Nieuws depressie


balk2.jpg (42734 bytes)


Depressie moeder kan IQ kind negatief beÔnvloeden

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen in de VS krijgt een depressie volgens de Centers for Disease Control and Prvention. Dit kan echter ook gevolgen hebben voor hun kinderen, volgens een rapport van de University of California San Diego School of Medicine. De bevinding was dat een depressie bij de moeder de cognitieve ontwikkeling van het kind tot aan het zestiende levensjaar nadelig kan beÔnvloeden.

Lees verder


Heeft kniepijn te maken met depressie?

In de Verenigde Staten heeft ongeveer 13 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen van 60 jaar of ouder kniepijn als gevolg van artrose (AT). Artrose treedt op wanneer een gewricht ontstoken geraakt, meestal omdat het beschermende kraakbeen en andere weefsels die gewrichten als de knie ondersteunen, beschadigd graken. Kniepijn bij AT kan het moeilijker maken om voor jezelf te zorgen, wat de kwaliteit van leven kan schaden. Dit kan op zijn beurt weer tot een depressie leiden.

Lees verder


Depressie gekoppeld aan lager arginineniveau

Mensen die lijden aan een ernstige depressieve stoornis, MDD (major depressive disorder), hebben verlaagde arginineniveaus, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of Eastern Finland. Arginine is een aminozuur dat het lichaam nodig heeft om onder andere stikstofoxide te produceren. Stikstofoxide is vervolgens nodig in het zenuwstelsel en het immuunsysteem en het speelt ook een rol in de vasculaire regulering.

Lees verder


Telefoon en tablet kunnen depressie en zelfmoordgedrag bij tieners opwekken

Volgens een nieuwe studie van Jean Twenge Verhoogde, hoogleraar psychologie aan de San Diego State University, kan tijd besteed voor schermen - in de vorm van computers, mobiele telefoons en tablets - mogelijk bijgedragen aan een toename van symptomen van depressie en zelfmoordgerelateerd gedrag en gedachten bij Amerikaanse jongeren, vooral meisjes. De bevindingen wijzen op de noodzaak voor ouders om te controleren hoeveel tijd hun kinderen doorbrengen voor media schermen.

Lees verder


Depressie van verpleegkundigen met hoge waarschijnlijkheid de oorzaak van medische fouten

Uit de studie bleek dat meer dan de helft van de verpleegkundigen die deelnamen aan een nationaal onderzoek, lijden aan suboptimale fysieke en mentale gezondheid. Verpleegkundigen in slechte gezondheid hadden 26 tot 71 procent meer kans op het maken van medische fouten dan hun gezonde collega's. Depressie kwam naar voor als een belangrijk probleem bij de 1.790 Amerikaanse verpleegkundigen die op de enquÍte reageerden en werd bestempeld als de belangrijkste oorzaak van medische fouten.

Lees verder


Magic mushrooms zouden hersenen depressieve patiŽnten kunnen resetten

PatiŽnten die psilocybine nemen als middel tegen depressie vertonen weken na behandeling verminderde symptomen volgend op een ďresetĒ van hun hersenactiviteit. De bevindingen komen van een studie waarin onderzoekers van het Imperial College Londen psilocybine--de psychoactieve verbinding die van nature in magic mushrooms voorkomt-- gebruikten om een klein aantal patiŽnten met depressie, bij wie een conventionele behandeling had gefaald, te behandelen.

Lees verder


Lichttherapie in de middag helpt patiŽnten met bipolaire depressie

Een recente studie vond dat dagelijkse blootstelling aan helder wit licht op de middag de symptomen van depressie aanzienlijk verminderde en de functionaliteit verhoogde bij mensen met een bipolaire stoornis. Vorige studies vonden dat heldere lichttherapie in de ochtend de symptomen van depressie verminderde bij patiŽnten met Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD.). Maar patiŽnten met een bipolaire stoornis kunnen bijwerkingen hebben zoals mania of gemengde symptomen van dit soort depressiebehandeling.

Lees verder


Studie ziet link tussen ontstoken hersenen en suÔcidale gedachten bij depressie

De hersenen van patiŽnten met een ernstige depressieve stoornis bevatten een verhoogd niveau van een activeringsmarker in de microglia, wat volgens een nieuw onderzoek in Biological Psychiatry een teken van ontsteking is. In deze studie van de University of Manchester zagen dr. Peter Talbot en zijn collegaís de toegenomen ontstekingsmarker vooral in patiŽnten met ernstige depressieve stoornissen en suÔcidale gedachten. Dit wijst erop dat inflammatie een rol speelt bij suÔcideneigingen en niet zozeer van belang is voor een diagnose van een depressie op zichzelf.

Lees verder


Hoe het met een groep naar muziek luisteren depressie beÔnvloedt

Het luisteren naar muziek met anderen heeft vele sociale voordelen, waaronder het creŽren en verstevigen van intermenselijk contact. Al eerder is aangetoond dat het groepsgewijs genieten van muziek invloed heeft op sociale relaties, en dat het op de maat synchroniseren met andere groepsleden van invloed is op het menselijk gedrag, zowel binnen als buiten de groep.

Lees verder


Slapeloosheid als belangrijke factor van depressie

Depressies: je hoort het steeds vaker om je heen. Het dreigt bijna een epidemie te vormen. Maar hoe ontstaat zoín depressie? Volgens wetenschappelijk onderzoeker Eus van Someren is slapeloosheid de grootste risicofactor.

Lees verder


Diepe hersenstimulatie geeft langdurige verlichting bij ernstige depressies

Een behandeling met diepe hersenstimulatie (DBS; Deep Brain Stimulation) kan duurzaam verlichting brengen bij patiŽnten die lijden aan ernstige vormen van depressie en die hiervoor al enige jaren zonder succes behandeld zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat de symptomen volledig verdwijnen. Deze bevinding komt uit de eerste langetermijnstudie naar deze therapievorm, uitgevoerd door het Medisch Centrum van de universiteit van Freiburg.

Lees verder


Verband tussen depressie onder studenten en gebruik van de e-sigaret

Een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Texas Health Science Center in Houston (UTHealth), gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research, heeft een verband gevonden tussen depressie en de start van het gebruik van de e-sigaret onder studenten.

Lees verder


Amerikaans onderzoek zegt dat honderden piloten met depressie rondlopen


De depressie sessies | Official Trailer

De depressie sessies laat je kennismaken met 22 artsen, natuurartsen, voedingsdeskundigen en holistische psychiaters die je vertellen over de nieuwste informatie op dit gebied en vertellen over medicijnvrije oplossingen voor het overwinnen van depressies en angststoornissen.

Link


Calcium golven in de hersenen verlichten depressief gedrag bij muizen

Onderzoekers van het ĎRIKEN Brain Science Instituteí in Japan hebben bij testen op muizen ontdekt dat de voordelen van het stimuleren van de hersenen met gelijkstroom komen van de effecten op de astrocyten - niet neuronen.

Lees verder


Ontstekingsmarkers zouden depressiebehandelingen kunnen begeleiden

Psychiaters die depressie onderzoeken werden in de afgelopen jaren geconfronteerd met berichten over een snelle, succesvolle behandeling met geneesmiddelen zoals ketamine, dat interferereert met het in de hersenen aanwezig chemisch glutamaat. Nieuw onderzoek van de Emory University School of Medicine is het verstrekken van tips over welke vormen van depressie het best reageren op medicijnen die glutamaat beÔnvloeden.

Lees verder


Ontstekingen houden verband met verzwakte circuits bij depressie

Ongeveer een derde van de mensen met een depressie hebben een hoge graad van ontstekingsmarkers in hun bloed. Uit nieuw onderzoek blijkt dat aanhoudende ontstekingen op de hersenen samengaan met hardnekkige symptomen van depressie, bijvoorbeeld anhedonie, het onvermogen plezier te ervaren.

Lees verder


Lancering Luminette(tm): 's werelds eerste lichttherapie bril

Het begin van herfst en winter is voor miljoenen mensen een moeilijke periode. De verandering van seizoen brengt vaak een verandering in hun lichamelijke en geestelijke gezondheid met zich mee, vanwege het kleinere aantal uren zonlicht.

Lees verder


Het consumeren van sterk geraffineerde koolhydraten verhoogd het risico op een depressie

Een dieet hoog in geraffineerde koolhydraten kan leiden tot een verhoogd risico op een beginnende depressie bij postmenopauzale vrouwen, dit volgens een onderzoek die is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Lees verder


Depressieve vrouwen hebben een overactief glutamaat receptor-gen

Universiteit van Illinois in Chicago : vele genen die de activiteit van een neurotransmitter in de hersenen reguleren zijn overvloedig aanwezig in hersenweefsel van depressieve vrouwen. Dit kan een onderliggende oorzaak zijn van het vaker voorkomen van zelfmoord onder vrouwen, volgens onderzoek aan de University of Illinois in Chicago.

Lees verder


Mannen met een 'lage testosteron' hebben meer af te rekenen met depressie

Onderzoekers van de George Washington University (GW), onder leiding van Michael S. Irwig, MD, vonden dat mannen doorverwezen voor tertiaire zorg i.v.m. met laag testosterongehalte veel grotere kans hadden op depressie en depressieve symptomen dan anderen.

Lees verder


Zware depressie laat sporen na op metabool niveau

Volgens nieuw bewijs, gemeld in de Cell Press Jounal Current Biology van 23 april j.l., zet een zware depressie een onverwachte metabole handtekening. Deze observaties bij mensen en muizen verschaffen een nieuwe inzicht in de aard van een depressie. Ze kunnen ook zorgen voor nieuwe manieren om de geestelijke gezondheid op moleculair niveau te meten en bewaken.

Lees verder


Rozenwortel veelbelovende behandelingsoptie bij depressies

Een studie van een Amerikaans onderzoeksteam toont aan dat Rhodiola rosea (R. rosea), ook wel rozenwortel, rozenkruid of wonderwortel genoemd, een potentieel veelbelovende behandelingsoptie is bij depressies. Deze studie is de eerste vergelijkende, gerandomiseerde, dubbelblind uitgevoerde, placebo gecontroleerde, teststudie bij patiŽnten met een lichte tot matige depressieve stoornis, van een oraal ingenomen R.rosea extract ten opzichte van het conventionele antidepressivum sertraline.

