Nieuws diabetes


balk2.jpg (42734 bytes)


Diabetes medicijn vermindert overlijdensrisico niet direct

Nieuw onderzoek wijst erop dat, vergeleken met placebo, ťťn categorie medicijnen voor diabetes type 2 de kans op overlijden niet zou verlagen. Het onderzoek onder leiding van wetenschappers van het Imperial College London, en gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, bestudeerde drie types diabetesbehandelingen: sodium-glucose cotransporter 2 remmers (SGLT-2), glucagon gelijkende peptide 1 agonisten (GLP-1, en dipeptidyl peptidase 4 remmers (DPP-4). Eerdere onderzoeken wezen erop dat deze behandelingen tegenwoordig voorgeschreven worden aan op zín minst ťťn op de drie mensen met diabetes type 2.

Lees verder


Nieuwe hoop voor behandeling diabetische wonden die niet willen helen

Een van de meest frustrerende en vervelende complicaties van diabetes is het ontstaan van wonden aan de voet of het onderbeen. Als die er eenmaal zijn blijven ze vaak maanden bestaan, met pijnlijke en gevaarlijke infecties als gevolg. Nieuw onderzoek heeft de rol blootgelegd die een specifiek eiwit speelt in het in stand houden van de wond en wellicht zou het omkeren van de effecten ervan kunnen bijdragen aan een betere wondheling bij diabetici.

Lees verder


Hoe darmbacteriŽn je bloedsuiker- en lipidengehalte kunnen beÔnvloeden

Onderzoekers van de Kumamoto University in Japan, die de invloeden analyseerden van veranderingen in darmbacteriŽn op de suiker- en lipidenstofwisseling, hebben vastgesteld dat de secundaire galzuren die door de bacteriŽn worden geproduceerd invloed kunnen uitoefenen op de glucose- en lipidengehaltes en op een deel van de moleculaire mechanismes daarvan.

Lees verder


De relevantie van GABA voor diabetes

Dynamische interacties tussen het zenuwstelsel, hormonen en het immuunsysteem werken normaalgesproken probleemloos, maar bij diabetes wordt de balans verstoord. De twee studies, gepubliceerd in EBioMedicine door een internationaal onderzoeksteam van de Uppsala University, benadrukken het belang van de neurotransmitter Gamma-aminoboterzuur (GABA) bij zowel diabetes type 1 als diabetes type 2.

Lees verder


Mensen met diabetes gaan minder vaak naar de tandarts

Waarschijnlijk bezoeken mensen met diabetes de tandarts minder dan mensen met pre-diabetes of zonder diabetes, is de uitkomst van een nieuwe studie door onderzoekers van het NYU Rory Meyers College of Nursing en East Carolina Universityís Brody School of Medicine. Gepubliceerd in The Journal of the American Dental Association, toonde de studie een algehele achteruitgang in tandartsbezoek onder volwassenen met en zonder diabetes, maar mensen met diabetes kregen stelselmatig de minste gebitsverzorging.

Lees verder


Buikvet bevordert diabetes in opdracht van de lever

Het vet dat zich ophoopt diep in de buikómeer dan enig ander type lichaamsvetóverhoogt het risico op insulineresistentie en diabetes type 2. Onderzoekers wisten dat buikvet gevaarlijk wordt als het ontstoken raakt, maar vonden het moeilijk om vast te stellen wat de ontsteking veroorzaakt. Een nieuwe studie aan de Colombia University Irving Medical Center (CUIMC) heeft ontdekt dat ten minste een van de schuldigen van deze mysterieuze ontsteking, van de lever komt.

Lees verder


Diabetes: zijn hoge bloedsuikergehaltes eerder gevolg dan oorzaak ziekte?

Insulineresistentie en verhoogde bloedsuikergehaltes worden beschouwd als de oorzaak van diabetes type 2. Maar wetenschappers van het German Cancer Research Center (DKFZ) en het Heidelberg University Hospital hebben nu aan kunnen tonen dat het wel eens totaal anders zou kunnen zijn. Met behulp van vliegjes lieten zij zien dat verhoogde gehaltes van het metaboliet MG (methylglyoxal) de typische diabetische verstoringen van het metabolisme veroorzaken en leiden tot insulineresistentie, obesitas en verhoogde bloedsuikergehaltes.

Lees verder


Bepaalde geneesmiddelen tegen diabetes geven een verhoogd risico op inflammatoire darmaandoeningen

Bevindingen moeten worden gerepliceerd, maar artsen moeten zich bewust zijn van deze mogelijke associatie. Volgens een studie, gepubliceerd in The BMJ, kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen voor diabetes, bekend als dipeptidyl peptidase-4-remmers, geassocieerd worden met een verhoogd risico op inflammatoire darmaandoeningen die maagpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Lees verder


Vezelfermenterende bacteriŽn verbeteren de gezondheid bij diabetes

De strijd tegen diabetes type 2 kan snel verbeteren dankzij een baanbrekend onderzoek op een dieet met vezels, geleid door een professor van de Rutgers University-New Brunswick. Bevordering van een selecte groep darmbacteriŽn langs een dieet met veel verschillende vezels leidde tot betere bloedglucosecontrole, groter gewichtsverlies en betere lipideniveaus bij mensen met diabetes type 2; zo blijkt uit het onderzoek dat in Science is gepubliceerd.

Lees verder


Zenuwbeschadiging bij diabetes type 2 kan in het oog worden waargenomen

Door het hoornvlies van het oog te onderzoeken met een speciale microscoop, is het mogelijk binnen tien minuten zenuwbeschadiging vast te stellen bij een persoon met diabetes type 2. Dit volgens een onderzoek onder diabetici in Skelleftea, Noord-Zweden.

Lees verder


Aspirine verlaagt het risico van overlijden door hartfalen bij patiŽnten met diabetes

Voor mensen die zowel diabetes type 2 als hartfalen hebben, lijkt elke dag een aspirine nemen het risico te verkleinen om te sterven of in het ziekenhuis te belanden vanwege hartfalen, aldus onderzoek gepresenteerd op de 67e jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology. Maar uit de gegevens blijkt ook dat aspirine het risico op een niet-fatale hartaanval of beroerte kan verhogen, een enigszins tegenstrijdige bevinding die de onderzoekers verbaasde.

Lees verder


Ketonendrank kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Voor het eerst is aangetoond dat het drinken van een ketone supplement de bloedsuikerspiegel kan verlagen en een mogelijke oplossing kan bieden om stoornissen in de bloedglucose onder diabetici te beheersen. Diabetes type 2 en obesitas hebben de afgelopen decennia epidemische vormen aangenomen. Deze aandoeningen houden verband met een hoge bloedsuikerspiegel die de bloedvaten van vitale organen kan beschadigen en het risico op hartaandoeningen en beroertes kan verhogen.

Lees verder


Vegetarisch dieet tegen diabetes

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Nutrients door onderzoekers van de Physicians Committee for Responsible Medicine, verbetert een op planten gebaseerd dieet de bŤtacelfunctie en insulinegevoeligheid bij volwassenen met overgewicht en zonder geschiedenis van diabetes. Het meten van de functie van bŤtacellen, die insuline opslaan en afgeven, kan helpen bij het inschatten van het toekomstig risico op diabetes type 2.

Lees verder


Peptide verbetert glucose- en insulinegevoeligheid en verlaagt gewicht

Behandeling van obese muizen met catestatine (CST), een peptide die van nature in het lichaam voorkomt, liet een significante verbetering zien in de glucose- en insulinetolerantie en verlaagde het lichaamsgewicht, aldus onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine.

Lees verder


Camelina olie verbetert het vetprofiel van het bloed

Het gebruik van camelina olie vermindert algemene en LDL-cholesterolwaardes bij personen met een verslechterde glucosestofwisseling, volgens een nieuwe studie van de University of Eastern Finland. De bevindingen zijn gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research. De studie analyseerde de verbanden tussen camelina olie, vette vis en magere vis met vet- en glucosestofwisseling en laaggradige ontstekingen. Camelina olie is rijk aan alfa-linoleenzuur, hetgeen een plantaardige omega-3 vetzuur is.

Lees verder


Kan suiker verantwoordelijk zijn voor de obesitas en diabetes epidemieŽn?

Het idee dat suiker een fundamentele oorzaak zou kunnen zijn van de wereldwijde obesitas en diabetes epidemieŽn, met schadelijke gevolgen voor het menselijk lichaam die verder gaan dan alleen lege calorieŽn, moet opnieuw serieus worden overwogen, betoogt journalist en auteur Gary Taubes in The BMJ vandaag. Te midden van zo'n enorme volksgezondheidscrisis zegt Taubes: "We moeten meer doen om de consumptie te ontmoedigen terwijl we ons inzicht in de rol van suiker verbeteren".

Lees verder


Het hoog diabetesrisico bij zwarte mensen wordt veroorzaakt door obesitas

Studie weerlegt het geloof in 'onverklaarbare' reden voor het dubbel aantal midlife diabetes bij zwarten. Obesitas is de primaire oorzaak van vroege diabetes bij zwarten. Het volgen van 30 jaar risicogedrag lost het "mysterie" van de oorzaak op. Zwarte vrouwen ontwikkelen driemaal sneller diabetes dan blanke. De ongelijkheid in diabetes tussen zwarte en blanke jongeren groeit.

Lees verder


Diabetes type 2 - het begint allemaal in de lever

Obesitas treft 650 miljoen mensen over de hele wereld en is zo uitgegroeid tot ťťn van de ernstigste mondiale gezondheidsproblemen. Deze aandoening verhoogt het risico op het ontwikkelen van metabole aandoeningen met in de eerste plaats diabetes type-2. Alhoewel het verband tussen obesitas en diabetes type-2 diabetes algemeen bekend is, zijn de cellulaire en moleculaire mechanismen waardoor obesitas predisponeert voor de ontwikkeling van insulineresistentie tot nu toe slecht begrepen.

Lees verder


Ongelijkwaardige blootstelling aan toxines kan diabetes verergeren bij minderheden

Volgens een nieuw artikel in de uitgave van Diabetes Care is een oneerlijke blootstelling aan milieuvervuilers die als hormoonverstorende chemicaliŽn bekend staan een onderbelichte risicofactor die een belangrijke rol speelt in het verhogen van diabetes onder minderheids- en lage inkomensgroepen.

Lees verder


Minder slapen kan bijdragen tot zwangerschapsdiabetes.

In de afgelopen twintig jaar is de hoeveelheid slaaptijd in de Verenigde Staten aanzienlijk gedaald; bijna een kwart van de vrouwen en 16 procent van de mannen heeft onvoldoende slaap. Nu heeft een nieuwe studie vastgesteld dat het gebrek aan slaap bij zwangere vrouwen kan bijdragen tot de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes.

Lees verder


Nieuw type diabetes veroorzaakt door genetische mutatie

Wetenschappelijk onderzoek bij het ULB Centrum voor Diabetesonderzoek en het Erasmus Ziekenhuis van de ULB leidt tot het identificeren van een nieuw type diabetes veroorzaakt door een mutatie in het gen RFX6. De resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Lees verder


Onderzoekers ontdekken de bron van diabetische pijn

Ongeveer ťťn op de vier mensen met diabetes ontwikkelt een chronische pijnstoestand die wordt veroorzaakt door zenuwschade, genaamd pijnlijke diabetische neuropathie (PDN), als gevolg van de hoge bloedsuikerspiegel. Symptomen omvatten stekende en tintelende sensaties, evenals scherpe schietpijn en extreme gevoeligheid bij aanraken van voeten en handen die zich naar boven in benen en armen kan verspreiden.

Lees verder


Vlees eten in verband gebracht met hoger risico op diabetes

Uit de Singapore Chinese Health Study blijkt dat een verhoogd risico op diabetes door meer consumptie van rood vlees en gevogelte gedeeltelijk te wijten is aan het ijzergehalte in deze vleessoorten. Terwijl op planten gebaseerde voeding over het algemeen gezonder geacht wordt dan op vlees gebaseerde voeding bij het voorkomen van het risico op diabetes, hebben niet alle vleessoorten dezelfde risicovolle invloed.

Lees verder


Vetmetabolisme lichaam beschermt tegen schadelijke effecten suiker

Medische onderzoekers, artsen en diŽtisten weten al enkele jaren dat een dieet met weinig koolhydraten en overvloedig vet een reeks levensstijl- en leeftijdsgerelateerde aandoeningen kan voorkomen. Maar onderzoekers wereldwijd zijn er nog niet in geslaagd uit te leggen hoe dat komt. Ze zijn echter wel zeker dat energetische metabolismen en hun chemische tussenproducten (metabolieten) een centrale rol spelen.

Lees verder


Vetregulerend enzym mogelijke sleutel kunnen tot obesitas, diabetes etc

Het was al bekend dat het enzym genaamd fosfatidezuur fosfatase een cruciale rol speelt bij het reguleren van de hoeveelheid vet in het menselijke lichaam. Het kan daarom interessant zijn in de strijd tegen obesitas om dit enzym te kunnen beteugelen. Maar wetenschappers van de Rutgers University te New Brunswick hebben vastgesteld dat het risico op kanker, ontsteking en andere ziektes kan toenemen als het enzym helemaal wordt verwijderd. Hun bevindingen werden vorige maand online gepubliceerd in het Journal of Biological Chemistry.

Lees verder


Diabetes type 2 is een omkeerbare aandoening

Een onderzoek op mensen met diabetes Type 2 die op een caloriearme dieet werden geplaatst, heeft de onderliggende oorzaken van de aandoening bevestigd en vastgesteld dat de aandoening omkeerbaar is. Professor Roy Taylor van de Universiteit van Newcastle, Verenigd Koninkrijk heeft bijna vier decennia de toestand van diabetes patiŽnten bestudeerd en zal een overzicht geven van zijn bevindingen bij de European Association for the Study of Diabetes (EASD 2017) in Lissabon.

Lees verder


Diabetes en hartziekte verbonden door genen

Type 2 diabetes (T2D) is een wereldwijde epidemie geworden die meer dan 380 miljoen mensen wereldwijd treft; maar er is nog steeds een tekort aan kennis bij het begrijpen van de etiologie van type 2 diabetes. T2D is ook een belangrijke risicofactor voor coronaire hartziekte (CHD), maar de biologische trajecten die de verbinding verklaren zijn tot nu toe onbekend geweest.

Lees verder


Diabetes veroorzaakt verschuiving in orale microbiomen die parodontitis veroorzaakt

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania hebben ontdekt dat de orale microbiome wordt beÔnvloed door diabetes, waardoor een verschuiving ontstaat die meer kans geeft op ziekte. Het onderzoek, deze week gepubliceerd in het tijdschrift Cell Host & Microbe, toonde niet alleen dat de orale microbiome van muizen met diabetes verschuift maar dat de verandering werd geassocieerd met verhoogde ontstekingen en botverlies.

Lees verder


Wetenschappers onderzoeken relatie luchtvervuiling en diabetes

Een interdisciplinair team van wetenschappers van de universiteit van Leicester en andere instellingen heeft een spilfunctie gespeeld in onderzoek naar een mogelijke link tussen luchtvervuiling en de toename van diabetes 2.

Lees verder


Hoe insuline in de hersenen het persoonlijke hongergevoel kan onderdrukken

Eetgedrag en het persoonlijke hongergevoel worden gereguleerd door een verscheidenheid van hormonen. Een sleutelrol wordt hier gespeeld door het hormoon insuline omdat het niet alleen actief in het lichaam is, maar ook in de hersenen. Het was al eerder bekend dat insuline werkt in het homeostatisch gebied (hypothalamus).

Lees verder


Broccoli onder de aandacht nu er een nieuwe stof tegen diabetes geÔdentificeerd is

Onderzoekers hebben een anti-oxidant geÔdentificeerd die rijkelijk voorkomt in broccoli, als een nieuw antidiabeticum. Een studie met patiŽnten toont significant lagere bloedsuikerwaarden aan bij deelnemers die een broccoli-extract aten met hoge doses sulforafaan. ďEr zijn sterke aanwijzingen dat dit een waardevolle toevoeging op bestaande medicatie kan wordenĒ zegt Anders Rosengren, docent in metabolisme-fysiologie aan de University of Gothenburg.

Lees verder


Een plantaardig dieet ondersteunt gewichtsverlies tweemaal effectiever dan een traditioneel diabetes dieet

Alle calorieŽn mogen niet gelijkwaardig worden beoordeeld; in ieder geval als het gaat om het gebruik van voedingspatronen voor gewichtsverlies. Een nieuwe gecontroleerde studie gepubliceerd vindt dat een vegetarisch dieet leidt tot meer gewichtsverlies in vergelijking met een traditioneel diabetes dieet.

Lees verder


De rol van vitamine A bij diabetes

Tot nu toe was er geen verband bekend tussen diabetes en vitamine A. Een nieuw onderzoek suggereert dat de vitamine de functie van de insulineproducerende bŤtacellen verbetert. De onderzoekers ontdekten aanvankelijk dat zich op het celoppervlak van de insulineproducerende bŤtacellen een grote hoeveelheid receptoren bevinden voor vitamine A.

Lees verder


Verband tussen insulineresistentie, ongezonde bloedvaten en kanker

Gedurende tientallen jaren hebben wetenschappers herhaaldelijk laten zien dat patiŽnten met een verhoogd niveau van het insulinehormoon in hun bloed een groter risico lopen op kanker. Verrassend is echter dat onderzoekers van het Joslin Diabetes Center nu ontdekt hebben dat verstoorde insulinewaarden dit risico zelfs kunnen versterken.

Lees verder


Eiwit uit planten kan beschermen tegen diabetes type 2

Een nieuwe studie aan de Universiteit van Oost-Finland versterkt het groeiend aantal bewijzen dat aangeeft dat de bron van eiwit een rol kan spelen in het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. De onderzoekers constateerden dat plantaardig eiwit geassocieerd is met een lager risico op type 2 diabetes, terwijl personen met een vleesrijke voeding een hoger risico lopen. De bevindingen werden gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Lees verder


DarmbacteriŽn kunnen beschermen tegen diabetes

Een hoge concentratie indolpropionzuur in het serum biedt bescherming tegen diabetes type 2, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland. Indolpropionzuur is een metaboliet die door darmbacteriŽn wordt geproduceerd en de aanmaak ervan wordt gestimuleerd door een vezelrijk dieet. Volgens de onderzoekers verschaft de ontdekking verder inzicht in de rol van de darmbacteriŽn bij de interactie tussen eetgewoontes, stofwisseling en gezondheid.

Lees verder


Omega-3 vetzuren kunnen autoimmuniteit bij type 1 diabetes behandelen

Type I diabetes (T1D) is een auto-immuunziekte die ontstaat nadat het immuunsysteem de pancreas β-cellen heeft aangevallen en vernietigd, wat leidt tot verminderde insulineproductie. Op dit moment bestaan er geen therapieŽn die met succes de schade of de progressie van autoimmune aanvallen in T1D kunnen doen keren, maar recente bevindingen suggereren dat mensen met auto-immuunziekten kunnen profiteren van suppletie met omega-3 vetzuur (FA), een meervoudig onverzadigd vetzuur dat voorkomt in visolie .

Lees verder


Eten van gluten verlaagt de kans op diabetes 2 blijkt uit een nieuwe studie

Uit onderzoek gepresenteerd op de American Heart Association's Epidemiologie and Prevention/Lifestyle and Cardiometabolic Health 2017 Scientific Sessions blijkt dat het eten van meer gluten worden geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Lees verder


Zijn bij diabetes koolhydraten het probleem of juist vetten


Luchtvervuiling verhoogt risico op diabetes type 2 bij kinderen

Hoge niveaus van verontreiniging kunnen het maken van insuline makende cellen verminderen waardoor het risico op diabetes type 2 verhoogt, zeggen USC onderzoekers.

Lees verder


Insecticiden die melatonine nabootsen creŽren hoger risico op diabetes

Onderzoekers aan de Universiteit van Buffalo hebben ontdekt dat synthetische chemicaliŽn aangetroffen in insecticiden en tuinproducten zich binden aan de receptoren die onze biologische klok regelen. Het onderzoek vond dat blootstelling aan deze insecticiden de melatonine receptor signalering nadelig beÔnvloedt waardoor een hoger risico voor metabolische ziekten zoals diabetes ontstaat.

Lees verder


Indicatie dat bij muizen het verbranden van meer vet en minder glucose kan leiden tot diabetes

Zorgen dat de spieren meer vet en minder glucose verbranden kan het uithoudingsvermogen vergroten, maar dat kan tegelijkertijd diabetes veroorzaken, verklaart een team van wetenschappers van het Baylor College of Medicine en enkele andere instellingen. Spieren van muizen gebruiken glucose (koolhydraten) als brandstof wanneer de dieren wakker en actief zijn, en schakelen om naar vet (lipiden), wanneer ze in slaap zijn.

Lees verder


Verband tussen weinig slaap en zwangerschapsdiabetes mellitus

Een studie uitgevoerd in Singapore heeft een verband gevonden tussen weinig slaap tijdens de zwangerschap en zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Dit is de eerste studie die het verband legt tussen slaapduur en GDM in een multi etnisch onderzoek onder de Aziatische bevolking. De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift SLEEP, suggereren dat het aanpakken van de slaapproblemen tijdens de zwangerschap mogelijk het risico op het ontwikkelen van GDM kan verminderen.

Lees verder


Onderzoek naar plekken in hersenen die gewichtsverlies effect van diabetesmedicijnen bevorderen

Bepaalde soorten medicijnen tegen diabetes 2 bevorderen gewichtsverlies, maar hoe dit kan wordt nog slecht begrepen. Inzicht in hoe de medicijnen werken in het lichaam Ė vooral in de hersenen Ė zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van doeltreffende nieuwe medicijnen voor gewichtsbeheersing.

Lees verder


Je bloedsuikerspiegel en zaken als bijvoorbeeld het effect van slaaptekort


De twee meest genegeerde mineralen bij insuline resistentie en diabetes


De relatie tussen cortisol (stress) en insuline (suiker)


Maternaal B12-tekort verhoogt risico kind op diabetes type 2

B12-tekort tijdens de zwangerschap kan kinderen opzadelen met metabolische problemen, zoals diabetes type 2, zo blijkt uit onderzoek voorgesteld op de 'Society for Endocrinologyís annual Conferenceí in Brighton. Deze bevindingen kunnen leiden tot een herziening van de huidige vitamine B12 behoeften voor zwangere vrouwen, hetzij door middel van een betere voeding of supplementen.

Lees verder


Insulineresistentie teruggedraaid door verwijdering van eiwit

Door een eiwit genaamd galectine-3 (Gal3) te verwijderen, is een team onderzoekers onder leiding van de School of Medicine van de Universiteit van CaliforniŽ erin geslaagd om diabetische insulineresistentie en glucose-intolerantie terug te draaien bij muizen met obesitas en diabetes.

Lees verder


Opeenhoping giftig vet metaboliet kan risico op diabetes verhogen

Jarenlang wisten wetenschappers dat iemand die mager is ook diabetes kan krijgen en zwaarlijvige personen verrassend gezond kunnen blijven. Recent onderzoek geleid door wetenschappers van de ĎUniversity of Utah College of Healthí samen met een internationaal team geeft antwoord op het raadsel: accumulatie van een giftige klasse van vetmetabolieten, die bekend staan als ceramiden, verhogen de kans op diabetes type 2.

