelfunctie te hebben in de verwerking van een spreekstem. Grossmann en zijn collega’s merkten dat zich bij kinderen van 7 maanden al dergelijke reacties op de menselijke stem voordoen – in tegenstelling tot niet-vocale geluiden -, en dit op een manier die vergelijkbaar is met een reactie bij volwassenen.

Dergelijke reacties in de temporale hersenkwabben doen zich echter bij kinderen van 4 maanden nog niťt voor. Dit doet vermoeden dat de gevoeligheid voor de menselijke stem ergens tussen de 4 en de 7 maanden ontstaat.

Link

Nelly Busschots


Hersenen puzzelen verknipte informatie aan elkaar

Als de hersenen nieuwe informatie binnenkrijgen, die eigenlijk nergens bij past, gaan twee hersengebieden op topsnelheid aan het werk om deze gegevens tot een logisch geheel om te vormen.

Link


Promotie: Gedragsveranderingen na een beroerte

Na een beroerte worden gedragsveranderingen vaak niet onmiddelijk herkend door de patiŽnt of arts. In eerste instantie is er vooral aandacht voor de zichtbare beperkingen, zoals een verlamming of het niet kunnen praten. Pas later worden gedragsveranderingen duidelijk, zoals depressieve symptomen, geheugenklachten en vermoeidheid. Deze gedragsveranderingen hebben vaak een negatieve invloed op het revalidatieproces.

Wat zijn de oorzaken en risicofactoren van gedragsveranderingen na een beroerte? Liselore Snaphaan onderzocht dit bij een grote groep patiŽnten met een beroerte aan de hand van vragenlijsten, neuropsychologisch onderzoek en beeldvorming. Hieruit blijkt dat vooral patiŽnten die ernstig gehandicapt raken door de beroerte, en functioneel afhankelijk worden, depressieve symptomen kunnen ontwikkelen.

Verder is gevonden dat geheugenklachten ontstaan doordat de hippocampus (deel van de hersenen dat betrokken is bij geheugen) minder goed werkt na een beroerte. Overigens herstellen deze geheugenklachten vaak na verloop van tijd. Een ander verschijnsel is vermoeidheid na een beroerte. Het blijkt dat vooral patiŽnten met infarcten in de kleine hersenen of de hersenstam en/of met depressieve symptomen vaker vermoeid zijn.

Dit promotieonderzoek onderstreept dat er structureel aandacht moet zijn voor gedragsafwijkingen na een beroerte. Vooral omdat ze zo vaak voorkomen en veelal niet herkend worden. Maar ook omdat bij tijdige herkenning behandeling sneller kan plaatsvinden.

UMC St Radboud Nijmegen


Rauwe groente lijkt beroerte te voorkomen

Het eten van bijna drie ons rauwe groente en fruit per dag vermindert het risico op het krijgen van een beroerte met ruim een derde.

Link


UGent-onderzoekers besturen robot via hersenen

Onderzoekers van het Laboratorium Regeltechniek van de UGent zijn erin geslaagd een schaalmodel van een robotarm aan te sturen met behulp van hersensignalen. Die signalen worden door een computer verwerkt. Deze brain-computer interfaces (BCI) worden ontwikkeld in de hoop dat ze in de toekomst dienst kunnen doen als communicatiekanaal voor mensen met een zware handicap en als hulpmiddelen in de revalidatie.

Onderzoekers van het Laboratorium Regeltechniek van de UGent zijn er in geslaagd een schaalmodel van een robotarm aan te sturen met behulp van hersensignalen die door een computer verwerkt worden. Deze brain-computer interfaces (BCI) worden ontwikkeld in de hoop dat ze in de toekomst dienst kunnen doen als communicatiekanaal voor mensen met een zware handicap en als hulpmiddelen in de revalidatie.

Hersensignalen van minuscuul kleine voltages worden opgemeten en vervolgens door computers verwerkt tot bruikbare informatie. De onderzoekers plaatsen elektroden op of in het hoofd van de proefpersoon, analyseren de signalen en gebruiken ze om een extern apparaat aan te sturen. Het opzet lijkt simpel, maar de benodigde computerprogramma’s zijn dit allerminst.

BCI-systemen richtten zich aanvankelijk enkel op patiŽnten met zware handicaps, zoals volledige of partiŽle verlammingen na een ongeval of beroerte. Deze mensen zijn meestal volledig afhankelijk van de personen rond hen. Dankzij BCI kunnen zij een gedeelte van hun onafhankelijkheid terugwinnen. Daarnaast lijkt voor deze systemen ook een plaatsje weggelegd in revalidatiecentra, de PC-gamingindustrie en als waarneemsysteem in beroepen waar een bepaalde graad van oplettendheid vereist is.

Met deze realisatie lijkt een oude droom werkelijkheid te worden. Sinds de uitvinding van de microchip fantaseert de mens over zogenaamde cyborgs, een samensmelting tussen mens en machine. Wat toen nog sciencefiction was, lijkt vandaag steeds meer tot de mogelijkheden te behoren met technologieŽn zoals BCI’s.

Sinds 2007 werken Dieter Devlaminck en Bart Wyns van het Labo Regeltechniek onder leiding van prof. Luc Boullart aan geavanceerde programmatuur om gedachten te vertalen in stuurcommando's voor externe apparatuur. Ze werken hiervoor samen met prof. Patrick Santens, neuroloog in het UZ Gent en met dr. Georges Otte van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain.

Onderzoek naar brain-computer interfaces is dan ook sterk multidisciplinair. Hoewel het huidige resultaat zeer duidelijk het potentieel aantoont, is er nog wat ruimte voor verbetering in elk van de disciplines, zoals signaalverwerking, intelligente sturingen en neurofysiologische inzichten. De onderzoekers hopen dat deze multidisciplinaire samenwerking op een dag tot een volwaardige interface leidt, naast klassieke apparaten zoals de computermuis en het toetsenbord.


Je kunt je niet concentreren? Eventjes sporten helpt

Je moet werken, maar je kunt je niet concentreren. Herkenbaar? Dan heb je misschien iets aan de studie die bewegingswetenschappers van de Humboldt Universitaet zu Berlin publiceerden in Psycho neuroendocrinology. Volgens hun studie verbeteren korte trainingssessies het werkgeheugen. Zeg maar: de concentratie die ervoor zorgt dat je je werk foutloos kunt uitvoeren.

Link


Wat gebeurt er in de hersenen na een traumatische ervaring?

Geestelijk voor altijd een wrak zijn na een verkeersongeluk of een gewelddadig incident. Erasmus MC's Steven Kushner wil weten wat na een verschrikkelijke ervaring gebeurt in de hersenen. Het doel: een behandeling om wťl normaal te functioneren.

Normaal leven
Traumatische herinneringen wissen? Dat is niet wat de bijzonder hoogleraar Neurobiologische psychiatrie Steven Kushner najaagt. De 33-jarige Amerikaan streeft wel naar een psychiatrische behandeling om normaal te kunnen leven na bijvoorbeeld oorlogservaringen. Hij vat samen: "Wat ik wil, is dat je je de afschuwelijke ervaring herinnert en dat je weet dat het niet goed was, maar dat het niet je leven ruÔneert."

Depressief
In een artikel in Monitor, het magazine voor externe relaties van Erasmus MC, licht hij zijn visie toe.
"Er zijn mensen die als gevolg van een posttraumatische stressstoornis voor altijd depressief zijn en de deur nooit meer uitgaan. Zij zijn compleet andere mensen dan vůůr de verschrikkelijke ervaring en komen er niet overheen. Ik ben niet alleen hoogleraar Neurobiologische psychiatrie, maar ook psychiater. Met wetenschappelijk onderzoek wil ik iets tot stand brengen waarbij dit soort patiŽnten gebaat is."

Wereldwijd
Hoe kunnen wij iets leren en onthouden? Wat gebeurt er precies in de hersenen wanneer we er iets in opslaan? Kushner is niet de eerste die deze vragen stelt. Wereldwijd wordt gezocht naar de antwoorden. Het Erasmus MC geniet een fonkelende reputatie op dit vlak, wat vorig jaar voor Kushner reden was naar Rotterdam te trekken.

Erasmus MC Rotterdam


Wii games versnellen herstel na beroerte

Het spelen van games op de Wii versnelt het herstelproces na een beroerte.

Link


Pawan Sinha on how brains learn to see

Pawan Sinha details his groundbreaking research into how the brain's visual system develops. Sinha and his team provide free vision-restoring treatment to children born blind, and then study how their brains learn to interpret visual data. The work offers insights into neuroscience, engineering and even autism.


Mechanisme van spontane activiteit in de hersenen opgehelderd

Voor het eerst is een mechanisme dat spontane activiteit van de hersenen genereert in kaart gebracht. Onderzoekers van het Center for Neurogenomics and Cognitive Research (CNCR) in Amsterdam hebben dit ontdekt en publiceren hun bevindingen

Hersencellen communiceren met elkaar door de afgifte van neurotransmitters in contactpunten tussen hersencellen: de synapsen. Die afgifte wordt in gang gezet door de instroom van calciumionen in het zenuwuiteinde. Dit gebeurt zodra een elektrisch signaal de synaps bereikt. Calcium stimuleert het eiwit Synaptotagmin. Dit eiwit zorgt ervoor dat blaasjes fuseren zodat de transmitter vrijkomt in de synaps.

Al meer dan 50 jaar is bekend dat ook zonder elektrische signalen transmitterstoffen soms spontaan vrijkomen. In sommige hersencellen wel 10 blaasjes per seconde. Deze afgifte vormt de basis voor de bekende spontane hersenactiviteit, een belangrijk deel van de totale breinactiviteit. Er zijn veel theorieŽn over de betekenis van deze spontane afgifte, maar het mechanisme was tot nu toe onbegrepen.

Al in 1997 ontdekten de onderzoekers een eiwit, Doc2 genaamd, dat dezelfde moleculaire structuur heeft als Synaptotagmin. Doc2 blijkt echter 100 maal zo gevoelig voor calcium. Daardoor kan zelfs een zeer kleine hoeveelheid calcium (niet eens betrouwbaar te meten) genoeg zijn om neurotransmitter af te geven.

De onderzoeksgroep van Sander Groffen en Matthijs Verhage genereerden muizen die Doc2 eiwitten niet kunnen maken en tonen aan dat in de zenuwcellen van deze muizen de spontane afgifte nagenoeg verdwenen is, terwijl de elektrisch opgewekte afgifte normaal is. Het mechanisme lijkt inderdaad een bijdrage te leveren aan de totale hersenactiviteit, want zenuwcellen gedragen zich afwijkend in de mutante muizen.

In samenwerking met een groep in Cambridge is het ook gelukt om transmitter afgifte na te bootsen in een reageerbuis. En ook hier blijkt Doc2 veel efficiŽnter om blaasjes te laten fuseren dan de tot nu toe bekende eiwitten. Deze ontdekking zal ertoe leiden dat het belang van spontane hersenactiviteit voor belangrijke hersenfuncties, bijvoorbeeld leren en geheugen, nu gericht kan worden onderzocht. Gezien de grote rol van de Doc2 genen bij spontane activiteit, zijn de onderzoekers ook al begonnen met het identificeren van mutaties daarvan in het DNA van personen die lijden aan hersenaandoeningen.