Lees verder


Hersenmarkering geeft depressie en angstaanvallen jaren later aan

Een auto-ongeluk, het verlies van een dierbare en financiŽle problemen zijn slechts een paar van de vele stressoren kunnen we tegenkomen in ons leven. Sommigen stappen er overheen, terwijl anderen verder gaan met angst of depressie te ontwikkelen. Hoe goed gaan we om met de onvermijdelijke dieptepunten van het leven? De aanwijzing voor dit antwoord, wordt volgens een nieuwe Duke University studie, gevonden in de amandelvormige structuur diep in onze hersenen: de amygdala.

Lees verder


Mindfulness technieken kunnen helpen zwangere vrouwen helpen bij het voorkomen van een depressie

Zwangere vrouwen met een geschiedenis van depressie lopen een hoog risico op een nieuwe depressie in de maanden voor en na de geboorte van hun baby. Een nieuwe studie onder leiding van de Universiteit van Colorado in Boulder vond dat het beoefenen van mindfulness technieken - zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga - kan helpen bij de bescherming van deze vrouwen tegen herhaling.

Lees verder


Muziektherapie vermindert depressie bij kinderen en pubers

Onderzoekers van de Queenís Universiteit in Belfast hebben ontdekt dat muziek therapie depressie vermindert bij kinderen en pubers met gedrags- en emotionele problemen. In de grootste studie ooit in zijn soort, waarin de onderzoekers samen werkten met de Northern Ireland Music Therapy Trust, bleek dat kinderen die muziek therapie ondergingen een aanzienlijke verbetering hadden in hun gevoel van eigenwaarde en een aanzienlijk verlaging van depressies in vergelijking met degenen die behandeld werden zonder muziektherapie.

Lees verder


Het eten van vijf stuks (groente en fruit) per dag kan neerslachtigheid voorkomen

Het eten van groenten en fruit is zowel goed voor je psychisch als je fysieke gezondheid, stelt een nieuw onderzoek. Het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Warwick Medical School's met behulp van gegevens van de Health Survey voor Engeland, en gepubliceerd door BMJ Open, gericht op het psychisch welzijn, heeft bevonden dat hoog en laag psychisch welzijn consequent werd geassocieerd met de consumptie van groente en fruit door een individu.
33,5% van de respondenten met een hoog psychisch welzijn aten vijf of meer porties fruit en groenten per dag, in vergelijking met slechts 6,8%, die minder dan een portie aten.

Lees verder


Video - Zwangerschapdepressie - de rol van ontstekingen
 

10-15% of women experience mood disorders during and after pregnancy and 1 in 4 women will begin pregnancy on psychiatric medications. Despite accumulating data around antidepressant treatment during this time, many women express preferences for alternative treatment but are limited by a "meds vs no meds" binary model of care. When depression is viewed as an endpoint of multiple different modifiable lifestyle contributors, changes in environment, stress management, diet, and behavior can result in alleviation of symptoms and more optimal health for mother and baby. Inflammatory models of depression and postpartum depression and anxiety will be explored. Evidence-based non-medication treatments are available including SAMe, B vitamins (methyl-folate, B12), vitamin D, Omega fatty acids, cranial stimulation, probiotics, and mindfulness interventions.


Breinnetwerken 'hyper-connected' bij jonge volwassenen die een depressie hadden

Een depressie kan beter worden voorspeld en begrepen nu dat onderzoekers aan de Universiteit van Illinois in Chicago ontdekten dat jonge volwassenen die een depressie hebben gehad hyper verbonden emotionele en cognitieve verbindingen hebben in de hersenen. UIC Onderzoekers gebruikten functionele magnetische resonantiebeeldvorming om de connectiviteit van de hersenen van jongvolwassenen in de leeftijd tussen 18 en 23 te onderzoeken, terwijl ze in een toestand van rust waren. Dertig van hen hadden eerder een depressie doorgemaakt en 23 gezondheidscontroles werden opgenomen in de studie die online is gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Lees verder


Kunnen we de "blues" bestrijden met groenten?

Waarom vermindert frequente consumptie van groenten iemands kansen op het krijgen van een depressie met meer dan de helft ? En "frequent" betekent het eten van groenten niet 3 of meer keer per dag maar slechts 3 of meer keer per week. Een studie uit 2012 vond dat het elimineren van dierlijke producten de stemming verbeterde binnen de twee weken. De onderzoekers verdenken arachidonzuur, voornamelijk gevonden in kip en eieren, van een negatieve invloed te kunnen hebben op de geestelijke gezondheid via een cascade van ontstekingen in de hersenen.

Link


Studies vinden nieuwe verbanden tussen slaapduur en depressie

Een genetische studie van volwassen tweelingen en een op gemeenschap gebaseerde studie van adolescenten rapporteerden beiden nieuwe verbanden tussen slaapduur en depressiviteit. De studies werden gepubliceerd in het 1 februari nummer van het tijdschrift 'Sleep'.

Link


Een genetische link tussen epilepsie en migraine

Nieuw onderzoek toont een gedeelde genetische gevoeligheid aan voor epilepsie en migraine. Bevindingen gepubliceerd in Epilepsia, een tijdschrift van de Internationale Liga tegen Epilepsie (ILAE), geven aan dat het hebben van een sterke familie geschiedenis van epilepsie, de kans op het hebben van migraine met aura (MA) verhoogt.

Lees verder


Verhoogde niveaus van C-reactief proteÔne lijken verband te houden met psychologische problemen en depressie

CHICAGO - Verhoogde niveaus van C-reactief proteÔne, wat duidt op een ontsteking, lijkt te worden geassocieerd met een verhoogd risico op psychische klachten en depressie onder volwassenen in Denemarken, volgens een online gepubliceerd rapport door de Archieven van Algemene Psychiatrie, een JAMA Netwerk publicatie. Depressie is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en eerdere studies suggereren dat laagwaardige systemische ontsteking kan bijdragen aan de ontwikkeling van depressie. C-reactief proteÔne (CRP) is een veel gebruikte indicator voor ontstekingen. Een ontstekingsziekte wordt vermoed wanneer CRP waarden meer zijn dan 10 mg / L. Voor onderzoekers is het onduidelijk of en in welke mate verhoogd CRP niveaus duiden op psychische klachten en depressie bij de algemene bevolking, volgens de achtergrond van de studie. Marie Kim Wium-Andersen van het Herlev ziekenhuis en het Kopenhagen Universiteit ziekenhuis, Denemarken en haar collega's onderzochten of verhoogde plasmaspiegels van CRP duiden op angst en depressie. Onderzoekers analyseerden CRP niveaus met behulp van gegevens uit twee algemene bevolkingsstudies in Kopenhagen, waar 73.131 mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 100 jaar zijn onderzocht.

Lees verder


Onderzoekers induceren d.m.v. licht "relieve" depressie symptomen bij muizen

Degenen die lijden aan depressie, het dubbele onvermogen om te genieten van de dingen en zichzelf fysiek te motiveren - om uitdagingen aan te gaan, of zelfs in de ochtend uit bed te komen - zijn reeds decennia onderzocht, het is nochtans altijd mysterieus gebleven waarom deze zeer verschillende soorten van symptomen samen verschijnen en ook samen verdwijnen wanneer depressie met succes is behandeld. Men vermoedde dat de stof dopamine in de hersenen een belangrijke speler zou kunnen zijn in de ziekte. En toch, in de lange geschiedenis van de studie van depressie is niemand in staat geweest om duidelijk deze sleutelbegrippen met elkaar te verbinden. Onderzoekers aan de Stanford University hebben met succes bij muizen depressie-achtige gebreken opgewekt en genezen op gebied van zowel plezier als motivatie door het beÔnvloeden van slechts een deel van de hersenen nl. het ventrale tegmentum. Het is de eerste keer dat welbepaalde typen van neuronen binnen een bepaald hersengebied direct in verband worden gebracht met de controle van talloze symptomen van depressieve ziekte.

Lees verder


Te veel risicos bij gebruik SSRI antidepressiva tijdens zwangerschap

Antidepressiva mogen alleen met grote voorzichtigheid worden voorgeschreven

BOSTON - Een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte, neonatale gezondheid complicaties en eventuele neuro-afwijkingen op langere termijn met inbegrip van autisme, suggereren dat een bepaalde categorie van antidepressiva, bekend als selectieve serotonine heropname remmers (SSRIís), alleen met grote voorzichtigheid voorgeschreven mogen worden. Bovendien moeten vrouwen met een depressie die zwanger proberen te raken volledige begeleiding krijgen, dit volgens onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center, Tufts Medical Center en MetroWest Medical Center.

ďDepressiviteit en onvruchtbaarheid zijn twee ingewikkelde complicaties die vaker wel dan niet hand in hand gaan. En er zijn geen definitieve richtlijnen voor een behandeling,Ē zegt hoofdauteur Alice Domar, Ph.D, Obstetrics and Gynecology, Beth Israel Deaconess Medical Center en Executive Director van het Domar Center for Mind/Body Health van Boston IVF. ďWe hopen op een bruikbare analyse van de beschikbare gegevens om goede informatie te geven aan vrouwen en zorgaanbieders zodat ze betere beslissingen kunnen nemen.Ē

Lees verder


Iedereen aan de anti-depressiva - de handel in mentale klachten

Stap uit de pharmaceutische matrix, lees eens het boekje over magnesium van succesboeken.nl en verdiep je in de werking van omega 3 vetzuren.