Lees verder


Stop blootstelling aan synthetische chemicaliŽn en voorkom 150.000 diabetes gevallen

Door blootstelling aan gewone synthetische chemicaliŽn in het milieu met 25% terug te brengen, kunnen meer dan 150.000 gevallen van diabetes in Europa voorkomen worden en elk jaar Ä4,5 miljard bespaard worden, volgens on line gepubliceerde calculaties in de Journal of Epidemiology & Community Health. Een groeiende hoeveelheid conclusies laat zien dat milieu 'vervuilers' zoals ftalaten (weekmakers), pesticiden en polychloorbiphenylen of PCB's (gebruikt in koelvloeistoffen in koelkasten en andere elektrische apparaten) metabolische aandoeningen bevorderen - met name obesitas en diabetes - door de productie en regulatie van onze hormoonhuishouding te verstoren.

Lees verder


Diabetes zet sluizen open voor fructose en vetopslag

Uit nieuw onderzoek aan de Harvard University wordt fructose, ooit gezien als alternatief voor glucose voor diabetici, versneld getransporteerd naar de lever bij diabetische muizen en draagt bij tot stofwisselingsziekten. In een studie gepubliceerd in eLife ontdekten onderzoekers dat het effect afhankelijk is van een eiwit dat aangemaakt wordt door diabetici en de poorten opent voor fructose in de dunne darm. De bevindingen zijn het resultaat van experimenten met zowel de korte- als langetermijn experimenten, en ze geven een levendig beeld van wat er kan gebeuren na consumptie van veel fructose.

Lees verder


Diabetes - luchtvervuiling is een risicofactor

Blootstelling aan luchtvervuiling thuis verhoogt het risico op insulineresistentie als een pre-diabetische toestand van type 2. Wetenschappers van het Helmholtz Zentrum MŁnchen, in samenwerking met collega's van het Duitse Centrum voor Onderzoek van Diabetes (DZD), meldden hun resultaten in het tijdschrift Diabetes.

Lees verder


De relatie tussen stress en diabetes


Fluoride heeft invloed op het ontstaan van diabetes

Ondanks de voordelen blijft aanvullende waterfluoridering een controversieel onderwerp. Sommigen beweren dat op lange termijn gezondheidsproblemen ontstaan, maar studies over bijwerkingen waren minimaal of onduidelijk.

Lees verder


Omega-3 vetzuren verlagen risico op diabetische retinopathie

Volgens een studie online gepubliceerd door JAMA Oogheelkunde hebben mensen van middelbare leeftijd en ouderen met type 2 diabetes bij inname van ten minste 500 mg per dag van langketenige omega -3 meervoudig onverzadigde vetzuren, gemakkelijk haalbaar met wekelijks twee porties vette vis, een verminderd risico op diabetische retinopathie.

Lees verder


Matige lichaamsbeweging kan effectiever bij bestrijden van pre-diabetes

Volgens onderzoek aan Duke Health kan regelmatig een stevige wandeling effectiever zijn dan krachtig joggen voor het verbeteren van de glucosetoestand bij mensen met pre-diabetes.

Lees verder


Samenhang tussen vetten en verschil in risico op diabetes 2

Volgens een grote Europese studie, geschreven door Nita Forouhi en collegaís van de MRC Epidemiology Unit van de Universiteit van Cambridge in Engeland, is er een samenhang tussen verschillende types meervoudig onverzadigde vetten (MOVís) die in het lichaam circuleren en de verschillen in toekomstig risico op diabetes 2.

Lees verder


Antidiabetisch effect gevonden in eetlusthormoon

Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben ontdekt dat het eetlusthormoon CART wordt gereguleerd door glucose en dat er meer van wordt gevonden bij mensen met diabetes type 2. ĎDit zou een uiting van het eigen afweermechanisme van het lichaam kunnen zijn om het bloedsuikerniveau in het geval van diabetes 2 te verlagen,í zegt hoogleraar Professor Nils Wierup, die de studie leidt.

Lees verder


Nicotinamideriboside beschermt muizen tegen complicaties diabetes

Volgens een nieuwe wetenschappelijke studie van de universiteit van Iowa en de Iowa City VA Health Care System kan een van nature voorkomende vitamine, nicotinamideriboside (NR), bloedsuikergehaltes verlagen, vervette lever verminderen en perifere zenuwbeschadigingen voorkomen bij muizen met prediabetes en diabetes type 2 (T2D).

Lees verder


Hormoon biedt kansen voor nieuwe behandeling diabetes 2

Onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) en de Universiteit van Oxford hebben een hormoon gevonden dat effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van diabetes type 2. Het aantal mensen met diabetes, vooral type 2, is de laatste paar decennia enorm gestegen, aldus een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO.

Lees verder


Helder licht verandert het metabolisme

Northwestern wetenschappers vonden dat blootstelling aan helder licht de insulineresistentie verhoogde in vergelijking met blootstelling aan gedimd licht zowel ís morgens als 's avonds. Helder licht ís avonds veroorzaakt ook een hogere piek van de glucose (bloedsuiker) niveaus.

Lees verder


Bruin vet houdt de bloedsuikerspiegel onder controle

Australische onderzoekers hebben aangetoond dat bruin vet - een speciaal soort vet dat energie verbrand om warmte te produceren Ė ook kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden bij volwassenen.

Lees verder


Kan een bacteriedodend eiwit leiden tot een nieuwe behandeling voor diabetes?

Waarom zou een bacteriedodend eiwit aanwezig zijn in een gebied van het lichaam dat normaal niet wordt blootgesteld aan bacteriŽn, zoals de alvleesklier?

Lees verder


Nieuwe oorzaak diabetes

Een veelvoorkomende oorzaak van diabetes is een gebrek aan insulineproducerende cellen in het endocrine weefsel van de alvleesklier. Nieuwe bevindingen lijken er echter op te wijzen dat men zich bij op stamcellen gebaseerde diabetesbehandeling ook zou kunnen richten op de exocrine weefsels van de alvleesklier.

Lees verder


Witte vetcellen omzetten in bruine - Ďbeigingí - om diabetes te bestrijden

Onderzoekers komen dichter bij de kennis hoe je witte vetcellen kunt veranderen in bruine, in een proces genaamd ďbeiging," om de bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen en diabetes te bestrijden.

Lees verder


Wetenschappers ontdekken moleculair verband tussen psychiatrische aandoeningen en diabetes type 2

Nieuw onderzoek in The FASEB Journal wijst uit dat de gangbare proteÔne die bij schizofrenie gevonden wordt, ook een directe rol speelt bij de werking van de pancreas bŤtacellen, die insuline produceren om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Lees verder


Gerst helpt bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van de eetlust

Een recente studie aan de Universiteit van Lund in Zweden toont aan dat gerst snel de gezondheid kan verbeteren door het verlagen van de bloedsuikerspiegel niveauís en het risico op diabetes. Het geheim zit hem in de speciale samenstelling van de voedingsvezels gevonden in gerst, die ook kan bijdragen tot het verminderen van de eetlust en van het risico op hart- en vaatziekten.

Lees verder


Gerst kan helpen bij preventie van diabetes


Diabetes - waarom medicatie het leven kan verkorten


Langdurig zitten leidt tot verhoogd risico diabetes type 2

Elk extra uur dat mensen op een dag zitten kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2 met 22%. Dit is de conclusie van een onderzoek van Julianne van der Berg en haar collega's van de Universiteit Maastricht.

Lees verder


Slaap inhalen kan risico op diabetes door slaapgebrek verlagen

Twee achtereenvolgende nachten uitslapen, een typisch weekendgebeuren, blijkt het verhoogde risico op diabetes dat samenhangt met slaapgebrek tijdens de werkweek tegen te gaan, tenminste, bij slanke, gezonde jonge mannen met een dieet beperkt in calorieŽn.

Lees verder


Diabetes genezen, interessant praktijkvoorbeeld - Dr Eric Berg


Focus op vetweefsel hormoon kan leiden tot behandeling diabetes

Een nieuwe studie door onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health en collegaís beschrijven de preklinische ontwikkeling van een therapie die in principe gebruikt kan worden voor de behandeling van diabetes type 2, leververvetting en andere stofwisselingsziektes.

Lees verder


Stoffen in koffie kunnen helpen bij preventie diabetes 2

Tot grote vreugde van koffieliefhebbers, blijkt het drinken van drie tot vier koppen koffie per dag het risico op het ontwikkelen van diabetes 2 te verlagen. Wetenschappers melden nu in het Journal of Natural Products van ACS, dat ze twee bestanddelen in koffie hebben geÔdentificeerd die bijdragen aan dit gezondheidsvoordeel.

Lees verder


Luchtvervuiling en hart- en vaatziektes: verhoogd risico voor vrouwen met diabetes

Een landelijk onderzoek onder vrouwen onthult dat degenen met diabetes zeer gevoelig zijn voor cardiovasculaire risicoís, door blootstelling aan luchtvervuiling

Lees verder


Kalium als voedingssupplement kan helpen bij het voorkomen van nier- en hartproblemen bij diabetici

Een hogere kaliumspiegel in de urine, nauw samenhangend met de ingenomen hoeveelheden, wordt in verband gebracht met een vertraging van de afgenomen nierfunctie en minder cardiovasculaire complicaties onder diabetes type 2 patiŽnten, en bij normale nierfunctie. Nierfalen en hartziektes zijn veel voorkomende, levensbedreigende complicaties bij diabetici.

Lees verder


Korte intense oefeningen beter voor type 2 diabetes

Volgens onderzoek gepresenteerd op de ĎAmerican Heart Association's Scientific Sessions 2015í zijn korte intense oefeningen beter voor de cholesterol, de bloedsuikerspiegel en het gewicht, bij diabetes type 2 patiŽnten, dan 30 minuten van aanhoudende lagere intensiteitstrainingen.

Lees verder


Insuline oorzaak van veel ziektes (Eric Berg)


Melatonine en etenstijd: gemeenschappelijk genetisch verschil zou een wat groter risico op diabetes kunnen betekenen

Onderzoekers van de Brigham en Women's Hospital (BWH) en de Universiteit van Murcia, Spanje, hebben een nieuw licht geworpen op het waarom mensen die een gemeenschappelijke genetische mutatie dragen meer risico lopen op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Door het zorgvuldig bestuderen van gezonde proefpersonen, waren de onderzoekers in staat om het effect van melatonine supplementen op de bloedsuikerspiegel controle in kaart te brengen.

Lees verder


Chemische blootstelling verhoogt kans op diabetes en obesitas

Toenemend bewijs verbindt hormoonverstorende chemische blootstelling aan twee van de grootste gezondheidsbedreigingen in onze maatschappij: diabetes en obesitas, volgens een leidende samenvatting van een te houden Wetenschappelijke Verklaring, die vandaag gepubliceerd wordt door de Endocrine Society.

Lees verder


Verband tussen antibiotica en diabetes type 2

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, hadden mensen met diabetes type 2 voordien de neiging om meer antibiotica te nemen dan anderen.

Lees verder


Ultrasoongeluid versnelt huidgenezing - speciaal voor diabetici en ouderen

Behandeling kan £ 3100000000 per jaar besparen. Meer dan 200.000 patiŽnten in het Verenigd Koninkrijk lijden aan chronische wonden. Genezingstijd kan worden verminderd met een derde. Wetenschappers aan de Universiteit van Sheffield en de Universiteit van Bristol vonden dat genezingstijden van huidzweren en doorligwonden met een derde kunnen verkort verkort door het gebruik van lage-intensiteit ultrasoon geluid.

Lees verder


Voorkom pieken in de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 door het eten van meer eiwitten bij het ontbijt

Personen met diabetes type 2 hebben problemen met het reguleren van hun glucose- oftewel bloedsuikerspiegel, vooral na maaltijden. Maar nu hebben onderzoekers van de universiteit van Missouri ontdekt dat door het eten van meer eiwitten bij het ontbijt, type 2 diabetici de suikerpieken bij zowel ontbijt als lunch kunnen verlagen.

Lees verder


Verhogen voedingsvezels vermindert risico op diabetes

Nieuw onderzoek vandaag gepubliceerd in Diabetologia (het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes) geeft aan dat de consumptie van grotere hoeveelheden van voedingsvezels het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 vermindert.

Lees verder


Bij diabetici meer kans op ontstekingen door luchtvervuiling

In de regio Boston is een verhoogde kans op ontsteking vastgesteld bij volwassen Puerto Ricanen met suikerziekte die insuline-injecties gebruiken. In een twee jaar durend epidemiologisch onderzoek is bij het deel van deze groep diabetici dat woont in de nabijheid van wegen met druk verkeer, significant meer CRP in het bloed gevonden dan bij het deel dat woont in een omgeving met minder verkeer. CRP (koolstof-reactief proteÔne) is een signaalstof die vrijkomt bij ontstekingen. Bij de onderzochte personen die orale medicatie voor hun suikerziekte innemen is deze toename van CRP niet gevonden.

Lees verder


Video - Hoe een veganistisch dieet diabetes 2 kan genezen


De darmen kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen

Onderzoekers van een onderzoeksinstituut in Toronto, Canada, hebben van twee stoffen een niet eerder bekende geneeskrachtige werking ontdekt. Het middel metformin Ė standaard voorgeschreven bij diabetes - en resveratrol Ė bestanddeel van rode wijn Ė blijken de dunne darm te activeren om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Lees verder


Darmimmuunsysteem geÔdentificeerd als een nieuw en effectief middel bij het behandelen van diabetes

Van een algemeen gebruikt geneesmiddel voor de behandeling van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagd bij obese muizen, waardoor het mogelijki s dat het darmimmuunsysteem in aanmerking komt voor het behandelen van diabetes bij mensen.

Lees verder


Blootstelling aan BPA tijdens de zwangerschap gerelateerd aan toekomstig diabetes risico

Blootstelling aan het hormoonverstorende chemische bisphenol A tijdens de zwangerschap kan de vatbaarheid verhogen voor gewichtstoename en latere diabetes, volgens een nieuw onderzoek op dieren, gepubliceerd in de uitgave Endocrinology van Endocrine Society.

Lees verder


Vet verandert van diabetes vijand naar potentiŽle behandeling

Een nieuw wapen in de strijd tegen diabetes type 2 komt onverwachts opduiken: vet. Onderzoekers hebben een nieuwe klasse van potentiele therapeutische lipiden ontdekt nl. vetzuuresters van hydroxy vetzuren (FAHFAs). Deze lipiden zijn in lagere niveaus aanwezig bij mensen met insulineresistentie, een risicofactor voor diabets type 2, dan bij degenen die de aandoening niet hebben. Het toedienen van FAHFAs aan diabetische muizen verbeterde hun glucose metabolisme en insuline secretie; de opening van een verrassende weg voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de ziekte.

Lees verder


Nieuwe studie verklaart verband tussen slaaptekort en diabetes

Volgens nieuw onderzoek online gepubliceerd op 19 februari 2015 in Diabetologia, het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes, kan bij jonge mannen door gebrek aan slaap het niveau van de vrije vetzuren in het bloed verhogen, vergezeld van tijdelijke pre-diabetische toestanden.

Lees verder


Toegevoegde fructose is een belangrijke aanjager van diabetes type 2

Klinische experts rapporteren in Mayo Clinic Proceedings de dringende noodzaak van een drastische vermindering in de consumptie van eet- en drinkwaren met toegevoegde suikers, vooral toegevoegd fructose. Recente studies hebben laten zien dat toegevoegde suikers, voornamelijk die met fructose, belangrijke aanjagers zijn van diabetes en pre-diabetes, zelfs meer dan andere koolhydraten. Klinische experts die in de Mayo Clinic Proceedings schrijven vragen om uitleg van de huidige dieetrichtlijnen, die tot 25% van de totale consumptie van dagelijkse calorieŽn toestaan, zoals toegevoegde suikers, en adviseren een drastische vermindering in de hoeveelheid toegevoegde suikers, in het bijzonder toegevoegd fructose.

Lees verder


'Gezond' vetweefsel sleutel tot terugdraaien type 2 diabetes

Nieuw onderzoek vond dat het voorkomen van ontstekingen in vetweefsel de sleutel kan zijn tot het voorkomen of zelfs omkeren van type 2 diabetes. Onderzoekers van het Melbourne Walter en Eliza Hall Institute, met collega's van het RIKEN Institute, Japan, konden diabetes type 2 in laboratorium modellen omkeren door het onderdrukken van de ontstekingsreactie in vetweefsel.

Lees verder


Nieuwe hersenpad geeft hoop op de behandeling van hypoglycemie

Voor mensen met diabetes is het beheer van de bloedsuikerspiegel een evenwichtsoefening - bij te hoge bloedsuikerspiegel verhoogt het risico op schade aan de zenuwen, blindheid, nierfalen en hartproblemen, en te lage kan leiden tot beroerte of bewusteloosheid. Nu heeft een team van wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en de Universiteit van het Michigan Comprehensive Diabetes Center een stap voorwaarts gezet in het begrijpen van hoe de hersenen lage glucosewaarden detecteren en een reactie van het lichaam triggeren. De ontdekking kan het onderzoek versnellen naar een veilige controle van diabetes versnellen.

Lees verder


Studie: sommige ouderen worden overbehandeld voor diabetes

Veel volwassen ouderen met diabetes met een gezondheidsstatus van complex /gemiddeld tot zeer complex / slecht gehandhaafde strakke bloedsuiker controle, toont aan dat een belangrijk deel van de volwassen ouderen zouden kunnen worden overbehandeld voor diabetes: omdat insuline en sulfonylureumderivaten kan leiden tot hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), volgens een online rapport door JAMA Internal Medicine gepubliceerd.

Lees verder


Triglyceriden vormen zich in de lever ondanks insulineresistentie

Een team van Yale onderzoekers vonden dat triglyceriden, een soort vet in het bloed en de lever, worden geproduceerd in de lever, onafhankelijk van de werking van insuline in de lever. Hiermee lossen ze een groot mysterie op van diabetes type 2. Bij type 2 diabetes, slaagt de insuline er niet in de bloedsuiker productie door de lever te onderdrukken, terwijl paradoxaal genoeg de lever wel triglyceriden produceert. Deze combinatie resulteert in meerdere gezondheidsrisico's, met inbegrip van een hoge bloedsuikerspiegel en leververvetting.

Lees verder


Bittere smaak, maar prima geneesmiddel van komkommer genen

Hoog-technische gentechnologie en traditionele Chinese geneesmiddelen komen samen als onderzoekers de genen vaststellen die verantwoordelijk zijn voor de intens bittere smaak van wilde komkommers. Het temperen van deze bitterheid maakte van de komkommer- en pompoenfamilie populaire voeding, maar dezelfde bestanddelen hebben ook potentie voor de behandeling van kanker en diabetes. "Je eet geen wilde komkommer, tenzij je het als laxeermiddel wilt gebruiken," zegt William Lucas, professor in de plantkunde van de universiteit van CaliforniŽ in Davis en co-auteur van het artikel, dat 28 november gepubliceerd werd in de uitgave van Science.

Lees verder


Goed vet zou kunnen helpen type 2 diabetes beheren

Een speciaal soort vet gevonden bij sommige mensen kan worden gebruikt om type 2 diabetes te beheren. Wetenschappers van de Monash University en de Universiteit van Stockholm hebben ontdekt dat bruin vet, bijgenaamd 'goed vet' omdat het het lichaam opwarmt bij koude en calorieŽn verbrandt, ook overtollig suiker in het lichaam aanpakt. De bevindingen, gepubliceerd in The Journal of Cell Biology, zijn belangrijk voor mensen met type 2 diabetes, van wie het lichaam niet in staat is om juist op insuline te reageren, met verhoogde bloedglucose nieveau's tot gevolg. Onderzoekers geloven dat als de bruine vetcellen kunnen worden geactiveerd, de bloedsuikerspiegel gecontroleerd kan worden zonder de dagelijkse insuline-injecties.

Lees verder


Zonlicht kan gewichtstoename en het begin van diabetes vertragen, suggereert studie

Blootstelling aan matige hoeveelheden zonlicht kan de ontwikkeling van obesitas en diabetes vertragen, blijkt uit een nieuwe studie. Wetenschappers die het effect van zonlicht op muizen bekeken zeggen dat verder onderzoek nodig zal zijn om te kunnen bevestigen of het hetzelfde effect op mensen heeft. De onderzoekers toonden aan dat UV lichtstraling aan overvoerde muizen hun gewichtstoename vertraagde. De muizen gaven minder waarschuwingstekens weer, gebonden aan diabetes zoals abnormale glucose niveaus en insulineresistentie.

Lees verder


Preventing Prediabetes By Eating More


Verband jicht en verhoogd risico op diabetes

Mate van betekenis significant groter bij vrouwen. Eerder onderzoek wekte de suggestie dat jicht kan worden geassocieerd met diabetes, maar de bevindingen werden beperkt tot een studie bij mannen met een hoog risico op hart- en vaatziekten en beroerte. De onderzoekers wilden weten of de verbinding bestond bij de gewone bevolking, en ook van toepassing was bij vrouwen. Ze doorzochten het Health Improvement Network (DUN), een elektronische databank van de anoniem gemaakte medische dossiers van bijna 7,5 miljoen patiŽnten, geregistreerd bij 477 huisartspraktijken in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder


Ontstekingen de link tussen diabetes en hart- en vaatziekten

Een ontsteking kan de reden zijn dat een hoge bloedsuikerspiegel bloedvaten beschadigd waardoor de mogelijkheid ontstaat dat anti-inflammatoire geneesmiddelen ingezet gaan worden om het risico op vaatziekten te verminderen bij mensen met diabetes. Dit volgens een onderzoek dat gepresenteerd is op de American Heart Associationís High Blood Pressure Research Scientific Sessions 2014. ĒDeze bevinding kunnen verklaren waarom een goede controle van de bloedsuikerspiegel niet voldoende is om de ontwikkeling van door diabetes veroorzaakte hart- en vaatziekten te voorkomen,Ē zei Carlos F. SŠnchez-Ferrer, MD, Ph.D., auteur van de studie en professor in de farmacologie aan de Universidad Autůnoma de Madrid, Spanje. "We moeten nieuwe medicijnen vinden die gericht zijn op het verminderen van de ontsteking.Ē

Lees verder


Het manipuleren van sleuteleiwitten in de hersenen, potentieel tegen obesitas en diabetes

Southwestern Medical Center onderzoekers hebben ontdekt dat een eiwit dat het aan- en uitschakelen van genen controleert, een belangrijke rol speelt in specifieke gebieden van de hersenen bij het regelen van het metabolisme. Het onderzoek kan leiden tot nieuwe therapieŽn voor het behandelen van obesitas en diabetes, omdat de transcriptiefactor die betrokken is - gesplitst X-box bindend eiwit 1 (Xbp1s) - de gevoeligheid van het lichaam voor insuline en leptine signalering lijkt te beÔnvloeden. Insuline en leptine zijn belangrijke hormonen bij de regeling van voedselopname en suikerverwijdering door het lichaam en obesitas en diabetes zijn omstandigheden waaronder het lichaam weerstand ontwikkelt tegen die werking.

Lees verder....