Technologie en cultuur bepalen onze kijk op de hersenen

Hoe ziet het brein eruit? Wat weten we eigenlijk over onze hersenen? Al eeuwenlang houden we onszelf steeds opnieuw voor dat we nķ een objectief beeld van onze hersenen hebben. Maar objectiviteit is afhankelijk van onder meer technologische ontwikkelingen, menselijke ingrepen en sociale en culturele factoren. Dat blijkt uit onderzoek waarop Sarah de Rijcke 18 februari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor haar onderzoek bracht De Rijcke in kaart hoe de mens de afgelopen vier eeuwen de hersenen heeft verbeeld. Hiertoe bestudeerde ze tal van documenten uit heel Europa en de VS: afbeeldingen, handboeken, atlassen, artikelen, labverslagen, dagboekfragmenten, briefwisselingen tussen onderzoekers, handboeken over afbeeldingstechnieken, labopstellingen, werking van microscopen, scantechnologie, druktechnieken enzovoort.

Menselijke inbreng
Tegenwoordig vinden we kennis objectief als deze met de beste apparatuur, ondersteund door statistiek, en zonder al te veel menselijke inbreng tot stand is gekomen, zo stelt De Rijcke vast. De hedendaagse hersenscans lijken daarmee het toppunt van objectieve registratie van zowel neuroanatomie als hersenfunctie. Dat terwijl hedendaagse scans geen statische foto's zijn, maar eerder interactief gereedschap: onderzoekers gebruiken computersoftware om informatie uit scans op steeds nieuwe manieren te bekijken.

Tekenen beter dan fotograferen
Het idee dat wetenschappers hun onderzoeksmateriaal niet persoonlijk mogen "kleuren" en zich terughoudend moesten opstellen, ontstond in de negentiende eeuw. De Spaanse Nobelprijswinnaar Santiago Ramůn y Cajal (1852-1934) is illustratief voor deze overgangsperiode. Cajal bleef zenuwcellen zijn hele carriŤre met de hand natekenen, terwijl de fotografie al was uitgevonden, en hijzelf een succesvol amateurfotograaf was. Cajal meende dat neuronen niet in fotografische beelden weergegeven konden worden: een compleet beeld bestond alleen in het hoofd van de onderzoeker, zo vond hij. Door te tekenen, kon de onderzoeker abstraheren en betekenisvolle details isoleren.

Doorgeefluik van God
Behalve op de onderzoeks- en registratiemethoden van Cajal, richt De Rijcke zich onder meer op het werk van enkele leden van de zeventiende-eeuwse Britse Royal Society. Zestiende-eeuwse geleerden hadden zichzelf nog gezien als doorgeefluik van God, en wilden in hun werk de schoonheid van Gods schepping aantonen. In de zeventiende eeuw kreeg natuurgetrouwheid een andere betekenis; de leden van de Royal Society wilden oneffenheden in de hersenen niet langer "wegpoetsen". In hun onderzoek werden onder meer het belang van het experiment en de aanwezigheid van getuigen bij experimentele demonstraties benadrukt.

Over vijftig jaar
De gebruikte hulpmiddelen en technieken, van de microscoop tot kleuringstechnieken, de fotografie en hedendaagse PET en CT-scanners, hebben onze kijk op de hersenen in de loop der eeuwen sterk bepaald. En dat proces zal door blijven gaan. De Rijcke: "Misschien doen we over vijftig jaar een beetje lacherig over de enorme scanners die we nu nog gebruiken. Dan maakt het scannen wellicht niet meer zoveel herrie als nu; misschien hoef je Łberhaupt niet meer in een scanner te gaan liggen. En tegen die tijd hebben we hoogstwaarschijnlijk ook weer een andere opvatting van objectiviteit."


Geheugenverlies? U kunt een hoger risico hebben op een beroerte

Mensen die last hebben van geheugenverlies of een daling van hun denk-capaciteiten kunnen een hoger risico op een beroerte hebben (ongeacht of ze zijn gediagnosticeerd met dementie) Dit zijn de conclusies van een nieuwe studie welke is gepubliceerd in de gedrukte versie van het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology van 2 februari 2010. "Een beroerte is een belangrijke oorzaak van invaliditeit en sterfte onder ouderen, het vroeg identificeren van mensen met een hoog risico op een beroerte is daarom extreem belangrijk. Hierdoor kunnen dus eerder preventieve maatregelen worden genomen", aldus auteur Bernice Wiberg. Aan de studie hebben 930 oudere Zweedse mannen, zonder een voorgeschiedenis van beroerte, deelgenomen aan drie mentale tests. De eerste test, betroffen aandacht en visueel-motorische vaardigheden. De tweede test, betrof maatregelen de mogelijkheid om een plan uit te voeren en te wijzigen. De derde test wordt algemeen gebruikt door artsen voor het meten van cognitieve achteruitgang.

Link

Vertaling: Eric van Staalduinen


Scientists 'Talk' to Patient in Vegetative State

Scientists say they have been able to 'talk' to a man with a vegetative brain injury - via a brain scanner. The study suggests some vegetative patients may have a degree of consciousness.


Neem pauze om je geheugen een opkikker te geven!

Nieuw onderzoek suggereert dat zelfs korte rustpauzes (bij bewustzijn) de hersens kunnen helpen om te sorteren en bij het onthouden van informatie. De bevindingen zijn gedaan door wetenschappers van de New York University, die in het laatste nummer van het tijdschrift Neuron, ons begrip willen uitbreiden van hoe het geheugen kan worden verbeterd.

Link

Vertaling: Eric van Staalduinen


Natuurlijke vorm van vitamine E beschermt de hersenen na een beroerte

Een beroerte ontstaat als de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen plotseling geblokkeerd wordt door een bloedprop, of als een bloedvat in de hersenen openbarst, waardoor bloed terecht komt tussen de plekken die de hersencellen omringen, of in zenuwcellen. Het resultaat kan een dusdanige hersenbeschadiging zijn dat de overlevenden van een beroerte te maken krijgen met handicaps varierend van verlammingen of verzwakkingen van een lichaamshelft, tot problemen met denken, aandacht, geheugen en het vermogen tot leren. Maar uit nieuw onderzoek door wetenschappers van de Ohio State University, wat in een aankomende editie van de Journal of Neurochemistry gepubliceerd wordt, blijkt dat een specifiek type van vitamine E, wat bekend staat als tocotrienol (TCT), zou kunnen voorkomen dat de hersencellen afsterven na een beroerte.

Link

Vertaling: Inge Hendriks


Resultaat gedragsonderzoek: vermogen tot het herkennen van
gezichten is onafhankelijk van IQ

Het herkennen van gezichten is een belangrijke sociale vaardigheid, maar niet iedereen is er even goed in. Sommige mensen hebben een bijna fotografische geheugen voor een groot aantal gezichten, terwijl anderen zelfs niet in staat zijn om hun beste vrienden te herkennen (een toestand die prosopagnosia wordt genoemd). Een dubbel onderzoek, uitgevoerd door een samenwerking tussen MIT en Beijing, China, toonde aan dat gezichtsherkenning erfelijk is en dat het onafhankelijk van de algemene intelligentie of het IQ wordt vererft.

Link

Vertaling: Mies Kloos


Angst en trauma kunnen echt uit hersenen 'gewist' worden

Wie dacht dat de film 'Eternal sunshine of the spotless mind' op pure verzinsels was gestoeld, moet dat denkbeeld dringend herzien. Wetenschappers hebben namelijk een manier ontdekt om pijnlijke herinneringen, angst en zelfs trauma's permanent uit je hersenen te wissen.

Link

Geert


Linkshandigen hebben andere hersenen

Onderzoek met links- en rechtshandigen hebben grotere verschillen in hersengebruik aangetoond dan tot nu werd gedacht.

Link


Hersenen leiden tijd af uit verschillen in ruimtelijke toestand

Wat gebeurt er precies in onze hersenen als we bijvoorbeeld een beker oppakken of een bal vangen? Door snelle ontwikkelingen in de beeldvormende technologie zijn de inzichten hierin de laatste jaren enorm toegenomen. Zo weten we inmiddels dat het voorbereiden van doelgerichte bewegingen onder meer berust op netwerken die zich uitbreiden over bepaalde hersengebieden rondom de hersenschors, de zogenoemde parieto-premotor netwerken. Promovendus Martijn Beudel onderwierp deze parieto-premotor netwerken aan een nader onderzoek. Hij bracht onder meer in kaart hoe ze functioneren bij het voorbereiden van bewegingen in een dynamische in plaats van een statische omgeving. Beudel komt tot de conclusie dat het inschatten van tijd-intervallen is gebaseerd op de verwerking van verschillen tussen opeenvolgende ruimtelijke toestanden.


Stress in de hersenen

Stress is the spice of life` en essentieel voor gezondheid. Maar te veel of te weinig stressreacties leiden tot ziekte. Of je hier last van krijgt hangt samen met genetische aanleg, maar ook vroege levenservaringen met de moeder laten blijvende sporen na.

Link

Marjan


De chemie van angst

Mensen met een paniekstoornis hebben maar weinig nodig om volledig overstuur te raken. Wat gaat er in hun hersenen mis? Muizenonderzoek maakt in ťťn klap veel duidelijk. Koolzuur speelt een sleutelrol.

Link


Hersenvoer

Hersenstoornissen als autisme, ADHD, depressiviteit en andere psychische problemen worden vaak geheel of gedeeltelijk verholpen door de eiwitten caseine in melk en gluten in granen totaal te vermijden. Ze hebben  dus in ieder geval te maken met een gebrekkige vertering van eiwitten. Zelf denk ik dat het te simplistisch is om caseine en gluten de schuld te geven, maar dat het eerder te maken heeft met moderne bewerking van melk- en graanproducten.

Melkproducten. Toch kun je melk maar beter vermijden als deze gepasteuriseerd is. Het is namelijk de pasteurisatie en eventueel homogenisering die wordt toegepast op de melk die de eiwitten kapotmaakt, waardoor ze zo slecht te verteren zijn. Daarnaast veroorzaakt pasteurisatie nog andere negatieve veranderingen in de melk: vernietiging van de enzymen die nodig zijn voor de vertering van de melk, verandering van de melksuiker lactose (langzame suiker) in beta-lactose (snelle suiker), gedeeltelijke vernietiging van de in vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) en in water oplosbare vitamines (onder andere C).

Er is mijns inziens geen enkele reden om rauwe biologische of biologisch-dynamische melk te mijden. En dan nog moet je proefondervindelijk ervaren of je spijsvertering hiermee uit de voeten kan. Een ding is zeker: melk is complete voeding, een 'wit bloed' dat zeer bloedeigen is (wordt ook gemaakt van bloed en vervangt bloed in de baarmoeder). Het bevat de enzymen lactase, protease en lipase die nodig zijn om de melksuiker (lactose), eiwitten (caseine) en vetten te verteren, het is rijk aan de in vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) en vitamine B12 alsmede de in water oplosbare vitamines en bevat alle essentiele aminozuren. Bovendien is het rijk aan verzadigd vet en cholesterol die van essentieel belang zijn voor je hersenfunctie (je hersenen draaien zo'n beetje op verzadigd vet en cholesterol). Google eens of er in jouw buurt aan biologische of bd rauwe melk te komen is, zou ik zeggen. Deze zou je dan bijvoorbeeld zo kunnen drinken of kunnen gebruiken als basis voor een smoothie.

