Nieuws hart en vaatziekten


balk2.jpg (42734 bytes)


Belangrijker voor hartpatiŽnten om actief te zijn dan slank

Geen gewichtsverlies, maar verhoogde lichamelijke activiteit geeft personen met coronaire hartziekten een langer Ďtweede levení, volgens een nieuwe studie, uitgevoerd door de Norwegian University of Science and Technology (NTNU). NTNU-onderzoekers hebben ontdekt dat hartpatiŽnten zwaarder kunnen worden zonder hun gezondheid in gevaar te brengen, maar significante gezondheidsrisicoís lopen met in hun luie stoel zitten.

Lees verder


Niveaus geslachtshormonen veranderen het risico op hartziektes bij oudere vrouwen

Onderzoekers melden dat een analyse van verzamelde data van meer dan 2800 postmenopauzale vrouwen nieuw bewijs heeft opgeleverd dat een verhoudingsgewijs hoger gehalte aan mannelijke geslachtshormonen ten opzichte van vrouwelijke samenhangt met een significant verhoogd relatief risico op cardiovasculaire ziektes.

Lees verder


Vroegtijdige blootstelling aan BPA kan de hartfunctie beÔnvloeden

Studie op proefdieren onderzoekt de impact die hormoonverstoorders hebben op cardiovasculaire functie, raadt onderzoek aan naar alternatieve biomaterialen voor medische hulpmiddelen, gebruikt in ziekenhuizen.

Lees verder


Meer bewegen kan het hart verjongen

In een nieuwe, met muizen uitgevoerde studie, ontdekten onderzoekers van het Harvard Department of Stem Cell and Regenerative Biology (HSCRB), Massachusetts General Hospital (MGH), Harvard Medical School (HMS), en het Harvard Stem Cell Institute (HSCI), ťťn reden waarom beweging heilzaam kan zijn: het stimuleert het hart om nieuwe spiercellen aan te maken, zowel onder normale omstandigheden als na een hartaanval.

Lees verder


Stress bij open hart operaties verlaagt vitamine D gehalte aanzienlijk, maar suppletie helpt...

De stress rond open hart operaties verlaagt het vitamine D gehalte van de patiŽnt aanzienlijk, maar onderzoekers ontdekten dat agressieve suppletie met vitamine D3, net voor en na de operatie, de waargenomen terugval van vitamine D totaal teniet kan doen.

Lees verder


Brengen pijnstillers verschillende hart-risicoís met zich mee?

Eerdere studies suggereerden dat niet-steroÔde ontstekingsremmende drugs ( NSAIDís) gelinkt kunnen zijn met hogere cardiovasculaire risicoís, maar weinige hebben potentiŽle verschillende cardiovasculaire risicoís geŽvalueerd tussen NSAID klassen of bij individuele NSAIDís tegenover elkaar gezet.

Lees verder


Vetweefdepots brengen de gezondheid van het hart in gevaar

Hartfalen is een chronische ziekte die niet moet worden onderschat. Tussen een en twee derde van de patiŽnten met hartfalen sterft binnen vijf jaar aan de ziekte. Terwijl hij onderzoek deed naar de moleculaire oorzaken van hartfalen en naar nieuwe manieren om dit te behandelen, heeft een op Charitť gebaseerde werkgroep, geleid door Prof. Dr. Ulrich Kintscher, vastgesteld dat veranderingen in het vetmetabolisme van vetweefsel van invloed zijn op de ontwikkeling van ziekten.

Lees verder


Supplementen van bietensap kunnen helpen bij hartfalen

Volgens een nieuw onderzoek kunnen supplementen van bietenensap de toestand van patiŽnten met hartfalen verbeteren. Bewegen is een sleutelfactor die verband houdt met de kwaliteit van leven en zelfs overleving van deze patiŽnten. De studie onderzocht de invloed van nitraat, in de vorm van supplementen uit bietensap, op de inspanningscapaciteiten van acht patiŽnten met hartfalen met verminderde ejectiefractie, een aandoening waarbij de hartspier niet effectief samentrekt en niet genoeg zuurstofrijk bloed in het lichaam kan pompen.

Lees verder


Zonlicht kan helpen om cardiovasculaire schade te genezen of te voorkomen

Een nieuwe studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Ohio suggereert dat een beetje meer zonlicht kan helpen de schade aan het cardiovasculair systeem te herstellen. De studie toont aan dat vitamine D3 - die van nature door het lichaam wordt aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon - de schade aan het cardiovasculair systeem, veroorzaakt door verschillende ziekten, waaronder hypertensie, diabetes en atherosclerose, aanzienlijk kan herstellen.

Lees verder


Buurtfactoren kunnen hartfalen voorspellen

Socio-economische factoren op wijkniveau kunnen het risico op hartfalen aanzienlijk beter voorspellen dan individuele gezondheidsfactoren en sociaaleconomische status, aldus nieuw onderzoek in Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, een tijdschrift van de American Heart Association.

Lees verder


Overtollig vet verstoort het energiesysteem van de hartcel

Lipidenoverbelasting in hartcellen verandert de mitochondriale vorm en verstoort het cardiaal mitochondriaal netwerk. Een studie aan de University of Iowa heeft aangetoond dat overtollig vet in het hart, een veel voorkomend kenmerk bij diabetes en obesitas, het essentiŽel vermogen van de cellen om energie te produceren kan schaden. Onderzoekers geloven dat het mechanisme kan bijdragen aan het twee- tot vijfvoudige verhoogd risico op hartfalen bij mensen met diabetes.

Lees verder


Tai Chi houdt belofte in bij cardiologische revalidatie

Voorlopig onderzoek, gepubliceerd in ĎJournal of the American Heart Associationí, het Open Access Journal van de American Heart Association / American Stroke Association, vormen de langzame en zachte bewegingen van Tai Chi een veelbelovende alternatieve oefenoptie voor patiŽnten die traditionele cardiologiesche revalidatie weigeren.

Lees verder


Kwaliteit van een relatie heeft invloed op de gezondheid van het hart

Het beschikbaar onderzoek wijst op een associatie tussen de burgerlijke staat en de gezondheid, maar het is niet duidelijk of deze waargenomen link beÔnvloed wordt door de gezondheid van mensen die huwen of door de beschermende effecten van het huwelijk zelf. De meeste studies die de kwaliteit van de burger en het risico op hart- en vaatziekten hebben onderzocht, hebben zich op ťťn punt in de tijd geconcentreerd in plaats van het mogelijke effect van veranderingen over een verloop van tijd te onderzoeken.

Lees verder


Laag niveau serum calcium kan risico hartstilstand verhogen

Plotselinge hartstilstand (SCA) is fataal voor meer dan 90% van de patiŽnten, en meer dan de helft van de mannen en bijna 70% van de vrouwen die aan SCA sterven hebben geen klinische geschiedenis van hartaandoeningen voor deze cardiale gebeurtenis. Het is ťťn van de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten en treft meer mensen dan kanker. De hoeveelheid patiŽnten die aan SCA lijden, worden niet beschouwd als een hoog risico onder de huidige richtlijnen. Deze ontnuchterende vaststelling leidde tot de zoektocht naar eenvoudige en relatief goedkope manieren om individuŽn te identificeren met een hoger risico op SCA. In een studie verschenen in Mayo Clinic Proceedings vonden onderzoekers dat personen met een lager calciumgehalte in het bloed, een hoger risico hebben op SCA dan die met hogere calciumgehalten.

Lees verder


Luchttemperatuur mogelijk externe trigger hartaanval

Een 16-jarige studie bij meer dan 280.000 patiŽnten heeft uitgewezen dat luchttemperatuur een mogelijke externe trigger is voor een hartaanval. De uitkomsten worden vandaag gepresenteerd tijdens het ESC Congres. ďEr is seizoensvariatie in het ontstaan van hartaanvallen, met minder gevallen in de zomer en de meeste in de winter,Ē zegt hoofdauteur Dr. Moman A. Mohammad van het Department of Cardiology van de Lund universiteit, Skane University Hospital, Lund, Zweden. ďHet is onduidelijk of dit komt door koudere temperaturen of gedragsveranderingen.Ē

Lees verder


Zwarte chocolade met olijfolie verbeteren cardiovasculair risicoprofiel

ďVan een gezond dieet is bekend het risico op hart- en vaatziekten te verminderen," zei hoofdauteur Dr Rossella Di Stefano, cardioloog aan de Universiteit van Pisa, ItaliŽ. "Vruchten en groenten oefenen hun beschermende effecten uit door hun polyfenolen, die vooral voorkomen in cacao, olijfolie en appelen. Uit onderzoek blijkt dat de Italiaanse Panaia rode appel zeer hoge niveaus bevat van polyfenolen en antioxidanten."

Lees verder


Stamcellen uit een jong hart verjongen mogelijk oud hart aldus studie

Infusies van hartstamcellen zouden mogelijk ooit kunnen zorgen voor het terugdraaien van het verouderingsproces in het menselijke hart, waardoor ouderen zich jonger kunnen gaan gedragen, aldus een nieuwe studie van Cedars-Sinai Heart Institute.

Lees verder


Calcium in slagaders beÔnvloedt risico op hartaanval

PatiŽnten zonder calciumopbouw in de kransslagaders hadden een significant lager risico op toekomstige hartaanvallen of een beroerte ondanks andere risicofactoren zoals diabetes, hoge bloeddruk of slechte cholesterolgehalten, blijkt uit onderzoek van UT Southwestern cardiologen.

Lees verder


Nieuwe ontdekking zou weefselschade veroorzaakt door hartaanvallen ongedaan kunnen maken

Een nieuwe ontdekking door wetenschappers van de universiteit van Bristol helpt om te verklaren hoe cellen die bloedvaten omringen, pericyten genaamd, nieuwe bloedvaten tot groei stimuleren waarbij het hormoon leptine een sleutelrol speelt. Leptine wordt geproduceerd door vetcellen hetgeen helpt om de energiebalans in het lichaam te reguleren door de eetlust te remmen.

Lees verder


Cacao en chocola zijn niet enkel traktaties, ze zijn goed voor je cognitie

Italiaanse onderzoekers (her)bekijken de beschikbare literatuur en komen tot een veelbelovende conclusie: cacao kan beschouwd worden als een voedingssupplement dat de menselijke cognitie beschermt en verschillende vormen van cognitieve achteruitgang kan tegengaan. Een evenwichtig dieet is chocola in beide handen-- een zin die vaak gebruikt wordt om iemands snoepgedrag met betrekking tot chocola te rechtvaardigen.

Lees verder


Borstimplantaten kunnen een ECG belemmeren en leiden tot een valse hartaanval diagnose

Borstimplantaten kunnen,volgens een onderzoek dat vandaag is gepresenteerd op EHRA EUROPACE - CARDIOSTIM 2017.1, een elektrocardiogram (ECG) belemmeren en kunnen leiden tot een valse hartaanval diagnose.. ďOnze ervaring laat zien dat borstimplantaten het moeilijk maken om via echocardiografie het hart te zien omdat echografie niet door het implantaat heen kan dringen,Ē zegt hoofdauteur Dr Sok-Sithikun Bun, een cardioloog van het Princess Grace Hospital in Monaco. ďWe wilden weten of implantaten ook een ECG verstoren.Ē

Lees verder


Sommige hartpatiŽnten hebben wellicht geen baat bij bŤtablokkers

Nieuw onderzoek betwist gevestigde medische praktijk om alle hartaanvalpatiŽnten bŤtablokkers voor te schrijven. Het onderzoek, uitgevoerd door een team van de Universiteit van Leeds, keek naar patiŽnten die een hartaanval hadden gehad maar niet leden aan hartfalen; een complicatie bij een hartaanval waarbij de hartspier beschadigd raakt en niet meer goed functioneert.

Lees verder


Diesel vervuiling in verband gebracht met hartschade

Er is sterk bewijs dat de deeltjes (PM) die voornamelijk uitgestoten worden door diesel wegvoertuigen, worden geassocieerd met een verhoogd risico op een hartaanval, hartfalen en de doodĒ, zei hoofdschrijver Dr Nay Aung, Cardioloog en onderzoeker bij Wellcome Trust, William Harvey Research Instituut, Queen Mary University of London, Verenigd Koninkrijk. "Dit lijkt te worden aangedreven door een ontstekingsreactie - inademing van fijne deeltjes (PM 2.5) veroorzaakt gelokaliseerde ontsteking van de longen gevolgd door een systemische ontsteking die het hele lichaam beÔnvloedt. "

Lees verder


Chocolade kan het risico op onregelmatige hartslag verminderen

In een grote studie van mannen en vrouwen in Denemarken onder leiding van onderzoekers aan de Harvard TH Chan School of Public Health en uit Denemarken vond men dat het consumeren van matige hoeveelheden chocolade een significant lager risico op atriale fibrillatie (AF) - een algemeen en gevaarlijk type onregelmatige hartslag - geeft.

Lees verder


Beweging en vitamine D samen beter voor de gezondheid van het hart

Johns Hopkins onderzoekers rapporteren dat een analyse van onderzoeksrapporten en gezondheidsgegevens van meer dan 10.000 Amerikaanse volwassenen over bijna 20 jaar een synergistisch verband aantoont tussen voldoende beweging en voldoende vitamine D en vermindering van het risico op hartaanvallen en beroertes.

Lees verder


Niet-O-bloedgroepen in verband met een hoger risico op een hartaanval

Het hebben van een niet-O-bloedgroep wordt geassocieerd met een hoger risico op een hartaanval, volgens het onderzoek dat vandaag is gepresenteerd bij Heart Failure 2017 en het 4e Wereld Congres bij Acute Hartfalen. Hoofd auteur Tessa Kole, een student met een meester graad aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, Nederland, zei: " De suggestie wordt gewekt dat mensen met niet-O-bloedgroepen (A, B, AB) een hoger risico zouden hebben op hartaanvallen en algemene Cardiovasculaire sterfte, maar deze suggestie komt uit case-control studies die weinig bewijsmateriaal hebben. Als dit bevestigd wordt, kan dit belangrijke gevolgen hebben voor op de persoon afgestemde medicijnen. "

Lees verder


Zinkvoorziening heeft effect op de gezondheid van het hart

Naast effect op de essentiele stofwisselingsprocessen heeft het zinkgehalte in het lichaam ook invloed op het hart. Als oxidatieve stress zich voordoet zou een zinktekort de oorzaak kunnen zijn, hetgeen al dan niet kan worden vastgesteld door de hartspier te onderzoeken. Een studie aan de Technische Universiteit van Munich (TUM) toont het verband aan tussen de totale hoeveelheid zink in het lichaam en de hartfunctie.

Lees verder


Relatie grijze haren en verhoogde kans op hartaandoeningen bij mannen

Grijze haren zijn gelinkt aan een verhoogd risico op hartaandoeningen bij mannen blijkt uit onderzoek dat vandaag gepresenteerd is bij EuroPrevent. ďVeroudering is een onvermijdelijke risicofactor voor de kransslagaders en wordt geassioceerd met dermatologische tekenen die een signaal kunnen zijn van een verhoogd risicoĒ zegt dr. Irini Samuel, cardioloog aan de Universiteit van Cairo, Egypte. ďMeer onderzoek is nodig naar huid-signalen van risico's die ons in staat zouden kunnen stellen om vroeger in te grijpen in het proces van hart- en vaataandoeningen.Ē.

Lees verder


Sommige bloedverdunners kunnen risico op hartaanval verhogen

In een nieuwe studie is onderzocht of bepaalde bloedverdunnende medicatie ter voorkoming van beroertes bij patiŽnten met boezemfibrilleren het risico op een hartaanval zou kunnen verhogen.

Lees verder


Schouderpijn teken van verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Heffen, vervoeren en verpakken kunnen een fysieke belasting zijn en de oorzaak van schouderpijn. Maar nu blijkt dat er nog een andere reden zou kunnen zijn van schouderpijn. Een nieuwe studie geleid door onderzoekers aan de Universiteit van Utah School of Medicine ontdekte dat mensen met symptomen van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten meer kans hebben op schouderproblemen, pijn in de gewrichten en rotator cuff scheuren.

Lees verder


Rood vlees heeft een neutraal effect op het risico op hart- en vaatziekten

West Lafayette, Ind. - Volgens een nieuwe beoordeling van klinische proeven aan de Purdue University, heeft het eten van rood vlees in hoeveelheden boven wat meestal wordt aangeraden op korte termijn geen invloed op het risico op cardiovasculaire ziekten, zoals bloeddruk en cholesterolgehalte in het bloed,

Lees verder


Dr. Mercola Interviewt Dr. Cowan

Natural Health Expert and Mercola.com Founder Dr. Joseph Mercola interviews Book Author Dr. Thomas Cowan, on his book "Human Heart, Cosmic Heart: A Doctorís Quest to Understand, Treat, and Prevent Cardiovascular Disease."


Moeten gezonde mensen preventief aspirine gaan slikken ?


Associatie tussen suikerhoudende voeding en coronaire hartziektes

Welk verband is er tussen voeding en drank met toegevoegde suiker en coronaire hartziektes? Tot voor kort was de vraag ontoereikend beantwoord door onderzoek, maar een uitgebreide studie van de Universiteit van Lund in Zweden heeft daar inmiddels verandering in gebracht. De studie richtte zich op sucrose. Sucrose komt van nature voor in groenten en fruit, maar de meerderheid van onze consumptie is langs toegevoegde sucrose. Naast gezoete dranken, gebak en snoep, wordt sucrose toegevoegd aan veel gewone voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, brood en jam. In Zweden is sucrose de meest voorkomende vorm van toegevoegde suiker.

Lees verder


Cacao verbetert cardiovasculaire biomarkers

Tot blijdschap van chololadeliefhebbers blijkt uit een aantal recente studies die met verschillende methodes zijn uitgevoerd dat samenstellingen in cacao, de zogenoemde flavanolen goed zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. Een systematische review en meta-analyse van 19 randomized controlled trials (RCT's) over cacaoconsumptie onthult ondersteunend bewijs.

Lees verder


De herinnering aan een hartaanval wordt opgeslagen in onze genen

Zowel omgevings- als erfelijke factoren beÔnvloeden het risico op cardiovasculaire ziektes. Uit een nieuw onderzoek van de Uppsala Universiteit in Zweden blijkt nu dat de herinnering aan een hartaanval kan worden opgeslagen in onze genen door epigenetische veranderingen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Human Molecular Genetics. We erven onze genen bij de geboorte van onze ouders. Tijdens ons leven doen zich chemische aanpassingen van het DNA voor die genen aan- of uitschakelen. Dit zijn de zogenaamde epigenetische veranderingen. Deze veranderingen kunnen leiden tot het ontstaan van verschillende ziektes.

Lees verder


Na een hartaanval kunnen injectable gels verder hartfalen voorkomen

Tijdens een hartaanval blokkeren samengeklonterde, vernauwde aderen de bloedtoevoer, waardoor celweefsel beschadigd of vernietigd wordt. Maar de schade is nog niet ten einde nadat de hevige pijn is afgenomen. In plaats daarvan worden de hartwanden dunner, het orgaan wordt groter, en er vormt zich littekenweefsel.

Lees verder


Dieet gekoppeld aan hart- en vaatziekten kan worden beÔnvloed door darmflora

In de afgelopen vijf jaar hebben sommige wetenschappers gewaarschuwd tegen het eten van eieren en vlees, omdat deze voedingsmiddelen een gemeenschappelijke dieet verbinding trimethylamine N-oxide (TMAO) vormen dat volgens onderzoek een rol zou spelen bij hart- en vaatziekten.

Lees verder


Verkeerslawaai verhoogt risico op hartaanval

Het risico op een hartaanval wordt groter naarmate je meer aan verkeersgeluiden wordt blootgesteld. De verhoging van het risico is het grootst bij verkeerslawaai van wegen en treinen, minder bij lawaai van vliegtuigen. Dit zijn de conclusies die Andreas Seidler en zijn medeauteurs trokken in het tijdschrift Deutsches ńrzteblatt International, na het evalueren van informatie afkomstig van wettelijke zorgverzekeraars.

Lees verder


Het hart, de keizer der organen

In een onderzoek door een Amerikaanse cardioloog is ontdekt, dat het hart een eigen brein heeft en dat er meer signalen van het hart naar de hersenen gaan dan andersom. Ook reageert het hart veel eerder op gebeurtenissen om ons heen dan de hersenen en dat gevoelens veel krachtiger zijn dan gedachten. Verder blijkt uit onderzoek dat de communicatie tussen hart en hersenen via de variatie van het hartritme verloopt.

Lees verder


Wisselende nachtdiensten en het risico op hartziekten

Onder geregistreerde verpleegsters, die wisselende nachtdiensten draaien gedurende 5 jaar of meer, bestaat een licht verhoogd risico op hartziektes, volgens een onderzoek, wat gepubliceerd is in een uitgave van JAMA van 26 april.

Lees verder


Mediterraan dieet verlaagt risico hartaanvallen en beroertes 

Een "mediterraan" dieet, rijk aan fruit, groenten, vis en ongeraffineerde voedingsmiddelen, is gekoppeld aan een lager risico op een hartaanval en beroerte bij mensen die al hart-en vaatziekten hebben, volgens een studie bij meer dan 15.000 mensen in 39 landen over de hele wereld.

Lees verder


Kan een gecombineerd voedingssupplement hart- en vaatziekten helpen voorkomen?

Volgens een nieuwe studie geeft de combinatie van visolie, cacao-extract en fytosterolen in een voedingssupplement nieuwe hoop in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Een gezamenlijke studie van wetenschappers aan de Universiteit van Cardiff en voedingssupplement fabrikant 'Caltech Ltd' uit South Wales, onderzoekt de mogelijkheden van het combineren van de drie ingrediŽnten als een middel om atherosclerose te voorkomen.

Lees verder


Vitamine D verbetert hartfunctie

Een dagelijkse dosis vitamine D3 verbetert de hartfunctie van mensen met chronisch hartfalen, is de uitkomst van een vijfjarig onderzoeksproject van de universiteit van Leeds. Het is het eerste bewijs dat vitamine D3 de hartfunctie kan verbeteren van mensen met hartspierzwakte - bekend als hartfalen.

Lees verder


Stamceltherapie verbetert resultaten bij ernstig hartfalen

Uit een studie, gepresenteerd op de ĎAmerican College of Cardiology 65th Annual Scientific Sessioní, blijkt dat een nieuwe stamceltherapie een aanzienlijke verbetering van de gezondheid geeft op lange termijn bij patiŽnten met een ernstig eindstadium van hartfalen.

Lees verder


Hoe kun je hartproblemen zoals Angina met een plantaardig dieet behandelen?


Paleodieet kan het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verminderen

Nieuwe rapporten stellen dat een Paleodieet, zwaarlijvige postmenopauzale vrouwen kan helpen gewicht te verliezen, hun circulerend vetzuurprofiel te verbeteren en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te verlagen.

Lees verder


Glucose-etende immuuncellen wakkeren wellicht coronaire hartziekten aan, aldus Stanford studie

Zeer agressieve immuuncellen, die zich ophouden in plaque in de wanden van de aderen en die zich volproppen met glucose, lijken de grote drijvende kracht te zijn achter coronaire hartziekte, blijkt uit een studie van de Stanford University School of Medicine.

Lees verder


Hoge niveaus van intense oefening kunnen ongezond zijn voor het hart

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hoge niveaus van intense oefening cardiotoxisch kunnen zijn en permanente structurele veranderingen aan het hart kunnen aanbrengen bij sommige vatbare personen wat kan leiden tot aritmie (hartritmestoornissen).