Vitamine D kan gewicht en bloedsuiker verlagen via de hersenen

Volgens een nieuwe studie gepresenteerd tijdens de gezamenlijke vergadering van de International Society of Endocrinologie en de Endocrine Society: ICE / ENDO 2014 in Chicago werkt vitamine D behandeling in de hersenen om gewicht en bloedglucose (suiker) controle bij zwaarlijvige ratten te verbeteren. "Vitamine D tekort komt vaak voor bij zwaarlijvige mensen en bij patiŽnten met type 2 diabetes, maar niemand begrijpt de invloed eran op deze ziekten," zei Stephanie Sisley, MD, de belangrijkste onderzoeker van de studie en assistent-professor aan de Baylor College of Medicine, Houston. "Onze resultaten suggereren dat vitamine D een rol kan spelen bij het ontstaan ​​van zowel obesitas als type 2 diabetes via de hersenen." "Het brein is de meester regulator van het gewicht," zei Sisley. Een gebied van de hersenen genaamd de hypothalamus regelt zowel gewicht als glucose en heeft op die platas vitamine D receptoren.

Lees verder


Tequila plant is mogelijke zoetstof voor diabetici

Een zoetstof gemaakt van de plant gebruikt om tequila te maken kan bloedglucose waarden verminderen voor de 26 miljoen Amerikanen en anderen over de hele wereld met type 2 diabetes en zwaarlijvige mensen helpen gewicht te verliezen, zeggen de onderzoekers. De belangrijkste reden dat het waardevol zou kunnen zijn, legden ze uit, is dat agavins, een natuurlijke vorm van suiker die in de agave plant zit, niet verteerbaar is en kan fungeren als een voedingsvezel, zodat ze de bloedglucose niet verhoogt. Hun rapport is onderdeel van de 247e Landelijke Vergadering van de American Chemical Society (ACS ) , 's werelds grootste wetenschappelijke organisatie.

Lees verder


Epigenetische veranderingen kunnen diabetes type 2 verklaren

Mensen met diabetes type 2 hebben epigenetische veranderingen op hun DNA, wat gezonde mensen niet hebben. Dit is aangetoond in een grote studie door onderzoekers van de Universiteit van Lund. De onderzoekers vonden ook epigenetische veranderingen in een groot aantal genen die bijdragen tot verminderde insulineproductie. "Hieruit blijkt dat het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 niet alleen genetisch is maar ook epigenetisch", zei Charlotte Ling die de studie leidde.

Lees verder


IngrediŽnten in chocolade, thee en bessen beschermen
tegen diabetes

Het eten van veel flavonoÔden en pigmenten die men vind in bessen thee en chocolade kunnen bescherming bieden aan diabetes type 2 volgens het onderzoeksteam van de universiteit East Anglia UEA en het Kings College in Londen. Bevindingen gepubliceerd in het journaal van de voedingsleer tonen aan dat hoge inname van deze componenten een rol spelen bij een lagere insuline resistentie en een betere bloedglucosespiegel. Onder een studie van ca. 2000 mensen vond men ook dat bij deze groep ook dat ontstekingen minder voorkwamen, die geassocieerd zijn bij patiŽnten met diabetes-obesitas- cardiovasculaire ziekten en kanker.

Lees verder


Diabetes: Wij leven samen

Wonen in een huishouden betekent taken en verantwoordelijkheden delen maar het kan ook betekenen delen van diabetes. Een onderzoeksteam van het 'McGill University Health Centre ( MUHC )' heeft aangetoond, door een combinatie van analyses van verschillende studies, dat echtelijk diabetes een diabetes risicofactor is. Deze bevindingen,gepubliceerd in het tijdschrift 'BMC Medicine', hebben belangrijke klinische implicaties omdat ze kunnen helpen bij het ontdekken van diabetes en bij het motiveren van koppels om samen te werken om het risico van het ontwikkelen van de aandoening te verminderen.

Lees verder


Wetenschappers ontdekken nieuwe oorzaken van diabetes

Onderzoek aan de Universiteit van 'Exeter Medical School' heeft twee nieuwe genetische oorzaken onthuld van neonatale diabetes. Het onderzoek geeft verder inzicht in de vorming van insuline producerende betacellen in de alvleesklier.

Lees verder


Nieuw onderzoek toont verband aan tussen perfluorverbindingen en diabetes

Perfluorverbindingen zijn giftige stoffen die bijvoorbeeld gevonden worden in het schuim van brandblussers en waterafstotend textiel. In een nieuw onderzoek, heeft een onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Uppsala verband gezien tussen een hoog niveau van perfluorverbindingen in het bloed en diabetes.

Lees verder


Nieuw ontdekte bruine vetcellen geven mogelijkheden voor de behandeling van diabetes en obesitas

(Salt Lake City) ó Obesitas en diabetes zijn een wereldwijde epidemie geworden die leiden tot ernstige hart- en vaatziekten. Onderzoekers van de Universiteit van Utah denken dat hun recente identificatie van bruin vet stamcellen bij volwassenen kan leiden tot nieuwe behandelingen voor hart- en endocriene stoornissen, dit volgens een nieuwe studie die gepubliceerd is in het peer-reviewed tijdschrift Stem Cells.

De studie werd geleid door Amit N. Patel, M.D. M.S., directeur van Clinical Regenerative Medicine and Tissue Engineering en universitair hoofddocent op de Division of Cardiothoracic Surgery aan de Universiteit of Utah School of Medicine

Lees verder


Blaastest technologie detecteert aceton niveaus om de bloedsuikerspiegel bij diabetici te controleren

Arlington, Va - Een nieuw draagbaar niet-invasief controle apparaat dat multilayer nanotechnologie gebruikt om aceton te detecteren kan de bloedglucose niveaus van diabetici bepalen langs de adem. Dit onderzoek wordt gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de "American Association of Pharmaceutical Scientists (AAPS)", 's werelds grootste farmaceutisch wetenschappelijk congres in San Antonio, gehouden van 10-14 november 2013. Diabetes dat zo'n 347 miljoen mensen wereldwijd treft volgens de World Health Organization, is een auto-immuunziekte die de natuurlijke cellulaire opname van suiker voorkomt en vaak een continue bloedglucose meting vereist. De huidige technologie, zoals de bloedglucosemeter, is invasief en veroorzaakt ongemak voor patiŽnten.

Lees verder


Kan het aan of uit zetten van een "gen" diabetes voorkomen ?

Type 2 diabetes is goed voor 90% van de gevallen van diabetes over de hele wereld, treft 2,5 miljoen Canadezen en kost meer dan 15 miljard dollar per jaar in Canada. Het is een ernstige gezondheidstoestand die lichaamscellen niet in staat stelt de toegang tot en het gebruik van suikeraanmaak. Dr Alexey Pshezhetsky van Sainte-Justine University Hospital Research Center, verbonden aan de Universiteit van Montreal, heeft ontdekt dat de insulineresistentie, waargenomen bij type 2 diabetici, gedeeltelijk wordt veroorzaakt door het ontbreken van een eiwit dat niet eerder is geassocieerd met diabetes . Deze doorbraak zou kunnen helpen om diabetes te voorkomen.

Lees verder


DNA afwijkingen kunnen het risico op kanker vergroten bij mensen met type 2 diabetes

Volgens een nieuwe studie komt een soort genetische afwijking gekoppeld aan kanker vaker voor bij mensen met type 2 diabetes dan bij de rest van de bevolking,

Van mensen met type 2 diabetes is reeds bekend dat zij een ​​hoger risico op kanker hebben, vooral bloedkanker zoals lymfomen en leukemie. De nieuwe studie, geleid door wetenschappers van het Imperial College London en het CNRS in Frankrijk, suggereert dat mutaties genoemd klonale mozaÔek events (CME's) gedeeltelijk kunnen verklaren waarom dit is.

CME's zijn gebreken in een aantal cellen met extra exemplaren of ontbrekende exemplaren van grote stukken DNA. Ze zijn zeer zeldzaam bij jonge mensen maar komen vaker voor naarmate we ouder worden. Onder degenen die ouder zijn dan 70 hebben ongeveer ťťn op de 50 mensen een aantal van deze mutaties. Onderzoek vorig jaar gepubliceerd vond dat mensen met CME's een 10-maal hoger risico op bloedkanker hebben.

Lees verder


Lopen met een perfect schema en matige intensiteit kan je beschermen tegen diabetes type 2

15 min lopen na elke maaltijd helpt mee aan plotselinge daling/stijging van de bloedsuikerspiegel volgens nieuwe studies.

Een 15min wandeling na elke maaltijd schijnt te helpen bij mensen in de 70 en 80 jaar die zich nog capabel vinden om fysieke activiteiten te ondernemen en wel dagelijks. Korte wandelingen en speciaal die met bv een hond, of samen. volgens de auteur Loretta Dipietro, PHD,MPH voorzitster van het SPHHS department van bewegingswetenschap. De spiersamentrekkingen bij korte wandelingen hebben een direkt effect tegen potentiele beschadiging omdat de bloedsuiker na de maaltijd door de wandeling stabiliseert. [observatie bij ouderen] Deze bevindingen bevestigen dat dit onderzoek kan leiden tot een preventiestrategie voor pre-diabetes.

Lees verder


Onderzoek geeft aan dat nachtwerk glucosetolerantie zou kunnen aantasten

Bevindingen ondersteunen een oorzakelijke rol van nachtwerk van verhoogd risico voor type 2 diabetes bij ploegendienst medewerkers.

DARIEN, IL - een nieuw onderzoek geeft aan dat nachtwerk glucosetolerantie kan aantasten en ondersteunt daarmee een causale rol van nachtwerk bij verhoogd risico voor type 2 diabetes tussen ploegendienst medewerkers. De resultaten tonen dat de piek van glucosespiegels16 procent hoger waren gedurende een nagebootste nachtelijke ploegendienst, vergeleken met een nagebootst werkschema overdag. In vergelijking met het dagprotocol waren de insulinespiegels tijdens het nachtprotocol 40 tot 50 procent hoger bij 80 en 90 minuten na een maaltijd. "Het is verbazingwekkend dat een enkele nachtdienst significant glucosetolerantie kan aantasten en insulinespiegels kan verhogen," aldus hoofdauteur Christopher Morris, arts, postdoctoraal onderzoeker van het Medische Chronobiologie Programma van de afdeling slaapgeneeskunde bij het Brigham & Women's Ziekenhuis en de Harvard Geneeskunde Universiteit in Boston, Mass. " Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze laten zien, onder uiterst beheerste laboratoriumomstandigheden, dat acute blootstelling aan nachtwerk glucosetolerantie aantast. Chronisch aangetaste glucosetolerantie zal waarschijnlijk leiden tot Type 2 diabetes."

Lees verder


Hoge glucosespiegels zouden de ferroelectriciteit kunnen aantasten in bindweefsel van het lichaam

Hoge suikerconcentratie in het lichaam is ten koste van de gezondheid. Nieuw onderzoek toont aan dat meer suiker in het lichaam schade kan aanrichten aan de elastische eiwitten die ons helpen ademen en bloed pompen. De bevindingen kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van diabetici die hoge glucosebloedspiegels hebben. Onderzoekers aan de Universiteit van Washington en Boston University hebben ontdekt dat een bepaald type eiwit dat voorkomt in organen die herhaaldelijk spannen en ontspannen - zoals het hart en de longen - de bron is voor gunstige elektrische eigenschappen die kunnen helpen bij het opbouwen en ondersteunen van gezond bindweefsel. Volgens bevindingen gepubliceerd op 15 april in het tijdschrift Physical Review Letters kan, bij blootstelling aan suiker, een deel van de eiwitten zijn functie niet meer uitvoeren.

Lees verder


Risico op pancreatitis verdubbelt voor degenen die nieuwe generatie van diabetes geneesmiddelen nemen

John Hopkins onderzoekers rapporteren dat personen die de nieuwste generatie van diabetes medicijnen om de bloedsuikerspiegel te controleren, nemen, tweemaal zoveel kans hebben op andere vormen van suikercontrolemedicatie en te worden opgenomen in het ziekenhuis met pancreatitis. In een artikel online gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, zeggen de wetenschappers dat de nieuwe geneesmiddelen - op glucagon-like peptide-1-gebaseerde therapieŽn (GLP-1) - geassocieerd worden met een verhoogd risico op ziekenhuisopname voor acute pancreatitis. De middelen sitagliptine en exenatide - generieke namen voor de geneesmiddelen verkocht onder de merknamen Januvia en Byetta - blijken bij te dragen tot de vorming van letsels in de pancreas en de proliferatie van kanalen in het orgaan, waardoor bronnen van ontsteking ontstaan.

Lees verder


Herprogrammering van cellen om diabetes te bestrijden

Jarenlang zijn onderzoekers, met beperkt succes, op zoek naar een manier om mensen met diabetes te behandelen door het reactiveren van hun insuline-producerende beta-cellen. De "herprogrammering" van verwante alfa-cellen in beta-cellen zal op een dag een nieuwe en complementaire benadering bieden voor de behandeling van diabetes type 2. Het behandelen van mens- en muiscellen met verbindingen die het celkernenmateriaal chromatine veranderde induceerde de expressie van beta-cel genen in alfa-cellen, volgens een nieuwe studie die online verschijnt in het Journal of Clinical Investigation. "Dat zou een win-win situatie voor diabetici zijn - ze zouden meer insuline-producerende beta-cellen krijgen en minder glucagon-producerende alfa-cellen", zegt hoofdauteur Klaus H. Kaestner, Ph.D., hoogleraar Genetica en lid van het Institute of Diabetes, Obesity and Metabolism, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania. Type 2 diabetici hebben niet alleen gebrek aan insuline maar ze produceren ook te veel glucagon.

Lees verder


Kunnen diabetes apparaten beschadigd raken door luchthaven beveiliging scanners?

Volledige lichaam- of rŲntgenscanners voor de beveiliging van de luchthaven kan invloed hebben op de functie van de insulinepomp of continue glucosemeting (CGM)-apparaten. Mensen met diabetes kunnen een reisbrief krijgen van hun arts om mogelijke schade veroorzaakt door blootstelling aan beeldapparatuur op luchthavens te voorkomen.

Lees verder


Specifiek toxisch bijproduct van verhitte levensmiddelen kan
leiden tot verhoogd lichaamsgewicht en diabetes

Onderzoekers aan de Mount Sinai School of Medicine hebben een gemeenschappelijke verbinding in de moderne voeding vastgesteld, die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van abdominale obesitas, insulineresistentie en type 2 diabetes. De bevindingen zijn gepubliceerd in het nummer van 20 augustus 2012 van het Proceedings van de National Academy of Sciences.  Het onderzoeksteam, onder leiding van Helen Vlassara, MD, hoogleraar en directeur van de Afdeling Experimentele Diabetes en Veroudering, vond dat muizen die langdurige waren blootstelling aan de verbinding methyl-glyoxal (MG),een belangrijke abdominale gewichtstoename, vroeg insulineresistentie en type 2 diabetes ontwikkelden. MG is een geavanceerd type glycosyleringseindprodukt (AGEs), dat geproduceerd wordt, wanneer voedsel wordt gekookt met droge hitte. Er zijn AGEs gevonden, die lichaamsbeschermende mechanismen verminderen en die ontstekingen regelen.

Lees verder


Onderzoek ontdekt een nieuwe therapie die schade zou kunnen voorkomen aan het netvlies in oogziekten bij diabeten

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan Kellogg Eye Center hebben een stof geÔdentificeerd dat de kettingreactie zou kunnen onderbreken die schade veroorzaakt aan het netvlies in de retinopathie bij diabeten. De bevinding is belangrijk, omdat deze kan leiden tot een nieuwe therapie die zich richt op twee mechanismen aan de wortel van de ziekte: ontsteking en verzwakking van de bloed-barriŤre die het netvlies beschermt.

Lees verder


Sommige medicijnen tegen diabetes kunnen het risico op
blaaskanker verhogen

Een verhoogd risico op blaaskanker wordt in verband gebracht met het gebruik van Pioglitazone, een medicijn dat doorgaans gebruikt wordt om diabetes type 2 te behandelen, volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het CMAJ. Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogd risico op meer soorten kanker, inclusief een met 40% verhoogd risico op blaaskanker, vergeleken met mensen zonder diabetes. Eerdere studies hebben een toename laten zien in het aantal gevallen van blaaskanker bij mensen die pioglitazone gebruiken, een type thiazolidinedione.

Lees verder


Hoger aantal kinderen met diabetes in China dan in de Verenigde Staten

Een onderzoek door de University van North Carolina wees uit dat het aantal tieners met diabetes bijna vier keer hoger ligt dan in de Verenigde Staten. De groei van het aantal diabetes gaat gelijk op met de groei van het aantal hart- en vaat aandoeningen en is het resultaat van het groeiende aantal Chinezen met overgewicht. Het onderzoek dat geleid werd door Barry Popkin, Ph.D., W.R. Kenan Jr. Distinguished Professor van voeding van UNC's Gillings School of Global Public Health, en Chinese onderzoekers, gebruikte gegevens van the China Health and Nutrition Survey (CHNS), de langslopende studie ooit in China. Tussen 1989 en 2011 werden meer dan 29.000 mensen uit 300 verschillende gemeenschappen in China ondervraagd(1989, 1991, 1993, 1997, 2000, 2004, 2006, 2009 en 2011).

Lees verder


Schimmeldodend middel in landbouw gelinkt aan diabetes

Een fungicide dat wordt gebruikt in de agrarische sector kan leiden tot insulineresistentie blijkt uit een nieuw weefselonderzoek. Dit is opnieuw een bewijs voor een verband tussen milieubelastende stoffen en diabetes. "Voor de eerste keer hebben we een moleculair mechanisme ontdekt die bewijst dat een milieu-verontreinigende stof insulineresistentie kan induceren, het leent zijn geloofwaardigheid aan de hypothese dat sommige synthetische chemische stoffen zouden kunnen bijdragen aan de diabetes-epidemie", aldus onderzoeker Robert Sargis, MD, Ph D., instructeur in de endocrinologie afdeling aan de Universiteit van Chicago.

Lees verder


Nieuw verband ontstekingshormoon kan de weg effenen om nieuwe geneesmiddelen voor diabetes Type 2 te onderzoeken

Uit een studie met muizen komen nieuwe mogelijke manieren om suiker niveaus te verlagen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit uit Michigan, USA. Health System Onderzoek van de Universiteit uit Michigan heeft een nieuw verband tussen obesitas en diabetes type 2 gevonden bij muizen, wat de weg heeft gebaand naar het verkennen van nieuwe potentiŽle medicatiebehandelingen voor diabetes.

Lees verder


Wetenschappers ontdekken een potentiŽle behandeling voor pijnlijke bijwerking van diabetes

Het onderzoek naar waarom diabetici lijden aan een verhoogde pijn en temperatuur gevoeligheid is een stap dichter bij begrip en een effectieve behandeling. Volgens een, in het tijdschrift Nature Medicine, gepubliceerd onderzoek gedaan middels een multi-nationale samenwerking tussen wetenschappers van Warwick Medical School in het Verenigd Koninkrijk en universiteiten in Duitsland, New York, AustraliŽ en Oost-Europa blijkt dat belangrijke informatie ontdekt is rond een van de meest pijnlijke bijwerkingen van diabetes. Pijnlijke diabetische neuropathie (PDN), dat abnormale en aanhoudende pijn beleving is bij ongeveer 50% van alle diabetes patiŽnten, schaadt de kwaliteit van leven en heeft invloed op slaap, stemming, mobiliteit, arbeidsgeschiktheid, relaties, het gevoel van eigenwaarde en onafhankelijkheid.

Lees verder


Zoethoutwortel blijkt een bestanddeel te bevatten tegen diabetes

Onderzoekers hebben een veelbelovend bestanddeel tegen diabetes gevonden in de "amorfrutinefamilie" van natuurlijke bestanddelen. Het is een onbewerkte grondstof voor drop, kalmeert de maag en voorkomt luchtziekte: zoethoutwortel. Alhoewel zoethout al eeuwen wordt geprezen in de hoek van traditionele geneeswijzen, is de plant nu ook uitgeroepen als "de medicinale plant van 2012". Onderzoekers van het Max Planck Instituut in Berlijn hebben nu ontdekt dat zoethoutwortel ook bestanddelen bevat die een werking hebben tegen diabetes. Deze "amorfrutines" zorgen niet alleen voor een daling van de suikerspiegel, hebben ze ook een ontstekingremmende werking en wordt goed verdragen. Dus zouden ze geschikt kunnen zijn bij de behandeling van complexe metablolische stoornissen.

Lees verder


Diabetische hersenen lijden aan een gebrek aan cholesterol

Onze hersenen zitten vol met cholesterol, welke bijna allemaal geproduceerd worden in de hersenen zelf. Cholesterol in de hersenen is essentieel voor een normale ontwikkeling van hersenfuncties. Een nieuwe studie in de december editie van de Cell Metabolism laat zien dat de cholesterol synthese bij muizen met diabetes is ontspoord. De bevindingen bieden nieuwe verklaringen voor de neurologische en cerebrale complicaties, waaronder cognitieve disfunctie, depressie en een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer, die bij diabetes volgens de onderzoekers veelvuldig voorkomen. Volgens Ronald Kahn (Harvards Joslin Diabetes Center) kunne mensen met diabetes veel problemen krijgen met de hersenfuncties, helemaal als het ongecontroleerde diabetes is. De aanname is geweest dat dit kwam door de effecten van mindere glucose controle. Onze bevindingen openen de wegen naar een heel ander concept.

Lees verder

Vertaling : Erik van Staalduinen


Could Avandia Be Pulled?

Two FDA advisory committees will discuss popular diabetes drug Avandia and whether or not to remove it from the pharmacy shelves. Dr. Jennifer Ashton provides some perspective.

Link


Onderzoekers vinden link tussen suiker, diabetes en agressie

Volgens een nieuw onderzoek is een lepel vol suiker genoeg om een driftbui voor een korte tijd te beteugelen.

In een studie werd vastgesteld dat mensen die een glas gezoete suiker limonade drinken minder agressief reageren naar een vreemdeling dan mensen die een drankje dronken met een suiker vervanger. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat dit allemaal te maken heeft met glucose, een simpele vorm van suiker die gevonden wordt in de bloedbaan die de hersens voorziet van energie

Voor het voorkomen van agressieve impulsen is zelf beheersing nodig. Zelfbeheersing kost heel veel energie. Glucose zorgt voor die energie in de hersens zegt Brad Bushman, mede auteur van de studie en professor in de communicatie en psychologie.

Het drinken van gezoete limonade hielp in het beschikbaar stellen van korte termijn energie welke  nodig is voor het voorkomen van agressief gedrag jegens anderen. De conclusie is meer dan een medische curiositeit. In twee gepubliceerde onderzoeken deden hij en zijn collega's verschillende studies waarin aangetoond werd dat mensen die moeite hebben met metaboliseren van glucose of die glucose gebruiken in hun lichamen meer signalen van agressie vertonen en minder bereidheid tot vergeving.

Het probleem is dat het aantal mensen die moeite hebben met het metaboliseren van glucose. vooral diegene met diabetes, snel toenemen.Het aantal is tussen 1980 en 2008 gestegen van 5.6 miljoen tot 18,1 miljoen.