Lees verder

Mike Donkers


Serotonin Rising

Just imagine a revolution of good deeds positively changing the planet. In a groundbreaking experiment, researchers at the National Institutes of Health have discovered that humans are hard-wired to be unselfish. During functional MRI brain scans, scientists learn that altruism makes people feel good, lighting up a primitive part of the human brain that usually responds to food or sex. Combine a heart-warming, funny and semi-autobiographical storyline about two reporters who uncover this altruistic revolution with actual interviews from leading scientists, artists and philosophers and you have the World's First Truly "Feel Good" Movie, Serotonin Rising. Join Mike (a selfish, success-driven television reporter) and Katie (his shy, compassionate counterpart) as they follow our experts into the world of the magnanimous mind and reveal the truth about how doing, receiving and observing good deeds can bring us love, happiness and health. With their guidance, Katie helps Mike face his life-long demons and ultimately change his outlook on life. Through the insightful perspectives of His Holiness the Dalai Lama; author Deepak Chopra; film director David Lynch; folk singer Donovan; and many others, this film gives voice to the scientific proof that leading an altruistic, kind and compassionate life will raise serotonin levels and strengthen the immune system. As philosophers on love share their inspiring thoughts and you observe the joy of giving through real-life acts of kindness and good deeds, you strengthen your own immune system and your serotonin kicks into high gear. Within minutes you happily discover you're watching the world's first truly "Feel Good Movie".


Chaotische hersengolven verslechteren geheugen na cannabisgebruik

Na het roken van cannabis gaan bepaalde hersengolven bij de mens chaotisch door elkaar lopen. Het werkgeheugen verslechtert hierdoor tijdelijk. Dat blijkt uit onderzoek van psychofarmacologen van de Universiteit Utrecht en het RIVM. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Cognitive Neuroscience. In het werkgeheugen wordt informatie tijdelijk opgeslagen. Mensen gebruiken deze functie van de hersenen bijvoorbeeld bij het intoetsen van een telefoonnummer dat ze net hebben gehoord. Dat het werkgeheugen van de hersenen verslechtert na gebruik van cannabis, was al bekend, maar nog niet waarom. De bevindingen dragen bij aan een beter begrip van de psychologische functies en de rol van de hersenen hierbij.

ThŤta-golven
Door het meten van hersengolven op de schedel van cannabisgebruikers, kwamen de onderzoekers erachter dat de zogenaamde thŤta-golven van de hersenen meer door elkaar gingen lopen. De chaos in deze golven bleek samen te hangen met de afname van het werkgeheugen van de proefpersonen. De informatie in dit geheugen wordt namelijk telkens herhaald in de tijd tussen twee pieken van de thŤta-golven. Door het wegvallen van duidelijke pieken na het gebruik van cannabis werkt het werkgeheugen minder goed.

Cijferrijtjes
De onderzoekers lieten vrijwilligers na het roken van een zeer sterke joint een kort rijtje cijfers onthouden, waarna hen werd gevraagd of een bepaald getal in het rijtje voorkwam. De proefpersonen hadden in hun roes tot twee keer zo lang nodig voor deze test. Dit is de eerste keer dat bij mensen is aangetoond dat thŤta-golven in de pas moeten lopen voor een efficiŽnte werking van het werkgeheugen. De thŤta-golven, die een snelheid van 4 tot 8 golven per seconde hebben, worden ook vaak gemeten tijdens lichte slaap.


Profiel De pubers van professor Eveline Crone

Stuurt het brein ons of sturen wij ons brein? Internationaal is er vanuit de biologie, psychologie en andere takken van wetenschap baanbrekend onderzoek gedaan naar de werking van ons brein. Nederlandse onderzoekers spelen hierin een belangrijke rol. Regelmatig stuiten zij op taboes. De conclusie dat ons gedrag wordt bepaald door processen in ons brein staat haaks op het idee van de mens met een vrije wil. Vier prominente Nederlandse onderzoekers morrelen aan de grenzen van wie we denken te zijn. Naar aanleiding van de thema's die aan de orde komen, wordt er op de site gereageerd en wordt er gedebatteerd door o.a. wetenschappers van de Universiteit voor Humanistiek, waar van oudsher veel nadruk ligt op de vrije wil, de maakbare mens. Afl.: Het brein (3/4): Puberend brein. Eveline Crone, hoogleraar op het vakgebied van de neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, deed onderzoek naar het puberbrein. Hersenonderzoek laat zien dat pubers domweg niet anders kunnen dan puberen.

Link


Traumatic Brain Injury - The Silent Killer of Veterans


A Day in the Life of Your Brain: Judith Horstman

Judith Horstman - Judith Horstman is an award-winning journalist who writes about health and medicine for doctors as well as the general public. She has been a Washington correspondent, a journalism professor, a Fulbright scholar, and has written and edited in many media, including newspapers, newsletters, special health publications, radio, video, the Internet, annual reports and books.


ICU Care Could Affect Brain Function

Every day in the United States, as many as 40,000 intensive care patients suffer from delirium, an acute brain dysfunction. Doctors say it is a massive public health problem that most people arent even aware of. Physicians at Vanderbilt Medical Center in Nashville, Tennessee, think the problem could be related to the care they get in intensive care units and they say their new study could change the course of millions of lives.


Sleep Deprivation Negatively Impacts Brain

Are you always sleepy and seem to be fighting to stay awake on the job or while driving your car? Researchers say not getting enough sleep is an epidemic - at least 50 percent of people are sleepy at some point during any given week. Doctors at Vanderbilt Medical Center in Nashville, Tennessee, are learning that sleep deprivation negatively impacts the brain. Barb Cramer has the story in this Vanderbilt video news release.


Verguisde gentherapie succesvol bij hersenziekte

Gentherapie heeft geen goede reputatie. In het verleden waren er nogal wat missers met dodelijke afloop. Maar recentelijk is succes geboekt bij de behandeling van de erfelijke stofwisselingsziekte adenosinedeaminase deficiŽntie.

Link


Herstellen van een hersenschudding

Een hersenschudding overkomt velen. De meesten herstellen er vlot en volledig van, maar er zijn ook mensen bij wie dit ogenschijnlijk onschuldige hoofdletsel tot langdurige klachten leidt. De medische diagnostiek biedt meestal onvoldoende verklaring voor de klachten. Buitenstaanders concluderen dan al snel dat de klachten 'dus' psychisch zijn.

Welke factoren dragen bij aan het herstel na een hersenschudding? Om antwoord hierop te geven, onderzocht Maja Stulemeijer een grote groep patiŽnten aan de hand van vragenlijsten, neuropsychologisch onderzoek en geavanceerde beeldvorming van de hersenen. Haar onderzoek toont dat, om te begrijpen hoe iemand herstelt, er meer kennis over de persoon nodig is dan alleen de medische aspecten van het hoofdletsel. Zo blijken de emotionele impact van het ongeval, letsel aan andere lichaamsdelen, en factoren als opleidingsniveau en persoonlijkheid van groot belang voor het herstelproces.


Is "liegen" wel goed voor ons geheugen?

Naarmate ons geheugen biologisch is bepaald, en "liegen" doet vergeten, is "liegen" een slechte raadgever voor ons geheugen.

LinkTip: Mike Donkers


Je hersenen en verzadigde vetten

Verzadigde vetten hebben een slechte reputatie maar wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit hebben ontdekt dat dit plakkerig vet dat van nature in hoge niveau's voorkomt in de hersenen ons helpt bij het herinneren van oma's recepten maar ook hoe ze dit tientallen jaren geleden klaar maakte. Het Hopkins team, onthullen hoe palmitaat bepaalde herseneiwitten (NMDA receptors) activeert die nodig zijn voor lange termijn geheugen en het leren van zaken. Het vetzuur stuurt de receptoren naar bepaalde lokaties in het buitenste membraam van de hersencellen.

Link

Ron


Authors@Google: Dr. John Medina

How do we learn? What exactly do sleep and stress do to our brains? Why is multi-tasking a myth? Why is it so easy to forget--and so important to repeat new information? Is it true that men and women have different brains? In Brain Rules, molecular biologist Dr. John Medina shares his lifelong interest in how the brain sciences might influence the way we teach our children and the way we work. In each chapter, he describes a brain rule--what scientists know for sure about how our brains work--and then offers transformative ideas for our daily lives. For more information go to http://www.brainrules.net/


Your Brain and Stress


Nieuwe techniek om oorzaken van verstandelijke beperking
op te sporen

Een techniek die de brug slaat tussen moleculaire studies en de klassieke manier van chromosomenonderzoek, brengt meer duidelijkheid in de genetische oorzaken van verstandelijke beperking. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Karen Buysse, vakgroep Pediatrie en Genetica. Promotoren zijn Prof. Franki Speleman en Prof. Geert Mortier.

Oorzaken

Mentale retardatie of verstandelijke beperking is een complexe stoornis die 2 tot 3% van de bevolking treft. Genetische defecten vormen de hoofdoorzaak, gaande van mutaties in individuele genen tot grote chromosomale afwijkingen. Maar meestal blijft de oorzaak ongekend. Recent bleek dat in een bijkomende 10% van de gevallen een submicroscopische afwijking zou kunnen gedetecteerd worden via een nieuwe techniek. Deze techniek slaat de brug tussen moleculaire studies en de conventionele manier om afwijkingen van chromosomen op te sporen en wordt moleculaire karyotypering genoemd. Het onderzoek van Karen Buysse tast de mogelijkheden van de methode af.

Nieuwe aandoeningen ontdekken

De techniek helpt om de onderliggende mechanismen van chromosoomafwijkingen bloot te leggen. Verder draagt de moleculaire karyotypering bij tot de ontdekking van nieuwe genetische aandoeningen en tot een preciezere karakterisering van gekende syndromen. Ook afwijkingen die slechts ťťn gen omvatten, kunnen worden opgespoord. Hierdoor verbetert het inzicht in de frequentie en het ontstaansmechanisme van afwijkingen die een verstandelijke beperking veroorzaken. Ook de diversiteit aan symptomen of uiterlijke kenmerken waarmee het genetische defect tot uiting kan komen, wordt nu stilaan duidelijk.


Googelen beter dan lezen voor hersenen senioren

Google en andere zoekactiviteiten op het web houden de hersenfuncties intact en vertragen door de leeftijd veroorzaakte mentale achteruitgang die kan uitmonden in dementie.

Link

Frank

 


Vrouw met ťťn hersenhelft verrast wetenschap

Hoewel een Amerikaanse vrouw al 37 jaar met maar ťťn hersenhelft leeft, leidt ze een zelfstandig leven. Een dokter ontdekte pas tien jaar geleden dat de Amerikaanse Michelle Mack ongeveer 95 procent van haar linkerhersenhelft mist.

Link


Herstel van hersenschade door eigen neurale stamcellen

De verwachtingen van de herstelcapaciteit van neurale stamcellen is hoog, maar een locale behandeling met stamcellen in de hersenen is in veel gevallen onrealistisch. Een recente doorbraak in het wetenschappelijk onderzoek is dat volwassen hersenen nog steeds stamcellen bevatten. Deze stamcellen blijken astrocyten te zijn, de sterren van het brein. Ieder zenuwcel is omgeven door meerdere astrocyten. Als we in staat zouden zijn om deze cellen te stimuleren, zodat ze de kapotte zenuwcellen kunnen vervangen, dan zou dat een aantrekkelijke nieuwe therapeutische strategie zijn om hersenletsel te
behandelen. Recent onderzoek in diermodellen voor hersenschade toont aan, dat bij een hersenbloeding of hersentrauma deze stamcellen migreren naar het beschadigde hersengebied. De komende jaren zal duidelijk worden of deze stamcellen gestimuleerd kunnen worden om de niet functionerende zenuwcellen te vervangen.

Mijn onderzoeksgroep doet onderzoek naar deze lichaamseigen neurale stamcellen en we proberen er achter te komen hoe we deze cellen kunnen stimuleren, met als uiteindelijk doel om deze cellen aan te zetten tot reparatie van het eigen brein.