Link


Magnetische hersenstimulatie behandelt depressie onafhankelijk
van het slaap effect 

Terwijl krachtige magnetische stimulatie van de frontale kwab van de hersenen symptomen van depressie verlichten kan, degenen die de behandeling ontvangen ondervinden geen gevolgen voor de slaap of hebben last van opwinding, wat vaak gezien wordt in een verslag over Antidepressie medicijnen, zeggen onderzoekers. "Het slapen gaat beter naarmate hun depressie verbetert, maar de behandeling veroorzaakt zelf geen sedatie of slapeloosheid." zei Dr. Peter B. Rosenquist, Vice-voorzitter van de afdeling Psychiatrie en gezondheidsgedrag op de Medical College of Georgia GeorgiŽ Health Sciences Universiteit.

Lees verder


Slecht eten kan ons depressief maken

Onderzoekers van de universiteiten van Navarra en Las Palmas de Gran Canaria hebben aangetoond dat de inname van transvetten en verzadigde vetten het risico verhogen van het krijgen van een depressie en dat, daartegenover, olijfolie beschermt tegen deze mentale ziekte. Zij hebben dit bevestigd na een zes jarige bestudering van 12059 SUN-project vrijwilligers; de vrijwilligers hadden hun dieet, levensstijl en kwalen geanalyseerd aan het begin, tijdens en aan het eind van het project. Op deze manier bevestigden de onderzoekers dat, ondanks het feit dat aan het begin van de studie geen van de vrijwilligers last had van een depressie, aan het eind van de studie er 657 nieuwe gevallen waren ontdekt. Van al deze gevallen bleek dat deelnemers met een verhoogde transvetten consumptie (vetten aanwezig in kunstmatige vorm in industrieel geproduceerd gebak en fast food en van nature aanwezig in bepaalde volle melk producten) “onderhevig waren aan 48% toename van het risico om een depressie te krijgen in vergelijking met deelnemers die niet deze vetten tot zich namen,“ bevestigd Almudena SŠnchez-Villegas, Associate Professor of Preventive Medicine van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, de eerste schrijver van het artikel.

Lees verder

Lia Keizer


Gen dat depressie veroorzaakt ontdekt

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat een belangrijke rol lijkt te spelen bij het ontstaan van een depressie.

Lees verder


Tips tegen winterdepressie

Zodra in oktober de temperatuur omlaag gaat en de dagen korter worden krijgen veel mensen te maken met klachten, zoals neerslachtigheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een gebrek aan energie.

Lees verder

Gr. Annemarieke


Depressieve hersenen wapenen zichzelf tegen negatieve prikkels

Mensen die lijden aan een depressie ontwikkelen een soort afweermechanisme in hun hersenen, dat de aandacht voor negatieve prikkels onderbreekt en ongecontroleerde emotionele reacties helpt vermijden.

Lees verder


Reaktie lezer : mbt nieuwe studie naar manische depressiviteit

Ik juich grondig onderzoek toe maar ik twijfel bij voorbaat toch een beetje aan de methode die gebruikt wordt want er is al zoveel onderzoek gedaan naar deze "ziekte", en allerlei ziektekosten verhogende medische behandelingen zijn al bij zoveel patiŽnten uitgevoerd met weinig resultaat of zelfs een verslechtering. Kijk eens in ziekenhuizen (te gek voor woorden), daar worden mensen met geestelijke problemen behandeld door toediening van antidepressiva alsof de chemie een oplossing is van geestelijk ongemak, of elektroshock "therapie" waardoor hersencellen worden vernietigd en in het ergste geval hersenoperatie.

Het lijkt erop dat de reguliere geneeskunde totaal is verdwaald. Helaas komen al die dwalingen voor rekening van de ziektekostenverzekering en de belastingbetaler. De mensen worden bewust of onbewust dom gelaten waardoor die geestelijke afwijkingen zich steeds verder kunnen gaan ontwikkelen. Gelukkig zijn er in de alternatieve sfeer allerlei mogelijkheden om mensen met depressiviteit te behandelen. In het algemeen moet ik helaas ook stellen dat ook de mentaliteit van de huidige samenleving dit soort geestelijke problemen toelaat. Helaas raakt de mens in het algemeen steeds meer uit communicatie met de ander terwijl we toch op de wereld zijn om elkaar te helpen, nietwaar?

Dit wordt nog aangewakkerd door de samenleving te gaan mengen met anderstaligen. Ik gun een ieder een goed bestaan maar het heeft zo zijn nadelen. Ik heb bijvoorbeeld een Koreaanse buurman, heel aardig maar ik kan er niets mee want hij spreekt geen Nederlands of Engels. Mijn advies: lees een boek over het verwerken van verliezen of het verbeteren van geestelijke gezondheid dan krijg je meer kennis van zaken en dan hoeft het in de meeste gevallen niet zover te komen dat iemand manisch depressief wordt.

Peter Hamel


Waarom is fluoxetine (Prozac) van Lilly anders dan de anderen?

Is healthcare even eerlijk als de zieken eerlijk ziek zijn? Is Hippocrates de garantie dat artsen niet iatrogeen en chemisch nieuwe ziekten doen ontstaan? En toch is fluoxetine van Lilly, anders dan de fluoxetine van de generieken.

Link

Fernand Haesbrouck


Ren je minder rot

Stevig wandelen blijkt heilzamer dan een antidepressivum. David Serban-Schreiber is psychiater en schrijver van het boek Uw Brein als Medicijn. Bekend van zijn visie Visolie/ omega 3 en voeding.

Link

Amber Kesseler


Blowen zorgt voor depressie

Als je voor je zeventiende begint met blowen, heb je grotere kans op depressieve klachten op latere leeftijd.

Link


Tien stappen om uit een lichte depressie te komen

Een verandering aanbrengen in je gewoonten is soms net genoeg om je te verlossen van een lichte depressie.

Link

Jan Slemmer


Garnalen worden high van Prozac in Brits kustwater

De garnalen aan de Britse kust worden high van de antidepressiva die daar in veel te hoge concentraties aanwezig zijn.

Link

Maaike


Depressie; grote kans op vitamine-D-deficiŽntie

Dagelijkse inname beter dan een enkele megadosering. Recent onderzoek associeert lage vitamine-D-waarden wederom met een verhoogde kans op depressie. De onderzoeksresultaten tonen dat ouderen met een serumwaarde lager dan 50 nmol/L een duidelijk hogere kans hebben op een depressie dan leeftijdgenoten met een waarde vanaf 50 nmol/L [1]. In 2008 gaf onderzoek in Nederland aan dat lage vitamine-D-waarden en verhoogde parathormoonwaarden geassocieerd zijn met een hogere prevalentie van depressie onder ouderen (leeftijd 65-90 jaar) [2].

Klik hier voor het vervolg van het artikel

Denise


Depressief, met of zonder serotonine

Het werkingsmechanisme van de medicatie blijft onbekend. Een 'diagnose' is pure tovenarij, het verhaal van de stoffetjes om te corrigeren is puur verzonnen.

Link

Fernand Haesbrouck


Natuurlijke remedie voor depressie / bipolaire stoornissen

Link

Niels Zonneveld


3,4 miljoen voor onderzoek naar biomarkers voor depressie

Informatie over de chemische processen die een rol spelen bij depressie wordt in het innovatieproject Brainlabs gecombineerd met hightech chemische analyse. Doel is om een bruikbaar diagnostisch instrument gebaseerd op biomarkers op de markt te brengen. De Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen, Wageningen UR en de bedrijven Lionix BV, Zebra Bioscience BV, Bohlmeijer Holding BV en Brainlabs BV gaan hiervoor een samenwerkingsverband aan voor een periode van vier jaar. Het project wordt met een bedrag van 3,4 miljoen euro gesubsidieerd door het ministerie van Economische Zaken, de provincies Gelderland en Overijssel en de betrokken partijen.

Biochemie hersenen verandert

Volgens de huidige inzichten gaan psychiatrische aandoeningen gepaard met veranderingen in de biochemie van de hersenen. Uitgangspunt van het biomarker project is dat deze veranderingen voor een deel terug te vinden zijn in bloed en urine van patiŽnten. Na uitgebreid literatuur onderzoek naar chemische verbindingen in bloed en urine die in verband zijn gebracht met depressie, zijn er in totaal 45 veelbelovende kandidaten geselecteerd.

Het idee is dat de juiste combinatie van biomarkers een depressie en het genezen ervan duidelijk kan aantonen. Het onderzoek moet leiden tot een praktisch toepasbaar meetinstrument voor zowel huisartsen als psychiaters.

Verschillende meetmethoden

Om de biomarkers in de praktijk toepasbaar te maken voor de eerste - en tweedelijns gezondheidszorg, huisartsen en specialisten zijn innovatieve technologieŽn nodig. Om die reden worden in het project Brainlabs verschillende meetmethoden ontwikkeld die toegepast kunnen worden bij de diagnostiek en behandeling van depressieve stoornissen. Zo zal er gebruik worden gemaakt van optische chips en nieuwe technieken om moleculen aan deze chips te hechten. Hierdoor wordt het mogelijk om de biomarkers
met grote specificiteit en gevoeligheid te meten. De eerste fase van het onderzoeksproject is gericht op de ontwikkeling van deze innovatieve meettechnieken. In de tweede fase van het onderzoeksproject zal de
toepasbaarheid in de praktijk worden getoetst bij patiŽnten met een depressieve stoornis, voor en na een antidepressieve interventie.

Volksziekte

Depressieve stoornissen komen zeer veel voor. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) zal depressie in 2020 zelfs volksziekte nummer 2 zijn. Op dit moment lijden circa 850.000 Nederlanders aan een vorm van depressieve stoornis. Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van verschillende interventies op biomarkers voor depressie maakt deel uit van het programma waarin de onderzoeksgroepen Biologische Psychiatrie en Moleculaire Neurobiologie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen participeren.


Grootschalig Europees onderzoek onthult genderverschillen in depressie

Uit een grootschalig internationaal en uniek onderzoek van de vakgroep Sociologie van de UGent blijkt dat Europese vrouwen zich gemiddeld dubbel zo vaak als mannen depressief voelen. BelgiŽ is een van de landen met de grootste kloof tussen mannen en vrouwen. Een vergelijking tussen landen was tot nu toe niet mogelijk bij gebrek aan uniforme onderzoeksgegevens. De sociologen van de UGent maakten voor hun onderzoek gebruik van de gegevens van de European Social Survey (ESS-3), een enquÍte die in 2006-2007 in 25 Europese landen bij ruim 46.000 personen werd afgenomen.