Diabetes kan niet alleen jezelf schaden maar het is ook slecht voor de gemeenschap. Een gezonde metabolisering van glucose kan bijdragen aan een vredige maatschappij waarin mensen meer energie hebben voor zelfbeheersing. Bushman voerde de limonade studie uit met C. Nathan Dewall en Timothy Deckman van de Universiteit van Kentucky en Matthew Gailllot van SUNY-Albany. De resultaten worden online gepubliceerd in het "journal Aggressive Behavior" en zal in de volgende gedrukte editie worden opgenomen.

Vertaling: Eric van Staalduinen


Actief vitamine D beperkt eiwitverlies in urine bij diabetes

Het vitamine D-preparaat paricalcitol vermindert eiwitverlies in de urine bij mensen met diabetes type 2. Dit is aangetoond in een internationale studie onder leiding van prof. dr. Dick de Zeeuw, hoogleraar Klinische Farmacologie in het UMCG. De resultaten van de studie, afgelopen week gepubliceerd in The Lancet, bieden een aanknopingspunt voor preventie van chronische nierziekte bij diabetespatiŽnten.

Een van de ernstige complicaties bij diabetes is een afnemende nierfunctie ofwel nefropathie. Een aanzienlijke deel van diabetespatiŽnten met nefropathie komt uiteindelijk aan de nierdialyse of krijgt een niertransplantatie. Een signaal van nefropathie is de aanwezigheid van eiwit in de urine (albuminurie).

In de huidige diabeteszorg probeert men nefropathie te voorkomen door stabiele bloedsuikergehalten na te streven en door bloeddrukverlagende medicijnen (zoals ACE-remmers) voor te schrijven. Deze medicijnen verminderen de albuminurie, wat een signaal is voor bescherming tegen verder nierfuctieverlies. Desondanks blijft nefropathie een belangrijke complicatie van diabetes, die het risico op vroegtijdig overlijden verhoogt.

Onderzoekers hebben nu sterke aanwijzingen dat preventie van nefropathie bij diabetes ook nog op een andere manier mogelijk is. Paricalcitol blijkt eiwitlekkage van de nieren bij diabetes type 2 aanzienlijk te verminderen. In een gerandomiseerde internationale trial verminderde de hoeveelheid eiwitten in de urine bij diabetespatiŽnten die paricalcitol gebruikten tot gemiddeld maximaal veertig procent, afhankelijk van de dosis.

Volgens prof. Dick de Zeeuw, voorzitter van de stuurgroep van de studie, was een interessante extra bevinding dat paricalcitol het meeste effect had bij mensen die hun zoutinname slecht wisten te beperken. Dit is juist de groep bij wie ACE-remmers het minst werkt. De Zeeuw ziet potenties voor paricalcitol als extra bescherming bovenop bestaande medicatie ter preventie van nefropathie bij diabetes.

Paricalcitol is een synthetische vorm van actief vitamine D, dat een functie heeft in de bot- en kalkstofwisseling. Het medicijn heeft een enigszins andere molecuulstructuur dan natuurlijk actief vitamine D. Het is geregistreerd voor de behandeling of preventie van te hard werkende bijnieren bij chronische nierinsufficiŽntie.

De aanwijzing dat paricalcitol albuminurie kan tegengaan is bij toeval in een eerdere grote studie gevonden. “De studie die we nu hebben afgerond, laat zien dat het middel inderdaad iets anders kan dan waarvoor het bedoeld is. Het is een prachtige bijwerking van een bestaand middel”, aldus De Zeeuw. Om het geneesmiddel in te zetten in de diabetesbehandeling zijn aanvullende onderzoeken noodzakelijk, onder meer naar de langetermijneffecten ervan op de nierfunctie.


Diabetes door honger in de baarmoeder

Kinderen die in de baarmoeder honger lijden, hebben op latere leeftijd meer kans op een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.

Lees verder


Hoe diabetes te stoppen en te ‘keren’ is..!

Mike Adams is in de VS inmiddels uitgegroeid tot een gezondheidsicoon, zeker op de vele internetgezondheidsblogs worden zijn artikelen veel aangehaald. Wij plaatsten hier al veel in het Nederlands vertaalde artikelen van zijn hand, maar wat weinigen weten, is dat Mike Adams ooit aan diabetes leed en zichzelf daarvan genas.. Daarom hieronder aandacht voor het fenomeen ‘Diabetes’.

Lees verder

Geert


Insuline-creŽrend stamcelonderzoek kan leiden tot een betere diabetes behandeling

Beta-cellen, die insuline maken in het menselijk lichaam, repliceren niet na de leeftijd van 30 jaar.Dit geeft aan clinici nader komen tot een betere behandeling van diabetes.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Obesity and Diabetes: Twin Epidemics of the 21st Century

Dr. Robert Baron, UCSF Professor of Medicine and Director of the UCSF Weight Management Program, integrates his interests in primary care internal medicine and nutrition and obesity in clinical practice, education, and scholarship. Here he explores the 21st century epidemics of obesity and diabetes.


De diabetes samenzwering

Johan


Mogelijk verband tussen insulineresistentie en risico op beroerte

Insulineresistentie, een aandoening waarbij insuline dat door het lichaam wordt geproduceerd minder effectief wordt in het verlagen van de bloedsuikerspiegel, wordt mogelijk geassocieerd met een toegenomen risico op een beroerte bij individuen zonder diabetes. Dit staat in een onderzoek gepubliceerd in het oktobernummer van Archives of Neurology, een van de JAMA/Archive-tijdschriften. Volgens achtergrondinformatie in het artikel komt insulineresistentie voor onder invloed van verschillende factoren, waaronder genetische invloeden, weinig lichaamsbeweging en obesitas.

De aandoening draagt significant bij aan het risico op een cardiovasculaire ziekte, maar of het een TIA (een onderbreking in de bloedstroom naar de hersenen door een bloedprop of andere aderblokkade) kan voorspellen staat nog ter discussie. Een veelgebruikte methode om insulinegevoeligheid in te schatten is de homeostatis model assessment (HOMA) dat een berekening maakt op basis van bloedsuiker en insulineniveau na acht uur vasten. Tatjana Rundek van de Miller School of Medicine, University of Miami, en collega’s beoordeelden insulineresistentie met behulp van HOMA voor 1,509 deelnemers zonder diabetes in het Northern Manhattan-onderzoek, een onderzoek naar risico’s op een beroerte, de frequentie waarop dit zich voordoet en prognoses behorend bij een multi-etnisch verstedelijkt gebied. De deelnemers werden gemiddeld 8,5 jaar geobserveerd.

Lees verder

Annelies


Helpt het hormoon leptine bij type 1 diabetespatiŽnten?

Aan de hand van een klinische test wil het UT Southwestern Medical Center bepalen of het toevoegen van het hormoon leptine aan standaard insulinetherapie helpt de wisselingen in de bloedsuikerspiegel van type 1 diabetespatiŽnten te beteugelen. Dit is de eerste type 1 diabetesbehandeling waarin leptine wordt gebruikt. Leptine wordt geproduceerd door vetcellen en is betrokken bij gewichtsregulatie.

Tijdens dit onderzoek zullen de onderzoekers van UT Southwestern gebruikmaken van metreleptine, een licht aangepaste vorm van het hormoon dat goed verdragen werd in andere klinische tests. “Leptine is erg succesvol geweest bij het bestrijden van diabetes bij patiŽnten met lipodystrophie (een extreem gebrek aan lichaamsvet). Recent uitgevoerde leptine-therapie heeft bij dieren met type 1 diabetes geholpen
de bloedsuikerspiegel te reguleren,” zegt Prof. Dr. Abhimanyu Garg, de onderzoeksleider van de test. “Ook al hebben we geen garantie dat dit ook gaat werken bij mensen, we hopen dat de toevoeging van leptine in elk geval een gunstig effect zal hebben op patiŽnten met type 1 diabetes.” De fase 1-test is ook opgezet om de veiligheid en tolerantie van het toevoegen van leptine aan een diabetesbehandeling te
evalueren.

Lees verder

Annelies


Sweet Freedom From Sugar

Dr. Stan Gardner M. D. details the effects of high blood sugar on the body and why everyone should be on a diabetic's diet.


Chromium Picolinate zou de verbranding in nierontsteking door suikerziekte verminderen

Het gebruik van chromium picolinate zou helpen de verbranding te verminderen die behoort bij nierontsteking agv suikerziekte (kidney disease)zeggen onderzoekers van het Medical College of Georgia in Augusta. In een studie die suikerziekte behandelingen bij muizen met chromium picolinate vergelijkt met diegene die een placebo ontvingen, werd ontdekt dat muizen die het supplement ontvingen lager waardes van albuminuria (proteine in de urine)hadden, hetgeen een indicatie voor kidney disease is.

Lees verder

Pieter Tau


Magnesium remt diabetes 2

Een verhoogde inname van magnesium, via voeding en zo nodig via voedingssupplementen, lijkt de kans op de ontwikkeling van diabetes aanzienlijk te verminderen.

Lees verder

Jan Slemmer


Bosbessen kunnen bloedsuikerspiegel verlagen

Bosbessen kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de
Louisiana State University.

Lees verder

Chantal


Nieuw hoop voor diabetes komt van Chinese kruiden

Emodine, een natuurlijk product dat geextraheerd kan worden van verschillende chinese kruiden inclusief Rheum palmatum en Polygonum cuspidatum, is veelbelovend als een middel dat de impact van type 2 diabetes zou kunnen verlagen.

Link

Cindy Oppers


Suikerziekte verloop gedurende negen jaar wordt voorspeld door een vette lever

Deze vette lever indicatie is een eenvoudig klinisch middel om de hoeveelheid levervet te volgen en is een indicatie voor suikerziekte. Internisten zouden patienten met een vette lever op suikerziekte moeten onderzoeken.

Lees verder

Pieter Tau


Geen diabetes als je drie appels per dag eet?

Een Deens experiment test momenteel of drie appels per dag eten de kans op diabetes vermindert.

Lees verder

Maaike


Meer voeding die nuttig is voor mensen met diabetes

Via een lezer kwam deze link binnen. Naast kaneel zijn er nog 11 powerfoods die interessant zijn voor mensen met diabetes:

 • Appel
 • Kaneel
 • Citrusfruit
 • Vette koudwater vis
 • Vezelrijke voeding
 • Bonen en linzen
 • Groene thee
 • Noten
 • Groene groenten zoals boerenkool, spinazie
 • Pure chocolade
 • Rood vlees
 • Appelazijn

Lees verder


Voedingsadvies draagt meer bij aan verbetering van diabetes dan medicijnen

Het helpen van mensen met hoog-risico type 2 diabetes bij het volgen van een gezonder dieet verbetert hun bloedglucose controle aanzienlijk beter dan wat medicatie alleen kan bereiken, volgens het meest recente onderzoek van de Universiteit van Otago.

Link

Constans Kootstra


Insuline-injecties voor jonge patiŽnten op termijn mogelijk overbodig

Insulineproducerende cellen bij de mens blijken hernieuwbaar en kunnen door ontstekingscellen aangezet worden om te delen. Dat zeggen onderzoekers van het Diabetes Research Centrum (VUB).

Link


Insulineproducerende cellen bij volwassenen blijken vernieuwbaar

Onderzoekers van het Diabetes Research Centrum van de Vrije Universiteit Brussel hebben een studie gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift Diabetes waarin zij aantonen dat insulineproducerende cellen bij de mens niet terminaal gedifferentieerd zijn, maar dat zij kunnen worden aangezet om te delen onder invloed van ontstekingsfactoren. Deze ontdekking kan er op termijn voor zorgen dat type 1-diabetespatiŽnten geen insuline-injecties meer nodig zouden hebben.

Tot voor kort namen wetenschappers aan dat ieder volwassen individu een min of meer vast aantal langlevende insulineproducerende bŤtacellen bezat die een levenlang zouden moeten meegaan. Wanneer deze cellen beschadigd zouden geraken of dood zouden gaan, zoals gebeurt bij type 1-diabetes, dan zou het verlies van deze cellen onherroepelijk zijn en finaal leiden tot een vervangingstherapie, bijvoorbeeld door inspuiting met insuline. Door het bestuderen van vele honderden kleine pancreasbiopten die de afgelopen twintig jaar werden afgenomen bij donoren die hun pancreas ter beschikking hadden gesteld voor transplantatie van eilandjes van Langerhans, vond men bij de meeste patiŽnten dat de delingsactiviteit zeer laag was. Dit bevestigde wat men altijd had verondersteld, namelijk dat de insulineproducerende cellen een hele lage frequentie van vervanging hebben.

Onverwacht echter werden bij een klein deel van de patiŽnten heel hoge waarden van celdeling gevonden. Bestudering van de klinische gegevens en microscopische analyse van het pancreasweefsel lieten zien dat deze celdeling alleen voorkwam bij patiŽnten die in het ziekenhuis een ontstekingsinfiltraat in de pancreas hadden ontwikkeld. De bevindingen wijzen er op dat insulineproducerende bŤtacellen bij volwassenen nog steeds in staat zijn om te delen, maar dat ze dit alleen doen in aanwezigheid van ontstekingscellen. Vervolgonderzoek met steun van de Juvenile Diabetes Research Foundation, een grote Amerikaanse patiŽntenorganisatie, moet nu de moleculaire mechanismes zien te ontcijferen die de bŤta cel aanzetten tot deling. Als men de juiste ‘drukknop’ kan vinden, dan zouden patiŽnten met diabetes hun eigen (resterende) bŤtacellen tot deling kunnen aanzetten en voldoende insulineproducerende cellen kunnen aanmaken om de bloedsuikerwaarden terug te normaliseren.
Referentie

In’t Veld PA, De Munck N, Van Belle K, Buelens N, Ling Z, Weets I, Haentjes P, Pipeleers-Marichal M, Gorus F, Pipeleers D. Beta cell replication is increased in donor organs from young patients after prolonged life support. Diabetes 59:1702-1708,2010.


Ziek door tarwe brood - kies rogge

Het enige brood waar we werkelijk gezonder van worden is volkorenbrood van (witte) roggebloem, afkomstig van het binnenste, witte deel van roggezaad. Dat brood verbetert juist het gehalte insuline en bloedsuiker.

Link


GSK verzweeg risico's van diabetesmiddel

Farmaciegigant GlaxoSmithKline zou al jaren op de hoogte zijn geweest van een verhoogd risico op hartinfarct of beroerte bij gebruik van zijn diabetesmedicijn Avandia.

Link


Glaxo weer in het nauw - hartinfarct risico door Avandia/rosiglitazon

Twee publicaties in Archives of Internal Medicine en JAMA wijzen opnieuw op een verhoogd cardiovasculair risico van rosiglitazon. Fabrikant GlaxoSmithKline benadrukt in een weerwoord de veiligheid van het middel. Medio juli discussieert een adviescommissie van de FDA over de veiligheid.

Link

Rosiglitazon is een bloedglucoseverlagend middel en behoort tot de groep geneesmiddelen die zijn afgeleid van thiozolidinedion. Het zorgt dat glucose beter in de lichaamscellen wordt opgenomen.


Kaneel en curcuma bij diabetes ?

Mensen die onze site al jaren volgen weten hoe weinig tijd patientenverenigingen aandacht willen besteden aan echte niet patentbare natuurprodukten zoals chlorella, acerola, curcuma en kaneel. Ik heb in een ver verleden de diabetesclubs gebeld en ze gewezen op de mogelijkheden mbt chlorella en acerola. Geen interesse werd me verteld. Toen ik later ontdekte dat veel van deze clubs nauwe banden met big pharma hebben en ook zonder enkele schaamte geld aannemen begreep ik wel waarom. Follow the money zeggen ze dan in de VS.

Al jaren wordt er officieel beweert dat kaneel geen voordelen zou hebben bij insuline problemen [link]. Daarom een kleine update voor de "experts" zodat men weer helemaal op de hoogte is van de laatste studies.

Nogmaals, ga zelf op onderzoek, de meeste experts hebben banden met pharmaceutische bedrijven dus geen neutrale partij. En precies deze mensen krijgen alle aandacht van de mainstream media.

In de VS is het nog erger, daar laat de huisartsenvereniging zich sponsoren door een frisdrankmerk. In Nederland zag je de Hartstichting samenwerken met Unilever. De dietistenclub met de voedingsindustrie en zuivelsector.

Studies uit 2010

Cinnamon extract regulates glucose transporter and insulin-signaling gene expression
in mouse adipocytes

This study indicates that CE regulates the expression of multiple genes in adipocytes and this regulation could contribute to the potential health benefits of CE.

Link


Antidiabetic effects of cinnamon oil in diabetic KK-A(y) mice

These results suggest that CO had a regulative role in blood glucose level and lipids, and improved the function of pancreatic islets. Cinnamon oil may be useful in the treatment of type 2 diabetes mellitus.

Link


Cinnamon improves insulin sensitivity and alters the body composition in an animal model
of the metabolic syndrome

In summary, these results suggest that in animals fed a high fat/high fructose diet to induce insulin resistance, CN alters body composition in association with improved insulin sensitivity.

Link


Cinnamon extract regulates plasma levels of adipose-derived factors and expression of multiple genes related to carbohydrate metabolism and lipogenesis in adipose tissue of fructose-fed rats.

These results suggest that CE effectively ameliorates circulating levels of adipokines partially mediated via regulation of the expression of multiple genes involved in insulin sensitivity and lipogenesis in the EAT.

Link


En uit 2009

Additive postprandial blood glucose-attenuating and satiety-enhancing effect of cinnamon and acetic acid.

In conclusion, the significant effect of the combination of cinnamon and acetic acid on blood glucose and satiety immediately after meal intake indicated an additive effect of the 2 substances. Whether larger doses of cinnamon and acetic acid may result in a more substantial additive effect on blood glucose or satiety remains to be investigated.

Link


Ook geelwortel/curcuma is interessant:

Targeting Inflammation-Induced Obesity and Metabolic Diseases by Curcumin and
Other Nutraceuticals

Extensive research within the past two decades has revealed that obesity, a major risk factor for type 2 diabetes, atherosclerosis, cancer, and other chronic diseases, is a proinflammatory disease. Several spices have been shown to exhibit activity against obesity through antioxidant and anti-inflammatory mechanisms. Among them, curcumin, a yellow pigment derived from the spice turmeric (an essential component of curry powder), has been investigated most extensively as a treatment for obesity and obesity-related metabolic diseases. Curcumin directly interacts with adipocytes, pancreatic cells, hepatic stellate cells, macrophages, and muscle cells. There, it suppresses the proinflammatory transcription factor nuclear factor-kappa B, signal transducer and activators of transcription-3, and Wnt/beta-catenin, and it activates peroxisome proliferator-activated receptor-gamma and Nrf2 cell-signaling pathways, thus leading to the downregulation of adipokines, including tumor necrosis factor, interleukin-6, resistin, leptin, and monocyte chemotactic protein-1, and the upregulation of adiponectin and other gene products. These curcumin-induced alterations reverse insulin resistance, hyperglycemia, hyperlipidemia, and other symptoms linked to obesity. Other structurally homologous nutraceuticals, derived from red chili, cinnamon, cloves, black pepper, and ginger, also exhibit effects against obesity and insulin resistance.

LinkAudio - Masterclass Engelbert Valstar over diabetes II nu te beluisteren!

Afgelopen zaterdag sprak arts-bioloog Engelbert Valstar in zijn Masterclass over diabetes type II en natuurlijke / orthomoleculaire behandelingsmogelijkheden.

Download MP3


Suikerziektepotentie om eigen insuline te vervaardigen

Onderzoekers van de Peninsula Medical School in samenwerking met collega's van Glasgow Royal Infirmary en de universiteit van Brighton, hebben een unieke verzameling van alvleesklieren, afkomstig van overleden patiŽnten met diabetis type 1 onderzocht, waaruit blijkt dat er een continu beŽindigingsproces is bij het produceren van islet cellen.

Link

Pieter Tau


Medicijnen die de bloedsuikerspiegel verlagen, kunnen het risico op foutieve kankerscreenings verhogen

Op SNM’s 57ste jaarlijkse bijeenkomst (het grootste evenement ter wereld, dat zich uitsluitend op de nieuwste ontwikkelingen inzake moleculaire beeldvorming richt – nvdv) werd een studie voorgesteld, waarin gesuggereerd wordt dat medicatie ter controle van de bloedsuikerspiegel misleidend kan zijn voor het resultaat van kankerscreenings door PET-scans, een moleculaire (driedimensionele – nvdv) beeldtechniek. De gebruikte PET-beeldvormende agens (= stof die een chemische reactie teweegbrengt – nvdv), fluorodeosyglucose genoemd (18F-FDG), verhoogt namelijk het absorptievermogen van de darm. Die agens bootst de aanwezigheid van suiker in het lichaam na.

Link

Nelly Busschots


La Jolla Institute wetenschapper leidt team dat belangrijke nieuwe speler ontdekt bij 't ontstaan bij diabetes

Als je denkt aan het ontstaan van diabetes als een uitgebreid moleculair drama, dan heeft een onderzoeksteam onder leiding van 'n wetenschapper van een La Jolla instituut een voorheen onbekende cellulaire speler ontmaskerd, die kritiek is voor goede insuline uitscheiding. "Defecte insuline secretie is een kenmerk van zowel type 1 en type 2 diabetes ", zegt Catherine Hedrick, Ph.D., een wetenschapper bij het La Jolla Instituut voor Allergie & Immunologie, die 'n team leidde met onder meer onderzoekers van de Universiteit van Virginia.

Link

Constans Kootstra


Dr. Bernstein’s Diabetes Solution and The Diabetes Diet
by Dr. Bernstein

Whether you are newly diagnosed or a lifetime veteran of Type 1 or Type 2 Diabetes, Dr. Bernstein, a renowned and even revolutionary figure in diabetes treatment and diabetic himself, will show you how you could stop the roller-coaster swings in your blood sugars, steady your glucose levels, reduce your insulin intake and enjoy the same level of good health that nondiabetics have.

Link | Link2 | Link 3


Eten zonder insuline

Dr. Bernstein heeft een dieet uitgevogeld voor diabetici (mensen die zelf geen insuline aanmaken) waarbij ze helemaal gťťn insuline hoeven te spuiten.

Link| Link 2


Diabetesmedicijn veroorzaakt B12 tekort

Metformine, een medicijn dat veel diabetespatiŽnten slikken om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen, kan een tekort aan vitamine B12 veroorzaken, zo hebben Nederlanse onderzoekers ontdekt in een studie naar langdurig medicijngebruik bij mensen met diabetes type 2.

Link

Maaike


Aanbevelingen van aspirine verandert voor veel jonge diabetes-patiŽnten

Experts adviseren een therapie met laaggedoseerde aspririne om hartaanvallen te voorkomen iets terughoudender te gebruiken. Mannen die jonger zijn dan 50 en vrouwen jonger dan 60, die diabetes hebben, maar geen andere belangrijke risicofactoren, kunnen waarschijnlijk beter geen aspririne gebruiken.

Link

Xynthia  Kavelaars


Fruitvliegje help bij genetisch ontrafelen van diabetes

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland gebruiken het fruitvliegje als modelsysteem voor diabetes.