Lees verder


Waarom je tandarts een hartaanval kan voorkomen


Medicatie voor het microbioom kan hartaandoeningen behandelen

Suppletie met een bestanddeel dat overvloedig aanwezig is in rode wijn en olijfolie verhinderden dat darm microben ongezond voedsel naar metabolische bijproducten omzetten die bloedvaten verstoppen.

Lees verder


Overheid en Hartstichting zelf schuldig aan stijging hartproblemen

Vandaag waarschuwen het RIVM en de Hartstichting voor een tsunami aan hart- en vaatziekten door roken, hoge bloeddruk, gebrek aan beweging en overgewicht. Uit wereldwijd wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat een verkeerd voedingsadvies door de Nederlandse overheid en Hartstichting mede de boosdoener is.

Lees verder


Voedingsindustrie kan helpen hart- en vaatziektes te verminderen door toevoeging van zeewier aan producten

Het toevoegen van zeewier aan bewerkt voedsel zoals diepvriespizzaís, hotdogs en gedroogde pasta, kan leiden tot vermindering van cardiovasculaire ziektes, is de conclusie van een nieuw wetenschappelijk artikel. Eťn van de voorstellen is om 5% van het meel in pizzadeeg te vervangen door gedroogd en gemalen zeewier.

Lees verder


Dr Kim Williams - vertelt over de echte oorzaak van hartziekte

Dr. Williams has published numerous peer reviewed articles, monographs, book chapters, editorials, and review articles in the field of nuclear cardiology and minority health issues, with emphasis on education and innovations in perfusion imaging and quantitation of ventricular function. His research interests include selective adenosine receptor agonists, fluorinated perfusion PET imaging, health care disparities and payment policy, and appropriate use of cardiac imaging.


Statin Nation 2 - over de echte oorzaak van hartziekten

STATIN NATION II, Part 1 from Justin Smith on Vimeo.

STATIN NATION II trailer


Verband gevonden tussen luchtverontreiniging en hart- en vaatziekten

Onderzoekers aan de 'Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health' hebben een verband vastgesteld tussen hogere niveaus van een specifieke vorm van luchtvervuiling in de grote stedelijke gebieden en een toename van cardiovasculaire gerelateerde ziekenhuisopnamen zoals hartaanvallen bij mensen van 65 jaar en ouder.

Lees verder


Het schokkende verhaal achter politie tasers - killing them safely


Nieuwe manier om een ​​gebroken hart te repareren?

Ontdekking kan tot nieuwe behandelingen van hartziekten leiden. Door het volgen van een enkele cel in een groeiend hart, hebben wetenschappers van de Stanford University een celtype ontdekt dat beschadigde bloedvaten kan repareren.

Lees verder


Jonge volwassenen die in vervuilde steden leven, vertonen vroegtijdige tekenen van cardiovasculaire risicoís

Jonge volwassenen die in een vervuilde stad leven, vertonen vroegtijdige tekenen van cardiovasculaire risicoís, volgens onderzoek dat gepresenteerd is door Dr. Krzysztof Bryniarski van de Jagiellonian University in Krakow, Polen, op het ESC Congress.

Lees verder


Genezende Illusie Ė deel I - Column Hans Zevenboom

ĎMijn opdracht is de Ďfarma-schurkení en u wakker te schudden! Want ÖÖ de ziel heeft zorg nodig! Het schrijven van dit artikeltje is allemaal begonnen met ťťn simpele vraag? Waarom krijgen dieren gťťn hartinfarct, maar mensen wel! Hoe kan dat? Dieren krijgen geen hartinfarct, omdat zij in hun lichaam vitamine C produceren waardoor hun bloedvatwanden beschermd worden. De mens is niet in staat zijn zelf vitamine C te produceren, veroorzaakt door een vitaminetekort in een gezonde voeding een verzwakking van deze wanden.

Lees verder


Vergeet cholesterol - dit is schadelijker voor je hart


Knie en heup vervangingen kunnen slecht zijn voor het hart

Verhoogd risico op hartaanval onmiddellijk na artroplastische chirurgie
In tegenstelling tot recente berichten, vonden Boston onderzoekers dat artrose patiŽnten - die een totale knie of heup vervangingsoperatie hadden ondergaan, bekend als artroplastiek - een verhoogd risico op hartaanval (myocardiaal infarct) hadden in de directe postoperatieve periode.

Lees verder


Lichaamstemperatuur kan hartstilstand veroorzaken

Wetenschappers, waaronder SFU professor Peter Ruben, hebben ontdekt dat overlijden door hartstilstand, veroorzaakt door hartritmestoornis, op gang gebracht kan worden door veranderingen in de lichaamstemperatuur. De studie is gepubliceerd in het Journal of Physiology.  De voetballer die dood neervalt tijdens de wedstrijd, of een kind dat tijdens de slaap overlijdt, is vaak het slachtoffer van hartritmestoornis. Plotselinge hartstilstand heeft verschillende oorzaken, waaronder erfelijke mutaties in onze door DNA beÔnvloede structuur en functie van proteÔnen in het hart.

Lees verder


Oude kruidentherapie kan cardiale hypertrofie bij muizen voorkomen en ombuigen

In het 14 april nummer van het online tijdschrift Nature Communications rapporteren onderzoekers dat een natuurlijke stof, afkomstig van de bast van de magnolia boom, het hart kan beschermen tegen hypertrofie, een verdikking van de hartspier die vaak veroorzaakt wordt door een chronische hoge bloeddruk en die kan leiden tot hartfalen.

Lees verder


Een dankbaar hart is een gezonder hart

Het herkennen en dankbaar te zijn voor de positieve aspecten van het leven kan leiden tot een betere mentale en uiteindelijk fysieke gezondheid bij patiŽnten met asymptomatisch hartfalen, volgens onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association. "Wij bevonden dat meer dankbaarheid van deze patiŽnten werd geassocieerd met een betere stemming, beter slapen, minder vermoeidheid en lagere niveaus van inflammatoire biomarkers gerelateerd aan gezondheid van het hart," zei auteur Paul J. Mills, PhD.

Lees verder


Antidepressivum Zoloft vermeerdert slagaderverkalking in diermodel

Volgens een studie door onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center veroorzaakt een veel voorgeschreven antidepressivum tot een zesvoudige toename van atherosclerose plaque in de kransslagaders van niet menselijke primaten. Coronaire atherosclerose is de primaire oorzaak van hartaanvallen.

Lees verder


Adolescente energiedrankjes kunnen risicoís inhouden
voor het hart

Cardiologen dringen er bij artsen, ouders en opvoeders op aan om het drinken van energiedranken door adolescenten in de gaten te houden. De snelle stijging van de populariteit van energiedrankjes (EVs), vooral onder adolescenten (10-19 jaar) en jonge volwassenen, heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van het hart.

Lees verder


De misleidende voedingsaanbevelingen aangevallen

Steeds weer opnieuw hebben wetenschappers gedocumenteerd dat er geen bewijs stoelt achter de bewering dat een hoge inname van verzadigd vet atherosclerose en hart- en vaatziekten veroorzaakt. Ik heb zelf verschillende voorbeelden gegeven in mijn vorige nieuwsbrieven, in mijn boeken, in een beoordeling gepubliceerd in 1998 en in een geactualiseerde beoordeling gepubliceerd in 2010.

Lees verder


Minder hart- en vaatziekten dankzij actief bruin vet

Een internationaal team van onderzoekers schrijft in Nature Communications dat actief bruin vet de hoeveelheid cholesterol in het bloed doet dalen. Bekend was al dat het vetten uit het bloed haalt en verbrandt tot warmte, waardoor de kans op overgewicht en diabetes daalt. ďNu zien we dat activatie van bruin vet ook atherosclerose tegengaat, en dus het risico van hart- en vaatziekten vermindert.Ē

Lees verder


Optimistische mensen hebben een gezonder hart

Uit een nieuwe studie die de relatie tussen optimisme en de gezondheid van het hart bij meer dan 5.100 volwassenen onderzocht blijkt dat mensen die het leven positief bekijken een significant betere cardiovasculaire gezondheid. ďOptimistische personen hebben twee keer meer kans op een ideale cardiovasculaire gezondheid in vergelijking met hun meer pessimistische tegenhangers," aldus hoofdauteur Rosalba Hernandez, professor van het sociale werk aan de Universiteit van Illinois. "Deze associatie blijft belangrijk zelfs na correctie voor socio-demografische kenmerken en een arme geestelijke gezondheid."

Lees verder


Toegevoegde suikers spelen waarschijnlijk een grotere rol dan zout bij hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Dieetvoorschriften moet zich meer richten op de suiker, en minder op zout, zeggen artsen. Voedingsrichtlijnen moeten de rol van toegevoegde suikers, met name fructose, benadrukken in de strijd tegen cardiovasculaire ziekten. Hart- en vaatziekten zijn de nummer ťťn oorzaak van voortijdige sterfte in de ontwikkelde wereld. Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor, goed voor bijna 350.000 sterfgevallen in de VS in 2009 en met een kostenplaatje van meer dan $ 50000000000 per jaar.

Lees verder


Verband tussen lage bloedglucose en cardiovasculaire aandoeningen

Internationaal team onder leiding van de Universiteit van Leicester publiceert nieuwe bevindingen. Een studie door wetenschappers van de Universiteit van Leicester heeft een verband tussen hypoglykemie en een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en mortaliteit vastgesteld bij patiŽnten met diabetes. Professoren Kamlesh Khunti en Melanie Davies, wetenschappers aan de Universiteit van Leicester's Diabetes Research Centrum, hebben een associatie tussen hypoglykemie en een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en mortaliteit bij met insuline behandelde patiŽnten met diabetes bevestigd, wat kan leiden tot veranderingen in de manier waarop de behandeling van sommige patiŽnten wordt beheerd.

Lees verder


Vet rond het hart kan een onregelmatige hartslag veroorzaken

Obesitas wordt meestal gemeten als persoonlijke body mass index (BMI). Maar Loyola University Medical Center studie is gebleken dat de laag van vet rond de buitenkant van het hart nauwer is gassocieerd met atrium fibrilleren dan met BMI. "Veel mensen die niet als zwaarlijvig beschouwd worden met hun BMI en toch grote hoeveelheden vet rond hun hart hebben, zouden daardoor het risico op atrium fibrilleren kunnen lopen. Eenvoudige maatregelen zoals BMI kan ons niet volledig informeren over het echte cardiovasculair risico van een patiŽnt, "zei Mark Rabbat, MD, eerste auteur van de studie en een assistent professor in de geneeskunde en radiologie, afdeling Cardiologie, aan de Loyola University Medical Center.

Lees verder


Kruiden en specerijen verbeteren de gezondheid van het hart, evenals de smaak

Volgens Penn State voedingsdeskundigen kunnen specerijen en kruiden, die rijk zijn aan anti-oxidanten, helpen bij het verbeteren van de triglycerideconcentraties en andere bloedlipiden. Triglyceride niveaus stijgen na het eten van een vetrijke maaltijd, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hartaandoeningen. Als een kruidenmengsel met veel antioxidanten is opgenomen in de maaltijd kunnen de triglycerideniveaus wel 30 procent lager liggen in vergelijking met het eten van een identieke maaltijd zonder kruidenmengsel. De gekruide maaltijden bevatten knoflookpoeder, rozemarijn, oregano, kaneel, kruidnagel, paprika, kurkuma, gember en zwarte peper.

Lees verder


Het leveren van stamcellen in de hartspier kan cardiale reparatie verbeteren en letsels herstellen

Bevindingen van de Icahn School of Medicine at Mount SinaÔ werden gepresenteerd op de American Heart Association Scientific Sessions 2014. Volgens een studie geleid door onderzoekers van de Icahn School of Medicine at Mount SinaÔ gepresenteerd op 18 november op de American Heart Association Scientific Sessions 2014 in Chicago, IL, kan het rechtstreeks toedienen van stamcelfactor in een beschadigde hartspier na een hartaanval helpen tot herstel en beschadigd weefsel regenereren.

Lees verder


Jodide beschermt tegen gevaarlijke reperfusie schade na hartaanval

Chemisch product verlaagt hart schade bij muizen tot 75%. Alsof een hartaanval nog niet ellendig genoeg is, weten cardiologen dat de ergste schade pas kan plaatsvinden als dat voorbij is. Verstopte aderen zijn de typische aanleiding, die de bloedtoevoer tegenhouden en de hartspier onthouden van zuurstof. Maar als de blokkade is weggenomen en het bloed raast terug, veroorzaakt dat op zichzelf schade. Het resultaat wordt reperfusie schade genoemd, een levensbedreigende stroom van ontstekingen en cel vernietiging die wetenschappers al 40 jaar lang voor raadsels gesteld heeft.

Lees verder


Video - Bonen, goed voor je hart


De eigen immuuncellen van het hart kunnen helpen bij genezing

Het hart heeft een eigen voorraad immuuncellen die bij schade helpen helen, dit volgens een nieuw onderzoek gedaan bij muizen aan de Washington University School of Medicine in St. Louis. Wanneer het hart gewond raakt, worden deze gunstige cellen verdrongen door immuuncellen van het beenmerg, die gestimuleerd worden om in het hart te convergeren en daar ontstekingen te veroorzaken dat tot verdere schade leidt. In beide gevallen worden deze immuuncellen macrofagen genoemd, of ze nu in het hart aanwezig zijn of uit het beenmerg vandaan komen. Hoewel ze dezelfde naam hebben bepaalt waar ze vandaan komen of ze behulpzaam of schadelijk zijn voor een gewond hart.

Lees verder


Studie toont aan dat het niet uitmaakt waar je woont als je hart- en vaatziekten hebt

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen zijn vergelijkbaar voor mensen met hart-en vaatziekten of zij nu leven in landelijke of in stedelijke gebieden. Mensen die in landelijke gebieden wonen hebben geen groter risico om te overlijden aan hart-en vaatziekten dan hun stedelijke medemens, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van Women's College Hospital en het Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES).

Lees verder


Dieet van meervoudig onverzadigde vetzuren in verband gebracht met kleiner risico op hart- en vaatziekten

Een recent voltooide studie aan de universiteit van oost Finland wijst uit dat een dieet van meervoudig onverzadigde vetzuren het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verlagen. Bronnen van meervoudig onverzadigde vetzuren zijn vis, plantaardige olie en noten. De bevindingen werden gepubliceerd in Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology, een gerenommeerde uitgave van de American Heart Association.

Lees verder


Energiedranken veroorzaken hartproblemen

Volgens onderzoek door professor Milou-Daniel Drici uit Frankrijk, vandaag gepresenteerd op het ESC Congres 2014, kunnen energiedranken hartproblemen veroorzaken. Professor Drici zei: ĒZogenaamde íenergiedrankení zijn populair in dansclubs en tijdens lichamelijke inspanning, waarbij mensen soms een aantal drankjes achter elkaar nuttigen. Deze situatie kan leiden tot een aantal ongunstige omstandigheden zoals angina, hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag) en zelfs tot een plotselinge dood.Ē

Lees verder


Het drinken van thee verminderd niet-cardiovasculaire sterfte met 24%.

Uit onderzoek, onder 131 000 mensen gepresenteerd tijdens het ESC Congress door Professor Nicolas Danchin uit Frankrijk, is gebleken dat het drinken van thee het aantal sterftes (niet gerelateerde aan hart- en vaatziekte /niet cardiovsaculaire sterfte) met 24% verminderd. Professor Danchin zegt: ďWanneer je moet kiezen tussen thee of koffie, dan is het hoogstwaarschijnlijk beter om thee te drinken. Koffie en thee zijn belangrijke onderdelen van onze manier van leven. De effecten bij hart-en vaatziekte is in het verleden onderzocht met soms uiteenlopende resultaten. Wij hebben de effecten van koffie en thee onderzocht op sterfte door hart- en vaatziekte en non-CV?? Niet-cardiovasculaire sterfte in een groot deel van de Franse bevolking, die een laag risico vormen voor hart-en vaatziekte.

Lees verder


Meting calcium ophoping om hartaandoeningen te voorspellen bij mensen met chronisch nierfalen

Calcium ophoping in de krans(slag)aders van patiŽnten met chronisch nierfalen zouden een sterke aanwijzing kunnen zijn voor het risico op hartaandoeningen, volgens een nieuwe studie in de uitgave van de American Society of Nephrology (JASN). Onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health bevestigen dat calcium in de krans(slag)aders twee andere algemeen gebruikte metingen overtreft bij atherosclerose -zonder duidelijke symptomen- in het voorspellen van het risico op hartaandoeningen bij mensen met nierfalen.

Lees verder


Genees uw hart met vet

Te veel vet in de voeding is slecht voor het hart, amar het juiste soort vet houdt het hart gezond, volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Experimental Medicine. Van onverzadigde vetzuren in de voeding, zoals eicosapentaeenzuur (EPA), is bekend dat ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het mechanisme en de specifieke vetmetabolieten, verantwoordelijk voor deze bescherming waren tot nu roe onbekend.

Lees verder


Waarom pure chocolade goed is voor je hart

Nieuw onderzoek in het FASEB Journal suggereert dat de consumptie van donkere chocolade de augmentatie index verlaagt, een belangrijke vasculaire gezondheid voorspeller, en het vermindert de hechting van witte bloedcellen aan de vaatwand.
Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar pure chocolade is goed voor je en wetenschappers weten nu waarom. Donkere chocolade helpt de flexibiliteit te herstellen van slagaders, terwijl het ook helpt voorkomen dat witte bloedcellen vastplakken aan de wanden van de bloedvaten.

Lees verder


Lichaamsbeweging mikt op cellulaire krachtcentrale ter verbetering van hartfunctie

Gewichtheffen in de sportschool of alleen een blokje om, lichaamsbeweging heeft vele voordelen. Het helpt bijvoorbeeld bij het afvallen en het verhogen van spierkracht. Sommige onderzoeken suggereren dat lichaamsbeweging het risico op kanker en andere ziektes zou verminderen. Onderzoekers melden nu in het ACSí Journal of Proteome Research dat matige, langdurige lichamelijke activiteit, gericht op de krachtcentrales van de hartcellen Ė de mitochondriŽn - de cardiovasculaire gesteldheid van muizen lijkt te verbeteren.

Lees verder


Risico op hart- en vaatziekten risico gekoppeld aan relatiesteun

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat hartaangelegenheden werkelijk de gezondheid van het hart kunnen beÔnvloeden. Uit een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Utah blijkt dat de manier waarop echtgenoten met mekaar leven een aanzienlijke invloed heeft op de algehele cardiovasculaire gezondheid.

Lees verder


Mediterraan dieet zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten onder jonge Amerikaanse werknemers

Boston, MA - Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Harvard School of Public Health ( HSPH ) en Cambridge Health Alliance ( CHA ) werd onder een grote groep van Midwest brandweerlieden bij degenen die een mediterraan dieet volgden een veel lager risico voor hart- en vaatziekten (HVZ) vastgesteld. De studie is de eerste om de effecten van mediterraan dieet te evalueren onder een groep van jonge werkende Amerikaanse volwassenen .

Lees verder


Cardiologen sporen ons aan om onnodige blootstelling aan
straling te verminderen

Straling bij cardiologie procedures staat gelijk aan meer dan 50 borst RŲntgenstralen per persoon per jaar. In een nota van de 'European Society of Cardiology (ESC)' worden cardiologen aangespoord blootstelling aan straling te verminderen. Het is voor de eerste keer dat zoiets verschijnt over de risico's van cardiologie onderzoeken. De nota is gepubliceerd in het 'European Heart Journal1'

Lees verder


Doorbraak in volwassen hartreparatie

Onderzoekers van het Baylor College of Medicine en het Texas Heart Institute hebben een nieuwe manier ontdekt om een hart reparatie drastisch te verbeteren. Het doel is om deze kennis te gebruiken om de menselijke hart-en vaatziekten te bestrijden door het verbeteren van herstel na een hartaanval. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Development.

Lees verder


Milieutoxines gekoppeld aan hartafwijkingen

Volgens onderzoek gepresenteerd op Scientific Sessions 2013 van de American Heart Association 's kunnen aangeboren hartafwijkingen het gevolg zijn van 'blootstelling van de moeder aan specifieke mengsels van giftige stoffen tijdens de zwangerschap. Aangeboren hartafwijkingen ontstaan ​​wanneer het hart of de bloedvaten in de buurt van het hart niet normaal ontwikkelen voor de geboorte. Problemen kunnen veroorzaakt worden door chromosomale afwijkingen maar de oorzaak is in de meeste gevallen onbekend.

Lees verder


Traanloze uien zouden kunnen helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten en gewichtstoename

Uien, een belangrijk ingrediŽnt in recepten over de hele wereld, bestaan nu in een versie zonder tranen waarvan wetenschappers rapporteren dat zij voordelen hebben voor de gezondheid zoals zijn naaste verwant knoflook die bekend staat voor bescherming tegen hart- en vaatziekten. De resultaten die een vergelijkbare hartvriendelijke rol aan deze soort ajuiin toebedelen als van knoflook eveneens een mogelijke rol speelt in het beheer van gewichtstoename werden gepubliceerd in ACS ' Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Lees verder


Beta-blokkers kunnen kans op hartproblemen verhogen

Een recent onderzoek toont aan dat patiŽnten die bŤtablokkers nemen, daadwerkelijk een verhoogd risico lopen op hartfalen of hartproblemen tijdens een niet cardiale chirurgische ingreep. Risico van onregelmatige hartslag en verergering van symptomen bij patiŽnten met bestaande hart-en vaatziekten leek ook te stijgen, maar in mindere mate.

Beta-blokkers zijn medicijnen die vaak voorgeschreven worden om hoge bloeddruk en congestief hartfalen te behandelen. De studie werd gepresenteerd tijdens CHEST 2013, de jaarlijkse bijeenkomst van American College of Chest Physicians (ACCP), gehouden op 26-31 oktober j.l. in Chicago.

Lees verder


Een laag testosteron gehalte verhoogt kans op hartproblemen

Via evaluatie van vroegere studies is uitgekomen dat hormonale substitutietherapie niet voor een verbetering zorgde bij cardiovasculaire gezondheid.

Chevy Chase, MD - Mannen met een laag testosteron gehalte kunnen een licht verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van of overlijden aan hart- en vaatziekten, dit volgens een recente studie, toegestaan voor publicatie in The Endocrine Societyís Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Testosteron is een belangrijke mannelijke geslachtshormoon dat zorgt voor het libido, de productie van zaadcellen en de gezondheid van de botten. Na verloop van tijd kan een lage testosteron bijdragen aan een toename van lichaamsvet, verlies van lichaamshaar en spiermassa.

Lees verder


Nieuwe techniek kan helpen bij het regenereren van hartcellen in de behandeling van hartziekte

Onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, die ooit eens gebruikt kan gaan worden, om cellen van hartpatiŽnten om te zetten in hartspiercellen die kunnen fungeren als een persoonlijke behandeling voor hun aandoening. Het onderzoek is op 22 augustus online gepubliceerd in het tijdschrift van de International Society of Stem Cell Research, Stem Cell Reports, gepubliceerd door Cell Press.

De onderzoekers meldden eerder de mogelijkheid om litteken-vormende cellen in het hart (de zogenaamde fibroblasten) om te zetten in nieuwe, samentrekkende spieren in muizen die een hartaanval hadden doorstaan, waardoor het hart van binnenuit regenereert. Zij bereikten dit door het injecteren van een combinatie van drie genen fibroblastcellen in de dieren. ďDeze gentherapie resulteerde in nieuwe hartspiercellen die synchroon sloegen met naburige spiercellen en uiteindelijk in een verbetering van de pompfunctie van het hart,Ē legt senior auteur Dr. Deepak Srivastava, van het Galdstone Institutes en haar dochteronderneming, de Universiteit van CaliforniŽ, San Francisco uit.