Elly M Hol
Link

Tip: Jan van Vlerken


fMRI lijkt bruikbaar bij revalidatie na beroerte

Door een beroerte kunnen executieve functies ernstig beschadigd raken. Dit zijn hersenfuncties die aansturing en uitvoering van gedrag controleren en reguleren. Uit het promotieonderzoek van Kirsten Lamberts blijkt dat functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) in de toekomst wellicht waardevol kan zijn bij de ontwikkeling van neuropsychologische revalidatiebehandelingen.

Link


Geheugen werkt soms beter in moeilijke leersituaties

Paco Guzman deed verschillende geheugenexperimenten waarmee hij de effecten bestudeerde van manipulaties op de leerprestaties, zoals bij het maken van fouten en de rol van feedback. Hij concludeert onder meer dat het in sommige gevallen loont om de leeromstandigheden te verzwaren. De opgedane kennis blijft dan langer in het geheugen en kan beter worden toegepast in verschillende situaties.

Link


Learn to "de-switch" your brain and teach others


De kracht van de menselijke geest, hoe een vrouw met ‘denken’ organen uitschakelde.

De menselijke geest is immens krachtig, het stelt mensen in staat om met maar 20% hersenen een volledig normaal leven te leiden, om met pure wilskracht een schaak grootmeester te worden als vrouw of zoals in dit geval blijkt, organen uit te denken en symptomen van Multiple Sclerose (MS) te doen ontstaan. Door het bedrog vanuit de psychiatrie over vermeende biochemische onbalanzen in de hersenen als oorzaak voor bijvoorbeeld depressieve emoties of bepaalde gedragingen, beginnen mensen steeds meer te vergeten welk potentieel hun eigen geest bezit en gaan mensen steeds meer geloven dat onze psyche een product is van een chemisch proces in de hersenen, wat ronduit een absurde gedachte is als je er logisch over nadenkt. Want het fysieke kan niet aan de basis staan van zichzelf.

Link

Geert


Afwijking in brein zorgt voor slechte nachtrust

Slechte slapers beschikken over minder grijze stof in de hersenschors, het voorste deel van het brein vlak boven de oogkas. Ook zit er minder van deze stof in een verder naar achter gelegen deel.

Link


Wetenschappers zien getallen in hoofd

Franse wetenschappers zijn erin geslaagd op basis van hersenscans te bepalen welk getal iemand in zijn hoofd heeft.

Link


Het gemartelde brein

De verhoortechnieken die de CIA, in onder meer Irak en Guantanamo Bay, gebruikten werken niet, laat een overzichtstudie zien. De extreme stress die ermee gepaard gaat, beschadigt zelfs het brein.

Link

Frank


Slimmerds zetten hun hersencapaciteit op een beter moment in

Mensen met een hoog IQ gebruiken niet meer hersencapaciteit dan mensen met een laag IQ, maar zetten dezelfde hoeveelheid hersencapaciteit op een slimmere manier in. Wat de hersenen betreft geldt dus: grootte doet er niet toe, het gaat erom wat je ermee doet. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Paolo Toffanin. Toffanin onderzocht met behulp van EEG-meting de hersenactiviteit van proefpersonen bij het uitvoeren van mentale taken. Hij constateert dat proefpersonen met een hoog IQ hun hulpbronnen, zoals aandacht en geheugen, op het meest optimale moment inzetten.


Schizo door een parasiet?

Eencellige morrelt aan brein en gedrag

Psychiater Fuller Torrey probeert al 35 jaar te bewijzen dat schizofrenie een infectieziekte is. In 2001 wijdde The New York Times Magazine on the Web er een boeiend artikel aan. De toxoplasma-parasiet verandert ratten in kattenliefhebbers, met fatale gevolgen. Bij mensen wordt hij in verband gebracht met schizofrenie. En inderdaad: medicijnen die tegen deze psychiatrische aandoening helpen, onderdrukken ook de kattenliefde van geÔnfecteerde ratten. Toeval?

Link


Auto in de prak door breinparasiet?

Tsjechische soldaten zijn tweeŽnhalf keer vaker bij auto-ongelukken betrokken als ze ťn besmet zijn met de eencellige Toxoplasma gondii ťn de verkeerde bloedgroep hebben. Die combinatie komt veel voor. Heeft deze parasiet wereldwijd honderdduizenden verkeersdoden per jaar op z'n geweten?

Link


Structurele hersen-'afwijkingen' in schizofrenie en depressieve stoornis

In zijn proefschrift beschrijft Cťdric Koolschijn verschillende MRI-onderzoeken naar schizofrenie en depressieve stoornis. Koolschijn wilde weten of factoren als leeftijd en medicatie invloed hebben op de progressieve hersenveranderingen bij schizofreniepatiŽnten. Hij analyseerde daarom de volumeverandering van de hippocampus, een hersenstructuur die belangrijk is voor leren en geheugen, bij patiŽnten met schizofrenie en gezonde controles. Inderdaad bleek het leeftijdsverloop van volumeveranderingen in de hippocampus te verschillen tussen patiŽnten met schizofrenie en gezonde individuen. Ook bleken eerste generatie en tweede generatie antipsychotica verschillend van invloed te zijn op de volumeverandering van de hippocampus bij schizofreniepatiŽnten. Koolschijn concludeert dat vervolgonderzoek zich zou moeten richten op het combineren van MRI-technieken en meer longitudinaal onderzoek om hersenveranderingen beter in kaart te brengen en de invloed van externe factoren zoals medicatie beter te begrijpen.


Diabetes leidt tot hersenschade

Diabetes type2I kan niet alleen leiden tot nierschade, netvliesproblemen of doorbloedingsproblemen in de voeten. Het wordt steeds duidelijker dat een hoge bloedsuikerspiegel ook negatieve effecten heeft op de hersenen. Diabetes verhoogt bijvoorbeeld de kans op dementie met anderhalf tot twee maal. In haar promotieonderzoek vroeg neuropsycholoog Esther van den Berg zich af welke mensen met diabetes meer kans lopen op cognitieve problemen. Het idee is dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten een belangrijke indicator vormen voor hersenproblemen. Deze factoren vergroten immers ook de kans op diabetes. Van den Berg vergeleek daarom drie groepen ouderen: patiŽnten met diabetes type II, mensen met het metabool syndroom (hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht) en gezonde controles. Van al deze mensen analyseerde ze het geheugen, mentale traagheid en flexibiliteit. Het blijkt dat zowel patiŽnten met diabetes als mensen met het metabool syndroom slechter presteren dan de controlegroep.


Melatonine houdt hersencellen jong

Hersencellen van muizen verouderen niet als die muizen melatonine door hun drinkwater krijgen. Dat schrijven verouderingsonderzoekers van de Spaanse Universidad de Granada in de Journal of Pineal Research.

Link


Darwin and your brain

How has your brain been shaped by recent evolution? Can an evolutionary perspective shed light on consciousness, madness, and genius? Dr. Crespi is University Professor of Evolutionary Biology at SFU, and he presents his recently-published, provocative theories, supported by the latest human genome data, on how evolution has made our brains and how our brains have made us who we are.


Neuroscience, Diseases of The Brain and How The Mind Emerges

Dennis Choi, director of Emory Universitys Neuroscience Center, is renowned for his groundbreaking research on brain and spinal cord injury and for his broad knowledge and insight into the mind-brain relationship and the connections between the neurosciences and other disciplines. Here he discusses research into disease specific and common pathway mechanisms of neurodegeneration, as well as neuroprotective agents, and restorative advances for the brain and nervous system.


The Frinky Science of the Human Mind

Baba Shiv delves into the surprising workings of the brain during his lecture. "Frinky", a combination of "freaky" and "funky" was an apt descriptor for the mental experiments he describes. Deftly incorporating the anatomy of the brain, Shiv makes the case that emoitional responses are vital to responsible decision making, and that -- despite popular belief -- rational thought is perhaps not all it's cracked up to be.


Verzorg uw brein goed

Chemische parfums, luchtverfrissers, wasmiddelen, wasverzachters, kaarsen, wierook, toiletartikelen, bleekwater, allesreinigers en andere huishoudelijke middelen kunnen psychische klachten veroorzaken. De juiste voeding werkt herstellend. Nog maar kort geleden dacht men dat allergieŽn, met name voor chemicaliŽn, vooral verbeelding waren. Maar nu ontdekt men dat allergische reacties een scala aan psychische problemen kunnen geven.

Link

Petra


Briljant idee na hersenbloeding

De 62-jarige Simon van der Heide uit Joure kreeg meer dan 20 jaar geleden een CVA, een hersenbloeding. Hij bleef zitten met een structurele pijn in de schouder en ernstige verkrampingen in beide benen en linkerhand. De voormalige kok ging niet bij de pakken neerzitten en ontwikkelde een mechanisch apparaat waarmee hij thuis ging revalideren: de refa-slinger. Na 8 weken dagelijks een paar minuten oefenen verbeterden zijn mogelijkheden. Hij kan zijn arm weer zwaaien; schouderpijnen en verkrampingen bleven weg en keerden niet weer terug. Ook de bloedsomloop verbeterde. Om medelotgenoten te helpen hun mogelijkheden te vergroten biedt Van der Heide biedt het apparaat te koop en te huur aan.


Cellular 'brakes' may slow memory process in aging brains

University of Florida researchers may have discovered why some brain cells necessary for healthy memory can survive old age or disease, while similar cells hardly a hairsbreadth away die. The discovery, published online ahead of print in the Nature publication Cell Death & Differentiation, could help scientists understand and find solutions for age-related memory loss. Scientists with UF's Evelyn F. and William L. McKnight Brain Institute describe how they analyzed two neighboring regions of a tiny brain structure called the hippocampus in rats of varying ages. They found that a recently discovered enzyme known as PHLPP, pronounced "flip," may be silencing a vital cell-survival protein in the region where neurons are most susceptible to damage and death. "The question is why does one set of brain cells live and another set die when they are only millimeters apart in the same small brain structure?" said Travis C. Jackson, a graduate student working with Thomas C. Foster, Ph.D., the Evelyn F. McKnight chair for research on aging and memory at UF. "We looked at an important signaling pathway that tells cells to stay alive or die, and the enzymes that regulate that pathway. Implicated in all this is a new protein that before a couple of years ago no one actually knew much about." The scientists focused on the hippocampus, an anatomical region shaped something like a curved kidney bean in mammals. The structure is widely believed to be central to the formation of memories, as well as an important component of motivation and emotions. A portion of it is known to be especially vulnerable to decreased cerebral blood flow, which can occur because of stroke or circulatory problems. The same area is also one of the earliest brain regions to show pathology associated with Alzheimer's disease.

Lees verder


Rutgers scientists discover brain cell development process implicated in mental retardation

Scientists at Rutgers University have discovered a biological process in brain cell development that may help explain some causes of mental retardation. This understanding may one day help other researchers develop therapies that can reduce specific forms of retardation. Proteins of the Rho family, when excessively present in developing brain cells known as neurons, inhibit another protein, called cypin, that promotes healthy neuron development.

Lees verder


Study finds significant differences in protocols hospitals use to determine brain death

A survey of some of the top hospitals in the country has found that protocols followed to determine brain death differ significantly among those institutions and often do not follow the standards established by the American Academy of Neurology.