Link

Fred de Groot


Geneesmiddel voor diabetes onethisch en gevaarlijk, aldus onderzoeker

De Canadese medicus wiens onderzoek de bezorgdheid over de veiligheid van het type 2 diabetes geneesmiddel "rosiglitazone (vermarkt als Avandia) deed aanwakkeren, maant de U.S. Food and Drug Administration met spoed aan om een grote internationale trial, bestemd om de veiligheid van Avandia met andere geneesmiddelen voor diabetes te vergelijken, een halt toe te roepen.

Link

Vertaling: Inge Hendriks; http://www.leeffit.nl


Zemelen kunnen het risico op hartaandoeningen bij diabetes verlagen

Diabetici lopen een aanzienlijk verhoogd risico op het ontwikkelen van hartaandoeingen, maar er is nu een onderzoek dat laat zien wat ze kunnen eten om dat risico te verlagen.

Link

Ignit Bekken


Hoogleraar waarschuwt voor kortzichtigheid in diabeteszorg

Prof. dr. Michaela Diamant van het diabetescentrum VUmc stelt dat de huidige one size fits all-aanpak van diabetes type 2 mogelijk niet voldoende rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen rond de volksziekte diabetes. Deze aanpak houdt in dat diabetespatiŽnten een standaardbehandeling krijgen via de huisarts. Dat is goedkoop en kan effectief zijn, maar niet voor iedereen. Bovendien is het onzeker of deze aanpak bijdraagt aan oplossingen of betere behandelingen voor de naar verwachting 1,3 miljoen Nederlandse diabetespatiŽnten in 2025. Daarvoor blijven wetenschappelijk onderzoek en de inbreng van academische centra nodig, aldus Diamant, die vandaag haar oratie Academische Diabetologie 2010 - whose need is it? uitspreekt. Momenteel krijgen patiŽnten met diabetes type 2 - vroeger ouderdomssuiker genoemd - door de huisarts volgens protocol een standaardbehandeling voorgeschreven. Dat is kosteneffectiever dan zorg op maat. Nadeel van deze integrale bekostiging van diabeteszorg, waarbij de huisarts het budget beheert, is dat verwijzing van patiŽnten naar specialisten niet wordt gestimuleerd, aldus Diamant. In de door de politiek en zorgverzekeraars gevoerde ketenzorg- en bekostigingsdiscussie worden de diabetescentra van de universitaire medische centra (UMC's) niet eens genoemd. Terwijl juist deze UMC's innovatief wetenschappelijk onderzoek verrichten bij diabetespatiŽnten in Šlle stadia van de ziekte. Dergelijk onderzoek kan nieuwe inzichten verschaffen in de ontstaanswijze van diabetes type 2, waardoor op termijn nieuwe preventieve en behandelopties kunnen worden ontwikkeld. Prof. dr. Diamant pleit dan ook voor subtiele accentverschuivingen in de huidige aanpak van diabetes, namelijk van een beleid gericht op het hier en nu, naar meer steun voor onderzoek en innovatie. Op die manier draagt Nederland ook internationaal een steentje bij aan de toekomstige oplossing van het diabetesprobleem.


Vitamine D verlaagt risico op diabetes met 43 procent

Een team van de Warwick Medical School in het Verenigd Koninkrijk stelt dat mensen die zorgen voor een gezond vitamine D niveau van 43 procent minder kans op hart en vaatziekten of diabetes krijgen. Na een evaluatie van 28 verschillende studies uitgevoerd op bijna 100.000 mensen, concludeerden de onderzoekers dat mensen die twee of drie keer per week vette vis eten en vijf porties groenten en fruit per dag, in staat zijn om dat gezonde niveau van vitamine D te bereiken.

Link

Constans Kootstra


Het gen dat een link laat zien tussen stress en overgewicht/diabetes

De constante stress waar velen in onze moderne samenleving aan blootstaan kan een zware tol eisen: angststoornissen, depressie en stofwisselingsstoornissen waaronder overgewicht, diabetes type 2 en aderverkalking worden allemaal gekoppeld aan stress. Deze problemen bereiken tegenwoordig epidemische proporties. Alleen al diabetes zal naar verwachting 360 miljoen mensen wereldwijd treffen in het jaar 2030. Terwijl een ieder die zich weleens tegoed heeft gedaan aan chocolade voor een belangrijk examen instinctief de relatie tussen stress, verandering in eetlust en angstgerelateerd gedrag begrijpt is deze relatie pas recent bevestigd door de wetenschap. Al zijn de redenen nog niet glashelder.

Link

Ingeborg Boucheloukh


Genetische relatie tussen laag geboortegewicht en diabetes

Wetenschappers van onder andere het Erasmus MC hebben een genetische relatie ontdekt tussen een laag geboortegewicht en type 2 diabetes. Deze relatie kan verklaren waarom kinderen met een lager geboortegewicht op latere leeftijd een grotere kans hebben op type 2 diabetes. Een internationaal team van onderzoekers uit onder andere het Erasmus MC heeft deze ontdekking gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Uniek voorbeeld
Dr. Vincent Jaddoe, kinderarts-epidemioloog in het Erasmus MC, is een van de leiders van het onderzoek: "Het was al bekend dat kinderen met een laag geboortegewicht op latere leeftijd type 2 diabetes ontwikkelen. Tot nog toe werd dat vooral verklaard door ongunstige leefstijlfactoren, zoals roken tijdens de zwangerschap. Uit dit onderzoek blijkt dat ook genen een rol spelen. Dit onderzoek is een uniek voorbeeld van hoe we door goede internationale samenwerking de vroege groei en ontwikkeling beter kunnen gaan begrijpen."


Diabetische factoren die samenhangen met gastro-intestinale symptomen

Er zijn verschillende kranten die verslag uitbrengen over de relatie tussen GI-symptomen met diabetes. Epidemiologische gegevens die de relatie tussen GI-symptomen met diabetes weerleggen zijn echter inconsistent, en de gerapporteerde frequentie van de bovenste en onderste GI symptomen varieert tussen de verschillende etnische groepen / populaties. Een wetenschappelijk artikel wat wordt gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology op 14 april 2010  behandelt deze vraag. Dit wetenschappelijk artikel geschreven door Kim JH et al is het eerste onderzoek in Korea naar GI symptomen bij type 2 diabetes patiŽnten. Het is ook de eerste maal dat de diabetische factoren die samenhangen met deze symptomen geanalyseerd worden. Kim JH et al suggereert voorzichtig dat chronische hoge GI symptomen omkeerbaar zijn wanneer bloedglucosespiegel strak gecontroleerd wordt.

Link

Eric van Staalduinen


Gen bepaalt laag geboortegewicht en diabetes

Al langer was het verband tussen een laag geboortegewicht en type 2 diabetes bekend. Nu blijkt dat dit verband een genetische oorzaak heeft.

Link


Preventing & Reversing Diabetes Naturally

Another quick look at our new special. Gary Null, PhD and 11 of the top Diabetes experts in America show you how to prevent and reverse Diabetes naturally. For More Information visit: www.garynull.com


Waarom medicijnen tegen diabetes juist diabetes bevorderen

In vrijwel 100% van de gevallen kan diabetes type II worden voorkomen door voldoende beweging en gezonde voeding. Er bestaan geen geneesmiddelen die het effect van deze twee factoren kunnen evenaren, of zelfs maar benaderen. De toxische medicijnen kunnen symptomen tijdelijk doen verdwijnen, maar wie geen aanpassing doet aan zijn/haar levensstijl zal, ondanks het gebruik van deze medicijnen, zijn/haar toestand zien verergeren omdat medicijnen diabetes II na verloop van tijd diabetes I veroorzaken. Met uitzondering van metformine is van geen enkel geneesmiddel een wetenschappelijke studie gepubliceerd die aantoont dat het invloed zou uitoefenen op de morbiditeit of mortaliteit t.g.v. diabetes. Behoudens in enkele zťťr uitzonderlijke gevallen is het gebruik van deze middelen volkomen af te raden.

Link

Frank


Genetische relatie tussen laag geboortegewicht en diabetes

Wetenschappers van onder andere het Erasmus MC hebben een genetische relatie ontdekt tussen een laag geboortegewicht en type 2 diabetes. Deze relatie kan verklaren waarom kinderen met een lager geboortegewicht op latere leeftijd een grotere kans hebben op type 2 diabetes. Een internationaal team van onderzoekers uit onder andere het Erasmus MC heeft deze ontdekking gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. Dr. Vincent Jaddoe, kinderarts-epidemioloog in het Erasmus MC, is een van de leiders van het onderzoek: "Het was al bekend dat kinderen met een laag geboortegewicht op latere leeftijd type 2 diabetes ontwikkelen. Tot nog toe werd dat vooral verklaard door ongunstige leefstijlfactoren, zoals roken tijdens de zwangerschap. Uit dit onderzoek blijkt dat ook genen een rol spelen. Dit onderzoek is een uniek voorbeeld van hoe we door goede internationale samenwerking de vroege groei en ontwikkeling beter kunnen gaan begrijpen."


Fructose syrup - the cause of diabetes

High fructose corn syrup is the primary sweetener found in numerous foods and beverages such as non-diet soda, baked foods, and condiments. Many food manufacturers prefer the syrup because it is economical, sweeter and easy to blend into beverages. He found high levels of reactive carbonyls that are believed to cause tissue damage through unbound fructose and glucose molecules. By comparison, table sugar does not have reactive carbonyls because its chemical compounds are bound and stable.


Alfa liponzuur en diabetes

Niet alle alfa liponzuur producten zijn hetzelfde; hoe de kwaliteit de werking beÔnvloed. Als alfa liponzuur geproduceerd worden bestaat het eindresultaat niet uit een pure stof waarin maar ťťn molecuul te vinden is. Het eindresultaat is na de productie is altijd een mix van twee moleculen. Dit staat ook wel bekend als de racemische vorm van alfa liponzuur. Deze racemische vorm heeft een 50/50 samenstelling van twee moleculen. De moleculen oftewel stereo-isomeren zijn exacte spiegelbeelden van elkaar maar zijn beide chemisch gezien uniek en hebben dus beide een andere werking. Het kost veel tijd, geld en moeite om deze racemische mix te zuiveren zodat er maar ťťn molecuul overblijft. Om de prijs van de alfa liponzuur grondstof te drukken, laten de meeste producenten dit dan ook na. De meeste commercieel verkrijgbare alfa liponzuur producten bestaan dan ook uit deze racemische vorm. Uit wetenschappelijk onderzoek kunnen we concluderen dat de twee alfa liponzuur moleculen ieder een eigen werking hebben. De twee moleculen waaruit de racemische alfa liponzuur bestaat zijn de R+ alfa liponzuur molecuul en de S- alfa liponzuur molecuul. Deze moleculen worden ook stereo-isomeren genoemd.

Link

Rob


Chinese kruiden helpen echt om diabetes te voorkomen.

Veel traditionele Chinese kruiden kunnen effectief zijn bij het voorkůmen van diabetes, heeft een Australische studie bevestigd. De studie betrof een meta-analyse van 16 eerdere onderzoeken naar het voorkůmen van diabetes bij mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel (zgn. pre-diabetes). Proefpersonen moesten hun dieet aanpassen of ze kregen Chinese kruiden of ze kregen Chinese kruiden ťn ze moesten hun dieet aanpassen. Het grootste verschil werd gemaakt door de Chinese kruiden.

Link

Keimpe Wiersma


Help for Diabetic Neuropathy


Het afwachten van een maaltijd door het lichaam is een Diabetes Risico Factor

Volgens de wetenschappers van Duke University Medical Center zijn veranderingen in onze reactie op de smaak of geur van voedsel kan verantwoordelijk zijn voor type 2 diabetes. Zij hebben vastgesteld dat dit een specifiek mechanisme is in de specimens van mensen en muizen. Wanneer we anticiperen op een maaltijd of een geur van een maaltijd dan wordt door het parasympathische zenuwstelsel de productie verhoogt van insuline in reactie op de verwachting dat glucose in de bloedstroom zal worden ingenomen. "We denken dat deze parasympathische reactie potentieel belangrijk is voor type 2 diabetes ".

Link

Eric van Staalduinen


Farmaceutisch onderzoeker van de Universiteit van Florida benadrukt voorzichtigheid in het verlagen van bloeddruk bij patiŽnten met diabetes en ziektes aan de kransslagader

Voor patiŽnten met diabetes en hartkwalen is minder niet altijd beter- althans niet wanneer het gaat over de bloeddruk. Nieuwe gegevens laten een verhoogd risico zien voor een hartaanval, een beroerte of de dood van patiŽnten van wie de bloeddruk te hoog werd geacht of te laag, volgens Rhonda Cooper-DeHoff, een assistent professor in de farmacie en medicijnen aan de Universiteit van Florida. Ze rapporteert haar bevindingen vandaag (zondag 14 maart 2010) op de 59ste jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van het Amerikaanse College van Cardiologen in Atlanta.

Ze beveelt aan om de systolische bloeddruk (bovendruk) boven de 120 te houden bij patiŽnten met diabetes of aandoeningen aan de kransslagader, waarbij ze aangeeft dat de druk tussen de 130 en 140 het meest gezond blijkt te zijn. Gebaseerd op richtlijnen voor de behandeling van verhoogde bloeddruk, hebben gezondheidszorgmedewerkers aangenomen dat met het oog op bloeddruk geldt "hoe lager hoe beter," zegt Cooper-DeHoff. Maar, een studie naar bloeddrukverlagende middelen -(Transolapril is een ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt en de pompkracht van het hart verbetert) " The International Verapamil SR-Trandolapril study" bekent onder de naam INVEST - suggereert dat de waardes die voor een normaal gezonde Amerikaan gelden in feite riskant zijn voor hen die een gecombineerde diagnose hebben van diabetes en ziekte aan de kransslagader.

"Onze gegevens suggereren dat bij patiŽnten met zowel diabetes als een ziekte aan de kransslagader er een bloeddrukdrempel is, waar beneden er een toename is voor hart- en vaatziekten", zegt Cooper-DeHoff.
Twee van de drie volwassenen met diabetes hebben een hoge bloeddruk. De Amerikaanse Hart Associatie "AHA" definieert een normale bloeddruk als minder dan 120 systolische waarde (bovendruk) en minder dan 80 diastolische waarde (benedendruk). Een bloeddruk hoger dan 140 wordt nog steeds in verband gebracht met een verhoogd risico van 50% op hart- en vaatziekten bij patiŽnten met diabetes. Pogingen om de systolische bloeddruk te verlagen tot onder de 130 bleken geen toegevoegde waarde te hebben voor diabetici met kransslagader aandoeningen in vergelijking met een verlaging van de systolische bloeddruk tussen 130 en 140.

Cooper-DeHoff's studie toont voor de eerste keer aan dat deze groep patiŽnten een soortgelijke verhoging van risico hadden wanneer de bloeddruk gecontroleerd lager werd dan 115 systolische druk, de aanbevolen reikwijdte van de Amerikaanse Hart Associatie.

Dr. Stephan Brietzke, een endocrinoloog (hormoon specialist) die niet deelnam aan het onderzoek werd nieuwsgierig door de resultaten omdat deze parallel lopen aan recente studies voor bloedsuiker controle, die suggereren dat er een U-bocht curve te zien is met verhoogd risico voor hart- en vaatziekten bij zowel "te hoge" als "te lage" uitersten.

Brietzke, een assistent professor voor klinische medicijnen aan de Universiteit van Missouri in Columbia, leidde sinds 2002 een multidisciplinair onderzoek voor de samengestelde richtlijnen voor de Gezondheidsadministratie van Veteranen en het Departement van Oorlog voor de behandeling van type 2 diabetes. Hij beschouwt het als een belangrijke studie voor artsen die patiŽnten behandelen met diabetes en hart- en vaataandoeningen.

"Het identificeren van een drempelwaarde of wanneer een behandeling moet worden ingesteld en wanneer gezegd moet worden 'goed genoeg,' is uitermate belangrijk niet alleen voor het welbevinden van de patiŽnt, maar ook om onnodige kosten van gezondheidszorg te reduceren," aldus Brietzke. De AHA rapporteert dat hartziektes of beroertes de hoogste doodsoorzaak is bij mensen met diabetes en meer dan 60% van hen betreft. Hoge bloeddruk, gewoon voor patiŽnten met diabetes, verdubbelt het risico op hart- en vaatziekten.

De INVEST studie is de eerste die de effecten van bloeddrukverlaging bij patiŽnten met diabetes met een kransslagader ziekte evalueert. Onderzoekers hebben gegevens van meer dan 6.400 patiŽnten geanalyseerd vanaf de herfst van 1997 tot het voorjaar van 2003. De patiŽnten die ouder dan 50 jaar waren werden gerekruteerd op meer dan 850 plaatsen in 14 landen. De onderzoekers raadpleegden ook de nationale dodenindex voor de als Amerikaan ingeschreven patiŽnten voor nog eens vijf jaren om deze aantallen doden van patiŽnten met een bepaalde bloeddruk variŽrend van beperkt behandeld tot niet behandelde hoge bloeddruk, te vergelijken.

FinanciŽle middelen voor dit INVEST onderzoek werden gegeven door Abbott Laboratories. Cooper-DeHoff kreeg ook ondersteuning en onderscheiding voor zijn carriŤreontwikkeling van het Nationale Instituut voor Gezondheid.

http://news.ufl.edu/2010/03/14/bp-diabetes/
Vertaald door Pauline Laumans


Met medicijnen geen afname van hoog risico op diabetes

Behandeling met bloedsuikerverlagende of bloeddrukverlagende medicijnen laat geen verlaging zien van de kans op de ontwikkeling van diabetes type 2 bij mensen met een hoog risico hierop.

Link

Jan Slemmer


Kill or Cure - Bittersweet Diabetes


Ontdekking Leuvense wetenschappers kan doorbraak betekenen voor diabetesonderzoek en -behandeling

Leuvense onderzoekers hebben ontdekt dat het eiwit ‘TRPM5’ een rol speelt bij de vrijzetting van insuline. Slaagt men er nu in geneesmiddelen te ontwikkelen die de activiteit van TRPM5 verhogen, dan kan men diabetes te lijf gaan door het insulineniveau na de voeding in het bloed te verhogen. Bovendien zou genetische screening naar een defect TRPM5-gen bij patiŽnten kunnen bijdragen tot een risicoprofiel voor het ontwikkelen van type 2 diabetes. Hierdoor wordt een behandeling mogelijk in een vroeg stadium.

De resultaten van de onderzoekers van het Laboratorium voor Ionenkanaalonderzoek en de Gen Expressie Eenheid van het Departement Moleculaire Celbiologie, Faculteit Geneeskunde, werden op 2 maart 2010 gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences USA. De ontdekking kan een doorbraak betekenen in de bestrijding van de aandoening.

Aanmaak van insuline
Het hormoon insuline wordt uitsluitend aangemaakt door zogeheten bŤtacellen in de pancreas en afgescheiden in de bloedbaan als we eten. Op die manier blijft het bloedsuikergehalte binnen normale grenzen. De grote betekenis van het onderzoek, dat gevoerd werd door Barbara Colsoul en Anica Schraenen in de researchgroepen rond de professoren Rudi Vennekens, Bernd Nilius en Frans Schuit, is dat de rol van het ionenkanaal TRPM5 in dit proces werd aangetoond. Muizen die een defecte werking van het TRPM5-gen hebben, zetten minder insuline vrij wanneer ze gevoed worden, en hebben dan ook een hogere bloedsuikerspiegel na een voeding, vergeleken met controlemuizen.

Diabetes en overlijdensrisico
Het is juist die verhoogde bloedsuikerspiegel die een ernstige risicofactor is voor het ontwikkelen van type 2 diabetes. De precieze oorzaak is bij de meeste patiŽnten onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat zowel de levensstijl (vette voeding, gebrek aan beweging, enzovoort), en erfelijke factoren een rol spelen. Door veranderingen van levensstijl is diabetes de laatste decennia uitgegroeid tot een heuse epidemie in de westerse wereld. Alleen al in de VS is het aantal patiŽnten tussen 1995 en 2005 verdubbeld tot ongeveer 20 miljoen (Ī 7% van de totale bevolking).

Type 2 diabetes gaat gepaard met een verhoogd overlijdensrisico door hart- en vaatlijden, en met een verhoogd risico op blindheid en nieraantasting. De socio-economische impact van deze aandoening kan niet genoeg benadrukt worden. Elk wetenschappelijk resultaat dat leidt tot een beter begrip van deze ziekte is dan ook een belangrijke stap vooruit. Het verdere onderzoek spitst zich nu toe op de ontwikkeling van geneesmiddelen die de activiteit van TRPM5 kunnen beÔnvloeden. Op die manier zou op lange termijn misschien een andere therapeutische en diagnostische strategie kunnen ontstaan dan degene die we nu kennen.

Publicatie: Link


Magnesium tekort speelt rol bij insuline resistentie

We conclude that dietary-induced magnesium deficiency 1) increases thromboxane urinary concentration and 2) enhances angiotensin- induced aldosterone synthesis. These effects are associated with a decrease in insulin action, suggesting that magnesium deficiency may be a common factor associated with insulin resistance and vascular disease.

Link

Petra

--

Zoek je een goede vorm, kijk dan eens naar magnesium citraatpoeder, ik neem zelf regelmatig een halve theelepel voor het slapen gaan daar het zeer goed ontspant en voor een diepere slaap kan zorgen. Magnesium is cruciaal voor zeer veel processen in het lichaam en kan teveel aan zuren bufferen.

Ron


U.S. Senate Questioning Safety of Glaxo's Avandia Drug

Bloomberg's Peter Cook reports on GlaxoSmithKline Plc's Avandia diabetes-treatment drug. Shares of the drugmaker fell after U.S. Senators released a report showing that safety reviewers had urged the U.S. Food and Drug Administration to take Avandia off the market because it caused an increased risk of heart attacks.


Preventing & Reversing Diabetes Naturally TRAILER

Gary Null, PhD and 11 of the top Diabetes experts in America show you how to prevent and reverse Diabetes naturally.


Kinderen van diabetesmoeders niet ongezond

Maarten Rijpert vergeleek in zijn promotieonderzoek aspecten van de ontwikkeling van kinderen op 6-8 jarige leeftijd, tussen 213 kinderen van moeders met type 1 diabetes en 79 kinderen van moeders zonder diabetes.

De algemene intellectuele vaardigheden, nuchtere bloedsuikerregulatie, vetstofwisseling, hartfunctie en het voorkomen van componenten van het metabool syndroom (waaronder overgewicht), waren vergelijkbaar tussen beide groepen. Op basis daarvan suggereerd Rijpert dat goede bloedsuikerregulatie tijdens de zwangerschap van vrouwen met type 1 diabetes, nadelige effecten op de ontwikkeling van het kind in elk geval deels lijkt te voorkomen.

Wel vond hij enkele subtiele verschillen tussen de groepen met betrekking tot bloeddruk, ontstekingsstoffen en bepaalde cognitieve functies, die mogelijk de eerste tekenen kunnen zijn van latere gezondheids- of leerproblemen. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat kinderen van moeders met type 1 diabetes een grotere kans hebben op cardiovasculaire problemen later in het leven, zoals overgewicht en type 2 diabetes.