In zowat alle Europese landen signaleren vrouwen significant meer depressieve gevoelens dan mannen. Enige uitzonderingen zijn Ierland en Finland. In de voormalige Sovjetlanden en in Zuid-Europa, met Portugal als koploper, zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen groter dan in andere landen. Deze verschillen zijn vooral uitgesproken in bepaalde subgroepen, zoals personen zonder job, lager opgeleiden of mensen die in armoede leven. Betaald werk hebben en een goed inkomen weegt als positieve factor meer door bij mannen, terwijl vrouwen meer voordeel halen uit een opleiding. Ook het feit dat men niet met een partner samenwoont, hangt zowel bij mannen als bij vrouwen sterk samen met depressieve gevoelens. Toch leidden vooral mannen onder een echtscheiding of het verlies van hun partner, omdat dan vaak ook hun primaire vertrouwenspersoon wegvalt. Vrouwen hebben vaker (ook) vertrouwenspersonen buiten het gezin. De mate waarin deze risicofactoren samenhangen met depressie verschilt echter sterk tussen de Europese landen.
De Belgische situatie

In vergelijking met West-Europa heeft de Belgische bevolking relatief veel te kampen met depressieve gevoelens, maar dit is nog aanzienlijk lager dan in de Oost-Europese landen. BelgiŽ behoort wel tot de koplopers wat betreft het genderverschil in depressie. Enkel in Rusland, Portugal en Cyprus werd een groter verschil gevonden. Net als in de rest van Europa signaleren Belgische mannen en vrouwen meer depressieve klachten wanneer ze werkloos of langdurig ziek zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat in de meeste Europese landen de sociaal-economische positie, eerder dan familiegerelateerde factoren, het meest doorweegt op de mentale gezondheid van zowel mannen als vrouwen. Belgische mannen vormen hier, samen met Oostenrijkers en Fransen, een uitzondering: familiegerelateerde factoren leggen bij hen meer gewicht in de schaal dan hun socio-economische positie.

Belgische mannen leiden echter opmerkelijk meer aan depressie dan de gemiddelde Europese man indien ze niet samenwonen met een partner. Belgische vrouwen halen dan weer meer dan gemiddeld voordeel uit een hogere opleiding, maar signaleren ook meer depressieve klachten dan de gemiddelde Europese vrouw indien gescheiden.

De Belgische gegevens laten zien dat een farmacologische, psychiatrische of therapeutische duiding van het verschijnsel of interventie niet bijdraagt tot de verklaring en oplossing ervan. De Belgen scoren immers hoog in de vragenlijst, ondanks het feit dat de consumptie van antidepressiva en angstremmers in BelgiŽ hoog ligt.

Naast psycho-biologische oorzaken van depressie wijzen de verschillen tussen de landen er op dat ook sociale omstandigheden een belangrijke rol spelen in het verklaren van genderverschillen in depressie. Wanneer het voorkomen van depressie en de verschillen tussen mannen en vrouwen vanuit de volksgezondheid worden benaderd, moet vertrokken worden vanuit de maatschappelijke posities die mannen en vrouwen in nemen en de gevolgen voor hun welbevinden. In de meeste landen dragen vrouwen nog steeds de grootste verantwoordelijkheid over de gezinszorg, gekenmerkt door beperkte keuzevrijheid en status. Vrouwen met een betaalde job kampen vaak met overbelasting door de combinatie gezin-werk.

Daarnaast reageren mannen en vrouwen verschillend op stressvolle gebeurtenissen in hun leven, zoals het verliezen van hun job of hun partner. Interlandelijke verschillen in de organisatie van sociale voorzieningen en in de genderideologie van een land, vormen belangrijke hypotheses om de interlandelijke verschillen in depressie te verklaren.


Huisarts negeert richtlijnen bij depressies en angststoornissen

PatiŽnten met een depressie of angststoornis verkiezen praten boven pillen, terwijl de huisarts tegenwoordig juist vaker medicijnen voorschrijft.

Link

Marjan


Kan een depressie coronaire spasmen veroorzaken?

Journal of Psychotherapy and Psychosomatics

Dit is een studie gepubliceerd in het huidige nummer van psychotherapie en Psychosomatische en het verkent de relatie tussen depressie en coronaire spasmen.

Prinzmetal en collega's beschreven een syndroom dat in rust gekenmerkt wordt door angina pectoris en geassocieerd wordt met coronaire spasmen, dat wil zeggen: een tijdelijk toegenomen vasculaire tonus. Gezien het feit dat coronaire spasmen een potentieel psychologische achtergrond heeft en een minder structurele basis heeft voor zijn symptomen, hypothetiseren de auteurs dat depressie (dat bekend als een belangrijke factor die invloed uitoefend op de cardiovasculaire gezondheid) zelfs bij een sub-drempelwaarde aanzienlijk kan bijdragen aan het voorkomen van coronaire spasmen.

Het doel van deze studie was om de associatie te evalueren tussen coronaire spasmen en coronaire atherosclerose en hoe sterk deze associatie is.

De steekproef omvatte patiŽnten uit een welgevestigd cohort met pijn op de borst die verwezen waren voor coronair angiografie (CAG) en later gediagnosticeerd waren met coronaire spasmen of met coronaire atherosclerose. Deelnemers aan de studie waren 335 patiŽnten met pijn op de borst of met andere problemen op de borst die tussen juli 2004 en mei 2005 toegelaten waren voor CAG in het cardiale Center op de Kangnam St. Mary's Hospital. 26 deelnemers vielen uit wegens onverwachte redenen (n = 17), of ze hadden per direct spoedeisende hulp nodig (n = 9). Uiteindelijk zijn 292 (83.2%) deelnemers in de uiteindelijk analyse betrokken. CAG is uitgevoerd om een bevestigende en differentiŽle diagnose te kunnen stellen voor coronaire hartziekte. Coronaire atherosclerose werd gediagnosticeerd wanneer er sprake was van atherosclerotische stenose dat 50% of groter was dan de referentie-luminale diameter in een of meerdere kransslagaders. Coronair spasme was gediagnosticeerd bij coronaire spasmen die meer dan 90% vernauwing van een kransslagader lieten zien gezien vanaf de baseline diameterwaarden (dwz pijn op de borst en ST-segment elevatie na intracoronaire injectie van acetylcholine). Controle deelnemers werden geselecteerd waarbij geen van deze condities voorkwamen, maar waarbij wel een terugkerende pijn op de borst werd vastgesteld. Met het oog op een psychiatrische diagnose, werden semi-gestructureerde interviews gehouden door een psychiater die volledig onbekend was met de medische geschiedenis of met de status van de proefpersonen. Deze interviews werden binnen 24 uur verzameld na de CAG, waarbij gebruikt werd gemaakt van de DSM-IV criteria. Symptomen van depressie werden gemeten middels de 17-tiem Hamilton Depression Rating Scale (HDRS). De onderzoekers gebruikten univariate en multivariate multinomiale logistieke regressie modellen om de relatie tussen depressie en coronaire hartziekte vast te stellen volgens CAG principes. Multinomiale logistieke regressie modellen met resultaten betreffende normale coronaire angiographische uitkomsten, coronaire spasmen en coronaire atherosclerose werden gebruikt.

Van de uiteindelijk 292 deelnemers in de uiteindelijke analyse, werden 63 gediagnosticeerd met coronaire spasmen (21.6%), evenals 117 uit de coronaire atherosclerose groep (40.1%, stabiele / onstabiele angina pectoris of myocard infarct). 112 deelnemers met normale angiographische uitkomsten dienden als controle groep (38.4%). 32 (11.0%) van de deelnemers had een klinische depressie. De gemiddelden (ranges) van HDRS scores voor elke coronaire spasme, coronaire atherosclerose, en de controle groep was 6,76 (0-26), 5,51 (0-20) en 4,33 (0-19), respectievelijk. Een univariate multinomiale logistisch regressie model indiceerde dat de prevalentie van coronaire spasmen hoger was in mannelijke patiŽnten (OR = 2.06, 95% CI = 1.10–3.86, p = 0.02) en die in het verleden rookten (OR = 2.43, 95% CI = 1.17–5.50, p = 0.02). Er werd een negatieve associatie tussen de aanwezigheid van hypertensie (OR = 0.40, 95% CI = 0.20–0.80, p = 0.01) en de diagnose van coronaire spasmen gevonden. Gecorrigeerd voor vastgestelde risicofactoren in de multivariate multinomiale logistische regressie, werd depressie in verband gebracht met de diagnose voor coronaire spasmen (OR = 4,17, 95% CI = 1.51-11.54, p = 0,006), maar niet met coronaire atherosclerose (OR = 1.13, 95% CI = 0,40-3,21, p = 0,81) ten opzichte van referentiewaarden voor normale coronaire angiografische bevindingen. Wanneer er getest werd met subgroepen volgens de ernst van de symptomen van depressieve, was er een dosis-respons relatie tussen depressie en coronaire spasmen, maar niet tussen depressie en coronaire atherosclerose (p-waarden voor trend = 0,001 en 0,31, respectievelijk).

De huidige studie repliceerde bekende dosis-repons relaties tussen bekende risico factoren en coronaire atherosclerose. De onderzoekers hebben geen interactieve effecten gevonden tussen depressie en de risicofactoren voor het ontstaan van specifieke soorten van coronaire hartziekte (alle p-waarden voor interactie waren >0.20). De huidige studie is het eerste rapport dat een sterke associatie laat zien tussen depressie en coronaire spasmen. Deze dosisrespons relatie was onafhankelijk van bekende risicofactoren voor coronaire atherosclerose. Verder dragen deze risicofactoren voor coronaire atherosclerose niet bij aan de ontwikkeling van coronaire spasmen.