Lees verder


Hartfalen versnelt mannelijke 'menopauze'

Bij mannen met hartfalen komt Andropauze 4 keer zo vaak voor dan bij gezonde mannen.

Hartfalen versnelt het verouderingsproces waardoor de Andropauze eerder voorkomt, aldus een Pools onderzoek wat dit jaar gepresenteerd is op het ĎHeart Failure Congress 2013í: Andropauze, ook wel mannelijke 'overgang' of penopauze genoemd, blijkt vier keer vaker voor te komen bij mannen met hartfalen dan bij mannen met een gezond hart. Het Heart Failure Congress is de belangrijkste jaarlijkse bijeenkomst van de Heart Heart Failure Association van de Europese Vereniging voor Cardiologie, en werd dit jaar gehouden van 25 tot 28 mei in Lissabon ( Portugal).

Lees verder


Het begrijpen van het hartritme

Onderzoek aan de Tel Aviv University ontdekt een onbekend kanaal in het hart dat onopgeloste gevallen van hartritmestoornissen kan oplossen. Het regelmatig hartritme is cruciaal voor de afgifte van geoxygeneerd bloed en voedingsstoffen naar alle organen van het lichaam. Het wordt geregeld door een bundel van cellen, genaamd "de pacemaker," die elektrische signalen gebruikt om het tempo van het hart in te stellen. Disfunctie van dit mechanisme kan leiden tot een onregelmatige hartslag, aritmie genoemd en vereist vaak de implantatie van een pacemaker.

Lees verder


Aritmie geneesmiddel kan het risico op kanker verhogen

Een van de meest gebruikte geneesmiddelen voor de behandeling van ritmestoornissen kan het risico op kanker verhogen, vooral bij mannen en mensen blootgesteld aan hoge hoeveelheden van het geneesmiddel. Dat is de conclusie van een nieuw retrospectief onderzoek online gepubliceerd in CANCER, een onafhankelijk oordelend tijdschrift van de American Cancer Society. De onderzoeksresultaten tonen aan dat een mogelijk verband tussen amiodaron en kanker verder onderzoek verdient. Amiodaron werd goedgekeurd in 1985 voor de behandeling van hartritmestoornissen, of onregelmatige hartslag. Omdat het geneesmiddel vetoplosbaar is en heel langzaam verlaagt, kunnen grote hoeveelheden ophopen in zachte weefsels na een langdurig recept. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat amiodaron de kans op bepaalde vormen van kanker kan verhogen, maar nog geen enkel grootschalig onderzoek heeft gekeken naar de kwestie.

Lees verder


Stof ontwikkeld die hart cellen beschermt tijdens en na de hartaanval

Met behulp van twee verschillende stoffen die ontwikkeld zijn, zijn wetenschappers uit de Florida campus van The Scripps Research Institute (TSRI) in staat geweest om in dierlijke modellen weer te geven dat een specifiek enzym hartcellen en omliggende weefsels remt tegen ernstige schade en als gevolg van hartaanvallen beschermt. De verbindingen beschermen ook tegen extra letsel van gerestaureerde bloedstroom na een aanval, een proces dat bekend staat als reperfusie. De studie, die werd geleid door Philip LoGrasso, een professor en senior wetenschappelijk directeur van ontdekking biologie aan Scripps Florida, verschijnt in de 8 februari 2013 gedrukte uitgave van het dagboek van biologische chemie. Een hartaanval beperkt in ernstige mate de bloedtoevoer, hart cellen en het omliggende weefsel zijn verstoken van zuurstof, dat kan leiden tot enorme schade in relatief weinig tijd- soms in slechts enkele minuten. Bekend als een ischemische cascade, deze drop-off van zuurstof leidt tot een plotselinge vernietiging van metabolisch afval dat celmembranen evenals de mitochondriŽn beschadigt, een deel van de cel die chemische energie genereert en betrokken is bij celgroei en dood.

Lees verder


Wat is de oorzaak van een hartaanval ?

DE NIEREN VOEDEN HET HART

Thomas Cowan, MD, is de auteur van The Fourfold Path of Healing (New Trends Publishing) en behoort aan de bestuurstafel van directeurs van de WPF. Zijn privť praktijk ligt in San Francisco, Californie. Het verhaal van hoe ik tot inzicht van het begrijpen van de oorzaak kwam, en daarom ook tot een degelijke behandeling van het acute coronaire syndroom, heeft fascinerende elementen van verassing en prettige ontdekkingen. Ik dacht daarom dat het het beste zou zijn als ik dit verhaal dat zich voor mij ontvouwde, zou beschrijven. Het Acute Coronaire Syndroom (ACS) beschrijft een constellatie van ziekte die bestaat uit angina (pijn in de borst), onbestendige pijn in de borst, en myocardisch infarct (anders bekend als hartinfarct of MI). Deze drie ziektes vormen een continuŁm met angina als mildste symptoom, en een hartaanval Ė als er een actuele afsterving van de hartcellen is Ė als de ergste. De geschiedenis van deze ziektegroep is zowel fascinerend als controversieel. Het blijkt dat hartaanvallen in dit land tot in de 1930er jaren maar zeer zelden voorkwamen. Maar vanaf dat decennium steeg het optreden van een fatale MI snel van 3000 per jaar tot bijna een half miljoen per jaar in de 1950er jaren.

Lees verder


Expert: Is het tijd om de bŤtablokker gewoonte te doorbreken?

Voor het eerst ontwikkelt in de jaren 1950, zijn bŤtablokkers voor tientallen jaren een steunpilaar geweest in de geneeskunde en zijn gebruikt voor hartziektes tot glaucoom. Maar sommige oudere soorten van beta blokkers veroorzaken nieuwe zorgen. "Studies tonen aan dat oudere bŤtablokkers het risico bij patiŽnten op diabetes kunnen verhogen met meer dan 25 procent "zei Dr Ragavendra Baliga, een cardioloog aan de Ohio State University Wexner Medical Center. "Dus, ik ben eigenlijk bij veel van mijn patiŽnten overgeschakeld naar een 'nieuwe' beta-blokker, die minder waarschijnlijk diabetes veroorzaken, terwijl ze net zo effectief blijken bij de behandeling van hartfalen en andere aandoeningen, "zei hij.

Lees verder


"Gebroken hart syndroom" beschermt het hart tegen overbelasting adrenaline

Een aandoening dat tijdelijk hartfalen veroorzaakt bij mensen die last hebben van ernstige stress kan eigelijk het hart beschermen tegen zeer hoge niveaus van adrenaline, blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Circulation. Het onderzoek biedt de eerste fysiologiche verklaring voor Takotsubo cardiomyopathy, ook wel genoemd "gebroken hart syndroom" omdat het invloed heeft op mensen die last hebben van ernstige emotionele stress na bijv. een sterfgeval c.q. ernstig verlies en stelt richtlijnen voor behandeling vast.

Lees verder


Testosteron supplementen kunnen patiŽnten van
hartstilstand helpen

Testosteron supplementen hielpen hartstilstand patiŽnten om beter te ademen en zich meer te bewegen, volgens onderzoek naar Bloedomloop Hartstilstand, een Amerikaans Hart Associatie blad. Onderzoekers analyseerden vier willekeurige testen van patiŽnten met matige tot hevige hartstilstand. De patiŽnten kregen commerciŽle testosteron supplementen via injectie, gel of patch.

Lees verder


Induced Hypothermia Saves Mother's Life

Doctors froze Amy Moore's body after 'cardiac death' to prevent brain damage.

Link


Calcium tabletten en aderverkalking

Onlangs verscheen er in de media een aantal berichten over een studie die is gepubliceerd in het Britisch Medical Journal waarin er een verband zou zijn tussen het gebruiken van calcium tabletten en aderverkalking.

Lees verder


Meer aandacht nodig voor bijwerkingen hartfalenmedicatie

Zorgverleners moeten meer expliciete aandacht geven aan de mogelijke bijwerkingen van medicatie bij patiŽnten met hartfalen. Dat stelt Ruth De Smedt na onderzoek naar bijwerkingen bij onder andere 500 Nederlandse hartfalenpatiŽnten. Als ze meer oog hebben voor mogelijke bijwerkingen, kunnen zorgverleners de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van de patiŽnt verbeteren. Het gebruik van medicijnen is een belangrijk onderdeel van de behandeling van hartfalen. Uit het onderzoek van De Smedt blijkt dat veel patiŽnten (17-67%) (milde) bijwerkingen ervaren, zoals duizeligheid en misselijkheid. De meerderheid van de patiŽnten gaf aan de bijwerking te accepteren, maar een minderheid gaat zelf op zoek naar informatie over de bijwerking, of bespreekt deze met een hulpverlener. Slechts een gering aantal patiŽnten (zo'n 7%) verandert de medicatie-inname op eigen initiatief. Ongeveer een op de drie patiŽnten ervaart een bijwerking als iets ernstigs en ervaart emotioneel onwelbevinden met negatieve gevolgen voor het dagelijkse leven. De kans dat de behandelaar de medicatie aanpast, nadat de patiŽnt een mogelijke bijwerking heeft gerapporteerd, is relatief laag (38%).


Meta-analyse laat geen voordelen zien voor het hart met foliumzuur toediening

Het gebruik van foliumzuur suppelementen blijkt de bloedwaardes van het aminozuur homocysteÔne
te verlagen. In theorie een risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar lijkt niet in verband
gebracht te kunnen worden met verlaagde kans op cardiovasculaire aandoeningen, kanker of de dood
over een periode van 5 jaar, volgens een meta-analyse van eerdere gepubliceerde studies in het
nummer van 11 Oktober van "Archives of Internal Medicine", een van de JAMA/Archives journals.
"Een verhoogd totaal in bloedplasma van homocysteine,[een aminozuur door het lichaam gemaakt, vaak
door het eten van vlees], wordt ervan verdacht een potentieel verhoogd risico te vormen voor aandoeningen
aan de kransslagaders, een infarct en andere vaatafsluitende aandoeningen." schrijven de auteurs als
achtergrondinformatie in het artikel. Hoge aantallen bij kinderen met hart-en vaatziektes met
hyperhomocysteÔnemie, een zeldzame genetische aandoening die extreme verhogingen in homocysteine-waardes geeft, leidden onderzoekers ernaar te veronderstellen dat matige verhogingen in homocysteine-waardes een verhoogd risico op hart-en vaatziektes kan geven bij de algemene bevolking.

Lees verder

Seth


Stents in halsslagader in verband gebracht met grotere kans op een infarct of dood dan het operatief verwijderen van halsslagaderverkalking

Voor patienten met blokkades in de halsslagaders die de hersenen voorzien van bloed,
lijkt het plaatsen van stents,(een stent is een metalen buisje dat via een ader op de
plaats van de blokkade wordt ingebracht om de doorstroming van een slagader te herstellen), in verband gebracht kan worden met op korte of lange termijn een verhoogd risico, vergeleken met het operatief verwijderen van halsslagaderverkalking. Dit volgens een meta-analyse van eerder gepubliceerde studies die eerder "vandaag" online geplaatst zijn en zullen verschijnen in het 2011 Februari nummer van Archives of Neurology, een van de JAMA/Archives journals.

Lees verder

Seth


Meer aandacht nodig voor bijwerkingen hartfalenmedicatie

Zorgverleners moeten meer expliciete aandacht geven aan de mogelijke bijwerkingen van medicatie bij patiŽnten met hartfalen. Dat stelt Ruth De Smedt na onderzoek naar bijwerkingen bij onder andere 500 Nederlandse hartfalenpatiŽnten. Als ze meer oog hebben voor mogelijke bijwerkingen, kunnen zorgverleners de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van de patiŽnt verbeteren.

Lees verder


Hartzeer en de rem op je hart

Sociale afwijzing is niet alleen een emotionele verstoring; het verstoort ook je hart. Een nieuwe studie laat zien dat wanneer je afgewezen wordt door iemand, je hartslag voor een moment daalt. De studie is gepubliceerd in, Psychological Science, een tijdschrift van de "Association for Psychological Science". Onderzoek heeft laten zien dat de hersenen fysieke en emotionele pijn in ongeveer dezelfde gebieden verwerkt. Bregtje Gunther Moor, Eveline A. Crone, en Maurits W. van der Molen van de universiteiten van Amsterdam en Leiden wilden onderzoeken wat emotionele pijn je fysiek doet.

Lees verder

Seth


Veel defibrillators niet beschikbaar tijdens 'spitsuur' hartstilstand

Onbeschikbaarheid AED's in de avond, nacht en vroege ochtend kost mensenlevens

Jaarlijks worden duizenden mensen getroffen door een hartstilstand. Wie zich op zo'n moment in de buurt bevindt van een Automatische Externe Defibrillator, heeft geluk: zo'n apparaat kan ook door leken worden bediend om met een stroomstoot het hartritme van het slachtoffer te herstellen. Maar vaak ook niet. Hoewel de meeste hartstilstanden voorkomen in de avonduren, 's nachts en in de vroege ochtend, bevinden veel met gemeenschapsgeld aangeschafte AED's zich buiten kantoortijden achter gesloten deuren.

'Een volstrekt idiote situatie waarvoor wij al jaren aandacht proberen te krijgen,' aldus Henk Poort van Stichting Twente Hart Safe. Veel AED's bevinden zich in openbare gebouwen zoals stadskantoren, bibliotheken, scholen, zwembaden en sportaccommodaties. Deze gebouwen zijn buiten kantoortijden gesloten. 'Door de apparatuur aan de buitenzijde van panden te installeren komt zonder extra investering in de aanschaf veel meer AED-apparatuur beschikbaar voor gebruik door hulpverleners. Dat redt mensenlevens. Het kan toch niet zo zijn dat overheden massaal AED apparatuur voor hun eigen personeel aanschaffen, deze betalen met gemeenschapsgeld, maar die vervolgens na sluitingstijd niet meer inzetbaar is voor de bevolking?'

De wet- en regelgeving met betrekking tot de beschikbaarheid en het gebruik van AED's is anno 2010 nog steeds zeer gebrekkig, zo stelt Stichting Twente Hart Safe vast. Reden om te komen tot een burgerinitiatief om de wet- en regelgeving op het gebied van AED's te verbeteren en zo randvoorwaarden te creŽren om de overlevingskansen bij een hartstilstand te vergroten.

Het Burgerinitiatief-AED heeft hiertoe een aantal voorstellen uitgewerkt. Zo zouden (lokale) overheidsinstellingen moeten worden verplicht om AED apparatuur uitpandig te installeren in de daarvoor verkrijgbare AED behuizingen en waar mogelijk aan te melden in een alarmeringssysteem. De zorgverzekeraar waarbij het slachtoffer verzekerd is moet daarnaast de kosten die de AED eigenaar gemaakt heeft vergoeden, en openbare gelegenheden moeten naast de verplichte brandblusser en verbandkoffer ook beschikken over een AED en personen die beschikken over een geldig certificaat reanimatie + AED bediener.

'Met deze maatregelen komt er in ťťn keer meer AED apparatuur beschikbaar voor de "lekenhulpverlener" en dat zal het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van cardiologische incidenten fors doen afnemen,'aldus Henk Poort. Hij spreekt uit ervaring: 'In 2006 kreeg ik een hartstilstand. Gelukkig bevond ik me in de buurt van een AED die niet achter slot en grendel zat, anders had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen.' Inmiddels zijn er voor het burgerinitiatief ruim 1200 steunbetuigingen binnengekomen. 'Maar we hebben nog een lange weg te gaan', stelt Poort vast. 'De Tweede Kamer behandelt een burgerinitiatief alleen als die wordt gesteund door tenminste 40.000 burgers'.

Dat defibrillators levens redden bleek gisteravond weer eens toen Ajax-speler Evander Sno werd getroffen door een hartstilstand. De website Burgerinitiatief-AED is te vinden op: www.burgerinitiatief-aed.nl


Na infarct: behandeling met Epo lijkt hart te beschermen

Een behandeling met een hoge dosering Erytropoietine (Epo, de stof die in de wielrennerij zo omstreden is) heeft mogelijk een beschermende werking na een hartinfarct. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Anne Belonje. Door toediening van Epo vermindert het aantal ongewenste voorvallen na een infarct, zo blijkt. Het onderzoek van Belonje betreft een studie uitgevoerd in meerdere Nederlandse ziekenhuizen. Hierbij werden in totaal 529 patiŽnten na een succesvolle dotterbehandeling voor een eerste hartinfarct behandeld met een eenmalige hoge dosering Epo. De pompfunctie werd zes weken na het infarct gemeten. Hoewel de pompfunctie niet significant beter was bij patiŽnten die met Epo werden behandeld, kwamen er bij deze groep minder ongewenste voorvallen voor. Deze conclusie is hoopgevend. De behandelmethode moet echter nog nader getoetst worden, voor ze op grote schaal kan worden toegepast.

Lees verder


Wegwerpsensor voor hartpatiŽnten


Radio - Nieuwe methode aanpak hartfalen

Door een bestaand medicijn, ivabradine, toe te voegen aan de behandeling tegen hartfalen kan de kans op ziekenhuisopnames ťn vroegtijdig overlijden drastisch worden verminderd. Dat blijkt uit onderzoek dat gisteren is gepresenteerd tijdens het Europese Cardiologie Congres in Stockholm. Aan het grootste onderzoek ooit verricht naar de behandeling van hartfalen, heeft ook de Nederlandse cardioloog Adriaan Voors van het Universitair Medisch Centrum Groningen meegewerkt.

Download MP3


Homocysteinespiegel lager met groente en fruit

Per dag 660 gram fruit en groenten eten verlaagt de homocysteÔnespiegel in het bloed. Een hoge homocysteine geeft een verhoogd overlijdensrisico. Wat is het effect van koffie hierop? Een verhoogd homocysteÔnespiegel vormt een risico voor de Gezondheid. Voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 kunnen deze verhoging in meer of mindere mate teniet kunnen doen.

Lees verder

Petra


Vierdaagseonderzoek focust op hart- en vaatziekten ťn warm weer

Het onderzoeksteam van inspanningsfysioloog prof. Maria Hopman van het UMC St Radboud richt zich tijdens de 94ste Vierdaagse op wandelaars met hart- en vaatziekten ťn op de warme weersomstandigheden. Maria Hopman en haar team doen voor de vierde maal onderzoek naar het effect van fysieke inspanning onder wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. Het onderzoeksteam heeft net als voorgaande jaren twee mogelijke onderzoeken in voorbereiding: een onderzoek gericht op lichamelijke inspanningen van wandelaars met hart- en vaatziekten en een onderzoek naar de fysieke omstandigheden van wandelaars die in hoge temperaturen een zware prestatie moeten leveren (boven 25C).

Dit jaar is besloten om niet te kiezen voor ťťn optie, maar om de twee onderzoeken te combineren. Maria Hopman licht toe: ‘Ongeveer een kwart van alle Vierdaagse deelnemers heeft te maken met een vorm van hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk komt hierbij het meest voor. We weten allang dat regelmatig bewegen een positief effect heeft op de gezondheid. Aan de andere kant denken we dat deze mensen mogelijk een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen als zij zich zwaar inspannen, juist tijdens hoge temperaturen. Gezien de verwachting op warm weer hebben we dan ook besloten beide onderzoeken te combineren.’

Het onderzoeksteam volgt een groep van honderd wandelaars. Vijftig van hen kampen met hart- en vaatziekten. Het betreft vooral mensen die een hoge bloeddruk hebben en plastabletten gebruiken. Tot de groep behoren ook wandelaars die een hartinfarct hebben gehad. De andere vijftig wandelaars zijn gezond, zij dienen als ‘controlegroep’. Bij alle wandelaars worden de lichaamtemperatuur, hartfrequentie en vochtbalans gemeten, zowel in rust als tijdens het wandelen. Zo staan onderzoekers langs de route om elke vijf kilometer de lichaamstemperatuur en hartfrequentie te meten. Dit jaar worden er speciaal twee hartfilmpjes per wandelaar gemaakt, de eerste in rust en de volgende na de eerste wandeldag. Om de vochtbalans te meten, vinden er bloed- en urinecontroles plaats. Voor dat laatste krijgen de wandelaars onder meer het befaamde meeneemtoiletje uitgedeeld (voor de heren in de vorm van een auto, voor de dames in de vorm van een vijgenblad). Zo krijgen de onderzoekers inzicht in de urineproductie tijdens het wandelen.

De afgelopen drie jaar zijn al veel waardevolle inzichten opgedaan. Maria Hopman: ‘Het klinkt soms eenvoudig, maar veel drinken is ontzettend belangrijk. Niet alleen tijdens de etappes, maar ook daarna en voorafgaand. Ik raad wandelaars aan om, in de dagen voorafgaand aan de Vierdaagse, ook al regelmatig wat extra water te drinken’. Met de wetenschappelijke kennis die wordt opgedaan, adviseert het UMC St Radboud de Vierdaagse organisatie de komende jaren ook nader op het gebied van sport en gezondheid.


Gen op chromosoom 21 lijkt betrokken bij hartritmestoornissen

Onderzoekers van het AMC hebben sterke aanwijzingen gevonden dat ťťn bepaald gen een voorspeller kan zijn van hartritmestoornissen na een infarct. Dat maken zij bekend in een artikel in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics. Plotselinge hartdood door hartritmestoornissen is verantwoordelijk voor een kleine 20 procent van de sterfgevallen in de VS en Europa.

Er lijkt een sterk verband te bestaan tussen een afwijking op chromosoom 21 en het optreden van levensbedreigende hartritmestoornissen tijdens een acuut hartinfarct. Dat schrijven AMC-onderzoekers Connie Bezzina (moleculair geneticus) en Arthur Wilde (cardioloog) in een artikel in Nature Genetics dat op 11 juli online is gepubliceerd.

De afdeling Experimentele Cardiologie van het Hartfaalcentrum van het AMC doet al langer onderzoek naar de genetische achtergronden van plotselinge hartdood, met financiŽle ondersteuning van onder andere de Nederlandse Hartstichting. Zo is Bezzina 'established investigator' van de Hartstichting. Cardiovasculaire aandoeningen eisen wereldwijd zeven miljoen levens per jaar. Plotselinge hartdood is verantwoordelijk voor zo'n twintig procent van alle natuurlijke sterfgevallen van volwassenen. Vandaar dat er een wereldwijde jacht gaande is op de genetische achtergronden van hart- en vaatziekten.

Uit eerder onderzoek naar de genetica van het hartritme kwamen al duidelijke aanwijzingen naar voren dat een genetische component een rol speelt bij de kans op plotselinge hartdood tijdens een hartinfarct. Het zou veel gezondheidswinst opleveren als het mogelijk zou zijn op grond van een genetisch profiel de kans op ritmestoornissen (aritmie) in te schatten.

Connie Bezzina heeft nu onderzocht welke genetische factoren die kans beÔnvloeden. Daarvoor werd een zogenaamde genome-wide association analyse uitgevoerd. Bij een grote groep patiŽnten met deze specifieke hartritmestoornissen, verzameld vooral in Amsterdam (AMC) en Eindhoven (Catharina Ziekenhuis), is onderzocht of er verbanden gevonden kunnen worden tussen het optreden van aritmie en verschillen in het DNA.