Lees verder


Brain deletion of FK506-binding protein enhances repetitive behaviors in mice

A new study reveals a link between dysregulation of a common signaling pathway and repetitive behaviors similar to those associated with multiple neurological and neurodegenerative disorders including, autism spectrum disorders, obsessive compulsive disorder, schizophrenia and Huntington's disease. The research, published by Cell Press in the Dec. 11 issue of the journal Neuron, identifies a critical role for a molecule linked to immunosuppression in learning, memory and repetitive behavior and may lead to the development of new treatments for perseverative behaviors.

Lees verder


Rapid effects of intensive therapy seen in brains of patients with OCD

In a study that may significantly advance the understanding of how cognitive-behavioral therapy affects the brain, researchers have shown that significant changes in activity in certain regions of the brain can be produced with as little as four weeks of daily therapy in patients with obsessive-compulsive disorder. The discovery could have important clinical implications, according to principal investigator Sanjaya Saxena, M.D., director of the obsessive-compulsive disorders program at the UCSD School of Medicine.

Lees verder


Rapid Effects of Intensive Therapy Seen in Brains of Patients with OCD

In a study that may significantly advance the understanding of how cognitive-behavioral therapy affects the brain, researchers have shown that significant changes in activity in certain regions of the brain can be produced with as little as four weeks of daily therapy in patients with obsessive- compulsive disorder (OCD). The discovery could have important clinical implications, according to principal investigator Sanjaya Saxena, M.D., Director of the Obsessive-Compulsive Disorders Program at the University of California, San Diego (UCSD) School of Medicine, whose findings are published on line this week in the journal Molecular Psychiatry.

Lees verder


Researchers find brain cells that are a key to learning

More than a century after Ivan Pavlov's dog was conditioned to salivate when it heard the sound of a tone prior to receiving food, scientists have found neurons that are critical to how people and animals learn from experience. Using a new imaging technique called Arc catFISH, researchers from the University of Washington have visualized individual neurons in the amygdalas of rat brains that are activated when the animals are given an associative learning task. Associative, or Pavlovian, conditioning is a fundamental form of learning throughout the animal kingdom and is a widely researched model for studying plasticity, or how the circuits in the brain can change as a result of experience, said Ilene Bernstein, senior author of a new study and a UW professor of psychology.

Lees verder


Aging brains allow negative memories to fade

It turns out there's a scientific reason why older people tend to see the past through rose-colored glasses. A University of Alberta medical researcher, in collaboration with colleagues at Duke University, identified brain activity that causes older adults to remember fewer negative events than their younger counterparts.

Lees verder


Pomegranate juice is beneficial for boosting memory

Researchers at Loma Linda University have found that drinking a glass of pomegranate juice every day could reduce one’s risk of Alzheimer’s.

Lees verder


Brain imaging reveals breakdown of normal emotional processing

Brain imaging has revealed a breakdown in normal patterns of emotional processing that impairs the ability of people with clinical depression to suppress negative emotional states. Efforts by depressed patients to suppress their feelings when viewing emotionally negative images enhanced activity in several brain areas, including the amygdala, known to play a role in generating emotion, according to a report in the Aug. 15 issue of the Journal of Neuroscience.

Lees verder


SUNY Downstate researchers find that memory storage molecule preserves complex memories

The brain acts as a computer to both store information and process that information. In a computer, separate devices perform these roles; while a hard disk stores information, the central processing unit (CPU) does the processing. But the brain is thought to perform both these functions in the same cells – neurons – leading researchers to ask if distinct molecules within the brain cells serve these different functions. In a discovery that may one day lead to the ability to erase debilitating painful memories and addictions from the brain, researchers at SUNY Downstate Medical Center have found that a molecule known to preserve memories – PKMzeta – specifically stores complex, high-quality memories that provide detailed information about an animal's location, fears, and actions, but does not control the ability to process or express this information. This finding suggests that PKMzeta erasure that is designed to target specific debilitating memories could be effective against the offending memory while sparing the computational function of brain.

Lees verder


Following traumatic brain injury, balanced nutrition saves lives

Clinician-scientists from NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center are suggesting an immediate and important change to guidelines used in the care of patients with traumatic brain injury.

Lees verder


HIV is a 'double hit' to the brain

New evidence reported in the August issue of Cell Stem Cell, a publication of Cell Press, offers a novel perspective on how the HIV/AIDS virus leads to learning and memory deficits, a condition known as HIV-associated dementia. A protein found on the surface of the virus not only kills some mature brain cells, as earlier studies had shown, but it also prevents the birth of new brain cells by crippling "adult neural progenitors," the new study finds.

Lees verder


Life-extending protein can also have damaging effects on brain cells

Proteins widely believed to protect against aging can actually cause oxidative damage in mammalian brain cells, according to a new report in the July Cell Metabolism, a publication of Cell Press. The findings suggest that the proteins can have both proaging and protective functions, depending on the circumstances, the researchers said.

Lees verder


Rice psychologist identifies area of brain key to choosing words

New research by a Rice University psychologist clearly identifies the parts of the brain involved in the process of choosing appropriate words during speech. The study, published in the current issue of the Proceedings of the National Academy of Sciences, could help researchers better understand the speech problems that stroke patients experience. When speaking, a person must select one word from a competing set of words. For example, if the speaker wants to mention a specific animal, he has to single out "dog" from "cat," "horse" and other possibilities. If he wants to describe someone's temperament, he has to choose whether "happy," "sad," "ecstatic" or some other adjective is more appropriate.

Lees verder


Brain starvation as we age appears to trigger Alzheimer's

A slow, chronic starvation of the brain as we age appears to be one of the major triggers of a biochemical process that causes some forms of Alzheimer's disease. A new study from Northwestern University's Feinberg School of Medicine has found when the brain doesn't get enough sugar glucose -- as might occur when cardiovascular disease restricts blood flow in arteries to the brain -- a process is launched that ultimately produces the sticky clumps of protein that appear to be a cause of Alzheimer's. Robert Vassar, lead author, discovered a key brain protein is altered when the brain has a deficient supply of energy. The altered protein, called elF2alpha, increases the production of an enzyme that, in turn, flips a switch to produce the sticky protein clumps. Vassar worked with human and mice brains in his research.

Lees verder


Our unconscious brain makes the best decisions possible

Researchers at the University of Rochester have shown that the human brain—once thought to be a seriously flawed decision maker—is actually hard-wired to allow us to make the best decisions possible with the information we are given. The findings are published in today's issue of the journal Neuron. Neuroscientists Daniel Kahneman and Amos Tversky received a 2002 Nobel Prize for their 1979 research that argued humans rarely make rational decisions. Since then, this has become conventional wisdom among cognition researchers contrary to Kahnneman and Tversky's research, Alex Pouget, associate professor of brain and cognitive sciences at the University of Rochester, has shown that people do indeed make optimal decisions—but only when their unconscious brain makes the choice. "A lot of the early work in this field was on conscious decision making, but most of the decisions you make aren't based on conscious reasoning," says Pouget. "You don't consciously decide to stop at a red light or steer around an obstacle in the road. Once we started looking at the decisions our brains make without our knowledge, we found that they almost always reach the right decision, given the information they had to work with."

Lees verder


A simple therapy for brain injury

Severe brain injury due to blunt force trauma could be reduced by application of a simple polymer, polyethylene glycol or PEG, mixed in sterile water and injected into the blood stream -- as reported in BioMed Central's Journal of Biological Engineering.

Lees verder


Statins have unexpected effect on pool of powerful brain cells

Our results suggest the need for awareness of the possible toxicities accruing to long-term statin use, and identify one such potential toxicity, the premature differentiation and attendant long-term depletion of oligodendrocyte progenitor cells of the adult brain," conclude the authors in their Glia paper.

Lees verder


Expectant brains help predict anxiety treatment success

A network of emotion-regulating brain regions implicated in the pathological worry that can grip patients with anxiety disorders may also be useful for predicting the benefits of treatment. A new study appearing online Jan. 2 reports that high levels of brain activity in an emotional center called the amygdala reflect patients' hypersensitivity to anticipation of adverse events. At the same time, high activity in a regulatory region known as the anterior cingulate cortex is associated with a positive clinical response to a common antidepressant medication. The study will appear in an upcoming issue of the American Journal of Psychiatry. For individuals with anxiety disorders, the anticipation of a bad outcome can be worse than the outcome itself, says Jack Nitschke, assistant professor and clinical psychologist at the University of Wisconsin-Madison School of Medicine and Public Health and lead author of the new study. Some individuals spend so much time worrying about getting into a negative situation or having a panic attack, he says, that the condition becomes debilitating. "In an extreme situation, they might not even leave their home," he says.

Lees verder


Milestone in the regeneration of brain cells

The research group of Professor Dr. Magdalena GŲtz at the Institute of Stem Cell Research of the GSF-National Research Center for Environment and Health, and the Ludwig Maximilians University, Munich, has achieved an additional step for the potential replacement of damaged brain cells after injury or disease. Runctional nerve cells can be generated from astroglia, a type of supportive cells in the brain by means of special regulator proteins.

Lees verder


Omega-3 doubly good for female brain power, but omega-6 makes girls dimmer

Omega-3 fatty acids, found in fish oil, are twice as effective in improving test scores for girls as boys, U.S. researchers have found. While this appears to confirm the theory that fish is brain food, the researchers also found that omega-6, found primarily in rapeseed, sunflower, palm, and soy oils, diminishes the power of the brain.

Lees verder


U of Minnesota researchers discover noninvasive diagnostic tool for brain diseases

Researchers from the University of Minnesota Medical School and Brain Sciences Center at the Minneapolis VA Medical Center have identified a noninvasive and painless way to diagnose complex brain diseases.

Lees verder


New study by Rice University psychologist finds women's brains recognize, encode smell of male sexual sweat

A new Rice University study published in the Journal of Neuroscience found that socioemotional meanings, including sexual ones, are conveyed in human sweat. Denise Chen, assistant professor of psychology at Rice, looked at how the brains of female volunteers processed and encoded the smell of sexual sweat from men. The results of the experiment indicated the brain recognizes chemosensory communication, including human sexual sweat. Scientists have long known that animals use scent to communicate. Chen's study represents an effort to expand knowledge of how humans’ sense of smell complement their more powerful senses of sight and hearing. The experiment directly studied natural human sexual sweat using functional magnetic resonance imaging (fMRI). Nineteen healthy female subjects inhaled olfactory stimuli from four sources, one of which was sweat gathered from sexually aroused males.The research showed that several parts of the brain are involved in processing the emotional value of the olfactory information. These include the right fusiform region, the right orbitofrontal cortex and the right hypothalamus.

Lees verder


Separating the brain's 'bad' from 'good' iron

Duke University chemists are developing ways to bind up iron in the brain to combat the neurological devastation of Parkinson's and Alzheimer's diseases. The key is to weed out potentially destructive forms of iron that generate harmful free radicals while leaving benign forms of iron alone to carry out vital functions in the body.