Universiteit Utrecht


Effect sporten op ontstaan diabetes

Het UMC Utrecht neemt deel aan een onderzoek naar het effect van sporten en beweging op het ontstaan van diabetes type 2. Het vierjarige onderzoek wordt mogelijk dankzij een programmasubsidie van een miljoen euro van het Diabetes Fonds. Het onderzoek start binnenkort. De onderzoekers willen weten hoe beweging en sport gunstige effecten hebben op de suikerhuishouding, vethuishouding, en vetstapeling in de lever. Ze gaan in patiŽnten met diabetes type 2 bestuderen hoe training vetstapeling in de lever en het vetgehalte in het bloed beÔnvloedt. Daarnaast gebruiken ze diermodellen en cellulaire systemen die informatie verschaffen over de betrokken fysiologische en moleculaire processen. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers aanknopingspunten te vinden voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Namens het UMC Utrecht is dr. Eric Kalkhoven bij het onderzoek betrokken. Naast Kalkhoven maken Patrick Schrauwen van het Universitair Medisch Centrum Maastricht (programmacoŲrdinator), Sander Kersten van de Universiteit Wageningen en Peter Voshol van de universiteit van Cambridge (UK) deel uit van de onderzoeksgroep. Het onderzoeksprogramma is getiteld "Optimizing the beneficial health effects of exercise for diabetes: focus on the liver!".

Universitair Medisch Centrum Utrecht


De ontdekking van een molecule die de normale stofwisseling verstoord

Door Larry Hand van de Harvard School of Public HealtH, U.S.A.

Muizen die te veel consumeren zetten een molecule in beweging - waarvan ooit werd gedacht dat het zich alleen bezig hield met het vinden en bestrijden van virussen - die de normale stofwisseling vernietigt wat leidt tot insuline weerstand en dat de aanzet geeft tot diabetes, volgens de resultaten van een nieuwe studie geleid door onderzoekers van de Harvard School voor Public Health (HSPH).

Het onderzoek verbindt specifiek het immuun systeem en de stofwisseling, gerangschikt naar de toename van de ziekte zoals - als toevoeging tot diabetes - hartziektes, vette lever, kanker en beroerte. Het begrijpen van hoe deze molecule doelgerichte medicijnen of voedingsstoffen reguleert, kan uiteindelijk de manier veranderen hoe deze ziektes bij de mens voorkomen kunnen worden en behandeld. De studie wordt morgen (5-2-2010) gepubliceerd in het tijdschrift Cell, dat ook op internet te vinden is.

"Als muizen een normaal dieet volgen dan is het molecule PKR (double-stranded RNA-dependent protein kinase', een enzym dat deel uitmaakt van het immuunsysteem en onder meer een rol speelt bij de regulering van insuline) in ruste" zegt senior deelnemer van de studie GŲkhan Hotamisligil, met een zetel op het "HSPH Department of Genetics and Complex Diseases." (Afdeling genetische en complexe ziektes) "Echter, als een cel die PKR bevat overspoelt wordt met vele voedingsstoffen, dan grijpt PKR andere immuunsysteemmoleculen, welke reageren op deze voedselaanval en organiseert het een vuurpeloton die normale processen neerhaalt wat leidt tot insuline resistentie en stofwisselingsstoornissen."

Het resultaat geeft overtuigende bewijsvoering dat het proces met de naam "metaflammation" in het lichaam plaatsvindt, zegt Hotamisligil, de James Stevens Simmons Professor of Genetics and Metabolism. Metaflammatie is een ontsteking die getriggerd wordt door de stofwisseling van voedingstoffen dat plaatsvindt wanneer het lichaam voedsel omzet in energie. Voorgaande onderzoeken van Hotamisligil hebben ontstekingen aangetoond in stofwisselingsziektes zoals obesitas, diabetes type 2, en hart ziektes bij muizen en mensen.

"We weten dat voedingsstoffen schadelijk kunnen zijn bij overvloedige hoeveelheden of als ze er op de verkeerde tijd en plaats zijn," zegt Hotamisligil. "Maar we begrijpen nog niet helemaal welke route ze nemen die deze schade berokkent en een ontsteking teweegbrengt. PKR is een mechanisme waarbij voedingsstoffen - noodzakelijk en nuttig onder normale omstandigheden - schade berokkenen aan cellen en organen."

De onderzoekers gebruikten twee setjes van muizen voor hun experiment. Een setje van muizen had PKR in hun lichaam en het andere setje niet. De onderzoekers gaven vervolgens een groep PKR-positief en een groep PKR-negatief overdadig veel voedsel wat veel vet en veel calorieŽn bevatte. De overvoedde muizen met PKR ontwikkelden obesitas en een insuline resistentie, terwijl de overvoedde muizen zonder PKR minder gewichtstoename ontwikkelden en ook geen insuline resistentie ontwikkelden, het indiceert dat de afwezigheid van PKR schadelijke stofwisselingseffecten als gevolg van teveel eten bij muizen kan verlichten.

Nu gaan de onderzoekers hun aandacht richten op het identificeren welke voedingsmiddelen de nadelige effecten veroorzaken. "Een van de moeilijkheden om te begrijpen hoe ons dieet een samenhang heeft met een gezondheidsrisico, is onze onmogelijkheid om te begrijpen welke specifieke componenten van een dieet feitelijk de bijzondere reacties in mensen regelen" zegt Hotamisligil. "Dus het ontdekken van dit molecuul geeft ons feitelijk een specifieke mogelijkheid om schadelijke componenten in het dieet te identificeren."

De resultaten van deze studies zijn mogelijk binnen enkele jaren voorhanden, voorspelt Hotamisligil, waarna proeven op mensen nodig zijn om de potentiŽle medicijnen en voedingsstoffen te vinden die PKR kunnen reguleren.

Deze studie is ondersteund met toestemming van het "National Institutes of Health". De eerste auteur was Takahisa Nakamura, een onderzoeker in het HSPH "Department of Genetics and Complex Diseases die ondersteunt werd door het "Human Frontier Science Program Fellowship Award" en de Uehara Memorial Foundation. Andere mede-auteurs werden ondersteunt door genootschappen van de "Japan Society for the Promotion of Science"en de "American Diabetes Association".

Link

Vertaling: Pauline Laumans


Nieuw onderzoek naar Type 2 Diabetes kan jonge volwassenen helpen

Nieuw onderzoek naar Type 2 diabetes door het Trinity College in Dublin kan jonge volwassenen (tussen 18 en 25 jaar) helpen. Het onderzoek laat nieuwe mechanismen zien in spiercellen die sterke insuline-resistentie kunnen verklaren (wat de afnemende mogelijkheid van het lichaam is om de effecten van insuline te kunnen beantwoorden en een verminderde respons geeft op aerobe inspanning bij jonge, dikke patiŽnten met type 2 diabetes). De onderzoekers vonden dat de bij dikke jongeren met diabetes, bepaalde eiwitten en genen van de mitochondria (dat zijn de 'energiecentrales' van onze cellen) afweken van die van dikke jongeren zonder diabetes. Deze belangrijke bevindingen kunnen op lange termijn bijdragen aan de ontwikkeling van specifiekere behandelingen voor jonge mensen met Type 2 diabetes.

Type 2 diabetes is de meest voorkomende vorm. Het wordt veroorzaakt door een verminderde insuline-productie door het lichaam en het onvermogen van het lichaam om de wel afgescheiden insuline te benutten. Het komt meestal voor bij ouderen, maar wordt steeds vaker geconstateerd bij jongere mensen, mede veroorzaakt door factoren als slechte voeding, weinig lichamelijke inspanning en obesitas. De meeste gevallen zijn in de landen met een "moderne" levensstijl. Type 2 diabetes is verantwoordelijk voor 85 tot 90 procent van alle diabetes-gevallen in Europa. Er wordt geschat dat 129.052 Ieren (dat is 4,3% van de volwassen bevolking) de volwassen vorm van type 2 diabetes hebben.

Vertaling:  Keimpe Wiersma

Link


Revolutionair diabetesmedicijn

Een eenvoudige pleister die injecties overbodig maakt, kunstmatige zaad- en eicellen, een revolutionair middel tegen diabetes en baanbrekende nieuwe kankertherapieŽn

Link


Stress peptide en receptor kunnen een spelen rol bij diabetes

De neuropeptide corticotropin-releasing factor (CRF) zorgt voor 'cameo appearances' in het hele lichaam, maar haar belangrijkste rol is die van openingsact in de stress respons, dat zorgt voor een jump-start van het proces langs de hypothalamus-hypofyse-bijnier as. Onderzoekers van het Salk Institute voor Biologische Studies hebben vastgesteld dat CRF ook een rol speelt in de alvleesklier, waar het de insuline secretie verhoogt en de splitsing van de insuline-producerende beta-cellen bevordert.

Link

Vertaling: Eric van Staalduinen


Nieuwe DNA-varianten voor risico op diabetes type 2

Onderzoek door partners van het Centre for Medical Systems Biology (CMSB) uit Amsterdam, Leiden en Rotterdam heeft onlangs geleid tot de vondst van nieuwe genetische varianten, die het risico op diabetes type 2 beÔnvloeden. Onderzoekers van het internationale consortium MAGIC (Meta-Analyses of Glucose and Insulin-related traits Consortium), waar de CMSB-partners deel van uitmaken, publiceren deze resultaten vandaag, 18 januari, in de advanced online editie van Nature Genetics. Meer dan 220 miljoen mensen wereldwijd hebben diabetes, waarvan 90 procent lijdt aan diabetes type 2, de zogenaamde ouderdomsdiabetes. Bij diabetes type 2 kan de door het lichaam geproduceerde insuline de bloedsuikerspiegel niet meer goed in balans houden. Dit wordt meestal bepaald door de waarde van glucose (=bloedsuiker) te meten in het bloed van deelnemers die een aantal uren niet hebben gegeten. Bij diabetes type 2 reageren de cellen niet meer voldoende op de eigen insuline (zogenaamde insulineresistentie) en/of wordt er niet voldoende insuline geproduceerd. De MAGIC-onderzoekers hebben een meta-analyse uitgevoerd op glucoseniveaus in het plasma van ongeveer 50.000 deelnemers, die een aantal uren niet hebben gegeten. Zij herhaalden dit onderzoek op data van nog eens 76.000 extra personen. Deze uitvoerige analyses hebben negen nieuwe genetische varianten opgeleverd, die de nuchtere glucoseniveaus beÔnvloeden. Een aantal van deze genetische varianten blijkt daarnaast ook betrokken te zijn bij een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Diabetes type 2 is sterk geassocieerd met overgewicht. Overgewicht treedt steeds vaker en steeds jonger op en diabetes type 2 zal naar verwachting ook vaker en jonger optreden. De waarde van het vinden van de genetische riscofactoren voor diabetes type 2 is dat het uiteindelijk leidt tot betere, persoonsgebonden risicoschatting en tot nieuwe manieren om dit risico te beÔnvloeden.


Trombose bij type 2-diabetespatiŽnten

Diabetes wordt een epidemie; wereldwijd zijn er momenteel 246 miljoen diabetespatienten en de verwachting is dat er in 2025 in totaal 380 miljoen patienten zijn, een stijging van 7 miljoen patienten per jaar. In Nederland zijn er 740.000 mensen die diabetes hebben en met nog minstens 250.000 mensen bij wie diabetes nog niet is geconstateerd, komt het totale aantal diabetespatienten boven de miljoen uit.

Type 2-diabetespatienten hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Tachtig procent van alle patienten overlijdt aan de gevolgen van trombose. Dit kan verklaard worden door insuline-resistente bloedplaatjes en monocytes bij type 2-diabetespatienten die sneller actief worden. Een groot percentage van type 2-diabetespatienten heeft overgewicht of is obees. Vetweefsel produceert en geeft stoffen en hormonen af genaamd adipokines. Adipokines spelen een belangrijke rol bij het insuline resistent worden van bloedplaatjes en vermoedelijk ook van andere cellen.

De resultaten van Janna Gerrits suggereren dat bij obese, type 2-diabetespatienten megakaryocyten (de cellen die bloedplaatjes produceren) verkeerde, insulineresistente bloedplaatjes produceren, die te snel actief worden. Bloedstolling komt op gang door weefselfactor, een eiwit dat op de buitenkant van witte bloedcellen, monocyten, zit of uit de vaatwand naar buiten lekt. Dit eiwit start de stolling en het eindproduct is fibrine, een polymeer dat door de bloedplaatjesprop geweven wordt voor versteviging. Insulineresistentie in bloedplaatjes en monocyten kan leiden tot hogere waarde van weefselfactor, waardoor er eerder stolling plaatsvindt bij type 2-diabetespatienten.


Het doen van stofwisselings metingen bij kinderen helpt bij het voorspellen van de ontwikkeling van toekomstige diabetes...

Volgens een rapportage in het januari nummer van "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine" kunnen de volgende testen bij kinderen helpen bij het voorspellen van de ontwikkeling van toekomstige
diabetes type 2:

- Bloeddruk
- BMI
- Bloed glucose niveau
- andere laboratorium en simpele office testen

In de afgelopen 25 jaar is de verspreiding van obesitas en type 2 diabetes gelijktijdig gestegen. Daarnaast is de leeftijd bij aanvang van type 2 diabetes sterk gedaald, met name bij zwarte vrouwen. Dit
schrijven de auteurs als achtergrond informatie in het hierboven gerefereerde artikel.

Het bestaan van modellen om kinderen met hoog en laag risico mbt type 2 diabetes te identificeren kunnen bijdragen aan het leveren van diagnostische en therapeutische inzichten en clinici helpen bij het
bepalen van preventie maatregelen.

John A. Morrison, Ph.D., van het Cincinnati Children's Hospital Medical Center, en collega's hebben gegevens van twee bestaande studies geanalyseerd. Tijdens de nationale groei en Health Studie werden
1.067 zwarte en witte meisjes gevolgd met de leeftijd van 9 en 10 jaar. Deze meisjes werden negen jaar gevolgd. De tweede studie is de Princeton follow-up studie waarbij 822 zwarte en witte leerlingen 22
tot 30 jaar gevolgd werden,beginnend tussen 1973 en 1976.

In de Princeton follow-up studie bleek dat personen op de leeftijd van 39 jaar meer kans op diabetes hebben als zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

- een hoge systolische bloeddruk ,
- een hoge body mass index,
- glucose niveau van ten minste 100 mg per deciliter,
- laag-hoog density lipoproteÔne (HDL, of "goed" cholesterol)
- hoge triglyceride niveaus in de kindertijd

Wanneer body mass index, systolische en diastolische bloeddruk lager zijn dan het 75e percentiel en er is geen ouderlijke diabetes mellitus, dan is de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 op latere
leeftijd geslonken tot slechts 1 procent, schrijven de auteurs.

Uit de resultaten van de nationale groei en Health Study blijkt dat een hoge systolische bloeddruk tijdens de kinderjaren, insuline concentratie en het hebben van een ouder met diabetes het risico op het
krijgen van diabetes op de leeftijd van 19 verhoogt. "Als tijdens de kindertijd de body mass index, systolische bloeddruk en diastolische bloeddruk lager waren dan het 75e percentiel, dan is de kans op type 2 diabetes op de leeftijd van 19 jaar slechts 0,2 procent, schrijven de auteurs.

De conclusie van de auteurs is dat het op basis van hun data het mogelijk is om pre-tieners en tieners met een systolische bloeddruk, triglyceriden, body mass index en insuline in de top vijfde percentiel, een glucose-concentratie van ten minste 100 mg per deciliter en een ouder met diabetes aan te wijzen als personen die in aanmerking komen voor een primair preventie programma. In dit programma spelen dieet, lichaamsbeweging en het toedienen van een insuline-sensibilerend drug een grote rol.

Vertaling: Eric van Staalduinen


Door Leptine gereguleerd gen kan diabetes genezen

Onderzoekers hebben gevonden dat zelfs een kleine hoeveelheid van het peptidehormoon Leptine een heel eind komt bij het corrigeren van diabetes. Het hormoon reguleert de activiteit van een gen in de lever (dat bekend staat als IGFBP2), dat anti-diabetische effecten in dieren heeft en mogelijk een zelfde effect op mensen kan hebben. Dit staat in een rapport dat door "Cell Press" is gepubliceerd in het januari-nummer van "Cell Metabolism".

Link

Vertaling: Keimpe Wiersma


Preventie diabetes 1 door voldoende vitamine D3

In de bijlage een verhaal over diabetes type 1. In een zeer goede video wordt uitgelegd dat met een dosis van 1000 IE vitamine D in het eerste levensjaar 80% van de nieuwe gevallen van diabetes voorkomen kunnen worden. Voor een Fins epidemiologisch onderzoek dat al in 2000 is gepubliceerd in de Lancet en dat 30 jaar duurde is dit een once-in-your-life uitkomst. Sinds 2000 is er niets mee gedaan. Als het wordt opgepakt kan er heel veel ellende mee worden voorkomen en veel geld mee worden bespaard. En het kost een minibedrag nl 0,03 euro per dag.

Lees verder

mvg
Dr J.A.P.Hooykaas


Diabetes in Africa on VOA's In Focus

VOA's health correspondent Linord Moudou gives a health update and talks to Professor Jean Claude Mbanya, President of the International Diabetes Federation and who is attending the Pan-African conference on Diabetes.


Video - Diabetes And Food Cravings, Is There A Relationship?

Dr. Oberg tells of there is a relationship between food cravings and diabetes.


Diabetes type 2 eenvoudig te voorkomen

Tienduizenden Nederlanders kunnen door een half uur per week extra beweging en gezonde voeding, voorkomen dat ze diabetes type 2 krijgen.

Link


Onderzoekers en ondernemers binden strijd aan met diabetes in een grootschalig Europees (FP7) “NAIMIT”-project

Type 1 diabetes mellitus is een auto-immuunziekte die de insulineproducerende bŤtacellen van de pancreas vernietigt. Op dit moment lijden twee miljoen Europeanen aan de ziekte, een aantal dat nog steeds toeneemt. De toename van de incidentie bedraagt jaarlijks 3,7% bij kinderen jonger dan 15 jaar. De stijging doet zich vooral voor bij de 1- tot 5-jarigen. Een groter aantal acute en chronische complicaties moet in de komende jaren gevreesd worden in de afwezigheid van afdoende geneeswijzen. De nood aan een doeltreffende ingreep- en preventiestrategie groeit met de dag.

Toch wordt er vooruitgang geboekt dankzij een toenemend inzicht in het ontstaan van de ziekte en de beschikbaarheid van nieuwe technische instrumenten. Het “NAIMIT”-project wil met belangrijke steun vanuit de Europese commissie (FP7) daarin een belangrijke rol gaan spelen. “NAIMIT” is een multidisciplinair consortium bestaande uit toonaangevende Europese diabetologen en immunologen uit 11 universitaire onderzoekscentra, in samenwerking met drie kmo’s. Deze aanpak moet een snelle doorstroom van onderzoeksresultaten naar toekomstige klinische toepassingen verzekeren.

Het onderzoek van “NAIMIT” spitst zich toe op de belangrijkste oorzaken van bŤtacelvernietiging, in het bijzonder de dendritische cellen en de T-lymfocyten. De onderzoekers zullen nagaan of natuurlijke steroide-hormonen zoals vitamine D en dexamethasone de ontspoorde immuuncellen die Type 1 diabetes veroorzaken kunnen kalmeren. Ook de insulineproducerende bŤtacellen zťlf en hun interactie met het immuunsysteem komen aan bod. De resultaten moeten zorgen voor een beter inzicht in het ziekteproces en een meer doelgerichte, individuele therapie die het immuunsysteem zo weinig mogelijk verstoort, zodat eventuele bijwerkingen tot een minimum beperkt blijven, in tegenstelling tot wat nu te verwachten is bij klassieke afweerremmende behandelingen. De onderzoekers willen met “NAIMIT” dan ook een belangrijke stap voorwaarts zetten in het bestrijden van Type 1 diabetes mellitus, een aandoening waar nu enkel insulinetherapie soelaas biedt.

De openingsmeeting van “NAIMIT” is gepland op 2 november 2009 in Leuven (Universiteitshal K.U.Leuven).
CoŲrdinator: Chantal Mathieu, K.U.Leuven.

“NAIMIT” is een samenwerkingsproject binnen het 6e kaderprogramma (FP7)”, het belangrijkste onderzoeksfinancieringsinstrument van de Europese Unie. De coŲrdinatie is in handen van de afdeling Experimentele Geneeskunde - Endocrinologie van de K.U.Leuven.


Antidepressiva bij patiŽnten met diabetes

Antidepressiva beÔnvloeden de glucosehuishouding bij patiŽnten met diabetes. Omdat depressie in combinatie met diabetes zeer vaak voorkomt, is de impact op bevolkingsniveau groot. Het effect van antidepressiva kan gunstig maar ook ongunstig zijn. Jeroen Derijks toont in zijn promotieonderzoek aan dat dit afhankelijk is van het type antidepressivum. Derijks laat zien dat antidepressiva die in de hersenen de stof serotonine verhogen, een gunstige invloed hebben op het verloop van diabetes. PatiŽnten die dit type antidepressiva gebruikten, hoefden minder insuline te spuiten. Het is mogelijk dat deze geneesmiddelen ook de complicaties van diabetes op de langere termijn, zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen, aantasting van de zenuwen en blindheid, kunnen uitstellen of voorkomen.

Antidepressiva die werken via andere mechanismen hebben juist een negatieve invloed op het verloop van diabetes. Omdat antidepressiva de glucosehuishouding in diabetespatiŽnten beÔnvloeden, wordt aan deze patiŽnten geadviseerd om de bloedsuiker goed in de gaten houden bij het gelijktijdig gebruik van antidepressiva. PatiŽnten, artsen en apothekers moeten goed geÔnformeerd worden over de effecten van antidepressiva op de glucosehuishouding, zodat bij het voorschrijven en gebruik van antidepressiva beter rekening gehouden kan worden met deze effecten en de behandeling van diabetes.

Universiteit Utrecht


Rol van voorlopercellen in diabetisch vaatlijden

In haar proefschrift onderzocht Olivia van Oostrom wat het effect is van diabetes op circulerende voorlopercellen, en hoe dit verband houdt met het versneld optreden van slagaderverkalking en het verhoogd risico op hart- en vaatziekten in patienten met diabetes. Een te hoog glucosegehalte in het bloed veroorzaakt beschadigingen aan de binnenste cellaag van het bloedvat. In het bloed circuleren voorlopercellen, afkomstig uit het beenmerg, die schade aan bloedvaten kunnen herstellen (endotheel voorlopercel-EPC). Aan de andere kant zijn er ook voorlopercellen die een rol spelen in het ontstaan van vaatziekten (gladde-spier voorlopercel-SPC). Van Oostrom laat zien dat diabetes een effect heeft op zowel EPC en SPC en dat dit effect op voorlopercellen bijdraagt aan het versneld optreden van slagaderverkalking in diabetes. Circulerende voorlopercellen zijn daarmee een interessant aangrijpingspunt voor nieuwe therapieen om het risico op hart- en vaatziekten in diabetes te verminderen.

Universiteit Utrecht


K.U. Leuven-onderzoekers realiseren doorbraak in het begrijpen van het ontstaan van diabetes

Een interdisciplinaire onderzoeksgroep, onder leiding van professor Frans Schuit van de K.U. Leuven heeft een gen onderzocht dat een belangrijke rol speelt bij diabetes of suikerziekte. De resultaten van het onderzoek werpen een nieuw licht op het ontstaan van suikerziekte.