Voor volledige bibliografische informatie:
Yoon, S.J.; Kim, T.-S.; Seung, K.B.; Kim, P.J.; Lee, C.; Jun, T.-Y.; Lee, C.-U.; Lyoo, I.K. Role of Depressive Symptoms in Coronary Artery Spasm. Psychother Psychosom 2010;79:191-193.

Vertaald door: Lisa Hoving

Link


Is Depression Being Overtreated? - Ian Hickie and Tanveer Ahmed

Psychiatrists Ian Hickie and Tanveer Ahmed debate whether the recent spike in depression cases signal the end of an old problem or the beginnings of a new one. The pursuit of happiness is one of the unalienable rights enshrined in the U.S. Declaration of Independence. But is our relentless striving to feel good no matter what actually making us miserable? Would we be better to accept that life comes with good times and bad, and make peace with that? This IQ2 debate, held in Sydney in March 2010, pits those who believe that happiness is a worthwhile goal that can be found in pleasures material and social, against those who hold that people should abandon unrealistic goals and seek quiet comfort within. - Australian Broadcasting Corporation Professor Ian Hickie is a professor of psychiatry and the Executive Director of the Brain and Mind Research Institute, based at the University of Sydney. Hickie was the inaugural CEO of Beyondblue: the national depression initiative, which aims to address issues associated with depression. Tanveer Ahmed is a psychiatry registrar and writer. He is a former television journalist who is a regular contributor to the major circulars, primarily The Sydney Morning Herald. While Ahmed has varied interests (he is an appointee to the Advertising Standards Board, has been a national representative for the Australian Medical Association, has been chosen as one of 100 future leaders of Australia, and has even appeared as a co-host on a prime time game show), he is most well-known for his writings on Islamic affairs and multiculturalism.


Chocolade maakt mogelijk depressief

Onderzoekers concluderen dat mensen die minstens elke week chocolade eten minder vrolijk zijn dan mensen die slechts af en toe een stukje chocolade nuttigen.

Johan Van der Schueren

Link


Depressie en magnesium

Ongeveer 15% van mensen in een bevolking krijgt ooit in zijn/haar leven met een depressie te maken. Dat is grofweg eenzesde van de bevolking. Vrouwen zijn hier nog vaker slachtoffer van dan mannen. Depressie is stress-gerelateerd. Dit kan mentale maar ook fysieke stress zijn. Hierbij zijn op fysiek niveau twee mineralen van belang: calcium (Ca) en magnesium (Mg). Calcium heeft in het lichaam onder andere rollen in spiersamentrekking en - ontspanning en impulsoverdrachten in zenuwen en celmembranen. Magnesium heeft rollen in meer dan 300 enzymsystemen, energie-metabolisme en - net als calcium- in spierfuncties. Calcium en magnesium hebben met betrekking tot spiersamentrekking en - ontspanning antagonistische (tegenwerkende) rollen.

Link

Johan


Gebruik medicatie bij angststoornissen en depressie neemt toe

- Angst Dwang en Fobie stichting organiseert op woensdag 28 april
Informatieavond over medicatie in Driebergen.

- Richtlijn Angststoornissen vernieuwd: Liever therapie en zelfhulp. Medicijnen pas als laatste keuze.

- ADF stichting ontvangt jaarlijks 20.000 informatievragen van mensen met angststoornissen.

Eťn op de vijf Nederlanders maakt in zijn of haar leven een angststoornis door. We spreken dan al snel over meer dan een miljoen mensen. Volgens de Nederlandse Richtlijn Behandeling Angststoornissen kunnen medicijnen een belangrijk onderdeel van de behandeling zijn. Ook als bij angst-en dwangklachten depressieve gevoelens aanwezig zijn, wat vaak het geval is, kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Het gebruik van medicatie om deze gevoelens in te tomen neemt toe. Maar tegelijk nemen de vragen ook toe: Werkt het wel? Is het middel niet erger dan de kwaal? Wat zijn de effecten op de langere termijn?

De Richtlijn Angststoornissen is recent gereviseerd. Aanleiding voor de update is nieuw wetenschappelijk onderzoek dat onder meer aantoonde dat het meest voorgeschreven middel bij angst - antidepressiva- vooral bij lichte klachten een grote placebowerking heeft.

Ton van Balkom, hoogleraar psychiatrie verbonden aan VU mc en voorzitter van de commissie Herziening Angst- en Depressierichtlijn: "We adviseren artsen in de nieuwe richtlijn om niet gelijk medicijnen voor te schrijven. De eerste stap is om voorlichting te geven, met als doel de patiŽnt te activeren en het vermijdingsgedrag tegen te gaan".

De ADF stichting vindt het goed dat er medicatie is, maar ook dat er kritisch naar gekeken wordt. Daarom organiseert de stichting op 28 april a.s. in Driebergen een informatieavond over medicatie bij angst en depressies. Professor van Balkom informeert deze avond de aanwezigen over tal van aspecten rondom medicatie voor angst- of dwangklachten. Ook is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Een apotheker zal daarnaast informatie geven over benzo's/tranquillizers en het afbouwen hiervan.

De Richtlijn Angst is te vinden op www.adfstichting.nl en op www.nedkad.nl

GeÔnteresseerden dienen zich vooral aan te melden voor de informatie-avond: E-mail:tinekekuipers@adfstichting.nl of telefonisch 0900-2008711.


Nauwelijks tot geen bewijs voor betrokkenheid eerder gevonden genen bij depressie

Meer dan vijftig genen blijken niet betrokken te zijn bij het ontstaan van depressie, in tegenstelling van wat eerdere studies beweerden. Dit blijkt uit een recente studie van een onderzoeksgroep van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit betekent dat veel onderzoek naar de achtergronden van depressie, jarenlang op een verkeerde veronderstelling is gebaseerd. Zij publiceren hierover in het toonaangevende blad Molecular Psychiatry van deze maand.

De onderzoeksgroep deed een uitvoerige studie naar de vraag of 57 genen waarvan eerder was gerapporteerd dat ze betrokken waren bij depressie, dat inderdaad zijn. Het gaat om een omvangrijk onderzoek, waarbij in ťťn keer het hele genenprofiel van ongeveer 1800 depressieve patiŽnten en 1800 gezonde personen, met elkaar is vergeleken. Via drie verschillende analysemethoden werd de betrokkenheid bij depressie van slechts vier van deze 57 genen min of meer bevestigd. Voor de betrokkenheid bij depressie van de andere 53 genen werd dus geen bewijs gevonden. Dit is opmerkelijk omdat meerdere studies het verband tussen die 53 genen en depressie hadden gevonden. Deze recente studie is aanmerkelijk groter dan alle eerdere onderzoeken, die een gemiddelde grootte hadden van ongeveer 160 patiŽnten en 250 controles.

Mogelijke verklaringen voor deze tegengestelde uitkomst zijn het complexe karakter en de verschillende verschijningsvormen van een depressie. Ook de mogelijke omgevingsfactoren die bepalen of een gen wel of niet tot expressie komt (de zogenaamde gen-omgevingsinteractie), kunnen een rol hebben gespeeld. De uitkomst van de studie van de onderzoekers van het UMCG maakt in ieder geval duidelijk hoe weinig er feitelijk nog maar bekend is over de genen die betrokken zijn bij depressie. Een andere mogelijke verklaring voor dit op het eerste oog teleurstellende resultaat is dat eerdere positieve bevindingen feitelijk toevalsbevindingen waren die wel tot wetenschappelijke publicaties hebben geleid, terwijl eerdere negatieve bevindingen minder kans hadden gepubliceerd te worden. Dit wordt in onderzoekerskringen het fenomeen van 'publicatiebias' genoemd. Het is zelfs niet uit te sluiten dat de vier in dit nieuwe onderzoek bevestigde genen in toekomstig onderzoek op hun beurt ook niet bevestigd kunnen worden.

Overigens betekent het resultaat van dit nieuwe onderzoek niet dat depressie niet voor een belangrijk deel erfelijk bepaald is. Het is zeker dat vele genen betrokken zijn bij depressie terwijl ieder van deze genen apart een heel klein effect heeft. Om welke genen het gaat is echter nog grotendeels onopgehelderd. De studie was een initiatief van de afdelingen Psychiatrie en Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen in samenwerking met o.a. het VU Medisch Centrum in Amsterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum. Voor zijn studie is gebruik gemaakt van gegevens van de GAIN-NESDA-NTR genome wide association studie, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) en het Nederlands Tweeling Register (NTR).


Onderzoekers hebben de eerste link gevonden tussen stress, zorgen en depressie

Onderzoekers van de universiteit van Western Ontario hebben de biologische link tussen stress, zorgen en depressie gevonden. Door het identificeren van het verbindingsmechanisme in de hersenen, liet dit onderzoek -geleid door Stephen Ferguson van de Robarts Research Instituut- precies zien hoe stress en zorgen tot depressie kunnen leiden.

Link

Cindy Oppers


Meditatie vermindert depressieve gevoelens

Meditatie wordt al langer gebruikt om stress te bedwingen en te ontspannen. Nu blijkt de techniek ook zeer efficiŽnt in de strijd tegen psychologische problemen zoals depressies.

Link


Transcendente Meditatie vermindert depressie

Trancendente Meditatie vermindert in belangrijke mate de symptomen van depressie, en zorgt daarmee voor een afname van het risico op een hartziekte bij ouderen.

Link

Jan Slemmer


Meer risico op depressie bij lage opleiding

Mensen met een laag opleidingsniveau, laag inkomen of zonder betaalde baan lopen een groter risico op een psychische aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, dat dinsdag is gepresenteerd.

Link


Gezonde margarines maken depressief, olijfolie blij

Depressies zouden minder vaak voorkomen als we collectief minder dieetmargarines zouden gebruiken, en zouden overstappen op olijfolie. Dat kun je afleiden uit een epidemiologische studie van Georgia Southern University waarvoor een kleine vijfduizend mensen tien jaar werden gevolgd. De vetzuren in olijfolie lijken te beschermen tegen depressie, terwijl de vetzuren in de meeste "gezonde" margarines de kans op depressie juist verhogen.