Lees verder


Growth of new brain cells requires 'epigenetic' switch

New cells are born every day in the brain's hippocampus, but what controls this birth has remained a mystery. Reporting in the January 1 issue of Science, neuroscientists at the Johns Hopkins University School of Medicine have discovered that the birth of new cells, which depends on brain activity, also depends on a protein that is involved in changing epigenetic marks in the cell's genetic material. "How is it that when you see someone you met ten years ago, you still recognize them? How do these transient events become long lasting in the brain, and what potential role does the birth of new neurons play in making these memories?" says Hongjun Song, Ph.D., an associate professor of neurology and member of the Johns Hopkins Institute of Cell Engineering's NeuroICE. "We really want to understand how daily life experiences trigger the birth and growth of new neurons, and make long-lasting changes in the brain." The researchers reasoned that making long-term memories might require long-term changes in brain cells. And one type of cellular change that has long-lasting effects is so-called epigenetic change, which can alter a cell's DNA without changing its sequence but does change how and which genes are turned on or off. So they decided to look at the 40 to 50 genes known to be involved in epigenetics, and see if any of them are turned on in mouse brain cells that have been stimulated with electroconvulsive therapy—shock treatment. "It's long been known that ECT induces neurogenesis in rodents and humans, so we used it as our test case to find what is triggered downstream to cause new cells to grow," says Song.One gene turned on in response to ECT was Gadd45b, a gene previously implicated in immune system function and misregulated in brain conditions like autism. To confirm Gadd45b is turned up in response to brain activity, the researchers also examined mice experiencing a different activity. Exposure to new surroundings, the team found, also turns on Gadd45b in brain cells.

Lees verder


Alcoholics with cirrhosis of the liver have more brain damage than noncirrhotic alcoholics

Cirrhosis of the liver is one of the most common and serious medical complications linked to alcoholism. Heavy alcohol use can also cause brain damage. Cirrhotic alcoholics appear to have even more impaired brain function than noncirrhotic alcoholics.

Lees verder


Hormone Therapy Linked to Brain Shrinkage, But Not Lesions

Two new studies show that commonly prescribed forms of postmenopausal hormone therapy may slightly accelerate the loss of brain tissue in women 65 and older beyond what normally occurs with aging.The studies’ findings appear as companion papers in the Jan. 13 issue of Neurology, the medical journal of the American Academy of Neurology. Both papers report on analyses from the Women’s Health Initiative Memory Study, a substudy of the National Institutes of Health’s (NIH’s) landmark Women’s Health Initiative (WHI) hormone therapy clinical trials.

Lees verder


Gene therapy eliminates brain tumors through selective recruitment of immune cells

Scientists seeking to harness the power of the immune system to eradicate brain tumors face two major hurdles: recruiting key immune cells called dendritic cells into areas of the brain where they are not naturally found and helping them recognize tumor cells as targets for attack.Researchers at Cedars-Sinai Medical Center, however, have identified a sequence of molecular events that accomplish both objectives. Their findings, based on laboratory and animal studies, appear in the Jan. 13 issue of PLoS Medicine, an open-access online journal of the Public Library of Science. The Cedars-Sinai team discovered that a protein – HMGB1 – released from dying tumor cells activates dendritic cells and stimulates a strong and effective anti-tumor immune response. HMGB1 does so by binding to an inflammatory receptor called toll-like receptor 2, or TLR2, found on the surface of dendritic cells. "Toll receptors play a major role in the immune system's recognition of bacterial and viral components, but now we have shown that they also trigger an immune response against tumors," said Maria G. Castro, Ph.D., co-director of Cedars-Sinai's Board of Governors Gene Therapeutics Research Institute and one of the article's senior authors. "Activation of Toll receptors was essential for two key stages in initiating immune responses against the tumor – the migration of peripheral dendritic cells into the brain tumor and the subsequent activation of dendritic cells and stimulation of a specific anti-tumor cytotoxic T-cell mediated response."

Lees verder


Brain disorder suggests common mechanism may underlie many neurodegenerative diseases

A Mayo Clinic-led international consortium has found a mechanism that may help explain Parkinson's and other neurological disorders.Studying just eight families worldwide, the international team of researchers have discovered a genetic defect that results in profound depression and parkinsonism in a disorder known as Perry syndrome. Although this syndrome is exceedingly rare, the mechanism implicated in it may help explain the origins of a variety of neurodegenerative disorders, such as Parkinson's and amyotrophic lateral sclerosis diseases, and even common depression and sleep disorders that are also hallmarks of the disorder, the researchers say. In the study, to be published in the February issue of Nature Genetics (online January 11), the researchers report that people with Perry syndrome have mutations in a subunit of the dynactin complex (DCTN1; p150glued), which is essential to the movement of molecular "cargo" inside brain cells, or neurons. In this case, the mutations meant that the cargo was being driven on a "train" that essentially had faulty brakes. And because Perry syndrome resembles many other neurodegenerative diseases, the findings suggest breakdowns along the cell's interior transportation grid may be a common mechanism underlying neurodegeneration. "Understanding why distinct neurons are selectively vulnerable to neurodegeneration in different brain disorders is one of the greatest puzzles in neuroscience," says the study's lead investigator, Matthew J. Farrer, Ph.D., a professor of neuroscience at Mayo Clinic. "These findings suggest that trafficking of specific cargoes inside brain cells may be a general problem in a variety of neurodegenerative diseases, depression, and other disorders."

Lees verder


When Learning and Remembering Compete - A Functional MRI Study

When we try to learn and remember at the same time, a bottleneck occurs within our memory system with both behavioral and neural costs.

Lees verder


Rutgers research identifies brain cells related to fear

Potentially paving the way for more effective treatments of anxiety disorders, a recent Nature report by Denis Parť, professor at the Center for Molecular and Behavioral Neuroscience at Rutgers University, Newark, has identified a critical component of the amygdala's neural network normally involved in the extinction, or elimination, of fear memories. His research was published online by Nature on July 9, 2008, and is scheduled to appear in the print edition later in July.

Lees verder


One gene regulates pain, learning and memory

The DREAM-gene which is crucial in regulating pain perception seems to also influence learning and memory. This is the result of studies carried out by researchers in Seville (Spain) and Vienna (Austria). The new findings could help explain the mechanisms of Alzheimer’s disease and yield a potential new therapeutic target.

Lees verder


Researchers link Huntington's disease to overactive immune response in the brain

The damage to brain tissue seen in Huntington's disease may be caused by an overactive immune response in the bloodstream and the brain, according to new findings from two teams of researchers at the University of Washington in Seattle and University College London. The findings will be published online July 14 in the Journal of Experimental Medicine.

Lees verder


Lack of grey matter in brain is linked to schizophrenia and bipolar disorder

A research study led by scientists from the Gregorio MaraŮůn University Hospital in Madrid and the Network of Centres for Biomedical Research in Mental Health Networks (CIBERSAM) shows that adolescents experiencing a first outbreak of psychosis have lower levels of grey matter in their brains than healthy teenagers. Strangely, this change was seen in patients suffering from various psychoses, including bipolar illness and schizophrenia. The objective of the study was to examine and locate differences in the volume of grey matter in the brains of healthy people (controls) and individuals diagnosed with psychotic outbreaks in infancy or adolescence. The researchers broke such psychosis down into three sub-groups – schizophrenia, bipolar disorder and other psychoses that did not fit into either of the other two classifications. The study, published recently in the Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, analysed a sample of 121 people aged between 7 and 18, inclusive. All the patients and controls were examined using magnetic resonance imaging in order to detect any possible changes in the structure of their brains.

Lees verder


Microfluidic chambers advance the science of growing neurons

Researchers at the University of Illinois have developed a method for culturing mammalian neurons in chambers not much larger than the neurons themselves. The new approach extends the lifespan of the neurons at very low densities, an essential step toward developing a method for studying the growth and behavior of individual brain cells.

Lees verder


Canada-US scientists discover gene responsible for brain's aging

Will scientists one day be able to slow the aging of the brain and prevent diseases such as Alzheimer's and Parkinson's? Absolutely – once the genetic coding associated with neuronal degeneration has been unraveled. According to a new study published in The Journal of Neuroscience, a research team from the Universitť de Montrťal, Maisonneuve-Rosemont Hospital and Lawrence Berkeley National Laboratory has taken a giant step in this direction by identifying a gene that controls the normal and pathological aging of neurons in the central nervous system: Bmi1. The primary risk factor for diseases such as macular degeneration, Parkinson's and Alzheimer's is age. Although many researchers have sought to better understand the genetics and pathophysiology of these diseases, few studies have focused on the basic molecular mechanisms that control neuronal aging.

Lees verder


New step in DNA damage response in neurons discovered

Researchers have identified a biochemical switch required for nerve cells to respond to DNA damage. The finding, scheduled for advance online publication in Nature Cell Biology, illuminates a connection between proteins involved in neurodegenerative disease and in cells' response to DNA damage. Most children with the inherited disease ataxia telangiectasia are wheelchair-bound by age 10 because of neurological problems. Patients also have weakened immune systems and more frequent leukemias, and are more sensitive to radiation. The underlying problem comes from mutations in the ATM (ataxia telangiectasia mutated) gene, which encodes an enzyme that controls cells' response to and repair of DNA damage. ATM can be turned on experimentally by treating cells with chemicals that damage DNA. After other proteins in the cell detected broken DNA needing repair, scientists had thought that the ATM protein could activate itself directly. Emory researchers have shown that an additional step is necessary first. "In neurons that are not dividing anymore, we now know that another regulator is involved: Cdk5," says Zixu Mao, MD, PhD, associate professor of pharmacology and neurology at Emory University School of Medicine. Working with postdoctoral fellows Bo Tian, PhD and Qian Yang, PhD, Mao found that the Cdk5 protein must activate ATM before ATM can do its job in neurons. The results support the idea that Cdk5 may be a potential drug target. Cdk5 contributes to normal brain development, and aberrant Cdk5 activity is known to be involved in the death of neurons in several neurodegenerative diseases, including Alzheimer's, Parkinson's and amyotrophic lateral sclerosis.

Lees verder


Motor skill learning may be enhanced by mild brain stimulation

People who received a mild electrical current to a motor control area of the brain were significantly better able to learn and perform a complex motor task than those in control groups. The findings could hold promise for enhancing rehabilitation for people with traumatic brain injury, stroke and other conditions. The study is presented in the January 20, 2009 early online edition of the Proceedings of the National Academy of Sciences, and was conducted by researchers at the National Institutes of Health (NIH). The research team from NIH's National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) worked in collaboration with investigators at Columbia University in New York City and Johns Hopkins University in Baltimore. Motor skills, which are used for activities from typing and driving, to sports, require practice and learning over a prolonged period of time. During practice, the brain encodes information about how to perform the task, but even during periods of rest, the brain is still at work strengthening the memory of doing the task. This process is known as consolidation.

Lees verder


Discovery could help scientists stop the “death cascade” of neurons after a stroke

Distressed swimmers often panic, sapping the strength they need to keep their heads above water until help arrives. When desperate for oxygen, neurons behave in a similar way. They freak out, discharging energy until they drown in a sea of their own extruded salts. Every year, millions of victims of stroke or brain trauma suffer permanent brain damage because of this mad rush to oblivion that begins once a part of the brain is deprived of blood. It is well known that a ubiquitous cell receptor drives these oxygen-starved neurons’ lemming-like behaviour. But this particular receptor, for the neurotransmitter glutamate, is also responsible for the rapid transmission of information between neurons required for all cognition, among other things. Shutting it off has serious consequences, like coma. Now, a team of scientists at The Rockefeller University has identified a single subunit of this receptor that drives neuronal death. This new discovery suggests that drugs targeting a specific subunit of the complex glutamate receptor might be able to slow brain damage without disrupting other crucial brain functions. “We have found that you can make mice resistant to this kind of cell death by blocking one piece of the receptor without the terrible side effects you get by blocking the whole thing,” says Sidney Strickland, head of the Laboratory of Neurobiology and Genetics, who directed the research. “Now we can start exploring potential drugs to do that in humans.” The neuronal panic that occurs when a clot or other insult blocks the flow of blood to part of the brain is called excitotoxic neurodegeneration. It results in the brain cells spitting out glutamate, which then accumulates in the synapses between neurons and stimulates the release of more glutamate. It’s a vicious cycle that kills the cells quickly and continues until blood flow is restored. Doctors often treat stroke victims by administering a heavy dose of a clot-buster called tissue plasminogen activator (tPA), a protein that can stimulate the dissolution of clots. Ironically, however, the same drug that does this crucial clot-busting also accelerates the panicky process that kills neurons, research by Strickland and others has shown. Investigating exactly how tPA does that is what led Strickland’s team to the recent discovery.