Diabetes (suikerziekte) is het gevolg van verminderde aanmaak of foutieve werking van het hormoon insuline. Dit hormoon wordt aangemaakt door bŤta cellen in de pancreas en afgescheiden in de bloedblaan als we eten: op die manier blijft het bloedsuikergehalte binnen normale grenzen.

Recent werd een nieuw verband tussen zink transporter 8 (ZnT8) en het ontwikkelen van diabetes aangetoond. Eerder was al een erfelijke factor in het ZnT8 gen vastgesteld maar genetici wisten nog niet wat het verband was tussen de mutatie en het ontstaan van diabetes. Onderzoek door Katleen Lemaire en collega’s binnen de Leuvense genexpressiegroep onder leiding van professor Frans Schuit, toont aan dat muizen die geen ZnT8 meer kunnen maken, een spectaculaire verandering ondergaan in de opslag van hun insuline. Insuline wordt onder normale omstandigheden in de pancreas opgeslagen onder kristalvorm, maar bij afwezigheid van het ZnT8 eiwit wordt insuline in een wateroplosbare vorm bewaard.

De grootste verrassing van het onderzoek (dat recent werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS) was dat, ondanks de afwezigheid van insuline-kristallen, de proefdieren geen diabetes ontwikkelden. Wanneer de “kristalvrije” muizen echter een vetrijk dieet opgelegd kregen, dan werd hun suikerspiegel hoger dan die van gewone muizen. Wat meer is: muizen die niet over het ZnT8 eiwit beschikken, ontwikkelden onder deze omstandigheden diabetes.

Volgens professor Schuit suggereren de resultaten van het onderzoek dat de erfelijk bepaalde werking van het ZnT8 gen, samen met de invloed van een vetrijk dieet, de functie van de bŤta cellen gaat bepalen. Precies deze interactie tussen genen en dieet lijkt een rol te spelen in de meest voorkomende vorm van suikerziekte (type 2) bij de mens. De volgende stap in het onderzoek is om precies na te gaan wanneer en hoe het vetrijk dieet het effect genetische mutatie tot uiting laat komen.


Possible Cancer Risk with Lantus

FDA is investigating the possibility that Lantus (insulin glargine) may be associated with an increased risk of cancer. Three of four observational studies published recently in the journal Diabetologia suggested an increased cancer risk associated with Lantus. All of the studies had drawbacks or inconsistencies that preclude drawing any firm conclusions about whether the drug is actually associated with an increased risk of cancer. FDA is reviewing many sources of safety data for Lantus, including these four newly published studies, to better understand whether this drug poses a cancer risk. The agency is also deciding whether any additional safety studies will be needed. FDA will keep practitioners and patients informed as new information becomes available. In the meantime, FDA is cautioning patients not to stop taking their insulin without consulting a physician, since uncontrolled blood sugar levels can have serious immediate and long-term effects.


Nieuwe mogelijkheden in strijd tegen overgewicht en diabetes

Overgewicht en diabetes kunnen wellicht behandeld worden met medicijnen die ingrijpen op het proces van vetzuuroxidatie in de lever, concludeert promovenda Marijke Schreurs. Bij obesitas en insuline-resistentie (diabetes) levert de overmatige vorming van ketonlichamen in de lever een groot gevaar op: patiŽnten kunnen erdoor in een coma raken. Ketonlichamen zijn afvalstoffen die ontstaan wanneer glucose in het bloed niet wordt verbrand en er wordt overgeschakeld op de verbranding van vetten om het lichaam van energie te kunnen voorzien. Het is al lange tijd bekend dat onder andere carnitine palmitoyl transferase 1 en 2 (CPT1 en CPT2) in belangrijke mate bepalen hoeveel vet wordt verbrand en hoeveel ketonlichamen door de lever worden gevormd. Echter, de medicijnen die het proces tegengaan hebben nog te veel bijwerkingen. Marijke Schreurs onderzocht twee eiwitten die de vorming van vetten en de remming van CPT1 (en daarmee de verbranding van vetten) beÔnvloeden: acetyl-CoA carboxylase 1 en 2 (ACC1 en 2). Remming van beide eiwitten met een farmacologische compound bleek insuline-resistentie te verminderen. Wel ontstond er nog een vervetting van de lever. Ook toont Schreurs aan dat remming van CPT2 de productie van ketonlichamen vermindert. Ook hierbij blijven echter ernstige bijwerkingen optreden. Er is dus nog meer onderzoek naar de mechanismen nodig voordat deze remmers (zowel ACC als CPT) in de kliniek kunnen worden toegepast.


There is a cure for Diabetes


Kokosolie kan helpen bij het verminderen van de symptomen van diabetes 2

A new study in animals demonstrates that a diet rich in coconut oil protects against 'insulin resistance' (an impaired ability of cells to respond to insulin) in muscle and fat. The diet also avoids the accumulation of body fat caused by other high fat diets of similar calorie content. Together these findings are important because obesity and insulin resistance are major factors leading to the development of Type 2 diabetes. The study is also interesting because it helps explain human studies showing that people who incorporate medium chain 'fatty acids', such as those found in coconut oil, into their diets can lose body fat. Dr Nigel Turner and Associate Professor Jiming Ye, from Sydney's Garvan Institute of Medical Research, compared fat metabolism and insulin resistance in mice fed coconut oil and lard based diets. Their findings are now published online in the international journal Diabetes. "The medium chain fatty acids, like those found in coconut oil, are interesting to us because they behave very differently to the fats normally found in our diets," said study leader Nigel Turner. "Unlike the long chain fatty acids contained in animal fats, medium chain fatty acids are small enough to enter mitochondria - the cells' energy burning powerhouses - directly, where they can then be converted to energy." "Unfortunately the downside to eating medium chain fatty acids is that they can lead to fat build up in the liver, an important fact to be taken into consideration by anyone considering using them as a weight loss therapy."

Fat storage is determined by the balance between how much fat is taken in by cells and how much of this fat is burned for energy. When people eat a high fat diet, their bodies attempt to compensate by increasing their capacity to oxidise fat. The medium chain fatty acid (coconut oil) diet was more effective at increasing the oxidative capacity of muscle than the long chain fatty acid (lard) diet leading to less fat storage in muscle and better insulin action. According to Turner, the lard-based diet used in this research is similar to the diet eaten by people in the Western world. "Its fatty acid composition is about 40% saturated fats, 40% monounsaturated fats and 20% polyunsaturated fats, of which the vast proportion is omega-6, rather than omega-3," he said. "Obese humans usually eat 40-50% of their calories as fat. Our mice were fed 45% of their calories as fat." "No high fat diet is good, and the normal dietary combination of long chain fats leads to an overload that our bodies can't cope with. Therefore high consumption of common dietary fats is contributing directly towards the global escalation of obesity and Type 2 diabetes." "If someone is trying to prevent weight gain, we can see they may benefit from substituting oils containing medium chain fatty acids for other oils in their diet, as long as consideration is given to the potential problem of excess fat in the liver. Other natural dietary alternatives, such as fish oil, might be helpful because the fatty acids in fish oil are thought to exert a lot of their beneficial effects through improving fat oxidation in the liver."


Diabetes leidt tot hersenschade

Diabetes type2I kan niet alleen leiden tot nierschade, netvliesproblemen of doorbloedingsproblemen in de voeten. Het wordt steeds duidelijker dat een hoge bloedsuikerspiegel ook negatieve effecten heeft op de hersenen. Diabetes verhoogt bijvoorbeeld de kans op dementie met anderhalf tot twee maal. In haar promotieonderzoek vroeg neuropsycholoog Esther van den Berg zich af welke mensen met diabetes meer kans lopen op cognitieve problemen. Het idee is dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten een belangrijke indicator vormen voor hersenproblemen. Deze factoren vergroten immers ook de kans op diabetes. Van den Berg vergeleek daarom drie groepen ouderen: patiŽnten met diabetes type II, mensen met het metabool syndroom (hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht) en gezonde controles. Van al deze mensen analyseerde ze het geheugen, mentale traagheid en flexibiliteit. Het blijkt dat zowel patiŽnten met diabetes als mensen met het metabool syndroom slechter presteren dan de controlegroep.


Het Bernstein dieet

Het Bernstein dieet of het diabetes dieet, bevat een lage hoeveelheid koolhydraten en een hoog vetgehalte en is ontwikkeld voor mensen met suikerziekte of diabetes. Dit dieet kent nogal wat tegenkanting vanuit de medische wereld, daar de meeste reguliere diŽten die reeds meer dan vijftig jaar worden toegepast, juist voorschrijven om meer koolhydraten in te nemen en minder vet.

Link


Possible Cancer Risk with Lantus

(insulin glargine) may be associated with an increased risk of cancer. Three of four observational studies published recently in the journal Diabetologia suggested an increased cancer risk associated with Lantus. All of the studies had drawbacks or inconsistencies that preclude drawing any firm conclusions about whether the drug is actually associated with an increased risk of cancer. FDA is reviewing many sources of safety data for Lantus, including these four newly published studies, to better understand whether this drug poses a cancer risk. The agency is also deciding whether any additional safety studies will be needed. FDA will keep practitioners and patients informed as new information becomes available. In the meantime, FDA is cautioning patients not to stop taking their insulin without consulting a physician, since uncontrolled blood sugar levels can have serious immediate and long-term effects.


Einstein Study: New Treatment for Diabetic Wounds

Michael Brownlee, M.D., on a drug that dramatically shortened diabetic wound healing time in mice.


Hersenschade bij diabetes verklaard

Mensen met diabetes type II hebben vaak ook hersenschade. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld minder snel informatie verwerken. Neuropsycholoog Brands onderzocht hoe dat komt. Haar conclusie: vaatproblemen zoals vernauwde bloedvaten zijn de boosdoener.


Psyllium bij diabetes

De zaadvliezen en de zaden van een bepaalde soort weegbree, psyllium, hebben effect op de bloedsuikerspiegel bij diabetespatienten. Blonde Psyllium, in het Nederlands Vlozaad, heeft tevens een positief effect op het cholesterol in het bloed. De zaden hebben vezels in zich die bulk vormen in de darmen. Ook bevatten de zaadvliezen slijm, dat met water een massa vormt.

Link


Prevalence of disordered eating behaviors in diabetics probed

Children with diabetes are at an increased risk for developing eating disorders and researchers want to know if it's their disease or treatment that's to blame. "Diabetes treatment prescribes obsessive food behavior, such as carbohydrate restriction," said Dr. Deborah Young-Hyman, pediatric psychologist in the Medical College of Georgia's Georgia Prevention Institute. "We want to know if those prescribed behaviors contribute to disordered eating and/or whether there are physiological mechanisms which prevent children with diabetes from controlling their eating behavior. For example, treatment with insulin makes you hungry and can cause you to gain weight."

Lees verder


1 diabetes and celiac disease linked

Type 1 (juvenile) diabetes and celiac disease appear to share a common genetic origin, scientists at the University of Cambridge and Barts and the London School of Medicine and Dentistry have confirmed.

Lees verder


Reducing inflammation plays key role in type 1 diabetes therapy

researchers at Beth Israel Deaconess Medical Center have found that a triple combination therapy consisting of both tolerance-inducing and anti-inflammatory properties is successful in abolishing adverse autoimmunity against insulin-producing cells in a mouse model of type 1 diabetes.

Lees verder


Popular class of diabetes drugs doubles risk of fractures in women

New findings out of Wake Forest University School of Medicine and the University of East Anglia show that long-term use of a popular class of oral diabetic drugs doubles the risk of fractures in women with type 2 diabetes. The findings appear online today on the Web site for the Canadian Medical Association Journal and will appear in the January 6 issue. "We knew going into this study that there was an association between thiazolidinediones and fracture risk, however the magnitude of risk had not been evaluated," said Sonal Singh, M.D., M.P.H., an assistant professor of internal medicine and a co-researcher for the study. "This study shows that these agents double the risk of fractures in women with type 2 diabetes, who are already at higher risk before taking the therapy."In absolute terms, Singh said, if thiazolidinediones (TZDs) are used by elderly, postmenopausal women (around 70 years) with type 2 diabetes for one year, one additional fracture would occur among every 21 women. Among younger women (around 56 years), use of the drugs for one year or longer would result in one additional fracture for every 55 women. TZDs are oral medications given to control diabetes by lowering blood sugar. The two currently available drugs in this class are rosiglitazone, marketed as AvandiaTM by GlaxoSmithKline, and pioglitazone, marketed as ActosTM by Takeda Pharmaceuticals.

Lees verder


Vitamin B1 could reverse early-stage kidney disease in diabetes patients

Researchers at the University of Warwick have discovered high doses of thiamine – vitamin B1 – can reverse the onset of early diabetic kidney disease. Kidney disease, or diabetic nephropathy, develops progressively in patients with type 2 diabetes. Early development of kidney disease is assessed by a high excretion rate of the protein albumin from the body in the urine, known as microalbuminuria. The research is led by Dr Naila Rabbani and Professor Paul J Thornalley at Warwick Medical School, University of Warwick, in collaboration with researchers at the University of Punjab and Sheik Zaid Hospital, Lahore, Pakistan. The team has discovered taking high oral doses of thiamine can dramatically decrease the excretion of albumin and reverse early stage kidney disease in type 2 diabetes patients.

Lees verder


Discovery of new gene associated with diabetes risk suggests link with body clock

A connection between the body clock and abnormalities in metabolism and diabetes has been suggested in new research by an international team involving the University of Oxford, the Wellcome Trust Sanger Institute and the MRC Epidemiology Unit in Cambridge. The researchers have identified a gene involved in the way the body responds to the 24 hour day-night cycle that is strongly linked to high blood sugar levels and an increased risk of type 2 diabetes. The results of the genome-wide association scan are published in Nature Genetics. "We have extremely strong, incontrovertible evidence that the gene encoding melatonin receptor 1B is associated with high fasting glucose levels and increased risk of type 2 diabetes," says Professor Mark McCarthy of the Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism at the University of Oxford. Melatonin is a hormone that is strongly tied to control of our sleep-wake cycles, with concentrations in the blood peaking at night-time and dipping during the day. As a result, melatonin is implicated in conditions like jetlag and sleep disorders.

Lees verder


CPAP improves sleeping glucose levels in type 2 diabetes patients with OSA

A study in the Dec. 15 issue of the Journal of Clinical Sleep Medicine suggests that screening type 2 diabetes patients for obstructive sleep apnea (OSA) and treating those who have OSA with continuous positive airway pressure (CPAP) therapy could improve the management of their hyperglycemia and might favorably influence their long-term prognosis. Results show that in a group of 20 type 2 diabetics who were mostly obese and were newly diagnosed with OSA, sleeping and nocturnal hyperglycemia were reduced and the sleeping interstitial glucose level was less variable during CPAP treatment. The average glucose level during sleep decreased by approximately 20 mg/dl after an average of 41 days of CPAP. The sleeping glucose also was more stable after treatment, with the median standard deviation decreasing from 20.0 to 13.0 and the mean difference between maximum and minimum values decreasing from 88 to 57. According to Arthur Dawson, MD, senior consultant in the Division of Chest and Critical Care Medicine and co-director of research at Scripps Clinic Sleep Center in La Jolla, Calif., it is not surprising that many diabetics have sleep apnea since type 2 diabetes and OSA are both conditions that are becoming much more common because of the obesity epidemic. Dawson said, "The low blood oxygen level and the arousals associated with an apneic event activate the sympathetic nervous system and cause the release of stress hormones, both of which tend to raise the blood glucose. If we could prevent these apneic events with CPAP then we might keep the glucose level lower and more stable through the night." According to the authors, population surveys, the Wisconsin Sleep Cohort and the Sleep Heart Health Study estimate the prevalence of type 2 diabetes in patients with OSA to be about 15 percent. OSA is associated with increased insulin resistance independent of obesity; 50 percent of patients with OSA have type 2 diabetes or impaired carbohydrate metabolism.

Lees verder


Researchers find vitamin B1 deficiency key to vascular problems for diabetic patients

Researchers at Warwick Medical School, University of Warwick, have discovered that deficiency of thiamine -- vitamin B1 -- may be key to a range of vascular problems for people with diabetes. They have also solved the mystery as to why thiamine deficiency in diabetes had remained hidden until now.

Lees verder


New scientific knowledge on juvenile diabetes

Finnish scientists have reported a breakthrough in the attempts to understand the development of type 1 diabetes. They discovered disturbances in lipid and amino acid metabolism in children who later progressed to type 1 diabetes, also known as juvenile diabetes. The alterations preceded the autoimmune response by months to years. The study may prompt new approaches for prediction and prevention of type 1 diabetes in pre-autoimmune phase of the disease.

Lees verder


Joslin research finds nearly three-quarters of youths with diabetes insufficient in vitamin D

Three-quarters of youths with type 1 diabetes were found to have insufficient levels of vitamin D, according to a study by researchers at the Joslin Diabetes Center – findings that suggest children with the disease may need vitamin D supplementation to prevent bone fragility later in life. “To our surprise, we found extremely high rates of vitamin D inadequacy,” said Lori Laffel, M.D., M.P.H., Chief of the Pediatric, Adolescent and Young Adult Section at Joslin, Investigator in the Section on Genetics and Epidemiology, and senior author of the paper. “We didn’t expect to find that only 24 percent of the study population would have adequate levels.” The study, which appears in the January 2009 issue of The Journal of Pediatrics, measured levels of serum 25-hydroxyvitamin D in 128 youths with type 1 diabetes ranging in age from 1.5 to 17.5 years. The study sample included subjects with recent onset of diabetes as well as those who had long-established diabetes. It found 24 percent had sufficient levels, 61 percent with insufficient levels and 15 percent to be deficient or having the lowest levels. Generally, those with deficient levels were the oldest of the subjects. In fact, 85 percent of the adolescents in the sample demonstrated inadequate vitamin D levels.

Lees verder


Fat on chest and upper back increases risk of insulin resistance

Upper trunk fat –– deposits of fat on the chest and back –– is associated with an increased risk of insulin resistance, a condition that is a precursor of type 2 diabetes, according to a study led by researchers at the San Francisco VA Medical Center.

Lees verder


Penn Study Finds Reduction in Antibody Gene Rearrangement in B Cells Related to Type 1 Diabetes, Lupus

More drafts usually mean a better product and so it also seems to go with the human immune system. As B cells develop, genes rearrange to allow their antibodies to recognize different foreign invaders or pathogens. But sometimes antibodies are created that recognize and attack the body’s own cells. These self-reactive antibodies, like early drafts of a manuscript, must be edited into safer versions. This process is called receptor editing and is important for central or early B cell tolerance, which occurs while B cells are still developing in the bone marrow. A research team led by Nina Luning Prak, M.D., Ph.D, Assistant Professor in the Department of Pathology and Laboratory Medicine at the University of Pennsylvania School of Medicine, has discovered that this editing process may go awry in people with certain types of autoimmune diseases.

Lees verder


Birth records hold pancreatic cancer clue

Pregnancies in Jerusalem in the 1960s and 1970s may hold vital clues about how pancreatic cancer and diabetes are linked. According to research published in the online open access journal BMC Medicine, women with a history of gestational diabetes had a higher risk of developing pancreatic cancer later in life.

Lees verder


New discovery a step towards better diabetes treatment

In today's issue of the prestigious journal Cell Metabolism Uppsala scientists are presenting new findings that shed light on the processes that determine the release of the blood sugar-lowering hormone insulin. The discovery is based on the development of image analysis methods that make possible the detailed study of events immediately inside the plasma membrane of the insulin-secreting cells.

Lees verder


UCLA researchers identify markers that may predict diabetes in still-healthy people

In the first large scale, multiethnic study of its kind, researchers at UCLA have confirmed the role played by three particular molecules known as cytokines as a cause of Type 2 diabetes, and further, have identified these molecules as early biological markers that may be used to more accurately predict future incidences of diabetes among apparently healthy individuals.

Lees verder


Adverse housing conditions contribute to diabetes risk

Studying people in their homes and neighborhoods, investigators have found that poor housing conditions contribute to the risk for diabetes in urban, middle-aged African-Americans.

Lees verder


Treating gum disease linked to lower medical costs for patients with diabetes

A new report suggests that treating gum disease in patients who have diabetes with procedures such as cleanings and periodontal scaling is linked to 10 to 12 percent lower medical costs per month. The findings are encouraging but the study was not designed to firmly establish cause and effect, said George Taylor, University of Michigan associate professor of dentistry, who also has an appointment in epidemiology in the U-M School of Public Health. Taylor led the research project to investigate whether routine, non-surgical treatment for gum disease is linked to lower medical care costs for people with diabetes. In periodontal disease, the body reacts to the bacteria causing the gum infection by producing proteins or chemicals called inflammatory mediators. Ulcers and open sores in the gums become passageways for these proteins and for the bacteria themselves to enter the body's blood circulation. These inflammatory mediators, as well as some parts of the bacteria, prevent the body from effectively removing glucose, or sugar, from the blood. The higher level of blood sugar is known as poor diabetes control. Poor diabetes control leads to serious diabetes complications such as vision disorders, cardiovascular and kidney disease and amputations, among others.

Lees verder


Seniors with type 2 diabetes may experience memory declines immediately after eating unhealthy meal

Adults with type 2 diabetes who eat unhealthy, high-fat meals may experience memory declines immediately afterward, but this can be offset by taking antioxidant vitamins with the meal, according to new research from Baycrest.

Lees verder


Use of insulin pen may save diabetics thousands of dollars

Diabetics who need to switch from oral medications to insulin could reduce their annual health care costs up to $17,000 by using an insulin pen instead of a syringe to deliver their daily dose of medication. A new study found that using an insulin pen may result in fewer trips to the emergency department and to the doctor's office, resulting in substantial savings to diabetics and their insurers.

Lees verder


UCLA researchers clarify function of glucose transport molecule

UCLA scientists have solved the structure of a class of proteins known as sodium glucose co-transporters, which pump glucose into cells. The solution of the SGLT structure will accelerate development of new drugs designed to treat patients with diabetes and cancer. The journal Science publishes the findings.

Lees verder


Discovery of 'sugar sensor' in intestine could benefit diabetes

Diabetes patients could benefit from new research at the University of Liverpool that has identified a molecule in the intestine that can "taste" the sugar content of the diet.

Lees verder


Soda warning? New study supports link between diabetes, high-fructose corn syrup

Researchers have found new evidence that soft drinks sweetened with high-fructose corn syrup may contribute to the development of diabetes, particularly in children. Drinks containing the syrup had high levels of reactive compounds that have been shown by others to have the potential to trigger cell and tissue damage that could cause the diabetes, a growing epidemic. The study will be presented in August at the American Chemical Society national meeting in Boston.

Lees verder


Treating diabetes during pregnancy can break link to childhood obesity

New Kaiser Permanente study shows treating gestational diabetes can break the link to childhood obesity. The largest study of its kind, this research shows that childhood obesity risk rises with a pregnant woman's blood sugar level and untreated gestational diabetes doubles a child's risk of obesity. Authors looked at 20,000 mothers and children, and found treating gestational diabetes lowers the child's risk of obesity to same level of a mother with normal blood sugar levels.