Het AMC-onderzoek lijkt uit te wijzen dat chromosoom 21q21 betrokken is bij hartritmestoornissen. Op dit chromosoom ligt een gen dat mogelijk een rol speelt bij de respons op virusinfecties. Het lijkt indirect de elektrische prikkelgeleiding in het hart te beÔnvloeden. 'Dit is een opwindende ontdekking', zegt Bezzina. 'Het leidt tot interessante gedachten en dit geeft nieuwe richting aan verder onderzoek.'

'Er zullen vast meer genetische factoren zijn', aldus Bezzina, 'maar dit is de eerste keer dat zo duidelijk is aangetoond welk gen een rol speelt bij ritmestoornissen. Dit is de plek waar verder onderzoek zich op zal richten. Ook het achterliggende mechanisme moeten we verder gaan uitpluizen.' Pas als daar meer duidelijkheid over komt, zal het mogelijk zijn om medicijnen te ontwikkelen die de ritmestoornissen kunnen voorkomen


Train je hart en voorkom stress

Heb je last van stress? Train je hart om beter om te kunnen gaan met stress. Veel mensen vergeten dat het hart een spier is. En spieren moeten getraind worden. Zo ook je hart.

Link


Angst veroorzaakt hartaandoeningen

Eigenlijk weten we het wel… Overgewicht, diabetes, roken, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol… Allemaal slecht voor je en ze vergroten het risico op hartaandoeningen. Maar er kan er nog ťťn aan dit bekende rijtje van risicofactoren worden toegevoegd; angst!

Download MP3


Snelle toepassing bloedverdunners bij hartpatiŽnten redt levens

Een snelle toediening van bloedverdunners vermindert de kans op complicaties bij een hartinfarct aanzienlijk. Door al in de ambulance bloedverdunners te geven, kan een hartinfarct zelfs worden voorkomen. Het aantal sterfgevallen na een infarct kan daardoor worden beperkt. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van cardioloog Ton Heestermans, dat hij uitvoerde onder 984 hartpatiŽnten. Eerder al publiceerde Heestermans over zijn studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Hij promoveert 30 juni op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Heestermans volgde 984 hartpatiŽnten gedurende langere tijd. Door het zo vroeg mogelijk toedienen van de bloedverdunners blijkt een noodzakelijke dotterbehandeling niet alleen veiliger maar ook beter uitgevoerd te kunnen worden. Na een jaar bleek de gezondheid van deze patiŽntengroep beter te zijn: minder sterfte, minder complicaties en meer kwaliteit van leven. Het voordeel van de snelle behandeling met bloedverdunners geldt voornamelijk voor die gevallen, waarin binnen een uur was gebeld met het alarmnummer 112.

Uit Heestermans onderzoek blijkt verder dat bloedverdunners effectief zijn bij het voorkůmen van vroegtijdige trombose van stents die in kransslagaders zijn geplaatst. Stent-trombose is een levensgevaarlijke aandoening en komt na een dotterbehandeling in twee procent van de gevallen voor. Eťn op de zes patiŽnten die deze vorm van trombose krijgt, overlijdt eraan. Dit kan deels worden voorkomen door niet te vroeg te stoppen met clopidogrel en door mensen een niet te kleine stent te
geven.


Wereldprimeur in Maasstad Ziekenhuis met nieuw type pacemaker

Cardioloog dr. Mike Scheffer, verbonden aan het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, heeft wereldwijd de allereerste Consulta CRT-P pacemaker geÔmplanteerd. De Consulta CRT-P is een nieuw, geavanceerd type pacemaker voor cardiale resynchronisatietherapie (CRT), een behandelmethode voor bepaalde patiŽnten met hartfalen die niet gelijktijdig samentrekkende hartkamers hebben. Uniek aan dit nieuwe type pacemaker is dat het apparaat zelf een hartfilmpje maakt en dat ter controle naar de cardioloog in het ziekenhuis stuurt.

PatiŽnten met het type hartfalen dat CRT behoeft, zijn dikwijls zeer ernstig vermoeid en komen nauwelijks de deur uit. Het grote voordeel van het nieuwe type pacemaker is dat de patiŽnt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft, en dat hij/zij een actiever leven kan leiden.

Cardiale resynchronisatietherapie zorgt ervoor dat beide hartkamers (ventrikels) weer in een beter 'gesynchroniseerd' patroon samenwerken. De nieuwe pacemaker combineert voor het eerst een aantal belangrijke voordelen voor patiŽnten met hartfalen, die tot nu toe nog niet beschikbaar waren. Een vochtbewakingsfunctie controleert de vochthuishouding van de patiŽnt. Daarnaast communiceert de pacemaker vanuit het huis van de patiŽnt, of indien gewenst zelfs vanaf zijn vakantieadres, met de cardioloog. Dat gebeurt middels het CareLink systeem: diverse relevante gegevens worden over deze beveiligde internetverbinding naar de specialist gestuurd, zodat deze kan zien of alles in orde is.
Voor het eerst is het ook mogelijk om op afstand het hartfilmpje (ECG) te bekijken, dat door middel van ingebouwde elektroden wordt geregistreerd en via het CareLink systeem wordt verzonden. Dit alles maakt een volledige pacemakercontrole op afstand mogelijk. Bij de instelling van CRT-therapie heeft de cardioloog nu de beschikking over veel meer configuraties om de hartkamers te stimuleren, waarbij effectieve stimulatie automatisch door de pacemaker bewaakt wordt.

"Het is echt een verbetering voor de patiŽnt: deze pacemaker maakt het verschil tussen het leiden van een licht actief leven of de hele dag aan huis gekluisterd zitten. De pacemaker werkt meteen na de implantatie, dus de patiŽnt heeft er direct profijt van. Zo kan hij of zij onbezorgder leven en hoeft niet meer zo vaak naar het ziekenhuis, omdat de pacemaker op afstand in de gaten gehouden wordt. Wat nieuw is, is de keuzemogelijkheid uit veel meer stimulatie configuraties met automatische bewaking. Hierdoor zullen meer patiŽnten met hartfalen kunnen profiteren van betere CRT-therapie "

Cardiale resynchronisatietherapie vindt plaats via de afgifte van zeer kleine elektrische pulsen aan zowel het rechter- als het linkerventrikel. De pacemaker wordt onder de huid van de borst geplaatst en aangesloten op drie geleidingsdraden die via de bloedvaten in het hart worden ingebracht. Jaarlijks zullen in Nederland naar verwachting ruim 400 patiŽnten met hartfalen van deze nieuwe pacemaker gaan profiteren.


Thee of koffie verlaagt kans hartziekte

Het drinken van thee verlaagt de kans op hartaandoeningen. Ook matig koffie drinken kan geen kwaad en is mogelijk zelfs gunstig. Onderzoekers van het UMC Utrecht concluderen dat uit de leefstijl van ruim 37.000 Nederlanders die ze dertien jaar volgden. Afgelopen vrijdag stonden de resultaten van het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB) online.

Onderzoekers van het Julius Centrum van het UMC Utrecht brachten samen met RIVM-onderzoekers via vragenlijsten de leefstijl en voedingsgewoonten van de Nederlandse deelnemers aan de EPIC-studie in kaart. Zo volgden ze ruim 37.000 mensen gedurende 13 jaar waarin 1387 mensen kransslagaderziekte kregen, waarvan 123 eraan overleden en 563 een beroerte, waaraan 70 mensen overleden. Daarna keken ze of koffie- en thee-consumptie deze ziekte- en sterfteoorzaken beÔnvloedden.

Het drinken van koffie of thee blijkt de kans op een beroerte niet te veranderen, maar heeft wel invloed op ziekte van de kransslagaderen (de meest voorkomende hartaandoening). Het drinken van meerdere koppen thee per dag verlaagt het risico op kransslagaderziekte met ongeveer een derde. Het gaat om gewone, zwarte thee (groene thee wordt te weinig gedronken om conclusies over te trekken). Vooral matige koffieconsumptie verlaagt het risico op kransslagaderziekte: koffiegebruik van 1-4 koppen per dag gaat gepaard gaat met een ongeveer 20% lager risico ten opzichte van minder dan 1 of meer dan 4 koppen koffie per dag.

Hoe koffie en thee de gezondheid beÔnvloeden maakt dit onderzoek niet duidelijk. Koffie, en in mindere mate thee, bevat caffeÔne dat het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verhogen. Maar koffie en thee bevatten ook antioxidanten die juist een gunstig effect hebben. Het netto resultaat is gunstig.

Koffie- en theedrinkers hebben overigens opvallend verschillende leefstijlen. Het drinken van veel thee gaat samen met een hogere opleiding, meer bewegen, minder alcohol drinken, minder roken en minder overgewicht. Voor stevige koffiedrinkers geldt precies het omgekeerde. Die leven over het algemeen juist ongezonder. In het onderzoek werd hiermee rekening gehouden.

Eind vorig jaar concludeerden de onderzoekers al dat koffie en thee de kans op diabetes type II verlagen.


Link tussen onregelmatige menstruatie en hart- en vaatziektes

Volgens een nieuwe studie is er een verhoogd risico tussen het hebben van een lange geschiedenis van onregelmatige menstruaties en het krijgen van hart- en vaatziektes.

Link

Keimpe Wiersma


Overwerk is slecht voor het hart

Aldus de Whitehall II-studie, die gedurende lange tijd 10.000 Londense ambtenaren opvolgde. En een studie van het European Heart Journal verklaart, dat mensen die 3 ŗ 4 uren langer werken dan de 7 uren van een normale werkdag, 60 % meer risico lopen om hartproblemen te krijgen. Dit in vergelijking met mensen die gťťn overwerk presteren. Het gaat hier om overlijden tengevolge van een hartkwaal, andere niet-fatale hartaanvallen en angina (pijn en druk in de borst omdat er onvoldoende bloedtoevoer is om het hart zijn werk te laten doen – nvdv).

Link

Nelly Busschots


Bezorgdheid wat betreft blootstelling aan over-dosering van straling kan de levensreddende voordelen van hartbeeldonderzoek overschaduwen.

Als patiŽnten met borstpijn of andere hoog riskante symptomen met hartproblemen zich melden, vertrouwen doktoren steeds meer op nucleaire beelden en Computergestuurde tomografie tests om uit te vinden of er bewijs is van hartziekte, afsluiting van de kransslagaders of verminderde toevoer van bloed naar het hart. De uitkomsten van deze werkwijze kunnen helpen bij het uitstippelen van de levensreddende preventie en behandelkeuzes.

Link

Ineke Egberts


De hoeveelheid kalk in de hartslagaders kunnen helpen bij het voorspellen van het risico op een hartziekte

Het bijhouden van de hoeveelheid kalk in de hartslagaders als aanvulling op de traditionele risico factoren heeft de voorspelling van het risico op hartziektes verbeterd, en heeft meer mensen in de hoogste risico categorie geplaatst, dit volgens een studie in de uitgave van "JAMA" van 28 april.De uitslag van de hoeveelheid kalk in de hartslagaders (CACS;vastgesteld door het gebruik van computer registratie van de groei van kalkplak op de wanden van de hartslagaders) heeft aangetoond bij toekomst voorspellingen een verband te hebben met toekomstig risico op hartaandoeningen.Echter de graad van een betere voorspelling wanneer "CACS" wordt toegevoegd aan de gewoonlijke risico factoren bij hartziekte is niet echt duidelijk, dit volgens achtergrond informatie in het artikel.

Link

Makozie


Arteries Age Twice as Fast in Smokers

National Jewish Health Cardiologist Dr. Howard Weinberger comments on a new study that shows stiffening of the arteriesin smokers occurs at double the speed of those of nonsmokers. Stiffer arteries can lead to blockages that can cause strokes, heart attacks and other problems.


Grapes reduce risks for heart disease and diabetes

Scientists at the University of Michigan Health System are teasing out clues to the effect of grapes in reducing risk factors related to cardiovascular disease and metabolic syndrome. The effect is thought to be due to phytochemicals -- naturally occurring antioxidants that grapes contain.


Kwart hartpatiŽnten geen baat bij preventief geneesmiddel

Wellicht 10 miljoen euro besparing in zorg mogelijk door effectiever gebruik van ACE-remmer perindopril

Een kwart van patiŽnten met hart- en vaatziekten die perindopril gebruiken ter preventie van een hartinfarct, beroerte of overlijden, blijkt daar geen enkele baat bij te hebben. Met behulp van genetisch onderzoek kan vooraf bekeken worden of een patiŽnt wel of niet op dit geneesmiddel zal reageren. PatiŽnten die er niet op reageren, zouden dit medicijn niet voorgeschreven moeten krijgen. Dit bespaart flinke kosten in de zorg en behoedt deze patiŽnten voor onnodige bijwerkingen. Dit concludeert Jasper Brugts in zijn proefschrift waarvoor hij onderzoek deed bij het Erasmus MC.

Brugts laat met zijn onderzoek voor het eerst zien dat het mogelijk is vooraf te bepalen welke patiŽnten met hart- en vaatziekten als gevolg van aderverkalking goed reageren op het geneesmiddel perindopril, een zogenoemde ACE-remmer die een hartinfarct of beroerte helpt voorkůmen, en welke daar niet op reageren. Dit gebeurt aan de hand van een zogenaamd genetisch profiel dat in dit geval is gebaseerd op een combinatie van drie specifieke genetische kenmerken. Bij een kwart van de patiŽnten met deze genetische kenmerken blijkt het geneesmiddel geen enkel behandeleffect te hebben. Dezelfde combinatie leidt bij driekwart van de patiŽnten juist tot een beter behandeleffect dan gemiddeld in het onderzoek werd waargenomen. Deze ontdekking staat in direct contrast met de huidige richtlijn dat het medicijn aan iedere patiŽnt zou moeten worden voorgeschreven.

Brugts: ‘Deze resultaten laten zien dat we vanaf nu vooraf kunnen bepalen of een patiŽnt wel of niet reageert op de ACE-remmer perindopril. PatiŽnten die niet op het medicijn reageren, moeten het dan ook niet voorgeschreven krijgen. Met deze selectie voorkom je dat patiŽnten onnodig worden blootgesteld aan de bijwerkingen van een medicijn. Bovendien spaart het selectief voorschrijven kosten in de zorg. Enerzijds omdat er minder patiŽnten behandeld zullen worden, immers patiŽnten van wie je vooraf weet dat ze geen baat hebben bij het middel krijgen het middel niet voorgeschreven. Anderzijds omdat er geen extra kosten optreden als gevolg van eventuele bijwerkingen van het medicijn bij mensen die het middel eigenlijk niet hadden hoeven gebruiken.’

Wereldwijd worden miljoenen patiŽnten met ACE-remmers behandeld vanwege een te hoge bloeddruk, hartfalen, of om het ontstaan van een hartinfarct of sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten te voorkomen. Brugts verwacht dat voor al deze patiŽnten geldt dat een kwart ervan geen baat heeft bij het middel als gevolg van hun genetisch profiel. Daarnaast vermoedt hij dat ditzelfde effect ook zal gelden voor andere ACE-remmers dan perindopril. Volgens cijfers van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) maakten in 2008 in totaal ruim 203.000 patiŽnten in Nederland gebruik van de ACE-remmer perindopril. De totale kosten van het middel bedroegen in dat jaar ruim 23 miljoen euro. Inmiddels is de prijs belangrijk verlaagd doordat het middel niet meer onder een patent valt en het goedkoper op de markt wordt gebracht. Wanneer een kwart van de patiŽnten deze medicijnen niet meer zouden gebruiken, zou dat de gezondheidszorg naar verwachting zo’n 10 miljoen euro kunnen besparen. Als inderdaad hetzelfde effect geldt voor de andere ACE-remmers, zou deze besparing nog vele malen hoger kunnen zijn.


Dieet rijk aan vitamine B verlaagt de hart risico's in Japanse studie

In een grote studie in Japan bleek dat vrouwen die meldden meer voedsel te gebruiken dat de vitamines-B foliumzuur en B-6 bevatte, minder kans hadden om te overlijden aan een beroerte en hartziekten. Japanse mannen die meldden dat ze een dieet hadden dat veel vandeze B-vitamines bevatte, hadden minder kans  op overlijden door hartfalen.

Link

Constans Kootstra


Vitamine B kan risico op hartziekte verminderen

Voedingsmiddelen, die foliumzuur en pyridoxine (vitamine B6) bevatten kunnen het risico op overlijden, als gevolg van een beroerte, hartaandoening of hartfalen, verminderen. Vitamine B12 heeft geen effect.

Link

Jan Slemmer


Weefsel van vaatpatiŽnt voorspelt nieuwe ziekte

Uit de samenstelling van de wand van een verkalkte halsslagader kan worden afgeleid hoeveel kans een vaatpatiŽnt maakt op nieuwe vaatproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Link


Biomarkers bij aderverkalking voorspellen hart- en vaatziekten

In zijn proefschrift introduceert Wouter Peeters een innovatief concept. Hij stelt dat de samenstelling van aderverkalking een voorspellende factor kan zijn voor het krijgen van ischemische hart- en vaataandoeningen (onvoldoende doorbloeding). In zijn proefschrift beschrijft hij de ontdekking van voorspellende weefselmarkers van aderverkalking. De combinatie van voorspellende factoren maakt het in de toekomst wellicht mogelijk om het individuele risico op acute ischemische cardiovasculaire events bij patienten met aderverkalking te kunnen bepalen. De bevindingen bieden bovendien mogelijkheden om preventieve medicamenteuze interventies en beeldvormende behandelingsopties te ontwikkelen en af te stemmen op de weefselsamenstelling en prognose van de individuele patient.


Hart beschermt zichzelf tegen vet

Na een vette maaltijd komt in het hart een beschermend mechanisme op gang, dat voorkomt dat schadelijke stoffen zich ophopen in de hartspier. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wageningen University, mede gesteund door de Nederlandse Hartstichting.

Link

Maaike


Mark Roth: Suspended animation is within our grasp

Mark Roth studies suspended animation: the art of shutting down life processes and then starting them up again. It's wild stuff, but it's not science fiction. Induced by careful use of an otherwise toxic gas, suspended animation can potentially help trauma and heart attack victims survive long enough to be treated.


Calciumkanaalblockers

De belangrijkste studie tegenwoordig over calciumkanaalblockers werd gedaan op de Wake Forest University School of Medicine Research, en die werd gepresenteerd op een internationale cardiologische bijeeenkomst in Amsterdam in 2000 door Curt Furberg, MD, Ph.D. die professor is op het gebied van openbare gezondheid.

Volgens dit rapport is deze populaire medicatie (zoals ook de doktors) hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor een excessief aantal hartaanvallen en gevallen van hartfalen. Het blijkt dat ze niet eens de cardiovasculaire complicaties voorkomen van hoge bloeddruk. In feite is het zo dat ze zelfs complicaties veroorzaken. Calciumkanaal blockers leiden ieder jaar tot 40.000 “onnodige of “excessieve” hartaanvallen in de VS en ca, 85.000 zulke tragedies wereldwijd, zegt Marco Pahor, MD, professor in de medicijnen op Waker Forest University School of Medicine die het onderzoeksproject leidde.

Daarbij komen nog eens de jaarlijkse kosten van de behandeling van hoge bloeddruk met deze medicatie die dagelijks wordt genomen en ligt tussen de 740 en de 990 dollar – veel duurder dan een behandeling met een diureticum (bovenstaand beschreven) dat maar 60 dollar per jaar kost. Maar de kosten zijn niet het belangrijkste punt. Het punt is of de behandeling niet erger is dan de kwaal. Het Pahor onderzoeksteam stelde vast dat mensen die calciumkanaalblockers over langere tijd nemen, een 27% hoger risico op een hartinfarct hadden en een 26 % hoger risico op congestief hartfalen dan personen die diuretica of ACE-inhibitors namen.

Het National Heart, Lung, and Blood Institute heeft gemeld dat deze medicatie kanker veroorzaakt bij proefdieren. Zou je dan niet liever een verhoogde bloeddruk hebben waarvan niet eens is bewezen dat die de ooraak van enigerlei ziekteproblemen is, dan kanker, of een hartaanval, nier of leverziekte (of beide) of een herseninfarct/bloeding van de medicatie ? Met alle problemen die daarmee in verband staan lijkt het bijna crimineel dat de CCB’s de meest populaire hoge bloeddruk behandeling is. Maar de reden dat ze zo populair zijn is doordat ze het meest gepromoot worden. Dat heeft natuurlijk niets met wetenschap te maken, maar met zakendoen. Maar zo is het gewoon.

In het geval dat je doktor je een van deze kleine killers aanbiedt, geef hem een kopie van dit artikel en vertel hem dat je er over zult denken. Maak liever geen plannen om nog terug te gaan, want (1) zeer waarschijnlijk zal hij het artikel niet lezen en (2) als hij het wel leest, dan zal hij geen tijd willen verknoeien aan een kook zoals jij. Als je reeds een CCB neemt, dan moet je er bij je doktor op aandringen dat je al ver van deze medicatie af staat. Maar stop niet in je eentje. Ironisch genoeg kan dat fataal zijn. Je moet stap voor stap van die calciumkanaalblockers afstappen, en dus niet opeens.

Rob Hundscheidt


Beta-blockers

In deze reeks zijn er vervolgens de beta-blockers die echter niet gewone maar bloeddrukmedicatie zijn. Beta blockers verminderen de kracht van de contractie van het hart. In principe vertraagt de hartslag zich in reactie op de medicatie, en dat verlaagt je bloeddruk. Dus onthoud goed dat als je dit spul neemt dat het gevaarlijk voor je hart is, en niet gewoon maar een ?bloeddrukmedicijn? is. Je doktor zal dit overbelangrijke feit waarschijnlijk niet naar voren brengen, maar je moet de waarheid weten.

Hij liegt dus niet perse tegen je, maar wil gewoon niet onaangename dingen aanhalen die je aanleiding kunnen geven dat je de pillen in de vuilnisbak gooit – of niet eens het recept afhaalt.

Okay, omdat het cardische medicatie is, wat kun je daar nu van verwachten met betrekking tot neveneffecten van beta-blockers ? Ja, je begrijpt het al – tekens van ernstige hartziekte. Je kunt eventueel enkele, maar ook al de volgende symptomen krijgen: congestief hartfalen dat zal leiden tot longoedeem, een goede ouderwetse hartaanval, of ritmestoornissen. En natuurlijk kunnen al deze onregelmatigheden fataal zijn.

Naast de factoren voor het hart zijn er nog andere mogelijkheden voor ellende. Er is ook een grote mogelijkheid dat je een herseninfarct / bloeding krijgt, wat dan een gedeeltelijke verlamming of de dood kan veroorzaken, en, astmatici mogen nooit beta-blockers nemen omdat ze er levensbedreigende luchtwegen-spasmen van kunnen krijgen.

Al dit zijn maar enkele voorbeelden van de mogelijke neveneffecten die je kunt ervaren van deze krachtige cardio-toxische samenstellingen.

Rob Hundscheidt


Promotie: Voorspellen van risico op hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn al jaren ťťn van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Slagaderverkalking is de onderliggende ziekte die leidt tot veranderingen in de structuur en functie van slagaders. Deze veranderingen kunnen worden bepaald door bijvoorbeeld met behulp van echo de dikte van de vaatwand, de stijfheid en de functie van de slagaders te meten. De metingen zijn relatief eenvoudig, goedkoop, veilig en patiŽntvriendelijk.

Suzanne Holewijn en collega’s tonen aan dat de metingen gerelateerd zijn aan de bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zowel in een steekproef van de algemene bevolking als in patiŽnten met een erfelijke aandoening, familiair gecombineerde hyperlipidemie. De dikte en de stijfheid van de slagaders nemen toe naarmate er meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten aanwezig zijn.