Lees verder


Scientists Figure Out How the Immune System and Brain Communicate to Control Disease

In a major step in understanding how the nervous system and the immune system interact, scientists at The Feinstein Institute for Medical Research have identified a new anatomical path through which the brain and the spleen communicate. The spleen, once thought to be an unnecessary bit of tissue, is now regarded as an organ where important information from the nervous reaches the immune system. Understanding this process could ultimately lead to treatments that target the spleen to send the right message when fighting human disease. Mauricio Rosas-Ballina, MD, working with colleagues in the laboratory of Kevin J. Tracey, MD, figured out that macrophages in the spleen were making tumor necrosis factor, a powerful inflammation-producing molecule. When they stimulated the vagus nerve, a long nerve that goes from the base of the brain into thoracic and abdominal organs, tumor necrosis factor (TNF) production in the spleen decreased. This study complements previous research performed in Dr. Tracey’s laboratory, which showed that stimulation of the vagus nerve increases survival in laboratory models of sepsis.

Lees verder


Get smart about what you eat and you might actually improve your intelligence

New research findings published online in The FASEB Journal provide more evidence that if we get smart about what we eat, our intelligence can improve. According to MIT scientists, dietary nutrients found in a wide range of foods from infant formula to eggs increase brain synapses and improve cognitive abilities. "I hope human brains will, like those of experimental animals, respond to this kind of treatment by making more brain synapses and thus restoring cognitive abilities," said Richard Wurtman, MD, senior researcher on the project. In the study, gerbils were given various combinations of three compounds needed for healthy brain membranes: choline, found in eggs; uridine monophosphate (UMP) found in beets; and docosahexaenoic acid (DHA), found in fish oils. Other gerbils were given none of these to serve as a baseline. Then they were checked for cognitive changes four weeks later. The scientists found that the gerbils given choline with UMP and/or DHA showed cognitive improvements in tasks thought to be relevant to gerbils, such as navigating mazes. After these tests were concluded, the researchers dissected the mouse brains for a biological cause for the improvement. They found biochemical evidence that there was more than the usual amount of brain synapse activity, which was consistent with behaviors indicating higher intelligence.

Lees verder


Mind Out of Balance, Body Out of Balance

Many of the 40 million American adults who suffer from anxiety disorders also have problems with balance. As increasing numbers of children are diagnosed with anxiety, Tel Aviv University researchers have discovered that the link between balance and anxiety can be assessed at an early age and that something can be done about it before it becomes a problem.

Lees verder


Discovery of new cause of mental retardation simplifies search for treatments

Two to three children in 100 are born with a mental handicap. This can be caused by a genetic defect, but in 80 percent of the cases scientists do not know which genes are responsible. Now, VIB researchers have discovered that, in a portion of these patients, the mental retardation is caused by a two-fold production of two proteins.

Lees verder


Obesity predisposition traced to the brain's reward system

New research links overeating and obesity with the brain system implicated in pleasure and addictive behaviors strengthening the argument that obesity could be approached as an addictive disorder. This is the first study to demonstrate that obesity predisposition is associated with impairments in all mid-brain dopamine systems that are in place early in postnatal life.

Lees verder


Got Sugar? Glucose Affects Our Ability to Resist Temptation

New research from a lab at Florida State University reveals that self-control takes fuel-- literally. When we exercise it, resisting temptations to misbehave, our fuel tank is depleted, making subsequent efforts at self-control more difficult. Florida State psychologist Roy F. Baumeister and his colleagues Kathleen D. Vohs, University of Minnesota, and Dianne M. Tice, Florida State, showed this with an experiment using the Stroop task, a famous way of testing strength of self-control. Participants in this task are shown color words that are printed in different-colored ink (like the word red printed in blue font), and are told to name the color of the ink, not the word. Baumeister found that when participants perform multiple self-control tasks like the Stroop test in a row, they do worse over time. Thus, the ability to control ourselves wanes as it is exercised.

Lees verder


Researchers discover possible markers for mental illness

Researchers have discovered natural genetic differences that might help predict the most effective antipsychotic drugs for particular patients with mental disorders such as schizophrenia, Parkinson's and drug addiction. They found the differences in the gene for a molecule called the dopamine D2 receptor, a protein present on brain cells that are sensitive to the neurotransmitter dopamine.

Lees verder


Cognitive 'fog' of normal aging linked to brain system disruption

Comparisons of the brains of young and old people have revealed that normal aging may cause cognitive decline due to deterioration of the connections among large-scale brain systems. The researchers linked the deterioration to a decrease in the integrity of the brain's "white matter," the tissue containing nerve cells that carry information. The researchers found that the disruption occurred even in the absence of pathology associated with Alzheimer's disease.

Lees verder


Being a control freak aids dividing cells

A dividing cell tags more than 14,000 different sites on its proteins with phosphate, a molecule that typically serves as a signal for a variety of biological processes. This preponderance of signals -- more than twice the number identified by past studies -- suggests that the cell may become a control freak during the division process, regulating each of its parts, no matter how obscure. Understanding how cell division works is essential for understanding a host of diseases and conditions, from cancer to pediatric heart defects.

Lees verder


Jefferson neurosurgeons using new liquid treatment for wide-neck brain aneurysm

Neurological surgeons at Jefferson Hospital for Neuroscience are among the first surgeons in the United States using an FDA-approved liquid system for treating wide-necked brain aneurysms, which could eventually replace current treatments.

Lees verder


Deep brain stimulation may improve memory

A new study found that hypothalamic DBS performed in the treatment of a patient with morbid obesity unexpectedly evoked detailed autobiographical memories.

Lees verder


New Study Shows Compounds From Soy Affect Brain and Reproductive Development

Two hormone-like compounds linked to the consumption of soy-based foods can cause irreversible changes in the structure of the brain, resulting in early-onset puberty and symptoms of advanced menopause in research animals, according to a new study by researchers at North Carolina State University. The study is a breakthrough in determining how these compounds can cause reproductive health problems, as well as in providing a key building block for how to treat these problems.The study is the first to show that the actual physical organization of a region of the brain that is important for female reproduction can be significantly altered by exposure to phytoestrogens – or plant-produced chemicals that mimic hormones – during development. Specifically, the study finds that the compounds alter the sex-specific organization of the hypothalamus – a brain region that is essential to the regulation of puberty and ovulation. The study also shows that the phytoestrogens could cause long-term effects on the female reproductive system.

Lees verder


Study identifies changes to DNA in major depression and suicide

Autopsies usually point to a cause of death but now a study of brain tissue collected during these procedures, may explain an underlying cause of major depression and suicide. The international research group, led by Dr. Michael O. Poulter of Robarts Research Institute at The University of Western Ontario and Dr. Hymie Anisman of the Neuroscience Research Institute at Carleton University, is the first to show that proteins that modify DNA directly are more highly expressed in the brains of people who commit suicide. These proteins are involved in chemically modifying DNA in a process called epigenomic regulation. The paper is published in Biological Psychiatry.

Lees verder


Belief, disbelief and uncertainty activate distinct brain regions

A new study found that belief, disbelief and uncertainty activate distinct regions of the brain, with belief/disbelief affecting areas associated with the pleasantness/unpleasantness of tastes and odors.

Lees verder


Research suggests why scratching is so relieving

In the first study to use imaging technology to see what goes on in the brain when we scratch, researchers at Wake Forest University Baptist Medical Center have uncovered new clues about why scratching may be so relieving – and why it can be hard to stop. The work is reported online in the Journal of Investigative Dermatology and will appear in a future print issue. “Our study shows for the first time how scratching may relieve itch,” said lead author Gil Yosipovitch, M.D., a dermatologist who specializes in itch. “It’s important to understand the mechanism of relief so we can develop more effective treatments. For some people, itch is a chronic condition that affects overall health.” The study involved 13 healthy participants who underwent testing with functional magnetic resonance imaging (MRI) technology that highlights areas of the brain activated during an activity. Participants were scratched on the lower leg with a small brush. The scratching went on for 30 seconds and was then stopped for 30 seconds – for a total of about five minutes.

Lees verder


Structure of important neurotransmitter regulator determined

Researchers from Virginia Tech and the Brookhaven National Laboratory have solved the structure of an enzyme that is critical in the regulation of the neurotransmitter system in the human brain.

Lees verder


New Treatment Can Clear Brain Clots

It's a tiny vacuum cleaner for the brain: A new treatment for stroke victims promises to suction out clogged arteries in hopes of stopping the brain attack before it does permanent harm. Called Penumbra, the newly approved device is the latest in a series of inside-the-artery attempts to boost recovery from stroke, the nation's No. 3 killer.

Lees verder


E-numbers should be banned in food and drink, say MPs

All artificial colourings in food and soft drinks should be banned, a parliamentary committee urged yesterday in a report on the effect of diet on the brain.

Lees verder


Neurocognitive Changes among Elderly Exposed to PCBs/PCDFs in Taiwan

Our study showed dose-dependent neurocognitive deficits in certain aspects of attention, visual memory, and learning ability in women previously exposed to PCBs and PCDFs, but not in exposed men.

Lees verder


Overexcited neurons not good for cell health

A Northwestern University study reports that a mutation in a transcription factor that controls a neurotransmitter in the nematode C. elegans causes an imbalance in neuronal signaling that results in protein damage in target cells. Similar results and consequences on protein folding were found to occur upon exposure to the common toxins nicotine and lindane (a pesticide). Neurons become overexcited and fire incorrect signals too rapidly, resulting in proteins in target muscle cells becoming stressed, misfolding and becoming nonfunctional.

Lees verder


Trigger for brain plasticity identified

Researchers have long sought a factor that can trigger the brain's ability to learn -- recapturing the "sponge-like" quality of childhood. A study coming in the Aug. 8 Cell identifies such a factor. Called Otx2, it causes a key type of cell in the cortex to mature, initiating a critical period -- a window of heightened brain plasticity, when the brain can readily make new connections

Lees verder


Long-ago lead exposure, and possibly other pollutants, may hasten old-age mental decline

Could it be that the "natural" mental decline that afflicts many older people is related to how much lead they absorbed decades before?

Lees verder


Chronic pain harms the brain

People with unrelenting pain are often depressed, anxious and have difficulty making simple decisions. Northwestern University researchers have identified a clue that may explain how suffering long-term pain could trigger these other pain-related symptoms. Researchers found that in people with chronic pain, a front region of the cortex associated with emotion fails to deactivate when it should. It's stuck on full throttle, wearing out neurons and altering their connections.

Lees verder


Obesity may be wired in the brain, rat study suggests

A predisposition for obesity might be wired into the brain from the start, suggests a new study of rats in the February issue of Cell Metabolism, a publication of Cell Press.Rats selectively bred to be prone to obesity show abnormalities in a part of the brain critical for appetite control, the researchers found. Specifically, the researchers show that the obese rats harbor defects in neurons of the arcuate nucleus (ARH) of the hypothalamus, which leaves their brains less responsive to the hunger-suppressing hormone leptin. “The neurodevelopmental differences in these animals can be seen as early as the first week,” said Sebastien Bouret of the University of Southern California. “The results show that obesity can be wired into the brain from early life. The three-million-dollar question now is how to get around this problem.”