Lees verder


Diabetes linked to male infertility; excess sugars in the body have direct effect on sperm quality

Diabetes in men has a direct effect on fertility, a scientist told the 24th annual conference of the European Society of Human Reproduction and Embryology on Wednesday 9 July. Dr. Con Mallidis from Queen's University, Belfast, UK, said that, despite the prevailing view that it had little effect on male reproductive function, the Belfast group had shown that diabetes caused DNA damage in sperm.

Lees verder


Vitamin D Is the "It" Nutrient of the Moment

Vitamin D is quickly becoming the "it" nutrient with health benefits for diseases, including cancer, osteoporosis, heart disease and now diabetes.A recent review article published by researchers from Loyola University Chicago Marcella Niehoff School of Nursing concluded that adequate intake of vitamin D may prevent or delay the onset of diabetes and reduce complications for those who have already been diagnosed. These findings appeared in the latest issue of Diabetes Educator. "Vitamin D has widespread benefits for our health and certain chronic diseases in particular," said Sue Penckofer, Ph.D., R.N., study co-author and professor, Loyola University Chicago Marcella Niehoff School of Nursing. "This article further substantiates the role of this nutrient in the prevention and management of glucose intolerance and diabetes." Many of the 23 million Americans with diabetes have low vitamin D levels. Evidence suggests that vitamin D plays an integral role in insulin sensitivity and secretion. Vitamin D deficiency results in part from poor nutrition, which is one of the most challenging issues for people with diabetes. Another culprit is reduced exposure to sunlight, which is common during cold weather months when days are shorter and more time is spent indoors.One study examined for this review article evaluated 3,000 people with type 1 diabetes and found a decreased risk in disease for people who took vitamin D supplements. Observational studies of people with type 2 diabetes also revealed that supplementation may be important in the prevention of this disease. "Management of vitamin D deficiency may be a simple and cost-effective method to improve blood sugar control and prevent the serious complications associated with diabetes," said Joanne Kouba, Ph.D., R.D., L.D.N., study co-author and clinical assistant professor of dietetics, Loyola University Chicago Marcella Niehoff School of Nursing. Diet alone may not be sufficient to manage vitamin D levels. A combination of adequate dietary intake of vitamin D, exposure to sunlight, and treatment with vitamin D2 or D3 supplements can decrease the risk of diabetes and related health concerns. The preferred range in the body is 30 - 60 ng/mL of 25(OH) vitamin D. "People at risk for diabetes should be screened for low vitamin D levels," said Mary Ann Emanuele, M.D., F.A.C.P., study co-author and professor of medicine, division of endocrinology and metabolism, Loyola University Health System. "This will allow health care professionals to identify a nutrient deficiency early on and intervene to improve the long term health of these individuals." Vitamin D deficiency also may be associated with hyperglycemia, insulin resistance, hypertension and heart disease. In fact, Penckofer recently published another study in Circulation that reported on the role of chronic vitamin D deficiency in heart disease. The Circulation study authors included Glen W. Sizemore, MD, emeritus professor of Medicine, Division of Endocrinology and Metabolism, Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, and Diane E. Wallis, MD, Midwest Heart Specialists, Downers Grove, Ill.

Lees verder


Researchers identify a role for glucose-sensing neurons in type 2 diabetes

In cases of Type 2 diabetes, the body's cells fail to appropriately regulate blood glucose levels. Research led by scientists at Beth Israel Deaconess Medical Center and Oregon Health & Science University describes a previously unrecognized role for glucose-sensing neurons in the onset of the disease demonstrating that an important component of Type 2 diabetes may indeed be "in your head."

Lees verder


Human beta cells can be easily induced to replicate, according to study in Diabetes

Researchers at the University of Pittsburgh School of Medicine have successfully induced human insulin-producing cells, known as beta cells, to replicate robustly in a living animal, as well as in the lab. The discovery not only could improve models and methods for studying diabetes, but also opens up new possibilities for treating the condition. "Most scientists thought that these important pancreatic cells could not be induced to regenerate, or could only replicate very slowly," explained senior author Andrew F. Stewart, M.D., professor of medicine and chief of the Division of Endocrinology and Metabolism at the University of Pittsburgh School of Medicine. "This work provides proof-of-principle that the production of human beta cells can be stimulated, and that the newly generated cells function effectively both in the lab and in a living animal." The findings are in the early online version of Diabetes, one of the journals of the American Diabetes Association.

Lees verder


'Snapshots' of eyes could serve as early warning of diabetes

A new vision screening device, already shown to give an early warning of eye disease, could give doctors and patients a head start on treating diabetes and its vision complications, a new study shows. It captures images of the eye to detect metabolic stress and tissue damage that occur before the first symptoms of disease are evident.

Lees verder


Is there a relationship between sleep-wake rhythm and diabetes? A new gene variant influences fasting glucose levels via the melatonin metabolism

An international research team with German participation including Helmholtz Zentrum MŁnchen, among other institutions, has succeeded in identifying a new gene variant which is associated with elevated fasting glucose levels and a high risk for type 2 diabetes. The gene mediates insulin secretion indirectly via the release of melatonin, which implicates a previously unknown relationship between the sleep-wake rhythm and the fasting glucose level. The finding could open up new possibilities of treatment which go far beyond the primarily symptomatic therapy approaches to diabetes that have been practised until now. Diabetes mellitus and diabetes-associated late complications are among the most frequent chronic diseases and causes of death worldwide. In Germany there are approximately six million people with type 2 diabetes who are aware that they have the disease. In addition, there is a relatively high estimated number of undiagnosed diabetics. Besides lifestyle factors such as overweight and lack of exercise, genetic factors play an important role in the pathogenesis of this disease.

Lees verder


Scientists on track to develop insulin chewing gum

Robert Doyle, a chemist at Syracuse University in New York state, has a potential solution. Based on successful tests on on rats, Doyle suggests binding insulin molecules to vitamin B12 so that it can hitch a ride on this protected supply chain.

Lees verder


Dogs sniff out diabetes

Queen’s University researchers are appealing for volunteers to help investigate whether dogs can reliably detect changes in their owner’s diabetic state. Dr Deborah Wells, from the School of Psychology at Queen’s, and Dr Shaun Lawson, from the University of Lincoln, are appealing for 100 Type One diabetics to complete an online survey. The researchers are also seeking video footage of dogs reacting to their owner’s ‘hypos’ or low blood sugar levels.

Lees verder


Researchers describe protease inhibitor that may aid in diabetic retinopathy treatment

Researchers from Joslin Diabetes Center, Boston, and ActiveSite Pharmaceuticals, Inc., San Francisco, announced today that they have demonstrated that a specific inhibitor of the protease plasma kallikrein, ASP-440, developed by ActiveSite Pharmaceuticals, may provide a new therapeutic approach for treatment of diabetic retinopathy, the most common eye-related complication of diabetes. The study, which was partly funded by the Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF), is published in the February 2009 issue of the journal Hypertension. In the published study, led by Edward P. Feener, Ph.D., an Investigator in the Section on Vascular Cell Biology at the Joslin Diabetes Center and Associate Professor of Medicine at Harvard Medical School, continuous systemic administration of ASP-440 proved effective in decreasing hypertension-induced increased retinal vascular permeability in rodents, by as much as 70%. Increased retinal vascular permeability is a characteristic finding in diabetic retinopathy and a primary cause of diabetic macular edema, a leading cause of visual impairment associated with diabetes. Hypertension is a known risk factor for the development of retinopathy. ASP-440 was also found to be effective in lowering the elevated blood pressure in these animals. "These findings represent a pivotal step towards understanding the importance of plasma kallikrein as a target in diabetic eye disease and how its inhibition may support the development of a safe and effective therapy for diabetic retinopathy," said Barbara Araneo, Director of Complications Research for the Juvenile Diabetes Research Foundation. "While further studies are needed to determine the therapeutic potential of ASP-440, the research underscores the relevance of the kallikrein system in diabetic microvascular disease."

Lees verder


Researchers prove that insulin-producing cells can give rise to stem-like cells in-vitro

Universitť de Montrťal and MUHC/McGill researchers uncover key theoretical mechanism behind regenerative therapies for diabetes. The question of whether insulin-producing cells of the pancreas can regenerate is key to our understanding of diabetes, and to the further development of regenerative therapies against the disease. Dr Rosenberg from the McGill University Health Centre (MUHC) and McGill University together with Dr Bernard Massie from the Universitť de Montrťal (CHUM) have just concluded that they can. The results of their study have been published in the July issue of the journal Laboratory Investigation.

Lees verder


High-glycemic index carbohydrates associated with risk for developing type 2 diabetes in women

Eating foods high on the glycemic index, which measures the effect of carbohydrates on blood glucose levels, may be associated with the risk for developing type 2 diabetes in Chinese women and in African-American women, according to two studies in the Nov. 26 issue of Archives of Internal Medicine, one of the JAMA/Archives journals. However, eating more cereal fiber may be associated with a reduced risk for type 2 diabetes in African-American women.

Lees verder


UC Davis researchers discover novel pathway to increased inflammation in diabetes patients

Researchers at UC Davis Health System have discovered a novel pathway that results in increased inflammation of blood vessels in patients with type 1 diabetes.

Lees verder


Insulin regulates the secretion of the antiaging hormome Klotho

Dr. Carmela Abraham, a professor of biochemistry and medicine at Boston University School of Medicine, reports this week in the Proceedings of the National Academy of Sciences new findings on Klotho, an antiaging gene that is associated with life span extension in rodents and humans. Dr. Abraham's interest in Klotho stems from her studies comparing the expression of genes in young and old brains.

Lees verder


Transporters may help delay diabetes-related retinal damage

Two transporters that deliver alternative energy sources to the eye may help delay retinal damage that can occur in diabetes, researchers say.

Lees verder


Deficient regulators in the immune system responsible for type 1 diabetes

The reduction in the regulating capacity of some regulators of the immune system (called CD4+Treg cells,) seems to play a critical role in the onset of type 1 diabetes, as demonstrated in the latest study by Dr. Ciriaco Piccirillo, a researcher in the department of microbiology and immunology at the Research Institute of the McGill University Health Center and the principal investigator for this project. This study was published this month in the journal Diabetes.

Lees verder


Environmental pollution and diabetes may be linked

Cambridge scientists are advocating additional research into the little understood links between environmental pollution and type 2 diabetes.

Lees verder


Chemical Causes of Diabetes - Overeating Is Not the Only Problem

Medical science has discovered how sensitive the insulin receptor sites are to chemical poisoning. Metals such as cadmium, mercury, arsenic, lead, fluoride and possibly aluminum may play a role in the actual destruction of beta cells through stimulating an auto-immune reaction to them after they have bonded to these cells in the pancreas. It is because mercury and lead attach themselves at highly vulnerable junctures of proteins that they find their great capacity to provoke morphological changes in the body. Changes in pancreatic function are among the pathogenetic mechanisms observable during lead intoxication.

Lees verder


New study in the journal Sleep finds that sleep duration raises the risk for diabetes

The most common factors believed to contribute to diabetes are a decreased amount of physical activity and access to highly palatable processed foods. However, there is growing evidence that another aspect of our modern lifestyle, short sleep duration, is also contributing toward the "diabetes epidemic."

Lees verder


Diet Key to Diabetes Risk

Packing on the pounds by drinking too many sugary drinks and not eating enough fruits and veggies appears to be associated with increased risk for type 2 diabetes, while a low-fat diet doesn't alter your risk of developing the blood sugar disease.

Lees verder


Compound that helps rice grow reduces nerve, vascular damage from diabetes

Researchers have found that a compound that helps rice seed grow, springs back into action when brown rice is placed in water overnight before cooking, significantly reducing the nerve and vascular damage that often result from diabetes.

Lees verder


Study links soft drinks and fruit drinks with risk for diabetes in African-American women

Researchers from Boston University's Slone Epidemiology Center have found that regular consumption of sugar-sweetened soft drinks and fruit drinks is associated with an increased risk for type 2 diabetes in African-American women. These findings appear in the July 28 issue of Archives of Internal Medicine.

Lees verder


Diabetes Drug Avandia May Speed Osteoporosis

The popular diabetes drug may increase bone thinning, a discovery that could help explain why diabetics can have an increased risk of fractures.

Lees verder


Women with gestational diabetes at risk of type 2 diabetes

Women with gestational diabetes are at greater risk of developing type 2 diabetes, with almost 20 percent of women developing the condition within 9 years of pregnancy, found a large, population-based study of 659,000 women published in CMAJ.

Lees verder


Utah Diabetes Center Studying Whether Omega-3 Fatty Acid Can Prevent Type 1 Diabetes in Newborn Babies

The Utah Diabetes Center at University Health Care is screening pregnant women in their third trimester and infants up to 5 months old for a study testing whether an omega-3 fatty acid found in some foods can prevent Type 1 diabetes. The Utah Diabetes Center is one of nine centers nationwide participating in the Nutritional Intervention to Prevent Type 1 Diabetes Pilot Trial, or NIP for short. The goal is to intervene in the disease process before it begins in those babies most likely to acquire Type 1 diabetes later in life. Babies in utero and up to 5 months old whose mother, father, brother, sister, half-sister or half-brother has Type 1 diabetes are eligible for the study. Screening consists of a simple blood test. Babies who qualify will receive free testing and medical monitoring by diabetes researchers.

Lees verder


Carb consumption presents potential link to diabetes risk

Researchers urge students to begin watching diet and weight now, following recent findings that suggest intake of foods with a high glycemic index may increase the risk of Type 2 diabetes.

Lees verder


Starches raise diabetes risk

Starchy foods such as white rice and bread raise the likelihood of diabetes for both black and Chinese women, but adding some whole-grain foods may reverse the risk, researchers reported.

Lees verder


Prevalence of Self-Reported Diabetes and Exposure to Organochlorine Pesticides

This study suggests that higher serum levels of certain organochlorine pesticides may be associated with increased prevalence of diabetes. Additional studies with more extensive clinical assessment are needed to confirm this association.

Lees verder


Diabetes Increases Colorectal Cancer Risk for Women

Study Finds Diabetic Women Have 50 Percent Higher Risk of Colon, Rectum Cancer

Lees verder


Diabetes makes it hard for blood vessels to relax

One way diabetes is bad for your blood vessels is by creating too much competition for an amino acid that helps blood vessels relax, researchers say.

Lees verder


Smoking strongly linked to higher risk for Type 2 diabetes, study finds

Smokers appear to have a significantly higher risk of developing Type 2 diabetes compared to non-smokers - and that risk increases the more one lights up, an analysis of numerous international studies suggests. In a review of 25 studies that pooled data from 1.2 million subjects from around the world, Canadian and Swiss researchers found that on average, tobacco users have a 44 per cent higher chance of developing the metabolic condition, which can lead to such complications as heart disease and kidney failure.

Lees verder


Girls with big breasts are more prone to diabetes

Girls with big breasts have a 68 percent higher chance of developing diabetes by middle age than their small-breasted counterparts, according to a new study by Canadian scientists.

Lees verder


Researcher Admits Leaking Diabetes Study

A Texas doctor leaked confidential research to the makers of the popular diabetes drug Avandia weeks before a study was published tying the drug to higher heart risks, the scientific journal Nature reported Wednesday. Dr. Steven Haffner, of the University of Texas Health Science Center at San Antonio, broke confidentiality rules for medical journal peer reviewers when he gave the Avandia study to GlaxoSmithKline PLC 17 days before it was published last May in the New England Journal of Medicine, the Nature report says.

Lees verder


Cancer and Arthritis Therapy May Be Promising Treatment for Diabetes

An antibody used to treat certain cancers and rheumatoid arthritis appears to greatly delay type 1 diabetes in mice, Yale School of Medicine researchers report in the Journal of Clinical Investigation. “Even better, the beneficial effects of the antibody continue to be observed long after the antibody is no longer administered,” the researchers said.

Lees verder


Pesticide exposure and self-reported gestational diabetes mellitus in the Agricultural Health Study

Women who reported mixing and applying agricultural pesticides during early pregnancy have a two times higher risk of developing gestational diabetes during the pregnancy. The strong association between first trimester pesticide exposure and gestational diabetes mellitus suggests that pesticide exposures may affect glucose metabolism and insulin resistance.

Lees verder


Researchers report periodontal disease independently predicts new onset diabetes

Periodontal disease may be an independent predictor of incident type 2 diabetes, according to a study by researchers at Columbia University Mailman School of Public Health. While diabetes has long been believed to be a risk factor for periodontal infections, this is the first study exploring whether the reverse might also be true, that is, if periodontal infections can contribute to the development of diabetes.

Lees verder


Impaired fat-burning gene worsens diabetes

Researchers at Karolinska Institutet have in collaboration with researchers from Finland, China, Japan and the US discovered new cellular mechanisms that lead to in insulin resistance in people with diabetes. The results are published in the scientific journal Cell. Type 2-diabetes is a chronic disease resulting from a reduction in insulin-production from the pancreas or an inability of other tissues in the body to respond adequately to the produced insulin, so called insulin resistance. This leads to increased blood sugar, which in turn leads to a worsening of the insulin resistance, increasing the risk of developing many serious diabetes-associated complications.

Lees verder


Potassium loss from blood pressure drugs may explain higher risk of adult diabetes

Johns Hopkins researchers have discovered that a drop in blood potassium levels caused by diuretics commonly prescribed for high blood pressure could be the reason why people on those drugs are at risk for developing type 2 diabetes. The drugs helpfully accelerate loss of fluids, but also deplete important chemicals, including potassium, so that those who take them are generally advised to eat bananas and other potassium-rich foods to counteract the effect.

Lees verder


How safe is fructose for persons with or without diabetes?

Fructose causes metabolic syndrome because of its unique metabolism that results in intracellular ATP depletion, uric acid generation, endothelial dysfunction, oxidative stress, and lipogenesis. An understanding of the mechanisms clarifies the variability of responses reported in the literature. Rodent studies are often criticized, because they typically use large supraphysiological doses (60%). However, rodents are resistant to fructose because they synthesize vitamin C, have low uric acid concentrations, and have good endothelial function. If uric acid concentrations are raised or if low doses are prolonged , then insulin resistance is readily induced. The variability in human studies can also be explained by a clarification of fructose metabolism. For example, fructose uniquely up-regulates its own transporter (Glut5) and metabolism (fructokinase) and, thereby, the more fructose one eats, the more sensitive one becomes to its effects. This is a potential explanation for the fact that obese persons appear to be more sensitive to the lipogenic effects of acute fructose ingestion than are nonobese persons.

Lees verder


Vitamin K linked to insulin resistance in older men

A Tufts University study of 355 non-diabetic elderly men and women found men who took a vitamin K supplement had less progression of insulin resistance over a period of three years compared to men not receiving vitamin K. Vitamin K did not appear to protect supplemented women from age-related increases in insulin resistance.

Lees verder


MU Researcher Develops Screening Tool to Identify Patients with Prediabetes

A third of Americans with diabetes do not know that they have it, and many more who have prediabetic conditions are unaware that they are at risk. A University of Missouri researcher has created a clinical tool to identify those at highest risk for having undetected hyperglycemia, impaired fasting glucose (IFG) and undiagnosed diabetes. If these conditions are identified early, patients may benefit from preventative strategies that can minimize progression to diabetes, other diseases and mortality. "Diabetic risk factors are not equal and assessing a combination of risk factors can be confusing," said Richelle J. Koopman, assistant professor of family and community medicine in the MU School of Medicine. "A tool that weighs the relative contributions of multiple risk factors and creates an overall risk score will help clinicians decide which patients to screen for diabetes. The tool we have developed is easy to use and the screening can be done with pencil and paper. Patients can do it at a health fair or a physician’s office."The Tool to Assess Likelihood of Fasting Glucose Impairment (TAG-IT) is designed to use factors that are self-reported or easily measured. The six factors include: age, sex, BMI, family history resting heart rate and measured high blood pressure.

Lees verder


Nuts may lower diabetes risk in pakistani women

The researchers found that consuming a one-ounce (28.3 gram) serving of nuts five or more times a week resulted in a 27 percent lower risk of developing diabetes compared to those in the study who rarely or never ate nuts. Women who ate between 1 ounce and 4 ounces of nuts a week had a 16 percent lower risk, even when they had other diabetes risk factors.

Lees verder


Nuts may lower diabetes risk in pakistani women

The researchers found that consuming a one-ounce (28.3 gram) serving of nuts five or more times a week resulted in a 27 percent lower risk of developing diabetes compared to those in the study who rarely or never ate nuts. Women who ate between 1 ounce and 4 ounces of nuts a week had a 16 percent lower risk, even when they had other diabetes risk factors.

Lees verder


Type 1 diabetes triggered by 'lazy' regulatory T-cells - McGill researchers

A research team led by Dr. Ciriaco A. Piccirillo of McGill University's Department of Microbiology and Immunology has discovered that in some individuals, the specialized immunoregulatory T-cells that regulate the body's autoimmune reactions may lose their effectiveness and become "lazy" over time, leading to the onset of type 1 diabetes. The study was published in the January 2008 edition of the journal Diabetes.

Lees verder


diabetes 1
Science's breakthrough of the year - Cellular reprogramming

In its annual list of the year's top ten scientific breakthroughs, the journal Science has given top honors to research that produced "made-to-order" cell lines by reprogramming cells from ill patients. These cell lines, and the techniques for producing them, offer long-sought tools for understanding -- and hopefully someday curing -- difficult-to-study diseases such as Parkinson's disease and type 1 diabetes.

Lees verder


Overweight Siblings of Children With Type 2 Diabetes Likely to Have Abnormal Blood Sugar Levels

Overweight siblings of children with type 2 diabetes are four times more likely to have abnormal glucose levels compared to other overweight children. Because abnormal glucose levels may indicate risk for diabetes or diabetes itself, these children could benefit from screening tests and diabetes prevention education.

Lees verder


Liver Protein Associated with Type 2 Diabetes in Older Adults

The presence of a protein expressed by the liver which inhibits insulin action may identify individuals more likely to develop type 2 diabetes, according to a new study led by a researcher from the University of California, San Diego School of Medicine, to be published July 9 in the Journal of the American Medical Association (JAMA.) Researchers led by Joachim H. Ix, M.D., M.A.S., assistant professor in the Division of Nephrology and Hypertension and the Division of Preventive Medicine at UC San Diego and at the San Diego Veterans Affairs Healthcare System, found that higher serum levels of a protein called fetuin-A, produced by liver cells, was associated with type 2 diabetes in humans, independent of other risk factors.

Lees verder


Broccoli may undo diabetes damage

Eating broccoli could reverse the damage caused by diabetes to heart blood vessels, research suggests.

Lees verder


Losing weight soon after type 2 diabetes diagnosis doubles positive outcomes

A four-year study at Kaiser Permanente's Center for Health Research looked at 2,574 adults and found that people who lost weight in the 18 months after a type 2 diabetes diagnosis were up to twice as likely to have better control of their blood pressure and blood sugar, and were more likely to maintain that control even if they later regained their weight. The study will appear August 12 in Diabetes Care.

Lees verder


Levels of C-reactive protein in the blood do not cause diabetes

In a new study published today in PLoS Medicine, Eric Brunner from the Royal Free and University College London Medical School, London, and colleagues, examine the association between levels of C-reactive protein, a marker for inflammation in the blood, and the risk of type 2 diabetes.

Lees verder


 

 

 


View My Stats