Het eenvoudig, goedkoop, veilig en patiŽntvriendelijk meten van de dikte en de stijfheid van de vaatwand kan bijdragen aan een betere voorspelling van het risico op hart- en vaatziekten van de individuele patiŽnt. De patiŽnt met een dikkere en stijvere vaatwand moet mogelijk strenger behandeld en gecontroleerd worden om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

UMC St Radboud Nijmegen


Skeletspieren bij chronisch hartfalen

Een belangrijk symptoom bij patiŽnten met chronisch hartfalen (CHF) is de afgenomen inspanningscapaciteit. Deze afgenomen inspanningscapaciteit kan slechts ten dele worden verklaard door de afgenomen hartfunctie bij deze patiŽnten. Waarschijnlijk spelen veranderingen in de skeletspieren ook een belangrijke rol. Dit concludeert Martijn Bekedam in zijn promotieonderzoek. Bekedam bestudeerde het skeletspierweefsel van patiŽnten met CHF. Zijn onderzoek toont aan dat de zuurstofconsumptie van patiŽnten met CHF te maken heeft met de oxidatieve enzymactiviteit in skeletspieren. Daarnaast toont hij aan dat de zuurstofdruk die nodig is om te voorkomen dat zuurstoftekort in skeletspiervezels ontstaat, verlaagd is bij patiŽnten met CHF, en dat zij een toegenomen buffercapaciteit voor zuurstof hebben.

Link


Positieve ingesteldheid vemindert risico op hartziektes

Mensen die van nature vrolijk, tevreden en enthousiast zijn, lopen minder risico om een hartkwaal te krijgen dan mensen die eerder negatief door het leven gaan.

Link


New Yale Study Shows Walnuts May Improve Cardiovascular Health for Those With Type 2 Diabetes


Het wijzigen van de cellulaire energie metabolisme kan helpen
bij hart- en vaatziekten

Medicijnen die ten doel hebben de manier waarop lichaamscellen voedingsstoffen omzetten in energie aan te pakken, kunnen een nieuwe benadering bieden een aantal ziektebeelden te behandelen, waaronder hartaanvallen en beroertes.Terwijl ze een nieuwe manier gebruiken om nieuwe bruikbare medicijnen te vinden heeft een medisch team geleid door het algemene ziekenhuis te Massachusetts verschillende middelen gevonden goedgekeurd door het "FDA" waaronder een drogisterij middel tegen flauwvallen, dat de energie stofwisseling bij dieren kan veranderen. Hun bevindingen die gepubliceerd zijn op het internet als natuurlijke biotechnologie, kunnen deuren openen voor nieuwe therapeutische energie m.b.t. verschillende serieuze gezondheids problemen. Veranderingen in de energie produktie van lichaamscellen vinden plaats op een natuurlijke wijze gedurende zware lichamelijke activiteiten, zoals sprinten in vergelijk met lange afstand loop.

Link

Makozie


Zilveren nanodeeltjes kunnen sleutel zijn naar apparaten die harten sterk en regelmatig kunnen laten kloppen

Goud en diamanten doen sommige harten op Valentijnsdag misschien sneller kloppen, maar in een laboratorium van de University at Buffalo (onderdeel State University of New York) worden zilveren nanodeeltjes ontworpen die juist het tegenovergestelde moeten doen. De nanodeeltjes maken deel uit van een nieuwe groep materialen die in het lab van gerenommeerd hoogleraar dr. Esther Takeuchi worden ontwikkeld. Takeuchi is hoogleraar Geavanceerde Greatbatch Energiebronnen. Zij ontwikkelde de lithium/zilver-vanadiumoxidebatterij, die een belangrijke rol speelde bij de introductie van de implanteerbare hartdefibrillator (ICD) aan het eind van de jaren '80. Een ICD geeft een elektrische schok zodra er een hartritmestoornis optreedt, zodat het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen.

Link


Zorg rond vaatoperaties moet beter

De richtlijnen voor zorg rond vaatoperaties worden niet goed gevolgd, met onnodige complicaties en zelfs sterfte tot gevolg. Daarom pleit promovenda Sanne Hoeks voor betere naleving van deze richtlijnen en voor goed gecoŲrdineerde behandelprogramma's.

'Etalagebenen'
Perifeer arterieel vaatlijden ('etalagebenen', of PAD) komt veel voor. Door slechte doorbloeding hebben patiŽnten problemen met lopen. Als deze patiŽnten geopereerd worden, lopen ze een groot risico op complicaties, bijvoorbeeld hartinfarcten, hoewel de operatie niet in de buurt van het hart plaatsvindt.

Onderbehandeling
Sanne Hoeks, wetenschappelijk onderzoeker op de afdelingen Anesthesiologie en Heelkunde van het Erasmus MC, evalueerde voor haar promotieonderzoek het gebruik van de richtlijnen. Ze concludeert dat de richtlijnen in de praktijk onvoldoende worden nageleefd. Zowel rondom de operatie als lang daarna is sprake van onderbehandeling. PatiŽnten krijgen te weinig medicatie voor hun hart- en vaataandoeningen. Hoeks toont aan dat het gebruik van deze medicatie volgens de richtlijnen zorgt voor een 30% betere overleving en betere uitkomsten voor de patiŽnt.

GecoŲrdineerd
Hoeks: "Voordat een patiŽnt wordt geopereerd, komt hij of zij op bezoek in het ziekenhuis. Dat is een uitgelezen moment om te starten met de medicatie en met voorlichting over de levensstijl. Een goed gecoŲrdineerd multidisciplinair programma, dat zich richt op klinische risicofactoren, kan zowel de overleving als de kwaliteit van leven van patiŽnten met PAD verbeteren."

Erasmus MC Rotterdam


Richtlijnen vaatoperaties slecht nageleefd

Nederlandse ziekenhuizen leven de richtlijnen die gelden rond operaties bij patiŽnten met vernauwde bloedvaten in de benen, onvoldoende na.

Link


Bestaat er een verband tussen onverzadigde vetzuren en hartinfarct ?

Concludeer zelf. Tussen 1949 en 1967 schakelden 65% van de Amerikaanse huisgezinnen over van boter op margarine en verminderden ze hun gebruik met zowat 30%. Voor BelgiŽ en Nederland gelden nog hogere cijfers omdat meer dan 80% van de huisgezinnen van boter op margarine en plantaardige oliŽn is overgeschakeld ! Alle voorstanders van meervoudig onverzadigde vetzuren zouden dan ook een sterke daling in het aantal hartaanvallen moeten vooropstellen.

Nu de resultaten: In 1949 stierven ongeveer 400.000 Amerikanen aks gevolg van een hartaanval. 24 jaar later, na opvolging van de raad van de anti-cholesterolexperts, en het gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren blijkt dat de Amerikanen nu opgescheept zitten met 800.000 doden per jaar ten gevolge van een hartaanval !

Wat is hiervan dan de oorzaak ? Suiker ! Met het veranderen van het vetverbruik nam de consumptie van suiker duizelingwekkend toe, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Het gevolg is dat een doorsnee Europeaan of Amerikaan 50 kilo pure suiker of mťťr per jaar consumeert ! Op deze wijze eten zal je oneindig veel meer kwaad doen dan alle cholesterol in de wereld !


Boter leidt tot lager bloedvet dan olijfolie

Hoge niveaus van bloedvetten (lipiden, een van de soorten lipiden is cholesterol) verhogen normaliter de cholesterolwaarden in het bloed die op hun beurt het risico doen toenemen van aderverkalking (Arteriosclerose) en hartaanvallen. Een nieuwe studie van de Lund Universiteit in Zweden toont aan dat boter leidt tot een aanzienlijk mindere stijging van het bloedvet na een maaltijd in vergelijking tot olijfolie en een nieuw type bakolie (canola oil) en lijnzaadolie (flaxseed oil). Het verschil was vooral waar te nemen bij mannen, bij vrouwen was het marginaler. De belangrijkste verklaring voor deze relatief verminderde toename van bloedvet niveaus door boter, is dat ongeveer 20% van het vet bestaat uit korte - en middellange vetzuren. Deze worden direct omgezet in energie en daardoor tasten ze het bloedvet niveau nauwelijks aan. De gezondheidszorg gebruikt deze vetzuren bij patiŽnten die moeite hebben met voedselopname - in andere woorden, het zijn goede vetzuren.

"Een verdergaande verklaring, waarover gespeculeerd wordt, is dat ingewandscellen botervet liever willen opslaan dan de lange keten vetzuren van plantaardige oliŽn. Echter, boter leidt tot een kleine verhoging van vrije vetzuren in het bloed, wat een last is voor het lichaam," verklaart Julia Svensson, een doctoraal student in Biotechnologie en Voeding aan de Lund Universiteit.

Het grote verschil bij mannen komt door onder andere de hormonen, de omvang van de vetopslag en het fundamentele verschil in de stofwisseling tussen mannen en vrouwen, dat vroeger bekend was. Deze situatie bemoeilijkt het testen bij vrouwen omdat ze elke keer getest moeten worden tijdens dezelfde menstruatiecyclus om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

"De resultaten voorzien in een meer genuanceerd beeld van meerdere dieetvetten. Olijfolie is diepgaand onderzocht en de voordelen zijn vaak verheerlijkt. Het feit dat boter de bloedcholesterol op de lange termijn doet toenemen is bekend, terwijl de korte termijn effecten niet goed zijn onderzocht. Olijfolie is goed, zeker te weten, maar onze bevindingen tonen aan dat verschillende voedselvetten verschillende voordelen hebben," benadrukt Julia Svensson.

"Uiteindelijk hebben alle vetten een hoge energie waarde en als je niet gebruikt wat je tot je hebt genomen dan neemt je lichaamsgewicht toe, evenals de toenemende kans op het ontstaan van ziektes op de lange termijn," herinnert ze ons.

De test voor dit onderzoek werd uitgevoerd op 19 vrouwen en 28 mannen. Elk individu at drie testmaaltijden welke ofwel lijnzaad, bakolie, boter of olijfolie bevatte. De dag voor de test moesten ze vasten vanaf zeven uur 's avonds. De volgende morgen werd op hun nuchtere maag, hun bloedsuiker geprikt om hun gezondheidstoestand te meten en de bloedvet waarden. De testmaaltijd bestond uit het testvet vermengd met hete tarwepap (havermoutsepap), 1.5-% melk, zwarte bessen jam, en een sneetje brood met ham. De maaltijd bevatte 35 g testvet en ongeveer 810 Kcal. Bloedonderzoek werd uitgevoerd na 1, 3, 5, en 7 uur na de maaltijd en alle bloedvetten werden geanalyseerd. De deelnemers vasten gedurende de rest van de dag.

Julia Svensson is met ouderschapsverlof tot April 2010. Als ze terugkeert sluit ze primair de studie af welke onderzoekt hoe vrouwen reageren op verschillende vetten.

Zij en haar collega's zullen ook gaan onderzoeken of vetten bijdragen aan verschillende hoedanigheden van een gevoel van verzadigdheid. Verder gaan ze de parameters evalueren zoals de hormoon spiegel, oefeningen, tailleomvang en hoe een dagelijks dieet op een andere manier invloed heeft op de opname van het lichaam van vet na een maaltijd.  Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Julia Svensson, doctoraalstudente in Biotechnologie aan de Lund Universiteit, Technische Faculteit (LTH), Julia.Svensson@biotek.lu.se, Mobiele telefoon: +46 (0)709 544647 of +46 (0)709 544647. Julia Svensson is met ouderschapsverlof maar leest en reageert zover mogelijk op e-mail en telefoon.

Supervisors:
Patrick Adlercreutz, Division of Biotechnology (Afdeling Biotechnologie), LTH, Patrick.Adlercreutz@biotek.lu.se en Lena Ohlsson, Gastroenterology (maagdarmstelsel) en het Nutrition Laboratory (voedingsmiddelen onderzoek) van de Lund Universiteit, Lena.Ohlsson@med.lu.se, phone:+46 (0)46-222 0706,+46 (0)46-222 0706.

Link

Vertaald door Pauline Laumans


Promotie: Het wegbranden van hartritmestoornissen

Bijna iedereen kent in zijn omgeving wel iemand met boezemfibrilleren (BF). BF is de meest voorkomende ritmestoornis van het hart, waarbij vaak sprake is van een snelle en onregelmatige hartactie. Mensen met BF kunnen klachten hebben van hartkloppingen, abnormale vermoeidheid, vermindering van het uithoudingsvermogen, pijn op de borst en flauwvallen. BF kan in aanvallen aanwezig zijn of continu. Van zeer groot belang bij de behandeling is onderscheid te maken tussen BF waarbij de functie van het hart verder normaal is, en BF bij een niet gezond hart, bijvoorbeeld in geval van lekkage van een hartklep. Willem Beukema en Tjong Hauw Sie tonen aan dat BF met een bepaalde vorm van elektrische energie behandeld kan worden (wegbranden). Dit geldt voor patiŽnten met een verder gezond hart en voor hen bij wie het BF onderdeel uitmaakt van een onderliggende hartziekte. Veelal worden patiŽnten met aanvallen van BF en een verder gezond hart behandeld door de cardioloog, terwijl BF met onderliggende hartproblematiek vaak het best door de hartchirurg behandeld kan worden. Van groot belang is een goede samenwerking tussen cardioloog en hartchirurg.


TV - Buikvet: goed voor je hart

Het afgelopen jaar zijn in het Erasmus Medisch Centrum patiŽnten na een hartinfarct behandeld met nieuwe, unieke behandeling. Met behulp van liposuctie wordt vetweefsel uit de buik van de patiŽnt gehaald. Hier worden stamcellen uit gefilterd die vervolgens in het hart van de patiŽnt worden gespoten. Hier blijken ze een reparatiefunctie te vervullen: de cellen herstellen het litteken dat op het hart achterblijft na een infarct. De nieuwe behandelmethode zorgt ervoor dat patiŽnt na behandeling vrijwel klachtenvrij is.

Link


Primeur voor Nieuwegeins ziekenhuis

Het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein heeft een medische primeur. In de kliniek wordt woensdag voor het eerst een hartooroperatie uitgevoerd.

Link


Hartgaatje veilig sluiten met parapluutje

Justin Luermans onderzocht of het sluiten van een shunt in het hart een veilige techniek is om herseninfarcten te voorkomen. Een rechts-links shunt houdt in dat bloed zich kan verplaatsen van de rechter- naar de linkerkant van het hart zonder dat het door de haarvaten van de longen gaat. Het is tegenwoordig mogelijk om via cathetertechnieken een shunt in het hart te sluiten door het plaatsen van een parapluutje. Twee verschillende soorten shunts blijken inderdaad veilig te sluiten te zijn, gebruikmakend van verschillende typen parapluutjes. Door een shunt kunnen bloedklonters vanuit de linkerkant van het hart rechtstreeks en zonder te worden weggevangen door de longen, de hersenen bereiken om daar een herseninfarct te veroorzaken. Daarnaast bestaat de gedachte dat triggers voor het ontstaan van migraine via deze weg de hersenen kunnen bereiken. Luermans keek ook naar het effect van shuntsluiting op het voorkomen van migraine. De sluiting twee typen shunts blijkt gepaard te gaan met een belangrijke afname van migraine.

Universiteit Utrecht


Vaatwandverkalking voorspelt hart- en vaatziekten

Peter Jacobs toont in zijn proefschrift aan dat het mogelijk is het risico op toekomstige hart- en vaatziekten te voorspellen aan de hand van vaatwandverkalkingen die worden gezien op een CT-scan bij patienten die (nog) geen klachten hebben. Daarnaast toont Jacobs aan dat bij bevolkingsonderzoek naar longkanker met behulp van CT het simultaan scoren van deze vaatwandverkalkingen een goede manier is om klachtenvrije mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten op te sporen. Hierdoor kunnen zij de preventieve behandeling krijgen die hun kans op toekomstige hart- en vaatziekten reduceert. Het in vroeg opsporen van klachtenvrije mensen met een hoog risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is een belangrijke doelstelling in de geneeskunde, omdat in veel van de risicofactoren (hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, roken, eetgewoonten, lichaamsbeweging, etc.) positief te beinvloeden zijn.

Universiteit Utrecht


Nieuwe marker van hartfalen geÔntroduceerd in Nederland

BG Medicine krijgt CE-markering voor galectin-3-test

BG Medicine, Inc., een particuliere onderneming, gericht op het ontdekken van biomarkers en in-vitrodiagnostiek, kondigde vandaag de introductie aan van een nieuwe, CE-gemarkeerde bloedtest voor de meting van galectin-3 waarden. Dit eiwit, waarvan onderzoekers van de Universiteit van Maastricht als eersten aantoonden dat het een integrale rol speelt bij de ontwikkeling en progressie van hartfalen, kan artsen helpen patiŽnten met hartfalen beter te beoordelen en te behandelen.

Dr. Pieter Muntendam, President en CEO van BG Medicine: "Hartfalen is een van de meest uitdagende en kostbare medische aandoeningen. Met meer dan 6 miljoen mensen in Europa die aan complicaties gerelateerd aan hartfalen lijden, en 1-2% van de totale medische zorgkosten die op dit gebied worden gemaakt, kunnen nieuwe markers zoals galectin-3 een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van zowel de behandeling van hartpatiŽnten als het verlagen van de kosten voor behandeling van hartpatiŽnten. Onze BGM Galectin-3(TM) test is ontworpen, geoptimaliseerd en gevalideerd, rekening houdend met de complexiteiten van hartfalen, om het beter kunnen identificeren van die patiŽnten met het hoogste risico te faciliteren."

Galectin-3 is een eiwit dat een rol speelt bij de biologische functies met betrekking tot de initiatie en progressie van cardiale fibrose en littekenvorming, een belangrijke oorzaak van hartfalen. Onderzoeken hebben aangetoond dat galectin-3 waardevol inzicht kan bieden in hartfalen en de onderliggende ziekteprocessen.

Hartfalen is een veelvoorkomende ernstige aandoening die alleen in Europa en de Verenigde Staten al rond de 12 miljoen mensen treft. Hartfalen is een heterogene aandoening die zich klinisch op verschillende, complexe manieren manifesteert en veel verschillende oorzaken kent. Het is een van de weinige medische aandoeningen die nog steeds wordt gedefinieerd en benaderd op basis van klinische tekenen en symptomen, in tegenstelling tot de achterliggende etiologie of ziekteontwikkeling. Dankzij vergevorderde kennis van vele andere vergelijkbare aandoeningen kunnen wij door middel van inzicht in het ziekteproces nu gebruikmaken van therapie die de ziekte beÔnvloedt, in plaats van de tekenen, symptomen en complicaties te behandelen. BG Medicine gelooft dat de meting van galectin-3 artsen en wetenschappers inzicht kan verschaffen in het ziekteproces van hartfalen en bovendien de ontwikkeling en introductie van een specifieke en gerichte therapie mogelijk maakt.

De rol van galectin-3 bij het optreden van hartfalen kwam voor het eerst bij toeval aan het licht. Een Nederlandse onderzoeksgroep bestudeerde hartfalen bij ratten en ontdekte dat ratten met een verhoogde waarde van het galectin-3-gen hartfalen ontwikkelden. De wetenschappers voerden een reeks onderzoeken uit, waarbij het galectin-3-eiwit onder meer werd toegediend in de ruimte rond het hart. Deze blootstelling aan galectin-3 veroorzaakte een verhoogde productie en aanwezigheid van collageen in de linkerhartkamer en verminderde het normale pompvermogen van het hart.

De onderzoekers namen ook biopsies af van patiŽnten die een hartoperatie ondergingen en toonden opnieuw aan dat de harten van patiŽnten met hartfalen verhoogde activiteit van galectin-3 vertoonden ten opzichte van patiŽnten zonder hartfalen.

Hartfalen komt veel voor bij patiŽnten met een gevorderde aandoening van de kransslagaders of bij personen die een hartaanval hebben overleefd. Beschadiging van de hartspier leidt tot een ontsteking, gevolgd door een wondgenezingsproces. Hierbij wordt van galectin-3 afhankelijke fibrose gevormd, wat littekens achterlaat. Dit is doorgaans een bevorderlijk en zichzelf regulerend herstelmechanisme. In sommige gevallen zet dit proces zich echter voort en worden de vorm en functie van het hart gewijzigd. Dit proces wordt adverse remodelling genoemd.

Steeds meer bewijs uit de onderzoekswereld wijst erop dat galectin-3 een centrale rol speelt in het proces van adverse remodelling dat tot hartfalen leidt bij patiŽnten met een aandoening van kransslagaders of bij personen die een hartaanval hebben overleefd. BG Medicine gelooft tevens dat de rol die galectin-3 speelt in de ontwikkeling van het hartfalen en de bijbehorende verhoogde sterfkans mogelijkheden biedt gerichte behandelmethoden te ontwikkelen.

Meer informatie over galectin-3 vindt u op www.galectin-3.com

Koelen bij hartstilstand

Volwassen mensen die na een hartstilstand met succes zijn gereanimeerd, moeten 12 tot 24 uur daarna worden gekoeld.

Link


Stress kan hartproblemen veroorzaken

Prof. Avijit Lahiri, een cardioloog, zegt: "Deze studie toont aan dat er een glasheldere relatie is tussen stress en problemen van de kransslagaders. Dit is het eerste echte bewijs".

Link

Vertaling: Mies Kloos


Reversing Heart Disease & Stroke Naturally

Gary Null presents another trailer for his special, "Reversing Heart Disease & Stroke Naturally". Watch experts give you the knowledge to overcome Heart Disease, High Cholesterol, High Blood Pressure, and avoid Strokes by cleaning up your lifestyle and exercising. Experts include: Julian Whitaker, MD; Frederic J. Vagnini, MD; Nieca Goldberg, MD; Chris Calapai, DO; Michael B. Schachter, MD; and Richard Friedman, PhD


Negen nieuwe genen ontdekt die rol spelen bij hartstoornis

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben negen nieuwe genen gevonden die een rol spelen bij geleidingsstoornissen in het hart. Vijf van deze genen vergroten de kans op hartritmestoornissen. De onderzoekers publiceren hun ontdekkingen zondag 10 januari in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. Het elektrische geleidingssysteem van het hart zorgt voor een regelmatig hartritme. Het ritme kan worden afgelezen van een elektrocardiogram (hartfilmpje). Het zogenoemde PR-interval meet de elektrische geleidingssnelheid gedurende een bepaald deel van de hartcyclus. Mensen met een verlengd interval hebben een hoger risico op boezemfibrilleren, de vaakst voorkomende hartritmestoornis. De onderzoekers hebben in het genoom-brede associatieonderzoek een groot aantal genetische variaties in het genoom gerelateerd aan de aanwezigheid van geleidingsstoornissen. Daarbij ontdekten ze dat personen met bepaalde genvarianten een grotere kans hadden op het ontstaan van een veranderd PR-interval. Vijf van de negen gevonden genen vergrootten ook de kans op boezemfibrilleren. Deze ontdekking geeft onderzoekers meer inzicht in het ontstaan van hartritmestoornissen, aldus professor Jacqueline Witteman van het Erasmus MC. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicatie voor de behandeling van hartritmestoornissen. Ook kan medicatie selectiever worden voorgeschreven zodat patiŽnten de medicatie krijgen waarop ze het beste reageren.


Seleniumsupplementen slecht voor hart

Hoewel veel Europeanen minder selenium binnenkrijgen dan volgens voedingswetenschappers eigenlijk zou moeten, is het geen goed idee om op grote schaal seleniumsupplementen te gaan verstrekken of het voedsel met selenium te gaan verrijken.