Link


Gary Greenberg on "Manufacturing Depression: The Secret History of a Modern Disease."


TV - Volgende keer beter

Pamela Ruis zit van de ene op de andere dag thuis met een burn-out. Totaal uitgeput meldt ze zich bij de bedrijfsarts. Die luistert niet naar haar verhaal en noemt haar depressief. Woedend leest Pamela hem de les. Ze gaat op zoek naar de juiste hulp. Presentatie: Elsemieke Havenga.

Link


Migraine en depressie: gedeelde genetische factoren

Dat migrainepatiŽnten somber worden door hun ziekte ligt voor de hand. Toch komt hun depressie niet voort uit de hoofdpijn maar uit een genetisch aanleg. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC tonen dat aan.

In een gezamenlijk onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus MC, gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift Neurology, wordt voor het eerst aangetoond dat het gezamenlijk voorkomen van migraine en depressie ten minste deels verklaard wordt door gemeenschappelijke genetische factoren.

De studie omvatte 2.652 personen die eerder deelnamen aan de Erasmus Rucphen Familie (ERF) studie, een genetisch geÔsoleerde populatie. Genealogische informatie heeft aangetoond dat alle deelnemers afstammen van 22 echtparen die tussen 1850 en 1900 in de plaats Rucphen woonden.

Van de deelnemers aan de studie hadden er 360 migraine. Van hen hadden 151 personen migraine met aura, een vorm van migraine waarbij de hoofdpijn voorafgegaan wordt door bijvoorbeeld het zien van lichtflitsen of zigzaglijnen, en 209 personen migraine zonder aura. In totaal waren er in de studie 977 personen met een depressie, waarbij 25 procent van de migrainepatiŽnten ook een depressie had. Van de proefpersonen zonder migraine had slechts 13 procent een depressie.

De auteurs van de studie hebben door middel van een statistische berekening kunnen schatten wat de relatieve bijdrage van genetische factoren is voor beide aandoeningen. Voor migraine werd de erfelijkheid geschat op 56 procent. Dat wil zeggen dat 56 procent van de aandoening wordt verklaard door genetische factoren. Voor migraine met aura was dit 96 procent. Deze bevinding laat zien dat de kans op het vinden van migrainegenen het grootst is voor migraine met aura.

In de vergelijking van de erfelijkheid van migraine bij migrainepatiŽnten met en zonder depressie blijkt dat er gedeelde genetische factoren zijn voor deze twee aandoeningen. Dit geldt vooral voor migraine met aura. Dit suggereert dat er een gezamenlijk genetisch mechanisme is dat beide aandoeningen kan veroorzaken.

Meer inzicht in het onderliggende ontstaansmechanisme kan ertoe leiden dat er gerichter medicijnen ontwikkeld kunnen worden om zowel migraine als depressie te voorkomen. Binnen het LUMC zijn de afdeling Neurologie en Psychiatrie samen met GGZ Leiden bezig een gezamenlijke aanpak voor migraine en depressie te ontwikkelen.


Korte cognitieve training lang effectief bij depressie

In een recente studie blijkt dat cognitieve therapie zeker vijf jaar bescherming biedt, nadat iemand is opgeknapt van meerdere depressieve episoden. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het AMC en de Rijksuniversiteit Groningen door dr. C. Bockting.

Depressie is op dit moment ťťn van de meest voorkomende psychische aandoeningen. De kans op terugval is groot en kan zelfs oplopen tot negentig procent. Daarom is een adequate behandeling ter voorkoming van terugval uitermate belangrijk.

Onderzoek dat in december gepubliceerd zal worden in het toonaangevende Journal of Clinical Psychiatry, laat zien dat cognitieve therapie een beschermend effect biedt bij het vůůrkomen van terugval bij depressie. Lange termijn effecten van deze therapie waren tot nu toe echter nog niet onderzocht.

In de nieuwe studie wordt dat wel gedaan. In het onderzoek werden 172 mensen 5,5 jaar gevolgd nadat ze hersteld waren van meerdere depressies. Ze kregen at random ofwel reguliere behandeling (dwz geen behandeling of antidepressiva) toegewezen of een kortdurende cognitieve training naast de reguliere behandeling. Na 5,5 jaar blijkt dat het terugvalpercentage in de tweede groep significant lager is bij mensen die hersteld zijn van meerdere depressieve episodes, met name als men al enkele eerdere
depressies heeft ondergaan.

Psychologische training lijkt een vruchtbare methode om terugval bij depressie terug te dringen. Het is echter nog de vraag of het een vervanging kan zijn voor het veelal levenslang slikken van antidepressiva of dat deze training beter gecombineerd kan worden met antidepressiva. Inmiddels zijn landelijke vervolgstudies gestart aan de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, Maastricht en Rotterdam. Ook zal worden onderzocht voor wie welke behandeling het beste is en of een internet (E mental health) variant van deze training ook beschermend werkt tegen terugval (Zie ook: www.doorbreek-depressie.nl).


Complexiteit oorzaken depressie nader in kaart

Depressie is een aanmerkelijk ingewikkelder fenomeen dan veel mensen - onder wie veel artsen - denken. Depressieve symptomen ontstaan door een complex samenspel van genen, veranderingen in de spiegels van hormonen en neurotransmitters, stressvolle gebeurtenissen en eerder doorgemaakte depressies. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Bennard Doornbos.

Enkele biologische verklaringen voor het ontstaan van depressie stellen dat een tekort aan neurotransmitters, hormonen of omega-3-vetzuren depressie kunnen veroorzaken. Het onderzoek van Doornbos laat zien dat veranderingen in hormoonspiegels of neurotransmitters, zoals die zich voordoen tijdens de zwangerschap - een periode waarin de hormoonspiegels snel fluctueren -, kunnen leiden tot depressieve symptomen, maar alleen in een kleine groep vrouwen. Daarnaast lijkt het erop dat depressieve symptomen niet worden veroorzaakt door veranderingen in de concentratie van een enkel hormoon of neurotransmitter, maar dat daarvoor een combinatie van verstoringen in verschillende hormoon- en neurotransmittersystemen nodig is. Ook de stress rondom de bevalling blijkt een belangrijke rol te spelen. Tenslotte blijken depressieve symptomen met name te ontstaan bij vrouwen die eerder depressief zijn geweest.

Link


Het Rijpingsproces genaamd ?Depressie??

Opnieuw heeft Kristel een juweeltje van een artikel geschreven, recht uit het hart. Een waardevolle beschouwing op een proces, dat haarzelf ook in zijn macht had: ‘Depressie’. De grote vraag die zij in dit artikel beantwoord, is de vraag of wij wel op de goede weg zijn, met Depressie al afwijking te beschouwen. Een ziekte zelfs..! Doen we onszelf eigenlijk niet vreselijk te kort met deze instelling..?

Link

Mvg, Geert


Lichttherapiebril maakt bestrijding winterdepressie makkelijker

Deze week is een nieuwe, praktische oplossing gelanceerd voor de 600.000 Nederlanders die lijden aan herfst- en winterdepressies. Een speciale lichttherapiebril maakt het mogelijk om lichttherapie te ondergaan terwijl de drager volledige bewegingsvrijheid houdt. De dagelijkse ochtendroutine kan zo gewoon doorgaan zonder dat iemand een tijd stil moet zitten voor een vaste lamp. De BlueLight Mobile, die wordt geÔntroduceerd door Goodlite (www.goodlite.nl), maakt gebruik van speciale medische blauwe LEDs met lage intensiteit en kan gedragen worden in combinatie met een gewone bril.

Lichttherapie maakt deel uit van reguliere geneeskunde en wordt steeds vaker toegepast bij een breed aantal ziektebeelden. Lichttherapie heeft als doel de verstoorde biologische klok van het lichaam te herstellen. De Nederlandse behandelrichtlijnen opgesteld door de Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling in de GGZ adviseert lichttherapie als eerste keus voor de behandeling van winterdepressie(1.

De BlueLight Mobile lichttherapiebril is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Dr. HŲnle Medizintechnik. In de lichttherapiebril zitten twee LEDs die vooral licht met een golflengte van 462 nanometer 'blauw' afgeven. Dit is de meest effectieve golflengte om de biologische klok van het lichaam en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te beÔnvloeden.(2,3)

De effectiviteit van de BlueLight Mobile is wetenschappelijk onderzocht in een vergelijkende studie aan het Charitť Universitair Ziekenhuis voor Psychiatrie en Psychologie te Berlijn(4.

De lichttherapiebril weegt slechts 55 gram en sluit door het ergonomische ontwerp goed aan op het hoofd. De lampjes zijn zo geplaatst dat het licht niet storend is voor de ogen. De geÔntegreerde accu heeft een capaciteit voor 4 tot 6 gebruikssessies.

Verkrijgbaarheid:
De BlueLight Mobile is op dit moment verkrijgbaar op www.goodlite.nl en binnen enkele weken bij gezondheidswinkels en opticiens. De adviesprijs van de lichttherapiebril is 479 euro.

Over lichttherapie:
Lichttherapie wordt toegepast bij een breed aantal ziektebeelden met als doel de verstoorde biologische klok van het lichaam te herstellen. De biologische klok speelt een belangrijke rol bij tal van lichaamsprocessen zoals het slaap-waakritme, energiehuishouding en stemming. Door een 'tekort' aan licht, ouder worden of door ziekte kan de biologische klok ontregeld raken waardoor de lichaamsklok niet meer gelijk loopt met de normale 24-uursklok. Het gevolg is dat het lichaam bepaalde lichaamprocessen start of stopt, wat op dat moment van de dag helemaal niet gewenst is.  Lichttherapie wordt succesvol ingezet bij winterdepressie, maar ook bij onder andere slaapproblemen, eetstoornissen, burnout, jetlag en (pre- en postnatale) depressie.

1) Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling in de GGZ. Trimbos-instituut 2005, Utrecht
2) Berson DM et al. Science 2002;295(5557):1070-3
3) Lockley RW et al. J Clin Endocrinol Metab 2003;88(9):4502-5
4) Charitť Universitštsmedizin Berlin 2009, Penzel T, Golz M. In press.

Links: http://www.goodlite.nl


Met de herfst komt ook de blues

Ruim een miljoen mensen tijdens de winter in depressieve stemming

Meer dan 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben een depressieve stemming tijdens het najaar en de winter. Bij ongeveer 450.000 van hen is sprake van een winterdepressie. Mensen die last hebben van deze vorm van depressie komen tijdens de winterperiode vrijwel tot niets. Iedereen kan een winterdepressie krijgen. Maar vooral vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar hebben er een grotere gevoeligheid voor. Winterdepressie wordt vaak verward met de winterblues. Mensen met winterblues zijn niet ziek, maar hebben wel klachten. Deze klachten zijn hetzelfde als bij winterdepressie maar minder ernstig. Gelukkig is lichttherapie een doeltreffende behandeling die de meeste mensen uitkomst biedt.

Adrianne Dercksen, hoofd communicatie en voorlichting van het Fonds Psychische Gezondheid, legt uit: "sommige mensen zouden het liefst een soort winterslaap houden. Dat kan niet in een 24-uurs economie. Toch kun je aan de 'blues' ook een positieve draai geven. Doe een dikke winterjas aan en ga tůch naar buiten. Eet lichtere voeding en blijf in beweging. Dat is belangrijk. Is het buiten grijs en kwakkelt het weer: maak je huis gezellig en doe een kaarsje aan. Lees een boek, lekker op de bank. Geef toe aan je gevoel en maak een pas op de plaats. Lichttherapie is bij de meeste mensen met winterdepressie en winterblues effectief. Het kan een goede manier zijn om je wat beter te voelen tijdens de donkere dagen. En blijf je realiseren: het wordt vanzelf weer zomer."


Lichttherapie prima!

Het is al weer midden september en de dagen worden korter. Voor winterdepressiepatienten betekent het dat binnenkort de lichttherapielampen weer uit de kast komen. Ik besloot eens na te lezen in de recente wetenschappelijke literatuur of er nog nieuwe inzichten zijn over depressie en licht therapie en ontdekte een hele wereld aan interessante onderzoeken.

Link


Dr John Rengen Virapen, Whistleblower of the Psychopathic Pharmaceutical Industry, Speaks Out

Dr John (Rengen) Virapen is een voormalig wetenschapper die na 35 jaar in dienst te zijn voor de farmaceutische industrie (Eli Lilly) ontslag heeft genomen om het publiek te waarschuwen over de gevaarlijke motieven en kwade praktijken van de farmaceutische industrie en psychiatrische medicijnen. Waar ik uiteindelijk directeur werd van een bedrijf in Zweden, een affiliate bedrijf van een van de grootste en meest kwade farmaceutische bedrijven in de wereld, Eli Lilly Co. Omdat ik deel uitmaakte van het kwaad. Ik had een carriŽre. Ik deed veel slechte dingen. Ze hebben me ontslagen. Ik starte mijn eigen bedrijf en werkte voor verschillende andere farmaceutische bedrijven, grote bedrijven, multinationals. Mensen sterven door het gebruiken van psychiatrische medicijnen en dit is gelegaliseerd. Omdat ik persoonlijk medewerkers van de Zweedse overheid heb omgekocht om het psychiatrische medicijn Prozacģ (antidepressivum) toe te laten op de Zweedse markt.

Kun je je dat voorstellen?

Bekijk de video waarin Dr John Virapen spreekt over zijn carriŽre en waarin hij zijn kennis deelt over de ware aard van psychiatrische medicijnen en de farmaceutische industrie:

Tip: Zielenknijper.nlDe Piekerpil

De Piekerpil, een interessante reportage van de Vara, in een uitzending van Zembla op YouTube. Over het zoveelste bedrog van de farmaceutische industrie, dat leidt tot de depressie-epidemie. In ons land slikken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva. De laatste jaren is uit meerdere onderzoeken gebleken, dat veel mensen met een lichte of matige depressie de pillen helemaal niet nodig hebben.

Deel 1/4
http://www.youtube.com/watch?v=Z1FgHIco0Eg

Deel 2/4
http://www.youtube.com/watch?v=XFN66pPdR_M

Deel 3/4
http://www.youtube.com/watch?v=JX_U-PXMOWE

Deel 4/4
http://www.youtube.com/watch?v=Gm6hvVjhvtU

Geert Driessen


Die Pharmamafia-Selbstmord durch Antidepressiva

Eine "Frontal 21" Dokumentation des ZDF die am 9.12.2008 um 21:00 Uhr lief, es geht um Koruption und die Gefahr von gewissen Pršperaten (Antidepresivum) die mitunter Selbstmord zur Folge haben, die aber vermutlich durch geziehlte Bestechung in Deutschland zugelassen wurden. Ich besitze dieses Material nicht! Ich habe es lediglich zu Informationszwecken aus dem Abendlichen Fernsehprogramm aufgenommen, alle rechte liegen bei dem VerŲffentlicher ZDF und Frontal 21, sollte mich die Forderung erreichen das Video zu entfernen, so werde ich dies sofort tun!


Poor Sleep Quality Linked to Postpartum Depression

Postpartum depression (PPD) can lead to poor sleep quality, recent research shows. A study published in the current issue of the Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing shows that depression symptoms worsen in PPD patients when their quality of sleep declines. Sleep deprivation can hamper a mother’s ability to care for her infant, as judgment and concentration decline. Sleep-deprived mothers also may inadvertently compromise their infants’ sleep quality because infants often adopt their mothers’ circadian sleep rhythms.

Lees verder


Are too many people diagnosed as 'depressed?'

Are too many people now diagnosed as having depression? Two experts give their views in this week’s BMJ. Professor Gordon Parker, a psychiatrist from Australia says the current threshold for what is considered to be ‘clinical depression’ is too low. He fears it could lead to a diagnosis of depression becoming less credible. It is, he says, normal to be depressed and points to his own cohort study which followed 242 teachers. Fifteen years into the study, 79% of respondents had already met the symptom and duration criteria for major, minor or sub-syndromal depression. He blames the over-diagnosis of clinical depression on a change in its categorisation, introduced in 1980. This saw the condition split into ‘major’ and ‘minor’ disorders. He says the simplicity and gravitas of ‘major depression’ gave it cachet with clinicians while its descriptive profile set a low threshold.

Lees verder


Clinical depression linked to abnormal emotional brain circuits

In what may be the first study to use brain imaging to look at the neural circuits involved in emotional control in patients with depression, researchers at the University of Wisconsin-Madison have found that brains of people with clinical depression react very differently than those of healthy people when trying to cope with negative situations.

Lees verder


Complementary medicines can help mild depression and premenstrual syndrome

Many people use "alternative” or complementary products because they see them as a more gentle form of medicine. Not all dietary supplements and "alternative” products are harmless though. The German Institute for Quality and Efficiency in Health Care has now analysed the latest research on several products and released the results along with a guide for consumers.

Lees verder


Review backs antidepressant effects of omega-3s

The results of a major review of published research that examined the relationship between depression and level of omega-3 fatty acids in the diet suggest that omega-3 fatty acids have antidepressant effects. However, the researchers point out that the quality of the studies means it's still too soon to say definitively that omega-3s can treat depression or bipolar disorder.

Lees verder


UNC study ties ending moderate drinking to depression

Scientific evidence has long suggested that moderate drinking offers some protection against heart disease, certain types of stroke and some forms of cancer. But new research shows that stopping drinking – including at moderate levels – may lead to health problems including depression and a reduced capacity of the brain to produce new neurons, a process called neurogenesis.

Lees verder


Some antidepressants associated with gastrointestinal bleeding

A class of antidepressants known as selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) appear to be associated with bleeding in the upper gastrointestinal tract, according to a report in the July issue of Archives of General Psychiatry, one of the JAMA/Archives journals. The effects appear increased when antidepressants are combined with other stomach-harming medications and decreased when acid-suppressing agents are used.Since the early 1990s, case reports have suggested an association between SSRIs and bleeding in the upper gastrointestinal (GI) tract, according to background information in the article. "The wide use of this drug class requires research to provide more accurate risk estimates, to identify factors that may further increase the risk and, in particular, to determine whether using acid-suppressing agents may reduce the risk," the authors write. "It is also important to determine whether venlafaxine hydrochloride, a new antidepressant related to SSRIs, also increases the risk of bleeding, as some individual case reports have suggested."

Lees verder


Brown study finds link between depression and household mold

A groundbreaking public health study, led by Brown University epidemiologist Edmond Shenassa, has found a connection between damp, moldy homes and depression. Results are published in the American Journal of Public Health.

Lees verder


Nursing study concludes postnatal depression can possibly be prevented drug-free

A heart-to-heart chat with a peer has proven an effective way to prevent postnatal depression in high risk women, cutting the risk of depression by 50%, according to a University of Toronto nursing study published in BMJ Online today. Dr. Cindy-Lee Dennis, an associate professor at the Lawrence S. Bloomberg Faculty of Nursing and Canada research chair in perinatal community health, examined the effectiveness of telephone-based peer support to prevent postnatal depression in high risk women. After Web-based screening of more than 21,000 women from seven health regions in Ontario, 701 high risk mothers were recruited and randomized to receive standard postnatal care or standard care and the support of a peer volunteer (who had experienced postnatal depression themselves).

Lees verder


Promising results in deep brain stimulation for patients with treatment-resistant depression

New data from a study of patients with treatment-resistant depression who underwent deep brain stimulation in the subcallosal cingulate region of the brain shows that this intervention is generally safe and provides significant improvement in patients as early as one month after treatment. The patients also experienced continued and sustained improvement over time.

Lees verder


Penn research shows transcranial magnetic stimulation effective in treating major depression

Researchers at the University of Pennsylvania School of Medicine and other study sites have found that transcranial magnetic stimulation -- a noninvasive technique that excites neurons in the brain via magnetic pulses passed through the scalp -- is a safe and effective, nondrug treatment with minimal side effects for patients with major depression who have tried other treatment options without benefit.