Lees verder


How the Brain Decides What to Believe

New research by neuroscientists at Cold Spring Harbor Laboratory suggests that the estimation of confidence that underlies decisions may be the product of a very basic kind of information processing in the brain, shared widely across species and not strictly confined to those, like humans, that are self-aware.

Lees verder


New insight into most common forebrain malformation

St. Jude Children’s Research Hospital scientists have identified one of the molecular mechanisms underlying the genetic brain malformation called holoprosencephaly (HPE). The findings not only yield insights into the most common developmental malformation of the anterior brain and face in newborns, but also help in understanding the intricate process by which the brain forms in the developing fetus.

Lees verder


More brain research suggests "use it or lose it"

Queensland Brain Institute (QBI) scientists have found another important clue to why nerve cells die in neurodegenerative diseases, based on studies of the developing brain.

Lees verder


Researchers block damage to fetal brain following maternal alcohol consumption

In a study on fetal alcohol syndrome, researchers were able to prevent the damage that alcohol causes to cells in a key area of the fetal brain by blocking acid sensitive potassium channels and preventing the acidic environment that alcohol produces. The cerebellum, the portion of the brain that is responsible for balance and muscle coordination, is particularly vulnerable to injury from alcohol during development.

Lees verder


The effect of anemia and blood transfusions on mortality in closed head injury patients

This study supports the need to balance mild anemia with judicious blood product use in the head trauma patient. Given the risk with blood product use, each transfusion should be carefully considered and the patient re-evaluated regularly to determine the need for further intervention.

Lees verder


Parodontitis – danger for heart and brains

Erkrankungen des Zahnhalteapparats wie die so genannte Parodontitis kŲnnen auf Dauer lebensgefšhrliche Folgen haben: Die oft chronischen EntzŁndungen von Zahnfleisch und Kiefer erhŲhen das Risiko fŁr einen Herzinfarkt oder Schlaganfall betršchtlich. Die Ursachen dafŁr sind noch weitgehend ungeklšrt. Eine neue klinische Forschergruppe unter FederfŁhrung der Universitšt Bonn will diese WissenslŁcke schlieŖen. Die Wissenschaftler bearbeiten darin auch die Frage, wodurch parodontale Erkrankungen entstehen und wie sie bekšmpft werden kŲnnen. Die Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) und die Universitšt Bonn fŲrdern das Projekt zunšchst fŁr drei Jahre mit rund 3 Millionen Euro. Es ist deutschlandweit die erste und einzige Klinische Forschergruppe in der Zahnmedizin.

Lees verder


Deep brain stimulation boosts memory

Researchers who were experimenting with ways to control appetite have stumbled across a possible treatment for Alzheimer's and similar disorders.

Lees verder


Short, cold showers may stimulate a part of the brain stem

Jumping into a cold shower could give your grey matter just the boost needed to spark it into a festive mood, claims an American brain-scanning expert.

Lees verder


Anti-cancer drug damages brain vessels

New research may help explain why an anti-cancer drug causes potentially fatal brain inflammation in certain patients. Scientists at Harvard Medical School mimicked the drug's activity in mice and found that it damaged the cell lining that prevents fluid from leaking from the spinal cord into the brain. The results will be published online on Feb. 11 in the Journal of Experimental Medicine.

Lees verder


Identifying blood biomarkers for mood disorders using convergent functional genomics

There are to date no clinical laboratory blood tests for mood disorders. We propose, and provide proof of principle for, a translational convergent approach to help identify and prioritize blood biomarkers of moodstate. Our preliminary studies suggest that blood biomarkers have the potential to offer an unexpectedly informative window into brain functioning and disease state. Panels of such biomarkers may serve as a basis for objective clinical laboratory tests, a longstanding Holy Grail for psychiatry. Biomarker-based tests may help with early intervention and prevention efforts, as well as monitoring response to various treatments.

Lees verder


Sex differences in the brain's serotonin system

A new thesis from the Swedish medical university Karolinska Institutet shows that the brain's serotonin system differs between men and women. The scientists who conducted the study think that they have found one of the reasons why depression and chronic anxiety are more common in women than in men.

Lees verder


'Wiring' in the Brain Influences Personality

Connections between the nerves is one factor determining whether a person welcomes a change or tends to avoid anything new Some people are constantly seeking a new kick; some prefer to stick to tried and tested things. Which group you belong to seems to be connected, inter alia, with the 'wiring' of specific centres of the brain. This was discovered by scientists at the University of Bonn using a new method. Even how much acceptance people seek is apparently also determined by nerve fibres in the brain. The study will appear in the next issue of the journal Nature Neuroscience (doi: 10.1038/nn.2228).

Lees verder


Adult brain neurons can remodel connections

Overturning a century of prevailing thought, scientists are finding that neurons in the adult brain can remodel their connections. In work reported in the Nov. 24 online edition of the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Elly Nedivi, associate professor of neurobiology at the Picower Institute for Learning and Memory, and colleagues found that a type of neuron implicated in autism spectrum disorders remodels itself in a strip of brain tissue only as thick as four sheets of tissue paper at the upper border of cortical layer 2.

Lees verder


Nitric oxide can alter brain function

Research from the Medical Research Council (MRC) Toxicology Unit at the University of Leicester shows that nitric oxide (NO) can change the computational ability of the brain. This finding has implications for the treatment of neurodegenerative diseases such as Alzheimer’s Disease and our understanding of brain function more generally. The research is led by Professor Ian Forsythe and is reported in the journal Neuron on 26th November. Professor Forsythe, of the MRC Toxicology Unit, explains: “It is well known that nerve cells communicate via the synapse – the site at which chemical messengers (neurotransmitters such as acetylcholine or glutamate) are packaged and then released under tight control to influence their neighbours.“Nitric oxide is a chemical messenger which cannot be stored and can rapidly diffuse across cell membranes to act at remote sites (in contrast to conventional neurotransmitters which cannot pass across cell membranes). “It is broadly localized in the central nervous system, where it influences synaptic transmission and contributes to learning and memory mechanisms. However, because it is normally released in such minute quantities and is so labile, it is very difficult to study. “We have exploited an in vitro preparation of a giant synapse -called the calyx of Held, developed here at the University of Leicester in the 1990s- and its target in the auditory pathway to explore nitric oxide signalling in the brain.

Lees verder


Baffling chronic pain linked to rewiring of brain

Scientists peered at the brains of people with a baffling chronic pain condition and discovered something surprising. Their brains looked like an inept cable guy had changed the hookups, rewiring the areas related to emotion, pain perception and the temperature of their skin. The new finding by scientists at Northwestern University's Feinberg School of Medicine, begins to explain a mysterious condition that the medical community had doubted was real. The people whose brains were examined have a chronic pain condition called complex region pain syndrome (CRPS.) It's a pernicious and nasty condition that usually begins with an injury causing significant damage to the hand or the foot. For the majority of people, the pain from the injury disappears once the limb is healed. But for 5 percent of the patients, the pain rages on long past the healing, sometimes for the rest of people's lives. About 200,00 people in the U.S. have this condition. In a hand injury, for example, the pain may radiate from the initial injury site and spread to the whole arm or even the entire body. People also experience changes in skin color to blue or red as well as skin temperature (hotter at first, then becoming colder as the condition turns chronic.) Their immune system also shifts into overdrive, indicated by a hike in blood immune markers.The changes in the brain take place in the network of tiny, white "cables" that dispatch messages between the neurons. This is called the brain's white matter. Several years ago, Northwestern researchers discovered chronic pain caused the regions in the brain that contain the neurons -- called gray matter because of it looks gray -- to atrophy.

Lees verder


An emergency brake in the brain

Brain researchers at the University of Oslo in Norway have penetrated deeply into the innermost secrets of the brain to find out how brain cells can survive a stroke. Strokes are usually caused by occlusion of one of the blood vessels in the brain. When blood is prevented from supplying vital oxygen and energy to the brain cells, their electrochemical balance is upset, and they cause damage to themselves and to the surrounding brain cells before they collapse and die. Often this affects the memory centre, the hippocampus, where the cells are particularly vulnerable. There is hope, however. New research results indicate that the brain cells are equipped with an ingenious mechanism that can save them in extreme emergencies.

Lees verder


Exercise helps prevent age-related brain changes in older adults

Older adults who exercise regularly show increased cerebral blood flow and a greater number of small blood vessels in the brain, according to findings presented today at the annual meeting of the Radiological Society of North America (RSNA). The study, conducted at the University of North Carolina (UNC) – Chapel Hill, is the first to compare brain scans of older adults who exercise to brain scans of those who do not. "Our results show that exercise may reduce age-related changes in brain vasculature and blood flow," said presenter Feraz Rahman, M.S., currently a medical student at Jefferson Medical College in Philadelphia. "Other studies have shown that exercise prevents cognitive decline in the elderly. The blood vessel and flow differences may be one reason." The researchers recruited 12 healthy adults, age 60 to 76. Six of the adults had participated in aerobic exercise for three or more hours per week over the last 10 years, and six exercised less than one hour per week. All of the volunteers underwent MRI to determine cerebral blood flow and MR angiography to depict blood vessels in the brain.

Lees verder


Culture influences brain function

People from different cultures use their brains differently to solve the same visual perceptual tasks, MIT researchers and colleagues report in the first brain imaging study of its kind.

Lees verder


Auditory neurons in humans far more sensitive to fine sound frequencies than most mammals

Measuring the response of single cells in humans, UCLA researchers have discovered that auditory neurons in our brains can discern the subtlest of sound frequencies, far superior to what almost all non-human animals can discern.

Lees verder


Maintaining the brain's wiring in aging and disease

Researchers at the Babraham Institute near Cambridge, supported by the Alzheimer's Research Trust and the Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), have discovered that the brain's circuitry survives longer than previously thought in diseases of ageing such as Alzheimer's disease. The findings were published today in the journal Brain. Alzheimer's disease causes nerve cells in the brain to die, resulting in problems with memory, speech and understanding. Little is known about how the nerve cells die, but this new research has revealed how they first lose the ability to communicate with each other, before deteriorating further. "We've all experienced how useless a computer is without broadband. The same is true for a nerve cell (neuron) in the brain whose wiring (axons and dendrites) has been lost or damaged," explained Dr Michael Coleman the project's lead researcher. "Once the routes of communication are permanently down, the neuron will never again contribute to learning and memory, because these 'wires' do not re-grow in the human brain." But axons and dendrites are much more than inert fibre-optic wires. They are homes to the world's smallest transport tracks. Every one of our hundred billion nerve cells continuously shuttles hundreds of proteins and intracellular packages out along its axons and dendrites, and back again, during every minute of every day. Without this process, the wires cannot be maintained and the nervous system will cease to function within a few hours.

Lees verder


New target discovered to treat epileptic seizures following brain trauma or stroke

New therapies for some forms of epilepsy may soon be possible, thanks to a discovery made by a team of University of British Columbia and Vancouver Coastal Health Research Institute neuroscience researchers. The researchers found that hemichannels -- the same channels the researchers previously found to that cause cell death following a stroke -- may also cause epileptic seizures that occur following head trauma or a stroke.

Lees verder


Why omega-3 fatty acid might be brain food

Studies on rodents and people suggest a diet rich in DHA, an omega-3 fatty acid found in fish oil, helps delay or prevent Alzheimer's disease. Now University of California, Los Angeles researchers have come up with a possible explanation.

Lees verder


 

 

 


View My Stats