Link


Remmen van CD16-eiwit stimuleert herstel van hartschade

Na een hartinfarct bewegen cellen vanuit het beenmerg naar het perifeer bloed en vervolgens deels naar het hartinfarct. In haar proefschrift toont Simone Post aan dat een lage concentratie van het eiwit CD26 de beweging van cellen uit het bloed naar de beschadigde hartspier stimuleert. Door de werking van CD26 te remmen kunnen cellen het hartinfarct beter vinden, wat zou kunnen resulteren in een betere hartfunctie. Een lage CD26-concentratie is geassocieerd met een beter herstel van de hartfunctie, hetgeen invaliderend hartfalen mogelijk vermindert.   Post kwam tot deze conclusies door bepalingen in het bloed van hartinfarctpatienten en gedetailleerde hartfunctiemetingen te combineren. Op dit moment is het mogelijk de werking van CD26 te remmen met een medicijn dat eigenlijk op de markt is voor mensen met suikerziekte. Hierdoor zou het op korte termijn mogelijk zijn het effect van deze remmer op hartfunctieherstel bij patienten te onderzoeken.


Zuurstoftekort hartspier beter en eenvoudiger vast te stellen

Het hart heeft zuurstof nodig om te functioneren. Bij een verdenking van vernauwing van de kransslagaders is het echter niet altijd eenvoudig vast te stellen of (delen van) het hart voldoende zuurstof krijgen. Cardiovasculaire Magnetische Resonantie Imaging (CMR) perfusie is een waardevolle technologie om dit te onderzoeken. In zijn promotieonderzoek laat DaniŽl Lubbers zien dat zuurstoftekort eenvoudig en in een vroeg stadium kan worden aangetoond door te bestuderen hoe een contrastvloeistof zich een weg door de hartspier baant. Afhankelijk van of de patiŽnt een eerder hartaanval heeft gehad, wordt een keuze gemaakt voor het exacte protocol voor het onderzoek. Lubbers pleit er voor dat in de toekomst CMR-perfusie meer gebruikt moet worden. Dit zou zowel de kwaliteit van de diagnose kunnen verhogen, als de tijdsduur van onderzoek bij hartpatiŽnten kunnen verminderen. 

Link


K.U.Leuven-onderzoekers doorgronden mechanisme van calciumionpompjes die een rol kunnen spelen bij hartfalen

Onderzoekers van de K.U.Leuven hebben de bouwstructuur en het werkingsmechanisme blootgelegd van de meest voorkomende calciumionpompjes in menselijke cellen. Die minuscule pompjes verplaatsen calciumionen naar compartimenten in de cel en zorgen ervoor dat de cel naar behoren werkt. De inzichten in het werkingsmechanisme kunnen leiden tot methoden waarmee de pompwerking verbeterd kan worden, wat op termijn mensen met een verzwakte hartfunctie kan helpen. Calciumionen zijn als het ware aan-/uitschakelaars voor hartcellen. Een stijging van de concentratie van calciumionen activeert de hartcellen waardoor het hart samentrekt en bloed naar het lichaam wordt gepompt. Als de hoeveelheid calciumionen in de hartcellen daalt, keren de cellen terug naar de rusttoestand en ontspant het hart. Net als alle cellen bevatten hartcellen minuscule ‘ionenpompjes’. Die pompjes zijn eigenlijk eiwitten die de calciumionen in de cel doen dalen door ze te verzamelen in cellulaire opslagplaatsen. Het pompje dat in de meeste cellen voorkomt, wordt SERCA2b genoemd. De ionenpompjes in hartcellen heten SERCA2a. Als het hart minder sterk klopt of als het ritmestoornissen heeft, is dat vaak te wijten aan haperende SERCA2a-pompjes, waardoor er te weinig calciumionen doorgepompt worden. Onderzoekers van de K.U.Leuven onder leiding van dr. Peter Vangheluwe en prof. Frank Wuytack hebben de moleculaire bouw van SERCA2a- en de SERCA2b-pompjes met elkaar vergeleken. SERCA2b-pompjes blijken een uniek verlengstuk te hebben. Dat verlengstuk zorgt ervoor dat de pompjes krachtiger gaan werken als de hoeveelheid calciumionen in de cel laag is. De onderzoekers konden als eersten de opbouw en het moleculaire mechanisme van dat verlengstuk in kaart brengen. Mensen met een verminderde hartwerking zouden geholpen kunnen worden als men erin slaagt geneesmiddelen te ontwerpen die de werking van het verlengstuk nabootsen. Die medicijnen zouden de SERCA2a-pompjes laten werken als SERCA2b-pompjes. Het onderzoek van het Leuvense laboratorium kan dus ooit de basis zijn voor een nieuwe oplossing tegen hartfalen. Structural basis for the high Ca2+ affinity of the ubiquitous SERCA2b Ca2+ pump is verschenen in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.


Objectieve echocardiografie ter verbetering van het onderscheid tussen het sporthart en hartspierziekten

Het sporthart lijkt bij beeldvormend onderzoek, zoals echocardiografie, vaak op hartspieraandoeningen die een verhoogd risico met zich meedragen op plotse hartdood bij sporten. Een betrouwbare test, deformatie-imaging, die onderscheid kan maken tussen het gezonde sporthart en het zieke hart zou hier uitkomst voor kunnen bieden. Arco Teske heeft in zijn onderzoek gekeken naar de regionale hartspierfunctie van 60 amateur, 60 professionele/olympische en 30 oudere duursporters, en dit vergeleken met 110 niet-sporters en 35 patienten met een hartspierziekte.

Zijn belangrijkste bevindingen zijn dat ondanks de veranderingen die het sporthart ondergaat als gevolg van langdurige duurtraining, de regionale hartspierfunctie vergelijkbaar is met niet-sporters. Bij onze patientengroep vond Teske in bijna alle gevallen (?gt;90%) wel afwijkingen in zowel het rechter- als het linkerventrikel. Een opvallende nevenbevinding was dat er door de huidige testen van de echocardiografie veel afwijkingen werden gezien in onze controlegroep (niet-sporters), in bijna 1/3. Deformatie-imaging, liet in deze groep geen afwijkingen zien. Deze test is dus ook goed geschikt om fout-positieve bevindingen te onthullen.

De bevindingen van dit onderzoek zijn van belang voor zowel de screening van duursporters op aandoeningen die plotse hartdood kunnen veroorzaken, als ook voor screening van familieleden van patienten die een erfelijke hartspierziekte hebben.


Aspirin Can Cause Internal Bleeding

U.K. doctors are being told not to prescribe Aspirin for patients unless they have heart conditions due to the fact that Aspirin can cause severe internal stomach bleeding.

Link


Hart en vaatziekten door giftige stoffen

Er komt steeds meer bewijs dat milieugifstoffen in hoge mate kunnen bijdragen aan hartziekten. Een oorzaak die artsen vaak over het hoofd zien. Naast bekende oorzaken als stress, roken, diabetes, en obesitas kan ook vervuiling van de leefomgeving en blootstelling aan giftige stoffen als metalen, oplosmiddelen en bisfenol A (BPA) uit plastics hartproblemen veroorzaken. Om de veelvuldige processen in het lichaam in stand te houden is het lichaam op voldoende toevoer van mineralen en vitaminen door de voeding aangewezen. Maar dit wordt steeds moeilijker omdat het nutriŽnten gehalte van onze voeding door de moderne landbouwmethodes en tal van manipulaties bij opslag en verwerking steeds verder afneemt. Aan de andere kant stijgt de belasting met giftige metalen vanuit het milieu.

Link

Petra


Heart Attacks: Women Faring Better

Compared with men their age, young and middle-aged women tend to have higher mortality and complication rates after a heart attack. However, the gap today is not as bad as it once was, possibly due to recent pushes to increase awareness of heart disease and heart attacks in women. Emory's Dr. Viola Vaccarino explains the results of a recent study.


Voordelen van lage doses aspirine

Het voorschrijven van een lage dosis aspirine is een belangrijk onderdeel van de behandeling en de preventie van hartziekten, zoals een hartinfarct. Echter, onder gebruikers van een lage dosis aspirine komen bijwerkingen in het maag-darmstelsel vaak voor. Bijna de helft van de patiŽnten die langdurig een paar aspirines gebruiken, ervaren bovenbuikklachten, zoals een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Tevens is aspirinegebruik in verband gebracht met het optreden van maagzweren en maagbloedingen. Martijn van Oijen deed onderzoek naar de balans tussen de voordelige effecten van aspirine voor het hart en de nadelige effecten op de maag. Hij onderzocht dit door deze effecten te meten in hartpatiŽnten en in patiŽnten met een maagzweer- of bloeding. De bijwerkingen van lage doses aspirine lijken zeer weinig voor te komen. Daarnaast wordt de functie van de maag hierdoor bijna niet beÔnvloed. Bovendien is het voorschrijven van aspirine zeer kosteneffectief in vergelijking met alternatieven.

UMC St Radboud


Wodka voorkomt hartziekten

Een dagelijkse shot wodka voorkomt hartziekten, dat beweren althans Nederlandse onderzoekers.

Link


Genetische code bepaalt succes stent

Stents die een dichtgeslibde kransslagader open moeten houden, zijn niet altijd succesvol. Onderzoek van de afdeling Medische Biochemie van het AMC laat zien dat het deels genetisch te voorspellen is bij wie de kans groot is dat de stent het bloedvat open zal houden, en bij wie niet.

Een stent is een klein metalen veertje, dat enigszins lijkt op de bekende veertjes in balpennen. Hij wordt gebruikt om vernauwde kransslagaderen open te houden na een dotterbehandeling, zodat er weer voldoende bloed doorheen kan stromen. Bij tien tot vijftien procent van de patiŽnten die zo'n stent krijgen, groeit het bloedvat toch weer dicht door woekerend littekenweefsel. Artsen spreken dan van in-stent restenose. Zelfs de nieuwe generatie stents, die medicijnen afscheidt tegen littekenvorming, kan restenose niet altijd voorkomen.

Al meer dan tien jaar vermoeden cardiologen dat de een meer aanleg heeft voor het opnieuw dichtslibben van de slagader dan de ander. Tot nu toe werd steeds gekeken naar variaties in genen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen, maar met weinig succes. Hoogleraar Medische Celbiochemie Carlie de Vries en post-doc onderzoekster Claudia van Tiel van de afdeling Medische Biochemie bestudeerden vijf genen die de aanmaak regelen van gladde spiercellen. Dat zijn cellen die in dichtgegroeide stents worden teruggevonden. Eťn gen, en wellicht ook een tweede, bleek een belangrijke SNP (Single Nucleotide Polymorphism) te bevatten. Dat wil zeggen dat ťťn letter uit de code voor dat gen verwisseld is. Deze verwisseling blijkt nu geassocieerd met een grotere of een kleinere kans op restenose. De ontdekking van de biochemici, die samenwerkten met de afdeling Cardiologie en onderzoekers van het LUMC, werden onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation gepubliceerd.

Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC)


Nieuwe oorzaak ontrafeld voor hart- en herseninfarct

Een tekort aan proteÔne S en proteÔne C in het bloed kan het risico op beroertes en hartinfarcten vijf maal vergroten. Jonge patiŽnten met een onverklaard hersen- of hartinfarct met aanwijzingen op trombose in de familie moeten daarom getest worden op tekorten van deze proteÔnes. Dat blijkt uit onderzoek van stollingsarts en cardioloog in opleiding Jan-Leendert Brouwer van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Brouwer promoveert op 7 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wanneer in een ader of een slagader een bloedprop (trombose) ontstaat, kan het gebeuren dat achterliggende organen of spieren geen bloed meer krijgen, of de afvoer van bloed belemmerd wordt. Dan kan het orgaan of de spier in kwestie zijn werk niet meer doen, en kunnen zich levensgevaarlijke situaties voordoen. Trombose kan ontstaan door schade aan de vaatwand en afwijkingen aan bloedplaatjes. Maar ook een verstoring van het stollingssysteem - het systeem dat zorgt voor een 'korstje' op een wond en bloedverlies beperkt - is een belangrijke risicofactor.

Brouwer verrichtte promotieonderzoek naar de risico's door verstoring van het stollingssysteem. Delen van zijn onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften, zoals Circulation en Blood. Zij bieden een mogelijke verklaring voor trombose op jonge leeftijd, aanknopingspunten voor behandeling en nieuw inzicht in de fundamentele werking van het stollingssysteem.
Verstoord stollingssysteem

Het stollingssysteem is een complex systeem, gebaseerd op een gevoelig evenwicht tussen onder meer stollingsfactoren en remmende stollingsfactoren. Zijn er te weinig stollingsfactoren, dan kan er een bloeding optreden. Zijn er te weinig remmende stollingsfactoren, dan kan een bloedprop ontstaan. Een zeldzame genetische aandoening kan zorgen voor een structureel tekort aan remmende stollingsfactoren. Brouwer onderzocht 172 families waarin een dergelijke erfelijke afwijking voorkomt en volgde deze families gedurende 9 jaar.

Dat een gebrek aan proteÔne C of proteÔne S het risico op herseninfarcten en beroertes vergroot, werd al langere tijd vermoed, maar kon niet worden aangetoond. Uit het onderzoek van Brouwer blijkt nu dat een tekort aan deze proteÔnes het risico op beroertes en hartinfarcten vijf maal kan vergroten. Bijkomende interne risicofactoren, zoals factor V Leiden en hoog factor VIII, en externe risicofactoren, zoals operatieve ingrepen, gebruik van de anticonceptiepil en zwangerschap, kunnen het gevaar voor deze patiŽnten op trombose tot zelfs honderd keer vergroten.

Preventieve medicatie, screening
Door preventieve toediening van antistollingsmedicijnen kan de kans op trombose verminderd worden. Dit brengt ook het risico op ernstige bloedingen met zich mee. Uit het onderzoek van Brouwer blijkt echter dat het verstandig is langdurig antistollingsmedicijnen voor te schrijven aan patiŽnten met een gebrek aan proteÔne S, proteÔne C of antitrombine die al een trombose hebben doorgemaakt. Het risico op een levensbedreigende bloeding is in deze patiŽntengroep veel lager dan het risico op een terugkerende trombose wanneer geen behandeling (meer) plaatsvindt. Bovendien lijkt deze stollingsafwijking te beschermen tegen bloedingen indien deze patiŽnten worden behandeld.

Bij jonge patiŽnten met een onverklaard hersen- of hartinfarct moet onderzocht worden of er sprake is van een tekort aan proteÔne C of proteÔne S. Wanneer inderdaad een tekort aan deze proteÔnes wordt aangetroffen, is het verstandig ook eerstegraads familieleden te screenen, aldus Brouwer. Zo kan vastgesteld worden of het verstandig is om preventief antistollingsmedicijnen voor te schrijven en kan de kans op een hart- of herseninfarct of trombose verminderd worden. Wel moet hierbij rekening worden gehouden met o.m. de psychische belasting, het bloedingsrisico en de kosten van deze screening en behandeling. Naar dit laatste moet nog nader onderzoek worden verricht.

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)


Op zoek naar genetische determinanten van homocysteÔne

Een hoog homocysteÔne, een lichaamseigen stof, kan een verhoogd risico geven op veneuze trombose en neurale buisdefecten ('open ruggetje'). Na jaren van kleinschalige genetische epidemiologische associatie-studies voor een beperkt aantal genen is nog weinig bekend over de genetische determinanten van homocysteÔne.

Epidemioloog Sita Vermeulen bestudeerde genen die niet eerder onderzocht zijn. Ook deed ze onderzoek naar het simultane effect van meerdere genetische varianten op homocysteÔne, en op neurale buisdefecten en veneuze trombose. Ze toont aan dat het hebben van een combinatie van vijf specifieke genetische varianten een sterk homocysteÔne-verhogend effect heeft. Daarnaast spoorde ze twee nieuwe genen op die het risico op neurale buisdefecten lijken te beÔnvloeden via vitamine-B12- en folaatconcentraties. Tevens introduceert ze een nieuwe studieopzet voor toekomstig onderzoek. Hiermee is onderscheid te maken tussen genetische determinanten van het kind en de moeder bij aangeboren afwijkingen zoals neurale buisdefecten.

UMC St Radboud Nijmegen


Eiwittekort kan infarct veroorzaken

Een tekort aan eiwitten in het bloed kan het risico op beroertes en hartinfarcten vijf keer vergroten. Jonge patiŽnten met een onverklaard hersen- of hartinfarct met trombose in hun familie moeten daarom getest worden op tekorten van deze proteÔnes.

Link


Klink baseert herinrichting zorg hartfalenpatiŽnten op drijfzand

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie is de door de minister voorgenomen herinrichting van zorg rondom patiŽnten met hartfalen gedoemd te mislukken, zowel in kwalitatieve als financiŽle zin. De minister stelt onterecht dat hartfalen behoort tot niet-complexe chronische aandoeningen. Hartfalen is namelijk wťl een complexe ziekte met bovendien een grillig beloop, waarbij het stellen van de diagnose en het instellen van adequate therapie kennis en ervaring vereist! De prognose van patiŽnten met hartfalen is over het algemeen slechter dan die van patiŽnten met kanker, een ziekte waarbij de diagnostiek en behandeling wťl als vanzelfsprekend in de 2e lijn plaatsvindt! Toch ziet de minister een verschuiving van hartfalenzorg van de 2e naar de 1e lijn als cruciaal en baseert zich daarbij o.a. op een (eigen?) interpretatie van enkele kleinschalige, kortlopende, locaal uitgevoerde onderzoekingen die bovendien niet gepubliceerd zijn. De ''Maastrichtse'' ervaring waar de minister in de media vaak aan refereert, gaat helemaal niet over patiŽnten met hartfalen en bewijst helemaal niet een eventuele vermindering van sterfte.

Met de voorgenomen inrichting van zorg in een keten-DBC wordt beoogd dat ťťn zorgverlener sturend wordt in het zorgproces rondom een patiŽnt. In het kader van hartfalen wordt hierbij nadrukkelijk gewezen in de richting van de 1e lijn. Daar kan een ''diagnose-behandel-combinatie'' worden geopend, waarvoor de betreffende zorgverlener een bepaald bedrag zal ontvangen. Met dit bedrag moet de zorgverlener met ondersteunende beroepen en medisch-specialisten contracten afsluiten voor eventueel noodzakelijke aanvullende zorg. Door deze werkwijze ontstaat een financiŽle drempel voor verwijzing naar de 2e lijn welke de kwaliteit van zorg kan belemmeren. Om de keten te bewaken wil de minister dat huisartsen een zogenaamde minimale dataset gaan gebruiken om de validiteit van de diagnose hartfalen te controleren. Op dit moment bestaat deze dataset echter slechts uit enkele summiere regels die zelfs oppervlakkige toetsing onmogelijk maakt.

Nog meer kwaliteitsverlies wordt veroorzaakt doordat de patiŽnt zelf niet meer kan kiezen tussen zorgverleners verderop in het traject: de patiŽnt moet afwachten met wie een contract is afgesloten. De arts is niet meer vrij in zijn of haar handelen met als risico dat de patiŽnt niet meer het beste advies krijgt. Bij het zorgpad cardiovasculaire risicomanagement is deze dreiging al reŽel doordat de minister geldelijke ''beloningen'', bonussen, aan huisartsen verstrekt indien zij veel goedkopere medicatie voorschrijven. Daarbij heeft de minister ook bedacht dat de richtlijnen van de beroepsgroep ingeruild kunnen worden voor zorgstandaarden. Hiermee wordt de basis van de geneeskunde (''evidence based medicine'') verlaten ten gunste van ''het gevoel wat wenselijk en goedkoop is''. De bekostiging van zorg voor patiŽnten met chronische aandoeningen zoals hartfalen is een niet te ontkennen probleem. Maar een ongenuanceerde verschuiving van die zorg van 2e naar 1e lijn en introductie van keten-DBC's wordt straks duur betaald!


Nieuwe oorzaak voor hart- en herseninfarct

Een tekort aan proteÔne S en proteÔne C in het bloed kan het risico op beroertes en hartinfarcten vijfmaal vergroten. Jonge patiŽnten met een onverklaard hersen- of hartinfarct met aanwijzingen op trombose in de familie moeten daarom getest worden op tekorten van deze proteÔnes. Dat blijkt uit onderzoek van stollingsarts en cardioloog in opleiding Jan-Leendert Brouwer van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Brouwer promoveert 7 oktober 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wanneer in een ader of een slagader een bloedprop (trombose) ontstaat, kan het gebeuren dat achterliggende organen of spieren geen bloed meer krijgen of de afvoer van bloed belemmerd wordt. Het orgaan of de spier in kwestie kan dan zijn werk niet meer doen waardoor zich levensgevaarlijke situaties voor kunnen doen. Trombose kan ontstaan door schade aan de vaatwand en afwijkingen aan bloedplaatjes. Maar ook een verstoring van het stollingssysteem " het systeem dat zorgt voor een "korstje" op een wond en bloedverlies beperkt " is een belangrijke risicofactor. Brouwer verrichtte promotieonderzoek naar de risico's door verstoring van het stollingssysteem. Delen van zijn onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften, zoals Circulation en Blood. Zij bieden een mogelijke verklaring voor trombose op jonge leeftijd, aanknopingspunten voor behandeling en nieuw inzicht in de fundamentele werking van het stollingssysteem.

Het stollingssysteem is een complex systeem, gebaseerd op een gevoelig evenwicht tussen onder meer stollingsfactoren en remmende stollingsfactoren. Zijn er te weinig stollingsfactoren, dan kan er een bloeding optreden. Zijn er te weinig remmende stollingsfactoren, dan kan een bloedprop ontstaan. Een zeldzame genetische aandoening kan zorgen voor een structureel tekort aan remmende stollingsfactoren. Brouwer onderzocht 172 families waarin een dergelijke erfelijke afwijking voorkomt en volgde deze families gedurende negen jaar. Dat een gebrek aan proteÔne C of proteÔne S het risico op herseninfarcten en beroertes vergroot, werd al langere tijd vermoed, maar kon niet worden aangetoond. Uit het onderzoek van Brouwer blijkt nu dat een tekort aan deze proteÔnes het risico op beroertes en hartinfarcten vijfmaal kan vergroten. Bijkomende interne risicofactoren, zoals factor V Leiden en hoog factor VIII, en externe risicofactoren, zoals operatieve ingrepen, gebruik van de anticonceptiepil en zwangerschap, kunnen het gevaar voor deze patiŽnten op trombose tot zelfs honderd keer vergroten. Door preventieve toediening van antistollingsmedicijnen kan de kans op trombose verminderd worden. Dit brengt wel het risico op ernstige bloedingen met zich mee. Uit het onderzoek van Brouwer blijkt echter dat het verstandig is langdurig antistollingsmedicijnen voor te schrijven aan patiŽnten met een gebrek aan proteÔne S, proteÔne C of antitrombine die al een trombose hebben doorgemaakt. Het risico op een levensbedreigende bloeding is in deze patiŽntengroep veel lager dan het risico op een terugkerende trombose wanneer geen behandeling (meer) plaatsvindt. Bovendien lijkt deze stollingsafwijking te beschermen tegen bloedingen indien deze patiŽnten worden behandeld.

Bij jonge patiŽnten met een onverklaard hersen- of hartinfarct moet onderzocht worden of er sprake is van een tekort aan proteÔne C of proteÔne S. Wanneer inderdaad een tekort aan deze proteÔnes wordt aangetroffen, is het verstandig ook eerstegraads familieleden te screenen, aldus Brouwer. Zo kan vastgesteld worden of het verstandig is om preventief antistollingsmedicijnen voor te schrijven en kan de kans op een hart- of herseninfarct of trombose verminderd worden. Wel moet hierbij rekening worden gehouden met de psychische belasting, het bloedingsrisico en de kosten van deze screening en behandeling. Naar dit laatste moet nog nader onderzoek worden  verricht.