Lees verder


Depression linked to bone-thinning in premenopausal women

Even in young women, depression is as potent a risk factor for osteoporosis as are low calcium intake, smoking, and lack of exercise, NIH researchers have found. Imbalances in the immune system appear to be involved. Depression generally isn't on clinicians' radar screens as a risk factor for bone-thinning -- but it should be.

Lees verder


Heart disease is linked to worse mental processes that, in turn, predict the onset of dementia

Coronary heart disease is associated with a worse performance in mental processes such as reasoning, vocabulary and verbal fluency, according to a study of 5837 middle-aged Whitehall civil servants. The study also found that the longer ago the heart disease had been diagnosed, the worse was the person’s cognitive performance and this effect was particularly marked in men. The study is published online in Europe’s leading cardiology journal, the European Heart Journal [1] today (Wednesday 23 July); the authors say it is important because impaired cognition predicts the onset of dementia and death, while coronary heart disease (CHD) remains the leading cause of death in many western countries such as the UK. “It is important to elucidate the link between these two diseases,” said Dr Archana Singh-Manoux, who led the research. “The prevalence of dementia rises with age, doubling every four to five years after the age of 60, so that over a third of people older than 80 are likely to have dementia.”

Lees verder


Newly-identified exercise gene could help with depression

Boosting an exercise related gene in the brain functions as a powerful anti-depressant, at least in mice.

Lees verder


N.Y. research team discovers how antidepressants and cocaine interact with brain cell targets

In a first, scientists from Weill Cornell Medical College and Columbia University Medical Center have described the specifics of how brain cells process antidepressant drugs, cocaine and amphetamines. These novel findings could prove useful in the development of more targeted medication therapies for a host of psychiatric diseases, most notably in the area of addiction.

Lees verder


Depression is over-diagnosed and over-treated, says top psychiatrist

Leading mental health researcher Gordon Parker says that psychiatrists are too quick to diagnose and treat people for depression. Parker made his claims in an article in the British Medical Journal. Criticizing the current diagnosis guidelines as overly broad, Parker says that the term has now become a "catch-all" for a variety of normal emotional conditions.

Lees verder


Midlife Slump Finds People in Their 40s Down in the Dumps

Study of More Than 2 Million People Provides Evidence of Midlife Crisis

Lees verder


You're Not Demented, Just Dehydrated

Both water intake and thirst sensation decline with age, and so does mental function. When your pituitary gland begins to dry up, vasopressin, a hormone it secretes, is likewise handicapped. Vaso refers to the blood vessels, and pressin refers to constriction or pressing. Vasopressin regulates the flow of water to the cells and intracellular spaces in your body. When this hormone reaches a cell membrane, it presses water through a filtration receptor so that only water reaches and hydrates the cell. This is crucial because vital organs begin to fail without proper hydration.

Lees verder


Study identifies changes to DNA in major depression and suicide

Autopsies usually point to a cause of death but now a study of brain tissue collected during these procedures, may explain an underlying cause of major depression and suicide. The international research group, led by Dr. Michael O. Poulter of Robarts Research Institute at The University of Western Ontario and Dr. Hymie Anisman of the Neuroscience Research Institute at Carleton University, is the first to show that proteins that modify DNA directly are more highly expressed in the brains of people who commit suicide. These proteins are involved in chemically modifying DNA in a process called epigenomic regulation. The paper is published in Biological Psychiatry.

Lees verder


Research finds link between depression

Depression nearly triples the risk of death following a heart attack, even when accounting for other heart attack risk factors, according to research presented today at the American College of Neuropsychopharmacology annual meeting, which showed that among 360 depressed, post myocardial infarction patients followed for more than six years, those who did not recover from their depression in the first six months were more than twice as likely to die.

Lees verder


Natural human hormone as the next antidepressant?

Novel treatment strategies for major depression with broader treatment success or a more rapid onset of action would have immense impact on public health, a new study published in the Dec. 1 issue of Biological Psychiatry explains.

Lees verder


Likely cause of postpartum blues and depression identified

Unique biochemical crosstalk that enables a fetus to get nutrition and oxygen from its mother's blood just may cause common postpartum blues, researchers say. That crosstalk allows the mother's blood to flow out of the uterine artery and get just a single cell layer away from the fetus' blood, says Dr. Puttur D. Prasad, biochemist in the Medical College of Georgia School of Medicine. That controlled exchange between the blood of mother and fetus is courtesy of the placenta regulating levels of serotonin, a neurotransmitter commonly associated with depression. But platelets that enable blood clotting also secrete serotonin which prompts platelets to aggregate and the placenta to want to get rid of it.

Lees verder


Chemical signature of manic depression discovered by scientists

People with manic depression have a distinct chemical signature in their brains, according to a new study. The research, published today in the journal Molecular Psychiatry, may also indicate how the mood stabilisers used to treat the disorder counteract the changes in the brain that it appears to cause.

Lees verder


Gene protects adults abused as children from depression

Some forms of a gene that controls the body's response to stress hormones appear to protect adults who were abused in childhood from depression, psychiatrists have found. People who had been abused as children and who carried the most protective forms of the gene, called corticotropin-releasing hormone receptor one, had markedly lower measures of depression, compared with people with less protective forms.

Lees verder


Mold in the Home Linked to Mood Swings, Depression

People living in a moldy home may be more likely to suffer from depression, according to a new study conducted by researchers from the Brown School of Medicine in Providence, R.I., and published in the American Journal of Public Health. Researchers examined data from World Health Organization interviews of 5,882 adults residing in eight different European cities. They found that those who lived in damp, moldy homes were more likely to report symptoms of depression, including sleep disturbances and lowered appetite or self-esteem.

Lees verder


Bright light therapy eases bipolar depression for some

Bright light therapy can ease bipolar depression in some patients, a University of Pittsburgh School of Medicine study has found. Women with bipolar depression were given light boxes and instructed on how to use them at home. Using the light boxes daily for two-week stretches of 15, 30 and 45 minutes, some patients responded extremely well to the light therapy and their symptoms of depression disappeared.

Lees verder


Walk away menopausal anxiety, stress and depression

With more menopausal women seeking natural therapies to ease symptoms, a new study has found that simply adding a brisk walking routine can reduce a variety of psychological symptoms such as anxiety, stress and depression.

Lees verder


Antidepressants, Bipolar Disorder and the Chemical Enslavement of Humankind by Drug Companies

Big Pharma is constantly looking for new ways to develop its markets and generate more profits. This is the inescapable directive of all corporations: Be more profitable, regardless of the cost to society. In Big Pharma's case, the pursuit of this mission inevitably leads to the targeting of an ever-increasing selection of pharmaceutical consumers who have the potential to become lifelong customers.

Lees verder


New treatment hope for people with recurring depression

Research shows for the first time that a group-based psychological treatment, Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), could be a viable alternative to prescription drugs for people suffering from long-term depression. In a study, published today (1 December 2008) in the Journal of Consulting and Clinical Psychology, MBCT proved as effective as maintenance anti-depressants in preventing a relapse and more effective in enhancing peoples' quality of life. The study also showed MBCT to be as cost-effective as prescription drugs in helping people with a history of depression stay well in the longer-term. Funded by the Medical Research Council (MRC), the study was led by Professor Willem Kuyken at the Mood Disorders Centre, University of Exeter, in collaboration with colleagues at the Centre for Economics of Mental Health (CEMH) at the Institute of Psychiatry, King's College London, Peninsula Medical School, Devon Primary Care Trust and the Medical Research Council Cognition and Brain Sciences Unit. The randomised control trial involved 123 people from urban and rural locations who had suffered repeat depressions and were referred to the trial by their GPs. The participants were split randomly into two groups. Half continued their on-going anti-depressant drug treatment and the rest participated in an MBCT course and were given the option of coming off anti-depressants. Over the 15 months after the trial, 47% of the group following the MBCT course experienced a relapse compared with 60% of those continuing their normal treatment, including anti-depressant drugs. In addition, the group on the MBCT programme reported a higher quality of life, in terms of their overall enjoyment of daily living and physical well-being.

Lees verder


New test for depression

A new universal test to predict the risk of someone succumbing to major depression has been developed by UCL (University College London) researchers. The online tool, predictD, could eventually be used by family doctors and local clinics to identify those at risk of depression for whom prevention might be most useful. The risk algorithm, developed by a team led by UCL Professors Michael King and Irwin Nazareth, was tested in 6,000 people visiting their family doctor in six countries in Europe (UK, Spain, Portugal, the Netherlands, Slovenia and Estonia). Its accuracy was also tested in nearly 3,000 GP attendees in a further country, Chile, in South America. The study, published in the Archives of General Psychiatry, followed-up the participants at six and 12 months. The team modelled their approach on risk indices for heart disease, which provide a percentage risk estimate over a given time period. The algorithm was as accurate at predicting future episodes of depression as similar instruments developed in Europe to predict future risk of heart problems.

Lees verder


Nature and nurture are both to blame for depression, study says

Depression is one of the most common forms of psychopathology. Studies suggest that the neurotransmitter dopamine may play a role in the risk for depression. Early negative interpersonal environments (i.e., rejecting parents) have also been implicated. New research investigated whether a gene associated with dopamine interacted with maternal parenting style to predict episodes of depression.

Lees verder


Depression and anxiety can double chances of heart ailments

Matters of the mind can affect matters of the heart. A new study by McGill University and University of Montreal researchers has found that major anxiety and/or depression, can double a coronary artery disease patient's chances of repeated heart ailments. This is one of the first studies to focus on patients with stable coronary artery disease -- not those who were hospitalized for events such as a heart attack.

Lees verder


Antidepressants don't work as well as reported, study says

New England Journal of Medicine reports that 88 per cent of clinical trials that showed the drugs didn't work either weren't published in medical journals or were presented as positive findings

Lees verder


 

 

 


View My Stats