Gebroken hart' vergroot kans op hartinfarct

Mensen die rouwen om het verlies van een geliefde, hebben een zes maal grotere kans op een hartinfarct. Dat concluderen Australische onderzoekers van het Sydney's Royal North Shore Hospital.

Link


Celtherapie voor herstel van het hart

Anke Smits beschrijft in haar proefschrift hoe ze uit kleine stukjes hartweefsel stamcelachtige cellen isoleert. Door het toevoegen van de juiste stoffen veranderen deze cellen in het laboratorium in spontaan kloppende hartspiercellen of in bloedvatstructuren. Smits injecteerde deze stamcelachtige cellen in het beschadigde weefsel van muizen met een hartaanval. Drie maanden later was er nieuw hartspierweefsel gevormd en de hartfunctie van de muizen was minder verslechterd. Ook al worden er maar kleine stukjes weefsel gemaakt, deze stamcelachtige cellen uit het hart lijken een goede bron voor celtherapie. Het hart is zelf niet in staat nieuwe spiercellen te maken die nodig zijn om de schade na een hartaanval te repareren. Het maken van nieuw hartweefsel met behulp van stamcellen wordt gezien als een veelbelovende nieuwe therapie om de gevolgen van een hartaanval te bestrijden.


Lipoic acid could reduce atherosclerosis, weight gain

A new study done with mice has discovered that supplements of lipoic acid can inhibit formation of arterial lesions, lower triglycerides and reduce blood vessel inflammation and weight gain -- all key issues for addressing cardiovascular disease.

Lees verder


Fish oil -- helpful or harmful?

Fish oil supplements may help some cardiac patients while harming others, suggests a new review of evidence compiled by St. Michael's Hospital and University of Toronto researchers. In a systematic review of trials where patients with implantable cardioverter defibrillators used fish oil supplements, Dr. David Jenkins and Dr. Paul Dorian found significant differences among the trials, indicating fish oil may be beneficial to some patients while having a negative impact on others.

Lees verder


Diets high in lutein, zeaxanthin and vitamin E associated with decreased risk of cataracts

Women who have higher dietary intake of lutein and zeaxanthin -- compounds found in yellow or dark, leafy vegetables -- as well as more vitamin E from food and supplements appear to have a lower risk for developing cataracts, according to a report in the January issue of Archives of Ophthalmology, one of the JAMA/Archives journals.

Lees verder


Living in multigenerational households triples women's heart disease risk

Living in a household with several generations of relatives triples a woman's risk of serious heart disease, suggests research published ahead of print in the journal Heart. The researchers assessed the long term impact on health of domestic living arrangements among almost 91,000 Japanese men and women aged between 40 and 69. None of the study participants had been diagnosed with any serious illness, such as cancer, heart disease, or stroke at the start of the study in 1990-4. They were quizzed about their personal and family medical histories, perceived stress, occupation, personality, and lifestyle factors, such as diet and exercise. They were also asked about their domestic living arrangements and the family structure of their households. During the monitoring period, which ended in 2004, 671 people were newly diagnosed with coronary artery disease, 339 died of coronary heart disease, and 6255 died from other causes.

Lees verder


Panic attacks linked to higher risk of heart attacks and heart disease, especially in younger people

eople who have been diagnosed with panic attacks or panic disorder have a greater risk of subsequently developing heart disease or suffering a heart attack than the normal population, with higher rates occurring in younger people, according to research published in Europe’s leading cardiology journal, the European Heart Journal [1] today (Thursday 11 December).

Lees verder


Depression and anxiety can double chances of heart ailments

Matters of the mind can affect matters of the heart. A new study by McGill University and University of Montreal researchers has found that major anxiety and/or depression, can double a coronary artery disease patient's chances of repeated heart ailments. This is one of the first studies to focus on patients with stable coronary artery disease -- not those who were hospitalized for events such as a heart attack.

Lees verder


Enlarged Veins Could Warn of Vascular Problem

Enlarged blood vessels in the legs could be more than just a cosmetic concern. Without treatment, problems with blood flow in the veins can cause chronic leg pain and sometimes death, according to University of Cincinnati (UC) vascular health experts. The good news is that problems usually can be detected and treated before they become debilitating or life-threatening. Enlarged blood vessels, known as varicose veins, appear as bulging or twisted blue veins that are visible through the skin. They most commonly occur in the legs.

Lees verder


System to analyze beating heart stem cells could lead to heart attack treatments

New research at the University of Nottingham, funded by the Biotechnology and Biological Sciences Research Council, is paving the way for techniques that use stem cells to repair the damage caused by heart attacks.

Lees verder


Women with migraines and visual symptoms may have higher stroke risk

Women who have migraine headaches with visual symptoms (or aura) may be at increased risk for stroke compared to women who do not have migraines, researchers reported in Stroke: Journal of the American Heart Association.

Lees verder


Study suggests heart risk from calcium supplements

Older women who take calcium supplements to maintain bone strength may have an increased risk of heart attack, researchers in New Zealand said on Tuesday.

Lees verder


Scientists find link between inflamed gums and heart disease

The next person who reminds you to floss might be your cardiologist instead of your dentist. Scientists have known for some time that a protein associated with inflammation (called CRP) is elevated in people who are at risk for heart disease. But where's the inflammation coming from? A new research study by Italian and U.K. scientists published online in The FASEB Journal shows that infected gums may be one place. Indeed, proper dental hygiene should reduce the risk of atherosclerosis, stroke and heart disease independently of other measures, such as managing cholesterol. "It has been long suspected that atherosclerosis is an inflammatory process, and that periodontal disease plays a role in atherosclerosis," said Mario Clerici, M.D., a senior researcher on the study. "Our study suggests that this is the case, and indicates that something as simple as taking good care of your teeth and gums can greatly reduce your risk of developing serious diseases." To reach this conclusion, the scientists examined the carotid arteries of 35 otherwise healthy people (median age 46) with mild to moderate periodontal disease before and after having their periodontal disease treated. One year after treatment, the scientists observed a reduction in oral bacteria, immune inflammation and the thickening of the blood vessels associated with atherosclerosis. "Because many Americans have some form of gum disease, this research can't be brushed aside," said Gerald Weissmann, M.D., Editor-in-Chief of The FASEB Journal. "As it turns out, the health of our blood vessels could be hanging by the proverbial thread: dental floss."

Lees verder


Prostaglandin receptor key to atherosclerosis development

Atherosclerosis -- a disease that includes the buildup of fatty, cholesterol-laden lumps of cells inside the artery wall -- is the underlying cause of heart attacks and strokes. A team of Vanderbilt University Medical Center investigators has now demonstrated that a receptor for prostaglandin-E2 plays a key role in the development of atherosclerosis. The findings, reported this month in Cell Metabolism, point to this receptor and its signaling pathways as molecular targets for modulating atherosclerosis development.

Lees verder


Biomarkers improve ischemic stroke prediction

Testing patient's blood for two proteins or biomarkers that occur when inflammation is present could help doctors identify which patients are more likely to have a stroke, said researchers at Baylor College of Medicine in Houston in a report that appears online in the journal Stroke. The biomarkers -- lipoprotein-associated phospholipase A2 (Lp-PLA2) and high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) -- are known to be associated with an increased risk of the kind of stroke that occurs when blood flow to the brain is blocked. In this study, researchers led by Dr. Vijay Nambi, assistant professor of medicine-atherosclerosis and vascular medicine at BCM and staff cardiologist Center for Cardiovascular Disease Prevention at The Methodist DeBakey Heart and Vascular Center, studied 949 people taking part in the Atherosclerosis Risk in Communities study (ARIC), a large scale study designed to investigate the causes and course of atherosclerosis. Of those, 183 developed a stroke. When they looked at the blood test results for the patients in the study, they found that testing for the two inflammation biomarkers helped obtain a better picture of the risk of stroke for each patient. "Adding each biomarker individually to the traditional risk factors for ischemic stroke improved prediction," Nambi said. "However, adding both, along with taking into account how the two interact, gave the most improvement in prediction." The traditional risk factors used to determine the likelihood of this type of stroke include age, sex, race, whether a person smokes, blood pressure, diabetes, use of high blood pressure medication and body mass index as a measure of obesity.

Lees verder


Patients with severe psoriasis need evaluation of heart disease risk

According to new recommendations in the December 10 issue of The American Journal of Cardiology (AJC) (www.ajconline.org), published by Elsevier, new research is called for and patients with severe forms of the skin disease psoriasis should receive evaluation and possible treatment to reduce their risk of coronary artery disease (CAD). Psoriasis is a common skin disease affecting two to three percent of the world population, including 7.5 million Americans. The most common type of psoriasis causes a scaly rash that can cover large areas of the skin; some patients develop arthritis as well. In addition, there is now strong evidence that people with psoriasis are at increased risk of CAD—narrowing of the arteries supplying the heart, which can lead to heart attack (myocardial infarction) and other complications. A special "Editor's Consensus" article provides an update on the little-recognized link between psoriasis and heart disease. "This AJC Editor's Consensus focuses on a large new area of evidence strengthening the connection between inflammatory processes and coronary artery disease," comments cardiologist and lead author of the article, Vincent E. Friedewald, M.D., of the University of Notre Dame. Dr. Friedewald is also an Assistant Editor of AJC. "It is a particularly interesting and unique document in that it bridges current knowledge from two medical disciplines—dermatology and cardiology—that rarely interrelate."

Lees verder


The benefits of green tea in reducing an important risk factor for heart disease

More evidence for the beneficial effect of green tea on risk factors for heart disease has emerged in a new study reported in the latest issue of European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation. The study found that the consumption of green tea rapidly improves the function of (endothelial) cells lining the circulatory system; endothelial dysfunction is a key event in the progression of atherosclerosis.

Lees verder


Following High-Blood Pressure Drug Treatment, Women At Greater Risk Than Men For Enlarged Heart

Women may respond less favorably than men to cardiovascular disease (CV) drug-treatments for enlarged heart, according to NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center physician-scientists. For the first time, researchers have uncovered that women derive a lesser benefit than men from two common high-blood-pressure-lowering drugs — losartan and atenolol — for the reduction of left-ventricular hypertrophy (LVH). The condition is a thickening and enlargement of muscle of the left ventricle of the heart and a marker for future heart disease. The observations were made despite results showing that blood pressure reduction was similar between genders.

Lees verder


Waist-to-hip ratio may better predict cardiovascular risk than body mass index

A tape measure, not just a bathroom scale, may help you better assess your heart disease risk. In a study to be published in the Aug. 21 issue of the Journal of the American College of Cardiology, investigators at UT Southwestern Medical Center found that people with a larger waist-to-hip ratio may be at increased risk for heart disease. The research evaluates the association between different measures of obesity and the prevalence of arterial disease.Donald W. Reynolds Foundation, National Institutes of Health

Lees verder


New study finds coronary arterial calcium scans help detect overall death risk in the elderly

Measuring calcium deposits in the heart's arteries can help predict overall death risk in American adults, even when they are elderly, according to a new study published in the July issue of Journal of the American College of Cardiology.

Lees verder


Broad-based group of physicians calls for improvement in stroke treatment

A coalition of physicians representing a wide range of medical specialties has issued a call to action to improve the treatment of stroke. The group, which includes nationally recognized leaders in neurology, neuroradiology, neurosurgery, vascular surgery and cardiology, was drawn together by the Society for Cardiovascular Angiography and Interventions to address one of the most pressing medical needs in this country -- the rapid treatment of stroke using catheter-based techniques.

Lees verder


Researchers of the Universitť Libre de Bruxelles (ULB) elucidate the early mechanism of cardiovascular specification

Researchers uncover the key molecular switch that specifies undifferentiated mesodermal cells to become cardiovascular progenitors. The authors of this study found that a protein called Mesp1 acts a master regulator of multipotent cardiovascular progenitor specification. They showed that a very transient expression of a Mesp1, increase by more than 500% the differentiation of pluripotent stem cells into cardiac and vascular cells, which represent the greatest promotion of cardiovascular differentiation induced by a single factor. “When we look at the Mesp1 stimulated cells under the microscope, it was just amazing! It was looking like all cells became cardiac cells, and were spontaneously beating everywhere in the dish”, comments Antoine Bondue, the first author of the paper.

Lees verder


Genetic variation may lead to early cardiovascular disease

Researchers from Duke University Medical Center have identified a variation in a particular gene that increases susceptibility to early coronary artery disease. For years, scientists have known that the devastating, early-onset form of the disease was inherited, but they knew little about the gene(s) responsible until now. The results are published January 2 in the open-access journal PLoS Genetics. In a previous study, a region on chromosome 7 was linked to coronary artery disease (CAD). More recently, the researchers focused on identifying the gene in this region that confers risk of early-onset CAD and identified it as the neuropeptide Y (NPY) gene. NPY is one of the most plentiful and important proteins in the body and is a neurotransmitter related to the control of appetite and feeding behavior, among other functions. The current research, led by Svati Shah and Elizabeth Hauser, found evidence for six related variations in the NPY gene that show evidence of transmission from generation to generation and association across a population of early-onset CAD patients.

Lees verder


Breakthrough promised in detecting atherosclerosis

A study led by a team of researchers at Oregon Health & Science University has demonstrated for the first time that molecular imaging with contrast-enhanced ultrasound and targeted microbubbles is effective in detecting at a very early stage inflammatory processes that lead to atherosclerosis.

Lees verder


Smokers with stroke in the family 6 times more likely to have stroke too

A new study shows that people who are smokers and have a family history of brain aneurysm appear to be significantly more likely to suffer a stroke from a brain aneurysm themselves. The research is published in the December 31, 2008, online issue of Neurologyģ, the medical journal of the American Academy of Neurology and will appear in the January 6, 2009, print issue of Neurologyģ. The type of stroke, called subarachnoid hemorrhage, is one of the bleeding types of stroke and is deadly in about 35 to 40 percent of people. In the study, scientists looked at 339 people who suffered a stroke from a brain aneurysm and 1,016 people who had not had a stroke due to an aneurysm. Current smokers made up half of the group that had a stroke. The other half had never smoked or had smoked in the past.

Lees verder


High alcohol consumption increases stroke risk, Tulane study says

In a study likely applicable to men of other ethnicities, Tulane University researchers found that heavy drinking (more than 21 drinks per week) may increase the risk of stroke in Chinese men. The results of the study are published in the Annals of Neurology.

Lees verder


Vitamin E's lack of heart benefit linked to dosage

The reported failure of vitamin E to prevent heart attacks may be due to underdosing, according to a new study by investigators at Vanderbilt University Medical Center.

Lees verder


25-Hydroxyvitamin D deficiency is independently associated with cardiovascular disease in the Third National Health and Nutrition Examination Survey

These results indicate a strong and independent relationship of 25(OH)D deficiency with prevalent CVD in a large sample representative of the US adult population.

Lees verder


Low vitamin d levels predict stroke in patients referred to coronary angiography

Low levels of 25(OH)D and 1,25(OH)2D are independently predictive for fatal strokes, suggesting that vitamin D supplementation is a promising approach in the prevention of strokes.

Lees verder


Good cholesterol helps heart, but study shows it also helps memory

A new British-French study finds that people with higher levels of “good” cholesterol (HDL) performed better on memory tests than people with lower levels of high-density lipoprotein cholesterol.

Lees verder


Beta-Blockers in the Real World - Help for Some, but Not for ‘Stiff Hearts’

Beta-blockers can help older patients with heart failure live longer lives, but only if their condition is caused by a poorly-functioning left ventricle, say researchers at the Duke Clinical Research Institute. The finding, available online and slated to appear in the Jan. 13 issue of the Journal of the American College of Cardiology, could lead to clarification of professional guidelines on beta-blocker drug use among older patients.

Lees verder


U of M study - Early treatment can reverse heart damage

University of Minnesota researchers have discovered that treating people who have early cardiovascular abnormalities, but show no symptoms of cardiovascular disease, can slow progression and even reverse damage to the heart and blood vessels.

Lees verder


Researchers find roughly half of healthy, younger adults could be at risk for heart disease

Even younger adults who have few short-term risk factors for heart disease may have a higher risk of developing heart disease over their lifetimes, according to new findings by a UT Southwestern Medical Center researcher.The findings, based on clinical studies and appearing in the Jan. 26 issue of the journal Circulation: Journal of the American Heart Association, suggest that traditional methods of identifying heart disease risk might not adequately identify patients who actually have a higher lifetime risk.

Lees verder


Herbal remedy reduces obesity and heart disease?

Scientists from Germany have recently discovered that extracts of a traditional herbal remedy derived from Tabebuia impetiginosa can act to delay the absorption of dietary fat in animal models. They believe that the extract could be incorporated into a food supplement which may not only reduce obesity, but also lessen the risk of development of type 2 diabetes and coronary heart disease.

Lees verder


More research needed into beneficial food compounds

More research is needed into food compounds which could reduce the risk of heart disease, according to a systematic review of trials carried out so far. Dr Lee Hooper from the University of East Anglia (UEA) led a group of scientists who analysed 133 studies on the effects of flavonoids and flavonoid-rich food sources on heart disease related risk factors. It is known that consuming certain foods may reduce the risk of cardiovascular disease and increased attention is being focused on flavonoids, a diverse group of compounds that occur naturally in many commonly consumed fruits, vegetables, herbs, grains and drinks. The health benefits associated with flavonoids were reported as early as 1930, but limited data and a small number of studies have made it difficult for scientists to make specific recommendations regarding flavonoid consumption and health.

Lees verder


Folate Consumption Reduces Risk of Stroke by 20 Percent in Male Smokers

A higher intake of folate reduces the risk of stroke in male smokers by 20 percent, according to a new study conducted by researchers from the National Cancer Institute, the National Institutes of Health, the Karolinska Institutet and the Finnish National Public Health Institute, and published in the American Journal of Epidemiology.

Lees verder


New tool could prevent needless stents and save money, Stanford cardiologist says

Doctors may be implanting too many artery-opening stents and could improve patient outcomes — and ultimately save lives — if they did more in-depth measurements of blood flow in the vessels to the heart. That's the finding of a study, to be published Jan. 15 in the New England Journal of Medicine, that evaluated the benefits of a new diagnostic tool to measure blood flow and determine whether stenting was the best option. "Not only were the outcomes better, the cost was less," said William Fearon, MD, co-principal investigator of the multicenter international study called FAME and assistant professor of cardiovascular medicine at the Stanford University School of Medicine. "Now there's scientific support for cardiologists to apply this new technique." Nico Pijls, MD, PhD, professor of cardiology at Catharina Hospital in The Netherlands, was the other co-principal investigator. The study suggests that doctors should go one step beyond the traditional method of relying solely on X-rays from a coronary angiogram to determine which arteries should be stented for patients with coronary artery disease. In many cases, cardiologists will routinely prop open with a stent any arteries that look significantly narrowed on the angiogram, said Fearon. "The problem is you can't always tell from the angiogram whether this is absolutely necessary." By using a method called "fractional flow reserve," or FFR, which involves inserting a coronary pressure guidewire into the artery, doctors can measure whether blood flow is actually reduced to a dangerous level beyond any apparent narrowing. In certain cases, medication may be a better option to stenting.

Lees verder


Bleeding hearts revealed with new scan

Images that for the first time show bleeding inside the heart after people have suffered a heart attack have been captured by scientists, in a new study published today in the journal Radiology. The research shows that the amount of bleeding can indicate how damaged a person's heart is after a heart attack. The researchers, from the MRC Clinical Sciences Centre at Imperial College London, hope that this kind of imaging will be used alongside other tests to create a fuller picture of a patient's condition and their chances of recovery. The research was funded by the Medical Research Council, the British Heart Foundation and the Department of Health, UK. People suffer heart attacks when an artery that feeds blood to the heart becomes blocked, stopping the heart's blood supply and depriving the heart muscle of oxygen. Currently, most people treated for a heart attack are fitted with a metal tube called a stent to keep the blocked artery clear. Recent research has shown that some people experience bleeding inside the heart muscle once blood starts to pump into it again. However, the significance of this bleeding is currently not understood. For the new small study, the researchers captured images of bleeding inside the heart in 15 patients from Imperial College Healthcare NHS Trust who had recently suffered a heart attack, using Magnetic Resonance Imaging (MRI). Analysis of the MRI scans revealed that the amount of bleeding correlated with how much damage the heart muscle had sustained.

Lees verder


Hundreds of strokes avoidable, says study

Hundreds of strokes could be prevented each year if patients suffering 'mini strokes', known as transient ischaemic attacks or TIAs, were assessed sooner by specialist clinicians. A University of Manchester study has found that almost two-thirds of patients attending what are termed 'rapid access' TIA clinics took more than the recommended seven days to be seen by a suitably trained professional. A TIA, often characterised by a temporary weakening of one side of the face and the corresponding arm, drastically increases a person's chance of suffering a major stroke within days of the initial symptoms, with some studies putting the risk as high as a one-in-four probability. Despite the obvious importance of early assessment, the research — published today (Thursday) ahead of print in the Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry — suggests that, on average, access to the specialist clinics takes at least twice as long as it should.

Lees verder


Less severe first heart attacks linked to heart disease death reductions

The severity of first heart attacks has dropped significantly in the United States — propelling a decline in coronary heart disease deaths, researchers reported in Circulation: Journal of the American Heart Association. “This landmark study suggests that better prevention and better management in the hospital have contributed to the reduction in deaths,” said Merle Myerson, M.D., Ed.D., lead author of the study, cardiologist and director of the Cardiovascular Disease Prevention Program at St. Luke’s-Roosevelt Hospital of Columbia University in New York City. “Better control of risk factors for heart disease, such as blood pressure and cholesterol as well as improvements in hospital management may lessen the severity if somebody has a heart attack,” Myerson said. “We also considered whether people had less severity because they got to the hospital sooner, but that was not the case.” The study extends previous findings from the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), an ongoing epidemiologic study that includes data from four areas — Forsythe County, N.C., including Winston-Salem; Washington County, Md., including Hagerstown; and the suburbs of Minneapolis, Minn. and Jackson, Miss. Both whites and African-Americans were included in the study.

Lees verder


Stem cells train heart following heart attack

Injecting adult stem cells into a heart following a heart attack (infarction) improves the heart function and strengthens the heart wall. The use of such cells may eventually reduce the chance of heart failure following a heart attack. Researchers from Leiden University discovered this in a project forming part of the Dutch Program for Tissue Engineering, funded by Technology Foundation STW and the Netherlands Organization for Health Research and Development.

Lees verder


CT Scans to Determine Heart Disease in the Emergency Room

In the future, patients who arrive at a hospital Emergency Department complaining of chest pain may be diagnosed with a sophisticated CT scan. If the diagnosis is negative, the patient can go home—and the total time at the hospital will be much shorter than it is today.

Lees verder


Red blood cell transfusions under scrutiny

Bristol scientists have found that red blood cell transfusions given to people having heart surgery could increase the risk of heart attack or stroke.

Lees verder


UC Davis researchers find evidence of mature heart cell potential in embryonic stem cells

In a new study, UC Davis researchers report the first functional evidence that heart cells derived from human embryonic stem cells exhibit one of the most critical properties of mature adult heart cells, an important biological process called excitation-contraction coupling.The finding gives scientists hope that these cells can one day be coaxed into becoming functionally viable cells safe for transplantation into the damaged hearts of patients with end-stage disease, potentially avoiding the necessity of a heart transplant. Currently, there are nearly 3,000 people on heart transplant lists around the nation, including more than 300 in California.

Lees verder


Heart disease is linked to worse mental processes that, in turn, predict the onset of dementia

Coronary heart disease is associated with a worse performance in mental processes such as reasoning, vocabulary and verbal fluency, according to a study of 5837 middle-aged Whitehall civil servants. The study also found that the longer ago the heart disease had been diagnosed, the worse was the person’s cognitive performance and this effect was particularly marked in men. The study is published online in Europe’s leading cardiology journal, the European Heart Journal [1] today (Wednesday 23 July); the authors say it is important because impaired cognition predicts the onset of dementia and death, while coronary heart disease (CHD) remains the leading cause of death in many western countries such as the UK. “It is important to elucidate the link between these two diseases,” said Dr Archana Singh-Manoux, who led the research. “The prevalence of dementia rises with age, doubling every four to five years after the age of 60, so that over a third of people older than 80 are likely to have dementia.”

Lees verder


Overheating oil harms your heart

While most people know it's better for our health to cook using oils rather than saturated fats such as butter, many don't realise that some oils should not be reheated or overheated. That's because this turns them into dangerous trans fats. Having said that, I don't think we should become obsessive about this. I've come across people who think they need to get the thermometer out and be exceedingly careful about the temperature of the oil, which just isn't the case.

Lees verder


High Blood Sugar Boosts Women's Heart Disease Risk

Increased blood sugar levels signal a heightened risk of heart disease, especially among women, a new study finds.

Lees verder


New study finds smoking predicts increased stroke risk for your spouse

Although secondhand smoke is widely accepted as a risk factor for coronary heart disease, there have been few studies investigating the association of SHS and stroke risk. In a new study, published in the September 2008 issue of the American Journal of Preventive Medicine, researchers report on evidence of increased risk of stroke for spouses of smokers.

Lees verder


Respiratory infections linked to increased heart attacks and strokes

A new study, which appears today in the online edition of the European Heart Journal, has found strong evidence that recent respiratory infections increase the risk of heart attacks and strokes, both of which are more common in the winter.

Lees verder


Fondness for Fish Keeps Japanese Hearts Healthy

Despite high levels of smoking, Japanese men are far less likely to have dangerous plaque build-up in their blood vessels than white or Japanese-American men, a difference that researchers believe stems from a lifelong, near-daily consumption of fish.

Lees verder


Plasma vitamin C concentrations predict risk of incident stroke

Plasma vitamin C concentrations may serve as a biological marker of lifestyle or other factors associated with reduced stroke risk and may be useful in identifying those at high risk of stroke.

Lees verder


Carbon monoxide may cause long-lasting heart damage

Findings of a study by researchers at Rhode Island Hospital suggests that heart damage caused by carbon monoxide may have long-lasting effects even after the toxic gas has been eliminated from the blood.

Lees verder


Another 'smart' cancer drug can have toxic effects on the heart

Another FDA-approved targeted cancer drug, sunitinib, may be associated with cardiac toxicity, report researchers at Children's Hospital Boston, Dana-Farber Cancer Institute (Boston) and Thomas Jefferson University (Philadelphia). Sunitinib is one of several new "smart" cancer drugs called tyrosine kinase inhibitors that targets specific signaling molecules inside cancer cells that aid cancer spread, and was originally thought to be relatively free of cardiac side effects.

Lees verder


Protein made by fat cells may increase risk of heart attack in older adults

Adiponectin, a protein produced by fat cells, may play a pivotal and counterintuitive role in cardiovascular health for older Americans according to a new study accepted for publication in the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Lees verder


B vitamins and heart disease

The connection between cholesterol levels and heart disease is widely recognized however, recent studies show that a lesser-known compound called homocysteine also is associated with heart health.

Lees verder


New discovery may lead to immunization against cardiovascular disease

Low levels of naturally occurring antibodies may represent an increased risk of developing cardiovascular disease, particularly stroke in men. This discovery, published in the academic journal Atherosclerosis, has now led to attempts to develop an immunization against cardiovascular disease. Atherosclerosis (hardening of the arteries) is an inflammatory disease in which the walls of the blood vessels are thickened and become less elastic. It can cause blood clots and other cardiovascular diseases. It is not known precisely what causes atherosclerosis, but the immune system probably plays an important role. Research scientists suspect that various oxidised forms of what is known as bad cholesterol, LDL (low-density lipoprotein), contribute to the development of the disease. A research team from Karolinska Institutet, in cooperation with Lund University, has now shown that a particular type of naturally occurring antibodies, anti-PC, which are targeted against the lipid portion of the LDL molecule, play an important role in the development of cardiovascular disease. The findings show that individuals who have low levels of anti-PC are at increased risk of cardiovascular disease. The risk is particularly high in men who develop stroke, with an almost fourfold increase. This newly discovered risk factor, low levels of anti-PC, is independent of previously known risk factors such as high blood pressure, high blood lipids, diabetes and smoking. "Our findings suggest that anti-PC can be used as a complement to the traditional risk factors to improve diagnosis and treatment. In addition we are currently developing anti-PC as a vaccine for atherosclerosis and cardiovascular disease," says Professor Johan FrostegŚrd, who directed the study.

Lees verder


Research finds link between depression

Depression nearly triples the risk of death following a heart attack, even when accounting for other heart attack risk factors, according to research presented today at the American College of Neuropsychopharmacology annual meeting, which showed that among 360 depressed, post myocardial infarction patients followed for more than six years, those who did not recover from their depression in the first six months were more than twice as likely to die.

Lees verder


Tsunami in the Brain

After a stroke, waves of electrical discharge in the human brain cause more nerve cells to die / Researchers from Heidelberg an Cologne publish a study in the “Annals of Neurology” After a stroke, even unaffected areas of the brain are at risk – depolarization waves arise at the edges of the dead tissue and spread through the adjacent areas of the brain. If these waves are repeated, more cells die. This has previously been observed only in animal studies. A clinical study at the university hospitals of Heidelberg and Cologne along with the Max Planck Institute of Neurological Research in Cologne has shown for the first time that this phenomenon occurs after a stroke in humans and is a warning sign that more nerve cells will die. The study, published in June 2008 in the renowned journal “Annals of Neurology,” may allow to translate more than 60 years of experimental research for the diagnosis and therapy of stroke patients. More than 150,000 people a year in Germany suffer a cerebral stoke, the third most frequent cause of death in industrialized countries. When deposits clog vessels to the brain, some areas of the brain do not receive sufficient oxygen and the tissue dies. Depending on the size of the area affected, the patients may die or suffer permanent damage such as paralysis.

Lees verder


Abdominal fat distribution predicts heart disease

Abdominal obesity is a strong independent risk factor for heart disease, and using the waist-hip ratio rather than waist measurement alone is a better predictor of heart disease risk among men and women, researchers reported in a study published in Circulation: Journal of the American Heart Association.

Lees verder


Gene Predicts Heart Attack Response and Cardiac Damage

A protein has been found that influences the response of the heart to a lack of oxygen and blood flow, such as occurs during a heart attack, a team of Yale School of Medicine researchers report today in Nature. This finding may present a new therapeutic approach to treating loss of blood flow and oxygen to the heart.

Lees verder


Study Links Blood Transfusions to Surgery Complications in Women

Women die and get infections more often than men after heart surgery because they tend to receive more blood transfusions, which boost the risks of badoutcomes, according to a study published in the December Journal of Women’s Health.

Lees verder


Pioglitazone lowers cardiovascular risk in diabetic patients with kidney disease

A new study confirms that chronic kidney disease increases the already-high risk of serious cardiovascular events in diabetic patients with damage to the large blood vessels and suggests that treatment with the antidiabetic drug pioglitazone may help to lower this risk, reports the January Journal of the American Society of Nephrology.

Lees verder


Cholesterol-lowering drugs and the risk of hemorrhagic stroke

People taking cholesterol-lowering drugs such as atorvastatin after a stroke may be at an increased risk of hemorrhagic stroke, or bleeding in the brain, a risk not found in patients taking statins who have never had a stroke. The research is published in the Dec. 12, 2007, online issue of Neurology, the medical journal of the American Academy of Neurology.

Lees verder


Fasting May Prevent Coronary Damage

A new study finds that Mormons are less likely to suffer from heart disease, which doctors believe may be because Mormons fast once a month.

Lees verder


Broccoli may undo diabetes damage

Eating broccoli could reverse the damage caused by diabetes to heart blood vessels, research suggests.

Lees verder


Why Belly fat Causes Heart Disease

A new study from the University of Michigan looked at belly fat -- also known as visceral fat -- in mice. It finds a link between inflammation around the cells of visceral fat deposits and the artery-hardening process of atherosclerosis. Results also show a widely used diabetes drug can ease that inflammation and protect against further damage to the arteries.

Lees verder


Heart attack risk from smoking due to genetics

Heart attacks among cigarette smokers may have less to do with tobacco than genetics.

Lees verder


The Cause Of Heart Disease - High Cholesterol or Excess Calcium?

In the past decade, and into the 21st Century, many well known doctors from across the globe have broken ranks with the conventional “Lipid Theorists” in espousing what they believe to be a more likely cause of arterial disease, and that is the accumulation of excess calcium plaque in coronary arteries. One of these renowned doctors, Arthur Agatston, a Florida cardiologist who is better known as the author of a diet book “The South Beach Diet”, became well known for his studies into the excess calcification that was consistently found in his patients with arteriosclerosis and coronary artery disease. He developed the severity scoring sheet for calcification of the arteries, now known as the Agatston Score.

Lees verder


Birth during a recession raises risk of fatal cardiovascular disease at advanced age

People who suffer from cardiovascular diseases at advanced ages may have reason to suspect that the cause of their illness lies far away ... around the date of their birth. A team of European researchers reports that if economic conditions at the time of birth were bad, then this leads to a higher risk of cardiovascular mortality much later in life.

Lees verder


High triglycerides, other cholesterol raise risk of stroke

People with high triglycerides and another type of cholesterol tested but not usually evaluated as part of a person's risk assessment have an increased risk of a certain type of stroke, according to research published in the Dec. 26, 2007, online issue of Neurology, the medical journal of the American Academy of Neurology.

Lees verder


Parodontitis – danger for heart and brains

Erkrankungen des Zahnhalteapparats wie die so genannte Parodontitis kŲnnen auf Dauer lebensgefšhrliche Folgen haben: Die oft chronischen EntzŁndungen von Zahnfleisch und Kiefer erhŲhen das Risiko fŁr einen Herzinfarkt oder Schlaganfall betršchtlich. Die Ursachen dafŁr sind noch weitgehend ungeklšrt. Eine neue klinische Forschergruppe unter FederfŁhrung der Universitšt Bonn will diese WissenslŁcke schlieŖen. Die Wissenschaftler bearbeiten darin auch die Frage, wodurch parodontale Erkrankungen entstehen und wie sie bekšmpft werden kŲnnen. Die Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) und die Universitšt Bonn fŲrdern das Projekt zunšchst fŁr drei Jahre mit rund 3 Millionen Euro. Es ist deutschlandweit die erste und einzige Klinische Forschergruppe in der Zahnmedizin.

Lees verder


Does Monthly Fasting Help Your Heart?

People who skip meals once a month are 40 percent less likely to have clogged arteries as those who do not fast regularly, according to Utah researchers.

Lees verder


Physician-scientist urges improved drug regulation to ensure heart safety of non-heart drugs

Current regulatory policies should be strengthened to ensure acceptable cardiovascular safety of drugs developed primarily for non-cardiovascular medical problems, according to a recent presentation made by Dr. Jeffrey Borer, an authority in cardiovascular medicine and surgery at NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center in New York City.

Lees verder


Acute coronary events decreased after public smoking ban in Italy

The number of acute coronary events such as heart attack in adults dropped significantly after a smoking ban in public places in Italy, researchers reported in Circulation: Journal of the American Heart Association.

Lees verder


University Medical Center researchers show leaky muscle cells lead to fatigue

What do marathoners and heart failure patients have in common? More than you think according to new findings by physiologists at Columbia University Medical Center. The new study shows that the fatigue that marathoners and other extreme athletes feel at the end of a race is caused by a tiny leak inside their muscles that probably also saps the energy from patients with heart failure.

Lees verder


Risk Factors and Event Rates in Patients With Atherothrombotic Disease in Germany

The traditional risk factors are common in patients with coronary heart disease, cerebrovascular disease (stroke and/or transient ischemic attack), or peripheral arterial occlusive disease. Many patients with these conditions or associated risk factors are not treated according to current guidelines. This may explain, at least in part, the high rates of cardiovascular events observed after one year.

Lees verder


Mechanisms of cardiovascular disease and cancer give clues to new therapies

Cardiovascular conditions leading to heart attacks and strokes are treated quite separately from common cancers of the prostate, breast or lung, but now turn out to involve some of the same critical mechanisms at the molecular level. This in turn provides clues to more effective therapies for both cancer and cardiovascular diseases, but requires researchers in these distinct fields to come together. The seeds were sown for closer cooperation between these two groups at a recent workshop organised by the European Science Foundation (ESF), which also highlighted the striking progress already made in understanding key common mechanisms underlying both disease categories.

Lees verder


Cigarette after Valentine snuggle deadlier for some

The proverbial cigarette after a Valentine's Day snuggle can prematurely end a love affair, as new evidence emerges that a common defect in a gene significantly increases a smoker's risk of an early heart attack. Researchers say that as much as 60 to 70 percent of the population has a gene defect that delivers a one-two punch to smokers; heavy smokers with this common gene variant experienced a heart attack around the age of 52.

Lees verder


Scientists discover 21st century plague

Bacteria that can cause serious heart disease in humans are being spread by rat fleas, sparking concern that the infections could become a bigger problem in humans. Research published in the December issue of the Journal of Medical Microbiology suggests that brown rats, the biggest and most common rats in Europe, may now be carrying the bacteria. Since the early 1990s, more than 20 species of Bartonella bacteria have been discovered. They are considered to be emerging zoonotic pathogens, because they can cause serious illness in humans worldwide from heart disease to infection of the spleen and nervous system. "A new species called Bartonella rochalimae was recently discovered in a patient with an enlarged spleen who had travelled to South America," said Professor Chao-Chin Chang from the National Chung Hsing University in Taiwan. "This event raised concern that it could be a newly emerged zoonotic pathogen. Therefore, we decided to investigate further to understand if rodents living close to human environment could carry this bacteria." Scientists have found that rodents carry several pathogenic species of Bartonella, such as B. elizabethae, which can cause endocarditis and B. grahamii, which was found to cause neuroretinitis in humans. Although scientists are unsure about the main route of transmission, these infections are most likely to be spread by fleas. Ctenophthalmus nobilis, a flea that lives on bank voles, was shown to transmit different species of Bartonella bacteria. These pathogens have also been found in fleas that live on gerbils, cotton rats and brown rats.

Lees verder


What's good for the heart may be good for the prostate

Men who eat a diet low in fat and red meat but high in vegetables and lean protein and who drink alcohol in moderation may not just be doing their hearts a favor. A new study shows that such a heart-healthy diet may also be good for the prostate.

Lees verder


Children's Hospital scientists achieve repair of injured heart muscle in lab tests of stem cells

Researchers at Children's Hospital of Pittsburgh of UPMC have been able to effectively repair damaged heart muscle in an animal model using a novel population of stem cells they discovered that is derived from human skeletal muscle tissue.

Lees verder


Presence of gum disease may help dentists and physicians identify risk for cardiovascular disease

Individuals reporting a history of periodontal disease were more likely to have increased levels of inflammation, a risk factor for heart disease, compared to those who reported no history of periodontal disease, according to an American Journal of Cardiology report available online today. Led by investigators from Columbia University Medical Center and NewYork-Presbyterian Hospital, the findings suggest persons with increased levels of inflammatory markers associated with a higher risk of cardiovascular disease might be identified by asking about oral health history.

Lees verder


Krill Oil Dramatically Lowers C-Reactive Protein

Canadian researchers published the findings of a randomized, double blind study designed to assess the effects of Neptune Krill Oil (NKO) on levels of C-reactive protein (CRP) in patients with chronic inflammation. The study was published in the Journal of the American College of Nutrition.

Lees verder


Mini 'stress tests' could help condition heart to survive major attack

People who experience brief periods of blocked blood flow may be better conditioned to survive a full-blown heart attack later, according to new research from the University of Cincinnati.

Lees verder


Low vitamin D heart health risk

Having too little vitamin D has been linked to an increased risk of heart disease, a US study has found.

Lees verder


A healthy smile may promote a healthy heart

Each year, cardiovascular disease kills more Americans than cancer. And while most people are aware that lifestyle choices such as eating right, getting enough exercise and quitting smoking can help prevent cardiovascular disease, they may not know that by just brushing and flossing their teeth each day, they might also be avoiding this potentially lethal condition.

Lees verder


Anxious people have higher heart risk - study

Heart attacks may not be reserved for the hostile and driven among us -- anxious, fearful people also have a higher risk, U.S. researchers reported on Tuesday.

Lees verder


Dioxin Exposure and Cardiovascular Disease

Dioxins have long been known as highly toxic compounds, having been implicated in cancer, immune system disorders, endocrine disruption, and birth defects. Animal and in vitro studies have also suggested a role for dioxins in heart disease. Now a systematic review of epidemiologic studies has found an association between dioxin exposure and death from cardiovascular diseases, particularly ischemic heart disease (reduced blood supply to the heart).

Lees verder


Study Links Vitamin C To Stroke Risk

When the participants were divided into four groups based on vitamin C levels, those with the highest concentrations of the vitamin in their blood were found to have a 42 percent lower stroke risk than those with the lowest concentrations.

Lees verder


Deadly lung disease also linked to heart attacks

Patients with idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) are three times as likely to experience severe coronary events -- including heart attacks -- than people without the disease, according to a recent study that analyzed the risk of cardiovascular disease in nearly 1,000 patients with IPF and more than 3,500 matched controls.

Lees verder


Heart Health Improved with Vitamin E for 40% of Type 2 Diabetics

Approximately 20 million Americans have Type 2 Diabetes. Researchers in Israel report that vitamin E supplements could offer an inexpensive way to significantly reduce the risk of heart attacks and related deaths for the 40% of Type 2 diabetics who carry a particular version of a gene called haptoglobin (Hp) 2-2.

Lees verder


Mini heart attacks lessen damage from major ones

Researchers have discovered one potential mechanism by which briefly cutting off, then restoring, blood flow to arteries prior to a heart attack lessens the damage caused, according to a study published today in the journal Cardiovascular Research. The new mechanism points to how future drugs could provide protection ahead of heart attacks and strokes for those at highest risk. In the nearer term, the work may help to prevent damage caused as U.S. heart surgeons temporarily cut off blood flow 450,000 times each year to perform coronary artery bypass graft surgeries. Lastly, the discoveries hold clues to the value of the Mediterranean diet beyond red wine. In severely diseased coronary arteries, fatty deposits in blood vessel walls become more likely to rupture, which releases proteins into the blood that cause blood clots and cut off blood flow. When a vessel becomes completely blocked (ischemia) the downstream tissue begins to die for lack of oxygen and nutrients. Worse yet, when blood flow is restored (reperfusion), the returning blood throws off cellular chemistry, creating as a side-product a burst of highly reactive "free radicals" that tear apart cell components and cause cells to self-destruct. Later in the process, the immune system attacks the cardiac tissue damaged by ischemia and reperfusion, causing inflammation which can lead to heart failure.

Lees verder


Scientists associate 6 new genetic variants with heart disease risk factor

Using new techniques for rapidly scanning the human genome, researchers have associated levels of cholesterol and triglycerides, two fats in the blood, to 18 genetic variants, six of which represent new DNA regions never before associated with the traits. The findings help explain some of the variability in cholesterol and triglyceride levels that arises from genes.

Lees verder


Heart regenerates after infarction -- first trials with mice

Up until today scientists assumed that the adult heart is unable to regenerate. Now, researchers and cardiologists from the Max DelbrŁck Center for Molecular Medicine (MDC) Berlin-Buch and the Charitť – Universitštsmedizin Berlin (Germany) have been able to show that this dogma no longer holds true. Dr. Laura ZelarayŠn and Assistant Professor Dr. Martin W. Bergmann were able to show that the body`s own heart muscle stem cells do generate new tissue and improve the pumping function of the heart considerably in an adult organism, when they suppress the activity of a gene regulator known as beta-catenin in the nucleus of the heart cells. (PNAS, online December 10, 2008, doi: 10.1073/pnas.0808393105)*. The gene regulator beta-catenin plays an important role in the development of the heart in embyros. Dr. ZelarayŠn and Dr. Bergmann could now show that beta-catenin is also important for the regeneration of the adult heart. They suppressed this factor in the nucleus of the heart cells in mice. This way they activated heart precursor cells (stem cells) to turn on the regeneration of heart in adult mice. Four weeks after blocking beta-catenin, the pumping function of the heart of the animals had improved and the mice survived an infarction much better than those animals with a functioning beta-catenin gene. An important contribution to this project has been a transgenic mouse line generated by Professor Walter Birchmeier`s (MDC) laboratory.

Lees verder


Lycopene as effective as statins for artery health

Supplements of the lycopene, the carotenoid that give tomatoes their red colour, may be as effective as statins to reduce the formation of plaques in the arteries that cause atherosclerosis, says a new study with rabbits.

Lees verder


The protein CAR is essential for normal heart function

The adhesion protein CAR is expressed in a region of the adult heart known as the intercalated disc (which supports synchronized contraction of the heart), but its function there is unknown. However, a new study, by Kirk Knowlton and colleagues, at the University of California, San Diego, has revealed that CAR is essential for normal heart function in mice. In the study, adult mice lacking CAR in the heart exhibited a complete block in conduction of electrical impulses from the upper chambers of the heart (the atria) to the lower chambers (the ventricles) (a process known as atrioventricular [AV] conduction), meaning that the heart did not beat synchronously. The complete block in AV conduction occurred for varying lengths of time in the different mice analyzed. Furthermore, the mice developed heart disease by 21 weeks of age, and this was associated with disorganization of the intercalated disc structure. Detailed analysis indicated that in the absence of CAR in the heart, cell-cell junctions at both the site of AV conduction and the intercalated disc were abnormal. The authors therefore conclude that CAR is essential for the adult mouse heart to function normally and suggest that these results have implications for the development of therapeutics for genetic and acquired heart diseases.

Lees verder


Make peace with your heart

On the physical level, circulatory problems and heart disease are caused by a build-up of impurities in the blood, the lymph, the tissue fluid that connects cells (connective tissue), and the walls of the blood vessels (capillaries and arteries). Of all the foods, protein from animal sources has the most congesting effects. Since the human body can only utilize a very small amount of the protein contained in meat, eggs, fish, or cheese, etc., much of the unused protein is passed via the blood stream into the connective tissues. When too many proteins enter the connective tissue it thickens to the consistency of jelly. This obstructs the cells' nutrient supply and removal of metabolic waste materials. To make the tissue fluid thin again the excessive proteins are stored as collagen in the basement membranes of the capillaries and arteries. Once their storage capacity for protein is exhausted the blood pressure may rise and the blood becomes thicker. The cells of the body begin to suffer malnutrition and, unable to remove all their metabolic waste products, the level of impurities in the body's organs, tissues and cells starts to rise. This greatly adds to the workload of the heart, cuts down oxygen supply and the body as a whole becomes tired more easily.

Lees verder


 

 

 


View My Stats